» »

Razprodaja NKBM in ostalega državnega premoženja

Razprodaja NKBM in ostalega državnega premoženja

1
2
3

Invictus ::

Saj Slovenija je tako ali tako gospodarsko odvisna od Nemčije.

Večina izvoznikov izvaža samo na nemški trg, pa še to ponavadi samo za eno stranko.

Črni scenarij se prav hitro lahko zgodi, ko začnejo Nemci kljub malo večjim stroškom večino stvari proizvajati doma. Kar se bo prej ali slej zgodilo ...

Vseeno je ceneje za državo, če da malo popusta velikim podjetjem pri davkih zato da nekaj proizvajajo doma, namesto v tujini. Bolje imeti zaposlene ljudi ki plačujejo davke, kot pa grmado nezaposlenih.

Zakaj pa Slovenci niso sposobni upravljati podjetij, naj se pa vprašajo na ekonomskem faksu s katerega prihaja največ direktorjev in managerjev. Praktično skoraj vsak profesor na EF je bil direktor ali nadzornik kakega podjetja, ki je šlo v PM.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Unilseptij ::

judoka je izjavil:

Kako lahko politika, ki ni sposobna upravljati podjetij z nekaj tisoc zaposlenimi, upravlja drzavo z 2 milijonoma ljudi?


Lahko, a slabo seveda, a ni ocitno?

Unilepsij, sploh ni potrebno filozofirat. Samo povej kako bi ti preprečil korupcijsko navezo politika-drzavne firme. Kako bi zagotovil da so vodstvene funkcije rezervirane za najbolj sposobne in da
se ne podeljujejo glede na pol. pripadnost. Skratka kako bi politikom onemogocil dostop do bazena drz. firm in zagotovil, da se cikli sranja ne bodo ponavljali. To nas namrec stane tako v denarju, kot v % časa ki ga politiki namenijo tistim stvarem, s katerimi bi se dejansko morali ukvarjat.

Ne vem, to bo verjetno dolgotrajen process, ki bo trajal se desetletja. Ali resno mislis, da director Deutsche Telekoma nima vplivnih "prijateljev" v politiki in je tam samo zaradi svojih sposobnosti? Prosim lepo, dajte narediti kdaj kaksen reality check, kako kapitalizem funkcionira na zahodu.

En odgovor pa le lahko ponudim... za zacetek bi bilo dovolj, da politikov, ki so veckrat dokazali, da znajo samo ponavljati "cikle sranja", pac ne volimo vec. Tako da bi morda le veljalo pogledati tudi vase in na naslednjih volitvah pac malo bolje premisliti.

Ali pa je lazje vse skupaj prodati in se delati, da je vse OK?

Zgodovina sprememb…

judoka ::

En odgovor pa le lahko ponudim... za zacetek bi bilo dovolj, da politikov, ki so veckrat dokazali, da znajo samo ponavljati "cikle sranja", pac ne volimo vec. Tako da bi morda le veljalo pogledati tudi vase in na naslednjih volitvah pac malo bolje premisliti.


Iluzija. Dokazano in preverjeno v nasi moderni zgodovini. Ljudje smo neumni, imamo kratek spomin in volimo imidz in ideologijo. Ne mores spremenit ljudi, ne mores spremenit kako realno se odlocajo koga bodo volili. Skratka, ta logika je ponavljanje enih in istih napak po principu "biče bolje".


Ne vem, to bo verjetno dolgotrajen process, ki bo trajal se desetletja. Ali resno mislis, da director Deutsche Telekoma nima vplivnih "prijateljev" v politiki in je tam samo zaradi svojih sposobnosti? Prosim lepo, dajte narediti kdaj kaksen reality check, kako kapitalizem funkcionira na zahodu.


Mi na zalost nimamo desetletja casa niti prostora za nove cikle dokapitalizacij in sanacij. Direktor x nemske firme seveda lahko ima vplivne prijatelje v politiki, ampak politika ne more tega direktorja in NS menjati po vsakih volitvah tako kot pri nas. Pri nas politika ogromno casa in fokusa namenja pozicioniranju v drzavnih poolih denarja, kar pomeni da se ne ukvarja z stvarmi za katere jih volimo. Politika bi se morala ukvarjat z sistemom, z ustvarjanjem cim boljsih pogojev za gospodarstvo in posledicno cimvecjo kvaliteto zivljenja. Ne pa z nadzornimi sveti, direktorji, dokapitalizacijami,....časa ostane samo se za neumne debate o 2 svet. vojni.
Mi naj bi volili "programe"...please programi so samo crke na papirju, nihce jih ne izvaja. Se najblizje temu so doloceni zupani, kar tudi razlozi njihove veckratne mandate, kljub sumljivim poslom.


Ali pa je lazje vse skupaj prodati in se delati, da je vse OK?


Ne lazje. Precej bolj PRAGMATICNO in edino kar ima se smisel. Nihce pa se ne dela da je vse ok.

sheeshkar ::

Če so politiki sposobni kadrovati glede na kvaliteto, potem ima država lahko delež tudi v gospodarstvu. V Sloveniji pa nam nažalost že 25 let dokazujejo, da tega niso sposobni, zato res nevem zakaj nekateri pričakujete, da se bo stanje na tem področju magično izboljšalo. Najprej smo volili LDS, ki je svoje kadre nastavila v vseh podjetjih v lasti države. Nato smo jo zamenjali z SDS, ki je zamenjala kadre LDS s svojimi kadri, ker naj bi bili bolj sposobni. Pahorjeva vlada je nato zamenjala vse kadre SDSa, ker je menila, da so njeni kadri še bolj sposobni. Vidimo vzorec? Potem smo na volitvah začeli voliti najprej "sposobne" tipa Janković, ko je ta eksperiment propadel, smo volili "poštene" tipa Cerar, ki mu podpora že po nekaj mesecih zelo hitro pada. Tako "sposobni", kot "pošteni" so prav tako kadrovali v državnih podjetjih. Torej smo od začetka tisočletja večkratno zamenjali vodstva podjetij, ki zaradi tega nimajo nobene kontinuitete vodenja, težje sledijo neki razvojni strategiji, nekatera so pa bila povsem izčrpana zaradi menedžerskih prevzemov političnih nastavljencev iz časov LDSa. Naj mi nekdo razloži, kako to prekiniti, če ne s prodajo?

Unilseptij ::

To so spet bolj za lase privleceni argumenti. Krizo imamo zadnjih pet let, pa se to je bila sprozena od zunaj. Prej nam je kljub menda strasni korupciji (ki po mojem ni bila kaj dosti vecja kot drugod, le zdaj, ko je vrag odnesel salo, je pac bolj ocitna in smo nanjo bolj pozorni) slo kar dobro. Flancanje o 25 letih samega ropanja je pravljica za stare mame, slo nam je v povprecju bolje kot primerljivim drzavam. Ce dobro pomislim se je vse skupaj sfizilo, ko je JJ prvic uspel prepricati ljudi, da je vse pokvarjeno in skorumpirano...od takrat pac to filozofijo tudi udejanjamo in glede na zgornje komentarje je vdanost v usodo ze popolna, saj resnicno nihce niti priblizno ne pricakuje vec, da se lahko kaj izboljsa, in iscejo samo lahek izhod (=prodaja). To zelo spominja na samomorilca, ki pac ne vidi vec nobenega upanja, zato se raje obesi, kot da bi trpel se naprej, pa ceprav s tem ne resi nicesar.

Kakorkoli ze, ce je politika korumpirana, kako ji zaupati, da bo dosegla optimalno ceno in kupnino porabila v dobro vseh????
In od kod ideja, da kar naenkrat nimamo vec casa in prostora za potencialno nove cikle dokapitalizacij in sanacij, ce bo to pac potrebno? Od kod ta katastroficnost in usodnost tega trenutnega obdobja, kjer moramo za vsako ceno (tudi za 1 EUR !!!) vse prodati, da se le znebimo nepotrebnega balasta in politikom vzamemo njihove igrace? Kaj pa dolgorocne posledice za drzavo in ljudi?

mihec87 ::

"In od kod ideja, da kar naenkrat nimamo vec casa in prostora za potencialno nove cikle dokapitalizacij in sanacij,"

Od kar se za vsako sanacijo/dokapitalizacijo hudo zakreditiramo zato da resimo propadlo zadevo oz igračo...Mislim da je bilo dovolj ciklov sanacije(saj smo zaciklani) z namenom poskusa sanacije oz rešitve.Do sedaj na ta način nismo rešli prav veliko smo se pa lepo zakreditirali...

