» »

Govorice o ADSL na analognih linijah resnične?

Govorice o ADSL na analognih linijah resnične?

«
1
2

iso2000 ::

Zadnje čase vedno bolj ugotavljam, da je čas za kakšno hitrejšo povezavo v svetovni splet. Vendar se mi zdi neumno, da bi si moral omisliti še ISDN, ki ga popolnoma nič ne rabim. Sem pa zasledil v nekih člankih Dela, da za letos obstaja možnost, da bo ADSL možen tudi na analogni liniji. Meni se zdi to zelo vprašljivo, saj Telekom sedaj od vsakega, ki želi do ADSL-ja "povleče" še za ISDN. In se mi zdi čudno, da bi si minimalno za 20.000 Sit zmanjšali zaslužek. Edino, če bi vsi nehali naročat ADSL in ISDN. To pa je verjetno nemogoče. No, kaj vi mislite o tem?

Upam, da sem izbral pravo mesto za to temo - drugače prosim Admin-a, da jo prestavi na ustrezno mesto.

G[e]c ::

Baje povedu foks k dela na telekomu da bojo adsl znizal za 50% narocnino. Pa zdej to enkrat k pride vn se kabelska od telekoma. Caa v 1 mescu, to so sicer lahko ciste buce lahko je pa vse res:D

Daniel ::

Mi smo že na kabelski od telekoma ampak oni na tej kabelski ne ponujajo kabelskega neta.

PaJo ::

Kakor sem enkrat ze napisal, po mojem se ADSL-ja kmalu ne bo na analognih linijah, vsaj pri nas ne;(
Sploh pa glede na predvidene podrazitve telfonske narocnine in glede na to da imas pri ISDN-ju dve cifri, ti bo v prihodnosti ISDN boljsa investicija, edini blem so obstojeci telfoni v hisi, ker starih anlognih obicjano ne moras ponucat, razen ce vzames oni pretvornih ali pa paket z ovo Siemensovo brezzicno centralo, ki ima prav tako anlogne izhode.
No v glavnem, po mojem bos na ADSL preko anlogne linije se cakal, verjetno stvar letos se ne bo dosegljiva.
Kar se pa tice TV-ja in podobnih zadev preko ADSL-ja, pa se kar nekaj govori o tem, upam da bo kaj res:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

mrTwelveTrees ::

V tujini vem da je to mogoče,

pri nas pa ni konkurence, in lahko Telekem dela kar hoče - logično ,...

pfej, pfuj, pluvamo nate Telekom ! ;((

Zgodovina sprememb…

MUC ::

ADSL na analognih linijah BO možen tudi v Sloveniji in to na tistih centralah, ki so zelo odročne, kjer bo le kakšen posameznik vzel ADSL in se jim ne bo splačalo za to celotno cenrtalo predelat v ISDN centralo, da bodo lahko tega reveža prklopil na ADSL

V mestih in večjih naseljih bo ISDN pogoj.

Poleg tega, kdo ne more dat 20.000 SIT na 12 obrokov, ne more vzet niti ADSLa. Analogna/ISDN naročnina bosta kmalu tako in tako enaki.

Elemen_T ::

mrTwelveTrees,

Kaj ti je pa telekom storil?

Kolikor jest vem - meni je dal hitro in zanesljivo DSL povezavo za ceno enega piva na dan ... s čimer sem povsem zadovoljen.

Red_Mamba ::

meni je rekel sosed (negov oče dela na telekomu), da ADSL analog ne nikoli sploh !
Torej če povem slovensko: Ko bo pekel zmrznil!

|GrEgOr| ::

Poleg tega, kdo ne more dat 20.000 SIT na 12 obrokov, ne more vzet niti ADSLa. Analogna/ISDN naročnina bosta kmalu tako in tako enaki.


Ne gre za to, kdo lahko kdo pa ne more.

Kaj naj z dvema številkama, ko pa še ene ne rabim! Moj račun zgleda približno tako:

3000 SIT naročnina
1000 SIT pogovori

Telefon še itak mamo samo zaradi babice, da nas lahko pokliče, drugače pa ga itak noben več ne uporablja. (običajno zvoni ko kličejo s kake zavarovalnice in podobna sranja).

Sicer pa, čez kakšno leto ali pa dve bo telekom vrjetno vse analogne linije nadgradil z ISDN (vrjetno boš imel samo eno telefonsko), kajti lažje in cenejše bo vzdrževanje.

