» »

Koliko stane računalniški inženir v ZDA

Koliko stane računalniški inženir v ZDA

Slo-Tech - Sodeč po podatkih zadnje raziskave trga, ki jo je opravilo podjetje Glassdoor, računalniški inženir v ZDA stane precej in hkrati več kot lani. Razkrili so seznam 25 ameriških podjetij, ki tovrsten kader plačujejo najbolje. Pri tem se seveda ni mogoče izogniti nekaterim poenostavitvam, zato so za primerjavo vzeli povprečno osnovno plačo zaposlenega. Kot vemo, imajo zaposleni še kopico drugih privilegijev (recimo v Googlu brezplačne kakovostne obroke, kar ameriška davčna uprava poizkuša obdavčiti kot boniteto, brezplačen prevoz na delo, varstvo za otroke itd.), hkrati pa je lahko precejšen del plače variablen v obliki stimulacije.

Kakorkoli, nekje je treba potegniti črto in primerjati, kar imamo. Na prvo mesto se je presenetljivo zavihtelo manj poznano podjetje Juniper Networks, ki izplačuje povprečno letno bruto plačo 160.000 dolarjev. Gre za podjetje iz San Francisca, ki ima 9000 zaposlenih ter proizvaja in prodaja omrežno opremo. Sledijo LinkedIn s 136 tisočaki (4000 zaposlenih), Yahoo s 130 tisočaki, Google s 127 tisočaki in Twitter s 124 tisočaki. Yahoo in Google sta tu v povsem drugi ligi, saj imata okoli desetkrat več zaposlenih od ostalih naštetih podjetij. Vseh petindvajset podjetij na seznamu ima povprečno plačo nad stotimi tisočaki; med njimi pa ne najdemo IBM-a, Della in še kakšnega drugega velikana.

Zanimiva je tudi geografska razčlemba. Najvišje plače imajo v San Franciscu, sledijo pa Seattle in San Diego. Seveda je treba povedati, da je San Francisco četrto najdražje ameriško mesto, Seattle in San Diego pa sta bistveno cenejša.

Prav tako je omenjene številke s slovenskimi treba pametno primerjati. Govorimo namreč o letnem bruto znesku, medtem ko v Sloveniji običajno primerjamo mesečno plačo (bruto ali neto), ki pa ji je treba dodati še povračila (prevoz in malica) ter obvezni regres. Hkrati so tudi stroški življenja v ZDA višji kakor v Sloveniji.

217 komentarjev

«
1
2 3
...
5

T-h-o-r ::

nič posebnega, glede na to, da velikokrat delajo 12, 14 in še več ur
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

andrea86 ::

Verjamem pa da slabo se nimajo sigurno. 114.000$ letne brute plače se ne bi sigurno branil, tudi če bi si moral plačati vse ostale stroške posebej.

T-h-o-r ::

pri 40ih te pa lahko samo še na odpad peljejo
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

pegasus ::

Ma tam ni važno, koliko h/dan delajo, tam je predvsem važno, kaj naredijo. Če za to potebujejo 14h dnevno, je to njihov problem.

Ima kdo narejen konkretno primerjavo v smislu, da to kar mi plačujemo skozi razliko bruto-neto plače, odšteje od teh ameriških številk, seveda po ameriških cenah? Ker se mi zdi, da razlike zares sploh niso velike.

MajorM ::

@Thor
Vzamem linearno manj torej 72.000 (8/14*127.000) za 8ur/dan. Zakaj pri nas potem toliko manj zaslužim? V čem je razlika?

pegasus ::

Ker pri nas ne ustvarjaš toliko dodane vrednosti, da bi si toliko zaslužil. Plača ni nekaj kar ti pripada, plača je nekaj, kar si zaslužiš.

Tilen ::

Manj poznano podjetje Juniper Networks? Za kakšnega gradbenika zagotovo. Imajo večji market cap kot Nvidia. Samo za primerjavo.

