» »

Dokapitalizacija podjetja

Dokapitalizacija podjetja

«
1
2

alexa-lol ::

hej :D mene nekaj zanima
podjetje A d.d. ima 1 000 000 delni in osnvni kapital 1 000 000€; 1 delnica predstavlja 1€. Na računu imamo 50 000€. Sedaj dokapitaliziramo to podjetje s 2 miljona € pri čemer dobimo 2 miljona novih delnic. Koliko denarja bomo meli na takočem računu oz. a gre ta dnar od dokapitalizacije na račun podjetja ali kam drugam?

Zeberdee ::

Verjetno se bom zmotil, računovodstvo pa to ni dobra zadeva. :)

Na bilanci stanja se povečajo Obveznosti do virov sredstev. Zdej, pri dokapitalizaciji ponavadi ne gre za to, da se dokapitalizira s kešem. Največkrat se dokapitalizira s sredstvi (oprema, patent, blagovna znamka), če pa se dokapitalizira s kešem, pa se ponavadi naloži na "tekoči račun". Moraš pa vedeti, da je dokapitalizacija v kešu ponavadi proces, ko je potrebno povečati kapital firme zaradi prevelikih terjatev ali česa podobnega. Samo tepec bi dokapitaliziral podjetje v primeru da z 1 M € dela firma 100.000 letno, ker za dodatna dva milijona ne bo dobil istega donosa. No, v bistvu se mu splača, ampak potem se tudi donosnost prvega milijona zmanjša - vsaj po pravilih je tako.

Ne zagotavljam pa, da je to res. Ni moje področje, sorry.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

alexa-lol ::

No sej mene je samo zanimalo kam gre ta denar. Torej potem ima podjetje A d.d. na računu 2 050 000€.
Torej lahko v teoriji nardiš tole. Najameš kredit. Dokapitaliziraš podjetje. Preseliš sedež v davčno oazo. Izplačaš dobiček. Vrneš kredit. In potem furaš naprej podjetje, sicer v dolgovih ampak vseeno.

Zeberdee ::

Hmmm... Dokapitalizacija ni prihodek. Ampak je stvarni vnos.

alexa-lol ::

Ja samo če maš ti ta dear na tekočem računu? Potem ga lahko izplačaš...

Zeberdee ::

Ja, ampak to potem ni dobiček.

alexa-lol ::

no ja uglavnem denar iz tekočega računa...

A mi lahko kdo pove kakšni so % davka na dobiček v davčnih oazah kot je npr. Nizozemska, Švica in podobne.

podbevna ::

No sej mene je samo zanimalo kam gre ta denar. Torej potem ima podjetje A d.d. na računu 2 050 000€.
Torej lahko v teoriji nardiš tole. Najameš kredit. Dokapitaliziraš podjetje. Preseliš sedež v davčno oazo. Izplačaš dobiček. Vrneš kredit. In potem furaš naprej podjetje, sicer v dolgovih ampak vseeno.


Vse kar si napisal je čisto narobe.

jype ::

alexa-lol> Torej lahko v teoriji nardiš tole. Najameš kredit. Dokapitaliziraš podjetje. Preseliš sedež v davčno oazo. Izplačaš dobiček. Vrneš kredit. In potem furaš naprej podjetje, sicer v dolgovih ampak vseeno.

In kje je tle pozitivno stanje? Ko vrneš kredit imaš ti spet 0, podjetje pa tudi tolk kot prej, samo višji osnovni kapital (ki ga imajo itak vsi iz tiste davčne oaze), to je vse.

alexa-lol ::

ja sam prej nisi bil lastnik zdj pa si

podbevna povej mi kje sem mimo ustrelil

GLAVNI ::

 
Kak dobiček bi si pa ti izplačal tle???
 

Karaya 52 ::

Dividenda, če.

GLAVNI ::

 
:))Od česa bi imel dobiček tukaj?
 

alexa-lol ::

No da razložim... je podjetje A d.d., ki ima nesposobno upravo v nulo. Potem je tu bogataš Valerio. Bogataš Valerio ti posodi 2 mil €. Ti s tem denarjem dokapitaliziraš podjetje A d.d. . Potem ti podjetje preneseš v Kajmanske otoke. Tam si izplačaš teh 2 mil € in jih vrneš Valeriu. Zdaj si ti lastnik tega podjetja s to razliko, da nimaš več imbacilne uprave oz. direktorja in tako furaš naprej. Izdaš obveznice, ki imajo sicer boniteto BBB ampak nekaj kapitala že dobiš.

