» »

Položaj učiteljev v današnji družbi

Položaj učiteljev v današnji družbi

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3 4

lebdim ::

Izhodišče za odprtje teme je članek iz mladine o nelagodnem življenju učiteljev. V tej temi lahko sodelujete vsi in izrazite svoje mnenje. Učitelj je premalo spoštovan poklic, čeprav ima več dela kot katerikoli drugi javni uslužbenec, in prav to me odbija od tega poklica učitelja. Predvsem pa me odbija to, da se lahko vsak starš, ki ima 5 minut časa, vtika v učiteljevo strokovno delo. V tej temi lahko sodelujete tudi učitelji, ker me zanima predvsem vaše mnenje o članku in nasploh...
  • zaklenil: Mavrik ()

m0LN4r ::

Velika razlika je med šolo z nekaj tisoč učenci in eno osnovno šolo z manj kot 100 učenci ali srednjo z 250.
Pa kjer je v razredu 5 učencev ali 30 učencev.

Zanimivo mi je tole, da na šoli z manj kot 100 učenci in razredi po cirka 4-8 učencev (zaposlenih pedagogov pa je zelo veliko),
jamrajo čisto isto, kot tisti na velikih šolah.

Učitelji so premalo spoštovani z različnimi razlogi danes, politični, normativi, ampak koliko je resnično dela pa noben neve. Napihuje pa lahko vsak.
Osebno se spomnim učitelja, ki je učil geo/zg na naši majhni šolici. Prišel je v šolo tik preden se je začel pouk (njegova prva ura) in ko več nič ni imel že oddirkal domov.

Glede tega koliko dela ima kateri učitelj tudi nebom preveč komentiral, ampak pretegnejo se glih ne.
Poznam mladega 25 letnega učitelja, ki nima nobenih problemov in nikoli ne jamra, da je dela preveč, delo si olajša s sodobnimi tehnologijami.
Medtem ko se pa stari mački/mačke mučijo in jamrajo nad ogromno dela -> papirologije

Zanimivo mi je jamranje pedagovov, ki se jih lepo spomnim kako izrecno jamra koliko dela ima in potem fukne na mizo:
- teste, kjer so 3-4 klukice, 1 vprašaj in 3-4 črtice, ali pa kr cel prečrtan esej,
- 10-20 let stare enake teste/izpite,
- prosojnice ima že iste tudi 10 let, vsako leto spremeni datum na prvem predavanju,
- ali pa prinese še tiste na roko napisane folije izpred X let na grafoskop -> te so nam prebrali in nato smo do konca ure prepisovali v tišini

Lahko bi še naštevali. To so moje izkušnje iz manjših šol. Upam, da je v večjih kaj drugače.

Problem so tudi starši, imel sem sošolca, ki če ni dobil 5ke je drugi dan bila njegova mama že v šoli in spraševala zakaj ni dobil 5 itn.
Takega smo imeli enega v celi šoli, slabih zastarelih učiteljev in njihovega zastarelega sistema, načina dela pa ogromno.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

Aha pa še ena zanimivost:
ko sem še hodil v OŠ je bilo polovica učiteljev, kot zdaj in malo več učencev.
Takrat se jih je bolj spoštovalo pa še jamral niso toliko kot sedaj.

Pa po pogovoru z mlajšimi generacijami na vasi, se mi zdi da smo mi veliko več praktičnih stvari počeli v šoli in se učili bolj sproščeno.
Praktične delavnice, praktični experimenti (delali smo kreme, spojine še in še, z elektriko smo se igrali, vezali), tehnični pouk (žagali brusili letala rakete) je bil dobesedno tehnični, veliko več praktičnih stvari v glavnem.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Smurf ::

Jaz se ne bi ravno strinjal z OPjem.

Meni se zdi, da je solstvo med bolje placanimi pozicijami v JU. Place variirajo koliko, nekje med 900-2500 € neto (vsaj tako je bilo takrat, ko sem imel vpogled v to), povprecje je koliko okoli 1300-1500 (ko se upostevajo vsi dodatki)?. Kar je recimo bistveno vec kot zasluzijo medicinske sestre (z diplomo), vec od mladega zdravnika, ki je koncal specializacijo, vec od doktorja znanosti na raznem institu (mladih raziskovalcev ne bom sploh omenjal)/faksih. Te dve podrocji poznam zato sem ju dal za primerjavo.

