Novice » Znanost in tehnologija » OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto
Pithlit ::
Zelena paprika pri najboljšem sosedu je čez 3€ na kilo.
Piščanec pa manj.
Hepi?
P.S. Kvaliteta je pa tm-tm. Ni glih za se hvalit... ne s papriko, ne s piščancem (čeprav... gnile paprike na njihovih policah niso redkost, medtem ko pokvarjeni piščanci so)
Piščanec pa manj.
Hepi?
P.S. Kvaliteta je pa tm-tm. Ni glih za se hvalit... ne s papriko, ne s piščancem (čeprav... gnile paprike na njihovih policah niso redkost, medtem ko pokvarjeni piščanci so)
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
GGGGG ::
Ne, nisem hepi. Zelena paprika ni obrok, še manj pa je lahko osnova za zdrav jedilnik. Enako velja za piščanca.
SplitCookie ::
A misliš, da olupki med kuhinjam magično zadržujejo v krompirju njegovo dušo, al kaj? Je pa res, da je v olupkih precej vlaknin in nekaj beljakovin.
Krompir kuhan z lupino je precej boljši.
Btw, si že izračunala koliko stane elektrika, ki jo porabiš, da lahko 1 uro kuhaš fižol?
100Wh kar stane - 1 cent
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
SplitCookie ::
Kaj je s konzerviranim fižolom narobe? Če že to ne da je razkuhan v maloro... pa vsaj to da ima dodane konzervanse. Dodana sol in sladkor. Če pa res nimaš sreče... se zraven najde še CaCl₂ in EDTA. Podobno je z ostalimi konzervami.
CaCl2 je tam da se zadeva ne razkuha in EDTA da veže kovine ki se lužijo iz konzerve v samo fižolovo župco - da nima okusa 'po konzervi'.
Sol se dodaja, sladkor le redko, je pa tak sladkan fižol noro dober v primerjavi z neko pašto iz ostalih. Takega imajo v eurospinu.
Meni je ljubše nabavit konzervo, sicer stane tam 10x več, samo fižol je pri kuhanju - packarija
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Pithlit ::
Ne, nisem hepi. Zelena paprika ni obrok, še manj pa je lahko osnova za zdrav jedilnik. Enako velja za piščanca.
Je pa paprika kar konkretno dražja od piščanca. Kar je bil tvoj point, ane?
Ena srednja žalost od riža iz mercatorja:
1kg - 2.5€
Kalorije 970.0
OH 211g
Vlaknine 10g
Maščobe 2g
Beljakovine 20g
Folati 10µg
Pantotenska kislina 2mg
Holin 21mg
Kalcij 20mg
Železo 1mg
Magnezij 50mg
Fosfor 80mg
Kalij 100mg
Mangan 3mg
Selen 56µg
Piščančja prsa (iz iste trgovine):
1kg - 5.4€
Kalorije 1970
OH 0
Vlaknine 0
Maščobe 78g
Beljakovine 298g
Vitamin A 930IU
Vitamin E 3mg
Vitamin K 3µg
Tiamin 1mg
Riboflavin 1mg
Niacin 127mg
Vitamin B6 6mg
Folati 40µg
Vitamin B12 3µg
Pantotenska kislina 9mg
Holin 728mg
Betain 62mg
Kalcij 140mg
Železo 11mg
Magnezij 270mg
Fosfor 2140mg
Kalij 2450mg
Natrij 710mg
Cink 10mg
Baker 1mg
Selen 247µg
Ne vem no... P/P ga pišče zmaga. Je pa res da imaš tudi cenejši riž. Pa tudi dražji (v moji omari se skriva en za ~8€/kg)
SplitCookie je izjavil:
CaCl2 je tam da se zadeva ne razkuha in EDTA da veže kovine ki se lužijo iz konzerve v samo fižolovo župco - da nima okusa 'po konzervi'.
Temu jaz sploh ne oporekam. Ne moreš pa trditi da je fižol z nekimi dodatki (zato da se sploh skup drži in da ma tapravo barvo (EDTA)) bolj kvaliteten od tistega ki ga doma skuhaš.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
GGGGG ::
Je pa paprika kar konkretno dražja od piščanca. Kar je bil tvoj point, ane?
Ne. Zelenjave ne morš met za osnovo, ker je enostavno ne moreš pojesti dovolj (količinsko). Mora pa biti prisotna na vsakem zdravem jedilniku. Cena zelenjave torej nima pomena, ker jo ješ v vsakem primeru.
Ne vem no... P/P ga pišče zmaga. Je pa res da imaš tudi cenejši riž. Pa tudi dražji (v moji omari se skriva en za ~8€/kg)
Riž ima za isto ceno še vedno boljšo hranilno vrednost. Več kalorij in nasploh bolj uravnotežen profil.
Bi pa prosil za link. Običajno ima riž od 3000 do 3500 kalorij na kilogram. Me zanima kak riž si to našla.
Pithlit ::
Hmmmn tule. Sem pa šla še mal okol brskat pa se kalorije dejansko vrtijo nekje med ~1000 pa ~1300. *aha, na hitro prečekirala in pogruntala... moj je 'samo' riž... un pri 1300kcal je pa 'kratkozrnati riž'.
3000-3500 pa nisem našla _nikjer_. Dokler mi ni dosadilo pa sem odkrevsljala do najbljižje trgovine in pogledala na škatlo najcenejšega riža. Lo and behold! 3490kcal/kg!
3000-3500 pa nisem našla _nikjer_. Dokler mi ni dosadilo pa sem odkrevsljala do najbljižje trgovine in pogledala na škatlo najcenejšega riža. Lo and behold! 3490kcal/kg!
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
Mystery solved then.
Podatki so torej... neužitni. Suh riž ti ravno ne pomaga dosti, kajne? Kot sem rekla, glej podatke za tisto kar imaš na krožniku, na pa za tisto kar je, no ja, neužitno.
Podatki so torej... neužitni. Suh riž ti ravno ne pomaga dosti, kajne? Kot sem rekla, glej podatke za tisto kar imaš na krožniku, na pa za tisto kar je, no ja, neužitno.
Life is as complicated as we make it...
Okapi ::
V resnici ti suhi riž pove več, ker običajno riž tehtaš, ko je še suh, ne potem, ko ga skuhaš. Kalorije pa se med kuhanjem itak ne dodajajo, ker riž med kuhanjem samo slan krop pije.
O.
O.
GGGGG ::
Podatki so čisto OK. Če želiš upoštevati tisto, kar je na krožniku se cena riža pač razpolovi, ker je v porciji ogromno vode. Pri mesu je ravno obratno, saj pri pečenju npr. meso precej vode odda.
Pithlit ::
V resnici ti suhi riž pove več, ker običajno riž tehtaš, ko je še suh, ne potem, ko ga skuhaš. Kalorije pa se med kuhanjem itak ne dodajajo, ker riž med kuhanjem samo slan krop pije.
Ja sam je pa več kot očitno da se riž med kuhanjem izjemno osiromaši.
Moji podatki par postov nazaj so za stvari ki jih imaš na krožniku. Kuhan riž in kuhan piščanec. S piško torej pridobiš precej več hranil. Tudi ob upoštevanju cene na kalorijo (kar je malenkost zgrešeno gledanje, glede na to da ti kalorija pove precej malo... se verjetno vsi strinjamo da se od samega cukra ne da živeti, ima pa fenomenalno razmerje cene na kalorijo).
