» »

Sony predstavil igralni plošček ter strojno in programsko opremo PlayStation 4

Sony predstavil igralni plošček ter strojno in programsko opremo PlayStation 4

Glavne strojne lastnosti PS4

vir: The Verge

RGB lučka za informacije in sledenje s kamero

vir: The Verge

Kamerni sistem, montiran na vrh televizorja

vir: The Verge

PlayStation App

vir: The Verge
The Verge - Na uradni predstavitvi nove igralne konzole PlayStation 4 Sony le-te pravzaprav ni pokazal, so pa povedali, kakšni čipi bodo tiktakali v njej. Pokazali so tudi nov igralni plošček, kamerno enoto za sledenje ploščku, ki je na prvi pogled podobna Kinectu, ter pokazali še nekaj pomembnih novosti na programski strani nove konzole, vključno z novim vmesnikom.

Dvomov ni več, PlayStation 4 je prva konzola nove, osme generacije, ki uporablja AMD-jev centralni procesor, osnovan na arhitekturi x86. Prva konzola iz osme generacije sploh je Wii U, ki uporablja IBM-ovo PowerPC arhitekturo (podobno, kot Xbox 360), medtem ko se za tretjo generacijo Microsoftove konzole (prav tako bo član osme generacije konzol) pričakuje, da bodo ubrali skoraj enako pot, kot Sony. V PlayStation 4 bo tako tekel za Sony razvit APU, v katerem bo teklo 8 na arhitekturi Jaguar osnovanih jeder, zraven pa grafični čip na arhitekturi GCN (poznana iz serije Radeon HD 7000), sposoben preračunati za okrog 1,84 TFLOPs grafičnih operacij. Čeprav se 8 procesorskih jeder sliši veliko, so ta manj zmogljiva, v prvi vrsti namenjena zelo varčnim osebnim računalnikom ter celo tabličnim napravam. Jaguar je naslednik arhitekture Bobcat, ki je bila osnova za AMD-jeve procesorje iz serij C, E in G. Podobno se 1,84 TFLOPs lahko sliši veliko, a pravzaprav temu ni tako. S takšno zmogljivostjo bo grafični čip iz PlayStation 4 padel neposredno med Radeona HD 7850 in 7870. Preskok v primerjavi z RSX-om iz PlayStation 3, ki je bil osnovan na arhitekturi G70 (GeForce 7800), je vseeno velik.

Enotnemu čipu s procesorskimi in grafičnimi jedri bo družbo delalo 8 GB enotnega delovnega pomnilnika tipa GDDR5. Za hrambo podatkov ostaja mehanski trdi disk, medtem ko bo za predvajanje iger in filmov poskrbel kombinira optični pogon s 6-kratno hitrostjo za ploščke Blu-Ray ter 8-kratno hitrostjo za DVD. V primerjavi z 2-kratnim pogonom Blu-Ray iz PS3 je tudi to še ena znatna pohitritev. Za povezljivost bodo skrbeli HDMI, optični (S/PDIF) ter analogni zvočni izhodi, gigabitni Ethernet priključek, WiFi standardov 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 in USB 3.0.

Predstavljen je bil nov igralni plošček, DualShock 4. Na prvi pogled ni pretirano drugačen od starega, niti se ne razlikuje dimenzijsko, a ima vseeno nekaj zanimivih novosti. Dve gobici, smerni D-pad ter četverica gumbov (križec, trikotnik, krog in kvadrat) ostajajo, prav tako četverica ramenskih gumbov, medtem ko je ostalo na zunaj doživelo nekaj novosti. Na mestu med D-padom in četverico gumbov je zdaj namesto gumbov Start in Select na dotik občutljiva površina, na zgornjem robu na vsaki strani le-te pa gumba Share in Options. Share se bo povezal s programskimi zmogljivostmi novega PlayStationa - v živo bo npr. mogoče deliti gibljivo sliko igranja s prijatelji, ki bodo vodenje lika lahko celo prevzeli na daljavo (več o tem nižje). Options bo po vsej verjetnosti zamenjava za Start in Select na starem ploščku oz. bo imel neko podobno funkcijo. Med gobicama najdemo še gumb PS, ki se obnaša kot gumb za vklop/izklop, kjer gre konzola v globoki spanec, pred čimer shrani potek igre in ob vklopu povrne stanje. Nad tem gumbom vidimo nekaj luknjic, pod katerimi se skriva mikrofon. Na strani, obrnjeni k igralcu, je moč opaziti še priključek za slušalke in priključek za dodatke (npr. QWERTY tipkovnico).

