» »

Jezus je vstal od mrtvih. Kaj misliš ti?

Jezus je vstal od mrtvih. Kaj misliš ti?

««
5 / 35
»»

kopernik ::

motorolca:
Vera je stvar posameznika? Ne vem kaj točno to pomeni, a da se vsak človek zase odloči za kero vero, a da vsak človek si spleta sam svojo usodo ali kaj? Pomagaj mi, ker res ne razumem tega, kaj hočeš povedati. hvala ti.


in še:

motorolca:
Ne samo to, ampak sem vse bolj in bolj spoznaval kdo sem, od kod sem, kam grem, ko umrem, kako me Bog ljubi, kaj pričakuje od mene...Vse te odgovore najdeš v Sv .Pismu.


zdaj razumeš?

lp

undefined ::

Boga ni. Vsak je svoj Bog. To je vse. :)

drejc ::

Barakuda: nejeverni tomažek 0:)

Kolega Albert je enkrat zapisou: "Science without religion is lame, religion without science is blind"

motorolca ::

(sic) hvala ti lepa, ker si mi malo več povedal o satanizmu. Jaz sem si vedno drugače to predtsvaljal. Kar se tiče tvojega vprašanja in sicer "Si res želiš živeti večno po smrti?" Oh ,(sic) pa še kako ši želim živeti večno z Bogom po smrti. Živeti v miru, brez vojn, brez bolezni, brez greha in smrti vsak dan...Ali si ti to ne želiš? Preberi si, če boš imel čas, kaj piše v Sv. Pismu o nebesih oziroma življenju po smrti. tukaj in tukaj

Lepo se imej.
l

Crimson_Shadow ::

Prej sem zasledil da RKC priznava Darwinovo terorijo. Zakaj je potem ti ne?


Obstaja ogromno dokazov (ki jih uradna znanost kar pomete pod preprogo), ki nakazujejo, da je človeštvo občutno starejše, kot pa to priznava uradna znanost. To je dovolj, da podvomim v to kar so nas učili v šolah!

Če nisi spodoben prenesti tega Thomas, da svet ni črno - bel in da si sposoben razmišljati le v tem stilu : dobro - slabo, je to le tvoj problem in tvoja omejenost. Bi ti predlagal, da pogledaš tudi kakšno knjigo o vzhodnjaši modrosti.

Poleg svete knjige, Biblije, obstaja tudi muslimanska sveta knjiga, ki je sploh najmlajša sveta knjiga v okviru najbolj razširjenih ver. Poleg teh dveh je še kar nekaj drugih. Najstarejše pa so indijske Vede. Če hočete iskati resnico, boste morali pogledati čimveč teh knjig. Lahko pa prebirate tudi druge knjige, kot je recimo Celestinska Prerokba. Sploh pa, ne soditi o nečem česar ne poznate.

Boga ni. Vsak je svoj Bog. To je vse. :)

Pod to se podpišem! :)

Tarzan ::

Nelogična se mu zdi teorija o evoluciji, logična pa se mu zdi teorija, da smo vsi nastali v osmih dneh, da smo potomci Adama in Eve....
Aja, kaj je rekel Darwin na smrtni postelji?

Od kje jih jemljete?

FireSpit ::

Saj tudi vidva nemata pojma o čem se govori (thomas, OwcA)

>Thomas Nič se o tem ne debatira celo večnost. Tako mislijo samo naivne in preproste duše.

Seveda se. Vidi preprosto vprašanje samo ni. Možnosti je na miljone tudi ta kot sta vidva rekela. Vsak ma pač svojo predstavo. Kura ne pomeni nič seveda pomeni ti mi povej kaj je prej nastalo jajce (ovum - da se tudi jaz strokovno izrazim) ali domača kokoš kot jo vidiš ti pri sosedu ali pa pri teb doma. Tu nebomo nikoli prišli do konca sicer pa mislim, da smo malo zašli s to diskusijo.
Burn, bleed all the lives of life,
ascend to The sky.

drejc ::

FireSpit: tisto kar je owca povedu ni možnost, sam je cist preprosta logika.

objekt = x
K(x)...kura
J(x)...jajce

ce za vsak x vela (J(x)=>K(x) V K(x)=>J(x))
bos za to izjavo vedno dobil isto vrednost "res je", neglede na to ali reces, da je bila kura pred jajcem, ali obratno...to je tavtologija (da vedno dobis pozitiven odgovor) in izjava kot vprasanje nima smisla, oziroma ni vec vprasanje, le en predikat brez pomena...se strinjaš? 0:)

FireSpit ::

Nekaj takega.

Saj sem rekel da je brez veze o tem debatirat, ker si to vsak drugače razlaga kaj čemo 100 ljudi 100 čudi a ne?
Burn, bleed all the lives of life,
ascend to The sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSpit ()

Barakuda1 ::

Barakuda1 moram reči, da zelo dobro poznaš Sv. Pismo. Kako to? Ne želim, da bi se počutil, kot da ti hočem nekaj vsiliti, saj imaš pravico do svoje osebne odločitve, a ne

.............................


motorolca…:) :) :)

veš, včasih so duhovni poskrbeli, da ljudstvo SP ni poznalo, (še ne tako dolgo nazaj, se je tudi pri nas maša brala v latinščini….jaz se tega še spomnim…) Zdaj se to več ne dogaja. Prepričan pa sem, da najmanj 95 % ťvernikov (izjema so Jehovine priče) SP ni prebralo niti enkrat, kajšle da bi ga večkrat.

Vendar če ga prebereš in se vanj tudi poglabljaš, to še ne pomeni, da moraš biti tudi veren. :)

Ali mi želiš kaj vsilit ali ne je pravzaprav brezpredmetno. To so poskušali drugi (ki so name imeli velik vpliv) pa jim navkljub njihovi iskreni dobronamernosti ni uspelo. Bolj ko se poznal SP, bolj sem se od njega odvračal. Žal. Tako da si ti nikar ničesar ne očitaj. Prepričan sem namreč da si čistega srca.0:) 0:) 0:)

Kar se pa ljudtev, katerih domovanja se je znašlo na poti, ki jo je Bog namenil Izraelu in njegovim sinovom tiče, pa spominja na današnje osvobajanje Iraka …:P :P :P .. Najprej so bili obdolženi malikovanja in čarovništva, (Irak da ima orožje za množično uničevanje) nakar je bilo rečeno

2MZ

17 Čarovnice ne puščaj pri življenju!
19 Kdor daruje bogovom, razen GOSPODU samemu, bodi iztrebljen!

Sledi

1. 2 Krn 21,11

Postavil je tudi višine po Judovem hribovju, zavedel je jeruzalemske prebivalce v malikovanje in tako zapeljal Juda.

2. 2 Krn 21,13

marveč si hodil po poteh Izraelovih kraljev in zapeljal Juda in jeruzalemske prebivalce v malikovanje, kakor je Ahábova hiša zapeljala Izraela v malikovanje, in ker si pomoril celo svoje brate, rodbino svojega očeta, ki so bili boljši od tebe:

pod pretnjo večne pogube in iztrebljenja se je znašlo

3. Gal 5,20

malikovanje, čaranje, sovraštva, prepirljivost, ljubosumnost, jeze, častihlepnosti, razprtije, strankarstva,




14 Tedaj je GOSPOD rekel Mojzesu: ťZapiši to za spomin v knjigo in povej Józuetu, da bom docela izbrisal spomin na Amáleka izpod neba!Ť 15 Potem je Mojzes postavil oltar in ga imenoval GOSPOD je moj prapor. 16 Rekel je: ťRoko na GOSPODOV prapor! GOSPOD se bo vojskoval zoper Amáleka iz roda v rod.Ť

Si moram še kaj prebrati v čem je bil njih greh, :| :| razen v tem, da niso darovali Izraelovemu bogu.>:D >:D

Pa nikar zdaj da so bila to krvoločna ljudstva. Ker raje ne pomislim kakšno je bilo to ljudstvo Izraela, ki v dokaz pokorščine in lojalnosti tudi brate pomori

3MZ
26 In Mojzes se je postavil k vratom v tabor in rekel: ťKdor je za GOSPODA, k meni!Ť Vsi Levijevi sinovi so se zbrali pri njem. 27 Rekel jim je: ťTako govori GOSPOD, Izraelov Bog: ›Pripnite si vsak svoj meč k boku, pojdite po taboru sem in tja, od vrat do vrat, in vsak naj ubije svojega brata, prijatelja in soseda!‹Ť 28 Levijevi sinovi so storili po Mojzesovi besedi in tisti dan je padlo izmed ljudstva približno tri tisoč mož. 29 Mojzes je rekel: ťDanes se posvetite GOSPODU, vsak za ceno svojega sina ali brata; naj vam danes podeli blagoslov!Ť 8-O 8-O 8-O ...>:D >:D >:D


In zgolj in samo momogrede.

A si morda kje v SP stare ali nove zaveze zasledil, da je lahko dušni pastir samo tisti, ki se izobrazi navznoter neke institucije.
Jaz nisem, sem pa našel veliko kritik na račun farizejev in pismoukov. Zato previdno dragi prijatelj. Veliko je bilo lažnih prerokov.