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
P.S. lahko pa namesto piške pogledamo še pujseka. Ali pa kakšno drugo meso. Pa namesto riža kakšen krompir. Se pa bojim da kakšnega pametnega konsenza ne bomo našli... razen tega da se cena s kvaliteto pač viša. Ne glede na to ali se gre za zelenjavo ali meso.
Sem pa že v parih prejšnjih temah o tem vegi vs. meso rekla da se kvaliteten (okusen in zanimiv) jedilnik da komot sestavit z mesom ali brez. Prav tako nisem nikoli oporekala temu da se brez mesa da komot preživet. Prej bom oporekala tem da se da preživet brez zelenjave... Oporekam le trditvi da je vegi prehrana cenejša od kombinirane (ne trdim pa da je dražja).
Sicer bolj kot gledam... bolj je odvisno od tega od kje si kdo želi pridobivat energijo. Če iz OH, je izbira jasna - brez škrobnih živil bo težka. Če iz beljakovin... no ja, meso zmaga. Ni pa (oboje) nemogoče.
Sem pa že v parih prejšnjih temah o tem vegi vs. meso rekla da se kvaliteten (okusen in zanimiv) jedilnik da komot sestavit z mesom ali brez. Prav tako nisem nikoli oporekala temu da se brez mesa da komot preživet. Prej bom oporekala tem da se da preživet brez zelenjave... Oporekam le trditvi da je vegi prehrana cenejša od kombinirane (ne trdim pa da je dražja).
Sicer bolj kot gledam... bolj je odvisno od tega od kje si kdo želi pridobivat energijo. Če iz OH, je izbira jasna - brez škrobnih živil bo težka. Če iz beljakovin... no ja, meso zmaga. Ni pa (oboje) nemogoče.
Life is as complicated as we make it...
enadvatri ::
Beljakovine niso AK, da ne bomo mešali jabolk in špargljev.
Kaj pa so?
Ne gre za sklepanje, poišči študije.
Seveda gre za sklepanje. V istem postu napišeš, da je soja škodljiva ampak, da to ni potrjeno. Pa da sicer ni dokazov, da naj bi bila škodljiva ampak vseeno priporočajo zmernost... Mumbo jumbo. Soja je odličen vir beljakovin, je poceni za gojenje, ima precej visoko kalorično vrednost pa še dobra je.
Stric Jurek ima odlične rezultate, priznam, je pa postal vegan postopoma. Pri čemer je odraščal na mesu. Še vedno so rezultati nadvse odliči in skoraj vse je dosegel kot vegan. Knjige nisem prebral, lahko, da stric dejansko pokriva vse esencialne AK v zadostnih količinah. Fajn. Je pa njegova knjiga totalni drekec od konjčka, ker prodaja vmes teorije o palčkih, ops, o zakisanosti. To so nonsensi.
RunningRAW je lahko podbna zgodba. Ali pa tudi ne. Telo ne loči med rastlinskimi in živalskimi AK, dolgoročno insuficence pa lahko vodijo tudi v kronične težave in poškodbe.
Med težkoatleti, šprinterji pa ga ni junaka (čeprav je o tem pisala ena vernica v Poletu, pa je bil tip še do pred dveh let mesožder, danes pa samo padajo rezultati). Jimm Morris nima vrhunskih rezultatov. Je veteran, med veterani mogoče, pa tudi to dvomim. Kakšne maks. teže kvihta, ne vemo. Po videzu pa tudi ni niti približno vrhunskemu BB!
Za vsakega vrhunskega vegi športnika se najde milijon podpovprečnih mesojedih športnikov. Trdil si, da ni veganov med vrhunskimi športniki, kar očitno ni res. Btw, tale Jim Morris, ki "ni v vrhunski formi" je star skoraj 80 let.
Uglavnem. Za vrhunske rezultate pri športu definitivno ne rabiš mesa. Razen mogoče pri sumotih, na rastlinah se težko toliko zrediš.
Škrobna živila so zakon ob določenem času. Ne vedno. In še zdaleč nimajo idealnega razmerja OH/B. Saj je, zlasti pri sportaših in rekreativcih, to zelo odvisno od ciljev.
Večinoma je razmerje precej blizu idealu ja.
Ampak trditev da je vegi prehrana poceni je pa hudo mimo. Je, ja... če na kvaliteto ne daš nič. Prav tako kot mesna.
Se boš prosim potrudila in malo argumentirala tole? Jaz sem dal konkretne cene in konkretne kalorične vrednosti, ki kažejo, da so rastline neprimerno cenejše.
Pa prosim, če razložiš, kaj je zate kvalitetna hrana. Riž iz mercatorja za 1EUR ni dober, mora biti isti riž v EKO-BIO embalaži iz specializirane trgovine za 5EUR?
Če ne ločiš, na kar sem te opozoril. Se malo načitaj pa šele nato vrni v debato.
Vrhunskih šahistov, golfistov - in zdaj smo videli tudi tekačev dolgoprogašev - je. V olimpijskih disciplinah jih sicer nisem zasledil. Pa vendar, prizna - vzdržljivostni se najdejo. Težkoatletov pa ni. Če je star 80, še ne spremeni dejstva, da nima vrhunskih rezultatov in da ni vrhunskih rezultatov med težkoatleti in šprinterji nasploh brez mesea. Pokaži jih sicer (WR, naslove med profesionalci in drugimi na vrhuncu kariere, ker rekreativni starec ni primerljiv z njimi)!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
GGGGG ::
Ja sam je pa več kot očitno da se riž med kuhanjem izjemno osiromaši.
Nič se ne osiromaši. Samo iz 75g suhega riža se ga nakuha za 150 gramsko porcijo.
Oporekam le trditvi da je vegi prehrana cenejša od kombinirane (ne trdim pa da je dražja).
Tvoja oporekanja so brezpredmetna, ker dejstva pravijo drugače.
Če ne ločiš, na kar sem te opozoril. Se malo načitaj pa šele nato vrni v debato.
Česa točno ne ločim? Prosim piši malo manj enigmatično, ne znam brati misli.
Napisal si, da beljakovine niso aminokisline. Lahko prosim razložiš kaj so beljakovine in kako v telo dobimo aminokisline.
Pokaži jih sicer (WR, naslove med profesionalci in drugimi na vrhuncu kariere, ker rekreativni starec ni primerljiv z njimi)!
Google najde dosti tega.
http://www.ecorazzi.com/2012/07/27/top-...
enadvatri ::
AK so gradniki beljakovin. Številne beljakovine pa ne vsebujejo vseh esencialnih AK, ki jih telo sicer ne zna samo proizvesti. Zato moramo prav te vnesti v telo z beljakovinami, ki jih vsebujejo ali čiste kot dodatke. Tu se, zlasti pri veganski/vegetarijanski hrani zatakne. Ker očitno ne veš, o čem govorim, tudi skrbiš ne, da jih dovoljr edno vnašaš v telo.
Nikjer pa nisem zapisal, da se jih ne da vnesti v telo samo z živili/dodatki rastlinskega izvora. Ampak je o tem nekaj potrebno tudi vedeti in vložiti malce več truda, kot prebrati propagandne knjige in kvaziznanost.
