» »

Koliko stane računalniški inženir v ZDA

1
2
3 4 5

technolog ::

Američani bodo slej ko prej plačali davek za svojo potrošnjo. Dolar je šibek.

Zgodovina sprememb…

jype ::

ahac> A jih ne boš homeschoolal?

Bi jih z veseljem, pa me ni doma.

Isotropic ::

Gavran je izjavil:


Zaposleni v gospodarstvu jo ustvari, naš problem je nemogoče razmerje med zaposlenimi v gospodarsvu na eni strani in zaposlenimi v JU, zato smo v povprečni dodani vrednosti na zaposlenega na dnu.

ne, to ni problem.
problem je, da je prevec firm vezanih na ta JS, da je v ostalih firmah premalo inovativnosti in dejanskega razvoja, ne pa npr. samo stancanje delov za avtoindustrijo (hidria, kolektor).
to ni razvoj, ampak zgolj priprava proizvodnje.

js naj nebi bil toliko prenapihnjen v slo, tut place niso (za obicajne delavce), ker v industriji lahko z 7. stopnjo izobrazbe zasluzis veliko vec.

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

jah posledicno je tut lajf pri nas cenejsi ane
ce bi pa rad imel njihovo placo pri nasem standardu, pa delaj za kaksno amerisko firmo na daljavo.

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Motite se. Output bi bil za enako delo pri Microsoftu višji. Je pa problem, če se ne cenite dovolj. Odprava hrošča v IE je seveda vredna več, kot odprava hrošča v navadni HTML strani lokalne mlekarne.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

PrimozR ::

pegasus je izjavil:

Ker pri nas ne ustvarjaš toliko dodane vrednosti, da bi si toliko zaslužil. Plača ni nekaj kar ti pripada, plača je nekaj, kar si zaslužiš.

Da je inženir v Sloveniji 10x manj produktiven od inženirja v ZDA me ne bo nihče prepričal.

dexterboy je izjavil:

Hkrati so tudi stroški življenja v ZDA višji kakor v Sloveniji.
???
Lahko to nekdo na hitro opiše?
Ali je zato potrebno imeti 10 krat višjo plačo?
Če je pri nam kilo kruha 2 evra, je tam štiri dolarje?
Tako, na hitro, mogoče 30 procentov, več pa skoraj ne verjamem...
Ker to, da imaš doma tri avte, pet TV-jev, PS3, Box, Wii pa ne vem koliko pralnih in pomivalnih strojev še, ne spada ravno pod "mus" življenski standard 8-)

(zdravstveno zavarovanje sem iz tega izvzel ven)

Procentualno te recimo stanovanje, avto in hrana glede na plačo pridejo verjetno tam-tam, kot nas. Na koncu ti ostane enak procent plače (recimo 25%). Razlika je, a je to slabih 250 € al pa 1000 dolarjev. Bonbončki, torej avti, računalniki, telefoni, cunje in podobno imajo po celem svetu enake cene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Isotropic ::

Da je inženir v Sloveniji 10x manj produktiven od inženirja v ZDA me ne bo nihče prepričal.

on je mislil bolj dodano vrednost.
poleg tega v slo veliko firm ne vlaga kaj veliko v inzenirje (tecaji...)

AndrejO ::

PrimozR je izjavil:

Bonbončki, torej avti, računalniki, telefoni, cunje in podobno imajo po celem svetu enake cene.

Nimajo. Npr. avtomobili so v ZDA dražji, potrošna elektronika je cenejša.

PrimozR ::

Avtomobili so v ZDA dražji? 330xd toruing je v ZDA od 40k USD, pri nas od 44k € brez davka (330xd, ker manjšega dizla v ZDA ne prodajajo). In tako naprej za praktično vse avtomobile.

Avto je v ZDA dirt cheap, sploh pa lahko vzameš bencinarja tudi za daljše razdalje, ker je bencin poceni. In spet prišparaš.