Barakuda

OwcA ::

@Crimson_Shadow: enačenje vzhodnjaških religij z "new age" skrupucali nikakor ni na mestu. Ali kot si sam dejal, S tem le širiš "krivo viro", česar posledica so ljudje, ki imajo, podobno kot ti, popolnoma pomešane predstave. Najprej zagovarjaš "stare bogove", potem priznavaš Jezusa, nato pozivaš k vzhodnjaškim religijam in na koncu se podpišeš pod panteizem.

@FireSpirit: Saj sem rekel da je brez veze o tem debatirat, ker si to vsak drugače razlaga kaj čemo
Poanta moje opazke je bila, da je vprašanje nesmiselno, zato toliko možnih interpretacij in posledično odgovorov. Če želiš ustrajati pri nesmislu izvoli, ampak naj bo jasno, pri čem smo (nesmislu namreč).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

motorolca ::

Evo, spet se oglašam. Barakuda1 res je veliko lažnih prerokov oziroma ljudi, ki hočejo krščanstvo postaviti na glavo. In ravno zaradi tega želim pozvati vse Slovence, da bi sami prebrali Sv. Pismo in se prerpičali, ali je to kar slišijo res resnica, kjati, komu lahko danes verjameš. Zato fantje, vse kar slišite, res preverite, če je temu tako. Preverite sami v Sv. Pismo, če vam govorim resnico in sicer, ali vas Jezus res ljubi ali kdo je On itd. PREVERITE, če je vse to resnica.

Jaz sem začel brati Sv. Pismo in spoznal veliko stvari, ki sem jih napačno veroval in eno od teh je, da bom z dobrimi deli lahko prišel v nebesa. V nebesa lahko prideš samo, če veruješ, da je Jezusd umrl osebno za tvoje grehe na križu pred 2000 leti. To je edina pot v nebesa, ki jo Sv. Pismo imenuje. Tega nisem rekel jaz, tega si nisem jaz izmislil, to ni moje mišljenje, ampak to pravi Sv. Pismo. Če pa kaj drugače mislite, potem je to vaša stvar, zakaj se boste odločili.

Vprašanje za vas fantje in sicer: "Zakaj živimo?"

Hvala lepa za čas in odgovore. LP motorolca

kopernik ::

> ...Preverite sami v Sv. Pismo, če vam govorim resnico in sicer, ali vas Jezus
> res ljubi ali kdo je On itd. PREVERITE, če je vse to resnica....

nagovarjanje

> V nebesa lahko prideš samo, če veruješ, da je Jezusd umrl osebno
> za tvoje grehe na križu pred 2000 leti

pridiganje

> Vprašanje za vas fantje in sicer: "Zakaj živimo?"

off topic

Sicer sem absolutno ZA svobodo govora in demokracijo izražanja,
ampak to je že preveč.

A bo kdo to temo zaprl?

Zheegec ::

Uh, torej moram samo na čelu imeti napisan "verujem da je Kristus umrl za moje grehe", zraven pa zakopljem truplo nekega debila ki sem ga danes kr tako ubil? Hudo! Mi vsaj k spovedi ne bo treba.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Tarzan ::

Kaj je to nek nov način pridobivanja vernikov?
E-verniki on-line >:D .

Ni treba zapirat teme, sem prepričan, da normalen človek temu ne bo nasedel.
To je podobno, kot prodajanje prek telefona, ali kot obisk jehovih prič na domu>:D .

Barakuda, svaka čast če ne drugega bom prebral sveto pismo, da vidim, kakšna grozodejstva so notri>:D ,
potem se pa čez koran pritožujejo. Razlike ni. Oziroma je majhna razlika>:D , v korist korana.

Od vseh ver bi si jaz izbral zen budizem:D .
Meditiral bi kot Ace Ventura in se ga zakajal kot indijanec.

tsc, tsc, tsc:\

FireSpit ::

>OwcA Poanta moje opazke je bila, da je vprašanje nesmiselno, zato toliko možnih interpretacij in posledično odgovorov

Isto vprašanje kot če je jezus umrl za nas, če bog sploh obstaja itd.

Če želiš ustrajati pri nesmislu izvoli

Ne

Otroška radovednost - gonilo napredka.

Tako je


Burn, bleed all the lives of life,
ascend to The sky.

Barakuda1 ::

motorolca :| :|

Proti tvoji osebni veri nimam nič, proti tebi osebno še manj, ker te sploh ne poznam.

Proti tvojemu načinu diskutiranja imam pa zmeraj več.
Način komuniciranja, ki si ga ubral je skrajno nekorektn ;(( ;(( .

Od celga mojga odgovora si izbrckal sam "lažne preroke" in še to le zato, da si delal propagando in reklamo za SP. >:D >:D ;(( ;((

Zakaj si pa bil kar tih glede pobijanja nedolžnih otrok s strani tvojega "dobrega Boga".
Zadnjič si me nekaj podučeval kje naj si preberem zakaj je to storil, no pa kot vidiš sm si. Sam kot kaže ti odgovor ni všeč, in spet sprevržeš naslovno temo, kot ti nekateri zmeraj bolj upravičeno očitiajov navadno plehko propagando. Škoda.

Tarzan :D :D

Ne bi bilo prav kar tko obsojat ene svete spise nasproti drugim.
Sej ne da bi se sedaj hoto delat pametnga....0:) 0:) 0:) amapk nekaj malega mi je znanega okol tega, pa mrbit neb blo napk zlo na kratek (snel kurs po barakudi :D :D :D iz biblijskih vprašanj:D :D :D .)

Na bližnjem vzhodu in v območju takoimenovanega "rodovitnega polmeseca, vse tja do današnjega Iraka in Irana so kar veliko pred Kristosum (rodil naj bi se bil leta 0 v Betlehemu) živela različna ljudstva z različnimi religijami.
Izraelci (potomci Abrahama) so bili puščavsko ljudstvo, ki je verovalo v enega boga. V starohebrejščini je bil to Jah"va (točn se ne da zapsat, kar naj bi v dokaj nekorektnem prevodu pomenilo "jaz sem, ki sem"

To je bila torej vera praočakov. Ljudi puščave. Verjeli so v enega in edinega boga, njegova dela pa zapisovali v knjigah (kakršne so pač takrat bile) in tako prenašali vero iz roda v rod.

Vendar so se znašli (vrjetno iz ekonomskih razlogov) pod nadvlado Egipčanov od koder nekje v času Ramzesa II tudi pobegnejo. Biblija je tako poleg verske vsebine pridobila tudi dodatno konotacijo in sicer neke vrste Epopejo bega izraelcev izpod nadoblasti Egipčanov. (mojzesov veliki pohod v "obljubljeno deželo" preko Rdečega morja) Vse to so Izraelci skupaj z verskimi in drugimi nauki za čisto vojaško, državniško in posvetno rabo zapisovali in povzdignili na nivo vere. To je danes Biblija (stara zaveza) kakršno poznajo Izraelci (židje) še danes.

Vendar pa se Izraelcem zadeve niso ravno iztekle kot so si želeli, navkljub izjemni okrotnosti pri osvajanju novih ozemelj. (za sabo niso puščali ničesar kar bi vsaj spominjalo na staroselce katerih domove so zasedli. (opise totalnega uničenja vsega najdeš tudi v SP)

Izpodod Egiptovske nadvlade so namreč padli pod jarem Rimskega Imperija. Poskusov raznih uporov sunitskih in šeitskih ločin je bilo ogromno, vendar so jih rimljani v krvi zatrli. Vsa pričakovanja so bila tako uperjena v preroke, ki so napovedovali prihod odrešitelja, mesije, Judovskega kralja ali kar koli že, samo da jih reši pred rimljani.
Bilo jih je pred Kristusom že kar nekaj, za katere so mislili da je to tisti odrešitelj, pa se je zmeraj izkazalo za napačno. (tudi zapisano v SP)

No in končno se pojavi Kristus, eden izmed mnogih.Nekateri ga razglasijo (zaradi nauka, ki ga je res širil po Palestini) za tistega pravega pričakovanega mesijo, Judovskega kralja, vendar ne vsi.

Izraelci (judje, židje) kakor hočeš, ga ne priznajo ne kot novega mesijo, ne kot učlovečenega boga.

Pač pa njegovi somišljeniki, judovsko sveto pismo (biblijo) preprosto tako kot so to počeli že njih očaki, dopolnijo z naukom in življenjepisom Kristusa iz Nazareta. In tako dobimo tudi Sveto piosmo nove zaveze.

Koran, doživi sicer nekoliko drugačno usodo, vendar nič kaj bistveno. Gre le za neke vrste očiščeno in prečiščeno besedilo tako stare kot nove zaveze. Tako ostajajo vsi pomembni praočaki od Abrahama, Izaka, davida, Mojzesa ...itd pomembni tudi v koranu. Še več. V koranu dobi svoje zelo pomembno mesto tudi Jezus Kristus, vendar ne kot učlovečen sin božji, pač pa le kot eden od prerokov.

Tako dobimo pravzaprav tri liturgične knjige, ki govorijo o osti stvari in o istih osebah le s to razliko, da sta Koran in Nova zaveza nadaljevanje Biblije.

S temi, zagotovo monumentalnimi deli tako s filozofskega, religioznega kot nenazadnje tudi literarnega vidika, se pravzaprav utemelji in nazadnje izjmeno razširijo tri religije, ki rastejo iz istega debla, Židovstvo (Judovstvo) krščanstvo in islam.