In addition, some notable companies that did not crack the top 25 include Dell ($99,748: average annual software engineer base salary), Citrix Systems ($96,649), Texas Instruments ($95,815), IBM ($93,716) and EMC ($91,599).


IBM najverjetneje ni na tej lestvici, ker je in še bo ogromno njihovega kadra outsourcal v Indijo in druge države. Tam ima že prek 100.000 zaposlenih (1/4).
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

MajorM ::

Se ne strinjam. Mislim, da bi za isto dodano vrednost v tujini dobil več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MajorM ()

dexterboy ::

Hkrati so tudi stroški življenja v ZDA višji kakor v Sloveniji.
???
Lahko to nekdo na hitro opiše?
Ali je zato potrebno imeti 10 krat višjo plačo?
Če je pri nam kilo kruha 2 evra, je tam štiri dolarje?
Tako, na hitro, mogoče 30 procentov, več pa skoraj ne verjamem...
Ker to, da imaš doma tri avte, pet TV-jev, PS3, Box, Wii pa ne vem koliko pralnih in pomivalnih strojev še, ne spada ravno pod "mus" življenski standard 8-)

(zdravstveno zavarovanje sem iz tega izvzel ven)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Tilen ::

500g svežega belega kruha je 1.6 eur, 1l mleka 0.73 eur.

Cost of Living in United States
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

xxx ::

"Hkrati so tudi stroški življenja v ZDA višji kakor v Sloveniji."

Me zanima od kod si je to izmislil. Odvisno kako zivis, za take pomije, kot nas v sloveniji futrajo zivis v ZDA krepko ceneje. Imaš pa možnost živeti krepko boljše, česar pa v sloveniji nimaš, možnosti sploh.
Pa pa...

jype ::

ascotto> 114.000$ letne brute plače se ne bi sigurno branil, tudi če bi si moral plačati vse ostale stroške posebej.

To je manj, kot pri nas 1200 neto.

lobo_feroz ::

MajorM je izjavil:

@Thor
Vzamem linearno manj torej 72.000 (8/14*127.000) za 8ur/dan. Zakaj pri nas potem toliko manj zaslužim? V čem je razlika?


Ne vem, kaj delaš, ampak takšna plača ni v Nemčiji za programerja nič posebnega. Ti pa v Nemčiji ali Sloveniji precej večji del pobere država.

Zgodovina sprememb…

jype ::

chironex> Me zanima od kod si je to izmislil. Odvisno kako zivis, za take pomije, kot nas v sloveniji futrajo zivis v ZDA krepko ceneje. Imaš pa možnost živeti krepko boljše, česar pa v sloveniji nimaš, možnosti sploh.

To ne drži. V ZDA sploh nimaš možnosti biti zavarovan za nekatere bolezni, pri nas pa si za vse. V ZDA sploh nimaš možnosti preživeti v primeru težke bolezni v družini, pri nas se pa taka reč pozna zgolj na znižanju življenjsega standarda.

Pri nas lahko družina z dobrimi petimi tisočaki na mesec živi precej bolje, kot z $200k letno v silicijevi dolini, pa takšni dohodki v resnici pri nas niso nič posebnega za ljudi, ki lahko najdejo službo v dolini.

Brez skrbi, sem zelo dobro preračunal, ker sem se pogajal za zelo dobro plačano delovno mesto tam in ugotovil, da se "višji standard" prevede izključno v "večji avto", vse ostalo je pa bodisi slabše, bodisi dražje.

Spodobna hiša (najem stane dobrih 70k letno), dobra hrana (veliko svežega sadja in zelenjave) in evropskim zdravstvenim sistemom primerljiva zagotovila v ZDA stanejo bistveno, _bistveno_ več, kot kjerkoli drugje na svetu.

