» »

Novosti z Applove predstavitve

Novosti z Applove predstavitve

13 in 15-palčna Retina, edini možnosti pri MacBook Projih

vir: The Verge

vir: The Verge

Podobnost med iPhoto za iOS in OS X

vir: The Verge

iPad Air

vir: The Verge

Tankost iPad Air

vir: The Verge

iPad Mini Retina - 2048 x 1536 pik na 7,9 palcih

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev v San Franciscu se je tokrat začela s že videnim videoposnetkom, ki pokaže nekaj razmišljanja podjetja v povezavi z razvojem in snovanjem novih izdelkov. Isti videoposnetek so že pokazali na letošnji konferenci WWDC v juniju. Tim Cook je nadaljeval z običajnim pojasnjevanjem, kako uspešna je bila predstavitev novih iPhonov, predstavitev iOS-a ter kako zelo so še vedno uspešni na področju prenosnih računalnikov, kjer jim konkurenca očitno še vedno ne sledi (izpostavil je staro norijo z netbooki ter novo norijo, združevanje prenosnikov in tabličnih računalnikov). Povedal je, da pri Applu vseeno ne počivajo, s čimer je vajeti predstavitve predal Craigu Federighiju, vodji Applovih mehkih projektov, predvsem operacijskih sistemov. Seveda se je osredotočil na OS X.

Povedal je, da je bil glavni namen Mavericksa iz obstoječe strojne opreme iztisniti čim več zmogljivosti vseh vrst. Izpostavlja, da z OSX Mavericks prenosnik MacBook Air s procesorjem Haswell zmore po spletu brskati eno uro dlje, kot s predhodnimi OS X-i. V primeru predvajanja videoposnetkov v iTunes se avtonomija podaljša za kar 90 minut. Ponosni so na svež Compressed Memory, ki s hitrim čiščenjem ter stiskanjem nepotrebnih podatkov v pomnilniku zmore v vsega 4 GB fizičnega prostora shraniti 6 GB podatkov. OS X Mavericks ima bistveno izboljšano upravljanje s pomnilnikom na vseh področjih, saj lahko popolnoma dinamično prilagaja količino pomnilnika, ki je dodeljen grafičnemu čipu, seveda v primeru, da ta nima svojega (to velja za vse Intelove GPU-je). Sveža je kot kaže še podpora za OpenCL na Intelovih grafičnih čipih, kar bo pohitrilo izvajanje programov, ki znajo izkoristiti grafični čip.

Izboljšano je še upravljanje z več zasloni, prihaja nova aplikacija Maps, iBooks, izboljšan je Finder (podpira značke), Safari bistveno bolje med napravami deli zavihke, itd. Vse te novosti smo pravzaprav že omenili v junijski reportaži z WWDC-ja, ko je bil Mavericks javnosti predstavljen v obliki beta izdaje. V skladu z napovedmi je današnja prireditev Mavericks v končni obliki dala na voljo javnosti. Najpomembnejši detajl? Uporabniki OS X-a vse od Snow Leoparda, že 4 izdaje stare verzije OS X, bodo Mavericks dobili popolnoma brezplačno, že danes.

Predstavitev je nadaljeval Phil Schiller, ki je predstavil spremembe na področju MacBookov. Spet v skladu s pričakovanji oz. napovedmi MacBook Proji dobivajo procesorje Haswell. 13-palčni model Retina je nekoliko tanjši in lažji od predhodnika ter vsebuje Intelov grafični čip Iris oz. HD 5100. Avtonomija je odlična, saj zmore kar 9 ur predvajati videoposnetke iz iTunes. Povsem pričakovana je nadgradnja SSD-ja, ki se zdaj povezuje prek PCIe, WiFi je po novem standarda 802.11ac, sveženj nadgradenj pa zaključuje Thunderbolt 2. 13-palčni model se bo izboljšavam navkljub začel že pri 1300 dolarjih za model s 4 GB pomnilnika in 128 GB SSD-ja. Predhodnik je sicer v vseh primerih prišel opremljen z 8 GB pomnilnika, a je bil tudi 200 dolarjev dražji v najcenejši izdaji.