Gregor P ::

Tukaj je ena čisto poljubna primerjava: Car prices - UK vs US (2011)

Pojma nimam kolike te primerjave držijo: Cost of Living Comparison Between United States and Germany
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (Or Equivalent New Car) USA 20,000.00 $/Germany 25,427.50 $/+27.14 %
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

AndrejO ::

OK, bom avtomobile raje pri miru pustil. Pri teh imajo različne države tako radikalno različne davčne politike, da res raje ne.

Gregor P ::

Torej potem so avtomobili v ZDA še vedno dražji, ali kako? Katera cena se sedaj gleda, tisto, ki jo plača končni kupec, ali brez davka?:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

AndrejO ::

Vedno tisto z davkom. Potrošnik je končni plačnik davka in ni razloga, da bi se delalo primerjave potrošniških cen na drugačen način.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

PrimozR ::

V ZDA je sales tax okrog 10 %, torej so cene z davkom za avto prej še nižje, kot v Evropi. To in praktično zastonj zavarovanja in bencin pač dajo celotno sliko.

EDIT: stanje lepo opiše pri začetku tegale videa:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

furion ::

jype je izjavil:

chironex> Me zanima od kod si je to izmislil. Odvisno kako zivis, za take pomije, kot nas v sloveniji futrajo zivis v ZDA krepko ceneje. Imaš pa možnost živeti krepko boljše, česar pa v sloveniji nimaš, možnosti sploh.

To ne drži. V ZDA sploh nimaš možnosti biti zavarovan za nekatere bolezni, pri nas pa si za vse. V ZDA sploh nimaš možnosti preživeti v primeru težke bolezni v družini, pri nas se pa taka reč pozna zgolj na znižanju življenjsega standarda.

Pri nas lahko družina z dobrimi petimi tisočaki na mesec živi precej bolje, kot z $200k letno v silicijevi dolini, pa takšni dohodki v resnici pri nas niso nič posebnega za ljudi, ki lahko najdejo službo v dolini.

Brez skrbi, sem zelo dobro preračunal, ker sem se pogajal za zelo dobro plačano delovno mesto tam in ugotovil, da se "višji standard" prevede izključno v "večji avto", vse ostalo je pa bodisi slabše, bodisi dražje.

Spodobna hiša (najem stane dobrih 70k letno), dobra hrana (veliko svežega sadja in zelenjave) in evropskim zdravstvenim sistemom primerljiva zagotovila v ZDA stanejo bistveno, _bistveno_ več, kot kjerkoli drugje na svetu.

Glavni plus silicijeve doline je tudi glavni minus silicijeve doline: Mobilnost zaposlenih je ogromna in med podjetji skačejo zelo hitro. To močno dviga dohodke, hkrati pa tudi življenske stroške (razen za tiste, ki so se pripravljeni z avtomobilom voziti v pisarno in za to porabiti vsaj uro in pol dnevno) in znižuje tudi učinkovitost podjetij (in je tudi eden glavnih razlogov, da VCji vedno več investirajo v vzhodni del Evrope).


Nimas moznosti bit zavarovan na 'dolocene bolezni', so what? Kaj ti pomaga zavarovanje v slo, ce je zdravstveni sistem bogi. A si bil kdaj huje poskodovan/bolan v slo? Verjetno bi spremenil mnenje potlej. Zakaj mislis, da ljudje ki imajo $$, grejo na zdravljenje v tujino, glede na to da impliciras na 'dobro' zdravstvo?

5k EUR na mesec v slo? No tudi ce imas kot programer tak payout, se vedno si poor, ker samo najemnina za kak cloveski flat v LJ + kredit za avto je vec kot to.

5kE = ~$80,000/yr, kar je v SLO...redkost? Kdo dela v SLO podjetju kot programer in ima 5ke/mo?
100k+/mo je v SF norma. Torej, ce ima extraordinary slovenceljn coder 5kE/mo, ima primerljiv SF one $500,000? Z pol miljona na mesec pa ne me j***t da se ne zivi fino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

Nissan_GTR ::

Nissan GTR stane
v ZDA 99.000$ = 72.000€
v Nemčiji 95.000€
v Sloveniji 135.000€

toliko za informacijo, kje so avti cenejši

jype ::

furion> A si bil kdaj huje poskodovan/bolan v slo?

