» »

Kako vrednotimo podjetje?

Kako vrednotimo podjetje?

technolog ::

Zdravo,

ravno gledam letne poslovne izide raznih podjetij, ki so bili objavljeni par dni nazaj na ajpesu.

Sedaj me pa zanima, kakšne so kaj formule za izračun vrednosti podjetja glede na objavljene kazalnike? Kakšne so opcije, kaj lahko upoštevamo pri vrednosti? Seveda mi je jasno, da neke točne ocene ni mogoče dat, saj je vrednost odvisna tudi od predikcij, koliko bo imelo podjetje profita naslednjih N let in še mnogo drugega.

Se pravi, hipotetično, če bi se jaz hotel zmeniti z družbeniki za nakup recimo 1% d.o.o., lahko približno vem, koliko me bo to stalo?

anketar ::

to je za lansk let, v petih mescih novga leta je lahka že čist druga zgodba

niso vsi kazalniki primerni za različne osnovne dejavnosti itd

Mislim, ne sam pet mesecev, ampak predikcije za naslednjih N let, kot sem rekel. Če se podjetju obeta en "hud dil" konec leta, seveda to hudo dvigne vrednost, pa tega ni na nobenem kazalniku.

Rabim neke okvirne ocene. Jaz bi tako na uč seštel kapital in sredstva, sam to skor ziher ni ok.

Ziga Dolhar ::

Ko kupuješ podjetje, te lahko zanimajo (a) sredstva, ali pa (b) bodoča izplačila dobička.

Odločitev o ceni bo zato ključna od zgornhe odločitve, hkrati pa bo prodajalec le izjemoma pripravljen prodati delež ceneje od kapitalizirane vrednosti bodočih donosov.
https://dolhar.si/

Žiga, hvala.

Kaj pa tale postavka (nič ne vpliva?):

Preneseni čisti poslovni izid (preneseni čisti dobiček/izguba)

A obstaja kak res kakovosten vir, da se naučim vseh teh stvari? V naslendjih 5-7 letih bi se tud jaz rad malo vrgel v te vode in karkoli se lahko naučim že sedaj, mi bo vsekakor prav prišlo kasneje. Rade volje tud plačam kakšno malenkost, če ni zastonj, samo da je zadeva dobro razložena in gre ravno prav v detajle.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Na tvojem mestu bi se jaz za začetek vrgel v osnove računovodstva - da bi razumel, kaj posamezne postavke v bilancah pomenijo, in da bi vedel, kaj ti posamezne bilance/izkazi povedo.
https://dolhar.si/

alexa-lol ::

Ja v osnovi tebe kot investitorja zanima koliko boš dobil ven...

Če ima podjetje 100.000 dobička po plačilu davka, recimo da je vredno 2 mio €. Če kupiš 10% je to potem 200.000€. Od tega si lahko obetaš 10.000€ dobička na leto, od kateraga ti še DURS nekaj vzame, menda 20%.

Potem maš pa tukaj razne kriterije še, npr. zadolženost podjetja...etc.

V osnovi je tko. Maš keš. Nekam bi ga investiral da bi ga imel še več. Potem se pa moraš sam odločiš v kater projekt/podjetje zaupaš svoj keš. V končni fazi te zanima samo to da iz 100.000 cim prej prideš do 200.000€ (po legalni poti) in če ti nakup deleža v podjetju to omogoča se podaš v to. Lahko kupiš delnice, lahko staviš, lahko začneš svoje podjetje, lahko kupiš obveznice, lahko investiraš v sklade... možnosti je miljon.

Isotropic ::

V naslendjih 5-7 letih bi se tud jaz rad malo vrgel v te vode

kaksne vode?

Podjetniške. Ne vem še čisto, kako bo vse skupej potekalo, ker nimam skoraj nič prostih sredstev za investicije, grejo vse finance bolj za sproti. Po drugi strani sem pa še vseeno zelo mlad in ne bo problem, ker se bom že nečesa spomnil.

Moram si malo to še bolj pogledat, samo zanekrat se mi zdi, kot da je vse to tako zakomplicirano zanalašč, da imajo lahko računovodje in pravniki svoje "niše".

Alexa-lol: Ti bi vzel 20-letni dobiček kot vrednost podjetja? A ni to malo preveč? Kot drugo, ni zadolženost podjetja že upoštevana v postavki "sredstva"?

Torej, če mene vprašate, bi jaz vzel kot vrednost podjetja tole formulo:

Sredstva + 5 letna predikcija profita (oz. izgube)

Ziher moraj obstajat kakšne boljše formule oz matematični modeli za vrednotenje. Bom probal vprašt še na kakšnem drugem forumu, recimo mladipodjetnik.

Zgodovina sprememb…

https://finance.yahoo.com/q?s=FB&ql=0
Vrednotenje: 74

Sredstva + 5 letna predikcija profita (oz. izgube)

in trenutni lastnik je klukec in bo pobasal miljon €, jih dal na banko za 4% in čez 5 čet imel 1.22 mio € in nič podjetja ti boš pa z podjetjem ki dela 20% profita na leto. Keep on dreaming. Če ti računaš kako boš obogatel na tuj račun moreš vedet da tudi on računa kako bo obogatel na svoj račun in da je verjetno že 10 let v igri in točno ve kako stvari laufajo.