(eni še bodo pomnili, kako je bilo potrebno plačevat za premestitev iz analogne na digitalno centralo, (da smo lahko uporabljali tonsko izbiranje) nato pa tako vse naročnike premestili na digitalne centrale - ZASTONJ!!! - isto bo z ISDN-jem)

Tr0n ::

Finta je v tem, da ti bo cez nekaj casa ISDN stal manj ali enako, kot pa navadni analogni priklucek (narocnina se ze priblizuje, ISDN narocnina ostaja enaka).

Torej, ce te prav razumem, imas raje eno analogno linijo, kot pa da bi imel dve digitalni pogovorni in placal enako? :)

"eni še bodo pomnili, kako je bilo potrebno plačevat za premestitev iz analogne na digitalno centralo"

Ha, prosim? Kaj ti si moral placat? Hehe, jaz sem samo poklical na lokalno centralo in cez par minut sem ze mel tonsko :).

|GrEgOr| ::

Ha, prosim? Kaj ti si moral placat? Hehe, jaz sem samo poklical na lokalno centralo in cez par minut sem ze mel tonsko :).


Ti si pred 10-12 leti poklical in zahteval digitalno centralo???


Sicer pa you missed my point....

kaj naj z dvema linijama če še ene ne rabim. S punco mama pogovore preko GSM-ja cenejše, kolegov tak nikoli ni doma, se tudi preko GSM-ja menimo, ko pa so doma pa preko MSN-ja (ali pišemo ali pa preko mikrofona). Torej stacionarnega rabim samo zato da lahko pokliče moja babica.

in za to bi naj dal 20 jurjev + za nov brezžičen telefon??????????????


ne hvala

meni osebno bodo ISDN priključlji zastonj, tisti pa ki ISDN rabite pa si ga vzamite.

wishmaster ::

Analogna linja dela glih tako kot bi mela lesene vode.:D Dejstvo je:Tist ko bo hotel met adsl bo moral imet isdn.Pa si to že enkrat vbijte v glavo.:D 10000 % še adsla prek analogne linje letos ne bo in tud ni treba da je kdaj(telekom se ne bo j***l z tisto peščico folka ko hoče met adsl prek analogne linje.ker vem to iz zanesljivih virov

Brane2 ::

Kot jaz vem, tehnično ADSL prav lepo dela na "analognih" linijah. Saj gre samo za en filtreček na parici na naročnikov strani in v centrali, ki ločuje frkvenčni pas za ISDN/tel in ADSL in to je to. Kritična je tu predvsem kakovost in dožina parice, ne pa ISDN ali analogni priključek. Telekom forsira ISDN iz svojih (političnih) razlogov...

Tr0n ::

|GrEgOr|: pred cca, 5-6 leti sem poklical, pa so zamenjali v par minutah :)

saj pravim, isti olaz je, kot sedaj, ko imas analogni telefon, s tem da imas potem pac dve liniji, zdaj pa ce jih rabis ali ne :)

seveda v primeru, da si zelis nabavit ADSL, ce ne pa tudi analogne ne rabis, pa babici raje GSMa nabavi :)

wishmaster ::

jaz bi uvedel da je adsl možen prek "lesenih vodov"-analogne linje.Sam bi morali plačati za nadgradnjo centrale tisti ki to hočejo (od 200.000 sit dalje),pa še potem si ne bo nobeden prišel gor da je isdn cenejši.(ker nekateri ne vedo kam z denarjem)
Znanec iz telekoma mi je povedal da to ne bo možno najmanj 18 mesec.

ADSL prek analogne linje deluje sam drugo vprašanje pa je kako.Pri meni so telekomovci probavali ker smo meli pokvarjen NTBA.Na analogni linji edino na daljšo razdaljo deluje.Povezavo ti pa prekine 100 krat na dan. (vem ker sem to sprobal pri kolegu)

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

cradle:
Glede ADSL via PSTN: so bili priklopljeni analogni splitterji, ali obstoječi ISDN?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

wishmaster ::

razcepnik je bil isti kot ga mam zdaj.Fora je bila v tem da ntba ni deloval OK.NTBA so odklopili in ga odnesli.Telefonska št je bila ista kot na analognem prikljućlu (samo ena linja).Ker sem bil izredno tečen sem lahko imel tako priklopljen 1 teden.Pa še pri kolegu sem probal ki ma analogno linjo.Vzel sem svoj razcepnik in modem.Stvar je tudi tam delala.Sam enih 9x do 20 x na uro te disconectalo in pri meni in kolegu je hitrost ful nihala..To je bilo še takrat ko je še bil paket 512/64.Tako da adsl deluje z tako opremo tudi na analogni linji.(problem je samo stabilnost povezave=

zu_dre ::

cradle: ne nakladi

wishmaster ::

flt,najprej preizkusi in potem govori da naj ne nakladam.Problem adsla v analogni linji je sam v tem da hitrost preveč niha in se povezava večkrat prekine.Prednost je pa daljša odaljenost od centrale do 10 km.To bi po moje preprečil z posebnim razcepnikom.

