Forum » Znanost in tehnologija » delilnik toplote brunata (skala)
delilnik toplote brunata (skala)
klein ::
pred kratkim so mi montirali delilnike toplote na nove radiatorje.
Na njihovi spletni strani piše, da Pri montaži na radiator se v delilnik vedno elektronsko vnese skala. To je vrednost, ki je odvisna od vrste in velikosti radiatorja. Tako lahko neposredno primerjamo porabljeno toploto med posameznimi radiatorji.
mene pa zanima če kdo ve kako se ta skala izračuna in kaj ta skala pomeni? ker na delilniku toplote so kr ene cifre brez repa in glave. Ali večja številka pomeni večja vrednost in oz večji količnik pri beleženju enote porabe? in koliko bi znašala ta vrednost za en klasični radiator tip 22 800*1200?
ker namreč meni ni nič jasno. Jaz imam na klasičnem tipu radiatorja 22 800*1200 napisano vrednost 24168 pri punci domma, kjer so prav tako brunatini delilniki istega modela imajo na podobnem radiatorju ki je za polovico manjši napisano 55000, v drugem prostoru kjer pa imajo 2 krat večji radiator pa je cifra okrog 15000, v koplanici pa ko je najmanjši pa cifro okrog 77000. Pri meni pa se te cifre gibljejo od 20067 do 24168 in pri tem najmanjšo cifro (20067) ima srednji radiator tip 21 600*800. večjo (21067) ima manjši radiator tip 21 600*600 v spalnici, 21039 ima najmanjši radiator v koplanici, 24168 pa ima največji v dnevni tip 22 600*1200. .. pač nobene logike. da ima v enem primeru večji radiator manjšo cifro skale kot manjši radiator. največji pa ima največjo skalo. pri punci doma pa so te vrednosti v ful večjem razponu.
kako bi lahko prevero če je dejansko skala nastavljena glede na mojo velikost radiatora? al kako se to zračuna vrednost skale?
Na njihovi spletni strani piše, da Pri montaži na radiator se v delilnik vedno elektronsko vnese skala. To je vrednost, ki je odvisna od vrste in velikosti radiatorja. Tako lahko neposredno primerjamo porabljeno toploto med posameznimi radiatorji.
mene pa zanima če kdo ve kako se ta skala izračuna in kaj ta skala pomeni? ker na delilniku toplote so kr ene cifre brez repa in glave. Ali večja številka pomeni večja vrednost in oz večji količnik pri beleženju enote porabe? in koliko bi znašala ta vrednost za en klasični radiator tip 22 800*1200?
ker namreč meni ni nič jasno. Jaz imam na klasičnem tipu radiatorja 22 800*1200 napisano vrednost 24168 pri punci domma, kjer so prav tako brunatini delilniki istega modela imajo na podobnem radiatorju ki je za polovico manjši napisano 55000, v drugem prostoru kjer pa imajo 2 krat večji radiator pa je cifra okrog 15000, v koplanici pa ko je najmanjši pa cifro okrog 77000. Pri meni pa se te cifre gibljejo od 20067 do 24168 in pri tem najmanjšo cifro (20067) ima srednji radiator tip 21 600*800. večjo (21067) ima manjši radiator tip 21 600*600 v spalnici, 21039 ima najmanjši radiator v koplanici, 24168 pa ima največji v dnevni tip 22 600*1200. .. pač nobene logike. da ima v enem primeru večji radiator manjšo cifro skale kot manjši radiator. največji pa ima največjo skalo. pri punci doma pa so te vrednosti v ful večjem razponu.
kako bi lahko prevero če je dejansko skala nastavljena glede na mojo velikost radiatora? al kako se to zračuna vrednost skale?
take care..
floyd1 ::
Tisti koeficient ti izračunajo glede na tip in velikost radiatorja. Pri meni so na Aklimatih prešteli člene in izmerili višino, potem pa pogledali v njihove tabelice. Pri kopalniškem pa spet neka druga tabela za "lojtre". Precej "na oko" če mene vprašaš, ampak tolaži se, da pri vseh naredijo enako. Če nimaš tistih njihovih tabel, boš po mojem to težko izračunal. Poraba radiatorja (v "enotah") je bila pri nas (če se ne motim) tretja številka po vrsti, za ostale niti nisem vedel, kaj pomenijo. Ampak je bil Enerkonov delilnik.