15-palčni model Retina grafični čip v procesorju Haswell nadgradi v Iris Pro (HD 5200, ki vsebuje enak grafični čip, a ima dodatni 128 MB predpomnilniški čip na pakiranju procesorja), medtem ko bo pri sestavljanju posebne izdaje mogoče dodati še nVidiin grafični čip GeForce GT 750M. PCIe SSD, WiFi 802.11ac ter Thunderbolt 2 so seveda prisotni tudi pri 15-plačni izdaji, ki pa ima nekoliko krajšo avtonomijo, do 8 ur. Tudi tukaj je osnovna izdaja s ceno 2000 dolarjev za 200 dolarjev cenejša od osnovnega predhodnika, vključuje pa štirijedrni procesor, 8 GB pomnilnika, 256 GB SSD-ja ter zgolj Intelov grafični čip Iris Pro. Obe izdaji MacBook Proja sta na voljo že danes. Običajnih MacBook Projev brez zaslona Retina na predstavitvi niso omenjali, niti niso na voljo na Applovi spletni strani. Mehanski trdi diski, optični pogoni in nizkoločljivostni zasloni se v primeru MacBook Pro torej poslavljajo.

Phil Schiller nadaljuje z Mac Projem, še eno povsem pričakovano predstavitvijo. Spet poudarjajo majhno velikost celotnega sistema. Na matični plošči bo počival procesor Xeon E5, ki bo lahko imel 4, 6, 8 oz. 12 jeder. Družbo mu bo delal par AMD-jevih grafičnih čipov Fire Pro (najzmogljivejše jedro bo Tahiti) ter do 64 GB štirikanalnega pomnilnika ECC DDR3 s frekvenco kar 1866 MHz. Tudi tukaj se pojavi PCIe SSD, ki bo imel kapaciteto do 1 TB, vključen pa je še WiFi 802.11ac. Mac Pro je opremljen s kar 6 priključki miniDisplayPort, združljivih s Thunderbolt 2. Na vsakega bo mogoče priključiti do 6 naprav, vsak od priključkov pa zmore prenesti do 20 Gb/s podatkov. Zaradi majhnega ohišja pri Applu seveda računajo, da bodo uporabniki vse dodatke priključili prek Thunderbolta.

Isti priključki skupaj z enim HDMI-jem omogočajo priklop do treh zaslonov, kjer je vsak lahko ločljivosti do 4k (podprto je tudi priključevanje enega zaslona prek dveh priključkov). Mac Pro bo na voljo decembra, osnovni model pa bo opremljen s štirijedrnim Xeonom, 12 GB pomnilnika, dvema grafičnima karticama FirePro D300 (vsaka s po 2 GB pomnilnika) ter bo imel 256 GB SSD-ja. Cena osnovnega modela bo 3000 dolarjev.

Strojni del predstavitev so s tem začasno končali in nadaljevali z Eddyjem Cuejem, ki je odgovoren za Applove spletne storitve. Predstavil je novosti v iLife, ki vključuje nov iMovie, iPhoto in Garageband tako za iOS kot za OS X. iPhoto povsod izkorišča 64-bitni procesorje ter je zaradi tega hitrejši, velja pa omeniti, da sta iOS in OS X različici med seboj nadvse podobni. Razlike v izgledu aplikacije so pri iMovie sicer nekoliko večje, a zato Garageband spet izgleda nadvse podoben na obeh platformah. Snemanje na iPhone in iPad po novem podpira kar 32 kanalov. Izboljšana je integracija z oblakom (enostavnejše je deljenje projekta med napravmi iOS ter OS X), zanimiva novost pa je še samodejni bobnar v Garageband (v štartu je na voljo Kyle, dodatne bobnarje je mogoče kupiti z App Store). Celotna zbirka iLife bo na voljo brezplačno s katerokoli novo Applovo napravo.