Glede delavnega casa, imajo ucitelji bistveno vec dni dopusta kot marsikdo. Jaz ga imam v privatnem sektorju mislim da 23 dni, ucitelji pa koliko, vsaj 2x toliko? Prav tako ni cisto nic nenavadno, ce so doma ob 1h/2h (vsaj te, ki jih jaz poznam). Res imas na zacetku nekoliko vec dela s pripravo dela, ampak z leti si to z optimiziras in bistveno zmanjsas. Povprecje (solskih!) ur, ki jih naredi ucitelj je 22 ur na teden. Nekako mislim, da je sposoben popraviti izpite/pripraviti snov v manj kot preostalih 18 urah.

Bom povedal se eno anekdoto. Pri nas na firmi je prisel bivsi profesor fizike na eni izmed gimnazij, po dveh letih dela (ceprav, je imel tukaj za tretjino visjo placo), se je raje vrnil v solstvo. Je rekel, da je bilo tukaj prevec dela/stresno.

Zanimivo bi bilo slisati se mnenje kaksnega bivsega ucitelja, ki je nato odsel v gospodarstvo.

Potem kaj se kritiziranje starsev. Ce le te izsiljujejo za oceno in grozijo starsem, se strinjam, da sola ne sme popustiti. Po drugi strani pa je potrebno priznati, da je vecina uciteljev dalec od perfektnih. Veliko jih dela po liniji najmanjsega odpora (predvsem stara garda, mlajse generacije so po mojih izkusnjah bolj samoiniciativne), kar verjamem, da lahko kaksnega starsa zmoti. Nekateri pa seveda zasluzijo pohvale. V bistvu bi rabili vec povdarka na vrednotenju sposobnosti ucitelja, ce jih je prevec naj se nesposobne odpusti in zamenja z novimi, ne pa da se praviloma odpusca mlajse.

m0LN4r ::

Z čisto vsem se strinjam najbolj pa s temle:
ce so doma ob 1h/2h (vsaj te, ki jih jaz poznam). Res imas na zacetku nekoliko vec dela s pripravo dela, ampak z leti si to z optimiziras in bistveno zmanjsas. Povprecje (solskih!) ur, ki jih naredi ucitelj je 22 ur na teden. Nekako mislim, da je sposoben popraviti izpite/pripraviti snov v manj kot preostalih 18 urah

To je tudi v naših koncih stalna praksa. Tistih 18ur pa le redki ponucajo za tiste "napihnjene priprave" komu pa to ni dovolj pa naj išče problem pri sebi.
In to se potem spet navezuje na tole:

ce jih je prevec naj se nesposobne odpusti in zamenja z novimi, ne pa da se praviloma odpusca mlajse.


In ja primerjava z diplomiranimi višjimi medicinskimi sestrami je odlična.
Učitelj ali prof, ki jamra naj gre sprobat kakšno je to delo z nadurami in nočnimi za tisto bogo podpovrpečno plačo. Dopusti, nadure?
Po nekaj letih presedenih na faksu od jutra do večera in praksami v domovih pa kliničnih centrih, kjer delaš 6-8ur (po predavanjih) zastonj brez malice.
Vključno s podjebavanjem, ker si novinec. Pa da zahtevnost izpitov ne gremo primerjat, ker nima smisla.
- Eno je če se zmoti sestra in nekdo umre ali bilokaj, kot pa če učitelj narobe oceni eno nalogo.

Malo brisati ritike pa vstavljanje katetra in asistriranje pa mogoč še biti zraven kake smrti ali splava za manjšo plačo, kot pedagog. Izvolite probat.
Se pa mi zdi, da je sester v zdravstu prej premalo, kot učiteljev na določenih šolah.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

videc ::

Mi je kar žal, ker moram napisat, da se strinjam s predhodnikoma (m0LN4r in SMurf).

jype ::

m0LN4r> Malo brisati ritike pa vstavljanje katetra in asistriranje pa mogoč še biti zraven kake smrti ali splava za manjšo plačo, kot pedagog. Izvolite probat.

Delo se vrednoti na podlagi ponudbe in povpraševanja in zahtevane kvalitete izvedenega dela. Brez učiteljev ni dobrih medicinskih sester, brez dobrih medicinskih sester pa ni dobrih učiteljev.

Jaz se sicer ne strinjam, da se imajo učitelji fino, se mi pa zdi narobe, da sami ne storijo česa v tej smeri, da bi izboljšali sistem, ki ubija vsako možnost doseganja dobrih rezultatov na področju šolstva na podlagi kvalitetnega dela učiteljev.

Invictus ::

Dokler učitečjski ceh ne bo sam znal izločiti nesposobne (pa čeprav z dolgoletno prakso) in se obnašati racionalno v smislu denarja, toliko časa bodo državljani pljuvali po njih.

