»

Apple bi iPhone prodajal kot naročniško storitev

Bloomberg - Bloomberg razkriva, da se želi tudi Apple podati v svet izdelkov kot naročniških storitev, saj si tako zagotovijo stabilen denarni tok. Zato se pripravlja, da bi iPhone in druge izdelke strankam ponudil v zameno za mesečno naročnino. To bi bil prvi Applov poizkus naročnin za fizične izdelke, saj so doslej preizkušali le digitalne storitve. Zamisel je še vedno v razvoju, a naj bi se udejanjila prihodnje leto.

Da Apple najprej pogleduje proti iPhonu, je razumljivo. Prodaja iPhonov prinese skoraj 200 milijard dolarjev letno oziroma več kot polovico vseh prihodkov. Z razkosanjem stroška na mesečne obroke bi si stranke nakup dragih, tudi več kot tisoč dolarjev vrednih naprav laže privoščile, kar bi pozitivno vplivalo na Applov poslovni rezultat. Nakup bi bil mogoč prek istega profila Apple ID, ki že sedaj omogoča nakup v App Storu.

Za razliko od tega, kar ponujajo nekateri operaterji, Apple ne bi polne cene razkosal na 12 ali 24 obrokov, temveč bi bila to prava naročnina - dokler bi...

105 komentarjev

Samsung bo novim modelom mobilnih telefonov odstranil polnilnike

Slo-Tech - Kakor je Apple pred tremi meseci ugotovil, da lahko prodaja mobilne telefon brez priloženih polnilnikov, je tudi Samsung novi Galaxy S21 zapakiral v škatlo brez polnilnika. Iz dokumentacije, ki jo je Samsung predložil brazilski telekomunikacijski agenciji ANATEL za modele Galaxy S21, Galaxy S21+ in Galaxy S21 Ultra, je videti, da telefoni nimajo polnilnika ali slušalk. Navedeni razlog je okoljski, saj na bi s tem zmanjšali obremenjenost z elektronskimi odpadki, a v resnici bodo tako tudi privarčevali, saj bomo plačevali enako za manj.

Ko je Apple enako storil z iPhonom 12 pred tremi meseci, se je Samsung ponorčeval, da sami česa takega ne bi nikoli storili. Novi telefoni bodo uradno naprodaj od januarja, ko bo jasno, kje vse bodo brez polnilnika. Države namreč lahko z zakonodajo predpišejo, da ta mora biti priložen. Analogna je zgodba s slušalkami v Franciji, saj se samo tam iPhone (in tudi ostali telefoni) obvezno prodajajo s priloženimi slušalkami, ker zakonodaja zahteva zaščito...

129 komentarjev

Apple predstavil nov poceni iPhone SE

Slo-Tech - Apple je predstavil nov model telefona iPhone, ki sodi v srednji cenovni razred. Takšne telefone je Apple nekoč že imel, potem pa so izginili. Sedaj se vrača nova verzija iPhone SE (prvo smo dobili leta 2016), ki bo na voljo za 400 dolarjev. To je precej manj od sicer najcenejšega iPhona 11, ki stane 700 dolarjev, ali celo iPhona 11 Pro Max, ki presega tisočaka. Novinca so predstavili virtualno, ker veliki dogodki med pandemijo niso mogoči.

Novi telefon ima 4,7-palčni zaslon, ki podpira zaslon Retina HD (ki ni Liquid Retina), ločljivost 4K in v gumbu Home tudi fizični gumb TouchID. Prepoznavanja obraza za odklep nima, prav tako je gostota pikslov na zaslonu nižja kot pri dražjih bratcih, a nekje je pač bilo treba varčevati. Poganja ga čip A13 Bionic (enakega kot iPhone 11 in 11 Pro), ima eno zadnjo kamero z 12 milijoni točk in eno sprednjo s sedmimi miljoni. Ležišči za SIM sta dve (z eSIM), podpira WiFi 6, gigabitni LTE in brezžično polnjenje. Odpornost na prah in vodo je zmerna...

