» »

Whisky

Whisky

««
2 / 22
»»

Looooooka ::

Runnagain je izjavil:

Ajajajaj, to se ne počne, da bi bil boljši, ker se res ne stara tako kot v sodih, ampak iz simbolike. Kolk od vas tukaj, ki te simbolike ne razume, ima že naraščaj?

V vsakem primeru je 2,4,8,12+ staran viski iz leta 1950 dražji kot tak iz štacune. Že samo zato, ker tiste zaloge verjetno ni nikjer več.
Približno tko kot kak star avto, ki nima niti playerja za kasete predvajat pa je verjetno dražji od avtomobila, ki ga vozi večina slovencev :)

driver_x ::

Runnagain je izjavil:

Ideja za tiste, ki še niste fotri (sam sem zamrazil):
- ko se ti rodi otrok, kupi dober Whisky, star 18 let. Ko otrok dopolni 18 let, ga odpri za to posebno priložnost...36 let star Whisky.


Priporočam, da viski preliješ v sod in ga staraš tam.

Blinder je izjavil:

Kakšni so tej poceni whisky v primerjavi z dragimi?


Obstajajo tudi viskiji, ki sploh niso starani, ampak vsebujejo le dodatke, da so potem po okusu in barvi podobni staranim. Podobno kot pri tekili, kjer oznaka silver pomeni pijačo, neposredno iz destilatorja, oznaka gold pa pomeni, da za aromo in barvo vsebuje razne dodatke. Tiste prave, starane v sodih, pa imajo druge oznake (in cene).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

jest10 ::

Blinder je izjavil:

Kakšni so tej poceni whisky v primerjavi z dragimi?

Dobri, če najdeš pravega.
Večinoma pa slabi.

Runnagain ::

jest10 je izjavil:

Blinder je izjavil:

Kakšni so tej poceni whisky v primerjavi z dragimi?

Dobri, če najdeš pravega.
Večinoma pa slabi.


Pa definirat moramo "poceni":
- je to do 10€,
- je to do 20€,
- ...

Okapi ::

Blum je izjavil:

Morda je star še kakšno leto, dve več, toda istega oz. slabšega okusa kot takrat ko si kupil steklenico, saj se ne pravilno "stara" (oz. se sploh ne) v steklenici in v omarici v dnevni sobi ...
Kaj dosti se okus ne bi smel slabšati, vsaj če ni steklenica ves čas na sončni svetlobi (UV zna narediti kakšno štalo) in dokler je zaprta. Starim steklenicam viskija načeloma vrednost z leti narašča, vsaj tistim boljšim oziroma redkejšim.

Recimo pred par leti so z Antarktike prinesli 100 let stare steklenice 15-letnega viskija, ki so tam ostali po eni od odprav, in viski v njih je bil odličen. OK, pogoji za skladiščenje so bili načeloma popolni - tema (zaboji z viskijem so bili zakopani) in mraz - ampak tudi sicer se viski načeloma v steklenici ne kvari.
V glavnem, na osnovi tega stoletnega visikija so namešali novega, ki ima, kot pravijo strokovnjaki, identičen okus. Mimogrede, to je ena od prednosti mešanih viskijev - strokovnjak lahko nameša praktično kakršenkoli okus. Pri single maltih ne morejo nikoli zagotoviti popolnoma enake kakovosti iz leta v leto, pri mešanih pa lahko.

V glavnem, replika stoletnega antarktičnega viskija, stane tam okoli 150 evrov.



driver_x je izjavil:

Obstajajo tudi viskiji, ki sploh niso starani, ampak vsebujejo le dodatke, da so potem po okusu in barvi podobni staranim.
Samo tistemu se ne sme reči viski. Škotski viski mora biti najmanj 3 leta staran v sodu, sicer ni viski.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Runnagain je izjavil:

Pa definirat moramo "poceni":
- je to do 10€,
- je to do 20€,
- ...
Če je do 20 evrov, potem imaš na voljo nekaj čisto dobrih. Recimo že omenjeni Blackstone, celo 18-letni, iz Hoferja. Povsem užiten single malt je tudi Glen Grant, ki ga dobiš v vsakem mercatorju za še par evrov manj.