Velikih in pomembnih razlik torej ne boš našel in v vseh treh boš našel skoraj enake opise kaj in kako je to počel ta "dobri bog" puščavskega ljudstva praočakov Abrahama, Izaka, Davida, Jude...Jožefa, in da jih ne naševam preveč.
Pomembnjše odstopanje predstavlja le Nova zaveza, ki je na nek način samostojen zapis, temelječ na Bibliji in predtavlja svoj in samostojen nauk kot ga je učil Kristus. Vendar kot sem rekel. Medtem ko je bil za somišljenike Kristus bog, je bil naprimer za Jude le pridigar in eden izmed voditeljev mirne vstaje priti Rimljanom, za Islamiste pa še prerok, nikakor pa ne tudi bog.

..uuuufff...8-O 8-O ..sm se razpisal...:\ :\ :\ .....oblubim, da ne bom več...0:) 0:) :D :D

Barakuda


OwcA ::

@FireSpirit:
Isto vprašanje kot če je jezus umrl za nas, če bog sploh obstaja itd.

Točno tako, enako vprašanje - isti nesmisel.

@ALIEN3001, Tarzan: ne norčujta se iz sogovornikov!

@motorolca:
"Zakaj živimo?"

Da nadaljujemo (svojo) vrsto.

Kaj si od življenja želimo?
Čim več ugodja, čim manj neugodja (trpljenja).

Če je kaj "pravičnega" so to pravila igre, ki jih določa narava (ne mislm le v ozkem pomenu besede).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

motorolca ::

Ej, fantje, če sem koga z svojim načinom pisanja užalil se iskreno opravičujem. Nisem želel nobenega užaliti ali mu nekaj vsiljevati. Želel sem, da bi malo podebatirali o tem in da bi vsak izrazil svoje mnenje ali nasvet vsem nam slovencem. In tokrat želim samo še zadnjič odpisati in zaključiti to temo, ker nočem, da bi se kdo čutil ogroženega ali pa, da mu nekaj želim vsiliti. Vsi imamo pravico do svojega verovanja. Odgovori:

Barakuda1, zakaj sem ti pisal direktno o lažnih prerokih in nisem odgovoril na ostale stvrai, ki si jih napisal? A mislite, da hočem skrivati nekaj, kar res piše v Sv. Pismu? O, ne fantje, tega ne želim, ker bi potem postal človek, ki želim si sei prilagajati Sv. Pismo.

Če smo že pri tem, zakaj je Bog obljubil Abrahamu obljubljeno deželo in da bo pregnal iz tiste dežele mnoge narode z mečem? Če gledamo iz ene strani na ta dogodek, kako so osvojili tisto deželo, bi lahko res rekli, da je bilo to samo eno klanje in ubijanje nedolžnih ljudi. Nekdo bi rekel, kakšen je to Bog, kako krivičen je itd. Ampak, to kar sem želel Barakuda1 je, da bi pogledal, zakaj jih je Bog pregnal iz tiste dežele in jo dal Izraelcem.

Poglejmo najprej, zakaj je Bog uničil s potopom vso živo bitje na zemlji in rešil samo Noeta z družino in živali? Ker je bila huda hudobija na zemlji in Bogu ,je bilo žal, da je ustvaril človeka. Zakaj je z žveplenim ognjem iz neba uničil Sodomo in Gomoro, rešil pa je samo Lota in njegovo družino? Ker je bila huda hudobija v teh mestih. Kakšna hudobija. Pa preberite si.

Zakaj je Bog pregnal in z Izraelci pobil narode, ki so bili pred njimi v obljubljeni deželi? Ker je bilo ogromno malikovanja in vraževanja celo toliko, da so svoje lastne otroke darovali človeškim bogovom. In zato jih je Bog želel uničiti preko Izraelcev, ker so delali hudobijo. Ampak, Bog je rekel tudi Izraelcem v 5 Mojzesovi knjigi 28 poglavje, ko bodo prišli v obljubljeno deželo in se jim bo dobro godilo in če bodo pozabili na Boga in častili druge bogove, bodo prišli tudi drugi narodi in jih pobili, ter odpeljali v ujetništvo. Se pravi Bog je tudi Izraelcem rekel, da jih bo uničil, če bodo delali vso to hudobijo, ki so jo delali drugi narodi.

Tako je Bog izvrševal kazen na ljudi, ki so delali hudobijo v Stari Zavezi oz, pred našim štetjem.

Kaj pa danes? Bog pusti, da delamo, kar hočemo. Ne bo nas sedaj kaznoval, ampak je pa rekel, da bo prišel dan - sodni dan, ko bo vsak človek dal odgovor za svoje delo. Za vsak greh, ki smo ga naredili.

Vendar kot sem že rekel, da je ta Bog usmiljeni Bog, On ti ponuja rešitev po Jezusu. Mogoče boste rekli ej motorolca, pa ti si res Jesus freak. Ja sem Jesus freak, ker me je rešil pekla. Kaj mislite, ali bi vi bili hvaležni nekomu, ki vam je rešil življenje? O pa še kako bi mu bil hvaležen. Tako sem jaz hvaležen Bogu za Jezusa.

Jaz sem se odločil, da bom sprejel ta brezplačni dar od Boga. Fantje, vi se pa odločite, kar mislite, da je najboljše. Sploh ne želim nobenega siliti, samo izmenjavamo mnjenja, al ne.

Še nekrat na koncu želim povedati, da če sem koga užalil, mi je res žal. To ni bil moj namen nekoga užaliti, ker misli ali veruje drugače. Še vedno želim biti z vsakim prijatelj, pa če je musliman, budist ali pa kaj drugega. To je stvar posameznika, kot je že nekdo omenil. Lepo se imejte, motorolca.



P.S Kajti ko smo bili še slabotni, je Kristus v času, ki je bil za to določen, umrl za brezbožne. Težkó namreč, da bi kdo umiral za pravičnega: morda bi si kdo še upal umreti za dobrega. Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki. Veliko bolj bomo torej po njem rešeni jeze zdaj, ko smo opravičeni z njegovo krvjo. (Sv. Pismo - Rimljanom 5:6-8)




TESKAn ::

Hm, verjemi vame - pa ti bodo odpuščeni vsi grehi in boš šel v nebesa. Ne verjemi vame - ni važno, koliko si naredil v življenju dobrega, cvrl se boš v peklu. Sem jaz to prav razumel?

Ker je bilo ogromno malikovanja in vraževanja celo toliko, da so svoje lastne otroke darovali človeškim bogovom. In zato jih je Bog želel uničiti preko Izraelcev, ker so delali hudobijo.


Ne vem no, ampak ali ni hudobija tudi iztrebit cel narod, se pravi tudi otroke? In kaj je potem iztrebljenje več narodov? To ni hudobija? In če je, zakaj ni bog na koncu iztrebil še izraelcev? Saj po tvoje je dovolj, da ljudstvo dela hudobije in že ga lahko iztrebimo. In nenazadnje, kako veš, da so tista ljudstva tudi v resnici žrtvovala otroke svojim bogovom in bila tako hudobna, kakor so predstavljena v bibliji? Mogoče so bili čisto lepo miroljubni kmetje, dokler niso prišli izraelci in jih vse pobili.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Barakuda1 ::

motorolca :)
nikar ne obupaj, sej sveto pismo res lahko razumeš kakor ti drago. Jaz ga pač drugače kot ti.;)


Zakaj je Bog pregnal in z Izraelci pobil narode, ki so bili pred njimi v obljubljeni deželi? Ker je bilo ogromno malikovanja in vraževanja celo toliko, da so svoje lastne otroke darovali človeškim bogovom.

Hhmmm…..:\ nenavaden diskurs gledanja. Predvsem pa uporaba dvojnih meril.

Dobri bog zahteva od Abrahama, da mu v dar zakolje lastnega sina Izaka.Res se se sicer tik pred zdajci premisli, vendar šele, ko je 100 % prepričan, da bo v dokaz svoje lojalnosti in ljubezni to res storil. Ljubezen pa taka.

Da bi se mu odkupilo človeštvo si da kar sam žrtvovati lastnega sina Jezusa. (Kristos namreč na Oljski gori prosi svojega "očeta" naj ga ne daruje – pusti, da ga križajo) ….jasno zaman.

A to pa je bilo nekaj kar se je razlikovalo od ljudstev, ki jih je pobil in to nedolžne.

Bog je rekel tudi Izraelcem v 5 Mojzesovi knjigi 28 poglavje, ko bodo prišli v obljubljeno deželo in se jim bo dobro godilo in če bodo pozabili na Boga in častili druge bogove, bodo prišli tudi drugi narodi in jih pobili, ter odpeljali v ujetništvo. Se pravi Bog je tudi Izraelcem rekel, da jih bo uničil, če bodo delali vso to hudobijo, ki so jo delali drugi narodi.



Ni jim rekel, da jih bo pobil, če bodo delali hudobije, pač pa če ga bodo pozabili in častili in slavili kogarkoli razen njega. Velika in zelo pomembna razlika, po načelu "kdor ni z nami, je proti nam in kdor je proti nam ga je potrebno brezpogojno iztrebiti" Ttudi to je eden od ideoloških problemov treh ťreligij knjigeŤ kot se tudi imenujejo.

Zakaj je z žveplenim ognjem iz neba uničil Sodomo in Gomoro, rešil pa je samo Lota in njegovo družino? Ker je bila huda hudobija v teh mestih. Kakšna hudobija. Pa preberite si.