Enako velja za zdravstvo, vojsko, policijo in ostali javni sektor. Samoočiščenje. Sam marsikateri član javne uprave hodi na razne delavnice o čiščenju in iskanju samega sebe.

Če so kaj naredili, naj pa najprej odpustijo tisto njihovo službo za stike z javnostjo, ker tega ne povedo narodu na razumljiv, "kmečki" način.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dj_uro ::

Smurf je izjavil:

Meni se zdi, da je solstvo med bolje placanimi pozicijami v JU. Place variirajo koliko, nekje med 900-2500 € neto (vsaj tako je bilo takrat, ko sem imel vpogled v to), povprecje je koliko okoli 1300-1500 (ko se upostevajo vsi dodatki)?. Kar je recimo bistveno vec kot zasluzijo medicinske sestre (z diplomo), vec od mladega zdravnika, ki je koncal specializacijo, vec od doktorja znanosti na raznem institu (mladih raziskovalcev ne bom sploh omenjal)/faksih. Te dve podrocji poznam zato sem ju dal za primerjavo.

Oprosti, vendar ima zdaj večina (recimo 95%) v OŠ in SŠ vsaj diplomo oz. 7 stopnjo izobrazbe, torej enako kot medicinske sestre z diplomo. Vsaj polovica teh ima ali magistraturo ali pa doktorat. No, zdaj so jim s temi reformami skenslali praktično vse, tako da so mladi učitelji naj.ebali... Une stare pokveke iz časo Marije Terezije, če še niso šle v penzijo, dobijo oz. imajo priznane vse nazive ipd, medtem ko je zdaj mnogo težje prilesti višje. 1300€ neto je vredu plača in NIKAKOR ne previsoka. Tisti, ki ne poznate sistema vidite samo xy dni dopusta pa ob ''enih'' so doma. Moja mama je profesorica, oče in jaz pa delava v privatnem sektorju. Nobenega izmed nas ni prej domov kot ob 17h. Zaradi vse preveč d.ebilnih staršev, ki kar naprej, izgleda da za hobi, sklicujejo raznorazne sestanke, mama vsak teden pride vsaj enkrat domov ob 19-20h. Ni vse tako, kot si nekateri predstavljate. Je pa seveda razlika od šole do šole, glede na količino tako učencev kot učiteljev, kakšen je kolektiv ipd...
vw-klub.si

AndrejS ::

Če je učitelj nesposoben , ga bodo starši gnjavli in ne bo imel mira. Če pa je sposoben in se zna narediti red, pa uživa.

Siddh ::

Prej je nekdo omenil, da stara garda profesorjev dela vse po nekem starem ustaljenem sistemu, ki jim omogoča delo praktično brez napora. To seveda ni res. Lani me je učil profesor zgodovine, ki je že blizu penzije, pa se je naučil uporabljat računalnik kot pripomoček, redno pripravlja svežo snov in vsako leto nove teste (večkrat preverjeno). Imam pa tudi profesorco slovenščine staro okrog 35, ki pa uspe naredit manj kot večina učencev. Ta profesorica mi je tudi razredničarka in ko jo povprašamo o zadevah na šoli, raznih dogodkih itd. enostavno reče ne vem, se bom pozanimala. Naslednji dan jo spet vprašamo, pa še vedno ne ve, in se je že parkrat zgodilo, da smo mi bili edini razred, ki ni bil obveščen o kakšnih zadevah na šoli. Ista profesorica tudi namesto pripravljanja testov raje natisne stare mature in nam jih da nespremenjene za reševanje, ocena pa se seveda potem vpiše kot navadna pisna.
Lani pa sem tudi imel mladega profesorja informatike, ki nam je pokazal predstavitev o avtorskih pravicah in spoštovanju le teh. V uvodni slide pa je napisal sebe kot avtorja, dejanski avtor pa je bil en prijatelj iz drugega razreda, ki je predstavitev naredil pri njegovem pouku pred letom dni. Isto je veljalo za večino drugih predstavitev, enostavno je vzel delo drugega razreda in ga nam predstavil kot njegovo avtorsko delo (na čisto vsaki predstavitvi je bil on napisan kot avtor).

Torej ni važno koliko je profesor star, v vsaki generaciji se najde nekdo, ki enostavno ni dober profesor. Nekateri to vejo sami pri sebi in skušajo to pomanjkljivost nekako skompenzirat, drugi pa enostavno grejo ignorantsko naprej. Redki pa so tisti, ki dejansko vejo zakaj so postali profesorji. Zanimivo je tudi, da je ena izmed profesoric izjavila, da je 60% ljudi bedakov, vključno z zaposlenimi na naši šoli.