Za manj kot 15 evrov pa ne vem, če dobiš kaj užitnega.;)

Roadkill ::

Pod 15€ če dobre slivovice ne dobiš.
Ü

mn ::

Teachers je tudi dokaj soliden za pod 20 EUR.

 Teachers

Teachers

suhi ::

Kakor komu, ampak meni je Teacher's res nagravžna brozga.

mn ::

suhi je izjavil:

Kakor komu, ampak meni je Teacher's res nagravžna brozga.


Zato je pa super, da obstajajo forumi in da si izmenjamo mnenja :) Sigurno ni tako kvaliteten, kot nekaj za 30+ EUR, ampak drugače je bil pa meni kar soliden.

Okapi ::

Kdor reče, da je Teacher's navgražna brozga, v resnici nima pojma o viskijih, ali pa pobalinsko trola - ali oboje.

A very famous blended whisky, a rather good blend too. Jim Murray awarded Teacher's Highland Cream 90 points in his Whisky Bible.


V resnici je eden boljših "zmešanih" viskijev (v nižjem cenovnem razredu). Sicer nikjer ne piše, da mora biti vsakomur všeč, ampak objektivno gledano je zelo dober nakup za svojo ceno.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

GGGGG ::

Okapi, ti si viski snob.

Za manj kot 15 evrov pa ne vem, če dobiš kaj užitnega.


Problem je, ker v resnici niso precej zanič. Mogoče tebi niso všeč, ampak to niti slučajno ne pomeni, da so "precej zanič". Snobizem je ravno to, če misliš, da je nekaj "precej zanič", ker tebi ni všeč.


Snobizem se kaže v trditvi, da je recimo Carlsberg ali kakšen drug "navaden" lager ali pilsner praktično brez vonja in okusa. Kar je čisto navaden BS.

Okapi ::

Nikjer nisem napisal, da pir ne more biti slab. Izjava, da ne poznam užitnega viskija pod 15 evrov je enaka izjavi, da ne poznam užitnega pira pod pol evra.

Snobizem (ali pač samo neznanje in trolanje) je izjava, da je Teacher's navgražna brozga, kar je enako izjavi, da je Carlsberg slab pir brez okusa.

O.

suhi ::

Ni bilo mišljeno kot trol, edinikrat ko sem ga pil mi res ni bil dober. Dopuščam pa možnost, da sem bil takrat že preveč pijan, da bi bil zmožen normalne presoje.

Kakšno pa je potem npr. vaše mnenje o Ballantine's-u?

driver_x ::

Zame je še slabši od brozge.

suhi ::

Tudi meni je podn od podna, hiter gugl pa mi je razkril, da ga ta velestrokovnjak Jim Murray zelo hvali. Jebi ga, v tem primeru s ponosom ostanem brez pojma, snob, trol in ne vem kaj, Ballantine's mi je neužiten in živ bog me ne prepriča v nasprotno, ker sem ga (na žalost) probal neštetokrat.

Smurf ::

Se strinjam, slabsi mi je verjetno samo se canadian club (od teh bolj popularnih).

driver_x ::

Sam se nimam za poznavalca, rad pa použivam v dobrem viskiju. Kar se dopade drugim, me ne zanima. Poznam pa poznavalca, ki mi obšasno kaj svetuje.