iWork so očitno pri Applu napisali popolnoma na novo, ko govorimo o izdaji za Mac. Vse iWork datoteke bo mogoče pregledovati in urejati tako na Macih, kot na napravah iOS ter na spletni izdaji iWork, brez da bi bilo potrebno pripravljati posebne izdaje datotek. Grafični vmesnik je popolnoma prenovljen in bistveno enostavnejši, kar da boljši pregled nad vsebino, brez da bi uporabnika dušila obilica orodnih vrstic, gumbov in menijev. Pošiljanje dokumenta prek e-pošte prejemniku omogoča pregledovanje kar v spletni izdaji iWorka, brez da bi datoteko moral prenašati na svojo napravo in jo odpreti z lokalnim programskim paketom. Obenem je v spletnem paketu mogoče sočasno urejanje vseh dokumentov. Spletna izdaja iWorka bo delovala tudi na PC-jih ter bo verjetno vsaj za ogledovanje brezplačna. iWork bo, tako kot iLife, na voljo brezplačno za vse kupce novih Applovih naprav.

Za konec so prihranili neizbežno, novice o iPadu. Tim Cook je povedal, da so do sedaj skupaj prodali že 170 milijonov iPadov ter da kar 81 % uporabnikov tabličnih naprav uporablja prav iPad. iPadom namenjenih aplikacij je v App Store očitno že prek 475.000, brez raztegnjenih, telefonom namenjenih izdaj, kar naj bi bila še vedno težava konkurence. Čeprav se je Phil Schiller pohvalil z 9,7-palčnim zaslonom, ki se je iz generacije v generacijo izboljševal, meni, da so s 5. generacijo zaslona naredili največji preskok.

Zaslon sam ne predstavlja spremembe, a 5. generacija zaslona ne pomeni 5. generacije iPada, saj nova Applova 10-palčna tablica nosi ime iPad Air. Ohišje je v skladu z napovedmi bistveno bolj podobno iPad Mini, kot prejšnje generacije 10-palčnega iPada. Robovi okrog zaslona so 43 % tanjši, tablica je debela le 7,5 mm in je bistveno lažja (okrogel funt, slabe pol kilograma), zaradi česar tudi nosi ime Air. V notranjosti se skriva 64-bitni procesor A7, ki ga načeloma že poznamo iz iPhone 5S, skupaj z dodatnim procesorjem M7. Prav varčnost oz. zmogljivst novega procesorja je omogočila uporabo manjše baterije, kar je omogočilo nižjo težo in debelino, brez da bi padla zmogljivost oz. avtonomija.Procesroska jedra so v primerjavi s prvo generacijo iPada očitno kar 8-krat zmogljivejša, medtem ko je preskok pri grafični zmogljivosti kar 72-kraten.

V primeru iPada WiFi sicer ostaja standarda 802.11n, a je z uporabo tehnologije MIMO precej hitrejši. Na zadnji strani se nahaja fotoaparat s 5 milijoni pik, medtem ko je na sprednji strani kamera iSight z ločljivostjo FullHD oz. 1080p, kjer so posamezne pike večje, kot prej. Avtonomija znaša okrog 10 ur, na voljo pa bo z belim robom okrog zaslona ter srebrnim ohišjem oz. črnim robom okrog zaslona ter temno sivim aluminijastim ohišjem. Najcenejši iPad Air s 16 GB prostora in WiFi povezljivostjo stane 500 dolarjev, medtem ko iPad 2 s 16 GB prostora in zgolj WiFi povezljivostjo brez zaslona Retina še vedno stane 400 dolarjev. iPad Air bo na voljo 1. novembra, tudi v Sloveniji.

Bera napovedanih oz. pričakovanih novosti se zaključuje z iPad Mini, ki prejema zaslon Retina. Na 7,9 palcih bo ločljivost po novem znašala 2048 x 1536 pik, povsem enako, kot na večjem iPadu. Mini Retina prav tako prejme procesor Apple A7, kljub 4x hitrejšemu procesorju in 8x hitrejšemu grafičnemu čipu pa avtonomija vseeno znaša do 10 ur. Nabor kamer in barv je enak, kot pri iPad Air. Za 300 dolarjev bo na voljo izvorni iPad Mini, medtem ko bo iPad Mini Retina v novembru na voljo za 400 dolarjev, če govorimo o 16 GB WiFi modelu.