Smurf ::

dj_uro je izjavil:


Oprosti, vendar ima zdaj večina (recimo 95%) v OŠ in SŠ vsaj diplomo oz. 7 stopnjo izobrazbe, torej enako kot medicinske sestre z diplomo.

S tem, da imajo medicinske sestre bistveno nizje place, to sem hotel povedati. Ne bom rekel, da imajo ucitelji previsoko placo, ampak v primerjavi z recimo medicinskimi sestrami (ki zadnje case niti ne dobivajo placanih nadur, imajo bistveno prevec dela) so v dosti boljsem polozaju.

dj_uro je izjavil:


Vsaj polovica teh ima ali magistraturo ali pa doktorat. No, zdaj so jim s temi reformami skenslali praktično vse, tako da so mladi učitelji naj.ebali... Une stare pokveke iz časo Marije Terezije, če še niso šle v penzijo, dobijo oz. imajo priznane vse nazive ipd, medtem ko je zdaj mnogo težje prilesti višje. 1300€ neto je vredu plača in NIKAKOR ne previsoka.

Na pedagoski magisterij ne dam dosti (sem jih veliko videl), ce pa imajo strokovni doktorat, pa se strinjam, da bi morali imeti za to visjo placo. Ampak po drugi strani, mislim, da ta ne bi smela biti visja od tiste, ki jo dobi asistent na faksu (ki se mi zdi, da vseeno dela na bolj strokovnem podrocju).

dj_uro je izjavil:


Tisti, ki ne poznate sistema vidite samo xy dni dopusta pa ob ''enih'' so doma. Moja mama je profesorica, oče in jaz pa delava v privatnem sektorju. Nobenega izmed nas ni prej domov kot ob 17h. Zaradi vse preveč d.ebilnih staršev, ki kar naprej, izgleda da za hobi, sklicujejo raznorazne sestanke, mama vsak teden pride vsaj enkrat domov ob 19-20h. Ni vse tako, kot si nekateri predstavljate. Je pa seveda razlika od šole do šole, glede na količino tako učencev kot učiteljev, kakšen je kolektiv ipd...

Jaz verjamem, da je veliko delovnih uciteljev, ampak v povprecju mislim, da imajo manjso obremenitev kot nekateri kolegi v drugih sluzbah. Pac med mojimi vrstniki opazam, da imajo ravno ucitelji najvec prostega casa, lahko pa se seveda motim (ampak tudi, ce pogledamo cifre, bi rekel, da se ujemajo z mojo ugotovitvijo).

To pa, da lahko pridejo ucitelji v gimnazijah (sicer jih verjetno ni veliko) do take place kot jo ima redni profesor na faksu se mi pa tudi zdi nekoliko smesno.

Invictus ::

AndrejS je izjavil:

Če je učitelj nesposoben , ga bodo starši gnjavli in ne bo imel mira. Če pa je sposoben in se zna narediti red, pa uživa.

Tega nimaš nikoli.

Vedno imaš neke starše, ki za svoje otroke iščlejo privilegije.

Da ne govorimo še o tem da vsak starš misli da je njihov otrok najmanj novi Einstein ... In hodijo težit v šolo zakaj ima mulc slabe ocene. Ja, ker se ni naučil ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

m0LN4r ::

Pac med mojimi vrstniki opazam, da imajo ravno ucitelji najvec prostega casa, lahko pa se seveda motim (ampak tudi, ce pogledamo cifre, bi rekel, da se ujemajo z mojo ugotovitvijo).

Točno tko je v povprečju.
Naj bo OŠ, SŠ, ali faks. 2-3 pedagodi so blesteli so dobri in nimajo težav. Ostalih 20-30 pa so bili sama žalost. Linija najmanjšega odpora.

Ni mi edino jasno v primeru manjših šol kaj se bunijo. Zaposlenih je več, kot prej pa otrok je manj, pa plače so tudi boljše, kot takrat.
Če pa ima nekdo doktorat pa naj zapusti OS in SŠ pa si najde boljše plačano delo in preda mesto mlademu, ki čaka na zavodu.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

SeMiNeSanja ::

Dokler lahko postane učitelj vsak, ki se ni spomnil kaj boljšega bi se lahko šel učiti, pač bo tako, da bomo imeli sposobne in nesposobne učitelje.
Koneckoncev imamo v vsakem poklicu sposobne in nesposobne, tako da to samo po sebi še nebi bilo tako tragično, če učitelji nebi imeli opravka z otroki.