Glavni plus silicijeve doline je tudi glavni minus silicijeve doline: Mobilnost zaposlenih je ogromna in med podjetji skačejo zelo hitro. To močno dviga dohodke, hkrati pa tudi življenske stroške (razen za tiste, ki so se pripravljeni z avtomobilom voziti v pisarno in za to porabiti vsaj uro in pol dnevno) in znižuje tudi učinkovitost podjetij (in je tudi eden glavnih razlogov, da VCji vedno več investirajo v vzhodni del Evrope).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

fosil ::

Firma, ki na tem seznamu najbolj izstopa je brez dvoma Walmart.
Tako je!

jype ::

MajorM> Vzamem linearno manj torej 72.000 (8/14*127.000) za 8ur/dan. Zakaj pri nas potem toliko manj zaslužim? V čem je razlika?

Koliko pa zaslužiš? Ker če si plačan manj kot 50 evrov na uro bruto, potem bodisi delaš reči, ki niso veliko vredne, bodisi delaš za šefe, ki niso vredni tvojega časa, ker ne izkoristijo tvojega potenciala.

T-h-o-r> pri 40ih te pa lahko samo še na odpad peljejo

V ZDA je pričakovano, da pri štiridesetih prevzameš vlogo učitelja, ki mlajšim z bogatimi izkušnjami pomaga sodelovati, planirati in sprejemati težke tehnične in poslovne odločitve. Temu bi se reklo management, pa se mi zdi, da ima pri nas beseda izrazito drugačen pomen, zato je raje ne bi uporabil. Temu se tam reče napredovanje in je sestavni del kariere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

jype ::

DexterBoy> Lahko to nekdo na hitro opiše?

Najem enodružinske hiše v dolini (ja, v dolini težko dobiš tako brez bazena) te letno stane približno toliko, kot te pri nas stane nakup stare hiše. Nakup enodružinske hiše stane približno milijon evrov v dolini, polovico manj v spalnih naseljih v okolici.

Blinder ::

torej če dobiš 70k$ v USA si lahko hepi. 6k$ mesečno bruto. 3k$ ali 3k€ mesečno neto. 1.5k od tega ti gre za bivanje, ostane ti ena fanj slovenska plača
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

jype ::

No, če delaš v cenejših delih ZDA, je standard s takim denarjem vsekakor lahko višji, če zanemariš zdravstveno zavarovanje.

Pa še sam se lahko braniš pred zombiji.

AndrejO ::

dexterboy je izjavil:

Hkrati so tudi stroški življenja v ZDA višji kakor v Sloveniji.
???
Lahko to nekdo na hitro opiše?
Ali je zato potrebno imeti 10 krat višjo plačo?

2x višjo, ne 10x. jype malo pretirava, ampak $120.000 je po purchasing parity nekje okoli 1.800 EUR v Sloveniji. Kar v Sloveniji ni niti pod razno 10x panožna plača. Niti 10x minimalna plača to ni.

dexterboy je izjavil:

Če je pri nam kilo kruha 2 evra, je tam štiri dolarje?

Tam skoraj nihče ne kupuje kruha, kot si ga predstavljaš. Kar ga je, je dejansko govora o precenjenih butičnih izdelkih. Tisto, kar v CA dobiš kot kruh, najdeš v Sloveniji v vakumsko pakiranih vrečkah z rokom trajanja 14 dni in ceno 0,70 centa/kg.

dexterboy je izjavil:

Tako, na hitro, mogoče 30 procentov, več pa skoraj ne verjamem...