Applova jesenska bera novosti je s tem končana, zdaj pa lahko le še počakamo na odgovor konkurence, na proizvajalce prenosnikov, da odgovorijo na MacBook Pro Retina s procesorji Haswell ter morda na Google, da predstavi novega konkurenta iPad Air, Nexus 10 z letnico 2013 ter nov mobilni telefon iz družine Nexus.

56 komentarjev

«
1
2

Zheegec ::

Joj, not the thinnest tablet. To bo cel rage:)

Me pa zanima, če bo iPad Mini2 imel ekran (sploh brightness) na ravni Nexus7.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

klinker ::

Opa...Mavericks za free. Nice move Apple 8-)
Lep nabor novosti, je pa osnovni MacPro kar malo drag, jebemtis. Me prav zanima cena ta hudega >:D

Alien, po moje ni straha da ne bi imel vsaj tako dobrega, ce ne celo boljsega. Razen v bivsih MB in MBP 13, imajo vse njihove naprave zaslone res na nivoju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

Matek ::

Zheegec je izjavil:

Joj, not the thinnest tablet. To bo cel rage:)

Me pa zanima, če bo iPad Mini2 imel ekran (sploh brightness) na ravni Nexus7.
To je veliko vprašanje, ja. Pa še takrat gre ostane razlika med $230 in $400.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Ryanair ::

Bera napovedanih oz. pričakovanih novosti se zaključuje z iPad Mini, ki prejema zaslon Retina. Na 7,9 palcih bo ločljivost po novem znašala 20148 x 1536 pik, povsem enako, kot na večjem iPadu.

Malo preveč v širino, kajne :))
2048 x 1536 bo bolj prav. Drugače super opis!
Škoda, ker bo v SLO vse v € in še malo več 8-O

hojnikb ::

In ovce bojo znorele... :))

čeprav tale maverick zgleda kr dobro.
#brezpodpisa

opeter ::

Maverick je že na voljo v AppStore. Ampak bom jaz še malo počakal ... na prve teste, pa morda na 10.9.1 ali 10.9.2 popravek.
Mojemu 10.8.5 nič ne fali.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

PrimozR ::

Ryanair je izjavil:

Bera napovedanih oz. pričakovanih novosti se zaključuje z iPad Mini, ki prejema zaslon Retina. Na 7,9 palcih bo ločljivost po novem znašala 20148 x 1536 pik, povsem enako, kot na večjem iPadu.

Malo preveč v širino, kajne :))
2048 x 1536 bo bolj prav. Drugače super opis!
Škoda, ker bo v SLO vse v € in še malo več 8-O

Ne morem verjet, videl sem to bedarijo, ko sem jo napisal, in takoj zatem pozabil. Hvala, popravljeno.

MrStein ::

Thinderbolt

!

so s 5. generacija zaslona
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

GabrieLeo ::

Lepe poteze so izbrali za letos. Z maverickom sploh, nekateri programi za iPad, ki so narejeni od Appla bodo zastonj recimo iMovie ter še, Macbook proji so se hvalabogu znižali na normalno ceno in tudi tale maco pro ne izgleda slabo, kljub posmehovanju glede oblike in tega. Spet so lepo zaflikali luknje in si prišparal čas s kakšnim TVjem ali uro :))

hojnikb ::

zdej pa naj nardijo še retina zaslone standard and they just may see my money in the future ;)
#brezpodpisa

root987 ::

hojnikb je izjavil:

zdej pa naj nardijo še retina zaslone standard and they just may see my money in the future ;)

Saj so jih?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

MrStein ::

Beri: naj naredijo po isti ceni kot so 1366x768... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hojnikb ::

