» »

Živčni strupi v Siriji: biokemijsko ozadje

Živčni strupi v Siriji: biokemijsko ozadje

Acetilholin (modro), acetilholinesteraza (rumeno), sarin (rdeče).

Žrtve avgustovskega napada

Slo-Tech - Ameriški državni sekretar John Kerry je včeraj dejal, da imajo ZDA dokaz, da so v Siriji 21. avgusta v zloglasnem napadu na civiliste uporabili bojni plin sarin. To naj bi dokazovale kemične in toksikološke preiskave vzorcev las in krvi žrtev. Tudi inventar naj bi podpiral to tezo, saj ima Sirija ogromne zaloge sarina. Ali je bil dejansko uporabljen sarin, je na tem mestu še preuranjeno soditi, toda zdi se, da ni prav nobenega dvoma, da je ena izmed strani uporabila enega izmed živčnih strupov. Medtem ko v medijih mrgoli geopolitičnih in vojaških razglabljanj, bomo mi pogledali, kaj si predstavljamo pod pojmom kemično orožje in kako deluje.

Da je bil uporabljen živčni strup, pričajo zenice žrtev, ki so bile ekstremno zožene na velikost bucik, nekontrolirani krči in slinjenje žrtev. Kombinacija teh simptomov je precej gotov indikator za izpostavljenost živčnim strupom, čeprav je za 100-odstotno potrditev nujna toksikološka preiskava.

Živčni strupi so vrsta kemičnega orožja. Kemično orožje sodi v skupino NBC (nuklearno, biološko, kemijsko), kakor imenujemo orožja za množično uničevanje. Posebna lastnost kemičnega orožja je njegov način napada, saj ne povzroča infrastrukturne škode in nima rušilne moči, temveč škoduje živim bitjem zaradi svojih kemičnih učinkov. Lahko jih zgolj onesposobi, prizadene poškodbe ali pa ubije.

Med kemično orožje prištevamo živčne strupe (o teh bomo govorili v nadaljevanju), krvne strupe, mehurjevce, dušljivce, dražljivce, bljuvalce in ostale. Krvni strupi delujejo hitro in škodujejo zaradi preprečitve prenosa kisika po krvi do tkiv ali njegova izrabe v celicah - recimo cianid, žveplov sulfid ali arzin. Mehurjevci (npr. iperit) povzročajo hude mehurje na koži, dihalni organih, prebavilih ali sluznici, v visokih koncentracijah pa nekrozo (odmrtje tkiva). Vsi ireverzibilno (nepopravljivo) poškodujejo strukturo celic. Dušljivci, kamor sodijo tudi zelo znani klor, fosgen in difosgen, so v principu podobni mehurjevcem, le da delujejo predvsem na dihalni sistem, še zlasti na alveolno-kapilarno membrano. To v končni fazi povzroči pljučni edem in zadušitev v lastni tekočini. Dražljivci, kamor sodijo tudi solzivec in poprov sprej, povzročijo kratkotrajno draženje oči, solzenje in začasno slepoto. Bljuvalci delujejo podobno, le da so bolj počasni, kar povzroči sistemske učinke. V kategoriji razno najdemo marsikaj, od herbicidov do zažigalnih sredstev.

Poglejmo si podrobneje živčne strupe. Odkrili so jih po naključju v zloglasni nemški tovarni IG Farben tik pred vojno, leta 1936. Razvijali so insekticide in tabun je bil eden izmed večjih uspehov, saj je že koncentracija 5 ppm pobila vse listne uši. Hitro pa so ugotovili, da je izjemno škodljiv tudi za ljudi, saj je razbita ampula v laboratoriju povzročila hudo zastrupitev, tako da je glavni raziskovalec Gerhard Schrader s sodelavci okreval kar tri tedne. V skladu z nacističnim zakonom je Schrader vzorec poslal na vojno ministrstvo, ker je imel tabun potencialno vojaško uporabnost. Nemci so bili tako navdušeni, da so odprli še več laboratorijev. Rezultat teh raziskav iz leta 1938 je bil tudi sarin, poimenovan po odkriteljih (Schrader, Ambrose, Rüdiger in van der Linde).