"Kaj pa dolgorocne posledice za drzavo in ljudi? "
Boljše že kot pa da nam visijo enormni krediti za vratom...

Podjetje se da vedno odpret novo ko si nekomu dolžan te ima v pesti dokler ne odplačaš..

Lonsarg ::

Unilseptij je izjavil:

Flancanje o 25 letih samega ropanja je pravljica za stare mame, slo nam je v povprecju bolje kot primerljivim drzavam.


To kako nam je šlo nima prav nobene veze z tem kaj se je dogajalo. Fakt je, da smo ob osamosvojitvi imeli praktično celo gospodarstvo v rokah države in obstajata samo dva načina, kako to pride v privatne:

1. Raznorazne variante menedžerskega prevzema, skratka polepšana direktna kraja v privatne roke.
2. Dejanska kraja iz podjetij ven v privatne roke po sistemu ukradem 5 miljonov, oškudujem državno podjetje za 50 miljonov (figurativno mišljena številka)! (najlažje je ukrasti 5 miljonov tako, da narediš en brezvezni velik project za 50 miljonov, ki bo prinašal izgubo!)

Če bi se v sloveniji dogajala prva opcija, bi imeli mi pač en sveženj kapitalistov, ki zdaj furajo Slovensko gospodarstvo in bi zadeva funkcionirala. Nažalost pa je bila najbolj popularna 2. opcija, ter poskus 1. opcije, ko pa ni uspela pa so taki menedžerji lepo prešaltali na 2. opcijo!
Poenostavljena obnova ekonomije Slovenije po osamosvojitvi za v učbenike.


Skratka še enkrat, prehod iz komunizma v kapitalizem brez kraje v praktičnem smislu ni izvedljiv, tak da je kraja samoumevna in do neke mere razumljiva, ker za kapitalizem pač rabiš določene bogate ljudi, da sistem sploh lavfa. Alternativa kraji je prodaja tujcem, nažalost se je izkazalo, da bi ta opcija bila boljša... Skratka objektivno odgovornost nosi sama ideja prehoda iz komunizma v kapitalizem, ki se ne bi smela zgodit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Mr.B ::

Unilseptij,
težava Cerarjeve vlade niso več problemi najti denar za pokojnine, ampak problem kako plačati obresti + izplačilo pokojnin. Še en cikle vlade AB, pa bo cikel sanacije zadnji problem, ki ga boš imel.

Krizo imamo zadnjih pet let, pa se to je bila sprozena od zunaj.
Krizo v Sloveniji so sprožili od zunaj ?, ali je postal problem, da smo se začeli zadolževati na leto še za en proračun.

da se lahko kaj izboljsa, in iscejo samo lahek izhod (=prodaja)
Seveda, sej Slovenski izšolan "ekonomsko" izhaja iz istih korenin. Torej s prodajo se zalsuži, problem je le koliko boš zaslužil, dokler ne boš več konkurenčen nikomur... Lahko greš pa populizem tipa nekih desnjakov, da je reševanje delovnih mest, no ceneje te poslati na kakšno otočje tipa havaje, pa se še vedno računica izzide...


kjer moramo za vsako ceno (tudi za 1 EUR !!!) vse prodati, da se le znebimo nepotrebnega balasta in politikom vzamemo njihove igrace? Kaj pa dolgorocne posledice za drzavo in ljudi?
V NLB si vrgel za sanacijo razliko računovodske vrednosti od leta 2008 do 2013. PA poglej kolika je ta računovodska vrednost. Pa banka več ne kreditera "gopodarstva" ker samo pokriva obresti. Kaj misliš, kdo bi živel bolje, ko bi leta 2009 prodali NLB za 1€, no zadolženi bi bili verjetno na palec za en proračun manj. Hm se ti računica za 1€ izide.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Kaboom ::

Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

judoka ::

Kakorkoli ze, ce je politika korumpirana, kako ji zaupati, da bo dosegla optimalno ceno in kupnino porabila v dobro vseh????


Ni ji za zaupati, kar ne pomeni da prodaja se vedno ni najbolj pragmaticna ideja.

In od kod ideja, da kar naenkrat nimamo vec casa in prostora za potencialno nove cikle dokapitalizacij in sanacij, ce bo to pac potrebno? Od kod ta katastroficnost in usodnost tega trenutnega obdobja, kjer moramo za vsako ceno (tudi za 1 EUR !!!) vse prodati, da se le znebimo nepotrebnega balasta in politikom vzamemo njihove igrace?


Koliko nas je stal 10 letni cikel od zadnje LDS vlade? 100 milijard+(na uč). Plus zmanjsani socialni transferji. Plus ostali varcevalni ukrepi. Plus 100k+ nezaposlenih.
Z 1/4 tega denarja in z optimizacijo zakonodaje/birokracije bi lahko drzava ustvarila idealen (precej boljsi) gosp. ekosistem, ta pa bi odpiral delavna mesta. Posledicno bi drzava pobrala vec davkov in imela manj ljudi za katere mora skrbet skozi soc transferje.

Vprasanje je, od kje tebi ideja da imamo se cas in denar da si lahko privoscimo se deseletja studiranja kako zajezit korupcijo, ce se pa ocitno nobenemu tudi sanja ne kako to izvest. Politiki
pa itak niso zainteresirani temu narest konec.

Kaj pa dolgorocne posledice za drzavo in ljudi?


Katere posledice?

Unilseptij ::

Tudi če res, čeprav ne vem od kod ta številka, je velik delež tega kljub vsemu končal med ljudmi. In brez tega deleža bi se socialni transferji še bolj zmanjšali, varčevalni ukrepi bi bili še hujši in nezaposlenih bi bilo še več (Španija, Grčija, pa še kdo). To kar se nam dogaja ni nič posebnega in korupcija ni največja težava. In če imamo česa dovolj, je to čas, z denarjem pa vemo, kako je :D.

Pri vsem tem me najbolj moti ta histerija in panika. Komaj že čakam vlado, ki bo rekla, da pol leta ne bo naredila absolutno nič, potem pa bomo dobro premislili, kako in kaj. To bo po mojem recept za naslednje volitve, nekaj v slogu "Naredili bomo absolutno nič !! Prava izbira za Slovenijo."

Zgodovina sprememb…

Matako ::

Unilseptij je izjavil:

Pri vsem tem me najbolj moti ta histerija in panika.


Mene tudi. Glej recimo Štruklja, saj ga bo še kap sunila. :))
/\/\.K.

judoka ::

Tudi če res, čeprav ne vem od kod ta številka, je velik delež tega kljub vsemu končal med ljudmi.


Hmm ja, razen tistega ki je sel v banke,teš,patrije in ostalo sranje. Problem je da je treba ta denar vracat.


Pri vsem tem me najbolj moti ta histerija in panika.


Ja sej mas prav. Navmo panicaril, nezaposlenih mamo samo 150k,št. revnih se samo rahlo povecuje, zadolzujemo se samo se za sport, gospodarstvo je v razcvetu...let s sit back and relax.


Komaj že čakam vlado, ki bo rekla, da pol leta ne bo naredila absolutno nič, potem pa bomo dobro premislili, kako in kaj.


Potem si pa lahko zadovoljen po vsakih volitvah:))

reader ::

Unilseptij je izjavil:

To kar se nam dogaja ni nič posebnega in korupcija ni največja težava. In če imamo česa dovolj, je to čas, z denarjem pa vemo, kako je :D.


Ne zna matematike.....check!
Korupcija ni težava.....check!
Ne gre nam slabo......check!
Kriza od zunaj.....check!
Čas&gnar, mamo&rabimo.....check!

Alenka, si to ti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reader ()

mihec87 ::

Unilseptij je izjavil:

Tudi če res, čeprav ne vem od kod ta številka, je velik delež tega kljub vsemu končal med ljudmi.


Med ljudmi oz nad ljudmi je končalo odplačevanje kredita, denar je šel skozi zadnja vrata v žepe(sam ne žepe naroda).

AndrejO ::

reader je izjavil:

Ne zna matematike.....check!

Ali lahko v treh stavkih pojasniš kako je čez noč nastala "luknja" v bankah? Matematika določanje teh "lukenj" je prav fascinantna in pove zakaj ni vse zlato, kar je tuje.

reader je izjavil:

Korupcija ni težava.....check!

Zakaj je Slovenija vedno med prvimi, če korupcijo preverjaš z anketami med ljudmi in v neizstopajočem povprečju, če jo preverjaš malo manj "uličnimi" podatki?

reader je izjavil:

Ne gre nam slabo......check!