Na sprednji strani ploščka vidimo MicroUSB priključek, prek katerega bo mogoče polniti baterije, nad njim pa vidimo barvni indikator z RGB osvetlitvijo. Ta bo lahko igralcem s pomočjo barv podajal pomembne informacije, a se bo v vsakem primeru uporabljal za identifikacijo pri sledenju s kamero (več o tem spet kasneje). V notranjosti presenečenj ni, plošček ima zaznavanje premikov v vseh šestih prostostnih stopnjah (3 osi translacije - pospeškomeri, 3 osi rotacije - žiroskopi), podporo za vibriranje, brezžično povezovanje, itd. Vgrajena baterija ima kapaciteto 1000 mAh.

Skupaj z igralnim ploščkom pride, kot rečeno, kamerni sistem za sledenje ploščkom. V paketu, podobnemu Kinectu, je uporabljen par kamer z ločljivostjo 1280 x 720 pik, z vidnim kotom 85° fiksno odprtino f/2.0 in najmanjšo razdaljo ostrenja 30 cm. Zaradi para kamer bo zdaj mogoče globinsko zaznavanje (s krmilnikom PS Move to ni bilo mogoče, uporabljala se je le ena kamera), večji vidni kot pa bo tudi povečal območje zaznavanja v primerjavi s Kinectom.

Popolnoma prenovljen je grafični vmesnik konzole, iz katerega je mogoče zaganjati igre oz. gledati medijske vsebine. XrossMediaBar s PlayStation 3 je preteklost, podobno kot na PS Vita, vmesnik pa je nadvse podoben trenutni različici izgleda PlayStation Network. Z izgledom se skladata tudi mobilni aplikaciji za naprave iOS in Android, ki bosta drugi zaslon PS4. Celoten koncept je podoben Microsoftovemu SmartGlassu za Xbox 360, saj bo PlayStation App omogočal pregledovanje zemljevidov in prikazovanje igralčevega pogleda s pomočjo gumba Share ter sočasne video kompresije, da bo mogoče sliko prikazovati prek omrežja WiFi ter sodelujočim igralcem celo prevzeti nadzor nad akcijo. Mogoče bo še kupiti igro prek PSN, ta pa se bo samodejno pretočila s spleta in namestila na konzolo, še preden bo uporabnik npr. prišel domov (če nakup npr. opravi na poti).

Zahvaljujoč tehnologiji Gaikai bo mogoče igro poganjati na PS4, a jo prikazovati na PS Vita, kar bo razbremenilo televizor (če želijo starši oz. igralsko manj navdahnjeni partnerji pogledati neko zelo pomembno oddajo). Podobno počne tudi Nintendo z Wii U, ki ima kontrolni plošček z zaslonom, ter nVidia s Project Shiled (strežnik je tukaj PC), a uporaba Gaikaija odpira ogromno novih vrat. Na Viti želijo podpirati prav vse igre za PS4, a žal možnosti igranja na tablični napravi še ne omenjajo, čeprav je tehnično izvedljivo. Uradne podpore za igranje iger za PS3 ne bo, a bi nekoliko kasneje lahko te, skupaj z igrami za PS2 in PS1, igralci igrali prek spleta s streamanjem, kar lahko omogoči prav tehnologija Gaikai. Pomemben je še podatek, da Sony ne bo blokiral poganjanja rabljenih iger, kakor se to napoveduje za Microsoftovega naslednika Xbox 360.

Izvršni direktor ameriške divizije Sonyja, Jack Tretton, je povedal, da industrijski dizjan nove konzole še ni zaključen, zato je tudi še niso pokazali. Prav tako niso popolnoma zaključili strojne specifikacije, torej bi lahko videli še nekaj manjših sprememb. Konzola bo po svetu tako ali tako naprodaj šele pred božično-novoletno nakupovalno mrzlico letošnjega leta, upajo pa, da bila cenovno nekoliko dostopnejša ob izidu, kot je bil PS3. Dodal je še, da igre sicer ne bodo tekle na ločljivosti 4k, a bo zato mogoče prikazovati slike in videoposnetke v UltraHD ločljivosti.