Živčni strupi se delijo na serijo G (Američani so ji nadeli tako ime, ker so jih prvi odkrili Nemci), serijo V, serijo Novichok (ruski novinci) in insekticide. Strupi iz serije G niso obstojni dlje časa in se hitro razgradijo in odstranijo, medtem ko serija V ostane na oblekah, pohištvu in tleh zelo dolgo časa, tako da je potrebno razstrupljanje in spiranje območja. Temu primerna je tudi uporaba - serija G je namenjena onesposobitvi ljudi, serija V pa napravi teren neprehoden za napredovanje sovražnih enot. Sarin ima oznako GB, ker je iz serije G.

In sedaj k biokemijskemu delu. Živčni strupi so organske spojine, ki vsebujejo fosfor. Organofosforne spojine niso strupene same po sebi, ampak so izrazito biološko aktivne. Veliko jih imamo v telesu, kjer opravljajo pomembne funkcije, preostale pa te funkcije motijo, odtod tudi njihova strupenost. Za našo zgodba pomembna spojina je acetilholin, ki ima pomembno funkcijo v živčnem sistemu. To je signalna molekula, ki med drugim skrbi tudi za prenos signalov prek sinapse. Presinaptična membrana je od postsinaptične membrane oddaljena 50 nm, vmes pa je špranja (cleft). Ko živčni signal pripotuje do konca aksona, ta povzroči sprostitev molekul acetilholina v špranjo. Acetilholin se potem veže na receptorje na postsinaptični membrani, kar spremeni njeno ionsko permeabilnost. To pomeni, da se vanjo vsujejo ioni natrija (sicer je v celicah veliko kalijevih ionov in zelo malo natrijevih), kar povzroči akcijski potencial in prenos signala na sosednjo celico. Če govorimo o prečno prograstih mišicah, se mišica v tem primeru skrči. Da pa ne ostane skrčena, se mora hitro in učinkovito acetilholin odstraniti iz sinaptične špranje, kar povzroči encim acetilholinesteraza. Tako se imenuje, ker cepi estrsko vez v acetilholinu, tako da ta razpade na biološko neaktivna holin in acetat.


Živčni strupi pa se zaradi svoje zgradbe vežejo na acetilholinesterazo in jo inhibirajo. Vezava je zelo močna (a ne nujno ireverzibilna!), kar pomeni, da ena molekula živčnega strupa trajno onesposobi eno molekulo encima. Kaj se potem zgodi? Signali normalo potujejo po aksonu, od koder se v špranjo sprosti acetilholin. Ta pa se potem ne more razgraditi, ker ni več ustreznega encima, zato ostane v špranji in nenehno vzbuja signal v sosednji celici. Mišica se nekontrolirano krči oziroma zakrči. Rezultat so krči, slinjenje in izguba nadzora nad mišicami. Žrtve se začnejo sliniti, popustijo sfinktri, ki zapirajo mehur in debelo črevo, in na koncu se vdajo tudi mišice, ki dvigujejo prsni koš. Žrtev se zaradi nezmožnosti dihanja zaduši v silnih krčih, kar ni nič kaj prijetna smrt. In zakaj so zenice zmanjšane? Ker se skrči tudi mišica, ki napenja šarenico.

Videli ste, da v tekstu dosledno uporabljamo nomenklaturo živčni strup. Mogoče ste pričakovali živčne pline in ne bi se mnogo zmotili, saj je večina res plinastih ali pa vsaj zelo hlapnih. A vendarle - obstojijo tudi nehlapni, zato je uradni termin živčni strup.

Imamo protistrup proti sarinu? Neke vrste. Obstaja pralidoksim, ki se uporablja v kombinaciji z atropinom in diazepamom. Pralidoksim se veže na organofosforno spojino, tako da ta zapusti acetilholinesterazo, ki začne spet opravljati svojo funkcijo. Toda treba je pohiteti, saj sčasoma vez med strupom in acetilholinesterazo postane trajna kovalentna, ki je ni mogoče več enostavno prekiniti in obnoviti encima. Prav tako je pralidoksim neučinkovit, če je acetilholinesteraza onesposobljena kako drugače kakor z vezavo organofosforne spojine (recimo proti neostigminu je neučinkovit). Atropin pa se uporablja zato, ker pralidoksim ne prehaja krvno-možganske pregrade, atropin pa jo.