Kot taki lahko naredijo veliko dobrega, lahko pa tudi ogromno škode. Otroka lahko spodbudijo iz čiste apatije do navdušenja nad predmetom, lahko pa tudi pobijejo navdušenje in ga spremenijo v apatijo, celo sovraštvo do določenega predmeta.

Žal sistem nagrajevanja učiteljev ni usmerjen v to, da bi se spodbujalo dobre učitelje - z veseljem bi dobrim učiteljem privoščil 200€ nagrade za njihov trud. Bi pa tudi trgal slabim učiteljem, tako kot oni slabim učencem 'trgajo' ocene.

Problem je ve določanju, kdo je zdaj dober in kdo slab učitelj. Iz lastnih izkušenj vem, da je lahko odličen učitelj tudi tak, ki ga v bistvu noben učenec prav posebno ne mara, pri katerem se polovica razreda muči, da bi dosegla tisto skromno pozitivno oceno. VSI sošolci, s katerimi sem se pogovarjal čez nekaj let, so soglasno zatrjevali, da je ta 'zajebana' učiteljica dejansko bila edina, ki nas je zares kaj naučila, kar nam je tudi trajno ostalo.

SimplyMiha ::

Če starši gnjavijo učitelja, je ta po mojem več kot sposoben in bi mu najraje stisnil roko!

m0LN4r ::

Pa jesenske, zimske, spomladanske, vikendi, večeri, mirna jutra, ko so izleti so tudi fraj pa prazniki.
Poleg tega pa še en kup, ki služi na črno z inštrukcijami ali pa ima s.p od kje jim čas za vse to...
:))
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

-valvoline- ::

Ma ja, kolko je samo vaskih sol po sloveniji ki bi jih moral ze zdavneje zapret ker je tam stevilo uciteljev+birokratov vecje kot je stevilo ucencev. Lopovscina in razmetavanje z davkoplacevalskim denarjem, kretenizem par ekselens.

SimplyMiha ::

-valvoline- je izjavil:

Ma ja, kolko je samo vaskih sol po sloveniji ki bi jih moral ze zdavneje zapret ker je tam stevilo uciteljev+birokratov vecje kot je stevilo ucencev. Lopovscina in razmetavanje z davkoplacevalskim denarjem, kretenizem par ekselens.

Ajde, dejstva na plano. Seznam teh šol pa bomo sestavili predlog vladi oz. šolskemu ministrstvu, da jih pozapre ter konsolidira v obstoječe šole.

Besede so eno, dejanja pa drugo.

trnvpeti ::

-valvoline- je izjavil:

Ma ja, kolko je samo vaskih sol po sloveniji ki bi jih moral ze zdavneje zapret ker je tam stevilo uciteljev+birokratov vecje kot je stevilo ucencev. Lopovscina in razmetavanje z davkoplacevalskim denarjem, kretenizem par ekselens.

ti si sigurno hodil v eno tako malo solo na podezelju, in si komaj cakal, da bi ti zaprli solo, da bi te lahko potem starsi vozili par 10km stran v veliko mesto

m0LN4r ::

Ja v bistvu bi rajši hodil nekam v civilizacijo, kjer je še kaj drugega kot le šola,
sem se pa vozil 7km v eno tako malo,
druga alternativa je bila 6km daleč
tretja alt. pa spet 7km,
četrta pa 13km daleč. Vse na vaseh.
Oh pa še ena je 8km daleč. Svašta.

Najbližji v mestu pa 19 in 23km.
Pred tem pa v poddružnico kjer nas je bilo celih 3 komade.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

trnvpeti ::

a ti bi tudi zbrisal podezelje, ker pac tebi bolj pase biti, po tvoje, v civilizaciji
pa se poste, zdravstvene domove, internet se tudi ne rabi,...

-valvoline- ::

trnvpeti je izjavil:

-valvoline- je izjavil:

Ma ja, kolko je samo vaskih sol po sloveniji ki bi jih moral ze zdavneje zapret ker je tam stevilo uciteljev+birokratov vecje kot je stevilo ucencev. Lopovscina in razmetavanje z davkoplacevalskim denarjem, kretenizem par ekselens.

ti si sigurno hodil v eno tako malo solo na podezelju, in si komaj cakal, da bi ti zaprli solo, da bi te lahko potem starsi vozili par 10km stran v veliko mesto

Namesto da bi futral po nepotrebnem kopico parazitov in birokratov boljse da se ucencem subvencionira prevoz, oz da se organizira prevoz, vseeno privat ali drzavni. Najboljse privat z kombiji. Prihranek bo gromozanski.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

2 avtobusa ali pa ena šola izberi. Ni pa treba met 5 šol v radiju 10km za 300 učencev in zaposlenih eno morje ljudi.
Voziš se pa itak z šolskim busom, če je šola 7km daleč in starši nimajo časa.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

-valvoline- ::

SimplyMiha je izjavil:

-valvoline- je izjavil:

Ma ja, kolko je samo vaskih sol po sloveniji ki bi jih moral ze zdavneje zapret ker je tam stevilo uciteljev+birokratov vecje kot je stevilo ucencev. Lopovscina in razmetavanje z davkoplacevalskim denarjem, kretenizem par ekselens.