Ja, bil sem. Če bi se mi zgodilo v ZDA, moja družina ne bi preživela finančnega bremena mojega zdravljenja. Pri nas ni bilo težav. Zdravstveni sistem je sicer izvedel nekaj kiksov, a me na koncu rešil smrti in mi zagotovil kvaliteto življenja, o kateri bi lahko samo sanjal, če ne bi zdravljenja plačalo moje zavarovanje. V ZDA me ne bi pozdravili, ker nihče ne bi plačal za to (nikakor ni bilo poceni) - verjetno bi do konca svojega precej krajšega življenja ostal na dragi farmakološki terapiji.

furion> Zakaj mislis, da ljudje ki imajo $$, grejo na zdravljenje v tujino, glede na to da impliciras na 'dobro' zdravstvo?

Evropsko zdravstvo je konsolidirano, zato najtežjih (in pogosto tudi najdražjih) posegov ne opravljajo povsod, ampak v specifičnih ustanovah. Ljubljanski UKC je tako centralna evropska klinika za opekline in plastično kirurgijo, na kateri se obravnava najtežje primere (in se učijo zdravniki iz cele evrope).

Brez skrbi, najbogatejšim v teh krajih, med drugim tudi Josipu Brozu, so praviloma pomagali kar v UKC, nekaterim pa celo v lokalnih bolnišnicah. Naše zdravstvo je vsekakor precej učinkovitejše od ameriškega, jasno pa nikakor ni iznad kritike in še vedno vsebuje ogromno kapitalnih neumnosti.

jype ::

furion> No tudi ce imas kot programer tak payout, se vedno si poor, ker samo najemnina za kak cloveski flat v LJ + kredit za avto je vec kot to.

Žal mi je, ne razumem tega. Kaj je "človeški flat"? Čemu bi moral imeti kredit (ali leasing) za avto? Ogromno večino svojih prihodkov investiram in živim skromno, v stanovanju, ki si ga lahko privoščim pomesti z metlo, če se mi zdi, da je prašno. V resnici dosti več od jogija in mize z monitorjem v življenju ne potrebujem, glavni razlog, da ne živim v manjšem stanovanju so otroške sobe.

furion> 100k+/mo je v SF norma.

Verjetno si želel napisati $100k/yr? To je premalo. To ne pokrije najem hiše, v kateri lahko imaš otroke, ne pokrije pa zdravstvenega zavarovanja, varčevanja za šolanje otrok in varčevanja za pokojnino - brez kateregakoli od teh stebrov po statistiki prej ali slej postaneš globoko zadolžen revež. Sam sem naračunal svoj standard v valleyu na približno $250k. Pod to ceno ne morem tja, ne da bi tam imel nižji standard ali pa znatno višji rizik, da gre kaj zelo narobe.

Double_J ::

A ste pozabili, da v ZDA sedaj velja obamacare, kjer so cene za zavarovanje nekaj takega kot v Sloveniji?

https://www.healthcare.gov/marketplace/...
Dve šivanki...

jype ::

Double_J> A ste pozabili, da v ZDA sedaj velja obamacare, kjer so cene za zavarovanje nekaj takega kot v Sloveniji?

Nope, niso. Še vsaj nekaj let ne bodo, v tem času bodo pa talibani že sprejeli nov zakon.

Več na to temo:



http://www.dailymail.co.uk/news/article...

Invictus ::

furion je izjavil:


5k EUR na mesec v slo? No tudi ce imas kot programer tak payout, se vedno si poor, ker samo najemnina za kak cloveski flat v LJ + kredit za avto je vec kot to.

Kako stanovanje bi pa rad najel? Ljubljanski grad?