Glede tvoje povezave, si preberi kar so zapisali. Vrni se na moj prvi post o tem in ga še enkrat preberi. Nato uporabi možgane in kritično misel. Zaključek je nadvse logičen.
Nikjer pa nisem zapisal, da se jih ne da vnesti v telo samo z živili/dodatki rastlinskega izvora. Ampak je o tem nekaj potrebno tudi vedeti in vložiti malce več truda, kot prebrati propagandne knjige in kvaziznanost.
Glede tvoje povezave, si preberi kar so zapisali. Vrni se na moj prvi post o tem in ga še enkrat preberi. Nato uporabi možgane in kritično misel. Zaključek je nadvse logičen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
Pithlit ::
Nič se ne osiromaši. Samo iz 75g suhega riža se ga nakuha za 150 gramsko porcijo.
Po tej, pavšalni, oceni... izpuhti ~1500kcal. Greš pa lahko sam računat še kaj vse od mineralov pa vitaminov nekam izpuhti. Dejstvo ki ga ve vsak amaterski kuhar... vitamini in minerali se s kuhanjem izgubljajo.
Ne pomagajo ti podatki za surovo hrano če jo greš pol kuhat in ji s tem nižat hranilno vrednost. Če ti pa grem pol primerjat dve kuhani jedi (v tem primeru riž in piščanca) in primerjava pokaže da s piščancem (ob isti ceni) dobiš neprimerno več tako kalorij kot mineralov in vitaminov.... je pa stvar jasna. Gledat moraš podatke tistega kar dejansko lahko poješ.
Tvoja oporekanja so brezpredmetna, ker dejstva pravijo drugače.
Še posebej kadar jaz nalimam cene pa sezname hranil. Numbers are bitchy... Ko pa omenim papriko pa to kar naenkrat ni vegi prehrana ane? Tko kot meso ni mesna? Lahko sicer nabijaš do onemoglosti da je vegi prehrana cenejša... ampak, hja, hotel si številke. Zdaj jih imaš... pa kar naenkrat niso prave. Go figure.
Life is as complicated as we make it...
GGGGG ::
AK so gradniki beljakovin. Številne beljakovine pa ne vsebujejo vseh esencialnih AK, ki jih telo sicer ne zna samo proizvesti. Zato moramo prav te vnesti v telo z beljakovinami, ki jih vsebujejo ali čiste kot dodatke.
No, smo že bližje. Torej, beljakovine so aminokisline.
Zdaj pa lahko še konkretno napišeš, katerih esencialnih AK ne dobiš v rastlinski hrani. Verjetno je precej primerov pomanjkanja določenih AK med dolgoletnimi vegani in ne bo težko najti kakšne statistike, ne?
Po tej, pavšalni, oceni... izpuhti ~1500kcal. Greš pa lahko sam računat še kaj vse od mineralov pa vitaminov nekam izpuhti. Dejstvo ki ga ve vsak amaterski kuhar... vitamini in minerali se s kuhanjem izgubljajo.
Jao, kje si ti logiko izgubila? Nič nikamor ne izpuhti. Riž se ob kuhanju napije vode, zato je razlika med težo surovega in kuhanega riža. 100g surovega riža ima 300 kalorij, ko ga skuhaš jih ima ravno toliko, samo, da je ista porcija zdaj težka npr. 300g.
Če ti pa grem pol primerjat dve kuhani jedi (v tem primeru riž in piščanca) in primerjava pokaže da s piščancem (ob isti ceni) dobiš neprimerno več tako kalorij kot mineralov in vitaminov
Ne, nalepila si ceno za 1kg nekuhanega riža, podatke o hranilni vrednosti si pa očitno dala za kuhan riž. Pa še v tem primeru riž tam tam s kuro. Ima malo več kalorij in predvsem je bolj uravnotežen obrok.
ampak, hja, hotel si številke. Zdaj jih imaš... pa kar naenkrat niso prave. Go figure.
Jeba, če lastnih postov ne znaš prebrat :) Iz tvojih (izkrivljenih) podatkov pride tole:
Kuhan riž: 388 kalorij / eur
Kuhan piščanec: 364 kalorij / eur
Pri tem si seveda naredila eno čudno mešanico podatkov za suho in kuhano hrano, da bi dokazala svoj prav, pa še vedno se ti ne izide.
Mipe ::
Kalorije? Eh? Vse druge hranilne vrednosti pa gladko ignoriramo?
Ne vem za vas, vendar eni ne jemo hrane samo zaradi kalorij.
Ne vem za vas, vendar eni ne jemo hrane samo zaradi kalorij.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mipe ()
GGGGG ::
Mipe, do ostalih stvari še nismo prišli. Tam so rastline v očitni prednosti s skoraj idealnim razmerjem med beljakovinami, OHji in maščobami.
pegasus ::
WTF kaj berem ... izgleda kot da naravnega "znanja" prisluhniti telesu in jesti tisto, kar ti paše, ni več ... se samo še bašete in potem zgroženo ugotovite, da bo treba malo trpet in se začnete obmetavat s številkami na embalažah. Jej zmerno, uživaj v hrani in se ne obremenjuj z njo. To je to.
enadvatri ::
AK so gradniki beljakovin. Številne beljakovine pa ne vsebujejo vseh esencialnih AK, ki jih telo sicer ne zna samo proizvesti. Zato moramo prav te vnesti v telo z beljakovinami, ki jih vsebujejo ali čiste kot dodatke.
No, smo že bližje. Torej, beljakovine so aminokisline.
Zdaj pa lahko še konkretno napišeš, katerih esencialnih AK ne dobiš v rastlinski hrani. Verjetno je precej primerov pomanjkanja določenih AK med dolgoletnimi vegani in ne bo težko najti kakšne statistike, ne?
Po tej, pavšalni, oceni... izpuhti ~1500kcal. Greš pa lahko sam računat še kaj vse od mineralov pa vitaminov nekam izpuhti. Dejstvo ki ga ve vsak amaterski kuhar... vitamini in minerali se s kuhanjem izgubljajo.
Jao, kje si ti logiko izgubila? Nič nikamor ne izpuhti. Riž se ob kuhanju napije vode, zato je razlika med težo surovega in kuhanega riža. 100g surovega riža ima 300 kalorij, ko ga skuhaš jih ima ravno toliko, samo, da je ista porcija zdaj težka npr. 300g.
Če ti pa grem pol primerjat dve kuhani jedi (v tem primeru riž in piščanca) in primerjava pokaže da s piščancem (ob isti ceni) dobiš neprimerno več tako kalorij kot mineralov in vitaminov
Ne, nalepila si ceno za 1kg nekuhanega riža, podatke o hranilni vrednosti si pa očitno dala za kuhan riž. Pa še v tem primeru riž tam tam s kuro. Ima malo več kalorij in predvsem je bolj uravnotežen obrok.
ampak, hja, hotel si številke. Zdaj jih imaš... pa kar naenkrat niso prave. Go figure.
Jeba, če lastnih postov ne znaš prebrat :) Iz tvojih (izkrivljenih) podatkov pride tole:
Kuhan riž: 388 kalorij / eur
Kuhan piščanec: 364 kalorij / eur
Pri tem si seveda naredila eno čudno mešanico podatkov za suho in kuhano hrano, da bi dokazala svoj prav, pa še vedno se ti ne izide.