Samo po kruhu ne moreš primerjati življenskih pogojev. Še zlasti pa ne moreš primerjati tega med bistveno drugačnimi kulturami, ki vključujejo tudi bistveno drugačne prehranjevalne navade.

dexterboy je izjavil:

Ker to, da imaš doma tri avte, pet TV-jev, PS3, Box, Wii pa ne vem koliko pralnih in pomivalnih strojev še, ne spada ravno pod "mus" življenski standard 8-)

Dva ali tri avta so mus, ker javni transport skoraj ne obstaja, PS3/Box/Wii/... so običajna potrošniška sranja tudi v domovih slovenskih inženirjev. Pet TV-jev? Preveč gledaš filme.

dexterboy je izjavil:

(zdravstveno zavarovanje sem iz tega izvzel ven)

Pokojninsko tudi. Ravno tako si izvzel iz davkov plačano *spodobno* javno šolstvo in nižjo stopnjo kriminala. Pozabil si tudi, da je pojem "plačan letni dopust" za njih popolnoma neznan pojem. Spregledal si, da čeprav je gorivo tam morda res cenejše, boš naredil mnogo več milj, ker je vse načrtovano po načelu "se zapelješ do...". Nepremičnine so v teh krajih bizarno drage, ali pa so sredi soseske z visoko stopnjo kriminala. East Palo Alto ni niti pod razno tako prijetno naselje, kot si misliš.

Ja, pa še vsake toliko se ti lahko zgodi kakšen potres, za primer katerega ne moreš skleniti zavarovanja, da si bi tako pokril vsaj nekaj škode.

Primerjave so težke, ampak po občutku boš s plačo cca. 2x višjo od nečesa, kar si mislim, da je slovensko panožno povprečje, živel nekako primerljivo kar se tiče luksuza. Tako je $100k po moji osebni oceni primerljivo z nekih 35k EUR bruto letno. Torej okoli 3k bruto mesečno. Ni to potem nek uber luksuz, ti pa zadošča za normalno življenje brez preveč skrbi.

Magic1 ::

hehe, največji čar Amreike so lepe številke. Vse napisano brez davka, dajatev, prispevkov... In ko to vidi Evropejec, se mu smeje, kako lepo mora bit tam. Malo matematike fantje preden ste preveč navdušeni. Sploh ko pridejo otroci, se stroški potencirajo.
Magic

jype ::

U, ja, to sem čisto pozabil. Če nimaš otrok, potem greš lahko v znano slab "school district" in imaš cene nepremičnin in najemnine skoraj polovico nižje. V ZDA se vsekakor splača biti brez otrok.

dexterboy ::

@AndrejO, najleša hvala za izčrpno razlago :)
@jype, žal pri meni to ne špila, torej ostajam v kokoški in vsakodnevnemu varstvu dveh otrok, pa čeprav zaenkrat samo v vrtcu 8-)
Ups, čisto pozabil;
Res pa lahko pustim babo in froce tukaj pa grem sam v "statia unita". O, yeahh, Julia Ann, here i come :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Looooooka ::

Hkrati so tudi stroški življenja v ZDA višji kakor v Sloveniji

Pa oni lahko printajo denar za razliko od nas.

Mavrik ::

Tak malo za primerjavo:

V okolici Pala Alta, kjer so bazirani Google, Apple, Facebook in še par takih, stane ena enosobna luknja (ki je cca 400EUR v Ljubljani, s tem da za 450 dobiš prav luksuz v primerjavi s tistim) ranga 1500-1800$ na mesec (najverjetneje boš za to ceno imel cimre). Če hočeš hišo se pogovarjamo po cenah okoli 6.000$/mesec in več. Za nakup (če se ti sploh pojavi šansa) se hiše začnejo čez milijon. Take cene so praktično v celotnem dnevnem dosegu avta in javnega transporta. Nižje so kvečjemu v soseskah, ki so tako slabe, da si sredi dneva ne bi upal na ulico.

Zdravstveni pregled v tisti regiji te hitro pride par sto dolarjev, malo večji poseg, kjer prespiš je račun za par tisoč (kar potem krije bistveno dražja zavarovalnica kot pri nas). Šole/vrtci so tudi precej dragi.

Zanič hrana (nad katero bo še Slovenc ma minimalcu vihal nos) je poceni, hrana kvalitete, ko smo vajene v Sloveniji je hitro vsaj 2x dražja. Podobno se gre za vse ostale storitve. Edino bencin pa avto zavarovanje je poceni :)

Je pa res da ti pod črto v absolutnih številkah vseeno ostane (malo) več, kar plačuješ z bistveno nižjo kvaliteto življenja.