S 5K/mesec si v Sloveniji car ... Čeprav bruto. Se da prav lepo živeti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Double_J ::

To so stare zadeve jype, sedaj stane polno zavarovanje kakšnih 50€ po osebi.
Dve šivanki...

GGGGG ::

furion je izjavil:

jype je izjavil:

chironex> Me zanima od kod si je to izmislil. Odvisno kako zivis, za take pomije, kot nas v sloveniji futrajo zivis v ZDA krepko ceneje. Imaš pa možnost živeti krepko boljše, česar pa v sloveniji nimaš, možnosti sploh.

To ne drži. V ZDA sploh nimaš možnosti biti zavarovan za nekatere bolezni, pri nas pa si za vse. V ZDA sploh nimaš možnosti preživeti v primeru težke bolezni v družini, pri nas se pa taka reč pozna zgolj na znižanju življenjsega standarda.

Pri nas lahko družina z dobrimi petimi tisočaki na mesec živi precej bolje, kot z $200k letno v silicijevi dolini, pa takšni dohodki v resnici pri nas niso nič posebnega za ljudi, ki lahko najdejo službo v dolini.

Brez skrbi, sem zelo dobro preračunal, ker sem se pogajal za zelo dobro plačano delovno mesto tam in ugotovil, da se "višji standard" prevede izključno v "večji avto", vse ostalo je pa bodisi slabše, bodisi dražje.

Spodobna hiša (najem stane dobrih 70k letno), dobra hrana (veliko svežega sadja in zelenjave) in evropskim zdravstvenim sistemom primerljiva zagotovila v ZDA stanejo bistveno, _bistveno_ več, kot kjerkoli drugje na svetu.

Glavni plus silicijeve doline je tudi glavni minus silicijeve doline: Mobilnost zaposlenih je ogromna in med podjetji skačejo zelo hitro. To močno dviga dohodke, hkrati pa tudi življenske stroške (razen za tiste, ki so se pripravljeni z avtomobilom voziti v pisarno in za to porabiti vsaj uro in pol dnevno) in znižuje tudi učinkovitost podjetij (in je tudi eden glavnih razlogov, da VCji vedno več investirajo v vzhodni del Evrope).


Nimas moznosti bit zavarovan na 'dolocene bolezni', so what? Kaj ti pomaga zavarovanje v slo, ce je zdravstveni sistem bogi. A si bil kdaj huje poskodovan/bolan v slo? Verjetno bi spremenil mnenje potlej. Zakaj mislis, da ljudje ki imajo $$, grejo na zdravljenje v tujino, glede na to da impliciras na 'dobro' zdravstvo?

5k EUR na mesec v slo? No tudi ce imas kot programer tak payout, se vedno si poor, ker samo najemnina za kak cloveski flat v LJ + kredit za avto je vec kot to.

5kE = ~$80,000/yr, kar je v SLO...redkost? Kdo dela v SLO podjetju kot programer in ima 5ke/mo?
100k+/mo je v SF norma. Torej, ce ima extraordinary slovenceljn coder 5kE/mo, ima primerljiv SF one $500,000? Z pol miljona na mesec pa ne me j***t da se ne zivi fino.


5k neto pomeni strošek nekje 11k na mesec oz dobrih 180k usd letno, na pamet.

Glede flata in avtomobila pa bluziš. Za okoli jurja se dobi luksuzno stanovanje v LJ ali kakšna hiša na obrobju. http://www.stoja-trade.si/nepremicnine/...

Za 600 eur in nekaj malega pologa pa pri nas dobiš recimo bmw serije 5, ki bi moral zadoščati tudi bolj zahtevnim voznikom. Spodoben avto sicer dobiš tudi za pol manj.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=519...

Torej, cca 1500 eur za avto in stanovanje. Še enkrat toliko daš za tekoče stroške pa še vedno 2 jurja na mesec daš na stran.

jype ::

Double_J> To so stare zadeve jype, sedaj stane polno zavarovanje kakšnih 50€ po osebi.