Aja neki me zanima...a more bit družba iz Kajmanskih otokov tut registrirana v Sloveniji? More met kakšen d.o.o. oz d.d. ali kaj takega odprtega?

M-man ::

Preden boš iskal rešitve iz vidika davčne optimizacije, boš moral sigurno prej poznati povezavo med izkazom poslovnega izida, bilanco stanja in izkazom denarnega toka.

Ogovor na tvoje vprašanje pa je: denar od dokapitalizacije gre na aktivno stran bilance pod postavko denar, na pasivni strani pa se za enak znesek poveča lastniški kapital. Če potem podjetje kupuje opremo, se ustrezno vrednostno prilagodi postavke na aktivi.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

alexa-lol ::

dej ti men to po kmecko povej....
Če dokapitaliziraš firmo, kam ta danr pride? A lahko potem s tem denarjem investiraš naprej?

monster-x ::

Karaya 52, sej dividenda je izplačilo dobička. Dobiček je računovodska kategorija, ki se dobi čist v grobem kot prihodki minus odhodki. Kar dobiš, je dobiček. Potem se ta dobiček obdavči in se ven dobi čisti dobiček, kar lahko ostane v podjetju kot kapital ali pa se izplača lastnikom.

alexa-lol, če se podjetje dokapitalizira z recmo 1 mio evrov v kešu, se na aktivi (aktiva nam pove, kaj podjetje ima) poveča stanje denarja na TRR, na pasivi (pove nam, od kod ima podjetje sredstva) pa se poveča osnovni kapital. Vedno pa morata biti obe strani izravnani.

Sicer pa ne razumem najbolje, kaj točno poskušaš povedati s temi davčnimi oazami. V davčnih oazah recmo ne bi plačala davka od dohodkov pravnih oseb (davek na dobiček), kje pa ti vidiš povezavo s krediti, pa mi ni čist jasno. Če misliš, da bi lahko najel kredit in ga kao kot dobiček drugje izplačal, pol ti povem, da to ni možno. Pa tudi moraš paziti, da tudi, če ima podjetje na računu 100 mio €, si ga ti ne moreš izplačati kar tako, če ni poslovni izid pozitiven.

Tele računovodske stvari in davkarija so mal bol zapletene stvari kot "bom najel kredit, ki ga bom nekje izplačal kot dobiček, potem pa podjetje poslal v stečaj". To kako se spravlja denar iz podjetja s čim manj plačanimi davki pa je malo bolj zapleteno. ;)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

M-man ::

Na račun v banki, v delniško knjigo pa se vpiše dodatne lastnike.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

fosil ::

Mimogrede, za dokapitalizacijo rabiš soglasje obstoječih lastnikov, ki verjetno ne bi bili najbolj navdušeni nad takim načrtom.
Tako je!

alexa-lol ::

monster-x vidim, da si strokovnjak :)
torej če mamo osnovnega kapitala 1 000 000€ (samo iz objektov), pa na računu 50 000€ potem če dokapitaliziramo s 2 mil €, mamo osnovni kapital 3mil € pri čemer je 1 miljon krit z nepremičninami, 2 pa s kešom na tekočem računu. Tako dobimo na račun sicer 2 050 000€ pri čemer lahko uporabljamo samo 50 000€. Sem pravilno razumel?

Zdaj pa še ena teza. Ker imamo nov kapital lahko torej na podlagi te boljše bonitete dobimo kredit? A je tako ali ni?

monster-x ::

Če ima podjetje 1 mio € lastniškega deleža, Valerio ti pa da 4 mio €, ti dokapitaliziraš, preseliš na Kajmanske otoke, daš upravo stran, ker si pač večinski lastnik in si ti uprava, izplačaš recmo brez davka teh 4 mio Valeriu, še vedno pa ostane 1 mio prejšnjih lastnikov, kar pomeni, da so spet oni 100% lastniki in te lahko skenslajo.

Sej so ti povedal, kam gre denar. Če ostane v podjetju, lahko investiraš, seveda.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

alexa-lol ::

Aha potem lahko dokapitaliziraš z 2 mil € in potem ta 2mil porabiš za nakup novih strojev? A to se da?
In pol maš ti večino in nove stroje...a se to da?