Je varianta ko se lastniku preprosto ne da več ukvarjati s poslom ampak tale ocena s 5x dobičkom je pa smešna.

Če bi bilo tako enostavno bi bili vsi miljonarji... no spet če bi bili vsi miljonarji bi kruh stal 100.000€.

111111111111 ::

Mislim da se lotevaš palice na napčnem koncu. :) Če bi rad investiral v podjetja, so zato že narejeni mehanizmi borza in delnice naprimer. LAhko naštudiraš, dobički so orjaški izgube pa tudi.

Če bi rad kupil delež kakega manjšega podjetja, pa le pazi. Potem si solastnik in delež podjetja je izredno težko prodati, delnice je bistveno lažje. Ko si enkrat solastnik si pa sam odgovoren za svojo naložbo, dobro je da si na tekočem kako se posluje kakšni so načrti itd.

Moj nasvet je, če se res hočeš podati v te vode: ustanovi podjetje d.o.o. in ga furaj nekaj let, potem boš na dobri poti, da boš prepoznaval, kaj je kje v redu, kaj se da izboljšat in kako lahko eno podjetje več zasluži in kako lahko ti k temu pripomoreš. :)

Drugače pa če meni posodiš miljon EUR ti jamčim vsako leto donosnot 1,5%. :)

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

5 let dobicka + sredstva je cisto vredu ocena za na prvo zogo in se ga uporablja. Kaksno zelo perspektivno podjetje se ponavadi se kaj dodatno obtezi. Seved, ce hoces natancnejso oceno pa se stvari za komplicirajo.

Sicer pa ne razumem, ti bi naredil podjetje in ga prodal ali bi investiral v dobro situirana podjetja? Ce drugo, upam, da imas na voljo nekaj miljonov evrov, da bos lahko dovolj razprsil sredstva, hkrati pa imel dovolj velik delez v podjetju, da bos pri tem imel besedo. Ce mislis ti firmo naresti, so pa tele zadeve trenutno tvoja zadnja skrb. Skratka kakor je omenil Chuapoiz, palce se lotevas na napacnem koncu.

anketar ::

a dolg pa ne bi nč gledal, kako se financira dolg. in krat. , sredstva so isto tko tko, dolg., krat., plus kolk velke majo terjatve do kupcev-če jim sploh plačujejo itd.

''5 let dobicka + sredstva''

mislš 5 let ''izgub''

korenje3 ::

na vrednost podjetja vplivajo špekulacije, sploh če je to delniška družba. govoriti o vrednosti podjetja je povsem subjektivno.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

111111111111 je izjavil:

Mislim da se lotevaš palice na napčnem koncu. :)
Moj nasvet je, če se res hočeš podati v te vode: ustanovi podjetje d.o.o. in ga furaj nekaj let, potem boš na dobri poti, da boš prepoznaval, kaj je kje v redu, kaj se da izboljšat in kako lahko eno podjetje več zasluži in kako lahko ti k temu pripomoreš. :)

Drugače pa če meni posodiš miljon EUR ti jamčim vsako leto donosnot 1,5%. :)

Še prej lahko naredi blog. Ne mislim tako da bo že jutri služil 1000€ na dan ampak tako da dobi občutek da denar tudi na spletu ne pade iz neba in da se moreš potruditi za vsebino/produkt, da vidiš kaj trg rabi.. . Dobre poslovne lekcije pa še praktično zastonj lahko štartaš, edino nekaj moreš znati da pišeš o tem kake tutoriale/how-to-je oz. karkoli se tebi zdi fajn.

Naslednja faza je s.p., že formalna zadeva, ne rabiš pa 7500€, je pa res da z vsem odgovarjaš.

Prvo je da dobiš idejo in razviješ nek produkt al neki, formalnosti z ustanavljanjem podjetja so na zadnjem mestu.

Ko boš od pozitivnega denarnega toka plačal delavce, prispevke, amortizacijo, obratovalne stroške in ti bo ostal dobiček, bo k temu skledico primaknila še država.
Recimo 100.000€ dobička... leta 2014 s 17% stopnjo -> Dobiček po plačilu davkov = 83.000€, ki si jih nakažeš na račun. Od tega plačaš še 25% dohodnine... čistega dobiš 62.250€, efektivna obdavčitev 37.75%

več tukaj: http://data.si/blog/2012/06/06/izplacil...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako najti investitorja?

Oddelek: Loža
467291 (5896) Fave
»

Precenjeni Amazon posloval z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5217608 (14813) Tilen
»

Dokapitalizacija podjetja (strani: 1 2 )

7010541 (9279) monster-x
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

5523499 (18131) K0K0
»

Ford odpušča (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17911504 (9112) Thomas

Več podobnih tem