Ajde, dejstva na plano. Seznam teh šol pa bomo sestavili predlog vladi oz. šolskemu ministrstvu, da jih pozapre ter konsolidira v obstoječe šole.

Besede so eno, dejanja pa drugo.

O tem se ne sme govorit. Vedo pa vsi da je to realnost, od ministra pa do štrudla.

SimplyMiha ::

Pa vseeno govoriš. Zakaj ne bi šel še korak dlje?

m0LN4r ::

SimplyMiha je izjavil:

Pa vseeno govoriš. Zakaj ne bi šel še korak dlje?

Khm, prinas so to podružnico pred leti, ko so imeli 2-3 učence hoteli zapreti. People involved so se tako zbunili, da na koncu ni blo iz tega nič.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

-valvoline- ::

SimplyMiha je izjavil:

Pa vseeno govoriš. Zakaj ne bi šel še korak dlje?

Jaz bi se prej lotil visokega solstva, oz uvedel 100% placljivi studij. Kar bo pomenilo kljuc na vrata za vsaj 50% fakultet ki proizvajajo nezaposljivih druzboslovnih fikusov, med katerimi je tudi ogromno bodočih wanabee uciteljskih kvrosesov.

trnvpeti ::

solstvo je osnovna stvar
in ti bi otrokom(in to tistim na podezelju) to ukinil, ker se tebi zdi pametno
in bi tako cisto malo prihranil

kje drugje, kjer bi pa lahko veliko prihranil, pa niti ne pomislis

svasta majka rodila

-valvoline- ::

trnvpeti je izjavil:

solstvo je osnovna stvar
in ti bi otrokom(in to tistim na podezelju) to ukinil, ker se tebi zdi pametno
in bi tako cisto malo prihranil

kje drugje, kjer bi pa lahko veliko prihranil, pa niti ne pomislis

svasta majka rodila

Ti froci po solah bogu iza hrbtom ti bodo celo neskoncno hvalezni ce jih resis tega trpincenja.
Khm, malo prihranili? You on drugs mate?
Vsaka sola ima minimum ravnatelja,ksno tajnico(ali par teh), 10+ uciteljev, vzdrzevalca pa se kaj. Plus se stroski za vzdrzevanje in obratovanje same sole. Do the math.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

trnvpeti je izjavil:

solstvo je osnovna stvar
in ti bi otrokom(in to tistim na podezelju) to ukinil, ker se tebi zdi pametno
in bi tako cisto malo prihranil

kje drugje, kjer bi pa lahko veliko prihranil, pa niti ne pomislis

svasta majka rodila

Nč se ne ukine šolstvo.
5 šol z 300 učenci se komot združi v eno in zamenja z busom, kombijem, ki jih do tja zastonj pripelje. That's it.

Pač se bodo vozili namesto 7km pa 13km, big deal. Saj v srednjo se pa bojo vozli po 25km in 1 uro najmanj.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

trnvpeti ::

m0LN4r je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

solstvo je osnovna stvar
in ti bi otrokom(in to tistim na podezelju) to ukinil, ker se tebi zdi pametno
in bi tako cisto malo prihranil

kje drugje, kjer bi pa lahko veliko prihranil, pa niti ne pomislis

svasta majka rodila

Nč se ne ukine šolstvo.
5 šol z 300 učenci se komot združi v eno in zamenja z busom, kombijem, ki jih do tja zastonj pripelje. That's it.

Pač se bodo vozili namesto 7km pa 13km, big deal. Saj v srednjo se pa bojo vozli po 25km in 1 uro najmanj.

OŠ ni isto kot srednja sola
najbolje vse v internat v veliko mesto

m0LN4r ::

Boljše kot imeti 5 šol v radiju 13km, kjer je premal učence in preveč zaposlenih.
Samo tako za info, tebi se sploh ne sanja kako je to, ko hodiš v tako zanemarjeno šolo in imaš 4 sošolce in 80 sovrstnikov od 1. do 9. razreda.
Ko pa prideš v srenjo pa gledaš ko tele na nova vrata.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

-valvoline- ::

Vzdrzuje se status quo, bognedaj da bi ksno solo zaprli in ucitelji ostali na cesto. Kataklizma bo to! ;((

Zgodovina sprememb…

trnvpeti ::

-valvoline- je izjavil:


Ti froci po solah bogu iza hrbtom ti bodo celo neskoncno hvalezni ce jih resis tega trpincenja.

in ti si bog, da ves, kaj je trpincenje?