328 komentarjev

Šušlja se o še večjih iPhonih

Internet je poln različnih idej o zunanjem izgledu iPhona 6.

vir: The Verge
The Wall Street Journal - The Wall Street Journal (ponovno) piše, da naj bi Apple resno delal na dveh večjih modelih iPhona, enem z okoli 4.5'' in drugim z okoli 5'' diagonalo. Besede so precej pogumne: manjši naj bi bil celo že v pripravah na proizvodnjo, izšel pa naj bi enkrat v drugi polovici leta kot odgovor na bogato ponudbo večjih Android telefonov oz. phabletov. Ob izidu naj bi Apple tudi obupal nad plastičnimi modeli 5C. Sklicujejo se na dobro obveščen, a neimenovan vir.

Omenja se tudi, da bi šestica lahko izšla že junija letos, in sicer na razvijalskem dogodku WWDC, čeprav september zaenkrat ostaja bolj verjetna možnost. V igri naj bi bile dokaj radikalne spremembe izgleda, morda celo brez značilnega...

80 komentarjev

Prihajajoči iPhone 5S bo verjetno na voljo v zlati

Zlata barva naj bi bila zelo zaželena, pa še relativno enostavno in poceni jo je anodizirati na iPhonovo aluminijasto hrbtišče.

vir: iMore
iMore - Do jesenske predstavitve novih iPhonov (5S in 5C) je le še slab mesec, temu primerno pa narašča tudi število svežih domnev o izgledu novih naprav. Zadnja najava, ki je po virih sodeč še kar kredibilna (iMore, Techcrunch, celo vedno glasni Gruber ni proti), napoveduje tudi zlato obarvani premijski model 5S. Ton naj bi bil sicer bolj blag, skoraj v barvi šampanjca, tako bi naprava izstopala ravno prav, ne pa preveč. Barve naj bi si želeli predvsem na indijskem in kitajskem trgu.

Kaj je še slišati? Prihod modela 5C ("Color", "Cheap"), za katerega smo lahko dosedaj videli zgolj neuradna ohišja, je domala potrjen. Za večjega brata 5S podobno velja za bralnik prstnih odtisov, oz. "biometrični...

142 komentarjev

Bela hiša razveljavila prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov

Slo-Tech - Pisarna za ameriške trgovske predstavnike (United States Trade Representative, USTR) je razveljavila odločitev Ameriške Komisije za mednarodno trgovino (ITC), ki je v začetku junija izrekla prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov v ZDA. Šlo je za še en spor med Applom in Samsungom, v katerem je slednji Apple obtoževal kršitve patenta za modulacijo CDMA. ITC je to potrdil in odločil v Samsungov prid, tako da je prepovedal uvoz iPhona 3GS in iPhona 4 v ZDA. Sedaj je ta odločitev razveljavljena.

Pri tem ne gre le za nepomembno obstransko napravo, saj se v ZDA še vedno proda veliko starih modelov iPhone, ker so pač bistveno ugodnejših od novih. Apple je tako po odločitvi ITC-ja začel intenzivno lobirati v Beli hiši, v...

35 komentarjev

Sveže z Apple-Samsungove fronte

Forbes - Tožarjenje med Applom in Samsungom, poletni vročini in sodnim dopustom navkljub, žal ne kaže nekih vidnih znakov popuščanja. Sveži dogodki sicer godijo predvsem Korejcem. Ameriški regulator trga (ITC) je prejšnji mesec ugotovil, da Apple krši en Samsungov patent za uporabo CDMA modulacije, ter temu primerno izdala prepoved uvoza nekaterih Applovih naprav, in sicer starejših: iPhone 3GS in 4 (ne 4S) ter vseh iPadov pred lani jeseni predstavljeno retino. Novejše naprave naj bi omenjeno tehnologijo izrabljale mimo načina, ki ga opisuje Samsungov patent.