Na začetku smo omenili, da so bili prvi živčni strupi posledica razvoja insekticidov. Tisti na osnovi organofosfornih spojin so po zgradbi dejansko zelo podobni živčnim strupom in nekateri dejansko delujejo kakor šibke verzije. Ljudem niso (preveč) škodljivi zato, ker so dovolj drugačni, da so bistveno bolj toksični za insekte in predvsem zato, ker so koncentracije tako nizke, da jih naše telo zmore hitro pretvoriti v nestrupene spojine in izločiti. V visokih koncentracijah pa so prav tako nevarni.

37 komentarjev

Vajenc ::

Ko živčni signal pripotuje do konca aksona, ta povzroči sprostitev molekul acetilholina v špranjo. Acetilholin se potem veže na receptorje na postsinaptični membrani, kar spremeni njeno ionsko permeabilnost. To pomeni, da se vanjo vsujejo ioni natrija (sicer je v celicah veliko kalijevih ionov in zelo malo natrijevih), kar povzroči akcijski potencial in prenos signala na sosednjo celico. Če govorimo o prečno prograstih mišicah, se mišica v tem primeru skrči. Da pa ne ostane skrčena, se mora hitro in učinkovito acetilholin odstraniti iz sinaptične špranje, kar povzroči encim acetilholinesteraza.

Sem bil že nekajkrat zaradi nedelovanja tega mehanizma zastrupljen na kolesu ;)

Sicer pa kvaliteten in časovno primeren članek.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

]Fusion[ ::

Za tiste, ki se jim ne da brat pa en video o sarin:
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

gruntfürmich ::

sramota da jim sadam ni dal kaj vx-a, se morajo s tem sarinom zafrkavat...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BlueKnight ::

Članek je sam po sebi dober vendar timing, namigovanja in fotografije imajo izrecno politično sporočilo v skladu z "The Shock Doctrine".

Grozni zločin je vsekakor odličen Casus belli. Pri zločinu je pomemben motiv in priložnost. Moja logika mi pravi da je izveden ali samoiniciativno s strani "upornikov" ali pa malo manj samoiniciativno - z dobrimi nasveti in pomočjo tistih, ki potrebujejo Casus belli.
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

FlyingBee ::

vsekakor groza, vendar pohvale za kvalitetne članke v zadnjih dneh, še kakšne bolj računalniške na tem nivoju pa bo super

gzibret ::

> Tisti na osnovi organofosfornih spojin so po zgradbi dejansko zelo podobni živčnim strupom in nekateri dejansko delujejo kakor šibke verzije.

Lahko pa z enostavnimi kemijskimi postopki organofosfat, katerega lahko vsak "kmet" z licenco (ki je ni težavno pridobit) kupi v kmetijski zadrugi, pretvorimo v zares nevaren živčni strup.
Vse je za neki dobr!

Blazz ::

A bi lahko še kdo dopisal kako se živčni strupi glede na kategorije vežejo na telo? Vdihavanje, dotik, etc?

poglejse84 ::

mokovec ::

žveplov sulfid, resno?:P

Zanimivo, da je atropin protistrup, ko pa je že sam smrtno strupen. Kot so rekli že stari Grki, razlika med strupom in zdravilom je samo v koncentraciji.

Redorange ::

Tale Slo-tech, bi si pa včasih zaslužil kako nagrado.

FlyingBee ::

novi Grki pa pravijo, da je razlika med ZDA in "Middle East" samo v koncentraciji orožja, obe strani sta strupene

ivanuscha ::

Bravo za tako odlično spisan poučen članek, pričakoval bi da bi kaj takega našel na rtvslo.si, ki je javni servis, ampak zaman...

Hayabusa ::

Koliko časa ostane sarin v zraku (v nevarni obliki) ?

marsovcek ::

mokovec je izjavil:


Zanimivo, da je atropin protistrup, ko pa je že sam smrtno strupen. Kot so rekli že stari Grki, razlika med strupom in zdravilom je samo v koncentraciji.