Ne. "Obamacare" je šele klavrn začetek in ne krije niti vsega, kar je komercialno mogoče dobiti v ZDA - čeprav se ti v resnici pri najbolj zajebanih rečeh v ZDA sploh ne splača zavarovati - se je ceneje preselit blizu kakšni poceni kliniki v kakšni zvezni državi z nizkimi standardi.

Double_J ::

Ne. "Obamacare" je šele klavrn začetek in ne krije niti vsega, kar je komercialno mogoče dobiti v ZDA


To velja tudi za zavarovanje pri nas.
Dve šivanki...

jype ::

Double_J> To velja tudi za zavarovanje pri nas.

Ne, niti približno v podobni meri.

LeQuack ::

Pri nas imajo doktorji tako delovno sposobnost, da lahko še popoldne oddelajo delavnik privat, tega v USA ne zmorejo.
Quack !

furion ::

jype,

Ce ti je prasna luknja dovolj, in avta na kredit noces (ti je dovolj nekaj poceni), zakaj ti potlej SF job za $150k/yr ni dovolj? Ce si kuhas doma, pa se furas poceni, ti ziher konc leta vsaj 50k ostane v zepu.

Ce zelis imeti isti standard v SLO, je drazje, ne ceneje kot v USA. Nevem, kako ti je lako pol manj $$ dovolj za drazje dobrine.

jype ::

furion> zakaj ti potlej SF job za $150k/yr ni dovolj?

Ker bi me samo zavarovanje, ki bi pokrilo bolezni, ki so mi jih tukaj že pozdravili, stalo več kot $150k na leto. Rizičen sem za še dražje bolezni, ki jih zavarovalnice, če si rizičen, v ZDA sploh ne krijejo (ne moreš skleniti take police), a to nikjer v EU ne bi bil problem. Tudi v Kanadi in Avstraliji bi me pokrpali, ne da bi pri tem bankrotiral.

furion> Ce zelis imeti isti standard v SLO, je drazje, ne ceneje kot v USA. Nevem, kako ti je lako pol manj $$ dovolj za drazje dobrine.

To niti približno ne drži. Če želiš imeti isti standard v ZDA, to plačaš praktično povsod. Pri nas otroke lahko vpišeš v dobro šolo brez znatnih stroškov - v ZDA moraš za to plačati ogromno (od 40% do 100% višjo najemnino, na primer). Pri nas so otroci zavarovani po tebi, v ZDA pa mora to plačati delodajalec (moj potencialni sicer bi, a tega ne počnejo vsi), ali pa moraš drago zavarovanje ($2k na leto na otroka) plačati sam. Pri nas gre mularija lahko na faks za znosne stroške, v ZDA pa se jih večina zakreditira za 20-30 let.

Ja, veliki avtomobili in luksuzne bajte so tam praktično zastonj, če nisi blizu nobenega pomembnega mesta. Fino, ampak to ni moj cilj in v resnici bi si lahko vse to privoščil tudi tukaj, če bi me zanimalo. Za ogromno bajto v prekmurju lahko našparam v petih letih, za tri velike avtomobile pa že imam, ampak jih k sreči ne potrebujem.

Prašna luknja, kakršno imam doma, v SF stane $100k na leto, btw.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Aljaz1980 ::

Jypu je bolj pomembno zdravstvo in šolstvo.

Najverjetneje ti bo pa rekel, da mu potrošništvo ne predstavlja višek življenja.


Saj se ve za rek:
Najboljše stvari v življenju so zastonj

jype ::

No ja, Nutella niti ni tako poceni.

furion ::

jype je izjavil:

furion> zakaj ti potlej SF job za $150k/yr ni dovolj?

Ker bi me samo zavarovanje, ki bi pokrilo bolezni, ki so mi jih tukaj že pozdravili, stalo več kot $150k na leto. Rizičen sem za še dražje bolezni, ki jih zavarovalnice, če si rizičen, v ZDA sploh ne krijejo (ne moreš skleniti take police), a to nikjer v EU ne bi bil problem. Tudi v Kanadi in Avstraliji bi me pokrpali, ne da bi pri tem bankrotiral.

furion> Ce zelis imeti isti standard v SLO, je drazje, ne ceneje kot v USA. Nevem, kako ti je lako pol manj $$ dovolj za drazje dobrine.

