» »

SiOL z ADSL nima vec asov v rokavu ?

SiOL z ADSL nima vec asov v rokavu ?

Cokolesnik ::

Ko berem njihov cenik... Maximalna FIZICNA hitrost je pri paketih oznacena z rdeco zvezdico, gre za 8 megabitov DL in 768 kbitov UL. To si lahko razlagamo, da vecjih hitrosti ne bodo ponujali, kar je pravzaprav normalno glede na znane omejitve ADSL. Kak drug DSL koncept pa tudi ni za pricakovat ravno kmalu. Pusmo tud ob strani realne potrebe deskarjev, pa nesrecneze Telemacha ipd. a vendar...

Zdaj ma kabel odlicno priloznost, da pove, kaj zmore! Sploh ce spravimo v kabel tudi telefonijo pa se kej... A ni tak?:)

the_unborn ::

sej vsi vemo kaj kabel zmore, saj kaj ko nasi vrli ponudniki niso pripravljeni zrtvovat kaksnega tolarcka vec za vecji bandwidth v tujino:\

edini hitrejsi dsl je vdls (kolk vem) , samo rabis opticne kable, ki pa jih sigurno ne bodo sli vlect (vsaj ne kmalu)

MUC ::

Read my lips:

Kabel ne bo NIKOLI ponudil česa podobnega in zagotavljal tak QoS, ker to z današnjo teknologijo enostavno ni mogoče zagotoviti, brez OGROMINH stroškov.

Vzamimo EuroDOCSIS:

Vozlišče stane okoli 20.000-40.000 EURov. DL hitrost za segment je 45Mbps. Če priklapljamo naročnike po 8Mbitov, pomeni, da jih priklopimo 6. S šestimi, pa se investicija nikoli ne izplača. Lahko jih priklopiš več, samo potem 8Mbitov ni več dosegljivih v vsakem trenutku.

Vse težave zato, ker si kabelski uprabniki delijo ISTI kabel.

Pri ADSLu ina vsak svoj kabel in dosečt in vzfrževat deklarirane htrosti ni tako težko, pa še ceneje je.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MUC ()

universe: mogli bi se zdruzit vsi v SLO in bi po mojem kr nabral sredstev za investicije. katerega ponudnika pa uporablas ti?

ADSL 2 standard je bil sprejet nekaj mesecev nazaj.

Histosr na parici so dvignili na 14mbps ter zvišali razdalje delovanja. Za prihosnost ADSLa se ni bati.

Prihodnst kabla pa je po mojem mnenju vprašljiva. Vsekakor pa mi je jasno, da kabel ne bo nikoli namenjen doseganju velikih hitrosti. Ponujali bodo poceni internet za IRCarje. (Telemach to imenuje: "gospodinjski internet" :)

Mr.B ::

Dokler Kablaši ne bodo odprli pips, pa ne bodo konkurerali ADSL-ju.Če bi ti kablaši zagotovili konkretne prenose, se SIOL nebi mogel primerjati ? Če ceni ADSL-ja prišteješ še ceno telefonije , pa je cena dražja kot kablašev, seveda če bi bili prenosi po pogodbi, hm pa niso. By By telemach, sem zato na ADSL-ju.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

kaj bi dal, da bi telemach kupla kaksna velika ameriska firma s prevec denarja (ala vega & co) in bi posteno porihtal kabelsko infrastrukturo, pa hkrati se kej novega uvedli:O

Mr.B ::

Halo Vega ? A si slučajno njihov naročnik ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

SasoS ::

muco, verjemi da tudi pri Siolu/Telekomu nimaš nikoli zagotovljene deklarirane hitrosti. Telekom v *najboljšem* primeru (ARNESov ADSL) dela overbooking približno v razmerju 1:2 - 1:3, za "ceneni" siol adsl pa je ta številka pomojem precej višja - pač odvisno od količine ljudekov obešenih na DSLAMu...

muc...sasos ima prav.:D

Zgodovina sprememb…

Overbooking na ADSLu NI množen. DSLAM ima recimo 100 priklopnih mest in 101 se ne da več priklopit, brez širitve opreme. Na kablu je overbooking možen.

Na ADSLu je treba pazit samo, da je pipa od cetrale do SiOla >= recimo 1/2x(vsota hitrosti paketov naročnikov) in bodo vsi v 90% časa dobili tako hitrost, ki jo plačajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MUC ()

Muc, a ves da sem slisu da majo na SiOLu samo dva sposobna administratorja in da se drugi celo se malo uci od prvega. A mislis, da se jim ne bo zalomil?:)

Al pa mam napacne insajderske informacije.

Hux ::

Pravzaprav ma SiOL kot nejmocnejso podjetje ter z dobro hrbtno podporo K.O Ase v rokah ki bojo nedvomno pometle z kabli v prihodnosti. ADSL sicer ni nepremagljiv in njegov konec tudi ze vidim samo prej bo konec z kabli :D

Tr0n ::

A ves, da sem nekje slisal, da so vsi kabelski administratorji nesposobni.

Mislim, ti mas pa res low IQ finte :).

Čokolešnik: to so škodoželjne čenče :)

Lahko da so cence, ali pa sem macki stopil na rep, pritisnil na zulj? Zulj, ki obstaja.;)

Soprano ::

To o Siolovem kadru sem tudi jaz bral v Delu pred kakšnim slabim mesecem...

Muc: da ni možen overbooking adsla? Heh, ta pa je dobra =)

Pa še kako je možen in tudi uporabljan. Angleški internet ponudniki morajo v ponudbah celo napisati kakšen overbooking delajo. Pod 1:10 za firme (dragi paketi) nima nihče, bolj se vrti tam okoli 1:30 do 1:40.