Runnagain ::

Teachers vsebuje 1/3 šotaste vrste Whisky-ja (glejte peated - šotast).
Meni je za to ceno zelo všeč.
Peat Whishy-ju doda dimljenost v okusu...eden izmed zelo peated Whisky-jev je Lagavulin...meni izredno všeč, ker okus kar ne odide in ne odide! Nekateri pa tega okusa absolutno ne marajo...zato imamo pa unpeated whiskije (glenmorangie), začetniško peated (Jura Superstition - super smooth), srednje šotaste (Talisker, Laphroaig) in pa orenk šotaste (Lagavulin, Ardbeg Ugendal, Bowmore (izredno grob)...)

GGGGG ::

Snobizem (ali pač samo neznanje in trolanje) je izjava, da je Teacher's navgražna brozga, kar je enako izjavi, da je Carlsberg slab pir brez okusa.


Snobizem je v tvojem primeru očitno definiran s ceno pijače, ki jo sam arbitrarno določiš :)

Anyway, da ne bom čisto off topic. Meni nasploh ne paše aroma šote oz. nasploh nobeni dimljeni okusi v skoraj nobeni pijači. Po drugi strani pa imaš ljudi, ki iščejo ravno to. Meni Teachers ne potegne sploh. Nimam pa dovolj pojma o viskijih, da bi lahko dal kakšno objektivno oceno.

Runnagain ::

Še moja trenutna kolekcija.

 Kolekcija

Kolekcija

driver_x ::

Kakšen se ti zdi skenderbeu?

Okapi ::

Runnagain je izjavil:

Še moja trenutna kolekcija.
Lepa. Všeč mi je tudi mednarodni del zasedbe, recimo kazahstanski konjak. Meni je žal odličnega armenskega Nairija zmanjkalo, ampak če me spomin ne vara, sem ga zadnjič videl v Leclercu, tako da bom morda obnovil zalogo. Na polici imam tudi še en "arhivski" Skenderbeg, po mojem še iz socialističnih časov;) Ob vseh ostalih dobrotah kar ostaja.

Najde se tudi en grški ouzu, pa češka beherovka in absint, madžarska palinka, ruska vodka (Zelenaja marka - najboljša za svoj denar, se tudi dobi v Leclercu), brazilska cachaca (bio-eko-organska pridelava;)), sodček japonskega sakeja, menda je tudi še nekaj tekile in gina, pa domača slivovka, šibeniška travarica, sambuco ...

In pa, da ne pozabim, največja znamenitost.8-)

perci ::

Če se že pogovarjamo o zanič viskijih, je moj okus tak:
- CC - najbolj zanič viski ever, vsakič mi je šlo na bruhanje po njem; že enih 10 let se ga nisem dotaknil in se ga verjetno ne bom več
- Ballantine - za preživet, ampak precej zanič - mora bit res sila
- Old Smuggler - precej boljši od obeh :) - včasih se ga je v Sparu dobilo skoraj zastonj :) - tega sem za foro uvalil vmes
- J. Walker - hja, ne potegne mi, vseeno boljši od zgoraj navedenih
- J. Daniels - dober viski za mešat :)
- Four Roses - podobna zgodba
- Chivas - nice stuff
- Jameson - to pijem, če pijem v lokalu, ker s single malti lahko bankrotiraš, jameson je pa ena taka precej okusna, cenovno dostopna zadeva
- single malti - nisem še pil zanič single malta, mi pa kdaj ni pasal (recimo fino dimljen Ardbeg na prazen želodec)

Teachersa sem sicer probal že dolgo nazaj ampak se ga sploh ne spomnim, tko da ne morem komentirat.

Sem pa zadnjič pri Belici poskusil odličen tropinovec, čeprav mi ta zadeva načeloma ne potegne.

Okapi ::

Predvsem je treba vedeti, da imaš v mislih osnovne različice. Ballantine's ima nekaj vrhunskih zadev (že 12-letni pure malt je zelo dober, 30-letni pa vrhunski). Enako velja za recimo Johnnja Walkerja - blue label sicer še nisem poskusil, ampak ga zelo hvalijo (in to ne samo zaradi visoke cene), sicer pa je že black label zelo dober. Jack Daniels Silver Select je vrhunska zadeva, ga imam večkrat na zalogi, pa ga vedno hitro zmanjka.