To niti približno ne drži. Če želiš imeti isti standard v ZDA, to plačaš praktično povsod. Pri nas otroke lahko vpišeš v dobro šolo brez znatnih stroškov - v ZDA moraš za to plačati ogromno (od 40% do 100% višjo najemnino, na primer). Pri nas so otroci zavarovani po tebi, v ZDA pa mora to plačati delodajalec (moj potencialni sicer bi, a tega ne počnejo vsi), ali pa moraš drago zavarovanje ($2k na leto na otroka) plačati sam. Pri nas gre mularija lahko na faks za znosne stroške, v ZDA pa se jih večina zakreditira za 20-30 let.

Ja, veliki avtomobili in luksuzne bajte so tam praktično zastonj, če nisi blizu nobenega pomembnega mesta. Fino, ampak to ni moj cilj in v resnici bi si lahko vse to privoščil tudi tukaj, če bi me zanimalo. Za ogromno bajto v prekmurju lahko našparam v petih letih, za tri velike avtomobile pa že imam, ampak jih k sreči ne potrebujem.

Prašna luknja, kakršno imam doma, v SF stane $100k na leto, btw.


Dobre sole v slo niti ne obstajajo haha... Ali pac? Imamo mogoce elitne privat alternative tej greznici od javnega solstva, kateri glavni interes je idoktrinacija, poneumljanje in nasploh konstantno pranje mozganov, z vizijo stvaritve pridnih, poslusnih suznjev...

V USA, ce imas $$, lahko svojim potomcem omogocis the real education.

jype ::

furion> V USA, ce imas $$, lahko svojim potomcem omogocis the real education.

Mhm, škoda, da rezultati eksternih preverjanj znanja za te šole tega ne odražajo. Velike razlike so med šolarji revnih in bogatih, majhne pa med javnimi in zasebnimi šolami. Podobno kot pri zdravstvu smo v EU tudi glede šolstva še vedno učinkovitejši od ZDA.

Marsikdo ima zelo romantične predstave o ZDA, če se resnično podrobno pozanima pa pride do obupnega spoznanja - da ZDA niso niti senca tistega, kar bi po teorijah avstrijske šole morale biti.

furion> Dobre sole v slo niti ne obstajajo haha... Ali pac?

Čemu bi trdil kaj tako očitno zgrešenega?

https://slo-tech.com/novice/t476363
https://slo-tech.com/novice/t529019
https://slo-tech.com/novice/t574818
je verjetno zgolj naključje.

furion ::

jype je izjavil:

furion> V USA, ce imas $$, lahko svojim potomcem omogocis the real education.

Mhm, škoda, da rezultati eksternih preverjanj znanja za te šole tega ne odražajo. Velike razlike so med šolarji revnih in bogatih, majhne pa med javnimi in zasebnimi šolami. Podobno kot pri zdravstvu smo v EU tudi glede šolstva še vedno učinkovitejši od ZDA.

Marsikdo ima zelo romantične predstave o ZDA, če se resnično podrobno pozanima pa pride do obupnega spoznanja - da ZDA niso niti senca tistega, kar bi po teorijah avstrijske šole morale biti.

furion> Dobre sole v slo niti ne obstajajo haha... Ali pac?

Čemu bi trdil kaj tako očitno zgrešenega?

https://slo-tech.com/novice/t476363
https://slo-tech.com/novice/t529019
https://slo-tech.com/novice/t574818
je verjetno zgolj naključje.


Verjetno ne razumes, da se pod pojmom education skriva veliko vec, kot memorizacija snovi iz solskega predmeta, kot je kemija.

jype ::

furion> Verjetno ne razumes, da se pod pojmom education skriva veliko vec, kot memorizacija snovi iz solskega predmeta, kot je kemija.