Sicer pa pokliči vašega monterja (verjetno tudi vsak mesec odčitava rezultate), pa ti bodo vse razložili. Prvo leto smo še "buljili" v te napravice, potem pa smo za ogrevanje plačevali tako malo, da sem na njih čisto pozabil in nisem več nič kontroliral.
Sicer pa pokliči vašega monterja (verjetno tudi vsak mesec odčitava rezultate), pa ti bodo vse razložili. Prvo leto smo še "buljili" v te napravice, potem pa smo za ogrevanje plačevali tako malo, da sem na njih čisto pozabil in nisem več nič kontroliral.
klein ::
Ja glih to ne zaupam ker monter ni gledal v nobene tabele. Se bojim da je ostala vrednost ista kot pr starih radiatorjih.
take care..
spamer ::
Vec o teh delilnikih in skali na spodnjem linku:
Na kratko povedano teji delilniki so en velik nateg, kar so mnogi strokovnjaki opozarjali ze leta.
Zadnje 3 stevilke so VELIKOST RADIOATRJA, medtem ko 2 spredaj se spreminjajo in sumim, da se gre za kak koeficjent, ker se spreminja glede na porabo in mislim, da imam prav, toda to je TAJNOST.
http://www.misteriji.net/forum/index.ph...
Na kratko povedano teji delilniki so en velik nateg, kar so mnogi strokovnjaki opozarjali ze leta.
Zadnje 3 stevilke so VELIKOST RADIOATRJA, medtem ko 2 spredaj se spreminjajo in sumim, da se gre za kak koeficjent, ker se spreminja glede na porabo in mislim, da imam prav, toda to je TAJNOST.
http://www.misteriji.net/forum/index.ph...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
mujek ::
Sploh ne. Delilniki so čisto v redu zadeva.
Težava je v monterjih in ponudnikih odčitavanja.
Tip radiatorja (koeficient) je lahko zapisan v radiatorju. Težava pa je, da (kot ste opazili) monterji niso najbolj... zanesljivi. Druga opcija pa je da imajo vsi radiator enak koeficient (recimo default) in se faktor radiatorja upošteva pri obračunu (kar je bolj pregledno - ampak spet - je faktor pravilen?).
Sam izračun porabe po stanovanju pa je znan. Jaz sem 2x preverjal račune in se mi je vedno izšlo.
Konkretno Brunatinih delilnikov ne poznam. Sem bolj domač z Qundis (Siemens, Merilna tehnika) opremo.
mujek ::
Nevem - nisem bil nikoli zraven pri vgrajevanju delilnikov (sem v najemniškem stanovanju). Bi pa rekel, da ne.
To je tudi težava.
Ti pa priporočam, da vprašaš svojega upravitelja o tem. Če se bo kaj jokal, da ne more/ne gre pa ti je to že lep indikator, da je nekaj sumljivo.
To je tudi težava.
Ti pa priporočam, da vprašaš svojega upravitelja o tem. Če se bo kaj jokal, da ne more/ne gre pa ti je to že lep indikator, da je nekaj sumljivo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Radiator ne delaOddelek: Loža | 11788 (6064) | Likalnik |
» | Cenejše ogrevanje na elektriko? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10155 (6876) | mancini |
» | Delilnikih toplote in stroški odčitavanja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 39766 (22752) | Uporabnix |
» | OgrevanjeOddelek: Loža | 2235 (2007) | feryz |
» | Delilniki odvzema toplote (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 57748 (46707) | Spajky |