Nekako common wisdom bi naj bil, da če tja seliš familijo, se ne pogovarjaš pod 100k$, če si samski in se ti da živeti s cimri, potem gledaš tam okoli 75k$ plače, če hočeš še met kaj luksuza.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

AndrejO ::

dexterboy je izjavil:


Res pa lahko pustim babo in froce tukaj pa grem sam v "statia unita". O, yeahh, Julia Ann, here i come :))

Jah, pri takšnih selitvah še vedno velja, da je najlažje, če greš sam. Če greš poročen, je že težje, ker partner(ica) verjetno ne bo imel službo takoj prvi dan. Z otroci pa je medkontinentalna selitev že resen finančen podvig.

Predstavljaj si, da začno starši že z rojstvom otroka varčevati za njegovo visoko šolo (college/university). Če vstopiš v ta sistem z npr. 5 let starim otrokom, to pomeni, da si že izpustil 5 let varčevanja ali kar 25% varčevalne dobe.

antonija ::

Tisto, kar v CA dobiš kot kruh, najdeš v Sloveniji v vakumsko pakiranih vrečkah z rokom trajanja 14 dni in ceno 0,70 centa/kg.
CA wallmart, zdraven sekcije z zelenjavo (ki je BTW lepsa in okusnejsa od vseh nasih mercatorjev, sparov in drugih, pa se izbira je ogromna) prodajajo nekaj cerum oni recejo "French bread". Najprej sem mislil d abom kje zagledal francosko struco, pa so bile v kosari cisto navadne struce belega kruha. Pa to je bil kruh kruh, ne tista "toast" svinjarija. Zdrzal je pa relativno svez vsaj 1.5 dneva, kar je primelrjivo s kruhom pri nas.

Je pa res da tega ameri ne kopujejo, tista sekcija je imela skoraj izkljucno tujce :) Lokaci so pa okupilari sekcije z economy packi nachotov, gaziranih pijac in drugih svinjarij ki jih konzumirajo na tone.

Pa se glede cen: Ce bi zivel v CA (blizina SF) "po slovensko" (kuhanje obrokov doma, minimalna uporaba placljivih storitev) je zivljenje v USofA cenejse kot pri nas. Tam so drage storitve (restavracije in gostilne, frizerji, personal trainerji, itd.). Vse kar se kopuje v stacunah (od hrane do oblek in elektronike) je pa vecinoma cenejse, v nekaterih primerih dirty cheap v primerjavi z evropo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gavran ::

pegasus je izjavil:

Ker pri nas ne ustvarjaš toliko dodane vrednosti, da bi si toliko zaslužil. Plača ni nekaj kar ti pripada, plača je nekaj, kar si zaslužiš.


Zaposleni v gospodarstvu jo ustvari, naš problem je nemogoče razmerje med zaposlenimi v gospodarsvu na eni strani in zaposlenimi v JU, zato smo v povprečni dodani vrednosti na zaposlenega na dnu.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

jype ::

Pri nas ni problem v JU, temveč v predpisih, ki tak birokratski aparat zahtevajo.

Ne moreš odpustiti človeka, če je od njegovega dela odvisna zakonitost poslovanja cele branže - komot pa spremeniš zakon in ga odpustiš potem, žal pa pri nas to težko izvedeš, ker se vsi poznamo in bo tisti, ki bo ostal brez službe, zelo dobro vedel, "kdo ga poskuša spravit na kant".

Ker je pri nas vsak odgovoren sam zase je torej v kombinaciji s tradicionalno mentaliteto slovenstva tudi smiselno, da se upiramo spremembam na bolje, če koristijo komurkoli drugemu, kot zgolj izključno nam samim.