Očitno ne razumeš, da se pod pojmom kemijska olimpijada skriva veliko več, kot je deklamiranje v šolah na pamet naučene snovi.

Čeprav je v slovenskem šolskem sistemu treba veliko reči popraviti, ta sistem ni slab - proizvede bistveno več in bistveno boljših kadrov, kot jih uspe naše gospodarstvo zaposliti.

furion ::

jype je izjavil:

furion> Verjetno ne razumes, da se pod pojmom education skriva veliko vec, kot memorizacija snovi iz solskega predmeta, kot je kemija.

Očitno ne razumeš, da se pod pojmom kemijska olimpijada skriva veliko več, kot je deklamiranje v šolah na pamet naučene snovi.

Čeprav je v slovenskem šolskem sistemu treba veliko reči popraviti, ta sistem ni slab - proizvede bistveno več in bistveno boljših kadrov, kot jih uspe naše gospodarstvo zaposliti.

Ljudje iz elitnih krogov definitivno niso prispeli na tak visok polozaj preko kemijskih olimpijad, ampak z znanji in vescinami, ki jih v solskem sistemu ni.
Ljudje z medaljami iz kemijskih olimpijad kvecjemu postanejo uspesni inzinirji, in delajo ZA LJUDI, iz prve kategorije.

In other words, you spend 20 years in school, just to become someones bi*ch. Congratulations!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

pegasus ::

Čigav bi*ch boš, je popolnoma tvoja odločitev. Če je tvoj cilj, da se lepo po slovensko pokoravaš barabam, well, go for it.
Tudi jaz ti lahko povem, da so naše šole med najboljšimi v krogu z radijem cca 700km, če ne še več.

furion ::

pegasus je izjavil:

Čigav bi*ch boš, je popolnoma tvoja odločitev. Če je tvoj cilj, da se lepo po slovensko pokoravaš barabam, well, go for it.
Tudi jaz ti lahko povem, da so naše šole med najboljšimi v krogu z radijem cca 700km, če ne še več.

Well, unless you're financially free (wealthy), you don't have much choice, do you?

zdravcg ::

Za navadne ljudi stroškiživljenja v ameriki niso višji kot v sloveniji..
Bencin, nepremičnine, hrana je ceneje kot pri nas...

jype ::

furion> Well, unless you're financially free (wealthy), you don't have much choice, do you?

Seveda imaš izbiro. Jaz sem komaj nekaj let po prvem srečanju s korporativno kulturo že ustanovil svoje podjetje, ker sem spoznal, da nočem delat za idiote, ne glede na to koliko denarja imajo.

Poleg tega ne potrebuješ bajnega premoženja, da si finančno svoboden. Pol milijona evrov je dovolj, to pa lahko prihraniš prej kot v desetih letih, če se izučiš za opravljanje deficitarnega poklica in ustanoviš podjetje (če tega ne storiš imaš v Sloveniji zelo težko več kot eno veliko stranko, ne da bi se ti reči izdatno zapletle, ker imamo obsceno delovno zakonodajo).

zdravcg> Za navadne ljudi stroškiživljenja v ameriki niso višji kot v sloveniji..

Dokler ne zbolijo in nimajo otrok res ne, ampak to dvoje se zgodi večini ljudi. Ja, fino je pobegnit v ZDA za 10 let, prihranit goro denarja in se vrniti v državo, kjer je bolj udobno živeti in vzgajati otroke.

T-h-o-r ::

Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

marvin42 ::

jype je ponavadi trol, v tej temi vam pa cel cajt že skuša odpreti oči in zbrisati imidž amerike, ki ste ga dobili iz gledanja ameriških filmov. Življenje v Ameriki je zelo zelo drago.
Mostly Harmless

LeQuack ::

Če je življenje pri nas toliko bolj zakaj vsi odhajajo namesto prihajajo?
Quack !

jype ::

ZDA so tako velika država, da je tam na voljo praktično vse. Življenje je drago v za IT kadre zanimivih regijah, obstajajo pa tudi revni predeli, kjer je življenje poceni (in žal tam tudi ni veliko vredno).