Brez overbookinga bi pomenilo najeti vod. Koliko pa stane 2 Mbps najeti vod pri Siolu pa se itak ve. Vsaj ena ničla zraven pri Adsl cenah.

Soprano

Še enkrat, ker mešate ADSL priključke in vod od centrale do SIola

ADSL priklučkov ni možno overbookat.
Primer iz vsakdanjega življenja. V steni imamo 10 vtičnic za elektriko. Nikakoe ne moremo priključiti 11 kablov v 10 vtičnic.

Vod se da overbookat in je to tudi dobrodošlo. Enako je overbookan vodovod, električno omrežje, avtoceste, ceste , ...

V vseh primerih, npr:

* če bi VSI šli z avtom na cesto na enkrat, bi bilo vse zabasano
* če bi vsi na enkrat odprli vodo v kopalnici, bi voda prenehala teč, ker nima vodovod tako velikega pritiska vode in tako velikih cevi za pretok toliko vode
* če bi vsi naenkrat prižgali vse luči, pralne stroje, električne peči, itd, bi se električno omrežje sesedlo

Ker NIKOLI vsi v nekem trenutku ne delajo iste strari, se overbooka zadeve, da je povezava optimalno izkoriščena.

Stopnja overbookanja nam pove, kolikšna je verjetnost, da bo hitrost manjša od deklariranje.

Tody ::

universe NE ME SMEJAT misliš da je telesmeh znanje in investicija treh gorencev in dveh lublančanov pa enga štajerca ?? Telesmeh je v večini tuj in nobenden ne bo šel nič štimat če ne bo vidu kakega dinarja sem pa za to da prenovijo napeljavo (saj živim od prodaje le te :D )

SubOrbit ::

MUC: vse je res kar si povedal, ampak zame je vseeno ali imam ozko grlo v vodu od mene do centrale ali pa od centrale do SiOLa - v vsakem primeru mi ne dela po deklarirani hitrosti...

OK, si razjasnil pojme kaj je adsl in kaj ostala infrastruktura dalje od dslamov (no ja... :D povrsno...) , vendar za koncnega uporabnika to niti ni pomembno... gre samo za manjso "napako" v izrazoslovju. a bo, ce recem da je povezave od mene do siola overbookana v redu? :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SubOrbit ()

EjTi ::

SubOrbit: Samo ozko grlo je pri nas ponavadi povezava domači_računalnik<->operater. Ko pingam kabelski rooter traja 1800ms (točno tako - najvišje izmerjeno, urno povprečje tudi 800ms), ko pa pingam USA pa traja 1910ms. To pove, da je ozko grlo link do SiOLa (imam SiOL internet). Pr ADSLju se pa to odpravi (ker imaš lahko konstantno 8Mbit/s link).

Bakunin ::

1. - ping ni merilo za prepustnost. http ter ftp prenosi SO merilo.

2. - "ADSL se ne da overbookat" - tu mi ni cisto jasen izraz ADSL ozi. kaj mislis s tem ADSL ? prikljucek na centrali / prepustnost / ....

1Mb pri uporabniku + ~6% zaradi PPPoE + ~10% zaradi ATM voda do centrale =~ 1.3Mb, ki ga mora ISP dati
vod v tujino / stevilo uporabnikov ADSL = ?

PS: a je kdo preveril da SIOL nima transparent proxy ? O:)

3. - CATV Internet se da zelo lepo ustimat in je dosti bolj skalabilen kot ADSL. Problem je v tem da nekateri ne znajo ali pa nocejo placati za znanje.
KKS.NET dela bp (pac koliko si placal za prenos :] )

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bakunin ()

EjTi ::

Vem jest to. Samo propustnost ponavadi ne velika, če je ping skoraj 2sekunde. Pri meni je takrat UL biu 2KB/s. Pa racimo ko kej downloadam se use prekine pa z irca me dol meče,... Na testih mam tud 15 do 25% packet lost-a.

Eh dalec od tega da KKS dela brez problema. Smo spilali Warcraft 3 prek neta z enim Anglezom kot hostom. Dva frenda na KKS en na Arnes/KKS in jaz na Siolu. Dostikrat se pojavijo pingtimeouti pri vseh treh frednih izmenicno in mora cela grupa cakat na njih. Vcasih tudi kirega disconekta iz gamea. 2 Ziher ne poganjata kakih download programov en pa nisem ziher jaz pa nonstop v ozadju med igranjem.

Soprano ::

Hja Huxek, to je drugo... Tebi vedno vse dela, ker si lep. Malce retardiran, ampak lep ;)

Soprano

swar ::

Ko bo telesmeh ponudu kakovosten internet tok kot ga ima siol adsl pol lohk govorite kaj je bols adsl ali kabl...Pa ne zdej nabijat men pa telesmeh dela BP,ker vsi vemo kako dela telesmeh pri vecini userjih,kako pa adsl...Sam sem bil na linku in mi je tok zal da se jim dal samo 30k za priklop >:D (blo je cca 80k drgac)

Hm soprano ti govoris kot en :D. Si al nisi?

Eh dalec od tega da vse vedno deluje. par dni nazaj je lih bil 30 minutni blackout ampak vsej ko dela me ne diskonekta.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kabelski internet cenejši kot ADSL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10410073 (7755) flipflop
»

Kabelski internet cenejši kot ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
548775 (8775) Skubi
»

Osebno zadovoljstvo: ADSL ali KABL ? (strani: 1 2 3 )

1018001 (6202) Narcos Satanicos
»

Govorice, kaj namerava SIOL v prihodnosti (ADSL) - OMEJITVE (strani: 1 2 3 )

1127271 (5095) MUC
»

siol ADSL (reakcija kablasov) (strani: 1 2 3 )

1379822 (6881) AlienRex

Več podobnih tem