Zaključujem debato s teboj, ker se z verniki, pametnejšimi od znanosti ne želim preklati. Preostalim udeležencem v debati pa želim čim manj zavajanja s tvoje strani.
Da bom zgoraj zapisano uetemljil, bom znova ponovil, da aminokisline niso beljakovine, kot niso zidaki hiša!
Prav tako, bom tvoje pajacenje utemeljil še s tem, da sem večkrat napisal, da se da prinesti "notri" vse esencialne AK tudi s hrano izključno rastlinskega izvora. Je pa potrebno nekoliko več poučenosti in truda, česar ti ne premoreš in ne vlagaš. Pa pametuješ!
Nalogo sem dal tebi v enih prvih postov, da si poguglaš esencialne AK in nato pogledaš AK sestavo živil, ki jih uživaš. Da boš vedel, pri čem si. To nisem pisal, da bi se "duval" ali koga prepričeval, temveč dobronamerno in namenjeno pretežno tebi & ostalim veganom/vegetarijancem (in nikakor z nameno, da koga odvrnem od takšne življenjske odločitve, v katero se ne želim in se tudi nisem spuščal).
Zdaj bom komentiral le še izvorno novico in se oglašal na njeno rdečo nit.
WTF kaj berem ... izgleda kot da naravnega "znanja" prisluhniti telesu in jesti tisto, kar ti paše, ni več ... se samo še bašete in potem zgroženo ugotovite, da bo treba malo trpet in se začnete obmetavat s številkami na embalažah. Jej zmerno, uživaj v hrani in se ne obremenjuj z njo. To je to.
Če si vsejed, to še gre skozi. Sicer pa ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
Pithlit ::
Pri tem si seveda naredila eno čudno mešanico podatkov za suho in kuhano hrano, da bi dokazala svoj prav, pa še vedno se ti ne izide.
Oboje je kuhano. Riž in pišče. Razlike je pa za celih 14kcal/€. Riž je hudo cenejši ja. Saj lahko vzamem, za primerjavo, kakšen dražji riž, če hočeš. Vzela sem enega s povprečno ceno (srednja žalost). Ali pa cenejšega, če se boš bolje počutil.
Hranil ima pa naša piška več. Again, gledanje izključno na kalorije je zgrešeno. Če ti je to pomembno jej rafiniran cukr... s taveliko žlico.
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
Jej zmerno, uživaj v hrani in se ne obremenjuj z njo. To je to.
Meni gre neizmerno na živce ko mi drugi začnejo pridigat. Drugače se ne obremenjujem preveč.
Life is as complicated as we make it...
Keyser Soze ::
Hm, ko se že preklate o teh kcal in podobnih stvareh, kaj hudiča je s tole oecophylla smaragdina?
Na račun česa pridela toliko kalorij na 100g?
Na račun česa pridela toliko kalorij na 100g?
OM, F, G!
GGGGG ::
Zaključujem debato s teboj, ker se z verniki, pametnejšimi od znanosti ne želim preklati.
Super. Dobrodošel nazaj, ko boš imel kaj bolj pametnega za napisati, kot neke pavšalne ocene in floskule. Začel si slabo s tisto "nevarno sojo, ki sicer dokazano ni nevarna ampak se je mogoče vseeno pametno izogibati zaradi neznanih razlogov".
Oboje je kuhano. Riž in pišče. Razlike je pa za celih 14kcal/€. Riž je hudo cenejši ja. Saj lahko vzamem, za primerjavo, kakšen dražji riž, če hočeš. Vzela sem enega s povprečno ceno (srednja žalost). Ali pa cenejšega, če se boš bolje počutil.
Lej, bluziš.
Ceno si dala za surov, nekuhan riž, podatke o hranilnih vrednostih pa za kuhan riž (1kg kuhanega riža pride iz cca. 250, 300g surovega, tako, da lahko ceno v tvojem postu deliš s 4).
Hranil ima pa naša piška več. Again, gledanje izključno na kalorije je zgrešeno. Če ti je to pomembno jej rafiniran cukr... s taveliko žlico.
Res? Katerih točno? Razen proteinov, ki jih telo ni zmožno uporabiti v tako velikih količinah in se izločijo prvič, ko greš na sekret.
BaToCarx ::
Keyser Soze je izjavil:
Hm, ko se že preklate o teh kcal in podobnih stvareh, kaj hudiča je s tole oecophylla smaragdina?
Na račun česa pridela toliko kalorij na 100g?
Cukr rade nabirajo pa v ritki shranjujejo. :D
veper ::
Škoda, da se tako kregate - Pithlit, Matijadmin in iKst -, ker se v bistvu strinjate in imate vsi dober namen.
Pithlit, ti si malo pomešala podatke za kuhan in surov riž.
iKst, ti si malo preveč vročekrven.
Matijadmin, ti pa kolateralna škoda :)
Kalorije (in druga hranila!) riža med kuhanjem ne "izpuhtijo", le voda jih razredči, kuhanje pa naredi laže prebavljive - kar je pri mesu lahko obratno: voda izhlapi med kuhanjem, hranila se uničujejo (nekateri vitamini), beljakovine postajajo teže prebavljive (v določenih primerih).
Rastlinske beljakovine so v (zelo grobo) splošnem biološko manjvredne od živalskih (telo jih teže izkoristi), vendar so cenejše. Z malo znanja se da sestaviti kakovosten rastlinski (100% ali pretežno) jedilnik, ki pokrije vse esencialne AK.
PS: sem vsejed; jajca in mleko uživam redno, meso poredko. Pojem vse od vratovine, stegna in pljučne do jeter, vampov, pljučk, možganov, jezika, kože in oči.
Pithlit, ti si malo pomešala podatke za kuhan in surov riž.
iKst, ti si malo preveč vročekrven.
Matijadmin, ti pa kolateralna škoda :)
Kalorije (in druga hranila!) riža med kuhanjem ne "izpuhtijo", le voda jih razredči, kuhanje pa naredi laže prebavljive - kar je pri mesu lahko obratno: voda izhlapi med kuhanjem, hranila se uničujejo (nekateri vitamini), beljakovine postajajo teže prebavljive (v določenih primerih).
Rastlinske beljakovine so v (zelo grobo) splošnem biološko manjvredne od živalskih (telo jih teže izkoristi), vendar so cenejše. Z malo znanja se da sestaviti kakovosten rastlinski (100% ali pretežno) jedilnik, ki pokrije vse esencialne AK.
PS: sem vsejed; jajca in mleko uživam redno, meso poredko. Pojem vse od vratovine, stegna in pljučne do jeter, vampov, pljučk, možganov, jezika, kože in oči.
pegasus ::
BigWhale ::
Mimogrede, alergija na čokolado ni posledica alergije na kakav, pač pa alergije na zmlete ščurke, ki zaidejo med kakavova zrna.Kje si že spet te pravljice pobral? Če že, je v kruhu (in sploh vsemu, kar se dela iz navadne moke) zmleto veliko več različnih žuželk, kot v čokoladi. In zdaj boš rekel, da je alergija na kruh posledica zmletih žuželk. Malo več kritičnosti pri pobiranju urbanih mitov ti ne bi škodovalo.
Verjetno so zuzelke povsod kjer stvari niso gojene v sterilnih pogojih, kaksni hidroponicni hangarji recimi. Prakticno nemogoce je zagotoviti, da zuzelk ne bi blo zraven.