...aja, a da zato. Ne bi rekel. Jeriha ( ki je stalo na poti osvajalski pohodov) je naprimer padla (bila do tal porušena in izropana, tako da ni ostal kamen na kamnu) ker je mesto, ki ga ni bilo možno zavzeti izdala vlačuga Rahaba, ki je v zameno za izdajstvo dobila obljubo, da bo ostala živa ona in njena družina.
Torej le dokaz več, da ni bil greh tisti, ki je narekoval kazen, pač pa nestrinjane z novimi okrutnimi zavojevalci.


Rahaba je bila, grešnica najhujše vrste. Bila je vlačuga (po domače kurba in prostitutka) povrhu vsega pa še izdajalka lastnega naroda. Zagotovo ne nekdo, ki bi ga veljalo cenit in spoštovat. In ni je doletela "pravična" kazen, nasprotno. Za izdajo (in verjetno nadaljne kurbanje) je bila celo nagrajena. Toliko o morali in pravičnem kaznovanju.


in kako je stvar izgledala po citatih iz biblije...;)

1 Józue, Nunov sin, je potem skrivoma poslal iz Šitíma dva moža oglednika in rekel: "Pojdita, oglejta si deželo in Jeriho!" Ta dva sta odšla ter dospela v hišo vlačuge po imenu Rahába in tam prenočila. (gre za vojaško izvidnico pred pripravami za napad na meto - obrazlaga je zaradi preobširnosti teksta moja vendar nepotvorjena))

8 Preden sta moža zaspala, je ona stopila k njima na streho 9 in rekla možema: "Vem, da vam je GOSPOD dal deželo. Tudi nas je popadel strah pred vami in zaradi vas trepetajo vsi prebivalci dežele.

12 Zdaj, prosim, mi prisezita pred GOSPODOM; ker sem jaz vama izkazala dobroto, bosta tudi vidva izkazala dobroto hiši mojega očeta. Dajta mi zanesljivo znamenje, 13 da boste pustili pri življenju mojega očeta, mojo mater, moje brate, moje sestre in vse, kar je njihovega, in da boste obvarovali naša življenja pred smrtjo."
15 Potem ju je po vrvi spustila skoz okno. Njena hiša je bila namreč ob obzidju in ob obzidju je prebivala. 16 Še jima je rekla: "Proti pogorju pojdita, da ne naletita na zasledovalce. Tam se skrivajta tri dni, dokler se zasledovalci ne vrnejo; potem pojdeta po svoji poti!"

…nooo in potem se je pričelo…

Mesto pa vam bodi predmet zakletve in vse, kar je v njem, bodi GOSPODOVO. Le vlačugo Rahábo in vse, ki so z njo v hiši, pustite pri življenju, ker je skrila odposlanca, ki smo ju bili poslali. 18 Varujte se vsega, kar je predmet zakletve, da ne boste zavrženi; če se polastite česa zakletega, boste spravili nad Izraelovo šotorišče prekletstvo in mu nakopali nesrečo. 19 Vse, kar je srebrnega ali zlatega, ter bakreni in železni predmeti pa naj bodo posvečeni GOSPODU in naj jih spravijo v GOSPODOVO zakladnico.

In seveda tudi ťpravičnoŤ končalo

Tako torej svetopisemsko izgleda morala po potrebi in tako izgledajo grehi in "grehi" zaradi katerih je bog iz "dobrote in pravičnosti" pobijal cele narode, (med njimi tudi nedolžne otroke…- prvorojenci do 1 leta starosti imajo še poseben tretma)

..zdaj bom pa tudi jaz končal to debato, ker če hočemo je ne bo nikoli konec. Preveč je nasprotij.

Kdor veruje in verjame, je to njegova osebna in (po moje) zasebna stvar, kdor pa ne, pa tudi.

Tisto česar je mene strah, je ravno "božja dobrota", ker kot že rečeno, če nisem z njim…sm…..in če sm………uuuufff…gorje mi :\ :\ .
Upam samo, da verniki vendarle niso tako goreči verniki kot to od njih terja njihov usmiljeni bog.


barakuda

Crimson_Shadow ::

@Crimson_Shadow: enačenje vzhodnjaških religij z "new age" skrupucali nikakor ni na mestu. Ali kot si sam dejal, S tem le širiš "krivo viro", česar posledica so ljudje, ki imajo, podobno kot ti, popolnoma pomešane predstave. Najprej zagovarjaš "stare bogove", potem priznavaš Jezusa, nato pozivaš k vzhodnjaškim religijam in na koncu se podpišeš pod panteizem.


Kot prvo, tema je tako obsežna. da ne mislim na dolgo in široko opravičevat mojega mnenja. In ne, nimam pomešanih predstav, samo drugače gledam na vse to, Povem le to, da je naša civilizacije tesno povezana tako s temi pradavnimi "bogovi", našimi predniki, kot tudi z samim pojmovanjem zgodovine in razvojem človeka, kot tudi z bistvom verovanja.

Gledati na svet le iz enega vidika je zelo omejeno in samo kaže kako omejeni smo običajno ljudje v našem mišljenju. In naš zahodni svet je celo zgrajen na indoktrinaciji množic (socialni, duhovni, materialni in tehnološki). (Kot da je drugje kaj boljše :\) Mar ni bolje poznati čimveč vidikov iz različnih okolji, kot pa se oklepat enega samega, v tem primeru Biblije, pri tem pa še trditi, da so druge razlage neumne in brezpredmetne?

DSmidgy ::

@Barakuda: En predlog - na koncu napiši povzetek posta :D
@motorolca: A ne misliš, da je zadnji čas da začenš razmišljati s svojo glavo in ne verjameš slepo vsem kar je v knjigi napisanega? SP je po moje en skupek zakonov in misli napisanih v pravljicah (da ljudje raje poslušajo in čim več razumejo). Kot pa vsi vemo se časi (miselnost ljudi) zmeraj spreminjajo. Kot drugo - politikom (kar naj bi Jezus bil) ponavadi ne gre verjeti - saj se ponavadi ne oklepajo dejstev ampak svojih predstav o dejstvih (ki pa so, kot vemo, ponavadi napačne). Še kaj drugega preber - ne pa samo ene knjige. Za začetek recimo še koran in ostale verske knjige. Pa še kake na psihologijo naravnane. Pomoje človek, ki se sklicuje na samo en vir ni objektiven - ki dejstva jemlje samo v eni knjigi - a imajo ostale knjige v knjižnicah tudi podobno vsebino kot SP - tako da je vse v SP čista resnica?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Barakuda1 ::

DSmidgy :)

Barakuda: En predlog - na koncu napiši povzetek posta


...he..he...sej sm probal, pa ni šlo. Tema je pač takšna, da ne gre, če nočeš tvegat da govoriš kar tko, na pamet in brez argumentov.

Ravno to pa bi bila voda na mlin tistih, ki ti preprosto "vržejo kost" potem pa te počas sesekajo.
motorolca namreč ni govoril na pamet. SP dobro pozna in je dobro vedel kaj je napisal. Vsak odgovor s katerim bi mu nasprotoval, ki pa ga ne bi utemeljil (In to z istim virom kot ga je uporabljal sam), bi avtomatično bil odgovor v njegov prid.

Ker tega nisem želel, sem bil pač žal malo daljši. Žal.

barakuda

Thomas ::

Izraelci - a kako so se že imenovala tista plemena takrat - so bila po mojem dokaj povprečno okrutna. Tako kot tisti, ki so jih trebili z obličja Zemlje. Bistvenih razlik ni bilo. Monoteizem, ki so ga (najbrž) iznašli, pa je bil kasneje civilizacijski dinamit.

Ampak za časa Mojzesa so bili to pač ljudstvo, ki je pobijalo tuje (in svoje) otroke. Kar so pa počeli VSI naši predniki, na vseh koncih sveta. Slovani, Kelti, Germani, Indijanci - vsi.

Treba je bit realen in realističen.

BTW, koliko generacij nazaj, so bili naši predniki (občasni) ljudožerci?

Manj kot 100. Morda celo precej manj.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Thomas

Bistvenih razlik ni bilo. Monoteizem, ki so ga (najbrž) iznašli, pa je bil kasneje civilizacijski dinamit.

(mišljeni so verjetno Izraelci, oziroma bolj točno Davidovi potomci)





Žal (ali pa tudi ne :\ )je potrebno reči, da monoteizem ni ravno "izum" izvoljenega ljudstva in biblijskih praočakov.

Na splošno lahko rečemo, da je bilo (že pred Mojzesom) monoteistično verovanje na tem območju ( Dežela rodovitnega polmeseca), ki ga kasneje zavojujejo izraelci religijsko dokaj monoteistično.
Predvsem to velja za puščavska ljudstva in ljudstva iz visokih pogorij. Zanje je dokaj značilno, da imajo malo ali skoraj nič stika s starogrško kulturo. V tem je morda tudi iskati razlog njihovim dokaj izvirnim monoteističnim religijam, ki pa so se med sabo vendarle razlikovale.

Zagotovo pa vemo, da so bili najmanj Kánaanci, Hetejci in Jebusejci ljudstva z monoteistično religijo in povrhu vsega za tiste čase še tehnološko izjemno razviti.