Grčija: učitelji bodo delali za pike. Razpad zdravstvenega sistema. 21. st. v EU. Ne. Objektivno gledano, Sloveniji med vsemi članicami EU ne gre slabo.

reader je izjavil:

Kriza od zunaj.....check!

Ja, to je pa res. Težave smo si zakuhali sami, ker smo globalno krizo vztrajno ignorirali in se sprenevedali, da je pri nas ne bo.

reader je izjavil:

Čas&gnar, mamo&rabimo.....check!

Časa je dejansko na pretek, če si ga dejansko vzameš. Poglej si Avstrijo, Francijo, Italijo. Dobesedno prst komisiji in z dejanji jasno povedano, da bodo najprej poskrbeli za svoje riti, potem se pa bodo pogovarjali o temu, če so prekršili kakšno direktivo ali nek pakt o stabilnosti.

reader je izjavil:

Alenka, si to ti?

Tudi, če ni, 90% problema v Sloveniji je neka histerija in obsedenost z sledenjem vsakem namigu gospodarja, ki to sploh ni.

reader ::

Drugega sploh ne bom kaj dosti komentiral, ker se tvoji komentarji nekako ne navezujejo na kontekst mojega posta.

AndrejO je izjavil:

Tudi, če ni, 90% problema v Sloveniji je neka histerija in obsedenost z sledenjem vsakem namigu gospodarja, ki to sploh ni.


Ampak tole - gospodarji. Heh. Gospodarje smo si izbrali sami. To 99% "anti-neolib-EU-NATO-treehugger-wannabe folksu" ni jasno. Tega preprosto ne znajo povezat.

Da je ni vlade, ki bi jim pokazala sredinec. Niti Cerare, niti ZL, niti novi LDS, niti morebitna nova komunajzarska internacjonala... Veš zakaj? Ker bi taka vlada odletela v trenutku, ko bi to storila, ker preprosto ne bi bilo več sposojenih miljard za pokritje lukenj za zdravstvo, pokojnine in plače, pokrivanje katerih pa je nujno, da tem antisvašta volilcem zadostijo. Kadarkoli kdo začne govorit, da tako pač ne gre in da stanje, ko se za strukturne stroške pufamo po več kot desetino proračuna na leto, ni vzdržno in ga je treba popraviti, je neoliberalno prase, izdajalec nacionalnega interesa in rušitelj socialne države in tekovin revolucije. Ob novem zadolževanju pa so vsi lepo tiho.

Tako smo pač obsojeni na to, da bodo zmagovale "leve" stranke, ki bodo lagale volilcem, se klanjale svojim upnikom in furale status quo ter upale, da ne bodo ravno one tiste, pod katerimi bo sistem dokončno škripnil in bodo zares potrebni tapravi rezi.

Ampak ne, če ti praviš, da je vse fancy-dandy...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reader ()

judoka ::

Zakaj je Slovenija vedno med prvimi, če korupcijo preverjaš z anketami med ljudmi in v neizstopajočem povprečju, če jo preverjaš malo manj "uličnimi" podatki?


Katerimi podatki?

Matako ::

AndrejO je izjavil:


Tudi, če ni, 90% problema v Sloveniji je neka histerija in obsedenost z sledenjem vsakem namigu gospodarja, ki to sploh ni.


Kolikor spremljam so histerični predvsem nasprotniki. Itak - ta podjetja so večinoma bila kar dobre krave-muzarice, dasiravno so nekatera že dobro pocuzana. ;) To tudi razloži žugajoče tresoče pesti s katerimi "nacionalci" deklamirajo Cankarjeve Hlapce. Ker bistven je kdo, ne kaj. Menda.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

sheeshkar ::

Matako je izjavil:

AndrejO je izjavil:


Tudi, če ni, 90% problema v Sloveniji je neka histerija in obsedenost z sledenjem vsakem namigu gospodarja, ki to sploh ni.


Kolikor spremljam so histerični predvsem nasprotniki. Itak - ta podjetja so večinoma bila kar dobre krave-muzarice, dasiravno so nekatera že dobro pocuzana. ;) To tudi razloži žugajoče tresoče pesti s katerimi "nacionalci" deklamirajo Cankarjeve Hlapce. Ker bistven je kdo, ne kaj. Menda.

Ma ne, v resnici so bila ta podjetja skupaj z našim ekonomskim modelom super uspešna, zlobni "gospodarji" so pa preko prostega trga preprečili njihovo svetovno dominacijo, zato da jih lahko sedaj poceni kupijo. Histerijo so načrtno sprožili preko Janševih medijev (oziroma enega medija, ker drugi so bili vsi po vrsti levi) na začetku tisočletja. Krize in korupcija so k nam prišle izključno iz tujine, doma smo imeli vse pošlihtano (monopoli FTW!)

Unilseptij ::

sheeshkar je izjavil:

Matako je izjavil:

AndrejO je izjavil:


Tudi, če ni, 90% problema v Sloveniji je neka histerija in obsedenost z sledenjem vsakem namigu gospodarja, ki to sploh ni.


Kolikor spremljam so histerični predvsem nasprotniki. Itak - ta podjetja so večinoma bila kar dobre krave-muzarice, dasiravno so nekatera že dobro pocuzana. ;) To tudi razloži žugajoče tresoče pesti s katerimi "nacionalci" deklamirajo Cankarjeve Hlapce. Ker bistven je kdo, ne kaj. Menda.

Ma ne, v resnici so bila ta podjetja skupaj z našim ekonomskim modelom super uspešna, zlobni "gospodarji" so pa preko prostega trga preprečili njihovo svetovno dominacijo, zato da jih lahko sedaj poceni kupijo. Histerijo so načrtno sprožili preko Janševih medijev (oziroma enega medija, ker drugi so bili vsi po vrsti levi) na začetku tisočletja. Krize in korupcija so k nam prišle izključno iz tujine, doma smo imeli vse pošlihtano (monopoli FTW!)

Sorry, ampak ta razlaga je se zmeraj verjetnejsa (ceprav ne trdim, da je 100% pravilna, ker vsega le ni mogoce obesiti Jansi, ceprav je tako prirocen :D), kot pa plozanje o komunajzarski zaroti murgelskega palcka, ki je 25 let (na 50 let podlage) ta narod samo ropala, onemogocala in zatirala, zdaj pa naj bi morali placati racune za vse nazaj in za naprej. "Prosti trg" obstaja samo v glavah pravih vernikov (nekako tako kot bog), nekdo z normalnim odnosom do lastnine, dela in nasploh zivljenja, v trenutno prakticirani razlicici ne vidi ne trga in ne prostosti.

ZaphodBB ::

Zato, ker smo se delali fine in smo namesto podpore vsem domačim tajkunom raje iskali načine kako pomagati "našim" in čim bolj škoditi "njihovim". Po dveh menjavah vlad so bili vsi temeljito sesuti.

V resnici smo s tem samo podaljšali agonijo, ker večina teh tajkunov ima edino kvaliteto, da so bili pri koritu ko se je talalo. O podjetništvu pa pojma nimajo.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

c3p0 ::

Matako je izjavil:

Unilseptij je izjavil:

Pri vsem tem me najbolj moti ta histerija in panika.


Mene tudi. Glej recimo Štruklja, saj ga bo še kap sunila. :))


Kaj ga ne bo, če pa njegovi financirajo gospodarstvo!

Lonsarg ::

Unilseptij je izjavil:

Sorry, ampak ta razlaga je se zmeraj verjetnejsa (ceprav ne trdim, da je 100% pravilna, ker vsega le ni mogoce obesiti Jansi, ceprav je tako prirocen :D), kot pa plozanje o komunajzarski zaroti murgelskega palcka, ki je 25 let (na 50 let podlage) ta narod samo ropala, onemogocala in zatirala, zdaj pa naj bi morali placati racune za vse nazaj in za naprej.


Zanimivo kako je verjetnejše zate da en "tabor" krade, za druge da drug tabor krade.

Na najbolj logično razlago(deduktivni sklep z opazovanjem dogajanja) "na vrhu je mafija, ki ima sicer različne interesne kroge, a vendar skupaj sodeluje v svojo korist (in zgolj ponesreči posledično v nekorist državljanov)" pa le malo ljudi pomisli, ker je očitno treba preveč izklopit TV in vklopit logični del možganov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Žitnik ::

Danes je na obisku nemški predsednik, verjetno je v ozadju "prijateljskega" obiska prevzem slovenskega gospodarstva. Ni jim dovolj letališče, še telekom bi pobasali. Naši hlapčevski politiki (obstajajo redke izmeje) pa se pred kamerami smehljajo in histerično razprodajajo državno srebrnino. Bo kdo vprašal delavce teh podjetij, če želijo biti prodani?

