» »

Sveže z Apple-Samsungove fronte

Sveže z Apple-Samsungove fronte

Forbes - Tožarjenje med Applom in Samsungom, poletni vročini in sodnim dopustom navkljub, žal ne kaže nekih vidnih znakov popuščanja. Sveži dogodki sicer godijo predvsem Korejcem. Ameriški regulator trga (ITC) je prejšnji mesec ugotovil, da Apple krši en Samsungov patent za uporabo CDMA modulacije, ter temu primerno izdala prepoved uvoza nekaterih Applovih naprav, in sicer starejših: iPhone 3GS in 4 (ne 4S) ter vseh iPadov pred lani jeseni predstavljeno retino. Novejše naprave naj bi omenjeno tehnologijo izrabljale mimo načina, ki ga opisuje Samsungov patent.

Prepoved se tako ne zdi pretirano huda, a povsem nedolžna pa spet ni. CDMA omrežje v ZDA uporabljata operaterja Verizon in Sprint, za katera je Apple pred leti izdal tudi posebno verzijo iPhona (ob boku GSM verzije za AT&T). Štirica se še prodaja - za 0 dolarjev ob dvoletni vezavi, oz. 450 dolarjev brez vezave, nakar seveda nosi lepe denarce z vsakomesečno naročnino. Verizon je zato začel intenzivno lobirati tako pri Kongresu kot Beli hiši, da bi dosegel predsedniški veto na ITC-jevo odločitev. To je v ameriškem postopku povsem možno, časa pa je še do začetka septembra. Po tem je možna še Applova pritožba. Do končne odločitve se štirica sicer sme prodajati, a če se bo nehala, bi bil lahko Verizon ob kup prihodka (če bodo cariniki tudi dejansko zavrnili Applove pošiljke). Petica jim namreč prinaša izgubo, ker jim je pretkani Apple pred tremi leti med pogajanji za prodajo iPhona še kje drugje kot pri AT&T-ju, vsilil huronsko visoke minimalne odkupne količine. Dejanska prodaja jih nikakor ne dosega (so nekje na polovici), zato Verizonu grozi, da bo moral samo letos kupiti za 14 milijard iPhonov, ki jih bo potem le stežka prodal, ker so pač predragi. Posel s starejšimi, zdaj cenejšimi modeli, jim je tako še kako pomemben.

Samsung je za svoj patent sicer zahteval 2,4 % od prodajne vrednosti iPhonov in iPadov, kar po mnenju sodnikov ni bilo nerazumno. Zavoljo tega so tudi zavrnili Applov ugovor, da Samsung zlorablja svoj pantentni portfelj v nasprotju s t.i. FRAND principi ("fair, reasonable and non-discriminatory licensing"). Gre za klavzulo, ki je običajna oz. obvezna v postopkih sprejema pomembnejših mednarodnih tehničnih standardov, kot sta npr. 3G ali MPEG. Vsa podjetja, ki prispevajo svojo tehnološko znanje k oblikovanju standarda, se morajo zavezati, da bodo vse svoje s tem povezane patente ponudile vsem uporabnikom standarda, in to po enakih in nižjih cenah in pogojih. S tem se preprečuje, da bi eno podjetje skozi standardizacijo doseglo pravni monopol nad kako široko uporabljano tehnologijo, seveda na očitno škodo potrošnikov. A to še ne pomeni, da za omenjene standarde ni potrebno ničesar plačati.

Apple bi lahko imel še hude probleme, ker Samsung zaradi svojega dolgoletnega staleža na mobilnem trgu pač razpolaga z bistveno več ključnimi tehnološkimi patenti kot oni. Applovi patenti so, nasprotno, bolj vezani na videz izdelkov (v Uniji jim rečemo "modeli"), kar je skladno z njihovo sposobnostjo, da niso ne prvi ne najboljši, da pa imajo praviloma najbolj polikan in ličen izdelek. Težava s tem je, da videz izdelkov uživa opazno nižjo stopnjo zaščite kot tehnologija za izdelki. To Applu še kako škodi. Ključni "patenti", kot je njihov slide to unlock ali bounce back (bouncy feeling), so bili razveljavljeni kot trivialni ali neizvirni. Drug problem je v tem, da se jim je strašno enostavno izogniti z minimalno prilagoditvijo videza izdelka, brez posega v njegovo drobovje. Na tej fronti je Apple pogorel že dve leti nazaj, ko jih je Samsung elegantno izigral z izdajo nekoliko prilagojene različice svojega 10.1 palčnega Galaxy Taba. In še huje in iskreno - čeravno Samsungovi izdelki več kot očitno sledijo videzu naprav iz Cupertina, to pravno ni sporno, ker modeli varujejo videz le v primerih, ko bi potrošniki dva konkurenčna izdelka lahko zamenjevali in torej kupili napačnega. Tako podobni pa napravi spet nista. Na ta način je Apple lani izgubil tablični spor v Veliki Britaniji, junija letos pa jim je Belgijsko vrhovno sodišče celo razveljavilo nekatere njihove modele in jim s tem preprečilo podobno manevriranje po Uniji. Obratno ni tako lahko oz. Apple se mora bistveno bolj potruditi, da so njihovi izdelki povsem prosti Samsungove tehnologije.

Seveda bi bilo za vse še najbolje, če bi se podjetji dajali predvsem z novimi izdelki, ne novimi tožbami. Jesen in zima bi lahko ponudili nekaj v tej smeri. Septembra se lahko nadejamo iPhona 5S s sveže prepleskanim iOS 7. Sveži predstavnik Googlove Nexus linije, najbrž izpod prstov LG-ja, naj bi bil na voljo oktobra, morda že z Androidom 5.0 Key Lime Pie. Spomladi pa sploh; Galaxy S5 in iPhone 6 (če ne bo že letos), naj bi izšla približno sočasno, ter oba v večji in manjši (cenejši) različici. Same dobre stvari.

2 komentarja

Blisk ::

LOBIRANJE = PODKUPOVANJE

nekikr ::

Ti pa nimaš kaj dosti razjasnjenih osnovnih pojmov kajne?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22662126 (53733) Icematxyz
»

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
340108603 (99137) Keyser Soze
»

Samsung želi prepoved prodaje novega iPhona v Evropi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5414649 (12112) Limit-sky
»

Apple dosegel začasno prepoved oglaševanja, naročanja in prodaje Galaxy Taba 10.1 v A (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
9324484 (22266) techfreak :)

Več podobnih tem