Čarovništvo in malikovanje je bil pač že v tistih časih priročen izgovor za osvajalne in roparske pohode. Politika in ekonomija sta bili tisti, ki sta vsakokrat sproti povedala kdo je častilec malikovanja in čarovništva, pa če je bilo to res ali ne.

barakuda

Thomas ::

Ja, čisto možno. Verjamem, da so bila še druga monoteistična plemena tam okoli. Morda so se vsi skupaj tega naučili ali podedovali še od kakšnih starejših. Tudi mogoče.

Moj point je pa le predvsem ta, da so bili vsi tisti popolnoma neprimerna družba za v gostilno ali za dati hčero v zamož tja.

Animals! Tudi naši vrli predniki tukaj (ali nekoliko vzhodneje) so bili v tistem času daleč pod mejo minimalne sposodobnosti.

Da primiznega bontona niti ne omenjam.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vegi ::

IceMan! nekaj česar ni, ne moreš zanikati!

|-_-| ::

Da malo pokomentiram, sem pozen ja...:))
motorolca: On je bil Mesija - Rešitelj sveta.
Pred cem ga je pa resil? In zakaj?
marko_: Škoda bi RES bila, če bi otrokom ne povedali resnice. Ta pa je, da JEZUS ni vstal od mrtvih in najvrjetneje tudi nikol ni živel. Kaj boš že otrokom pral pamet???
Jezus je gotovo zivel. Tako da lahko recem, da bi tudi ti s takimi izjavami otrokom pral pamet. Vstal od mrtvih, kar tako sredi belega dne pa ni. Ker na krizu sploh ni umrl [krizan je sicer bil].
gajbica: A ni zanimivo, da je Sveto Pismo še po tolikih letih tako popularno in neizrabljeno.
Ne bi ti rad izpodbijal vere, navsezadnje menim, da so vzorni kristjani zelo dobri ljudje, toda enkrat se bos moral vprasat kako je Biblija nastala. Leta 325 je duhovscina skupaj zmetala par starih spisov, tako. Knjiga ima malo manj kot 1700 let. Ne bi bilo napak, ce se malo poglobis v te zadeve, bos ugotovil, da so marsikaj namenoma izpustili, ene stvari pa celo spremenili. Druga stara literatura ze kaze, da je bilo tako. Pa kaj novejsega, Koran recimo, tudi.
_marko: Če mu bom kaj takega povedal, ga bom prvo seznanil z tem kaj sploh versvo je. Kako kje verujejo. V koga verujejo. In zakaj so sploh začeli verovat v kaj. Zato, ker niso znali pojasnit raznih stvari... itd.
Verstva pa res niso nastala, ker ljudje niso znali pojasniti raznih stvari. To je za lase privlecen poizkus racionalistov resiti vprasanje nastanka verstev.
gajbica: Je JEZUS prišel k človeku ???? DA! Zanj je tudi umrl.
A lahko tudi jaz skocim pod vlak, takole za clovestvo. Potem me boste pa castili, da sem se zrtvoval za vse vas?:P
_marko: Boš ovrgla Darwinovo terorijo...
Saj to je samo teorija.:D
ALIEN3001: [zakaj ne piše v Bibliji da je Bog 4. dan ustvaril mikroorganizme?]
Zato ker jih ni, morda? :D
gajbica: Darwin je na smrtni postelji postal kristjan, priznal JEZUSA in zavrgel svoje teorije ???? Si vedel to.
Ni pomembno. Tudi jaz lahko pojasnim vesolje in ce se izkaze da sem ga pravilno, recem: Eh, salil sem se. Ne bo pomagalo.:D
Crimson_Shadow: Kot prvo. Darwinova teorija o evoluciji je v strokovnih krogih že nekaj časa pod ZELO velikim vprašajem.
Da ne bo na koncu z Darwinom opravila kar Metatronova kocka sama.:D
gajbica: Zakaj bi njegovi učenci o tem lagali in govorili prazne esede, ki bi se ohranile do danes. Če bi bila laž , bi jo odkrili takrat še isti dan in SVETEGA PISMA sploh ne bi bilo.
Ni bila laz. Samo on je bil ziv in zdrav, ko se je kazal apostolom, v tem je finta.:))
motorolca: Grške bajke so le stare bajke od ljudi in ne od Boga.
Aja? Lej no, kdo pa je napisal Biblijo? Ljudje. Priznas na zalost le tiso, kar pase v tvoje mozgane, motorloca. Lepo sicer, da ti osebno vera pomagala, ampak ne mores kar takole zavracati konkurence, tudi grske mitologije ne. Okej, zdaj vsaj vidis, kako eni zavracajo Biblijo.
motorolca: Kar se pa tiče tebe Crimson_Shadow pa takole, če verjameš, da se je jezus inkarniral v kaj drugega, kar ne verjamem, kako j e lajko reinkarnacija, če ni Boga?
Uradna krscanska cerkev priznava reinkarnacijo. Celo Jezus v novi zavezi enkrat rece, da je on reinkarnirani Elija.8-O
bezerk@work: Uporaba kondoma je greh !!!!!!!!!!!! anno domini 2003 AIDS - KONDOM, VSAKA ZAŠČITA GREH !!!!!!!!!!
Za tole pa ne mores kriviti cerkve. Vsak se sam odloci, kaj bo uporabljal! Ce nekdo poslusa cerkev, je pac to njegova odlocitev, nihce ga ni prisilil. Ako se clovek kasneje znajde v tezavah, si je kriv sam. Nisem se slisal za cloveka, ki bi hotel uporabljati kontracepcijo, pa je ne, ker je zupnik/papez/Rode osebno tako rekel. Daj no, teh primerov je en promil, ni treba zadeve napihovati, kot da bi slo za 80% populacije.
_marko: Na različnih območjih različne vere
Razlicna obmocja, vere so si pa zelo podobne, bi rekel jaz.
Crimson_Shadow: Za primitivnega človeka bi bil nekdo, ki lahko potuje po nebu in morju nekaj več in oznaka bog je več kot priročna za opis tehnološko naprednejših ljudi. Vsi miti in legende imajo ISTI izvor, samo imena so druga.
Tako ja.
Owca: Da nadaljujemo (svojo) vrsto.
Zakaj pa je to potrebno? Razlog me zanima. Kaj je takega v nadaljevanju vrste, da to samo po sebi da smisel cloveskemu zivljenju? In kaj je koncni cilj?:))
motorolca: jankoFer kaj je za mene greh? Greh je za mene neposlušnost Bogu. Če Bog pravi ne laži in obrekuj in če to naredim, se upiram Bogu in sem mu neposlušen. Torej s tem dejasnko kažem, da sem jaz svoj bog.
Se pravi, ce Bog ukaze: ubij in mi zrtvuj tega in tega, a bos? A bos raje neposlusen in sam svoj bog? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: |-_-| ()

Matek ::

|-_-|

Uradna krscanska cerkev priznava reinkarnacijo.

Od kod ti to?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

DSmidgy ::

Owca: Da nadaljujemo (svojo) vrsto.
Zakaj pa je to potrebno? Razlog me zanima. Kaj je takega v nadaljevanju vrste, da to samo po sebi da smisel cloveskemu zivljenju? In kaj je koncni cilj?

1. Saj ni potrebno.
2. Človek je žival in ta lastnost (razmnoževanje) je enaka tako človeku kot virusom in bakterijam. Razloga ni. Tisti organizmi, ki so se naslanjali na dolgo (recimo da je bila prva žival taka) življenje namesto na razmnoževanje (in s tem na popestritev živalskih in rastlinskih vrst) so izumrle. Pač niso dobre za evolucijo.
3. Nadaljevanje vrste ne daje smisla človečkemu življenju, tako kot ga ne daje življenju paramecija.
4. Končnega cilja ni (razen ohranitev vrste - ali variacije le te). Lahko primerjaš z rač igricami: ene se zaključijo (večina kot napr Doom, ko končaš stopnje), ene pa nimajo konca (teh je bolj malo, kot je napr. Sim City).

Kot bi se spraševal, kaj stensko uro na nihalo prepričuje da naj niha. Zaradi kakšnega razloga se je odločila da niha. Ni se odločila. Pač jo je narava spravila v to stanje. Človek jo je naredil in ta se sedaj obnaša tako, kot ji fizika narekuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Barakuda1 ::

|-_-| :)


No pa dajmo malce pokomentirat enega od delov tvojega prispevka ;)

Ne bi ti rad izpodbijal vere, navsezadnje menim, da so vzorni kristjani zelo dobri ljudje, toda enkrat se bos moral vprasat kako je Biblija nastala. Leta 325 je duhovscina skupaj zmetala par starih spisov, tako. Knjiga ima malo manj kot 1700 let. Ne bi bilo napak, ce se malo poglobis v te zadeve, bos ugotovil, da so marsikaj namenoma izpustili, ene stvari pa celo spremenili. Druga stara literatura ze kaze, da je bilo tako. Pa kaj novejsega, Koran recimo, tudi.


Biblija ni nastala kot praviš leta 325, pač pa je takrat krščanstvo (dokočno razglašeno in utemeljeno) kot državna religija.