Matako ::

No passaran!
/\/\.K.

ZaphodBB ::

Danes je na obisku nemški predsednik, verjetno je v ozadju "prijateljskega" obiska prevzem slovenskega gospodarstva. Ni jim dovolj letališče, še telekom bi pobasali. Naši hlapčevski politiki (obstajajo redke izmeje) pa se pred kamerami smehljajo in histerično razprodajajo državno srebrnino. Bo kdo vprašal delavce teh podjetij, če želijo biti prodani?

Nemške ministre v jame! Naj nas švabi pustijo pri miru! Mi ne bomo več financirali švabov!

Oh... Wait...
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Žitnik ::

Neoliberalne mantre ne znaš dobro prodajati. Nemški predsednik, lutka Merklove, zna to bolje. Po ramenih treplja slovenske politike, ki nas prodajajo po kosih. Če se bo to nadaljevalo se bomo nekega dne zbudili kot hlapci v neoliberalnem fašizmu. Še slovenski kruh (Žito) je na razprodaji. Rešitev je demokratična ekonomija v kateri delavci odločajo, komu želijo biti prodani (če sploh).

Mr.B ::

Žitni,
sej lahko kažeš finger.
Prej si/so se zadolževali v €, sedaj pa v $ odlačujejo kreditev €. Pač si zamenjal gospodarja..
Kaj si mislil da kreditov ne bo potrebno vrniti.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ZaphodBB ::

Žitnik je izjavil:

Neoliberalne mantre ne znaš dobro prodajati. Nemški predsednik, lutka Merklove, zna to bolje. Po ramenih treplja slovenske politike, ki nas prodajajo po kosih. Če se bo to nadaljevalo se bomo nekega dne zbudili kot hlapci v neoliberalnem fašizmu. Še slovenski kruh (Žito) je na razprodaji. Rešitev je demokratična ekonomija v kateri delavci odločajo, komu želijo biti prodani (če sploh).

Jaz že ves čas pravim, da če delavci hočejo odločat lahko mirno kupijo firme. Samo ne z mojim faking denarjem.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

AndrejO ::

ZaphodBB je izjavil:

Jaz že ves čas pravim, da če delavci hočejo odločat lahko mirno kupijo firme. Samo ne z mojim faking denarjem.

Sklepam, da ti nemški model ni všečen. Ali si morda mislil kaj drugega?

AndrejO ::

reader je izjavil:

Drugega sploh ne bom kaj dosti komentiral, ker se tvoji komentarji nekako ne navezujejo na kontekst mojega posta.

Kontest tega zapisa je popolnoma jasen: enostavno je očitati neumnosti, težava je, ko je potrebno trditve argumentirati.

reader je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Tudi, če ni, 90% problema v Sloveniji je neka histerija in obsedenost z sledenjem vsakem namigu gospodarja, ki to sploh ni.


Ampak tole - gospodarji. Heh. Gospodarje smo si izbrali sami. To 99% "anti-neolib-EU-NATO-treehugger-wannabe folksu" ni jasno. Tega preprosto ne znajo povezat.

Edini, ki jim manjka sposobnost povezovanja, so tisti, ki si mislijo, da je nekdo lahko enakopraven parter, če se dobrika, udinja in trudi na vsak način ugajati. EU je tisto, za kar si jo narediš. Neumnost je riniti ven iz nje, ker bi to gospodarstvu samo škodilo. Neumnost pa si je misliti, da katera koli članica ne dela na prvem mestu zase, šele nato pa morda še za koga poleg.

reader je izjavil:

Da je ni vlade, ki bi jim pokazala sredinec. Niti Cerare, niti ZL, niti novi LDS, niti morebitna nova komunajzarska internacjonala... Veš zakaj? Ker bi taka vlada odletela v trenutku, ko bi to storila, ker preprosto ne bi bilo več sposojenih miljard za pokritje lukenj za zdravstvo, pokojnine in plače, pokrivanje katerih pa je nujno, da tem antisvašta volilcem zadostijo.

Vlada v preteklosti ne bi nič bolj in nič manj padla zaradi jajčkanja EU, kvečjemu zaradi domače psihoze. Slovenija je v evroobmočju. Naj vidimo kakšen efekt bi bil, če bi Slovenija rekla, da gre raje v stečaj, kot pa, da si dovoli, da ji drugi politiki diktirajo kaj je za njo dobro. Italija je čisto lepo pokazala kako pomembna je dokapitalizacija bank (predvsem tako, da več kot leto dni ni storila nič), Avstrija pa je pokayala kako super pomembno je fiskalno pravilo (in vljudno sporočila, da je to lep ideal, vendar pa ne bodo žrtvovali države s pretiravanjem).

reader je izjavil:

Kadarkoli kdo začne govorit, da tako pač ne gre in da stanje, ko se za strukturne stroške pufamo po več kot desetino proračuna na leto, ni vzdržno in ga je treba popraviti, je neoliberalno prase, izdajalec nacionalnega interesa in rušitelj socialne države in tekovin revolucije. Ob novem zadolževanju pa so vsi lepo tiho.

Slovenija ima tri velike pufe. Prvi so avtoceste, katerih kredit se bo slej kot prej napisal na državni konto. Drugi so nepremičninski balon, kjer je država poknjižila vse izgube vegradov, gradisov, grepov, zvonov in ostalih kreditov. Tretji pa so banke, kjer tujci s svojimi lastnimi interesi in po lastnih, skritih in predsvem preračunljivih interesih čez palec ocenjujejo tveganja in tako prosto po Prešernu večajo in manjšajo "luknjo", kakor jim to tisti dan ustreza. Kar me seveda vrne k tistem prvem komentarju: ali sploh poznaš matematiko ustvarjanja in odpravljanja teh "bančnih lukenj"? Ni prvič, da se to "strokovno delo" izkorišča za čisto konkretne cilje (MOL je tako ostala brez svoje banke).

reader je izjavil:

Ampak ne, če ti praviš, da je vse fancy-dandy...

Od kje ti ta ideja? Če se nekdo ne strinja s teboj, ga moraš takoj obtožiti halucinacij, ali kaj?

Mr.B ::

AndrejO,
če se namesto Nemškega modela odločiš za Slovenskega, imaš dve tipični opciji :
Opcija 1 : Za Ingorjem Franja Bobinca & Co. ostalo pogorišče
Opcija 2, nova stranka "khm že videno" : Ime česa sta Marko Milenković in Jurij Šimac?

AndrejO,
da ti dodam tuje lastnike na zgodbo o bankah. A nebi bilo enostavneje reči Bruseljski uradnik, ect. JE lažje. LAstniki Slovenskih bank, katere si kot dakovplačevalec dokapitaliziral refinanciral, verjetmo z njihov tržno vrednostjo in to večkrat.

Pa ti resno ne priporočam uporabe izraza "Kriv je Bruselj" ali pa " SI gospodarstvo vodu uradnik iz bruslja", ti dam d samo na mig, da tisti v bruslju so najprej rekli režite JS, potem pa pravice iz socialne države. Kot vidiš se je pri nas implentirala politika socialnega dialoga, torej najprej pravice potem JS.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

ZaphodBB ::


Sklepam, da ti nemški model ni všečen. Ali si morda mislil kaj drugega?

Vir prosim. Prvič slišim, da bi Republika Nemčija dala garancije delavcem za pridobitev kredita za namen kupovanja gospodarskih družb v lasti Republike Nemčije. Aka Lunatiška Privatizacija.

Če misliš gospodarske družbe v lasti Republike Nemčije, potem se vsekakor strinjam, da mi nemški model je všečen. Samo očitno ga ne bomo mogli doseči na tak način, kot smo si predstavljali. Tj - najprej imamo skupno lastnino potem se bomo pa učili korporativnega upravljanja.

Seveda je "boljše upravljanje" pravi odgovor. Samo ni problem v ideji, temveč v implementaciji. Mislim, da veš da ne moreš kar na tržnico in tam kupit sto dek "boljšega upravljanja". In opazovanje našega stanja me je pipeljalo do zaključka, da je v Sloveniji država kot lastnik dobršnega dela gospodarstva in posledično vmešavanje politike hud problem. Predvsem zato, ker v Sloveniji ne moreš poslovati brez, da bi slej ko prej trčil v državne firme - poslovanje s katerimi je praviloma problematično. Sam sem ta problem rešil tako, da poslujem izključno s tujci in za slovenske firme, ki poslujejo izklučno s tujci.