-valvoline- je izjavil:

Vzdrzuje se status quo, bognedaj da bi ksno solo zaprli in ucitelji ostali na cesto. Kataklizma bo to! ;((

osnovna šola ni privilegij

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

-valvoline- ::

....osnovna šola ni privilegij....

Pravtako kot ni zivljenje na vasi. Poskrbljeno bo itak za vsakega ucenca. Le XXXXX uciteljskih nakladacev bo pac slej k prej enkrat moralo pristati na zavodu.

Utk ::

Ja ja, tako kot so cariniki odkar nimamo več carine, a ne?

-valvoline- ::

Utk je izjavil:

Ja ja, tako kot so cariniki odkar nimamo več carine, a ne?

:D
Pol pa ga serjejo kaksen je polozaj uciteljev v druzbi, realnost pa je taksna da so skupaj z ostalimi javnosektorasi zasciteni bolj kot polarni in kocevski medvedi skupaj.
Ne bi bil presenecen ce bi v primeru zaprtja vaskih sol takoj *popravili* zakonodajo da pouk morata izvajat dva ucitelja skupaj.
:)

Zgodovina sprememb…

jype ::

Pametno bi bilo, da bi ga, tako kot ga na Finskem, kjer so šole boljše. Brez dobrih šol zasebni sektor umre v manj kot generaciji.

dj_uro ::

če že, prej kot majhne šole naj skenslajo RTV ... večina vas sploh ne ve, kakšni denarci se tam obračajo... pa bi bilo dovolj tudi za te male šole...
tu se pa ne bunite kaj...??
vw-klub.si

trnvpeti ::

naj zacnejo pri vrhu(povsod, ne samo v solstvu)
pri policiji(polovica je zaposlenih v pisarnah v lj), pri vojski(koliko je vojakov, koliko je castnikov), pri solstvu(instituti,ministrstvo,svetovalci, razpisi,...), obcine,....

najlazje je udarit po policajih na cestah, uciteljih v OS
in potem se folk podpira to

dj_uro ::

trnvpeti je izjavil:

naj zacnejo pri vrhu(povsod, ne samo v solstvu)
pri policiji(polovica je zaposlenih v pisarnah v lj), pri vojski(koliko je vojakov, koliko je castnikov), pri solstvu(instituti,ministrstvo,svetovalci, razpisi,...), obcine,....

najlazje je udarit po policajih na cestah, uciteljih v OS
in potem se folk podpira to


X2
vw-klub.si

SeMiNeSanja ::

Pa vi veste sploh o čem govorite?
Po moje nimate otrok, da kvasite takšne o zaprtju vaških / podružničnih šol.
Potem bi še odpuščali učitelje, v en razred natrpali 40 namesto 30 učencev,....?

Že 30 učencev je število, kjer se učitelj ne more posvečati posameznemu učencu. Tisti, ki pa je imel to srečo, da si je lahko delil učitelja s tremi sošolci, pa bi moral biti hvaležen, da se mu je ponudila ta možnost, saj se je učitelj lahko ukvarjal z vsakim učencem posebej in pomagal tam, kjer mu ni šlo in ga spodbujal tam, kjer mu je šlo.

Stremeti bi morali k temu, da bi bilo po 20 učencev na učitelja, ne pa da se standard zbija. Šola ni tekoči trak, kjer malo povečaš hitrost traku in dvigneš normo!

Sploh pa že v osnovi vse skupaj gledate narobe! Učitelje in šole imamo zaradi otrok in ne obratno (upam, da se tudi učitelji zavedajo tega!). Spraševati se moramo, kaj hočemo za naše otroke. Naslednje vprašanje pa je, če to tudi dobijo. Plače učiteljev pa so čisto drugo poglavje.

Jaz sem se v 4. razredu osnovne šole vozil najprej s kolesom 4km do železniške postaje, potem z vlakom v 20 km oddaljeno mesto, od tam pa še z avtobusom do šole. Vsak dan. Ne glede na vreme. Vsak dan sem moral zato prej vstati kot sošolci iz mesta, domov sem tudi prišel bistveno kasneje. Približno se še spomnim, da mi to ni bilo ravno najbolj všeč. Da bi pa moral otroka v prvem razredu pošiljat na takšno vsakodnevno odisejado, si pa preprosto ne znam predstavljati. Toda točno to tukaj nekateri predlagate.