Rimski cesar Konstantin se je leta 313 spreobrnil v krščansko vero. Na kraju starega grškega mesta Bizanc je ustanovil mesto Konstantinopel in uzakonil krščanstvo. Leta 325 je sklical koncil v Nikeji, kjer so sestavili dokončno utemeljitev krščanske vere. Od takrat je bila to priznana pravoverna oblika krščanstva. To je bila nikejska veroizpoved in je vsebovala nauk o Sv. Trojici, kar pomeni troedinost Boga: Bog Oče (stvarnik sveta), Bog Sin (Jezus) in Sveti Duh (stalna božja navzočnost v svetu). To je še vedno osrednji krščanski nauk.

To pa še zdaleč ne pomeni, da je bila takrat spisana "skup zmetana" (izraz je na robu žaljive neokusnosti in omalovaževanja – vsaj za moj okus) BIBLIJA.

To, kar mi poznamo danes pod pojmom Biblija je sestavljeno iz tako-imenovanega Svetega pisma stare zaveze in Svetega pisma nove zaveze. Skupaj kot celota tvorijo BIBLIJO.

Stara zadeva pa ni nič drugega kot judovski sveti spisi, ki jih Judje (Izraelci) imenujejo (v prevodu) POSTAVA.

Tudi Nova zaveza, ali kot mu nekateri rečejo Kristosov nauk ni nastajal do leta 313 pač pa so bili zadnji zapisi ustvarjeni zdavnaj prej. Med zadnjimi deli najdemo Judovo pismo Hebrejcem, ki datira nekje v loto 70 našega štetja. Kasnejših zapisov Biblija ne vsebuje in jih tudi ni.

Kaj je bilo izpuščeno in kaj ne, pa je tudi težko reči in je bolj stvar špekulacij kot resnega pristopa. Iz POSTAVE ni izpadlo nič (lahko preveriš ;) ), več problemov pa je predstavljala nova zaveza, saj so bili zapisi ustvarjeni na različnih koncih s strani različnih avtorjev (različni evangeliji).

Če pa imaš v mislih morda Kumranske rokopise, boš pa verjetno zelo razočaran. V njih ni nič takšnega kar bi lahko bistveno po vsebini omajalo do takrat že znane rokopise. Nova zaveza je pač nastajal na enak način kot stara. Z zapisovanjem sodobnikov in zbiranjem v eno knjigo, tokrat imenovano Biblija. Apokrifni spisi pa tako ali tako niso nikoli sestavljali ne BIBLIJE ne POSTAVE in ne KORANA

Da pa bi KORAN kot novejše liturgično delo kazal na to, kako je duhovščina leta 325 "skup zmetala" par starih spisov, pa kaže samo na to, da ne poznaš KORANA ali pa BIBLIJE in POSTAVE ali pa kar nobene od teh.

Uradna krscanska cerkev priznava reinkarnacijo. Celo Jezus v novi zavezi enkrat rece, da je on reinkarnirani Elija.

Kje si pa to našel8-O 8-O Prosim a mi hočeš citirat točno mesto zapisa v bibliji. Jaz ga nisem našel.

barakuda

p.s.
Glede nekaterih neprimernih opazk na račun BIBLJE, POSTAVE ali KORANA pa le to.
Nam je to všeč ali ne. Vse tri Knjige in na njih temelječe religije so del naše kolturne dediščine in so kot take tudi zaznamovale in oblikovale naš kulturni in civilizacijski prostor. Že to je dovolj velik razlog, da smo do teh del bolj spoštljivi neglede na to ali smo verni ali ne.

Tito ::

Marija obšerna tema, mi je žel da je nisem spremljal, vendar je prepozno da jo začnem, saj bo trajalo da vse preberem...

Moje mnenje:

Jezus je bil prebrisan človek, ki si je močno želel prevzeti oblast v Judeji in zavladati tisi regiji in se otresti Rimske nadvlade. Da je ostal od mrtvih je lahko le iliuzija in da so vse zrežirali! Sam sem človek, kateri zahteva za vsako stvar dokaz, če se stvari ne da dokazati ne vrjamem v to (Ateist, hehe in to ponosni ateist). Vrjamem samo v Fizkalne, kemiske in biološke zakone, splet vseh omogoča življenje in red v vesolju...

Sedaj pa nazaj na Jezusa ;)

Ko so ga Rimljani križali (če so ga), je možnost da so prijeli njegovega dvojnika, saj se je Jezus lahko pojavljal v mnogih oblikah, saj tisti ljudje niso poznali interneta niti niso poznali fotoaparatov. Skratka po nekaj časa je Jezus spet rogovilil po zemlji in se preselil v francijo. Ni dosegel željenega cilja, vendar je dosegel še mnogo več. Ustvaril je novo vero, ki se je ohranila celih 2000 let! Zagotovo je bila to frakcija, saj sam nebi dosegel takega učinka. Je pa največja zarota v svetovni zgodovini! Sem pa prepričan da je ta oseba obstajala!

Zelo se oproščam, da nisem prebral predhodnih tem, toda ta to ni dovolj časa...:\

ripmork ::

Ja,nekoč je res živel Jezus iz Nazareta,bil pa je svetnik,ki je imel ženo Marijo
Magdalensko in je baje dočakal čez sto let--umrl pa je v Kašmirju,kjer je bil tudi pokopan......

toda iznevemkje se je vzel nevemkdo in celo zgodbo napihnil-in nastala je vera,v
katero so začeli verjeti naivneži(beri:verniki) in saga se nadaljuje še 2000let potem....

čeprav ni o vstajenju nobenih dokazov....
čeprav je jezus umrl za naše grehe,pa je na svetu še vedno samo sranje in trpljenje....
čeprav jezusa zastopajo zavaljeni evnuhi v belih haljah(beri:duhovniki),ki po samostanih
so in še vedno skrivajo svojo homoseksualno usmerjenost in bolestno nagnjenost na
pedofilijo.....

dragi bralci,to niso zgodbice iz biblije,to je vse res,to so dejstva....
to so dejstva o prelepi veri,ki naj bi zbliževala ljudi(toda kako,če zaničuje seks in ženske)8-O 8-O 8-O .....saj seks je potem nekaj,česar se lahko vsi sramujemo,nekaj
grdega,umazanega,pokvarjenega....:\ :\ :\ ...dejte se folk mal zresnit no!!!

če zdaj še kdo verjame v biblične zgodbice o vstajenju,potem verjetno lahko verjame
tudi v vilince in škrate,pa hudiča,pa zobne vile.....
saj jih omenjajo tudi že v davni preteklosti kot tudi vstajenje ane:\ .....
toda po nekem naključju v njih noben ne verjame,dokazov za njih je pa toliko kot za
marijino vnebovzetje........ccccccccc

Matek ::

čeprav jezusa zastopajo zavaljeni evnuhi v belih haljah(beri:duhovniki),ki po samostanih
so in še vedno skrivajo svojo homoseksualno usmerjenost in bolestno nagnjenost na
pedofilijo.....


:\ Očitno ne poznaš nobenega od njih.

to so dejstva o prelepi veri,ki naj bi zbliževala ljudi(toda kako,če zaničuje seks in ženske) .....saj seks je potem nekaj,česar se lahko vsi sramujemo,nekaj
grdega,umazanega,pokvarjenega.... ...dejte se folk mal zresnit no!!!


Seks z vidika RKC ni umazan in pokvarjen, če je povezan z ljubeznijo. Torej v eni dobri ljubezenjski zvezi ali še bolje po poroki. Slaba stvar pa je takrat, ko ljubezen ni prisotna (prostitucija, avanture za eno noč, orgije...). Žensk pa sploh ne zaničuje.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Barakuda1 ::


Jezus je bil prebrisan človek, ki si je močno želel prevzeti oblast v Judeji in zavladati tisi regiji in se otresti Rimske nadvlade.

Bi se kar strinjal, da bo nekaj na tem, čeprav pisanih virov, ki bi to 100 % potrdili (tudi pri rimskih zgodovinarjih) v tej smeri ne najdemo.

Nakazujejo pa v to smer (poleg nekaterih drugih virov) tudi viri iz samega SP.

Jezus iz Nazareta je poimenovan Judovski kralj. V tistem obdobju se v Judeji upori zoper Rim kar vrstijo, in praviloma vsi v krvi zadušijo. Upornike Rimljani za kazen (ve se) križajo, saj je bil to dokaj običajen način usmrtitve nerimljanov. (Apostola Pavla, ki je bil naprimer državljan rima, niso smeli križati, saj je bila tovrstna usmrtitev po takrat veljavnem rimskem pravu dopustna samo za nerimljane.

Jezus je tako v nasprotju z upornikom Barabo, ki je vodil oborožen upor verjetno res predstavljal obliko mirnega upora ala Ghandi.

Vsekakor pa to v ničemer ne zmanjšuje pomena njegovega nauka, ki ga je učil. To je ljubezni do sočloveka. V tem pa je gotovo tudi njegov velik prispevek, ki mu ga ne gre zanikati.