zu_dre ::

cradle: telekom je testiral 3Com ADSL modem za analogne linije (PSTN) stvar je bila dotalna polomija. Modem se sploh ni odzival ko so ga priključili na DSL-am. Ne nakladi sem ti pa zato reku ker stvari malo bolje poznam kot pa ti.

wishmaster ::

kaj je pa to da te disconecta do 10 x na uro in hitrost niha od 10 kb do 110 kb/s.A to ni polomija.(za tebe očitno ni)

Sergio ::

Nekaj me še zanima. Poleg samega modema, ki mora delovati na PSTN, mora tudi modul na centrali biti nadgradnja PSTN priključka, ali pač? Če je temu tako --- ima Telekom take module sploh na zalogi?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

kolombo ::

V naši centrali bodo v kratkem omogočili ADSL (seveda s pogojem da imaš ISDN). Ampak sedaj so prišle iz telekoma govorice, da bo samo 16 priključkov možnih. In kdor se bo odločil za ADSL sedaj bo prišel zraven, potem pa dolgo ne bo več mogoč priklop. Pa me zanima ali samo strašijo, da bi pridobili čim več naročnikov, ali pa so res omejitve na centrali? A ni tako, da ko imajo v centrali omogočen ADSL, potem preprosto dodajo naročnike?

PaJo ::

To glede samo 16 pikljuckov je samo strasenje, tudi takrat ko so nadgrajevali centralo, kjer sem jaz prikljucen, so strasili samo z 30 prikljucki, od tega casa je minilo pol leta in jih je sedaj ze skoraj 100. Namrec da telekom omogoci vec prikljuckov rabi le dodat eno novo plosco zraven, res da zadeva nekaj stane, ampak se jim ze splaca:)
V glavnem tiste govorisce da bo premalo prikljuckov so po mojem nerelavante, no na zacetku ze mogoce ampak zadevo lahko cez kaki meses komot dogradijo, seveda ce je povprasevanje.:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Brane2 ::

Ne razumem. ADSL da ne dela na "analogni" liniji? Zakaj ? Saj če zamenjaš "linijo" v digitalno, zamenjajo samo modul v centrali. Bakrena parica je ista. Meni tole zveni bolj kot izmenjava kadrov med slovenskimi železnicami in Telekomom.

zu_dre ::

cradle: modem preklopi direktno na linijo pa boš vidu če je kej boljš. Dejavnokov je več modem, tvolja mrežana kartica, inštalacija kar je navečkrat, parica od centrale do tebe, ali pa kej na DSLMU.

Sergio: to pa ne vem točno se bom pa pozanimal

kolombo: ni bojazni da bo ADSL portov na DSLAMU zmanjkalo

Je preveliko popraševanje da bi na analogne linije preključevali ADSL. Zaenkrat ni še nobenega govora.

plavko61 ::

Ja TELEKOM je pa taprava mati terezija, saj vsi ki pojma nimajo tam delajo.

1. da negre po analognih linijah je laž, z ustrezno opremo gre
2. po analognih linijah so možne večje razdalje in večje hitrosti
3. ISDN je taka jajca da te kap, ker signal zaseda preveliko
pasovno širino in zaradi tega so pri ADSL majše hitrosti itd
4. Slovensko telefonsko omrežje je ena sama žalost, pri projektiranju
je blo bolj važno da čim več kasirajo in čim manj delajo, sledi omrežje
je k**** zdaj pa še bi radi prodali to jajco ISDN. Prva ISDN oprema že
crkava in zmeraj več bo tega. Potem pa ti reče telekomovec 40000 prosim, ker
nimate več garancije. Smo mi krivi da je omrežje in oprema k****.