Pa kaj mislite, da so avtobusi s katerimi vozijo otroke zastonj? Da se vzdržujejo sami? Vozijo se tudi sami?

Še dobro, da ni komu padlo na misel, da bi lahko vpeljali avstralski sistem, da otroci poslušajo učitelja preko radijske postaje in kar doma ostanejo.

Gor eden neki govori o 'socialističnih' učiteljih. Ko bi odraščal v 'socializmu', bi morda vedel, da so bili učitelji poleg rednih obveznosti pripravljeni naresti veliko več kot danes. Vodili so krožke, brez da bi prejeli plačilo za to - probajte danes najti enega učitelja, ki ne bo najprej vprašal, koliko bo dobil dodatka k plači, če prevzame še krožek! Ne, danes vprašajo starše, če bi kateri morda hotel kot prostovoljec kakšen krožek voditi....

ingeniero ::

Večino učiteljev, ki jih poznam pričnejo z delom okoli 730, domov pa se pričnejo vračati okoli 1230 ure. Potem pa rečejo, da med počitnicami koristijo "povečan obseg dela" ... Za plačo, ki je primerljiva inženirskim 8+ ur.

fosil ::

Opažam, da učitelji pri navajanju koliko delajo, predvsem pri tako imenovani pripravi, upoštevajo vsako minuto ko samo pomislijo na šolo, ali delajo kaj kar se da vsaj približno povezat s šolo.
Nekako tako, kot če bi branje slo-techa, računalniških novic in računalniških revij štel v službeni čas vsakega IT-jevca.
Tako je!

-valvoline- ::

ingeniero je izjavil:

Večino učiteljev, ki jih poznam pričnejo z delom okoli 730, domov pa se pričnejo vračati okoli 1230 ure. Potem pa rečejo, da med počitnicami koristijo "povečan obseg dela" ... Za plačo, ki je primerljiva inženirskim 8+ ur.

Yup. Ce bi res meli neko realno trzno gospodarstvo za cas letnih pocitnic bi njihova placa znasala maximum minimalc al pa se manj.

fosil je izjavil:

Opažam, da učitelji pri navajanju koliko delajo, predvsem pri tako imenovani pripravi, upoštevajo vsako minuto ko samo pomislijo na šolo, ali delajo kaj kar se da vsaj približno povezat s šolo.
Nekako tako, kot če bi branje slo-techa, računalniških novic in računalniških revij štel v službeni čas vsakega IT-jevca.

Skratka taksimeter nonstop ON.
:D

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

jype je izjavil:

Pametno bi bilo, da bi ga, tako kot ga na Finskem, kjer so šole boljše. Brez dobrih šol zasebni sektor umre v manj kot generaciji.

To bi bilo sicer lepo, ampak po finskih standardih bi morali 90% učitečjev odpustiti zaradi nesposobnosti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

redo ::

-valvoline- je izjavil:

ingeniero je izjavil:

Večino učiteljev, ki jih poznam pričnejo z delom okoli 730, domov pa se pričnejo vračati okoli 1230 ure. Potem pa rečejo, da med počitnicami koristijo "povečan obseg dela" ... Za plačo, ki je primerljiva inženirskim 8+ ur.

Yup. Ce bi res meli neko realno trzno gospodarstvo za cas letnih pocitnic bi njihova placa znasala maximum minimalc al pa se manj.


LOL. Tako kot da bi poslušal fantazije proletariata iz začetka 90-h. V realnosti bi pa tržno naravnano šolstvo pri nas najbrž zgledalo nekako v stilu tistega malo južneje, kjer na oglasno desko izobesijo cenik ocen.

Utk ::

Ne, med letnimi počitnicami naj kar imajo normalno plačo, pa tudi normalno delo. Je veliko otrok, ki se med letom niso uspeli dost naučit, pa naj šole organizirajo razne tabore, plačljive, če rabijo dnar in plače.

jype ::

Invictus> To bi bilo sicer lepo, ampak po finskih standardih bi morali 90% učitečjev odpustiti zaradi nesposobnosti.

Dajmo.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ocenjevanje domačih nalog (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8317031 (15186) Invictus
»

OŠ - kaj storiti v primeru nemogoce uciteljice (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9020915 (16472) s6c-gEL
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11929147 (24630) solatko

učitelj me je brcnil v trebuh (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
16122926 (20106) kuglvinkl
»

Vzgoja otrok in učiteljeva avtoriteta (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6210118 (8812) gruntfürmich

Več podobnih tem