Moja hipoteza je torej, da nas državne firme ovirajo pri učenju boljšega upravljanja.

Poglej trajanje recesije pri nas in mi z resnim obrazom povej, da zlizanost gospodarstva in države ni en od ključnih vzrokov za nastalo situacijo.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

sheeshkar ::

Unilseptij je izjavil:

Sorry, ampak ta razlaga je se zmeraj verjetnejsa (ceprav ne trdim, da je 100% pravilna, ker vsega le ni mogoce obesiti Jansi, ceprav je tako prirocen :D), kot pa plozanje o komunajzarski zaroti murgelskega palcka, ki je 25 let (na 50 let podlage) ta narod samo ropala, onemogocala in zatirala, zdaj pa naj bi morali placati racune za vse nazaj in za naprej. "Prosti trg" obstaja samo v glavah pravih vernikov (nekako tako kot bog), nekdo z normalnim odnosom do lastnine, dela in nasploh zivljenja, v trenutno prakticirani razlicici ne vidi ne trga in ne prostosti.

Rahlo offtopic, opazil sem, da je na tem forumu veliko ljudi, ki ob kakršnikoli omembi Kučana, "stricev iz ozadja" ali kaj podobnega, takoj plani ven z obtožbami o teorijah zarote. Strinjam se, da Kučan ne obvladuje Slovenije in da vsekakor ni odgovoren za vse, kar se pri nas zgodi. To je pač politična taktika Janše in te obtožbe je seveda potrebno vzeti z veliko rezerve. Ampak, zatiskati si oči pred tem, da je Kučan vsaj v preteklosti (danes je ta vpliv manjši, a še vedno relevanten) imel zelo veliko vpliva in da je bil v vrhu kroga ljudi, ki je s svojimi odločitvami pomembno oblikoval Slovenijo, je povsem nelogično. Kot zadnji predsednik ZKS je že zaradi te funkcije imel ogromno formalnega in neformalnega vpliva pred, med in po osamosvojitvi. Na najvišjih položajih v gospodarstvu, bankah, v medijih, šolstvu, sindikatih in velikem delu civilne družbe so sedeli ljudje, ki so bili njegovi prijatelji, zavezniki ali somišljeniki in veliko jih je svoje položaje obdržalo tudi po spremembi sistema. To mu je dalo ogromno političnega kapitala in s tem velik vplih na odločanje o najpomembnejših zadevah v državi. Tega vpliva z izvolitvijo na funkcijo predsednika ni izgubil, ampak se je preko tega lažje umaknil v ozadje. Po upokojitvi je ustanovil Forum 21, kjer so se čudežno zbrali praktično vsi menedžerji največjih slovenskih podjetij in večina jih je kasneje poskušala izvesti bolj ali manj sporne menedžerske prevzeme (Rigelnik, Glaser, Kordež,...), pri katerih so s pomočjo političnih prijateljev (eden izmed najpomembnejših je ravno Kučan) dobili izredno slabo zavarovane kredite pri bankah, ki so jih prav tako vodili politični prijatelji (predvsem iz levice, kjer ima Kučan ogromno vpliva). Seveda pa on ni edini, ki ima neformalni vpliv na dogajanje v Sloveniji, takšnih ljudi je kar nekaj in o tem je govoril Pahor, ko je izumil frazo "strici iz ozadja". Poleg tega pa o njih (oziroma o mrežah) med drugim govorijo tudi ljudje kot so dr. Erik Brecelj, dr. Bojan Dobovšek, dr. Urban Vehovar itd., torej ljudje, ki so bolj ali manj strokovnjaki na različnih področjih in niso politiki (ok Dobovšek je zdaj poslanec, vendar je takoj naletel na neke težave, ker je želel razmišljati s svojo glavo). Torej resnično ne razumem te težnje po zasmehovanju, ko nekdo omeni Kučana in njegov vpliv na dogajanje v Sloveniji. Ni vsemogočen, je pa vsaj v preteklosti bil prekleto velik (no pun intended).

Da se navežem na temo, prav Kučan je eden glavnih promotorjev "nacionalnega interesa" (skupaj s svojimi ekonomskimi somišljeniki kot so Mencinger, Bole, Štiblar ipd.), ki je po mojem mnenju eden izmed največjih krivcev za današnje stanje slovenskega gospodarstva in nastanek tajkunov, o čemer sem pisal že v enem izmed prejšnjih prispevkov. Zato danes nimamo druge izbire, kot da prodamo naša podjetja kupcem, ki imajo kapital in znanje za rešitev našega gospodarstva.

Zgodovina sprememb…

AndrejO ::

Mr.B je izjavil:


Pa ti resno ne priporočam uporabe izraza "Kriv je Bruselj" ali pa " SI gospodarstvo vodu uradnik iz bruslja", ti dam d samo na mig, da tisti v bruslju so najprej rekli režite JS, potem pa pravice iz socialne države. Kot vidiš se je pri nas implentirala politika socialnega dialoga, torej najprej pravice potem JS.

"Tisti v Bruslju" (dejansko so to bolj tisti v Frankfurtu) niso nič rekli kako, temveč so rekli "dobro bi bilo", "priporočamo", "koristilo bi", in podobno. Nihče iz Bruslja ne more državi članici ukazati nič, kar ni uzakonjeno v direktivi ali mednarodni pogodbi. Uradniki zato raje operirajo z namigi, "dobronamernimi predlogi" in, kadar ti ne pomagajo, prikritimi grožnjami pod mizo. Na državi članici je, da sešteje ugotovi kdaj ji sodelovanje v takšnih zgodbah koristi in kdaj je bolje diplomatsko pojasniti, da imaš na voljo alternativne rešitve.

Potem, ko te stvari pospraviš v predal, pa ostanejo zadeve, ki so uzakonjene, kot npr. pakt stabilnosti. No, tukaj pa lahko Slovenija popolnoma mirne duše s prstom pokaže na druge članice, ki ga kršijo in sočasno zahtevajo poseben tretman. Vse kar tako zahtevaš je samo enak tretman, kot si ga lahko izpogajajo drugi. Enakopravnost in partnerstvo so ključne besede. Če se je kdo zmrdoval na "velikim Evropejcem JJ", kot ga je opisala Merklova, bi lahko bil njegov prvi korak ta, da bi kot velik Evropejec ta lokalen kompliment izdatno izrabil, ko bi v isti sapi zahteval "več Evrope in več časa". Kot velikemu Evropejcu bi mu Nemčija to sicer lahko oporekala, ampak le s stisnjenimi zobmi in ne preveč naglas. Zarečen kruh in to.

Daedalus ::

Danes je na obisku nemški predsednik, verjetno je v ozadju "prijateljskega" obiska prevzem slovenskega gospodarstva. Ni jim dovolj letališče, še telekom bi pobasali. Naši hlapčevski politiki (obstajajo redke izmeje) pa se pred kamerami smehljajo in histerično razprodajajo državno srebrnino. Bo kdo vprašal delavce teh podjetij, če želijo biti prodani?


Če ubogim slovenskim delavcem novi lastniki firme niso po volji, naj lepo menjajo službe. Jim nihče tega ne brani. Če pa tvojo malenkost skrbi, da jo kdo prodaja... pa menjaj državo. Cela EU čaka. Pa še dobro plačajo.

Vlada v preteklosti ne bi nič bolj in nič manj padla zaradi jajčkanja EU, kvečjemu zaradi domače psihoze. Slovenija je v evroobmočju. Naj vidimo kakšen efekt bi bil, če bi Slovenija rekla, da gre raje v stečaj, kot pa, da si dovoli, da ji drugi politiki diktirajo kaj je za njo dobro. Italija je čisto lepo pokazala kako pomembna je dokapitalizacija bank (predvsem tako, da več kot leto dni ni storila nič), Avstrija pa je pokayala kako super pomembno je fiskalno pravilo (in vljudno sporočila, da je to lep ideal, vendar pa ne bodo žrtvovali države s pretiravanjem).


Jeba pri tvojem argumentu je ta, da neposredno primerjaš "Slovenija, who?" s precej velikim trgom, kot je Italija (pa tudi njihova industrija ni lih nek drobiž) in z gospodarsko zelo uspešno Avstrijo. Razen tega pa je res vse isto :))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

AndrejO ::

ZaphodBB je izjavil:


Sklepam, da ti nemški model ni všečen. Ali si morda mislil kaj drugega?