Ne samo od koncentracije, tudi od načina uporabe ;). Sicer je pa razlika med atropinom in pralidoksimom tudi v prijemališču; atropin namreč nima pomembne vloge v živčno-mišičnem stiku.

fosil ::

Kemično orožje sodi v skupino NBC (nuklearno, biološko, kemijsko), kakor imenujemo orožja za množično uničevanje.

V sloveniji teh skupini pravimo RKB (radiološko, kemično, biološko). In tudi v Slovenski vojski imamo 18. bataljon RKBO.
Tako je!

darkotri ::

Pohvalno, res dober članek!
darko

Blisk ::

BlueKnight je izjavil:

Članek je sam po sebi dober vendar timing, namigovanja in fotografije imajo izrecno politično sporočilo v skladu z "The Shock Doctrine".

Grozni zločin je vsekakor odličen Casus belli. Pri zločinu je pomemben motiv in priložnost. Moja logika mi pravi da je izveden ali samoiniciativno s strani "upornikov" ali pa malo manj samoiniciativno - z dobrimi nasveti in pomočjo tistih, ki potrebujejo Casus belli.


Ljudje še vedno preveč verjamejo vsemu kar TV laže. In če pogledamo isti vzorec Iraka in Libije, je jasno za kaj gre tukaj.
Gre se samo za to, da pridejo bližje in sesujejo še Iran, ki pa je problem za ritiliznike Izraelce. Na srečo so tukaj Rusi in Kitjci, ki tega ne bodo dovolili.
Ve pa se da so plin sarin prodali Uporanikom Angleži in je šel preko turške meje.

root987 ::

Blisk je izjavil:

BlueKnight je izjavil:

Članek je sam po sebi dober vendar timing, namigovanja in fotografije imajo izrecno politično sporočilo v skladu z "The Shock Doctrine".

Grozni zločin je vsekakor odličen Casus belli. Pri zločinu je pomemben motiv in priložnost. Moja logika mi pravi da je izveden ali samoiniciativno s strani "upornikov" ali pa malo manj samoiniciativno - z dobrimi nasveti in pomočjo tistih, ki potrebujejo Casus belli.


Ljudje še vedno preveč verjamejo vsemu kar TV laže. In če pogledamo isti vzorec Iraka in Libije, je jasno za kaj gre tukaj.
Gre se samo za to, da pridejo bližje in sesujejo še Iran, ki pa je problem za ritiliznike Izraelce. Na srečo so tukaj Rusi in Kitjci, ki tega ne bodo dovolili.
Ve pa se da so plin sarin prodali Uporanikom Angleži in je šel preko turške meje.

A da se ve? Dej kakšen resen URL, ne pa kot je prej poglejse84 dal od neke semi-obskurne strani, pri kateri se na veliko hvalijo kako je novinar(ka?) pri AP, hkrati pa a) niti na terenu ni bila, b) je "sodelovala in svetovala" pri pisanju, c) na veliko spodaj piše da "nekaj" informacij sploh niso mogli neodvisno potrditi, d) AP niti blizu ni bil objavi tistega, ampak so ga navedli samo zato, da so "utemeljili kredibilnost"...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

mulaz ::

Dej kakšen resen URL

so ze bili, nekaj mesecev nazaj...
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-...
http://rt.com/news/sarin-gas-turkey-al-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mulaz ()

root987 ::

mulaz je izjavil:

Dej kakšen resen URL

so ze bili, nekaj mesecev nazaj...
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-...
http://rt.com/news/sarin-gas-turkey-al-...

No, to je že mal bolš, čeprav potem imaš pa takšne:

Testimony from victims of the conflict in Syria suggests rebels have used the nerve agent, sarin, a leading member of a UN commission of inquiry has said.

Carla Del Ponte told Swiss TV that there were "strong, concrete suspicions but not yet incontrovertible proof".

Ms Del Ponte did not rule out the possibility that government forces might also have used chemical weapons.

Later, the commission stressed that it had "not reached conclusive findings" as to their use by any parties.