Če nardijo retina prenosnik za >=1000$, ga mogoče ubodem kdaj. 1300$ + davek zato ker smo v sloveniji -- ne hvala.
#brezpodpisa

root987 ::

MrStein je izjavil:

Beri: naj naredijo po isti ceni kot so 1366x768... ;)

Saj so? Z izjemo aira apple nima več laptopa z nekimi fejk resolucijami (na airu bo pa vsaj še kakšno leto, ker je tam poudarek na avtonomiji in teži)

hojnikb je izjavil:

Če nardijo retina prenosnik za >=1000$, ga mogoče ubodem kdaj. 1300$ + davek zato ker smo v sloveniji -- ne hvala.

Z izjemo belega MBja nekaj let nazaj, ki je stal 999$, apple ni imel kdaj laptopa za sub 1k (vsaj jaz se ga ne spomnem), z retina zasloni pa sploh ne - premium pa to… če vam pa pixel perfect zaslon ni vreden jebenih 200$, pol pa ne vem kaj vas prepriča...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

PrimozR ::

hojnikb je izjavil:

zdej pa naj nardijo še retina zaslone standard and they just may see my money in the future ;)

Jah, razen poceni iPadov in MacBook Airov pravzaprav ne moreš več kupiti ne-retina zaslona ;)

hojnikb ::

Važno, da se trend 720p ekranov izkorenini pri drugih proizvajalcih, da bo 720p standard samo še za sub 400€ prenosnike.
#brezpodpisa

Zheegec ::

hojnikb je izjavil:

Važno, da se trend 720p ekranov izkorenini pri drugih proizvajalcih, da bo 720p standard samo še za sub 400€ prenosnike.

Kako misliš ostalih proizvajalcev? HP recimo 4 leta nazaj je imel Full HD na 15" že celo za 900€ (Probook B-serija), pa še nebleščeč je bil. Edino Apple je imel nad 1000€ ločljivosti nižje od 1600x900, oziroma za ceno Macbook Pro za 1200€ (s 1280x800) ima velika večina največjih proizvajalcev full-HD že leta in leta. Kaj več kot 720p pri prenosniku za 500€ bi bilo super, samo to najbrž še nekaj časa ne bo. Vsaj ne, če želiš ostalo imeti solidno.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Nikec3 ::

Ko gledam te posodobitve, sem še bolj prepričan, da je iPhone Applov najbolj precenjen izdelek. Te stvari tukaj so veliko boljše v primerjavi s konkurenco.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

opeter ::

Cene Mac Pro-jev na Madžarskem:

http://store.apple.com/hu/buy-mac/mac-p...

Cenejši model (štirijedrnik): 949 990 Ft = 3.203,30 EUR
Dražji model (šestjedrnik): 1 249 990 Ft = 4.214,88 EUR

Cene vsebujejo 27% madžarski DDV.

Za primerjavo, ko bodo znane še cene pri nas.

Preračunano z NLB Menjalnico:
http://www.nlb.si/cgi-bin/nlbweb.exe?do...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

technolog ::

hojnikb je izjavil:

Če nardijo retina prenosnik za >=1000$, ga mogoče ubodem kdaj. 1300$ + davek zato ker smo v sloveniji -- ne hvala.


Prvošolčki znajo pravilno postavljat znake večje / manjše.

roli ::

Tokrat je pa Apple res naredil velik korak k nižanju cen. Mavericks bo zastonj (sicer bom še malo počakal pred upgradeom da malo popilijo napake), iWork bodo sedaj dajali poleg zastonj, Retina MBPje so pocenili za 200$ in jih spustili na nivo navadnih MBPjev. Tako, da sem definitivno zadovoljen s tem kar so naredili. Sicer bi imel rad še kak nov "revolucionaren" produkt ampak to kar so pokazali sploh ni slabo.
http://www.r00li.com

mailer ::

Tankost iPad Air
Ne samo, da je jabuk predstavil nove stvari ampak so prispevali tudi k novi besedi v našem slovarju knjižnega jezika. Vsi merijo debelino jabuk pa "tankost". Za kozlat.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

martincek1 ::