Da je nekdo alergicen na njih je sicer povsem mozno, vendar malo verjetno, da bi bila stvar prisotna v taksni kolicini, ki bi sprozila alergicno reakcijo.
Hayabusa ::
Je pa paprika kar konkretno dražja od piščanca. Kar je bil tvoj point, ane?
Ne. Zelenjave ne morš met za osnovo, ker je enostavno ne moreš pojesti dovolj (količinsko). Mora pa biti prisotna na vsakem zdravem jedilniku. Cena zelenjave torej nima pomena, ker jo ješ v vsakem primeru.
Ne vem no... P/P ga pišče zmaga. Je pa res da imaš tudi cenejši riž. Pa tudi dražji (v moji omari se skriva en za ~8€/kg)
Riž ima za isto ceno še vedno boljšo hranilno vrednost. Več kalorij in nasploh bolj uravnotežen profil.
Bi pa prosil za link. Običajno ima riž od 3000 do 3500 kalorij na kilogram. Me zanima kak riž si to našla.
Konji, krave, voli, biki npr.
So precej težji od človeka.
Magic
Okapi ::
vendar malo verjetno, da bi bila stvar prisotna v taksni kolicini, ki bi sprozila alergicno reakcijo.Predvsem je skrajno neverjetno, da bi bil kdo alergičen samo na žuželke v čokoladi, ne pa recimo na žuželke v moki. Ker ravno to namreč trdi tisti članek - da so ljudje, ki mislijo, da so alergični na čokolado (in ne tudi na moko, riž ..., kjer so prav tako sledi žuželk), v resnici alergični na ostanke žuželk v čokoladi. Če bi bili res alergični na žuželke, bi bili alergični na en cel kup različnih hran (pač vse, kjer se pojavljajo sledi žuželk), ne samo na čokolado.
O.
poweroff ::
Drugače je količina alergena pri alergiji precej nerelevantna. Razen, če govorimo o nekih res mikro količinah.
sudo poweroff
Pithlit ::
Pithlit, ti si malo pomešala podatke za kuhan in surov riž.
Ceno se lahko na izi popravi. Faktor je 2.8 .
Torej 1kg nekuhanega riža je 2.8kg kuhanega.
Nekuhan riž (1kg):
Kalorije 3700
OH 817g
Vlaknine 28g
Maščobe 5g
Beljakovine 68g
Tiamin 2mg
Riboflavin 1mg
Niacin 21mg
Vitamin B6 1mg
Folati 70μg
Pantotenska kislina 8mg
Kalcij 110mg
Železo 16mg
Magnezij 230mg
Fosfor 710mg
Kalij 770mg
Natrij 70mg
Cink 12mg
Baker 2mg
Mangan 10mg
Selen 151μg
Kuhan riž (2.8kg):
Kalorije 2720
OH 591g
Vlaknine 28g
Maščobe 6g
Beljakovine 56g
Folati 28µg
Pantotenska kislina 6mg
Kalcij 56mg
Železo 3mg
Magnezij 140mg
Fosfor 224mg
Kalij 280mg
Mangan 8.4mg
Selen 157µg
Holin 59mg
Res je... nič ne 'izpuhti'.
Life is as complicated as we make it...
GGGGG ::
Ne, nič ne izpuhti. Spet si pobrala podatke iz dveh random strani za dve random vrsti riža.
Pithlit ::
Ista stran, isti riž. Kar pejd računat. Izvoli.
Če sicer vzameš faktor 3.8 (zato da se kalorije poglihajo) dobiš pa nesmisel ven.
*edit*
Riž, nekuhan
Riž, kuhan
Faktor (pejd pa testirat če ne verjameš, verjamem pa da lahko malenkost niha gor in dol... jaz sem pač vzela tega, ker se cifre poklapajo, selen pač ne more kar tako ratat, pa že pri faktorju 2.8 ga rata malenkost preveč).
Če sicer vzameš faktor 3.8 (zato da se kalorije poglihajo) dobiš pa nesmisel ven.
*edit*
Riž, nekuhan
Riž, kuhan
Faktor (pejd pa testirat če ne verjameš, verjamem pa da lahko malenkost niha gor in dol... jaz sem pač vzela tega, ker se cifre poklapajo, selen pač ne more kar tako ratat, pa že pri faktorju 2.8 ga rata malenkost preveč).
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Mipe ::
Splošno znano je, da se med kuhanjem izgubii nekaj teh snovi. Preseneča me, da tega zapriseženi vegetarijanec ne ve.
enadvatri ::
Ta tema vse bolj spominja na merjenje tičev!
Rastline so živi organizmi, zato lahko vrednosti tudi nihajo, kot imamo ljudje različno dolge tiče, brave oči, nagnjenosti k boleznim ...
Kakor koli, si ne morem pomagati, da ne bi pojasnil zdravega pristopa k veganski in vegetarijanski prehrani tistim, ki jih to seveda zanima (iKst prosim, da ne odgovoraja na ta prispevek). Sam nisem ne eno ne drugo, pa vendar spoštujem drugačnost in odločitve drugih, čeprav trditve, da je takšna dieta bolj zdrava ne sprejemam, ker za to ne obstaja niti en sam znanstveni dokaz (ravno tako je lahko skrajno nezdrava prav ta, veganska ali vegetarijansko, če pri tem ustvarjamo deficite na račun določenih hranil ali pa npr. uživamo veliko škrobnih živil, sladkorja, rafiniranih olj ipd.).
Aminokisline so gradniki beljakovin, nikakor pa jih ne moremo enačiti z beljakovinami, saj različne beljakovine vsebujejo različne aminokisline. Beljakovinam poljudno pravimo proteini, čeprav so proteini zgolj skupina enostavnih beljakovin.
Večino aminokislin je naše telo sposobno proizvesti samo. Bodisi iz naših lastnih mišic, bodisi iz drugih aminokislin. Zato nam teh ni potrebno redno uživati, čeprav je to lahko priporočeno.
Esencialne aminokisline pa so tiste, ki jih naše telo ni sposobno samo proizvesti in jih zato moramo nujno vnesti s hrano.
Določene aminokisline uvrščamo še med pogojno esencialne, saj jih je naše telo sposobno proizvesti samo, vendar v določenih okoliščinah (ob hudih naporih, pošodbah) ne dovolj. Zato je pomembno, da jih športniki in aktivni ljudje ter ljudje ob poškodbah dodatno vnašajo s prehrano.
Da bi, zlasti aktivni ljudje, nosečnice ter tudi vsi ostali, ki se za tak življenjski slog odločite zdravo živeli, je še kako pomembno, da kolikor toliko redno vnašate v svoje telo vsaj dnevno priporočene količine teh aminokislin (poleg soje in živil iz nje, so še zelo pomembni viri esencialnih AK npr.: leča, sezam, sončnično seme, bučno seme, razni oreščki, fižol, brokoli, beluši, itd.). Vendar določene od teh lahko vsebujejo tudi relativno veliko maščob in če bi želeli vnesti zadostne količine, bi hrakti zaužili tudi veliko kalorij ... Zelo zanimiv profil AK imajo konopljina semena, ki vsebujejo vse esencialne (določene sicer v precej majhnik količinah), vsebujejo številne razvejane aminokisline (BCAA) - zelo priporočeno uživanje po naporni vadbi za hitrejšo obnovo, prav tako so vsebovane beljakovine zelo lahko prebavljive.