BigWhale ::

pegasus je izjavil:

Ma tam ni važno, koliko h/dan delajo, tam je predvsem važno, kaj naredijo. Če za to potebujejo 14h dnevno, je to njihov problem.


Odvisno kje in kaj delas. Vsekakor je pomembno kaj je narejeno in predvsem do kdaj. Na koncu imas taksne roke, da ti ne preostane kot da delas 14 ur na dan. :) Gaming industrija je pa se posebaj cut-throat kar se tega tice.

LeQuack ::

Ne morem verjeti kok nekateri strašijo pred tujino, kot da je Slovenija nek standard po katerem bi se morali zgledovati.

Za lep pregled običajnih stroškov, plač in podobnega, se pravi cost of living med mesti in državami obstaja zelo dobro stran, in sicer:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...

Na primer primerjava med Ljubljano ter San Jose (aka Silicon Valley):
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...

Ali pa med Ljubljano ter Melbourne ter Sydney:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...

Ali pa med Ljubljano ter Dunaj in Munchen:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...

In tako dalje.
Quack !

jype ::

LeQuack> Ne morem verjeti kok nekateri strašijo pred tujino, kot da je Slovenija nek standard po katerem bi se morali zgledovati.

Narobe si razumel.

LeQuack> Na primer primerjava med Ljubljano ter San Jose (aka Silicon Valley):

Žal ta primerjava ne pove ničesar o tem, koliko boš moral porabiti, če se resnično preseliš tja.

LeQuack ::

jype je izjavil:

LeQuack> Ne morem verjeti kok nekateri strašijo pred tujino, kot da je Slovenija nek standard po katerem bi se morali zgledovati.

Narobe si razumel.

LeQuack> Na primer primerjava med Ljubljano ter San Jose (aka Silicon Valley):

Žal ta primerjava ne pove ničesar o tem, koliko boš moral porabiti, če se resnično preseliš tja.


Na cent natančno ne, je pa bolje kot gostilniške debate tipa tam je vse drago, kaj boš dam delal.
Quack !

jype ::

LeQuack> Na cent natančno ne, je pa bolje kot gostilniške debate tipa tam je vse drago, kaj boš dam delal.

Ja, ampak mi nimamo takšne debate, samo razložili smo, koliko denarja moraš tam zaslužiti, da imaš podoben standard, kot ga uživaš tukaj.

LeQuack ::

Debata je takšna, kakršna se razvije, itak smo off topic v vsakem primeru.
Pri primerjavi standardvo je treba biti dosleden in ni smiselno primerjati recimo naša enosobna stanovanja, ki imajo 35-40 kvadratov in samo štiri stene z njihovimi one bedroom stanovanju, ki so dvakrat večja ter ponavadi vključujejo še veliko dodatnih storitev (ala pool, gym, tennis in podobno, ki je vse znotraj teh gated communities).
Quack !

AndrejO ::

LeQuack je izjavil:

Na cent natančno ne, je pa bolje kot gostilniške debate tipa tam je vse drago, kaj boš dam delal.

Razen, če imaš nekaj udeležencev, ki tam po nekaj tednov na leto živijo in delajo z lokalci, zaradi česar neizogibno dobijo tudi vpogled v njihove težave in "težave"? San Jose 300 EUR najemnina za stanovanje v centru? Da dol od smeha padem. Ja, definitivno. Tudi v Kolizeju so bile nizke najemnine, če je to zate osebno kraj (oziroma soseska) v kateri bi želel živeti.

jype ::

LeQuack> Pri primerjavi standardvo je treba biti dosleden in ni smiselno primerjati recimo naša enosobna stanovanja, ki imajo 35-40 kvadratov in samo štiri stene z njihovimi one bedroom stanovanju, ki so dvakrat večja ter ponavadi vključujejo še veliko dodatnih storitev (ala pool, gym, tennis in podobno, ki je vse znotraj teh gated communities).