@mailer: hehe ob tem postu sem se pa nasmejal :) ni ti čisto jasno...

chinko ::

roli je izjavil:

Tokrat je pa Apple res naredil velik korak k nižanju cen. Mavericks bo zastonj (sicer bom še malo počakal pred upgradeom da malo popilijo napake), iWork bodo sedaj dajali poleg zastonj, Retina MBPje so pocenili za 200$ in jih spustili na nivo navadnih MBPjev. Tako, da sem definitivno zadovoljen s tem kar so naredili. Sicer bi imel rad še kak nov "revolucionaren" produkt ampak to kar so pokazali sploh ni slabo.


Ne vem no, glede na izkušnje z našimi trgovci se mi zdi, da to znižanje velja zgolj čez lužo. ;) Pri nas bomo mogoče nižje cene dočakali šele naslednje leto...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: chinko ()

Bambolo ::

Že res da so spustili ceno osnovne konfiguracije za 200 dolarjev. A sam se sprašujem kaj ima za početi v PRO mašini z letnikom 2013, SSD disk z le 128 GB in 4GB RAMa. Tako, da mislim, da prva konfiguracija vredna besede PRO stane 1500 dolarjev, kar je še vedno primerljivo s cenami podobnih konfiguracij ostalih proizvajalcev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bambolo ()

root987 ::

Bambolo je izjavil:

Že res da so spustili ceno osnovne konfiguracije za 200 dolarjev. A sam se sprašujem kaj ima za početi v PRO mašini z letnikom 2013, SSD disk z le 128 GB in 4GB RAMa. Tako, da mislim, da prva konfiguracija vredna besede PRO stane 1500 dolarjev, kar je še vedno primerljivo s cenami podobnih konfiguracij ostalih proizvajalcev.

A ostali že majo across the board retina zaslone al samo na nekih najavljenih modelih, ki pridejo če pridejo?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

PrimozR ::

Jah, navadnih MBP-jev ni več, zato so morali narediti entry level mašino. Še bolj entry level je pa itak MBA.

root987 je izjavil:

Bambolo je izjavil:

Že res da so spustili ceno osnovne konfiguracije za 200 dolarjev. A sam se sprašujem kaj ima za početi v PRO mašini z letnikom 2013, SSD disk z le 128 GB in 4GB RAMa. Tako, da mislim, da prva konfiguracija vredna besede PRO stane 1500 dolarjev, kar je še vedno primerljivo s cenami podobnih konfiguracij ostalih proizvajalcev.

A ostali že majo across the board retina zaslone al samo na nekih najavljenih modelih, ki pridejo če pridejo?

Define retina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

chinko ::

Bambolo je izjavil:

Že res da so spustili ceno osnovne konfiguracije za 200 dolarjev. A sam se sprašujem kaj ima za početi v PRO mašini z letnikom 2013, SSD disk z le 128 GB in 4GB RAMa. Tako, da mislim, da prva konfiguracija vredna besede PRO stane 1500 dolarjev, kar je še vedno primerljivo s cenami podobnih konfiguracij ostalih proizvajalcev.


Če bo teh 1500$ pri nas 1500 EURO, tko kot v Avstriji pol je to spuščena cena. ;) Sicer pa marketing in nekaterim najbrž tudi 4GB in 128GB povsem zadošča...

Nummy ::

Super pa lahko začnemo šparat dnar za novo workstation mašino... :)

Kar se pa tiče 10.9, furam developer preview na hacintoshu in dela fenomenalno, brez vseh napak tak da ne se bat z nadgradnjo.

driver_x ::

chinko je izjavil:


Ne vem no, glede na izkušnje z našimi trgovci se mi zdi, da to znižanje velja zgolj čez lužo. ;) Pri nas bomo mogoče nižje cene dočakali šele naslednje leto...


Zakaj pa moraš kupovati pri nas? Za boljšo ceno lahko samo malo čez mejo pokukaš.