TELEKOM hvala, drug teden si lahko pridete po opremo sem že na KKS Arnes

Brane2 ::

plavko61:

To verjamem.

wishmaster ::

če sem ga vezal direkt na linjo je šlabše delal.
To kar je plavko napisal se 1000 % strinjam.omrežje je v k***u,sam smo še lahko kar zadovoljni z adsl do zdaj.Bomo videli kaj bo naredil čas,.8-O

MUC ::

Kaj te je navedlo k temu, da je Telekomovo omrežje v k***? Kakšen argument?

Kar si prej najajal niso argumenti, ker se Telekom NI spomnil ISDN standarda naprimer, da je možen po analogni liniji si slišal, da to stane več denarja za manjšo stabilnost... lalala.. kje je tvoj problem?

Govoriš na pamet oz povej, da je tvoja analogna linija v k***, ker si ne privoščiš digitalne ISDN. Če je tako, potem ne posplošuj.

Če ti Telekom ni všeč, vzemi GPRS paket na Simobilu za 8K. Ko te bodo presenetili, da GPRS deluje le po digitalnem GSM sistemu se ne pritožuj, da je baje nekdo surfal po GPRSu tudi čez NMT.

PS: Ne želi si airbaga v kočiji, ker je to podobno, kar bi ti rad z ADSLom na analogni liniji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

Brane2 ::

MUC:

Bojim se da klatiš neumnosti. Ni "analognih" in "digitalnih" linij. Baker je za vse enak. Razumeš ?

To, kar je tip reku, da bi znala kombinacija navaden telefon+ADSL delati bolje od ISDN+ADSL je precej logično. ADSL modem je ravno tak modem, kot so bili stari 56 kBit V90, le da je narejen za veliko večjo pasovno širino. Stari "analogni" modemi so se pač morali potruditi, da spravijo čimveč skozi prepustni pas za navadni telefon (IIRC od 300 Hz do 3.5 KHz, torej uboga 3.2 kHz) ADSL uporablja natanko iste tehnike, le da je sedaj frekvenčna meja postavljena veliko višje. No , baje ne natanko iste, vendar zelo podobne. BAJE je pri ADSLu en širši frekvenčni pas namenjen downstreamu, ožji pa upstreamu, navaden modem pa uporablja iste frekvence za oboje. SDSL bo stvari postavil spet na pravo mesto in bo do popolnosti izkoristil prenosni pas bakrene parice.

ADSL modem se mora med delom umikati signalu telefona, če hočeš po isti liniji tudi telefonariti. Ta signal je pri ISDNju veliko širši od signala navadnega telefona. Cifer ne vem na pamet, me pa ne bi začudilo, če bi bil v mejah kakih 300 kHz ali kaj takega ali celo več. Obenem pa najvišja frekvenca, ki jo lahko spustiš po parici, verjetno ni višje kot kak megaherc ali celo manj. Pri višjih frekvencah postanejo motnje med paricami verjetno nevzdržno visoke. Torej ti ISDN odžira prenosni pas ADSL modema. ISDN modem je narejen precej bolj trapasto, zato niti približno ne izkorišča danega mu pasu kot bi ga stari dobri 56 kbit V90 ali ADSL...

Zakaj se zadeva pri tipu ni obnesla ? Saj je sam reku. Poštarjem se je šlo za to, da mu spravjo ISDN v delo in šele na njegovo teženje so na brzaka spackali nekaj skupaj. To ni primerljivo z dobro pripravljenimi stvarmi na obeh koncih parice...


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Govoriš na pamet oz povej, da je tvoja analogna linija v k***, ker si ne privoščiš digitalne ISDN. Če je tako, potem ne posplošuj.

Če ti Telekom ni všeč, vzemi GPRS paket na Simobilu za 8K. Ko te bodo presenetili, da GPRS deluje le po digitalnem GSM sistemu se ne pritožuj, da je baje nekdo surfal po GPRSu tudi čez NMT.


JA, samo Simobilu ni nihče plačal po parsto kSIT za zrak po katerem se vse to prenaša. Telekomu pa je mastno plačal vsak, ki je hotel telefonarit. In takrat ni blo konkurence. Da ne govorimo denimo o zajebancijah z dvojčki itd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

MUC ::

Vse res, le da pripomnim tole:

Linija je digitalna, ker po bakru potujejo 0 in 1, ki imajo svojo časovno periodo t0.

Če po liniji potujeo signali v obliki sinusa in njegovih oszalih harmonskih komponent je signal analogen.

Hardware, ki krmili signal stane skoraj enako, ne glede na medij, po katerem potuje (zrak, žica, optika)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

Brane2 ::


Linija je digitalna, ker po bakru potujejo 0 in 1, ki imajo svojo časovno periodo t0.