Kogar zanima, naj si na Wikipedijii ogleda, katere so te aminokisline in, koliko jih mora prinesti "notri". Ter tukaj še, kateri prehrambeni viri vsebujejo katere.
Drugače pa zelo nasplošno glede zdrave prehrane in beljakovin. Določene so izjemno lahko in dobro prebavljive, druge hitro, tretje slabo, nekatere (npr. kazein, ki ga najbolje poznamo iz mleka) pa celo pri nekaterih povzročajo občutljivostne reakcije, podobne alergijam - ne gre za intoleranco na laktozo/galaktozo.
Vsekakor priporočam, da vegani/vegetarijanci - bolj kot nasedate pravljicam - popazite (tudi količinsko) na zadosten vnos esencialnih in pogojno esencialnih AK. Veliko zdravja vam želim!
Žitaricam, rižu in številnim drugim živilom se s kuhanjem oz. toplotno obdelavo spreminja GI. Prav tako lahko marsi kaj odplakne voda, če ne kuhamo z izparevanjem in popolnim vpijanjem (npr. rižote) ali na pari.
Ampak, kakor koli, riž je izjemno kakovosten vir OH, še zlasti polnozrnati neoluščeni riž, saj vsebuje še več mineralov ter dodatno vlaknine.
Rastline so živi organizmi, zato lahko vrednosti tudi nihajo, kot imamo ljudje različno dolge tiče, brave oči, nagnjenosti k boleznim ...
Kakor koli, si ne morem pomagati, da ne bi pojasnil zdravega pristopa k veganski in vegetarijanski prehrani tistim, ki jih to seveda zanima (iKst prosim, da ne odgovoraja na ta prispevek). Sam nisem ne eno ne drugo, pa vendar spoštujem drugačnost in odločitve drugih, čeprav trditve, da je takšna dieta bolj zdrava ne sprejemam, ker za to ne obstaja niti en sam znanstveni dokaz (ravno tako je lahko skrajno nezdrava prav ta, veganska ali vegetarijansko, če pri tem ustvarjamo deficite na račun določenih hranil ali pa npr. uživamo veliko škrobnih živil, sladkorja, rafiniranih olj ipd.).
Aminokisline so gradniki beljakovin, nikakor pa jih ne moremo enačiti z beljakovinami, saj različne beljakovine vsebujejo različne aminokisline. Beljakovinam poljudno pravimo proteini, čeprav so proteini zgolj skupina enostavnih beljakovin.
Večino aminokislin je naše telo sposobno proizvesti samo. Bodisi iz naših lastnih mišic, bodisi iz drugih aminokislin. Zato nam teh ni potrebno redno uživati, čeprav je to lahko priporočeno.
Esencialne aminokisline pa so tiste, ki jih naše telo ni sposobno samo proizvesti in jih zato moramo nujno vnesti s hrano.
Določene aminokisline uvrščamo še med pogojno esencialne, saj jih je naše telo sposobno proizvesti samo, vendar v določenih okoliščinah (ob hudih naporih, pošodbah) ne dovolj. Zato je pomembno, da jih športniki in aktivni ljudje ter ljudje ob poškodbah dodatno vnašajo s prehrano.
Da bi, zlasti aktivni ljudje, nosečnice ter tudi vsi ostali, ki se za tak življenjski slog odločite zdravo živeli, je še kako pomembno, da kolikor toliko redno vnašate v svoje telo vsaj dnevno priporočene količine teh aminokislin (poleg soje in živil iz nje, so še zelo pomembni viri esencialnih AK npr.: leča, sezam, sončnično seme, bučno seme, razni oreščki, fižol, brokoli, beluši, itd.). Vendar določene od teh lahko vsebujejo tudi relativno veliko maščob in če bi želeli vnesti zadostne količine, bi hrakti zaužili tudi veliko kalorij ... Zelo zanimiv profil AK imajo konopljina semena, ki vsebujejo vse esencialne (določene sicer v precej majhnik količinah), vsebujejo številne razvejane aminokisline (BCAA) - zelo priporočeno uživanje po naporni vadbi za hitrejšo obnovo, prav tako so vsebovane beljakovine zelo lahko prebavljive.
Kogar zanima, naj si na Wikipedijii ogleda, katere so te aminokisline in, koliko jih mora prinesti "notri". Ter tukaj še, kateri prehrambeni viri vsebujejo katere.
Drugače pa zelo nasplošno glede zdrave prehrane in beljakovin. Določene so izjemno lahko in dobro prebavljive, druge hitro, tretje slabo, nekatere (npr. kazein, ki ga najbolje poznamo iz mleka) pa celo pri nekaterih povzročajo občutljivostne reakcije, podobne alergijam - ne gre za intoleranco na laktozo/galaktozo.
Vsekakor priporočam, da vegani/vegetarijanci - bolj kot nasedate pravljicam - popazite (tudi količinsko) na zadosten vnos esencialnih in pogojno esencialnih AK. Veliko zdravja vam želim!
Ne, nič ne izpuhti. Spet si pobrala podatke iz dveh random strani za dve random vrsti riža.
Žitaricam, rižu in številnim drugim živilom se s kuhanjem oz. toplotno obdelavo spreminja GI. Prav tako lahko marsi kaj odplakne voda, če ne kuhamo z izparevanjem in popolnim vpijanjem (npr. rižote) ali na pari.
Ampak, kakor koli, riž je izjemno kakovosten vir OH, še zlasti polnozrnati neoluščeni riž, saj vsebuje še več mineralov ter dodatno vlaknine.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
veper ::
Disclaimer: nočem merjenja tičev, vidim pa zametke konstruktivne debate, na katerih bi rad gradil.
Točno tako, Matijadmin! Strinjam se tudi s podtonom, da vegetarijanci dostikrat sami ne razumejo te kompleksnosti - in s tem pomagajo metati na rastlinsko prehrano slabo luč. Dejstvo je, da je za kakovosten rastlinski jedilnik treba vedeti veliko več in vanj vložiti več časa (za planiranje, ne nujno za pripravo) kot za vsejedski jedilnik.
Pithlit, izbrala si nesrečni primer lepljivega riža. Tega v Evropi skoraj ne jemo in je (tudi botanično, predvsem pa kulinarično) nekoliko drugačen od ostalega riža: Bolj reprezentativen je za nas kratkozrnati (kuhan in surov) riž, kjer omenjeni faktor 2,8 tudi drži. Verjemi, da OH prav gotovo nikamor ne izpuhtijo med kuhanjem. To bi res že mejilo na alkimijo.
Točno tako, Matijadmin! Strinjam se tudi s podtonom, da vegetarijanci dostikrat sami ne razumejo te kompleksnosti - in s tem pomagajo metati na rastlinsko prehrano slabo luč. Dejstvo je, da je za kakovosten rastlinski jedilnik treba vedeti veliko več in vanj vložiti več časa (za planiranje, ne nujno za pripravo) kot za vsejedski jedilnik.
Pithlit, izbrala si nesrečni primer lepljivega riža. Tega v Evropi skoraj ne jemo in je (tudi botanično, predvsem pa kulinarično) nekoliko drugačen od ostalega riža: Bolj reprezentativen je za nas kratkozrnati (kuhan in surov) riž, kjer omenjeni faktor 2,8 tudi drži. Verjemi, da OH prav gotovo nikamor ne izpuhtijo med kuhanjem. To bi res že mejilo na alkimijo.