Mavericksa sem si pa ponoči naložil. Najbolj me je skrbelo, da mi bo povozil custom nastavitve tipkovnice, pa mi je ni. Ostalega še nisem imel čas sprobati.

Masamune ::

mailer je izjavil:

Tankost iPad Air
Ne samo, da je jabuk predstavil nove stvari ampak so prispevali tudi k novi besedi v našem slovarju knjižnega jezika. Vsi merijo debelino jabuk pa "tankost". Za kozlat.


tankost
lp, j

Nummy ::

Kdaj se bo kaj vedelo kdaj bo iTunes radio na voljo pri nas?

chinko ::

driver_x je izjavil:

chinko je izjavil:


Ne vem no, glede na izkušnje z našimi trgovci se mi zdi, da to znižanje velja zgolj čez lužo. ;) Pri nas bomo mogoče nižje cene dočakali šele naslednje leto...


Zakaj pa moraš kupovati pri nas? Za boljšo ceno lahko samo malo čez mejo pokukaš.


Tipkovnica? "Testiranje" mašine na domu pred nakupom? Predvsem pa garancija in servis?

Blazz ::

garancija in servis je tudi v avstriji in ostali EU, pošiljanje paketa do tja te pride 10 eur. nazaj ti tako ali tako oni krijejo. Če ti je 10 eur težko dat, prpravlen pa si si dat 500... 1500 eur... zgrešena logika. Sam kupujem elektroniko samo še v tujini in do sedaj nisem imel težav pri reklamacijah/garancijah/servisih, vse so mi uredili brez problema.

poleg tega vsi jabuk izdelki imajo EU garancijo in servis, torej ti morajo tudi pri nas to urediti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blazz ()

GGGGG ::

V Avstriji dobiš slo. tipkovnico. V mediamarktu v grazu imajo ponavadi celo na zalogi.

chinko ::

Good, tgea za mediamrkt nisem vedel. Torej se za menjavo tipkovnice zmeniš ob nakupu?

Sj ne da bi to predstavljal nek problem ali zato dajal prednost našim trgovcem, vseeno pa je precej beden feeling, da smo še vedno v jugi in naši trgovic nesposobni/nekonkurenčni kar se tega tiče...

vesolc ::

eto vam kako so ikone izdelal :D

VaeVictis ::

vesolc je izjavil:

eto vam kako so ikone izdelal :D



Impresivno, tle se lepo vidi kako zmogljiv paket je MS Word.

Veliko ljudi, ki ima Adobe paket, tega v Photoshopu oz. Illustratorju ne zna narediti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: VaeVictis ()

opeter ::

VaeVictis je izjavil:

Impresivno, tle se lepo vidi kako zmogljiv paket je MS Word.
Veliko ljudi, ki ima Adobe paket, tega v Photoshopu oz. Illustratorju ne zna narediti.


Sicer se strinjam z napisanim, ampak zakaj bi delal nekaj, kar je delal nekdo drug? Saj se gospodu, ki je delal video, lepo vidi, da oblada Wordova risarska orodja v nulo, skrakta profič je. Ampak kaj je smisel vsega tega?

Izumljanje tople vode? Namesto, da bi ljudje delali nekaj novega, samo kopirajo.

Sicer pa je sam napisal, da želi s tem reklamirati svojo brezplačno e-knjigo in upa, da ga bo opazila kakšna založba, morda pa ga bodo zaposlili pri MS ali Apple-u. To so njegove želje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dejanslo ::

Mavericks bo šel tudi na starejše mašine, kamor dlje od 10.7.5 ni šlo?
There`s More Than One Way To Do It

opeter ::

dejanslo je izjavil:

Mavericks bo šel tudi na starejše mašine, kamor dlje od 10.7.5 ni šlo?


Here is a complete list of machines that are compatible with OS X Mavericks:

MacBook (Late 2008 Aluminum, or early 2009 or newer)
iMac (mid 2007 or newer)
Mac Mini (Early 2009 or newer)
Mac Pro (Early 2008 or newer)
Xserve (early 2009)
MacBook Pro (mid/late 2007 or newer)
MacBook Air (late 2008 or newer)

http://9to5mac.com/2013/10/22/getting-r...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Heisenberg ::

ali je Maverics zastonj kot samostojen sistem ali samo nadgradnja ?

