» »

Cocacola vs. pivo

Cocacola vs. pivo

1 2
3
»

Okapi ::

V linkani raziskavi v resnici niso merili vpliva ene, ampak minimalno 2,5 cigaret na dan. V bistvu je veliko zavajanje že to, da so brez dejanskih podatkov, ki bi to potrjevali, izenačili posledice kajenja 1 in 4 cigaret. Recimo pri posledicah pitja alkohola so ugotovili, da je 1 pir na dan zdravo, 4 na dan pa škodljivo. Mislim, je le 400% razlike (oziroma 250% v povprečju pri cigaretni raziskavi).

Poleg tega ostane še vprašanje, katere cigarete so pravzaprav kadili, ker je med njimi v resnici veliko razlik (en Gitanes ali Camel brez filtra verjetno "zaleže" za 3 light cigarete). Pa to sploh še ni vse. Afaik niso izključili vpliva drugih dejavnikov (kadilci morda tudi na splošno manj zdravo živijo od nekadilcev - recimo več pijejo, jedo bolj mastno, se manj rekreirajo ...). Skratka, zelo nekontrolirana raziskava (že samo to, da so se zanašali zgolj na izjavo samih ljudi glede količine pokajenih cigaret je problematično.)

Jaz bi raje videl raziskavo na laboratorijskih živalih, ki bi kadile ekvivalent 1, 5, 10, 20 in 50 cigaret na dan, in kakšne razlike bi bile.

O.

Double_J ::

Še bolj zdravo o čika na dan, je pa da bi vsako uro en vdih naredil...;) Heh...
Dve šivanki...

Tarzan ::

Aspartam je še ok, včasih se je na veliko uporabljalo ciklamat, ta je šele strupen.

Čez palec - po mojem bolj škodi redno pitje velike količine kokakole, kot piva. Osebno pa ne bi pil več kot enega pira na dan, čeprav jih nesem na kratek rok lahko precej, precej več. Alkohol v majhni količini ni prav noben izziv za organizem, zadeva se enostavno razgradi z le enim vmesnim malo bolj toksičnim produktom, ki pa zdravemu človeku pri enem pivu ne predstavlja večjega napora.

Po drugi strani ima kokakola notri ogromno količino sladkorja, ortofosforna kislina načeloma niti ni problematična, ampak v večji količini in na daljše obdobje je nikakor ne bi uporabljal. V mešanici je še kup drugih zadev, ki so za jetra vsaj toliko, če ne bolj težavne, kot etanol. Dolgotrajna izpostavljenost kofeinu že sama po sebi povzroča zasvojenost, primerljivo s tisto alkolholno. Dokler recept ni v "Opensource" obliki pred mano, da ga prečekiram, nerad zaupam korporaciji glede užitnosti/neužitnosti.

Pijem tako kokakolo, kot pivo. Oboje sem skoraj popolnoma opustil v zadnjem letu in se nažiram samo z močno klorirano vodo iz pipe. Kakšna je primerjava te vode z zgornjima pijačama ne vem, vem pa, da po vodi še nisem imel mačka, pocastih ust in "kosmatih" zob. Sem odvisen od kofeina in zjutraj moram spit kavo ali dve, če ne mi raztrga glavo že pred enajsto dopoldne. Definitivno tudi to ni najbolj zdrava pijača.. :)

Smurf ::

@Okapi ti bi rad matematicno dokazljivi clanek, kar je v medicini zelo tezko izvesti, ce ne ze kar nemogoce (bioloski sistemi so pac precej mehki sistemi z ogromno parametri, ki jih niti ne mores meriti). Na tak nacin gres lahko spodbijati skorajda vse na tem podrocju. Tudi v tvoj pir se lahko na isti nacin vtaknem. V medicini ponavadi take stvari potem resuje s statistiko, ki jo imajo na voljo.

Na isti nacin bi potem padel tudi tvoj poskus z zivalmi, tudi ta bi bil dalec od absolutno natancnega.

Tako smo se potem prisiljeni zadovoljiti s trenutno najboljso raziskavo (sej drugace sem preprican, da ti lahko najdem kaksen clanek o skodljivosti celo tedenskega kajenja in pa pasivnega kajenja, samo se mi iskreno zdi skoda casa, ker vem, da ti tudi tam ne bo kaj vsec). Glede na to, da nisi podal nobenega nasprotnega argumenta predvidevam, da te niti ne zanima debata okoli kajenja, ampak gre debato bolj v smeri dokazljivosti v medicini, ki pa mene niti ne interesira bom tole pocasi zaklucil iz moje strani (pa se offtopic smo).
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Coca Cola - sprememba okusa? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16623499 (17166) RejZoR
»

Ali je nalepka na Coca-Coli sporna? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22659481 (54306) GGGGG
»

Škodljivost Coca-Cole (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7214834 (7945) Nashina
»

Kaj raje vodo ali coca colo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
556963 (5781) nikonezna

Več podobnih tem