GGGGG ::
http://nutritiondata.self.com/topics/pr...
Koliko si imel pri urah gospodinjstva v osnovni šoli?
Vse te izgube pomenijo točno 0 kalorij. Pithlit bi me rada prepričala, da se pri kuhanju kile riža magično izgubi cca. 1000 kalorij.
Dejstvo je, da je za kakovosten rastlinski jedilnik treba vedeti veliko več in vanj vložiti več časa (za planiranje, ne nujno za pripravo) kot za vsejedski jedilnik.
To pač ni dejstvo.
Mogoče lahko drugače oblikuješ stavek. V kakovosten mešan ali veganski jedilnik je treba vložiti več časa kot za nezdrav, enoličen jedilnik.
Je pa precej lažje jesti zdravo, če ne ješ živalskih produktov, saj ni treba paziti na prevelik vnos kalorij, na prekomeren vnos maščob, na zadostno količino vlaknin, vitaminov, mineralov...
Planiranje vnosa različnih aminokislin je pa bullshit. Če ješ raznoliko rastlinsko hrano (beri: tvoj jedilnik ni sestavljen 100% iz enega živila) je pomanjkanje posameznih esencialnih AK praktično nemogoče. Če kdo misli drugače se priporočam za kakšno poročilo o množičnem pomanjkanju beljakovin oz. AK pri veganih.
thramos ::
Puhtenje kalorij med kuhanjem ... ker se riž napihne z vodo ... in vi še nadaljujete z debato?
Bullshit. Približno enako težko je. Za nekaj vitaminov in mineralov, ki so tipično bolje zastopani v mesni, je potrebno malo bolj paziti pri vegetarijanski ... da bi se pa zaradi nekaj mesa drastično povečal vnos kalorij in maščob test zmanjšal vlaknin in mineralov je pa popolna neumnost.
Glede aminokislin ima iKst kar prav. Strah pred pomanjkanjem esencialnih aminokislin izhaja predvsem iz fitnes krogov, oz. bolje rečeno, krogov preprodajalcev športne prehrane, ki te hitro pomirijo z wheyem, glutaminom, levcinom in podobnimi rečmi za tanjšanje denarnic.
Glede cene pa, hja, najprej se zmente a boste upošteval surovo, kuhano ali pečeno ...
Je pa precej lažje jesti zdravo, če ne ješ živalskih produktov, saj ni treba paziti na prevelik vnos kalorij, na prekomeren vnos maščob, na zadostno količino vlaknin, vitaminov, mineralov...
Bullshit. Približno enako težko je. Za nekaj vitaminov in mineralov, ki so tipično bolje zastopani v mesni, je potrebno malo bolj paziti pri vegetarijanski ... da bi se pa zaradi nekaj mesa drastično povečal vnos kalorij in maščob test zmanjšal vlaknin in mineralov je pa popolna neumnost.
Glede aminokislin ima iKst kar prav. Strah pred pomanjkanjem esencialnih aminokislin izhaja predvsem iz fitnes krogov, oz. bolje rečeno, krogov preprodajalcev športne prehrane, ki te hitro pomirijo z wheyem, glutaminom, levcinom in podobnimi rečmi za tanjšanje denarnic.
Glede cene pa, hja, najprej se zmente a boste upošteval surovo, kuhano ali pečeno ...
enadvatri ::
Mogoče lahko drugače oblikuješ stavek. V kakovosten mešan ali veganski jedilnik je treba vložiti več časa kot za nezdrav, enoličen jedilnik.
Le deloma drži. Veliko manj planiranja je potrebno, da vneseš vse esencialne AK z mesom in ribami. Zato je potrebno nekoliko manj planiranja, odvisno od želja. Se pa strinjam, da je to možno tudi pri enoznačni, torej veganski/vegetarijanski prehrani zelo enostavno prinesti noter, če razširiš svoja kulinarična obzorja in dobiš neke kulinarične navade.
Je pa precej lažje jesti zdravo, če ne ješ živalskih produktov, saj ni treba paziti na prevelik vnos kalorij, na prekomeren vnos maščob, na zadostno količino vlaknin, vitaminov, mineralov...
To je debela laž! Še veliko lažje je pretiravati s kalorijami samo ob rastlinski hrani, kruh, riž, da rafiniranega sladkorja in sadja niti ne omenjam! Kje so še rafinirana rastlinska olja, itn. Pač, vegansko verniške neumnosti!
Planiranje vnosa različnih aminokislin je pa bullshit. Če ješ raznoliko rastlinsko hrano (beri: tvoj jedilnik ni sestavljen 100% iz enega živila) je pomanjkanje posameznih esencialnih AK praktično nemogoče. Če kdo misli drugače se priporočam za kakšno poročilo o množičnem pomanjkanju beljakovin oz. AK pri veganih.
Za zdravje nasplošno in zlasti zdrav razvoj ploda med nosečnostjo ter hitrejšo in boljšo regeneracijo po aktivnostih je to še kako pomembno. Še ena laž nekoga, ki nima pojma o prehrani! Me prav zanima, kako redno uživaš bučna semena, sezam, sončnična semena (oz zdrobe), brokoli ter predvsem v kakšnih količinah. Dal sem ti dva linka, poglej si, koliko česa potrebujemo in kje je koliko česa. Potem pametuj naprej, ker do tedaj si ven iz debate. Kvasiš gluposti, kako naj ti dopovemo?
Pithlit ::
Vse te izgube pomenijo točno 0 kalorij. Pithlit bi me rada prepričala, da se pri kuhanju kile riža magično izgubi cca. 1000 kalorij.
Kalorija. Bog i batina nutricionizma.
Jaz te nič ne prepričujem. Podam ti cifre. Dala sem ti vire. Naprej se prepričuješ sam. Če ti kaj ni prav se pejdi kregat s skrbniki une strani. Jaz sem lepo povedala... lahko vzameš faktor 3.8 kjer se ne 'izgubi' nobena kalorija. Ampak pol se pa ne čudi če cifre ne bodo imele smisla.
In ja. Mogoče si celo opazil manjko OH? Nisi? Dobro, sedaj si bil opomnjen. Le kam so šle kalorije... ane? Preden spet rečeš da te skušam v nekaj prepričati...
Pithlit, izbrala si nesrečni primer lepljivega riža.
In to spremeni dejstva kako? Zato ker je kar naenkrat omejeno kateri riž si lahko izberemo? Ker, iKst na začetku je rekel samo "riž". Dejstva pri tem rižu so pač takšna kot so.
Lahko pa seveda izberem kaj bolj eksotičnega... ampak pol bo računica zgrešena. iKst si je recimo izbral pljučno za 40€ za primerjavo s poceni rižem.
Life is as complicated as we make it...
GGGGG ::
da bi se pa zaradi nekaj mesa drastično povečal vnos kalorij in maščob test zmanjšal vlaknin in mineralov je pa popolna neumnost.
Zaradi "nekaj mesa" težko. Ampak za to, da poješ le nekaj mesa, ne pa ogromnih količin, kot je to v navadi pri povprečnem evropejcu, je treba vedeti par stvari o hrani.
To je debela laž! Še veliko lažje je pretiravati s kalorijami samo ob rastlinski hrani, kruh, riž, da rafiniranega sladkorja in sadja niti ne omenjam! Kje so še rafinirana rastlinska olja, itn. Pač, vegansko verniške neumnosti!