Vir prosim. Prvič slišim, da bi Republika Nemčija dala garancije delavcem za pridobitev kredita za namen kupovanja gospodarskih družb v lasti Republike Nemčije. Aka Lunatiška Privatizacija.

Kar sem razumel je to, da v podjetjih ni prostora za soodločanje zaposlenih. Kar je v Nemčiji visoko čislan standard in zakon.

ZaphodBB je izjavil:

Če misliš gospodarske družbe v lasti Republike Nemčije, potem se vsekakor strinjam, da mi nemški model je všečen. Samo očitno ga ne bomo mogli doseči na tak način, kot smo si predstavljali. Tj - najprej imamo skupno lastnino potem se bomo pa učili korporativnega upravljanja.

Nope. Zakonodaja velja za vsa zasebna podjetja, ne glede na lastnika. In ja, država je lahko lastnik zasebnega podjetja. Nič nezaslišanega v Nemčiji.

ZaphodBB je izjavil:

Moja hipoteza je torej, da nas državne firme ovirajo pri učenju boljšega upravljanja.

Morda. Ampak delavsko soodločanje, ob katerega si se obregnil, s tem nima nič.

ZaphodBB je izjavil:

Poglej trajanje recesije pri nas in mi z resnim obrazom povej, da zlizanost gospodarstva in države ni en od ključnih vzrokov za nastalo situacijo.

Da, en izmed mnogih. Samo ne bi rad, da se vse razproda in nato ugotovi, da se dejansko ni nič spremenilo. Kreh, Hypo, kreh. Pa še imaš primerov, kjer si imel namesto mešanja politike v gospodarstvo enako škodljivo mešanje gospodarstva v politiko. Ne vem, če je kakšna razlika v zlizanosti, ne glede na to kako si prišel do takšnega stanja.

Pomembno je predvsem kako hitro in učinkovito to razrešiti. Tukaj bo še posebej zanimivo vzporedno opazovanje NLB in Hypo Alpe Adria, ki sta bili obe zlizani s politiko, obe pristali v dejanskih dolgovih in obe nacionalizirani. Sedaj pa da vidimo kako bodo šle te zgodbe naprej.

Daedalus je izjavil:


Jeba pri tvojem argumentu je ta, da neposredno primerjaš "Slovenija, who?" s precej velikim trgom, kot je Italija (pa tudi njihova industrija ni lih nek drobiž) in z gospodarsko zelo uspešno Avstrijo. Razen tega pa je res vse isto :))

To so dejansko primerjalne prednosti. Kot članica evroobmočja je Slovenija lahko "prva domina", kar bi bilo potencialno nedopustno in katastrofalno. Sočasno je tako majhna, da se jo lahko poceni poflika in rehabilitira, če preveč zabluzimo.

Predvsem pa se ni potrebno delati fine. Potrebno je predvsem zaščititi lastne interese in en izmed njih je ne postati druga Grčija s samozapovedanim pretiranim postom. Kar ne pomeni, da ta post ni potreben in, da ga ni potrebno izpeljati. Samo tempo si lahko v okvirjih smiselnega določimo sami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

ZaphodBB ::

Morda. Ampak delavsko soodločanje, ob katerega si se obregnil, s tem nima nič.

Ne vem, morda sem staromoden - ampak verjamem, da osebe ki niso lastniki nimajo kaj soodločat - razen vkolikor jim lastniki podelijo mandat po lastni volji. Lahko dajejo predloge, lahko pišejo kazni in regulirajo. Soodločat pa ne morejo in ne smejo. Odločajo naj lastniki in tudi nosijo posledice svojih odločitev.

Bi bil pa pripravljen podpreti regulativo, ki bi vzpodbujala deljenje lastništva (in s tem moč odločanja) med zaposlene.

Gre se predvsem zato, da Lunatiki želijo silit gospodarske družbe v tovrstno početje, tega pa ne morem podpreti.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Daedalus ::

Samo tempo si lahko v okvirjih smiselnega določimo sami.


Tega nam nihče ne preprečuje. Razen lokalne lumpenpolitike, ki ji še kr ni jasno, da bo treba kaj reformirat. Ne pa samo lagat naokoli in se delati fine, v ozadju pa vse spreminjat tako, da se ja ne bi kaj spremenilo.

Lasten interes pa... naši politiki tega ne razumejo v bolj globalnem smislu. Kot - interes države, da ustvari pravno in poslovno okolje, v katerem se da živeti kolikor tolikor normalno živjenje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Mr.B ::

AndrejO,
"Tisti v Bruslju" (dejansko so to bolj tisti v Frankfurtu) niso nič rekli kako, temveč so rekli "dobro bi bilo", "priporočamo", "koristilo bi", in podobno.
A ti resno pričakuješ, da bodo populisti tip sindikati in borimo se za našo srebernino, ter ekonomisti ki jih dnevno spemljaš na populističnih debatah, dejansko vedeli, kaj predlaga Frankfure ali bruselj ? Fant te iz hajajo iz zgod planskega gospodarstva, samoupravljanja etc. Kaj misliš da so te establirani Ekonomisti, kar na 1x preklopili v kapitalizem. Ej poglej si samo moj podpis, pa kdo je to trdil. On je pa JA v tvojih očeh verodostojen...

Vse ostalo je populističen BS, pač vem da leta 2014 "no skoraj 2015", kriv je fallback JJ. PA ti resno misliš da une tam gor zanima, kaj se bo zgodilo s Slovenijo ? To da se ti leta 2014 trdiš, da nam pod mizo ukazujejo, hm veš je malo smešno, ker naši kot kaže niti ne razumejo, kaj jim hočejo povedati. Hm obresti res da padajo, toda kaj misliš kaj so hoteli uni v Frankfurtu, ko se je slovenija pred enim mesecem zadolžila za 1.5 mijarde, pa še rebalans pride za 250 mijonov Ojrov. PA ja ne misliš reševanje socialne države. Povedati nam hočejo vezmi kredit in odplačaj kredite vlade Trojčka do vključno AB, saj so ti krediti več kot pol cenejši. Si morda spregledal da namig, ali boš šel na fallback, kapitalisti hočejo da se zadolžimo do grla, Frankfurt to hoče.

AndrejO,
Pomembno je predvsem kako hitro in učinkovito to razrešiti. Tukaj bo še posebej zanimivo vzporedno opazovanje NLB in Hypo Alpe Adria, ki sta bili obe zlizani s politiko, obe pristali v dejanskih dolgovih in obe nacionalizirani. Sedaj pa da vidimo kako bodo šle te zgodbe naprej.
Z razliko od slovenskih, kjer se ustavno sodišče ukvarja, a semjo banke pogledati kdo je podpisnik slabih kreditov, se v tisti grdi kapitalistični, tudi nekaterim eminentnim odvetnikom tresejo malo hlače. Tako da je razlika očitna.

AndrejO,
Predvsem pa se ni potrebno delati fine. Potrebno je predvsem zaščititi lastne interese in en izmed njih je ne postati druga Grčija s samozapovedanim pretiranim postom. Kar ne pomeni, da ta post ni potreben in, da ga ni potrebno izpeljati. Samo tempo si lahko v okvirjih smiselnega določimo sami.

Lastne interese ščitimo od leta 2008. Res da to niso lastni intersi davkoplačevlacwv, ampak intersi sindikatov, in raznih petanov, rigelnikov ect. to je verjetno razlika. To da se še ni zgodila grčija, no ne skrbi, en mesec po zadolžitvi 1.5 mijarde kreditvo, nima država za sanacijo vodotokov, ki je đžabe. Namreč od zadnjih poplav do danes, je škoda v zaradi poplav presegla 1 mijardo ojrov. torej je tistih 30 mijonov res nič. No ampak, da se ne bomo zgovarjali na Grčijo, ker mi to še nismo, lahko rečeš, da je vse to posledica, izvrševanja birokacije po črki zakona. To da pa isti birokrati zadnjih 20 let niso izvrševali zakonov, eh to pa res ni moj problem...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Unilseptij ::

Mr.B je izjavil:


Vse ostalo je populističen BS, pač vem da leta 2014 "no skoraj 2015", kriv je fallback JJ. PA ti resno misliš da une tam gor zanima, kaj se bo zgodilo s Slovenijo ? To da se ti leta 2014 trdiš, da nam pod mizo ukazujejo, hm veš je malo smešno, ker naši kot kaže niti ne razumejo, kaj jim hočejo povedati. Hm obresti res da padajo, toda kaj misliš kaj so hoteli uni v Frankfurtu, ko se je slovenija pred enim mesecem zadolžila za 1.5 mijarde, pa še rebalans pride za 250 mijonov Ojrov. PA ja ne misliš reševanje socialne države. Povedati nam hočejo vezmi kredit in odplačaj kredite vlade Trojčka do vključno AB, saj so ti krediti več kot pol cenejši. Si morda spregledal da namig, ali boš šel na fallback, kapitalisti hočejo da se zadolžimo do grla, Frankfurt to hoče.