Karaya 52 ::

monster-x> Karaya 52, sej dividenda je izplačilo dobička. Dobiček je računovodska kategorija, ki se dobi čist v grobem kot prihodki minus odhodki. Kar dobiš, je dobiček. Potem se ta dobiček obdavči in se ven dobi čisti dobiček, kar lahko ostane v podjetju kot kapital ali pa se izplača lastnikom.

Absolutno. Tisti če je bil pogojno - če je tako izglasovano: lahko ostane v podjetju kot kapital ali pa se izplača lastnikom.

monster-x ::

Ne, nisi prav razumel. Če ima podjetje 1 mio iz objektov (recmo nepremičnin), 50k v kešu, drugih sredstev pa nima, potem ima 1,05 mio sredstev. Če ti dovolijo, da dokapitaliziraš z 2 mio v kešu, gre ta keš na račun podjetja v banko. Torej imaš naenkrat 3,05 mio € sredstev. Zdej lahko ti uporabljaš za poslovanje vseh 3,05 mio. Na računu imaš 2,05 mio, ki jih lahko investiraš v nakup strojev, vozil, itd. 1 mio v nepremičninah pa lahko uporabljaš za ustvarjanje poslovnih prihodkov.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

monster-x ::

Ja, zdej si pa razumel. Sam še vedno si Valeriu dolžan tist, kar je on vložil. ;)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

alexa-lol ::

Aha fajn...
tako se z nakazilom 2mil € pridobiš vodilni delež v podjetju, poleg tega pa s tem denarjem lahko še posodobiš proizvodnjo :) ter dobiš še nekaj novih kreditov za polepšanje pisarne.

A mi lahko poveš še kaj je dolgoročni dolg, kratkoročni dolg in zunajbilanče obveznosti.

Zgodovina sprememb…

monster-x ::

Ja, sej se lepo sliš, sam ni glih tko v realnosti, ker se morjo najprej lastniki strinjat, da ti lahko dokapitaliziraš in če ti pridobiš s tem večino, je vprašanje, če se bodo s tem strinjali. Jim boš moral pač obljubiti višji donos kot ga imajo trenutno. Kreditov za lepšanje pisarne pa ne boš kr tko dobil na lepe oči. :) Z lepšanjem pisarne se ukvarja potem, ko vidiš presežke (dobičku), ne pa da za to najemaš kredit. :) Aja, če se Valeriu zameriš, te lahko kadarkoli skensla, ker je pač večinski lastnik on. :)

Da bi pa najel kredit in si ga izplačal kot dobiček pa spet ne gre. :) Kle se sam poveča to, kar podjetje ima in kar je dolžno okol, ne poveča pa se zaradi tega dobiček, ker to nima veze z s prihodki in odhodki. Morš pa seveda pri tem vedt, kaj so prihodki in kaj odhodki, kaj so odlivi in kaj so prilivi, ipd. Za začetek. :) Pa tudi če bi se dalo, zakaj bi to sploh počel? :) Še vedno mora podjetje kredit vrniti. Ne se hecat s takimi stvarmi, če boš kdaj to počel. ;)

Pa upam, da veš, da če imaš dobiček, še ni nujno, da si ga boš sploh lahko izplačal, ker recmo nisi dobil plačano in imaš polno terjatev naokoli. Dobiček se da zelo napihovati, ampak ponavad to nima smisla, ker zaradi tega moraš plačati več davka in hitro se lahko zgodi, da imaš 10 mio € dobička, na TRR pa nimaš niti evra. :)

Aja, še tisto glede obveznic ... ni kar tako, da bi jih samo izdal in to je to. Nekdo jih mora kupiti in ti dati denar. :)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

alexa-lol ::

jap :D

Kaka je razlika med zunajbilančnimi obveznostmi in dolgom?

monster-x ::

Zunajbilančne obveznosti so razna jamstva ipd. Ampak pusti te stvari. Če ne poznaš računovodstva, maš še en kup kosti prej za preglodat. :)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

moj_nick ::

1. Na podlagi česa bi ti Valerijo dal tisti denar? Kaj bi mu zastavil?

2. Nobena uprava ali lastnik ne bi odobril večje dokapitalizacije kot je vrednost podjetja. Saj niso bedaki ;)
110111001001010001010000

alexa-lol ::

Na lepe oči :D
So bedaki :D

Torej če dokapitaliziraš z 2 mil€ se aktiva poveča na 3 050 000€ torej ker je aktiva=pasiva dobiš za 2 mil € kreditov še (če imaš kaj za zastavit). Kaj pa če ne vzameš kredita? Kako se to potem prikaže pri račnovodstvu?