Žal mi je, ampak če tam ne moreš dobiti primernega dvosobnega stanovanja brez telovadnice in bazena to na noben način ne pomaga k nižanju stroškov pri življenju tam, poleg tega za višji standard lahko smatraš samo reči, ki si jih dejansko želiš. Tudi tukaj bi si lahko privoščil ogromen avto, pa si ga ne, tudi tukaj si lahko privoščim ogromno bajto iz stiroporja z bazenom, pa si je ne in tudi tukaj lahko kupujem najcenejšo industrijsko hrano v evrospinu, pa je ne.

Za enak standard bi tam potreboval ogromno denarja, ali pa bi se moral odpovedat nekaterim rečem. Ja, dobil bi druge, ampak moje sanje niso ameriške, zato mi njihove vrste luksuz ne pomeni nič.

AndrejO> San Jose 300 EUR najemnina za stanovanje v centru?

To gre verjetno skozi kot "postelja na trojnem pogradu z umivalnikom".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Gandalfar ::

Ne pozabite omenit, da ce se gres zivljenje tam bos par let bolj malo privarčeval, ker si boš hotel zgradit credit rating, ki ga kot tujec nimaš in te bodo prvo par let kot najbolj rizičnega ilegalca obravnaval.

LeQuack ::

AndrejO je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Na cent natančno ne, je pa bolje kot gostilniške debate tipa tam je vse drago, kaj boš dam delal.

Razen, če imaš nekaj udeležencev, ki tam po nekaj tednov na leto živijo in delajo z lokalci, zaradi česar neizogibno dobijo tudi vpogled v njihove težave in "težave"? San Jose 300 EUR najemnina za stanovanje v centru? Da dol od smeha padem. Ja, definitivno. Tudi v Kolizeju so bile nizke najemnine, če je to zate osebno kraj (oziroma soseska) v kateri bi želel živeti.


Tisto je bila napaka, ker sem dal napačen link, Samreč od San Jose v Costa Rica, seveda da ne bo v Silocon Valley stanovanje 300€ :)
Se opravičujem za napačne podatke, tukaj je prava primerjava za pravi San Jose:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...
Quack !

jype ::

Tut tle je "rent per month" zelo nenavadno nizek. Jaz sem si ogledal kakih 40 stanovanj, pa nobeno ni bilo pod $4500 na mesec.

Stanovanja, primerljiva s tem, ki ga uporabljam v Ljubljani, stanejo $7000 in več.

AndrejO ::

jype je izjavil:

Tut tle je "rent per month" zelo nenavadno nizek. Jaz sem si ogledal kakih 40 stanovanj, pa nobeno ni bilo pod $4500 na mesec.

Stanovanja, primerljiva s tem, ki ga uporabljam v Ljubljani, stanejo $7000 in več.

Povprečja, povprečja. Saj to verjetno ni pregled stanovanj, ki jih najemajo tisti z več kot 100k letno, temveč pregled stanovanj. SJ ima svoje Murgle in tudi svoje ... Hm. Problem. V Ljubljani sploh ni tako velike razlike med mestnimi četrtmi, kot so v Silicijevi dolini. Ampak v povprečju toliko in toliko ljudi živi v stanovanjih, ki imajo ceno nižjo od povprečja. ZDA so dežela nasprotij in včasih je dovolj, da greš iz ene strani 101 na drugo, pa prestopiš iz Beverly Hills v Kalkuto.

LeQuack ::

Tako kot je AndrejO omenil, te podatki so pač neki povprečje, najbrž je mikrolokacijo tam res dosti bolj pomembna kot pri nas. Za Ljubljano te povprečne cene kar dobro držijo, seveda bodo zmeraj odstopanja v plus in minus. Ampak za nekega tujca ki nima pojma o Ljubljani predstavljajo neko grobo oceno.
Quack !

jype ::

Mnja, jaz si baje ne morem privoščit življenja v četrti z nižjimi najemninami, ker bi potem otroci bili prisiljeni obiskovati bodisi pregrešno drage zasebne šole, bodisi slabe javne šole.