41 komentarjev

FlyingBee ::

zame to pomeni, da bo grafika na PC-ju spet boljša in nič drugega

D3m ::

Madonca nekje med HD 7850 in 7870 bo grafika :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Pesimist ::

grafika je lahko se do zdaj ne videna v pc igri. Zato ker z ps4 imajo vsi top masino, pc pa le pesica. Zakaj bi torej cinema grafiko proizvajal za neko bedno pc igro ki mora dobro laufat na stotina kombinacij hardwera.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

7982884e ::

nevidena? očitno že lep čas nisi igral iger na PCju. sicer pa je recimo demo od Watchdogs tekel na PCju, pa čisto lahko da ostali tudi.

skika ::

7982884e je izjavil:

nevidena? očitno že lep čas nisi igral iger na PCju. sicer pa je recimo demo od Watchdogs tekel na PCju, pa čisto lahko da ostali tudi.


Lepa grafika za mene ni samo število poligonov ter resolucija. Uncharted, Killzone, God of War, Gran Turismo, Heavy Rain...

Vse te igre imajo izjemno grafiko, ki je na PCju ne vidiš, oz. zelo poredko.

bdoxx ::

te igre res bol težko ja...., prav tako ima WOW izjemno grafiko, še nevideno na konzoli :))

rkobarov ::

Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

3furious ::

Mislim da je grafika dovolj izboljšana, da opraviči novo generacijo. Našel sem le en video Killzone: Shadow Fall, ki je primerne kvalitete (direct feed), da se vidijo detajli.
In the age of information, ignorance is a choice.

Bor H ::

Mene sam veseli da je vseskupaj od AMDja, zna pomagat njihovim financam, da jih ne požreta Intel in Nvidia. Poleg tega je pa tudi fajn da je totalno PC hardware tole, mogoče bojo boljši porti po novem.
Drugače pa nič novega, leto ali tri bojo konzole v prednosti potem pa nekaj let PCji.

destroyer2k ::

Če kdo ve bi prosil odgovor. Sedaj ko bo imel ps4 x86 procesor ali to pomeni da bodo kasneje pc igre bolje optimizirane?

damjanll ::

Mislim da arhitektura cpu-ja tukaj nima dosti veze. Optimizacije so vecinoma dela na grafiki, ps4 pa zagotovo ne bo podpiral directX ampak kak svoj proprietary api, mogoce podoben opengl-u, tako da zdruzljivost s pc-jem ne bo tako blizu. Bolj podoben pc-ju je zagotovo Xbox ki uporablja directX, ne glede na to kak cpu laufa spodaj.

3furious ::

Vseeno se premika v pravo smer, za PS4 sta že uradno napovedana Diablo III in Witcher 3.
In the age of information, ignorance is a choice.

ahac ::

To se premika v eno smer: PC igre na PS4.
Obratno pa ne, ker si Sony pač kupi ekskluzivo in to je to.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Hayabusa ::

Kako je z prenosljivostjo iger ? Je bila nedavno ena tema, kjer se je špekuliralo da tega ne bo.

FlyingBee ::

vseeno pa bo izboljšanje grafike na PC-ju, ker bodo sami porti boljšo imeli, na žalost pa je to, razen svetlih izjem (crysis tudi to ni več), največ kar lahko pričakujemo

Gregor P ::

Hayabusa je izjavil:

Kako je z prenosljivostjo iger ? Je bila nedavno ena tema, kjer se je špekuliralo da tega ne bo.

Misliš tvojih starih iger (PS1, PS2, PS3), ki jih imaš doma, ali z nakupom rabljenih iger? Ker načeloma v novici piše naslednje:
Uradne podpore za igranje iger za PS3 ne bo, a bi nekoliko kasneje lahko te, skupaj z igrami za PS2 in PS1, igralci igrali prek spleta s streamanjem, kar lahko omogoči prav tehnologija Gaikai. Pomemben je še podatek, da Sony ne bo blokiral poganjanja rabljenih iger, kakor se to napoveduje za Microsoftovega naslednika Xbox 360.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

St235 ::

Hayabusa je izjavil:

Kako je z prenosljivostjo iger ? Je bila nedavno ena tema, kjer se je špekuliralo da tega ne bo.


glede na to, da je popolnoma drugačna arhitektura igre za prejšnje sisteme zagotovo ne bodo delal na ps4. Špekulira, se da bo sony kasneje omogočil streamanje starejših iger, samo iz izkušenj to pomeni, da jih bo kljub temu treba še enkrat kupiti.