A potem glede na vse dosedaj rečeno lahko sklenemo da ADSL potrebuje ISDN "ker je linija digitalna" ? :D :D :D

Kako to ? Je narejena iz "digitalnega bakra" ? Kakšna je sploh "digitalna parica" ?


MUC ::

Linija je linija, res je.


V žargonu se pa reče, da je linija digitalna, če je tisto, kar je priključeno na obeh straneh digitalno oz obratno. Zakaj. Ker po njej enkart potujejo biti, drugič pa analogni signali.

Brane2 ::

To pravzaprav ni čisto res. Oziroma sploh ne.

SIgnali so VEDNO analogni. Digitalni strogo gledano sploh ne obstajajo v makro svetu. Če rečeš, da je enka, ko je "v žici štrom" in ničla ko ga ni, s tem signal še ni digitalen, saj pri prehodu vedno potuje skozi nedefinirano področje.
Digitalni signali so nek miselni abstrakt ki nam olajšuje razmišljanje. To je samo miselno orodje torej. Pri prenosu signal vedno "oblečeš" (moduliraš, kodiraš itd) v obliko, primerno za prenos.

Tudi če zakodiraš signal skrajno preprosto (štrom/ni štroma) lahko še vedno opazuješ frekvenčni pas, ki ga zaseda signal pri prenosu. Frekvenčni analizator se že ne bo pobunil, da signal "ni analogen".

Kar se "kockastih" signalov tiče, so v praksi enaki sinusnemu z zelo veliko harmoniki. Vsak periodični signal se da ustvariti s seštevkom samih sinusnih+kosinusnih signalov z osnovno frekvenco in nekim številom harmonskih frekvenc.

MUC ::

POl trdiš, da je računalnik pred teboj analogen? Da po žicah od CDroma do plate potujejo analogni signali... ipd. Če bi bilo to res, bi bil računalnik polen AD in DA pretrovikov... pa ne boš verjel, jih ni :)

Verjetno si hotel rečt, da idealnih digitalnih signalov ni možno narest. To je res, ker ni možno narest tako hitre zadeve, ki bi signal v 0 časovnih enotah spravila iz 0 v 5V.

To je res, zato so signali vedno malo neidealni, ampak še vedno nastopata le dve vrednosti 0 in 5V recimo. Seveda, če le ura ni prehitra, ko to spremljamo.

Kot dobro veš v naravi ni nič idealno, kot npr tudi ni idealne ženske, pa kljub temu nihče ne reče, da če ženska ni idealna, sploh ni ženska :)

Brane2 ::


POl trdiš, da je računalnik pred teboj analogen? Da po žicah od CDroma do plate potujejo analogni signali... ipd. Če bi bilo to res, bi bil računalnik polen AD in DA pretrovikov... pa ne boš verjel, jih ni :)


Res je. Tisto kar je digitalno, je popolnoma v softveru. Vse kar se tiče harvera je v osnovi analogno, vsaj obstoječa tehnika kot jo poznamo danes. Lahko jo sicer imamo za digitalno v vsakdanjem življenju, vendar se moramo zavedati, da je to le mentalni približek. V nasprotnem se lahko znajdemo v zmotah, kot je bila prejšnja o analognih in digitalnih linijah.

Če boš vprašal kogarkoli pri Intelu ali so njihovi CPUji digitalni, ti bodo najbrž odgovorili pritrdilno. Vendar imajo ravno oni en kup analognih gurujev, ki zgubljajo leta življenja ob snovanju novih procesorjev in študiju, kako skozi dano število pinov spustit čimveč uporabnega signala.


To je res, zato so signali vedno malo neidealni, ampak še vedno nastopata le dve vrednosti 0 in 5V recimo. Seveda, če le ura ni prehitra, ko to spremljamo.


Tudi to ne bo čisto res. Če predpostaviš, da je recimo FLASH čip digitalen, potem bi iz tega izhajalo, da je v vsaki njegovi celici lahko samo ničla ali enka oziroma nekaj naboja ali nič naboja. Pa to ni (vedno) res. Ravno intel je že pred časom predstavil "multi bit" FLASHe, kjer ima lahko naboj v celici lahko več definiranih stanj (IIRC 4) in tako shranjuje v isti celici več bitov informacije.
Analogno in digitalno je stvar definicije. Če rečeš, da digitalni signali obstajajo, vendar so v praksi vedno neidelani ker nimajo treutnih prehodov je podobno kot bi reku da aligatorji letijo, vendar v praksi vedno nemerljivo nizko nad tlemi...