"As a result, the commission is not in a position to further comment on the allegations at this time," a statement added.


Rusi, po drugi strani kot zelo pro-sirski, pa tudi ne pomagajo sircem dokazat da so uporniki uporabili sarin...

So, what gives?

Kakor sem nekje zasledil, bi uporniki sicer naj imeli dostop do sarina, ampak ga niso sposobni uporabiti v takšnih količinah (česar pa vojska je sposobna) in bi ga naj kvečjemu uporabljali zelo lokalizirano in nekoč po nesreči razbili sod in ubili nekaj svojih pa nekaj civilistov.

Beats me kaj je res, to da pa inšpektorjem 5 dni ne dovoliš na območje pa nikakor ni znak da nimaš kaj za skrivat, posebej upoštevajoč da začnejo dokazi zelo hitro (3 dni?) izginjati iz krvi (imaš sicer druge indice kot sarin sam, a vseeno).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Isotropic ::

noben ne bo sesul irana. se gre pa pri tej operaciji bolj za omejevanje njegovega vpliva ja.

winkl ::

Atropin dejansko blokira vezavo acetilhilina na receptorje in tako neposredno preprečuje kopičenje živčnih impulyov. Vsaj tako so učili mene in tako pravi wiki . Navedba v članku seveda ni napačna, samo dodajam pomembno funkcijo atropina. Sicer ne zdravi zastrupitve ampak samo simptome.


Kot zanimivost, pridobiti se ga da iz Atrope Beladone (nightshade), od koder najbrž tudi ime, pa tudi v daturi se najde.

Irbis ::

winkl je izjavil:

Kot zanimivost, pridobiti se ga da iz Atrope Beladone (nightshade), od koder najbrž tudi ime


To je drugače po slovensko volčja češnja.

Unknown_001 ::

mokovec je izjavil:

žveplov sulfid, resno?:P

Zanimivo, da je atropin protistrup, ko pa je že sam smrtno strupen. Kot so rekli že stari Grki, razlika med strupom in zdravilom je samo v koncentraciji.


Dovoli da te malo popravim. To izjavo je podal šele Paracelsius-neki švicarski dohtar v 17. stoletju, se pravi dolgo dolgo po grkih.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

JureB_ ::

root987 je izjavil:


Rusi, po drugi strani kot zelo pro-sirski, pa tudi ne pomagajo sircem dokazat da so uporniki uporabili sarin...

Nekaj novega na temo Sirije:
http://rt.com/news/chemical-aleppo-find...

Sicer pa res odličen članek.

Okapi ::

Poglejmo si podrobneje živčne strupe.
V dobrih starih časih smo morali vse to znati v srednji šoli.;)

O.

Blisk ::

Kake resne urlje, tega je toliko, da lahko 2 uri limam urlje.
bom nekaj prlimal, več si pa lahko kdo prebere v skupini fb "the power of human mind".



http://voiceofrussia.com/news/2013_08_3...

še par zanimivih linkov od politikov


in pa ameriški bivši general, uničili bomo 7 držav v 5ih letih!

Roadkill ::

>>Kake resne urlje,

Točno drugačne, kakršne si ravnokar nalimal.

Zakaj NWO (in UFO in ostali teoretiki globalne zarote) vedno lepite video posnetke? Premali nivo koncentracije, da bi prebrali kak članek?
Ü

Blisk ::

Roadkill je izjavil:

>>Kake resne urlje,

Točno drugačne, kakršne si ravnokar nalimal.

Zakaj NWO (in UFO in ostali teoretiki globalne zarote) vedno lepite video posnetke? Premali nivo koncentracije, da bi prebrali kak članek?

ma ja saj to ponavad rečejo taki, ki pač tiščite glavo v pesek, vse je teorija zarote.
pa se na koncu vedno izkaže, da je to resnica. Saj razumem, da je pranje možganov s strani vlade, vladnih agencij, medijev, reklamnih agencij in vseh ostalih tako močno, da ja dejansko ti ne da možnosti, verjeti kaj drugega kot to kar vidiš na POPTV. Vendar preprosto, če ti ne verjameš potem še ne pomeni, da to ni res! To 100% drži in tega ne more nihče zanikati.
http://intellihub.com/2013/07/20/16-con...