Prepoved se tako ne zdi pretirano huda, a povsem nedolžna pa spet ni. CDMA omrežje v ZDA uporabljata operaterja Verizon in Sprint, za katera je Apple pred leti izdal tudi

2 komentarja

Kohova: Samsung ni vedoma kršil Jabolčnih patentov

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
muktware.com - Kot se spomnimo, je bil Samsung avgusta lani spoznan za krivega naklepnega kopiranja več Applovih patentov oz. modelov (dizajna), ter posledično razvrednotenja ajfonove premijske blagovne znamke. Porota jim je naložila plačilo malo več kot milijarde odškodnine. Obe strani sta se seveda pritožili - Samsung zato, ker naj bi bila porota pristranska in je povsem ignorirala vse njihove protizahtevke, Apple pa zato, ker je pričakoval vsaj še milijardo več in vsaj še kako kršitev, ki bi mu omogočala prepoved prodaje svežih telefonov - paradni konj SIII je namreč ostal povsem nedotaknjen, da ne rečemo, posvečen.

Sodnica Kohova je njune predloge obravnavala demembra in zdaj odločila, spet malo...

85 komentarjev

ITC: Apple ne krši Samsungovih patentov

Reuters - Apple je dosegel še eno zmago proti konkurentu Samsungu, saj je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) v petek v preliminarni odločitvi razsodila (PDF), da Applovi izdelki (iPod touch, iPhone, iPad) ne kršijo Samsungovih patentov. Postopek je sredi lanskega avgusta sprožil Samsung, ki je želel doseči prepoved prodaje omenjenih izdelkov v ZDA zaradi domnevnih kršitev patentov, ki se nanašajo na tehnologijo 3G. Končno odločitev sicer pričakujemo januarja prihodnje leto, a preliminarne odločitve ITC na področju patentne zakonodaje so se doslej še vedno ujemale s končnimi.

Samsung sicer vsaj v izjavah ne kaže pretirane zaskrbljenosti. Poudarili so, da je treba počakati na končno odločitev...

39 komentarjev

Zmaga za Samsung na Japonskem

BBC - Razplet je dobila še ena lokalna inkarnacija patentne vojne med Samsungom in Applom, in sicer to pot japonska. Sodišče v Tokiu je namreč danes odločilo, da Samsung s svojimi izdelki iz družine Galaxy ni kršil Applovih patentov in zaščite dizajna za iPhone in iPad. Šlo je za patente, ki pokrivajo prenos vsebine med različnimi napravami. Apple je s tožbo zahteval prepoved uvoza Samsungovih galaxyjev na Japonsko plačilo odškodnine, namesto tega pa bo moral plačati sodne stroške.

Samsung se je na odločitev sodišča že odzval in sporočil, da jo pozdravljajo. Apple uradnega komentarja še ni dal, se bodo pa na razsodbo verjetno pritožili. Glede na njihove finance so sodni stroški malenkost, potencialna korist ob...

9 komentarjev

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev

Apple je poroti pokazal nazorne 'before and after' slike, s katerih naj bi neodvoumno izhajalo, da je Samsung preprosto skopiral njihove izdelke.

vir: CNet
CNet - Sinoči je porota v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom presenetila z rano razsodbo: Samsung so spoznali krivega kopiranja 6 patentov oziroma modelov (design patenta na izgled izdelka), od tega petih naklepno (kar prinaša trojno odškodnino), razvrednotenja blagovne znamke in za nameček še, da so nazakonito izkoriščali obvladujoči položaj na trgu UMTS tehnologij. Za ugotovljeno so Cupertinu dodelili dobro milijardo odškodnine (eno milijardo, 51 milijonov in 855 tisoč dolarjev), od. skupaj zahtevane poltretje milijarde. Nasprotno so zavrnili prav vse Samsungove zahtevke, za skupaj po milijarde, in jim dodelili točno 0 dolarjev.

Odločitev porote že odmeva, seveda na celem spektru od veselja...

340 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev