» »

Kadilci

Kadilci

goldenratio ::

pozdravlji

Sam, sem začel kaditi cigarete pri 15 letih vendar občasno (ko sem bil pijan) v družbi, ki je kadila. Takrat sem skadil na noč 5-10 cigaret vendar sem bil tudi po cel mesec lahko brez in sam nisem kadil do 20 leta, tukaj pa se je začela odvisnost.
Pri 20 letih sem ob študiju delal preko študenta v kuhinji in vsi tam, tudi šef so bili težki kadilci. Bilo je poletje, vročina neznosna in 1x na uro so ponavadi imeli "čik pavze". In tudi jaz sem šel takrat (če ni bilo dela) z njimi na "zrak", ker mi je pasalo, da sem pobegnil iz vročine.
Vendar tukaj se je pojavil problem, ker vedno ko me je šef videl, da stojim pred vrati z kadilci in se samo pogovarjam, ter ne kadim me je poslal na delo v smislu; "a nimaš nč za delat, da stojiš tukej?"

In tako sem začel kaditi, tisto 1 cigareto na uro samo, da sem imel 5 minut miru in sem se spočil od vročine in hitrega tempa kuhinje... po enem tednu sem že začel kaditi doma, z kolegi ob kavi, zvečer ob piru.
Tako se je skozi mesece začela številka pokajenih cigaret povečevati, dokler nisem skadil povprečno 1 škatlico cigaret na dan.

Naslednje leto pri drugi službi preko študenskega servisa sem delal nočne (varovanje podjetja) z strastnim kadilcem in, ker je bil dolgčas ob obhodih sem na noč 8-12 ur izmena pokadil škatlico cigaret, čez celi dan pa je to naneslo 30 cigaret!!!

Tukaj sem spoznal, da imam problem in zdravje tudi ni bilo tako dobro kot včasih.

Potem sem se odločil, da neham vendar mi ni nikoli uspelo več kot 3 dni. Vendar naslednje leto sem počasi zmanjšal na 3-5 cigaret dnevno:)... tako sedaj kadim že mesece (kdaj samo 2, kdaj pa 7, včasih nobenega).

Sedaj pa imam resno željo, da čisto neham po novem letu
----------------------------------------------------------------------------------------------

Moti pa me nekaj, vem, da so cigarete škodljive, vendar 90% raziskav je narejenih samo na strastnih kadilcih 20-40 cigaret dnevno! To pa jaz nisem več. In me zanima, če kdo ve kakšne so posledice na ljudeh, ki pokadijo samo 1-4 cigarete na dan, ker nekje sem zasledil, da 24 ur pljuča in telo obnovi vso škodo, ki jo cigaret povzroči.
Če je to res, potem niti ne bi nehal kaditi ampak bi ohranil ali še zmanjšal število cigaret, če pa je še zmeraj ZELO škodljivo potem, pa bi nehal.

Pa ANTI-KADILCI ne napadite, ker vaše slaščice, alkohol, mcdonals, gazirane pijače, STRES... je še hujši v določenih pogledih tako, da brez obsojanja.

P.S... sem športen tip človeka (fitnes, tek, fußball, ...) + ne jem sladkarij, sladkam ničesar(kavo, čaj), ne jem "junk food" in uživam ob zelenjavi, mesu ter domači kuhinji(sam kuham), ki je zelo zdrava.

Nikec3 ::

In tako sem začel kaditi, tisto 1 cigareto na uro samo, da sem imel 5 minut miru in sem se spočil od vročine in hitrega tempa kuhinje... po enem tednu sem že začel kaditi doma, z kolegi ob kavi, zvečer ob piru.

Obsojal te ne bom, bom pa rekel, da si šibak. :D
Kako lahko po enem tednu postaneš odvisen od cigaret, mi ne bo nikoli jasno. S kolegi vsako leto na morju tisti en teden skadimo ogromno, potem pa nič do naslednjega leta.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

goldenratio ::

Nikec3 je izjavil:

In tako sem začel kaditi, tisto 1 cigareto na uro samo, da sem imel 5 minut miru in sem se spočil od vročine in hitrega tempa kuhinje... po enem tednu sem že začel kaditi doma, z kolegi ob kavi, zvečer ob piru.

Obsojal te ne bom, bom pa rekel, da si šibak. :D
Kako lahko po enem tednu postaneš odvisen od cigaret, mi ne bo nikoli jasno. S kolegi vsako leto na morju tisti en teden skadimo ogromno, potem pa nič do naslednjega leta.


saj nisem kar izven šihta pokadil, 10 cigaret . To je bilo 1 cigaret ob kavi 2 zvečer, ko smo šli na pir. Tako je bilo prvih nekaj tednov potem pa postopoma zmeraj več...

LOL saj jaz sem tudi na maturanskem, morju...itd od 15 leta do 20 leta bil tak kot ti (lahko sem pil in kadil en teden 10 dni potem pa več mesecev nič.

innerspace ::

Cigareti so mostly useless, priporocam da odnehas ali vsaj omejis konzumacijo na max 1-2 dnevno(se nagradis).
Sam nikoli v zivljenju nisem prizgal cigarete, kljub starsem kadilcem in druzbi polni kadilcev.

Srecno!
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

DarwiN ::

Evo ti znanstvene raziskave, v kateri imaš tudi primerjavo umrljivosti.

Torej v skupini nekadilcev jih je v 100.000 "akomuliranih letih" umrlo 568 oseb, v skupini "1-4 cigarete na dan" pa 984.... Številka potem seveda še naprej narašča z večanjem števila cigaret (1198, 1390, 1503, 1749, 1897)..

Skratka nekaj malega definitivno tvegaš. :)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

bluefish ::

Še ena spodbuda. Tole je primerjava enojajčnih dvojčkov, en kadilec, drugi ne: http://journals.lww.com/plasreconsurg/F...

Sergio4 ::

pred leti sem slišal, da bi naj tako občasno kajenje (2-3 cigarete na teden) bilo celo slabše kot redno kajenje, saj telo doživi šok ker dima ni navajeno.

RejZoR ::

Sploh ne vem zakaj bi kdorkoli rabil kakšne znanstvene raziskave, da veš, da je kajenje škodljivo? Pljuča pač niso bila mišljena kot aparat za konstantno prečrpavnaje dima polnega svinjarije, ki se nalaga na stenah pljučnih mešičkov. Telo ima varovala za določeno stopnjo delcev v zraku, katerim se ne more izognit noben človek, ne pa da namerno vdihavaš taiste (oz še slabše) delce v velikih količinah, večkrat dnevno, vsak dan.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

shadeX ::

če kdo ve kakšne so posledice na ljudeh, ki pokadijo samo 1-4 cigarete na dan, ker nekje sem zasledil, da 24 ur pljuča in telo obnovi vso škodo, ki jo cigaret povzroči.


Ma tole dvomim. A se ne v pljučih nabira katran? In tisto je pač tam za vedno?

Ne vem, jaz bi se na tvojem mestu ustavil dokončno kadit.. ker praktično nikoli ni prepozno. Prej ko nehaš, bolje bo. Btw kok si star?

Furbo ::

1-4 na dan ni izvedljivo, to lažeš sam sebi. Če kenslaš potem skenslaj vse, ne nosi tega sranja po žepih itd.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

...:TOMI:... ::

Poznam tudi jaz "nekadilce", ki vedno "sem ter tja kakega prižgejo", vendar oni ne kadijo. Vsaj tako pravijo.

Kako se odvaditi? Ne vem, je pa sigurno bolje, če imaš spodbudo in podporo prijateljev, družine, partnerja, otrok...

Najdi še nekoga, ki bi rad prenehal in se vsake 3 dni dobita na sestanku in drug drugega spodbujajta, povejta si svoje rezultate, koliko sta pokadila v zadnjih dneh ter postavita si cilj. Recimo do konca januarja 2014 prepolovita količino. Do konca februarja pokadita samo še 1/4 decemberske doze, do konca marca pa povsem prenehajta.

Potem pa 1x na teden do konca leta 2014 sestanki in ugotovite stanja. Vse skrbno beležita in to je to.

Nič ni čez noč, vse rabi čas.
Tomi

UNIVERZUM ::

Se žal ne morem strinjati s tabo Tomi. Nehati moraš čez noč, je sicer teden ali 2 kriza, potem pa je kul. Sicer še kakšen mesec kasneje začutiš željo, ni pa to potreba. To počasno odvajanje pri meni ni delovalo, ker vedno pride prej ali slej nekaj, zaradi česar prižgeš cigareto več kot prejšnji dan.......
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

Roadkill ::

Eh. Najboljš je odnehat kar naenkrat.

Meni je uspelo nehat lani po tem, ko sem se prehladil in mi tri dni ni pasalo kadit. Od tega je zdaj malo več kot eno leto. Vmes nisem prižgal niti enega čika in se mi zdi to (zame) edini način.

Še vedno me matra. Ravno včeraj sem na šihtu vstal pograbil jakno in se odpravil na čik pavzo, po parih korakih ugotovli, da sem bedak in se odpravil do vodomata po kozarec vode. :)

Kadil sem more or less 10 let po škatlo na dan. Zadnja leta bolj v rangu škatle in pol.
Ü

GregiB ::

@ Univerzum, Roadkil... +1

Če želiš nehati, moraš to storiti v momentu... postopno nehanje je zgolj sinusoida do ponovnega rednega kajenja. Načeloma tudi postavljanje datuma ne deluje, ker tako ni prave želje...
Sicer pa sem tudi sam nehal z razlogom, diagnoza hernije (kile) na želodcu, ob tem povišana kislost želočne kisline in prevelika "proizvodnja" le-te... Pa gospa je bila sredi nosečnosti... Šel sem iz škatlice+ na 0. V 17 letih nisem potegnil niti dima in prenehanje je zelo, zelo visoko na mojem seznamu najboljših odločitev v življenju...
Se pa zdaj soočam s problemom, kako prepričati sina, naj neha kaditi, saj je začel pred kratkim, žal... Ne zmore še dojeti, kako težko se bo odvadil, ko bo odvisen... :(
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Aston_11 ::

Točno tako, kar nehati moraš. Še najbolje je, da si ne izmišljuješ razloge, opravičila, da si ne postavljaš nobenih ciljev, ampak enostavno kar nehaš. Važno je, da ne kadiš, tudi če ne nehaš kaditi (hec, pa vseeno niti ne). Jaz seme enostavno nehal in ko me po ne vem koliko letih, ker niti ne vem, kdaj sem nehal, vprašajo, kako to, da sem se odločil nehati, vedno rečem, da se nisem nič odločil, temveč sem enostavno nehal. Ne gre, da imaš v glavi ves čas zanko if cigare then no smoke.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko vas je nehalo kaditi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7812016 (10138) GabrieLeo
»

Cocacola vs. pivo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10318376 (15891) Smurf
»

prenehal bom kaditi.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
666961 (4379) Ramon dekers
»

Zabranjeno pušenje

Oddelek: Loža
221969 (1513) Jack69
»

KAJENJE PRI 13-TIH??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
946517 (5461) blue96

Več podobnih tem