Tako kot EU, kjer lahko udobno živiš napol zastonj v kakšnem manjšem Romunskem mestu, ali pa si s 5 jurji na mesec revež v Oslu.

LeQuack> Če je življenje pri nas toliko bolj zakaj vsi odhajajo namesto prihajajo?

Brez skrbi, tudi prihajajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

7982884e ::

jype predpostavlja, da vsak posameznik vsaj 4x v življenju faše zelo težko bolezen

PrimozR ::

jype je izjavil:

Čemu bi trdil kaj tako očitno zgrešenega?

https://slo-tech.com/novice/t476363
https://slo-tech.com/novice/t529019
https://slo-tech.com/novice/t574818
je verjetno zgolj naključje.

Prime kandidati za pobeg iz države, po možnosti še med študijem ;)

furion je izjavil:

Verjetno ne razumes, da se pod pojmom education skriva veliko vec, kot memorizacija snovi iz solskega predmeta, kot je kemija.

Verjetno ne poznaš nikogar, ki je obiskal katerokoli olimpijado iz naravoslovnega predmeta. ČE bi ga, ne bi govoril takihle bedarij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

jype ::

PIPI> Prime kandidati za pobeg iz države, po možnosti še med študijem ;)

Moj sodelavec, ki se je iz ZDA preselil v Ljubljano je to ubesedil takole: "Your education seems to be very export oriented."

Hayabusa ::

marvin42 je izjavil:

jype je ponavadi trol, v tej temi vam pa cel cajt že skuša odpreti oči in zbrisati imidž amerike, ki ste ga dobili iz gledanja ameriških filmov. Življenje v Ameriki je zelo zelo drago.

Ameriški filmi Hollywood produkcije so čista propaganda, kdaj bo ljudem to jasno ?
American dream, land of the brave&free&opportunity in podobne traparije so kot Dedek Mraz, there is no such thing !

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

PrimozR ::

jype je izjavil:

PIPI> Prime kandidati za pobeg iz države, po možnosti še med študijem ;)

Moj sodelavec, ki se je iz ZDA preselil v Ljubljano je to ubesedil takole: "Your education seems to be very export oriented."

Tole bom še uporabil, mark my words! :)

furion ::

jype je izjavil:


Dokler ne zbolijo in nimajo otrok res ne, ampak to dvoje se zgodi večini ljudi. Ja, fino je pobegnit v ZDA za 10 let, prihranit goro denarja in se vrniti v državo, kjer je bolj udobno živeti in vzgajati otroke.


Jap, to je to. Zal je USA trenutno ze kr garbage, kar se opportunities tice (ker so bankirji vse pokradli aka. kriza 2008+), ampak vseeno so se zmeraj 100x boljse kot v slo. Cilj je iti v USA za 10 let, nagrabit cimvec in si ustvarit zivljenje nekje na boljsem (USA je fu*king police state, po 30-35ih letih starosti definitivno nebi hotel zivet tam). V slo se definitivno nebi vrnil, maybe south america, or asia...? Who knows, what state will the world be in than...

All in all, USA je good place to be if you're doing well, edino privacy nimas, sam to bo kmalu itaq povsod. Aja, pa compliant moras bit (police state again)...nic protestirat pa to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Multinacionalke v Kaliforniji namenjajo milijarde za reševanje krize dostopnosti nepr (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5516343 (13883) hammock
»

Temna stran razvoja iger (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
9622006 (16518) Gagatronix
»

Google namenja milijardo dolarjev za krizo dostopnosti stanovanj

Oddelek: Novice / Ostale najave
3712004 (9902) igorpec
»

Lepo je v ZDA biti mlad inženir (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7325133 (21061) avani
»

Koliko stane računalniški inženir v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21753852 (40415) AndrejO

Več podobnih tem