Skratka po nekaj časa je Jezus spet rogovilil po zemlji in se preselil v francijo

No od kod ti pa ta podatek. Bom vesel če mi navedeš vir da ga malce pregledam.

ripmork ::

pa ni se preselil v francijo ampak v kašmir,neko revno pokrajino blizu judeje,kjer je
bil nekakšen svetnik(neki tazga)in je umrl od starosti-pravijo,da je dočakal čez 100 let.
--sem pa vse to prebral v slovenskih novicah pred približno dvema tednoma.....
piše v članku o tistem mrliškem prtu,s katerim naj bi bil pokrit jezus po križanju....
....že pred leti so namreč peiskovali ta prt,vendar so bile vse raziskave napačne-
razlog:Vatikan je najel nekoga,ki je vzel delce tega prta za preiskavo,in jih zamenjal
z neko tkanino iz 17.st-zato sprva domnevajo,da je prt iz 17.st.....

sedaj pa so naredili še eno raziskavo:poslali delce tega prta trem največjim laboratorijem
po svetu----rezultat:znastveno dokazano je,da prt izvira iz začetka 1.st(okol leta30)
,na prtu pa so sledovi tekoče,in ne strjene krvi,kar pomeni,da je bil,kdor koli je bil pod tem prtom še živ------velika verjetnost,da je pod tem prtom ležal jezus----
prt pa je bil premazan z blagodejnimi zelišči--za ranjence...
SKLEP-da,Jezus je križanje preživel,potem pa je bil izgnan.....prav tako pa so našli grob
v Kašmirju,kjer je danes le še pesek in prah......

če ste verjeli svetemu pismu lahko pa tudi medijem ane?:\

sicer pa imam čisto svojo vero v svojega boga-ime pa mu je narava8-)

Thomas ::

> znastveno dokazano je,da prt izvira iz začetka 1.st(okol leta30)

Ares? Odkjetipato?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

Za francijo sem kar tako rekel... Kdo pa ve kam je šel, če je sploh kam šel... (morda celo v nebesa...:D ). 100% pa sem da o teh stvareh ne moremo govoriti da so 100%. Brezpredmetno je govoriti o dejstvih, ker jih ni... V zgodovini je malo dejstev in večino je domnev!

|-_-| ::

Barakuda1, nobenega ne zalim... No greva po vrsti, udobno se usedi, pripravljen pa imej tudi kozarec vode.
Barakuda1: To, kar mi poznamo danes pod pojmom Biblija je sestavljeno iz tako-imenovanega Svetega pisma stare zaveze in Svetega pisma nove zaveze. Skupaj kot celota tvorijo BIBLIJO.

Ja, ampak pred koncilom je ni bilo, a ne da? Je pa ze obstajalo krscanstvo, seveda.

Barakuda1: Tudi Nova zaveza, ali kot mu nekateri rečejo Kristosov nauk ni nastajal do leta 313 pač pa so bili zadnji zapisi ustvarjeni zdavnaj prej. Med zadnjimi deli najdemo Judovo pismo Hebrejcem, ki datira nekje v loto 70 našega štetja. Kasnejših zapisov Biblija ne vsebuje in jih tudi ni.

Ja, saj napisano je bilo ze zdavnaj, samo Biblije, skupka spisov, prej ni bilo. To je pa ta knjiga, ki je bojda tako sveta.

Barakuda1: Kaj je bilo izpuščeno in kaj ne, pa je tudi težko reči in je bolj stvar špekulacij kot resnega pristopa. Iz POSTAVE ni izpadlo nič (lahko preveriš ), več problemov pa je predstavljala nova zaveza, saj so bili zapisi ustvarjeni na različnih koncih s strani različnih avtorjev (različni evangeliji).

No, no, no... preberi prosim one knjige, ki jih je omenil Crimson_Shadow. Sam sem dal skozi The Holy Blood & The Holy Grail. Nadaljuj se z Lost Books of the Bible and the Forgotten Books of Eden in James, Brother of Jesus.

Barakuda1: Če pa imaš v mislih morda Kumranske rokopise, boš pa verjetno zelo razočaran. V njih ni nič takšnega kar bi lahko bistveno po vsebini omajalo do takrat že znane rokopise. Nova zaveza je pač nastajal na enak način kot stara. Z zapisovanjem sodobnikov in zbiranjem v eno knjigo, tokrat imenovano Biblija. Apokrifni spisi pa tako ali tako niso nikoli sestavljali ne BIBLIJE ne POSTAVE in ne KORANA

Hja, drugi teksti bi prevec trgali kontinuiteto zgodbe, in malo drugace kazali Jezusa, osrednjega lika krscanstva. Ves, Barakuda1, tudi on je nekaj pocel od 12. do 30. leta, kjub temu da v Bibliji nic ne pise kaj.:D

Obstaja tudi evangelij Marije Magdalene [beri Mary of Magdala, Apostle and Leader]. Seveda zenska s takim vplivom ne pase v krscanstvo, zato so ji morali zmanjsati vlogo. Markov evangelij ima dve verziji. Polno skrivajo. Preberi se enkrat tiste zapise z Mrtvega morja, potem se pa poglobi v Egipt. Zacni z egipcansko knjigo mrtvih, nadaljuj z mitologijo na splosno, Totovimi nauki... pozanimaj se o Nazarencih [katerih clan je bil tudi Jezus], Esenih, Bogomilih, Katarih, Merovingijskih kraljih [od Klovisa I. prek Dagoberta II. do Frankov]. Ne pozabi vitezov templarjev, ce kaj najdes o Salomonovem templju toliko bolje, sicer si pa poblizje oglej tudi prostozidarje. Preveri se detajle o Nikodemu in Jozefu [Jozef je bil aristokrat, zelo premozen!], Jakobov skrivni apokrifon ter zgodovino gnostike in starih sumerskih zapisov [Enkijeva knjiga]. Za zacetek bo dovolj.:))

Da pa bi KORAN kot novejše liturgično delo kazal na to, kako je duhovščina leta 325 "skup zmetala" par starih spisov, pa kaže samo na to, da ne poznaš KORANA ali pa BIBLIJE in POSTAVE ali pa kar nobene od teh.

Tega pa res nisem trdil. Ampak v Koranu je par stvari malo drugace predstavljenih, pravilneje po mojem mnenju. Resnica bi prevec zamajala splosne nauke in predstavo o Jezusu. V Koranu sicer tega nisem zasledil, a kristjan tudi tezko prebavi, da je imel Jezus brata. Se Vatikan ga je bil primoran priznati, ceprav so se resili z besedo polbrat. No, marsikaj bodo morali se prebaviti. Jezusovo zeno in otroke, recimo [Jezus II, Jozef in hci Damaris (Tamara?)].:P

Barakuda1: Uradna krscanska cerkev priznava reinkarnacijo. Celo Jezus v novi zavezi enkrat rece, da je on reinkarnirani Elija.

Ne vem natancno kje v Bibliji to pove, sem pozabil. Odgovarja na eno vprasanje, in vmes pove: Pred mano je bil ta in ta... Upam le, da nisem falil imena. Je bil mogoce Izaija? Hm, pozabil.:) Za namecek Jezus Nikodemu enkrat pove, da se moras ponovno roditi, ako hoces v bozje kraljestvo. Jezus naj bi o reinkarnaciji tudi pouceval, samo Biblija je o tem dokaj skopa.

Obstaja pa se ena verzija. Po tej naj bi bil Janez Krstnik Elija. Ce me spomin ne vara, Jezus v novi zavezi enkrat izdavi tudi to. Spet ne vem natancno kje. Rece nekaj v smislu: Povem vam, Elija je prisel, a ga niso spoznali.

Uradna pozicija rimokatoliske cerkve o reinkarnaciji je pa: cautious acceptance, ce pustim v anglescini. Ni bila fatamorgana, je en predstavnik vatikana na TV tako zatrdil, dve leti nazaj je tega. Sem tudi bral eno knjigo primerjav vseh moznih religij, tudi tam je pisalo, da RKC priznava reinkarnacijo. Sicer se mi pa zdi, da jo zeli malce potlaciti vstran, tako da se nic ne cudim, da eni tega ne veste. Reinkarnacija je v krscanstvu sicer obstajala ze od nekdaj, vendar so jo na koncilih na silo prepovedali. Enkrat je papez moral podpisati nek dokument kar se tega tice, se mi zdi, ker so mu sicer grozili s smrtjo. V Konstantinoplu sredi 8. stoletja, ce se ne motim.

Se par besed o Mojzesu. Mojzes ni nihce drug, kot egipcanski faraon Ehnaton. To je ena in ista oseba. Ko je nasledil Amenhotepa III. in uvedel monoteizem, se je ljudstvo zarotilo proti njemu. Je bil skorajda ubit. Zadnji hip je pobegnil iz Egipta, potem, ko je ze bil umorjen Smenkare, s katerim je zadnjih par let skupaj vladal. Faraon je tako postal njegov mladi sin, Tutankamon. Slednjega je dal kasneje umoriti Aj, Ehnatonov bivsi vizir. Faraon je bil zdaj Aj, a ne za dolgo. Horemheb je poskrbel za to, ter tako zakljucil obdobje Amarne, ter iz arhivov in templjev izbrisal vse od zacetka Ehnatonove do konca Ajeve vladavine. Horemheb je nazaj vrnil prvotni nabor bogov. Po njegovi smrti se je Ehnaton/Mojzes vrnil v Egipt, da ponovno zasede prestol. Ostalo pa ze ves, je v Bibliji zapisano. Naj povem le se to, da je Ehnatonov bog predstavljal soncni disk. Ja disk. Ne sonce. Leteci disk. Zdaj pa malo pobrskaj po netu, in si oglej par Ehnatonovih kipov in stel. Poglej kako so upodobljene njegove hcere Anksenamon, Meritaten, Meketaten in Aknkesenpaten. Nekam cudni Homo Sapiensi so bili to.8-O



Zadnji kip je samo za primerjavo, Ramzes II. Ehnatona prikazuje slika desno, levi sta hcerki.