Zoprna reč.

PNG ::

pegasus je izjavil:

Ker pri nas ne ustvarjaš toliko dodane vrednosti, da bi si toliko zaslužil. Plača ni nekaj kar ti pripada, plača je nekaj, kar si zaslužiš.


No, to ni čisto res v vseh primerih. Se pa strinjam, da v večini je.

LeQuack ::

PNG je izjavil:

pegasus je izjavil:

Ker pri nas ne ustvarjaš toliko dodane vrednosti, da bi si toliko zaslužil. Plača ni nekaj kar ti pripada, plača je nekaj, kar si zaslužiš.


No, to ni čisto res v vseh primerih. Se pa strinjam, da v večini je.


Samo to ni nekaj, na kar bi imel razvijalec sam kaj dosti vpliva. Recimo nek človek bo pri nas lahko delal čisto isto delo kot bi ga v kakem Microsoftu, pa bo imel tu manjšo plačo, čeprav bo njegov output isti.
Quack !

AndrejO ::

LeQuack je izjavil:

PNG je izjavil:

pegasus je izjavil:

Ker pri nas ne ustvarjaš toliko dodane vrednosti, da bi si toliko zaslužil. Plača ni nekaj kar ti pripada, plača je nekaj, kar si zaslužiš.


No, to ni čisto res v vseh primerih. Se pa strinjam, da v večini je.


Samo to ni nekaj, na kar bi imel razvijalec sam kaj dosti vpliva. Recimo nek človek bo pri nas lahko delal čisto isto delo kot bi ga v kakem Microsoftu, pa bo imel tu manjšo plačo, čeprav bo njegov output isti.

Plača je manj pomembna, kot pa splošna kvaliteta življenja, ki to jo ta plača omogoči. Sicer je kvaliteto življenja zelo težko objektivno meriti in posledično tudi primerjati, vendar pa zagotovo ni vse v višini plače. Ko enkrat po piramidi potreb (ki je sicer neumnost, a kot ilustracija) zadovoljiš vse materialne potrebe, plača dejansko preneha biti bistven faktor v življenju.

Tilen ::

Cost of Living in San Francisco, CA, United States

Rent Per Month Median
Apartment (1 bedroom) in City Centre 2,405.56 $

Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 1,600.00 $

Apartment (3 bedrooms) in City Centre 4,500.00 $

Apartment (3 bedrooms) Outside of Centre 3,000.00 $
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Gregor P ::

Saj lahko pa imaš tudi službo, kjer ti v podjetju dajo njihovo stanovanje v uporabo (brezplačno, ali pa za nižjo najemnino; sam sem recimo bil v stanovanju brez plačila najemnine, kjer so bili plačani tudi vsi ostali stroški); pravzaprav bi si mislil, da je to nekaj povsem normalnega za višja delovna mesta.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

ahac ::

jype je izjavil:

Mnja, jaz si baje ne morem privoščit življenja v četrti z nižjimi najemninami, ker bi potem otroci bili prisiljeni obiskovati bodisi pregrešno drage zasebne šole, bodisi slabe javne šole.

Zoprna reč.


A jih ne boš homeschoolal? Ti itak vse veš pa ziher maš tud pametne otroke, torej to ne bi smel bit problem. :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Multinacionalke v Kaliforniji namenjajo milijarde za reševanje krize dostopnosti nepr (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5516340 (13880) hammock
»

Temna stran razvoja iger (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
9622002 (16514) Gagatronix
»

Google namenja milijardo dolarjev za krizo dostopnosti stanovanj

Oddelek: Novice / Ostale najave
3712002 (9900) igorpec
»

Lepo je v ZDA biti mlad inženir (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7325117 (21045) avani
»

Koliko stane računalniški inženir v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21753846 (40409) AndrejO

Več podobnih tem