Od ircev sem pa poleti na Irskem nabavil Connemaro - edini "škotski" irski viski (v smislu, da je "šotni"). Zelo solidna zadeva, čeprav za moj okus malo predrag.

O.

Boobiz ::

Vprašanje poznavalcem, na cajte kje dobim kak viski, ki deluje nečišt oz. kot da bi nekaj plavalo notri, je to normalno?
I'm drunk, what's your excuse?

Okapi ::

Načeloma ni. Se mi je pa enkrat zgodilo, da se je v enem načetem Laphroigu zaredila nekakšna plesen. Še sedaj ne vem, kaj točno je zraslo noter - enkrat ob priliki moram pogledati pod mikroskopom.

O.

49106 ::

Kje se da dobiti Jack Daniels Silver Select ? Poleg Leclerca seveda

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

driver_x ::

Okapi, kako piješ beherovko?

Okapi ::

V bistvu ne pijem, imam za goste. Ko kdo v omari vidi jegra in mu rečem, naj raje poskusi beherovko. Sicer se ponudi ohlajena, včasih komu naredim tudi beton (in povem, zakaj se reče beton = be(herovka) + ton(ic).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

matobeli ::

Okapi je izjavil:

In pa, da ne pozabim, največja znamenitost.8-)



Huhu, sem se že od prve slikce spraševal kaj dela flaša od fructalovega malinovca, napolnjena z sumljivo zeleno tekočino, med to zbirko. Odlično!

Anyway, ker je nekdo omenjal otroke in whiskey na prejšnji strani. Malo sem sicer že pozen, ampak še ni 1 leto okoli tako da bo še štelo:

Kakšen wiski kupit da bo čez 18+ let še dober oziroma bolj dober. Mogoče kaj takega kar bo pridobilo na ceni, ne bo generično. Budget okoli 100€, če je kakšna zanimiva reč lahko tudi kaj več.

Runnagain ::

driver_x je izjavil:

Kakšen se ti zdi skenderbeu?


Še nisem odprl in probal :)

perci je izjavil:

Če se že pogovarjamo o zanič viskijih, je moj okus tak:
- CC - najbolj zanič viski ever, vsakič mi je šlo na bruhanje po njem; že enih 10 let se ga nisem dotaknil in se ga verjetno ne bom več
- Ballantine - za preživet, ampak precej zanič - mora bit res sila
- Old Smuggler - precej boljši od obeh :) - včasih se ga je v Sparu dobilo skoraj zastonj :) - tega sem za foro uvalil vmes
- J. Walker - hja, ne potegne mi, vseeno boljši od zgoraj navedenih
- J. Daniels - dober viski za mešat :)
- Four Roses - podobna zgodba
- Chivas - nice stuff
- Jameson - to pijem, če pijem v lokalu, ker s single malti lahko bankrotiraš, jameson je pa ena taka precej okusna, cenovno dostopna zadeva
- single malti - nisem še pil zanič single malta, mi pa kdaj ni pasal (recimo fino dimljen Ardbeg na prazen želodec)


Se kar strinjam, posebej za prve tri.
Bi pa dodal na listo kot price/performance Queen Margot, 8 let, Lidl, 11EUR.
In pa Vat 69.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Kakšen wiski kupit da bo čez 18+ let še dober oziroma bolj dober. Mogoče kaj takega kar bo pridobilo na ceni, ne bo generično. Budget okoli 100€, če je kakšna zanimiva reč lahko tudi kaj več.