Nisem prilepil člankov, ker je preveč za brat in se folku ne da, tukaj pa je nekaj preprostih filmčkov, ki povedo in dajo dokaze, da je res, če bi sploh pogledal kakega bi videl da so dokazi, ki se jih da pogledat na netu. Prav tako mislim da Putin ni teorija zarote, ali pač?

Pa še stran, kjer lahko pogledaš prave resnične dokaze!
Tukaj je vse dokumentirano povzeto od taglavnih, podani tudi video posnetki in še kaj. Ampak verjetno tudi to ne bo dovolj za tiste, ki tiščijo glavo v pesek in se delajo, da je svet čudovit lep in da vse deluje pošteno in lepo, da ni ne korupcije ne goljufij ne laži itd. Jaz se samo vprašam, če so že pri nas taki goljufi in je toliko korupcije, KOLIKO je mora biti šele na globalni ravni in kako zelo velike pri takih, kot so američani? Če bi poznal zgodovino, bi vedel, da so židje (ta bogati) prodali lasten narod za velik profit in svojo državo. Ja treba je poznat zgodovino, da vidiš da sedanjost ni teorija zarote!
http://rt.com/news/syria-crisis-live-up...

krneki0001 ::

Okapi je izjavil:

Poglejmo si podrobneje živčne strupe.
V dobrih starih časih smo morali vse to znati v srednji šoli.;)

O.


Ja pri obrambi in vojaški vzgoji je bilo ogromno tega. Pa kako potem zaščitit sebe in familjo, kako uporabljat protistrupe, pa še malo so njihovo delovanje razložili. Pa razložili so kompletni komplet za osebno rabo (maska, pelerina, protistrupi - imam še ene 5 kompletno zaprtih kompletov doma).

Danes pa ne vem, če imajo vsi vojaki pri nas sploh še masko za lastno zaščito.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Blisk ::

Še nekaj za prečitat, za tiste, ki dvomijo ali ne vedo, da Izraelci spijo v isti postelji z američani.
Mogoče bo zdaj bolj jasen motiv tega sranja.
http://www.mintpressnews.com/homeland-s...

Vajenc ::

krneki0001 je izjavil:

Pa razložili so kompletni komplet za osebno rabo (maska, pelerina, protistrupi - imam še ene 5 kompletno zaprtih kompletov doma).

Danes pa ne vem, če imajo vsi vojaki pri nas sploh še masko za lastno zaščito.

Pazi, da nimaš v kompletih maske z azbestnimi filtri ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Isotropic ::

Blisk je izjavil:


in pa ameriški bivši general, uničili bomo 7 držav v 5ih letih!

trololo

_commandos_ ::

Blisk je izjavil:


in pa ameriški bivši general, uničili bomo 7 držav v 5ih letih!


najprej uniči vse ,potem pa kupit to za drobiž
https://www.vesti-online.com/Vesti/Srbi...
https://www.vesti-online.com/Vesti/Srbi...
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij...

Hayabusa ::

Isotropic je izjavil:

Blisk je izjavil:


in pa ameriški bivši general, uničili bomo 7 držav v 5ih letih!

trololo

Itaq, model je 4 star general 8-).Taki najbolj trolajo.
File:Wesley Clark USSOUTHCOM.JPEG @ Wikipedia

Godf4ther ::

Redorange je izjavil:

Tale Slo-tech, bi si pa včasih zaslužil kako nagrado.

Res je, ena izmed redkih slovenskih strani kje še najdeš kakšen dober članek, ki ni samo pranje možganov....

Afo ::

Super članek.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monsanto mora bolniku z rakom plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine zaradi glifos (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12325214 (19525) Markoff
»

Odkrili najmočnejši strup, DNK tajen do priprave protistrupa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
228872 (4531) darkolord
»

Živčni strupi v Siriji: biokemijsko ozadje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3716806 (13133) Afo
»

čebele pol pa mi!

Oddelek: Loža
495003 (2925) Vice

Več podobnih tem