PrimozR ::

Jah, kako ga boš pa dobil, da ne bo upgrade, razen z novo napravo, ki ima pri Applu vedno priložen OS...

boha ::

15" rMBP niso pocenili lol, gre samo za dober marketinški nateg. iz novega bazičnega 15" rMBP so umaknili neintegrirano grafično (GT650M), češ da je integrirana intelova čisto dovolj. HD5200 je sicer precej hitrejša od prejšnje HD4000, ampak še vedno za 30% počasnejša od GT650M v grafično intenzivnih procesih (čisto vsak 2012 model je vseboval GT650M). kakšen upgrade je to (igrice gor ali dol), da moraš za nov 15" rMBP še vedno plačati skoraj polno ceno, dobiš pa precej slabše GPU performance? če pa že hočeš ločeno grafo (GT750M), moraš vzeti najdražji 15" rMBP model, ki te pride pri nas 2719€ (iStore cenik). Znižanje cen? Sevede...

Pa da ne bo spet kakšen pametnjakovič zabrihtoliral, da Mac-i niso za igre. Gre izključno za princip.

micka15 ::

hojnikb je izjavil:

zdej pa naj nardijo še retina zaslone standard and they just may see my money in the future ;)

sej dobiš kitajske tablice s temi zasloni za neki čez 200$, en drug razlog mora bit, da niso bolj razširjeni

PrimozR ::

Kitajci uporabljajo 2. oz. celo 3. klaso panela, ki je Apple ne uporablja. Z razlogom.

opeter ::

boha je izjavil:

15" rMBP niso pocenili lol, gre samo za dober marketinški nateg. iz novega bazičnega 15" rMBP so umaknili neintegrirano grafično (GT650M), češ da je integrirana intelova čisto dovolj. HD5200 je sicer precej hitrejša od prejšnje HD4000, ampak še vedno za 30% počasnejša od GT650M v grafično intenzivnih procesih (čisto vsak 2012 model je vseboval GT650M). kakšen upgrade je to (igrice gor ali dol), da moraš za nov 15" rMBP še vedno plačati skoraj polno ceno, dobiš pa precej slabše GPU performance? če pa že hočeš ločeno grafo (GT750M), moraš vzeti najdražji 15" rMBP model, ki te pride pri nas 2719€ (iStore cenik). Znižanje cen? Sevede...

Pa da ne bo spet kakšen pametnjakovič zabrihtoliral, da Mac-i niso za igre. Gre izključno za princip.


Imaš popolnoma prav. Ampak kaj hočeš ... Apple že ve, kaj je dobro za njihove uporabnike. Na srečo pa imamo vedno izbiro, če pa ti je nujno potreben MacOS, hja, pol pa moraš to požret oz. poskusiš sestavit kakšen Hackintosh.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

techfreak :) ::

Znižali so ceno osnovnega modela, ki je verjetno dovolj za večino uporabnikov - tisti, ki ne poganjajo več aplikacij vzporedno da bi potrebovali več RAMa, ter zahtevnih programov kjer bi bila potreba po CPU in grafiki, se lahko sedaj odločijo med prenosnim MBA ter malenkost dražjim, vendar procesorsko močnejšim MBPjem (+ ima še retina zaslon).

Cenovno je ta osnovno model primerljiv z ultrabookim ostalih proizvajalcev.

MrStein ::

Zanimiva podrobnost o iPad & co:
(kontrast ekrana in vidni kot)

Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi iPadi že 22. oktobra?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
137972 (4841) noob96
»

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
17456695 (49069) Nummy
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629672 (25621) PrimozR
»

Apple WWDC: Mac in OS X (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6820019 (17131) modicr
»

Apple predstavil lep venček novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6127017 (22975) SkipEU

Več podobnih tem