Mi lahko napišeš en scenarij, v katerem človek s hruhom, rižem ali sadjem poje preveč kalorij. Potem pa še povej, v kakšnem odstotku se te kalorije pretvorijo v maščobne obloge v telesu.
Potem pametuj naprej, ker do tedaj si ven iz debate. Kvasiš gluposti, kako naj ti dopovemo?
Prosim za kak link, dokument ali kaj drugega, kar kaže na masovno pomanjkanje določenih AK pri veganih (ob predpostavki, da ne stradajo, seveda). Glede na to, kako komplicirano je dobiti cel set esencialnih AK na vegi hrani je tega gotovo ogromno.
In ja. Mogoče si celo opazil manjko OH? Nisi? Dobro, sedaj si bil opomnjen. Le kam so šle kalorije... ane? Preden spet rečeš da te skušam v nekaj prepričati...
Tukaj bi ti lahko bilo jasno, da nekaj ne štima. OH se s kuhanjem sigurno ne uničijo oz. ne izhlapijo, kot ti trdiš.
enadvatri ::
Kaj je potrebno vedeti o hrani oz. mesu, kar ostali ne vemo?
Ljudje so dejansko debeli od kruha, krompirja in rafiniranega sladkorja. Tudi vegani in vegetarijanci, sam osebno poznam enega (je član ene obalne rock skupine).
Če esencialnih ne zaužiješ, ti jih primanjkuje, sicer se ne bi imenovale esencialne. Dejstvo. Ne prerekam se, za svoje dobro preveri obroke, koliko katerih vsebujejo, da boš vedel pri čem si in ali morda potrebuješ na svojih jedilnikih še kakšno živilo ali pa to morda pogosteje.
Ljudje so dejansko debeli od kruha, krompirja in rafiniranega sladkorja. Tudi vegani in vegetarijanci, sam osebno poznam enega (je član ene obalne rock skupine).
Če esencialnih ne zaužiješ, ti jih primanjkuje, sicer se ne bi imenovale esencialne. Dejstvo. Ne prerekam se, za svoje dobro preveri obroke, koliko katerih vsebujejo, da boš vedel pri čem si in ali morda potrebuješ na svojih jedilnikih še kakšno živilo ali pa to morda pogosteje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
GGGGG ::
Ljudje so dejansko debeli od kruha, krompirja in rafiniranega sladkorja.
Yeah, right. Ker smo ljudje ful učinkoviti pri pretvarjanju sladkorja v maščobe, a ne?
Če esencialnih ne zaužiješ, ti jih primanjkuje, sicer se ne bi imenovale esencialne. Dejstvo. Ne prerekam se, za svoje dobro preveri obroke, koliko katerih vsebujejo, da boš vedel pri čem si in ali morda potrebuješ na svojih jedilnikih še kakšno živilo ali pa to morda pogosteje.
Po tvojih besedah je to resen problem veganov, zato verjetno ne bo težko najti nekega dokaza, ki kaže na množično pomanjkanje beljakovin (oz. posameznih AK). Nekje se mora poznati to pomanjkanje.
veper ::
Matijadmin je spet točno zadel - podpišem tvoj prispevek!
iKst se še zmeraj ni pomiril in prispeva k debati samo še provokacije.
Pithlit pa še zmeraj ni dojela, da se lepljivi riž kuha drugače (lepljivi:kratkozrnati je nekako tako kot pira:pšenica - podobno, botanično sorodno, a precej razlićno) in da je zato faktor 3,8. In po neki matematični magiji se meni cifre izidejo, če računam s ~3,8 (so pa že itak na nutritiondata zaokrožene, btw):
Surov lepljivi riz, 100 g:
~370 kcal
~7 g beljakovin
~82 g OH
~1 g maščob
Kuhan lepljivi riž, 100 g:
~97 kcal
~2 g beljakovin
~21 g OH
~0 g maščob
Ampak pustite že ta ubogi lepljivi riž Azijcem in njihovim sladicem s kandiranimi škampi in praženo šalotko (true story).
iKst se še zmeraj ni pomiril in prispeva k debati samo še provokacije.
Pithlit pa še zmeraj ni dojela, da se lepljivi riž kuha drugače (lepljivi:kratkozrnati je nekako tako kot pira:pšenica - podobno, botanično sorodno, a precej razlićno) in da je zato faktor 3,8. In po neki matematični magiji se meni cifre izidejo, če računam s ~3,8 (so pa že itak na nutritiondata zaokrožene, btw):
Surov lepljivi riz, 100 g:
~370 kcal
~7 g beljakovin
~82 g OH
~1 g maščob
Kuhan lepljivi riž, 100 g:
~97 kcal
~2 g beljakovin
~21 g OH
~0 g maščob
Ampak pustite že ta ubogi lepljivi riž Azijcem in njihovim sladicem s kandiranimi škampi in praženo šalotko (true story).
veper ::
iKst, bluziš.
Ja, hitro in zelo preprosto se je prenažret s kruhom, rižem in sadjem.
Dejansko se je tudi laže zrediti ob oreških kot ob mesu (preizkušeno na lastni koži), ker, kot je pravilno izpostavil Matijadmin, vsebujejo oreški na enoto beljakovin več maščob, pa še te beljakovine so biološko manj izkoristljive, če nisi previden pri kombiniranju. In, ja, treba je zelo previdno sestavljati rastlinske jedilnike, ker res hitro zabredeš v preveč OH in maščob. Ni nemogoče, nikakor - vendar ni praktično, vsaj ne, dokler je družba taka, kot je. Podpiram premik k več rastlinske hrane, a postopno in nadzorovano. Fanatičnost, kakor jo izkazuješ ti, odvrača še tiste, ki so jo pripravljeni sprejeti in celo priznavajo določene prednosti (Pithlit, Matijadmin).
EDIT: referenčni post je izpuhtel hitreje kot kalorije iz kuhanega riža.
Ja, hitro in zelo preprosto se je prenažret s kruhom, rižem in sadjem.
Dejansko se je tudi laže zrediti ob oreških kot ob mesu (preizkušeno na lastni koži), ker, kot je pravilno izpostavil Matijadmin, vsebujejo oreški na enoto beljakovin več maščob, pa še te beljakovine so biološko manj izkoristljive, če nisi previden pri kombiniranju. In, ja, treba je zelo previdno sestavljati rastlinske jedilnike, ker res hitro zabredeš v preveč OH in maščob. Ni nemogoče, nikakor - vendar ni praktično, vsaj ne, dokler je družba taka, kot je. Podpiram premik k več rastlinske hrane, a postopno in nadzorovano. Fanatičnost, kakor jo izkazuješ ti, odvrača še tiste, ki so jo pripravljeni sprejeti in celo priznavajo določene prednosti (Pithlit, Matijadmin).
EDIT: referenčni post je izpuhtel hitreje kot kalorije iz kuhanega riža.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: veper ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kateri mrčes je to?Oddelek: Loža | 3376 (2778) | Unknown_001 |
» | Insekti kot mesna alternativaOddelek: Loža | 6533 (5039) | krneki0001 |
» | OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 63525 (57054) | enadvatri |
» | GSO in varnost? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 33035 (30170) | thramos |
» | Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 50766 (47100) | Matev |