MUC ::

Vse je res, kar govoriš. Očitno oba govoriva isto, le z drugimi besedami :)

SIgnal je digitalen samo tolikor časa, dokler hitrost ure ni prevelika. Če je ura prehitra, ne vidimo več samo dva napetostna nivoja, ampak vidimo tudi prehode med nivoji. Če se to zgodi, naprave ne delujejo več.

Brane2 ::


Vse je res, kar govoriš. Očitno oba govoriva isto, le z drugimi besedami :)

SIgnal je digitalen samo tolikor časa, dokler hitrost ure ni prevelika. Če je ura prehitra, ne vidimo več samo dva napetostna nivoja, ampak vidimo tudi prehode med nivoji. Če se to zgodi, naprave ne delujejo več.


Nisem tako prepričan. Prehode lahko vidimo vedno, sploh ko pridemo v območje višjih hitrosti in tudi če jih vidimo še ne pomeni, da stvar takrat ne dela.

Lep primer je denimo Vtt pin na Celeronu. Ta določa pragovno napetost, nad katero bodo signali na ustreznih "digitalnih" linijah enka, sicer pa nič. Teoretično gledano te linije ne bi bilo treba, saj Celeron je pa ja digitalen čip ! Pa ni tako. Digitalen je samo takrat, ko ga gledaš iz zadosti velike razdalje in te podrobnosti ne zanimajo...

MUC ::

Tudi ženska je idealna, ko jo gledamo iz določene razdalje in pod določenimi pogoji... enako z vsem na svetu, tudi digitalnimi vezji :)

Temi pogoji se reče tolerančni prag, ker 0la je recimo od 0-0.6 V, od 0.6-3.3V je nedovoljeno stanje, nad 3.3V-5V je 1ka.

Zakaj? Ker ni mogoče narest vezij (mogoče samo z današnjo tehnologijo), ki bi bili natančni do zadnje milioninke volta. Zato uvedemo prag tolerance za neidealne signale. Prag tolerance imamo pa tudi povsod drugod, ker idealnih stvari v našem vesolju NI.

Aja.. ni problem samo v natančnosti vezij, problem nastaja tudi zaradi odbojev in prisluhov v sami liniji, zaradi kozmičnega sevanja, ker ima sosed prižgano mikrovalovko, ker je danes v sobi 15 stopinj, namesto 25 in se spremeni upornost žice ipd. Ne vem, kako lahko ob vsem tem pričakuješ idealne digitalne signale :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

Brane2 ::

...torej današnji računalniki v resnici po definiciji NISO digitalni ? :\

MUC ::

Hehe ... perfekcionist bi rekel, da ne, realist bi rekel pa da so... odgovor je odvisen od psihičnega stanja opazovalca :)


V šoli učijo naslednji primer, kako določit kaj je analogno/digitalno.

Pogledaš, če ima naprava uro. Digitalne naprave namreč drži v oblasti ura. V digitalnem sistemu se vse "dogaja" ob urinih signalih. To je za realno življenje dovolj.

Če stvari gledaš tako poglobljeno in natančno, kot sva gledala midva, potem računalnik NI digitalen, pa tudi ženska ni ženska :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

shock ::

??? Kaj pa govorite? Kako lahko primerjate telefonske žice s kabli v računalu? V računalniku so samo 0 in 1 oz 0-0.2V in 5V in +- par %. Kar pa se tiče digitalne linije je čist navaden analogen signal ki ima neke vrste več sinusnih oblik notri, ki so na različnih frekvencah. OK tukaj lahko nastopa več primerov kot je rekel Brane2 "digitalni" signali so lahko na več načinov modulirani. Za ADSL standard je potrebno modulirat z QAM modulacijo. Pasovna širina signala je lahko menda tud nekaj MHz po parici in to le z ustrezno modulacijo.

MUC ::

Gre za to, da imajo digitalne zadeve URO. To je razlika med analognimi in digitalnimi zadevami in tudi med analogno in ISDN povezavo.

Zgodba o modulaciji in številom stanj je nivo višje.

PS: Pa brez težav lahko primerjaš ISDN linijo s povezavami v računalniku. edina razlika med njimi je v hitrosti ure. Gre povsod za digitalne povezave.