Ziga Dolhar ::

Kako dokapitalizator pride do kapitala, ki ga bo vlozil, ni stvar dokapitaliziranega subjekta.

Se ne odraza v knjigah dokapitaliziranega subjekta, ampak 'tebe'.
https://dolhar.si/

alexa-lol ::

Aha torej je oseba, ki vloži pač v -2 mil €. Mene predvsem zanima kako je glede denarnega toka. Torej Jaz dokapitaliziram z 2 mil €. Zdaj imam torej 2 mil od 3 mil delnic torej 66% delnic. S to večinio sam sebe nastavim za direktorja. A lahko potem teh 2 mil € porabim za nakup opreme in hkrati obdržim ta 66% delež lastništva?

Bellzmet ::

ČE je tako opredeljeno v pogodbi in ČE lastniki podjetja pristanejo na dokapitalizacijo, lahko postaneš direktor (lastnik, zakoniti zastopnik) in razpolagaš z 2 mio za nakup opreme.

Pa to je tako za vrtec posplošeno...

lp

alexa-lol ::

aha hvala:D
zdaj sem gledal malo prosojnice na portalu mladi podjetnik pa me zanima če sem pravilno dojel stvari.
Podjetje Paketek d.d.
-AKTIVA 1 mil € -> v nepremičninah, na tekočem računu je 0 €
-PASIVA 1 mil €
-Osnovni kapital 200 000 € -> 200 000 delnic po 1€
-Rezerve iz dobička 0 €
-Vse obveznosti 800 000€


Podjetje s soglasjem lastnikov dokapitaliziramo v višini 400 000 €.
Zdaj je stanje AKTIVE enako 1.4 mil €
AKTIVA pa so sredstva torej NEPRMIČNINE (1 mil €) + stanje na tekočem računu (400 000€).
Zdaj teh 400 000€ na tekočem računu investiramo v nov stroj za pakiranje.
AKTIVA je še vedno 1.4 mil € smo pa investirali v nov sroj.
Torej zdaj smo na nuli.

Zdaj pa poslovni izid
Prihodki 1 000 000 €
Odhodki 600 000 €
Stroški blaga, materiala in storitev 300 000 €
Vse ostali odhodki 300 000 €

PASIVA = OSNOVNI KAPITAL + OBVEZNOSTI + DOBIČEK
AKTIVA = SREDSTVA = NEPREMIČNINE + DENAR NA TEKOČEM RAČUNU

ker sta Osnovni kapital, Obveznosti pri PASIVI in Nepremičnine pri AKTIVI enaki lahko potem damo teh 400 000€ v Rezerve iz dobička kar se kaže pri AKTIVI kot stanje na tekočem računu oz. si izplačamo v davčni oazi ali pa preprosto poplačamo obveznosti tako da je zdaj Obveznosti pri PASIVI samo 400 000€.

monster-x (ali kdo, ki se spozna), a sem približno dojel?

Zdaj imam pa še drugo vprašanje...
Ali lahko prenesem podjetje Paketek d.d. na Kajmanske otoke, kjer je davek na dobiček 0%, samo z odobritvijo mojega deleža glasovalnih pravic?
Ali je lahko podjetje iz Kajmanskih otokov lastnik nepremičnin v Sloveniji?
Ali lahko izplačam 100% dobička brez kakšnih komplikacij na Kajmanskih otokih?

GLAVNI ::

 
Stari valjam se od smeha.:))
 

alexa-lol ::

 
Stari valjam se od smeha.:))
 


zdaj pa še povej kaj sem narobe naredil :)

Ziga Dolhar ::

Pojasnis prosim, od kje toliko dobicka? Oziroma, milijon prihodkov?
https://dolhar.si/

alexa-lol ::

Glej to je primer...
lahko bi dali tudi

Prihodki 200 000 €
Odhodki 120 000 €
Stroški blaga, materiala in storitev 60 000 €
Vse ostali odhodki 60 000 €

samo zanima me če je v teoriji v redu?

mnlh ::

alexa-lol

Zakaj toliko silis na davcno oazo?
Sej te razumem, da so davki manjsi...zakaj ne bi raje najprej posloval tukaj v Sloveniji in potem, ko bo dejansko dobiček pritekal, razmisljal, da se spustis v oazo.
Ce bos znal poslovati z davki, ti bo potem brez njih lazje...

lp

alexa-lol ::

No sej preselitev v davčno oazo je drugotnega pomena. Mene zdaj zanima če je tisto kar sem napisal v redu :D

SasoS ::

dokapitalizacija ni prihodek, iz naslova dokapitalizacije ne moreš pobrat ven dobička razen če firmo zapreš.

alexa-lol ::

jap :D sem ugotovil lahko pa dokapitaliziraš kupiš stroj in potem z novejšo tehnologijo ustvarjaš dobiček.

borchi ::

... and lets leave it at that!