Informativno naj povem, da je bil 'deformiran' tudi Tutankamon, predvsem boke je imel neverjetno siroke. Gres lahko v Kairo pogledat.:D Ce ti ni do pocitnic, pa klikni na tale
LINK. Ej Thomas, daj se ti kak komentar o temle. To dejansko so organske kosti. Meni najljubsi primerek je Type M. :D Predvsem zato, ker je noben Froelichov sindrom ne pojasni.:P Na, se en LINK.

Preden pozabim: marsikaj v Svetem pismu je napacno prevedeno in interpretirano. Lep primer je beseda Elohim. To je v mnozini [ednina je Eloah]. Pise, da je/so Elohim Jezusov oce [v prevodu Elohim pomeni: (v nebo) dvigajoci se]. Biblicna priredba pa pravi: Bog oce. 8-O Kaj je zdaj to? So morali zakriti dviganje, sicer bi kdo utegnil pomisliti, da smo imeli obisk?:D

Tito: Jezus je bil prebrisan človek, ki si je močno želel prevzeti oblast v Judeji in zavladati tisi regiji in se otresti Rimske nadvlade.

S temle se nikakor ne strinjam. Nobenih opicjih vzgibov kakrsne opisujes ni imel, vsaj nobenega dokaza ni o tem. O nasprotnem jih je pa kar nekaj.

RIPMORK: pa ni se preselil v francijo ampak v kašmir,neko revno pokrajino blizu judeje,kjer je bil nekakšen svetnik(neki tazga)in je umrl od starosti-pravijo,da je dočakal čez 100 let.

Kar v Francijo se je. Skupaj z Marijo Magdaleno. Rennes le Chateau anyone?:D Kar se pa Kasmirja tice, ja, tudi tam je bil. In v Iranu. In v Egiptu. Verjetno tudi v Mezoameriki, pa naj se slisi se tako neverjetno.

RIPMORK: --sem pa vse to prebral v slovenskih novicah pred približno dvema tednoma.....

V Slovenskih novicah?|O V tisti prt je bil zavit Jacques de Molay, vodja vitezov templarjev.

RIPMORK: sedaj pa so naredili še eno raziskavo:poslali delce tega prta trem največjim laboratorijem po svetu----rezultat:znastveno dokazano je,da prt izvira iz začetka 1.st(okol leta30) ,na prtu pa so sledovi tekoče,in ne strjene krvi,kar pomeni,da je bil,kdor koli je bil pod tem prtom še živ------velika verjetnost,da je pod tem prtom ležal jezus----

Ni res. Prt je iz sredine stirinajstega stoletja. C 14 [radioaktivni izotop ogljika] datiranje je pokazalo tako.

RIPMORK: SKLEP-da,Jezus je križanje preživel,potem pa je bil izgnan.....prav tako pa so našli grob v Kašmirju,kjer je danes le še pesek in prah......

Heh, men' se zdi. A ti povem kje je Jezusov grob? Bom dal kratek namig: Nicholas Poussin.:D Mimogrede, ena izmed skrivnih relikvij vitezov templarjev naj bi bila balzamirana glava. Eni spekulirajo, da je bila kar Jezusova.
Se ena zanimivost: na torinskem prtu, pravijo nekateri, je glava odrezana od telesa. Oziroma, telo pripada enemu, glava pa drugemu cloveku. Ce pogledamo prt zares vidimo, da je buca nekam nizko, in se cudne velikosti za telo, ki je odtisnjeno na prtu, je.8-O


When you reach the end of what you should know, you will be at the beginning of what you should sense.
--Kahlil Gibran


Thomas ::

Moj komentar na tiste kosti?

Fake.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vegi ::

Preberite si Dr. Michael Cremo - Prikrita zgodovina človeške rase. Zelo znanstvena zadeva.
Avtorju so baje grozili s smrtjo. Kdo neki?

http://www.gape.org/gapes/prispevki/pri...

http://novice.svarog.org/index.php?Novi...
http://carovnice.org/clanki_novice/komb...

Thomas ::

To je totalen bull. Tale knjiga. S smrtjo mu ni grozil nihče. To je v najboljšem primeru še ena njegova blodnja, v najslabšem pa manipulacija. Po moje slednje.

Je pa zelo žalostno, da je bila to skrpucalo reklamirano na RTVSLO1. Jardan Strle se je (spet) nekaj delal pametnega.

Brezveze, res.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vegi ::

Aja, si že preštudiral zadevo.
Men se pa ne zdi brezveze. Problem je v tem, da če razmišljaš s svojo glavo in poleg tega še kaj dokažeš, te takoj hočejo skint s scene. Na žalost za znanostjo sedi politika.

Vegi ::

No, za cervijo je tud sama politka, zato nobenmu ne moreš dananes zaupati. Sicer pa je moral biti Jezus modrec, kar priča njegov nauk. Če bi ga vsi sledili bi bil raj na zemlji.

Thomas ::

Res - knjiga je 100% natega.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kaj bi bilo, če bi vsi sledili Kristusov nauk?

Nič posebnega. Kruha bi še vedno premalo pridelali/napekli, čevljev še zmeraj premalo naredili - in cepali bi revščino, kot jo je večina prebivalstva takratnega sveta.

Tudi če bi bogatini resno vzeli njegove besede o kameli in šivankinem ušesu in razdelili svoje premoženje - bistveno bolje ne bi bilo.

Po moje, bi Kristus največ naredil, če bi pridigal napredno čevljarstvo, ribištvo, zidarstvo in ranocelništvo z osnovami higiene.

Toda tega ni obvladal niti sam. Etika je bila njegova močna stran v časih, ko so bili poglavitni problemi praktični. Kar so še danes.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|-_-| ::

Thomas je napisal:Moj komentar na tiste kosti?
Fake.
A zato se nahajajo v Museo Regional de Ica, ki je Dependencia del Instituto Nacional de Cultura v Peruju? :D



Saj gres lahko osebno pogledat. Naslov institucije je na tejle povezavi: http://www.inc.gob.pe/index.htm

Naslov muzeja samega:

Ayabaca cuadra 8 s/nş
Urbanización San Isidro
Ica
Perú

Telefon: 034-234383

He, he, ubogi Thomas, ne bezat od resnice, no.:D

____________________________________________________________________________
Se nekaj slik najbolj razvpite nenavadne lobanje, t.i. Starchild Skull:









Se na rentgen so jo dali.:))






:P

When you reach the end of what you should know, you will be at the beginning of what you should sense.
--Kahlil Gibran


Business ::

Nevem kaj se greste! Ste se kdaj vprašali kako smo nastali? Od kod smo in kaj je smisel življenja?
Če mislite da je življenje ena sama zabava, imaš otroka opravi delo narave in to je to, potem je vaše življenje prazno. Kako lahko nekateri verjamete v evolucijo in teorijo, da je vse na tem planetu slučajno nastalo?
Kako? Kako je lahko vse to slučajno nastalo? Jaz nastal slučajno?! Lahko hodim, lahko gledam, slišim, zaznavam okus, voham, razmišljam... Tako zapleteno bitje nastalo slučajno? Se je razvijalo milijone let! PA ja:D :D Potem bodo čez 100 milijonov let črvi avte vozli...Bla bla!
To je takšna mala verjetnost kot, da bi bila nekje v nekem mestu tovarna ur. En bi šel nastavit tono dinamita pognal v zrak tovarno, jaz pa bi stal 10km stran in iztegnil roko, nakar bi mi padel na roko pasek, nato ohišje ure in tak bi padlo da bi se pasek zaskočil nato bi padel en kolešček, pa drugi.... na koncu še fedra in kazalci bi se nastavili in slučajno bi se fedra navila in ura bi začela tiki taki tiki taki. Bla bla! Take male slučajnosti ni. potem raje verjamem da me je nekdo ustvaril, ki je vedel kakšen je moj namen in smisel življenja, nam to tudi sam pokazal, ko je umrl za moje in tvoje grehe. Zakaj toliko gorja in nesmisla vidite v Svetem pismu? Preberite od začetka do konca in ko berete molite, da bi razumeli, šele takrat se vam bo odprlo. Tudi jezus je rekel prosite in dalo se vam bo. Vidli boste, da je to knjiga nad knjigami, knjiga ki je spremenila milijone ljudi na dobro. Berite sveto pismo in našli boste dragocene zaklade v njem. Jezus te ljubi in ti ponuja večno življenje!

Thomas ::

Lubi Jezus!

Kaj si pa ti zaen? V Ameriki so takele nekatere protestanstke sekte - pri nas pa kdo?

Če si Katolik, poslušaj papeža ki pravi, da je evolucija cool.

Če si Protestant - poslušaj Gezo Erniša, ki ti bo rekel isto.

Če si Jehovec ... pol se matram zastonj - ja.

:D

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
5 / 35
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nauki in navade v RKC, njeni pripadniki in sveto pismo

Oddelek: Problemi človeštva
453820 (2782) Saladin
»

Napake krscanstva (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
927835 (5847) Thomas
»

Ubijane v verskih knjigah...

Oddelek: Problemi človeštva
192324 (1986) Barakuda1
»

Svetopisemska prerokovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
648379 (7275) Valery
»

Ena čist neumesna !!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
585191 (4314) Thomas

Več podobnih tem