Sicer s poštnino vred pride dobrih 150 evrov, ampak je nekaj posebnega in bo čez 18 let skoraj sigurno pridobil na ceni, ker je zaključena serija. Prej omenjeni "Shackletonov" viski, kopija tistega, ki so ga po sto letih prinesli z Antarktike. Okus iz konca 19. stoletja.



https://www.thewhiskyexchange.com/check...

driver_x ::

Okapi je izjavil:

V bistvu ne pijem, imam za goste. Ko kdo v omari vidi jegra in mu rečem, naj raje poskusi beherovko. Sicer se ponudi ohlajena, včasih komu naredim tudi beton (in povem, zakaj se reče beton = be(herovka) + ton(ic).

O.



He, he, tudi jaz jo imam bolj za goste. Shranjeno pa jo imam v hladilni skrinji. Pri -25 postane nekoliko gostejša. Vsi, ki so jo tako poizkusili, so jo pohvalili. Za tak način pitja pa sem izvedel od kolega iz Slovaške.

Gandalfar ::

Kje online kupujete tele whiskeye? (konkretno bi sicer Sake narocil)

Alfa Dog ::

A je tole dober deal? KLIK

Okapi ::

Gandalfar je izjavil:

Kje online kupujete tele whiskeye? (konkretno bi sicer Sake narocil)

Jaz sem pred nekaj dnevi prvega naročil tule.
http://flaviar.com/i/NTAzMjYxZkwqUzUj

In sicer

Okapi ::

Alfa Dog je izjavil:

A je tole dober deal? KLIK
Je. Toliko sicer stane 0,7 l. Moraš pa preverit, ali je to cena z ali brez DDV - v letaliških duty freejih po Evropi imaš sedaj dvojne cene - za polete znotraj EU in za izven.

O.

Alfa Dog ::

Hvala za odgovor in nasvet, bom pozoren na DDV.

borisk ::

driver_x je izjavil:



He, he, tudi jaz jo imam bolj za goste. Shranjeno pa jo imam v hladilni skrinji. Pri -25 postane nekoliko gostejša. Vsi, ki so jo tako poizkusili, so jo pohvalili. Za tak način pitja pa sem izvedel od kolega iz Slovaške.


uozo in kozarci iz skrinje so res nekaj čisto drugega kot uozo na sobni temperaturi. je pa potrebno biti malo pazljiv, ker hitro preveč zapaše.

shotalick ::

Men osebno je okusen Johnny Walker (cena cca. 16€).

Gandalfar ::

Okapi: tnx

Boobiz ::

Opažam, da mi pašejo tisti z agresivnim okusom in afterburnom. A obstaja kaka stran z reviewi viskijev?
I'm drunk, what's your excuse?

Tody ::

They deliver to slovenia! http://www.masterofmalt.com/

49106 ::

Občutek imam, da so konkretno predragi.

Okapi ::

Cene so kar OK, samo poštnina je 27 evrov, tako da se splača samo če kupiš več steklenic naenkrat.

Okapi ::

Danes je končno prišel "flaviarjev" Highland Park. Ker sem prejšnji teden malo pojamral, kje se je zataknil, so se za manjšo zamudo oddolžili z 10 evrov bonusa. Pohvalno.

Da je Flaviar v bistvu slovenska firma sem sicer vedel, sem pa danes čisto po naključju izvedel tudi, da ima "polnilnico" v Ljubljani, v prostorih nekdanje Delove tiskarne, kjer polnijo ta male (pol deci) stekleničke.

bauci ::

Okapi,
kaksni so postni stroski?

Okapi ::

Za posamezno steklenico 9 evrov, oziroma 5 evrov, če objaviš nakup na Facebooku. Če naročiš 3 steklenice, je poštnina brezplačna.

Tody ::

ja ampak ne za pack :) Mislim da pride 35 eurov vse skupaj.
««
2 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konjak (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8418680 (963) Yossarian
»

Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20168703 (6180) PacificBlue
»

Tudi rum je lahko odlična pijača (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13831164 (3198) FrankSinatra
»

Dostojen liquor shop v Sloveniji (Ljubljana)

Oddelek: Loža
277728 (6921) Kenpachi

Več podobnih tem