(razen, če misliš končno povedat, da si se samo zajebaval)
l'jga

alexa-lol ::

kaj sem se zjbaval, sej nikjer nisem reku da bom to naredil...jaz sem izvajal miselni eksperiment, hipotetično razmišljal (4. stopnja, faza formalnih operacij po Piagetu) kako bi se to izvedlo, kakšne bi bile posledice ipd.

monster-x ::

Torej če dokapitaliziraš z 2 mil€ se aktiva poveča na 3 050 000€ torej ker je aktiva=pasiva dobiš za 2 mil € kreditov še (če imaš kaj za zastavit). Kaj pa če ne vzameš kredita? Kako se to potem prikaže pri račnovodstvu?


alexa-lol, pravzaprav je tist, kar si napisal, malo drugače:
- ti dokapitaliziraš podjetje s 400k € v kešu
- na aktivi se poveča stanje na TRR za 400k, na pasivi pa osnovni kapital prav tako za 400k
- če ti investiraš v nakup strojev se na aktivi zmanjša TRR za 400k, ampak se prav tako na aktivi povečajo opredmetena sredstva za 400k (kolikor so pač vredni stroji)

Ne rabiš nobenega kredita jemati.

Vedno morata biti aktiva in pasiva izenačeni. Vedno mora biti jasno od kod imaš kaj.

Drgač pa poslovni izid se izkaže kot prihodki minus odhodki in če imaš 1 mio prihodkov in 600k odhodkov, pol imaš 400k dobička. To se obdavči z mislim da 21% stopnjo (ob predpostavki, da sta bilančni dobiček in osnova za davek od dohodkov pravnih oseb enaka --> ni nujno, da sta). Če pa si v kaki davčni oazi, kjer ni davka na dobiček, pa ne plačaš ničesar. Na tej točki se odloči ali dobiček zadržati ali pa ga izplačati lastnikom. Če si ga izplačaš in si rezident RS, boš plačal še 20% davek od tega. Kar pa ti ostane pa lahko zapraviš.

Kako točno pa je s Kajmanski otoki pa ne vem. Glede prenosa res ne vem, z lastništvom nepremičnin pa verjetn ne bi smel bit problemov.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

alexa-lol ::

aha torej v vsakem primeru če si izplačaš dobiček moraš dati 20%?

monster-x ::

Da. Če si rezident RS in prejmeš iz tujine dividende, jih moraš prav tako prijaviti, da ti jih obdavčijo po 20%-stopnji. Dobiček se enkrat obdavči na ravni podjetja (če se prav spomnim je 21% za leto 2009, leta 2010 pa bo 20%), drugič pa se obdavči na ravni posameznika kot njegov dohodek in sicer po 20% stopnji.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

alexa-lol ::

Kaj pa če si državljan offshore države?

podbevna ::

offshori so namenjeni temu, da so v njih rezidenti družbe, ne fizične osebe. Prek tega se optimizira ddv in davek na dobiček pravnih oseb. Fizične osebe pa denar, ki ga dobijo od teh družb prijavijo kot kapitalski donos po načelu svetovnega dohodka, ali pa se zanašajo na neobstoj sporazumov med državama in in molčečnost raznih banana republik in dohodka ne prijavijo - torej naredijo davčno utajo.

Ampak ti po mojem še vedno sploh ne veš kaj je dobiček, kaj je dividenda, kaj je kapital ipd. Poleg tega ne ločiš davkov fizičnih oseb in davkov pravnih oseb, tako, da se ti res še ni treba ukvarjati z offshori. Kot so ti povedali, denarja iz dokapitalizacije ne moreš izplačevati kot dobička. Niti ga formalno ne moreš izplačati na drug način razen kot zmanjšanje OK, kar pa bi bila totalna neumnost...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako do bogastva? (obdavčitev v slo) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11421881 (18832) NikolormousB
»

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
18652948 (49030) Jarno
»

Ustanovitev podjetja v Romuniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8114678 (12282) PrihajaNodi
»

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

Oddelek: Novice / Ostale najave
186477 (5357) enadvatri

Več podobnih tem