PS2: Daljša je povezava, počasnejša mora biti ura, da vse pravilno deluje. TUDI (ne samo zato!!) zato na dolgih linijah ADSL ni možen in TUDI zato zmanjšujejo velikost procesorjev (recimo 0.09 mikronska tehnologija), ker so že tako hitri, da električni signali komaj "prehodijo" tistih nekaj mm, pa se že morajo umiriti, da jih ne prehiti nov signal ure (urina fronta). Vse težave z zmanjševanjem hitrosti ure zato, ker se električni signali razširjajo s končno hitrostjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

Brane2 ::


Gre za to, da imajo digitalne zadeve URO. To je razlika med analognimi in digitalnimi zadevami in tudi med analogno in ISDN povezavo.

Ne nujno, in to v obe smeri. Navden analogni radio ima tudi "uro"- lokalni oscilator. Čez nekaj mešalnikov in filtrov ta določa, katero frekvenco poslušaš. Ima "uro", pa je analogen sklop- tudi po tvojih merilih. Tudi "analogni" modem pozna "symbol rate", to je hitrost, s katero pošilja simbole po žici. Modem na drugi strani ta signal zaznava, da ve kdaj signal predstavlja kateri simbol. Analogni prenos podatkov z "uro" torej...

Po drugi strani pa nimajo vsi digitalni sklopi "ure". Obstajajo recimo procesorji, ki jih ne krmili ura. V danem trenutku laufajo pač tako hitro, kot prenese silicij- brez urnih signalov. Čeprav so leta nazaj obljubljali, da bodo zasenili klasične procesorje, se to ni zodilo. A to je že druga zgodba. V glavnem-obstajajo.


PS Pa brez težav lahko primerjaš ISDN linijo s povezavami v računalniku. edina razlika med njimi je v hitrosti ure. Gre povsod za digitalne povezave.


Kadarkoli prenašaš signal preko znatnejših razdalj, ga je treba ponavadi nekako zapakirati. NIsem 100% da tudi ISDN ni zapakiran vsaj v kako MAnchester kodiranje ali kaj podobnega.
Tudi procesorski signali bodo verjetno v kratkem kodirani. Hitrosti prenosa so vedno višje, število žic pa omejeno. P4 je komajda prilezel s teškimi mukami do 800 MHz FSB eden od naslednjih korakov bo torej kaka huda fora. SIgnali iz procesorja ne bodo prišli neposredno, ampak jih bo nek interni "modem" spremenil v obliko, primerno za prenos po žici...


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

shock ::

MUC: Po tvoji logiki bo na ATM omrežju na 100Km razadlji delal počasneje kot meni ADSL ki imam samo 500m do centrale? Meni je znano da na optiki šopa 155Mbit (ATM). V bistvu tu nima veze neka sinhronizacija ure, ker je to problem internetnega protokola. Hitrost interneta je odvisna od razmerja signal-šum(S/N) in to je največji dejavnik. Na optiki je S/N ogromna in zarad tega je hitrost full dobra. Okej če gremo še bolj natančno bi vidli še druge dejavnike samo ne bi zdaj o tem. Računalniku tud ti bi natančno razložil zakaj je tam URA in zakaj prek telefonske linije ni. Kar skrbi tukaj je ustrezna modulacija signala kjer bi lepo vidu zakaj se gre. Ni lih lahko razložit. AJA tukaj smo šli malo izven teme. Kar se tiče ADSL na digitalni in analogni liniji je vseeno. Mislim kar se tiče prenosov. Kako pa pa je izdelava tehnologije na digitalni/analogni izdelavi pa čist točno nevem.

MUC ::

Brane2:

>radio ima uro"- lokalni oscilator ... to ni ura, ampak jo imenujemo filter, ki izs spektra frekvenc v zraku prefiltrira samo podatke, ki jih nosi naša željena in nastavljena frekvenca.

>Po drugi strani pa nimajo vsi digitalni sklopi "ure". Obstajajo recimo procesorji, ki jih ne krmili ura.

Obstajajo ja. Imenujejo se analogni procesorji, računalniki zgrajeni na njihovi osnovi pa analogni računalniki. Obstajajo prototipi, ni pa jih v splošni uporabi. Razlog je to, da jih je skoraj nemogoče narest tako, da sploh delajo. Če bi jih pa naredili, bi bili pa hitrejši od digitalnih. Da bo to kdaj skoraj ni možno. Izvedljivi so takrat, ko jih sestavlja MALO tranzistorjev ali logičnih elementov, ker morajo delati zelo usklajeno. Mogoče bodo bolj prisotni, ko bomo znali narest 100% čiste snovi oz. polprevodnike.

shock: ATM je povsem druga zgodba.. tam razdaljo premagujejo na druge načine in to nima pretirane zveze s to temo.