Ne vem sicer, kako je to sploh mogoče, ampak glede na tale članek http://www.dnevnik.si/posel/novice/slov... menda ne moremo predčasno poplačati dolgov z visoko obrestno mero:

Ne glede na dogajanje na trgu gre tokrat za povsem običajno izdajo, s katero država ne more izvesti nobenih pretirano ambicioznih ukrepov, kot je na primer predčasno odkupovanje obveznic, za katere plačujemo visoke obrestne mere. V to kategorijo lahko uvrstimo vseh pet dolarskih obveznic, za katere na leto plačujemo najmanj 4,125- in največ 5,85-odstotno obrestno mero, kar pomeni letni strošek okoli 485 milijonov dolarjev. A če bi želeli predčasno odkupiti dolarske obveznice, bi njihova vrednost verjetno tako narasla, da se nam poteza ne bi več splačala. Slovenija pravzaprav ni v položaju, ko si lahko privošči takšne manevre, saj nima niti uravnanega proračuna. Dokler se bomo morali za financiranje proračuna vsako leto zadolžiti za milijardo evrov ali več, dokler bomo imeli vsako leto drugo vlado in dokler bodo slovenske banke padale na obremenitvenih testih, Slovenija ne bo imela veliko manevrskega prostora.

Sicer je zgornji članek tipičen izdelek slovenskega novinarstva, ki mu za zanimive podrobnosti tipa "kako je sploh mogoče, da dolga ne moreš predčasno poplačati???" zmanjka časa, ampak če bi se nekdo potrudil in dejansko naštel vse te "dodatne" pogoje (od kot kaže nepreklicne zaveze, da bomo vse prodali, do cvetk kot je v članku), bi hitro videl, da nam nihče noče povedati, naj odplačamo drage kredite s cenejšimi. Obrali so nas do kosti in še nas obirajo. In kakorkoli obrneš, tokrat za spremembo res plačujemo tujim in ne domačim pijavkam.

Zgodovina sprememb…

AndrejO ::

ZaphodBB je izjavil:

Bi bil pa pripravljen podpreti regulativo, ki bi vzpodbujala deljenje lastništva (in s tem moč odločanja) med zaposlene.

Zadruge že so, za tiste, ki jih to privlači.

ZaphodBB je izjavil:

Gre se predvsem zato, da Lunatiki želijo silit gospodarske družbe v tovrstno početje, tega pa ne morem podpreti.

Eni takšni lunatiki so 1952 v to prisilili takrat komaj nastalo ZRN. Zadeva še vedno vztraja. Nekateri pač vidijo probleme mnogo širše in ne zgolj v dimenziji lastnega krožnika.

Daedalus je izjavil:

Samo tempo si lahko v okvirjih smiselnega določimo sami.

Tega nam nihče ne preprečuje. Razen lokalne lumpenpolitike, ki ji še kr ni jasno, da bo treba kaj reformirat. Ne pa samo lagat naokoli in se delati fine, v ozadju pa vse spreminjat tako, da se ja ne bi kaj spremenilo.

Kljub temu me je lumpenpolitika v zadnjih letih prepričala, da kadarkoli slišim argument "EU to zahteva", natančno vem, da:
- EU tega niti pod razno ne zahteva
- da bo nekdo dobro podmazan
- da bodo državljani znova vse plačali skozi davke

Daedalus je izjavil:

Lasten interes pa... naši politiki tega ne razumejo v bolj globalnem smislu. Kot - interes države, da ustvari pravno in poslovno okolje, v katerem se da živeti kolikor tolikor normalno živjenje.

Do tega vodi več poti o katerih se izplača kregati. Žalostno je, če nekdo samo hodi, pa ne ve točno kam oziroma mu pogled seže samo do naslednjega stolčka. Na daljavo sem si postavil že prvi kriterij instant razpoznavanja zblojenih: o sebi govorijo v tretji osebi. Naslednja faza je, da si začno umišljati, da so celo pomembni.

Mr.B je izjavil:

PA ti resno misliš da une tam gor zanima, kaj se bo zgodilo s Slovenijo ?

Samo v toliko, kolikor lahko prizadane ali pa pomaga njihovim interesom. In kot članca evrozone jih lahko kot prva domina še vedno sesuje v prah.

Mr.B je izjavil:

To da se ti leta 2014 trdiš, da nam pod mizo ukazujejo, hm veš je malo smešno, ker naši kot kaže niti ne razumejo, kaj jim hočejo povedati.

Res je. Zato še ustavno sodišče sprašuje kaj točno so od tam sploh naložili vladi RS in kaj so ji namignili, vlada pa je na vrat na nos to storila.

Kar se tiče dogajanj pod mizo, pa se za njih na koncu velikokrat izve. Npr. kako je bila Irska prisiljena v to, da rešuje tuje bančnike s tem, da nacionalizira zaseben bančni hazard. Bomo videli, če se bo kaj podobnega pokazalo tudi pri Sloveniji. Hipne metamorfoze iz konstruktivnih kritikov posamičnih politik v največje in zavzete izvajalce taistih politik so jako zanimive. Ajde, če se zgodi enkrat. Ampak nekajkrat zaporedoma, ... zanimivo.

Mr.B je izjavil:

Hm obresti res da padajo, toda kaj misliš kaj so hoteli uni v Frankfurtu, ko se je slovenija pred enim mesecem zadolžila za 1.5 mijarde, pa še rebalans pride za 250 mijonov Ojrov.

No, pa smo pri jedru težave. Proračun je posredno pogoltnil tudi celotno "nacionalizacijo" največjih bank. Še vedno pa se nihče ne ukvarja s tem, kako je bila ta "luknja" izračunana. Pri izračunu prve luknje in pri naknadnem popravku in pri zadnjih stresnih testih je bilo nekaj nenavadnih "naključij" in neodgovorjenih vprašanj. Še zlasti glede tega, zakaj so bili scenariji za Slovenijo bistveno slabši, kot pa za npr. Španijo ali Italijo.

Mr.B je izjavil:

Povedati nam hočejo vezmi kredit in odplačaj kredite vlade Trojčka do vključno AB, saj so ti krediti več kot pol cenejši. Si morda spregledal da namig, ali boš šel na fallback, kapitalisti hočejo da se zadolžimo do grla, Frankfurt to hoče.

Fallback? Ne vem kaj je to.
Kar se pa tiče kreditov, pa zastonj denarja za države ni. Še ECB mislim, da trenutno daje negativne depozite na vloge.

Mr.B je izjavil:

Z razliko od slovenskih, kjer se ustavno sodišče ukvarja, a semjo banke pogledati kdo je podpisnik slabih kreditov, se v tisti grdi kapitalistični, tudi nekaterim eminentnim odvetnikom tresejo malo hlače. Tako da je razlika očitna.

Si morda opazil kako so nekatere odvetniške pisarne skozi noč izginile iz medijev?
Si morda opazil, da ustavno sodišče ugotavlja kaj točno "navodila" sploh pomenijo in, ali so nad ustavo ali ne?

Mr.B je izjavil:

Lastne interese ščitimo od leta 2008.

A pred 2008 ni pa nič obstajalo?

reader ::

AndrejO je izjavil:

reader je izjavil:

Drugega sploh ne bom kaj dosti komentiral, ker se tvoji komentarji nekako ne navezujejo na kontekst mojega posta.

Kontest tega zapisa je popolnoma jasen: enostavno je očitati neumnosti, težava je, ko je potrebno trditve argumentirati.


Japajade. Če še nisi opazil, ne sodeluješ v neki presvetli akademski razpravi, ampak v debatni greznici, kjer vsak idiot lahko prodaja prav vsak kupček dreka za čisto zlato. Moj čas je preveč vreden, da bi ga trosil tule gor za karkoli drugega kot za lastno zabavo. Ta včasih sicer vključuje tudi podrobno argumentacijo napisanega, a nikakor ne v brezupnih primerih, kot so npr. Unilkrneki, Mr.B in Žitnik.

Sorry (not really).

AndrejO je izjavil:

Naj vidimo kakšen efekt bi bil, če bi Slovenija rekla, da gre raje v stečaj, kot pa, da si dovoli, da ji drugi politiki diktirajo kaj je za njo dobro.


Če je to tvoja edina ideja, ja, pa naj vidimo. Ampak a nisi ravno ti prej neki jamral o eni Grčiji?

Mr.B ::

Unilseptij,
torej hočeš povedati, da nam EU ni hotela dati več denarja, potem smo pa zamenjali gospodarje, zato da bodo socialno čutečni pridigarji lahko trdili, da Slovenija ni bankrotirala in da nismo Hlapci Bruslja ect., še huje da bi morali reči JJ je imel prov:O.

Sedaj pa Unilseptij, preveri še, ali lahko odplačamo še evrske 8-)..

PS za socialni dialog smo se letos zadolžili le cca 1.3 - 1.7 mijarde ojrov. Ostalo je pa štanga Srebernini in podobnim zadevam. In da zadolžli smo se krepko čez 5 mijard, 4.5 pred Cerarjevo vlado , potem pa hopsa 1.5 mijarde + 150 mil€...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Unilseptij ::

Mr.B je izjavil:

Unilseptij,
torej hočeš povedati, da nam EU ni hotela dati več denarja, potem smo pa zamenjali gospodarje, zato da bodo socialno čutečni pridigarji lahko trdili, da Slovenija ni bankrotirala in da nismo Hlapci Bruslja ect., še huje da bi morali reči JJ je imel prov:O.


Ne vem, kaj hočeš povedati? Dejstvo je, da nam EU ni hotela dati denarja in da smo morali iti čez lužo po denar pod oderuškimi pogoji. In ja, boljše je, da nismo bankrotirali, ali morda ne?



Sedaj pa Unilseptij, preveri še, ali lahko odplačamo še evrske 8-)..

PS za socialni dialog smo se letos zadolžili le cca 1.3 - 1.7 mijarde ojrov. Ostalo je pa štanga Srebernini in podobnim zadevam. In da zadolžli smo se krepko čez 5 mijard, 4.5 pred Cerarjevo vlado , potem pa hopsa 1.5 mijarde + 150 mil€...


Po temle (http://www.mf.gov.si/fileadmin/mf.gov.s... smo se zadolžili za 1.601.984.496 EUR, pri čemer pa je primarni primankljaj (presežek odhodkov nad prihodki brez upoštevanja obresti na najeta ali dana posojila) samo 87.454.077 EUR, torej praktično nič.

RuskiSnajper ::

Zakaj pa ste vložili v NKBM potem ?

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

Unilseptij,
Pranje možganov V1 :
Ne vem, kaj hočeš povedati? Dejstvo je, da nam EU ni hotela dati denarja in da smo morali iti čez lužo po denar pod oderuškimi pogoji. In ja, boljše je, da nismo bankrotirali, ali morda ne?
Ti bom obrnil, a veš kolikšno ras bi morala imeti Slovenija, da smo pokrije letošnje obresti, od unih kreditov, ki jih letos nismo vzeli. Namig verjetno bi moral sešteti rast Kitajske z nekim okroglim faktorjem in še malo. Tako da če misliš, da boš s prelaganjem na pozneje rešil problem, hm ti dam za namig, nema para :-) država , da bi plačala tekoče obveznosti...

Pranje možganov V2 :
Po temle (http://www.mf.gov.si/fileadmin/mf.gov.s... smo se zadolžili za 1.601.984.496 EUR, pri čemer pa je primarni primankljaj (presežek odhodkov nad prihodki brez upoštevanja obresti na najeta ali dana posojila) samo 87.454.077 EUR, torej praktično nič.

Ker vem da nekateri na tem forumu smatrajo povezave tipa "let me google that for you", ti dam sledeči namig :, tako predlagajo zvišanje najvišjega možnega obsega zadolževanja države v letu 2014, in sicer z nekaj manj kot 4,9 milijarde evrov na 5,9 milijarde evrov.
Me zanima kam si zgubil recimo v 500 milijonov evrov zakladnih menic.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Unilseptij ::

Mr.B je izjavil:

Unilseptij,
Pranje možganov V1 :
Ne vem, kaj hočeš povedati? Dejstvo je, da nam EU ni hotela dati denarja in da smo morali iti čez lužo po denar pod oderuškimi pogoji. In ja, boljše je, da nismo bankrotirali, ali morda ne?
Ti bom obrnil, a veš kolikšno ras bi morala imeti Slovenija, da smo pokrije letošnje obresti, od unih kreditov, ki jih letos nismo vzeli. Namig verjetno bi moral sešteti rast Kitajske z nekim okroglim faktorjem in še malo. Tako da če misliš, da boš s prelaganjem na pozneje rešil problem, hm ti dam za namig, nema para :-) država , da bi plačala tekoče obveznosti...


Še enkrat, ne vem, kaj sploh hočeš povedati. Da je situacija težka? Da bi bilo bolje, da bi bankrotirali? Da nam EU skuša pomagati :D? Daj malo manj namiguj in povej kaj konkretnega, podprto s številkami in resno argumentacijo. Drugače ne vidim smisla v debati.

Pranje možganov V2 :
Po temle (http://www.mf.gov.si/fileadmin/mf.gov.s... smo se zadolžili za 1.601.984.496 EUR, pri čemer pa je primarni primankljaj (presežek odhodkov nad prihodki brez upoštevanja obresti na najeta ali dana posojila) samo 87.454.077 EUR, torej praktično nič.

Ker vem da nekateri na tem forumu smatrajo povezave tipa "let me google that for you", ti dam sledeči namig :, tako predlagajo zvišanje najvišjega možnega obsega zadolževanja države v letu 2014, in sicer z nekaj manj kot 4,9 milijarde evrov na 5,9 milijarde evrov.
Me zanima kam si zgubil recimo v 500 milijonov evrov zakladnih menic.

Spet kar nekaj. Jaz nisem nič zgubil, na linku je zadnji potrjen proračun za leto 2014, po katerem smo se zadolžili bruto za 4.874.430.839 EUR in odplačali 3.272.446.343 EUR zapadlih dolgov. Razlika je neto zadolžitev v znesku, ki sem ga navedel. Če spodbijaš številke v proračunu boš pa moral malo bolje pojasniti, kaj manjka in kje.

Mr.B ::

Unilseptij,
dragi Unilseptij, imaš malo smešno predstavo, ampak le zakaj ne...

Še enkrat, ne vem, kaj sploh hočeš povedati. Da je situacija težka? Da bi bilo bolje, da bi bankrotirali? Da nam EU skuša pomagati :D? Daj malo manj namiguj in povej kaj konkretnega, podprto s številkami in resno argumentacijo. Drugače ne vidim smisla v debati.


Prejšna vlada, se je zadolžila v enem letu toliko kot se ve Pahorjeva vlada v Treh letih. In to zgolj zato, da se je lako oglaševalo proti lažnemu pridigarju JJ.:D od tega je prekoračila zadane obveznosti Bruslju za faktor 5, no namesto cca 3% na 15 % javnega dolga

Recimo alternativni odgovor na tvoj prvi odgovor prvi tvoj odgovor :
Vlada se zaveda, da določena neravnovesja, ugotovljena v okviru lanskega cikla še niso v celoti odpravljena, saj je njihova odprava dolgotrajen proces.
Verjetno bo po Ceraju, ZL odgovarjala Bruslju v enakem tonu.


Spet kar nekaj. Jaz nisem nič zgubil, na linku je zadnji potrjen proračun za leto 2014, po katerem smo se zadolžili bruto za 4.874.430.839 EUR in odplačali 3.272.446.343 EUR zapadlih dolgov. Razlika je neto zadolžitev v znesku, ki sem ga navedel. Če spodbijaš številke v proračunu boš pa moral malo bolje pojasniti, kaj manjka in kje.

Odplačali katere kredite in katere obresti. Potem pa limaj številke. In če je tako rožnato, se vprašaj zakaj dolg v BDP-ju kjub tem odplačilom ustrajno raste.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neprodaja banke NLB (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13326689 (22271) jernejl
»

Prodaja Merkatorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29553388 (32647) LeQuack
»

Trojka v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25139054 (33303) AndrejO
»

NLB in nacionalizacija podjetij (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27338079 (32222) Mr.B
»

Slovenski bancni sistem

Oddelek: Problemi človeštva
479409 (8257) hokuto

Več podobnih tem