Naj povem, da ni problema, recimo 100mbitno mrežo postavit tudi na 1 KM dolgem kablu ethernet (recimo, da pozabimo slabljenje električnega signala na tako dolgi liniji- v realnosti to ni možno :( - zato je prihodnost v optiki). Potrebno bi bilo dolžino ethernet paketa iz 512 bitov povečat za recimo 10x na okoli 5Kbitov. Takrat bi spet lahko vsi računalniki na mreži l zaznali colizijo pravočasno in mreža bi začela delat.

Nekaj podobnega delajo pri ATMu, kjer se ethernet paketi transformirajo v dolge ATM pakete, linija je lahko dolga, ker svetloba nima slabljenja, pa optične povezave so še povezave točka v točko, tako da skrb za kolizijo tako in tako odpade.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

Brane2 ::


>radio ima uro"- lokalni oscilator ... to ni ura, ampak jo imenujemo filter, ki izs spektra frekvenc v zraku prefiltrira samo podatke, ki jih nosi naša željena in nastavljena frekvenca.

Tupiš. V vsakem superheterodinskem sprejemniku je vsaj en oscilator, če ne kar več njih. Filtri so tudi potrebni, amapk tu govorimo o urah. In v radijski napravi je ravno tako oscilator.


>Po drugi strani pa nimajo vsi digitalni sklopi "ure". Obstajajo recimo procesorji, ki jih ne krmili ura.

Obstajajo ja. Imenujejo se analogni procesorji, računalniki zgrajeni na njihovi osnovi pa analogni računalniki.


Imenujejo se asinhroni procesorji in so "digitalni", pa nimajo ure. Vem da nekje recimo deluje predhodnik ARMa, ki je bil narejen asinhrono (brez ure)



Obstajajo prototipi, ni pa jih v splošni uporabi. Razlog je to, da jih je skoraj nemogoče narest tako, da sploh delajo. Če bi jih pa naredili, bi bili pa hitrejši od digitalnih. Da bo to kdaj skoraj ni možno. Izvedljivi so takrat, ko jih sestavlja MALO tranzistorjev ali logičnih elementov, ker morajo delati zelo usklajeno. Mogoče bodo bolj prisotni, ko bomo znali narest 100% čiste snovi oz. polprevodnike.


Spet narobe. "Analogni" računalniki, ki so obdelovali analogne signale so stvar preteklosti, vsaj v čisti analogni obliki, brez nekega ozadja za izločanje šuma, ki ga prinaša binarna logika. Od kod pa misliš da ima "operacijski ojačevalnik" ime ? Stvar je bila narejena za potrebe analognih računalnikov, šele potem so jo začeli uporabiti tudi drugje...

MUC ::

>radio ima uro"- lokalni oscilator, ki je v bistu filter. NJegova naloga ni dajanje urinih signalov, ampak sinhronizacija s frekvenco oddajnika in filtriranje podatkov.

To, kar sem povedal, je izjavil Dr. Dušan Kodek januarja 2003 na predavanjih na FRI, ko ga je eden izmed študentov poprašal ravno o tem. On je predavatelj, profesor in bivši dekan Fakultete za Rač in Informatiko. S temi stvarmi se je veliko ukvarjal in o tem predava tudi na neki univerzi v ZDA, kjer je tudi doktoriral.

Dopuščam možnost, da imaš ti prav, on se pa moti, samo dvomim :) . Jest sem samo povedal, kar nas je naučil. Enako velja za ostale stvari, za katere praviš, da "tupim". Mogoče je čas, da mu sporočiš, da dela iz nas inženirje z univerzitetno izobrazbo, ki imamo napačne podatke o večini zadev :) .

Možno, ne vem!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL brez ISDN že prihodnje leto? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
13114205 (10092) Bistri007
»

ADSL brez ISDNja ???

Oddelek: Omrežja in internet
413036 (1707) shock
»

ADSL po analognih vodih?

Oddelek: Omrežja in internet
412955 (1858) pivmik
»

ADSL na navadni liniji?

Oddelek: Omrežja in internet
221946 (1156) darkolord
»

Je kdo slišal za ADSL brez ISDNja drugo leto? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
545634 (3922) shock

Več podobnih tem