Tr0n ::

ahac je izjavil:

To se premika v eno smer: PC igre na PS4.
Obratno pa ne, ker si Sony pač kupi ekskluzivo in to je to.

Upajmo na boljse PC porte. :)

FireSnake ::

Rabljene igre bodo tekle na tej mašini:
http://www.dailytech.com/Sony+We+Wont+B...

Čeprav jih na začetku ne bo nič ... ampak vseeno.

Mislim, da si bom umislil tole zadevo, pa čeprav v mojem mlinčku manjka le dobra grafična (zdaj je 4770), drugače pa je vsega dovolj (6 jeder 3GHz+, SSD, 16GB RAMa).

Doslej nisem imel nobene konzole, zdaj bom pa resno razmislil o nakupu.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Tr0n ::

Pesimist ::

Meni osebno se gre bol za igre. Fifa, Pes, Nba, Fight night. Granted da vecina jih obstaja tudi na pc in jih trenutno tuidi imam na tem, vendar je community senca od te iz konzol.

Hayabusa ::

Gregor P je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Kako je z prenosljivostjo iger ? Je bila nedavno ena tema, kjer se je špekuliralo da tega ne bo.

Misliš tvojih starih iger (PS1, PS2, PS3), ki jih imaš doma, ali z nakupom rabljenih iger? Ker načeloma v novici piše naslednje:
Uradne podpore za igranje iger za PS3 ne bo, a bi nekoliko kasneje lahko te, skupaj z igrami za PS2 in PS1, igralci igrali prek spleta s streamanjem, kar lahko omogoči prav tehnologija Gaikai. Pomemben je še podatek, da Sony ne bo blokiral poganjanja rabljenih iger, kakor se to napoveduje za Microsoftovega naslednika Xbox 360.

Novih za ps4.

darkolord ::

V sedmih letih niso še uspeli designa narest?

7982884e ::

Bor H je izjavil:

Mene sam veseli da je vseskupaj od AMDja, zna pomagat njihovim financam, da jih ne požreta Intel in Nvidia. Poleg tega je pa tudi fajn da je totalno PC hardware tole, mogoče bojo boljši porti po novem.
Drugače pa nič novega, leto ali tri bojo konzole v prednosti potem pa nekaj let PCji.
kako bodo konzole leto ali tri v prednosti, če pridejo ven leta 2014, high-end grafične pa so že danes praktično dvakrat hitrejše (da ne omenjamo sploh tega jaguar cpuja, ki je napram novejšim intelom res prava sirotinja)?

Bor H ::

Na isti način kot dual core iPhone šiša quad Androide, optimizacija.

mtosev ::

a zdaj pa so kr umaknili blokado rabljenih iger?
a so se prestrašili, da ne bo nihče kupil PS4 zarad tega?:))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Gregor P ::

Morda, vendar potem pride v igro tole (kompenzacija);)

St235 je izjavil:

Špekulira, se da bo sony kasneje omogočil streamanje starejših iger, samo iz izkušenj to pomeni, da jih bo kljub temu treba še enkrat kupiti.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Bananovec ::

Grafika je napredna (ko v igri ni 3/4 blooma in je vseeno gledljivo, se temu pač reče tako), arhitektura je pcjaška, čeprav ne vem zakaj. Prejšnja je bila v redu, tudi prodajala se je v redu, le izgovori razvijalcev niso bili v redu.
Kontroler je lep, oldschool, z malo modernejšim dizajnom, ravno pravšnjimi funkcijami,
gui izgleda kar dober, tudi komunikacija zgleda k.

Na drugi strani razni troli in pc gameri, ki konzol(e) še videli niso, še vedno dalje smrdijo.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

7982884e ::

izgovori razvijalcev? kaj ti sanjaš? dana jim je bila naloga naresti razmeroma lepo izgledujoč špil na 7 let starem hardveru in povrh tega so na playstationu 3 mel še en kup problemov s cellom, da jim je ratalo kaj gor poganjat

Rippy ::

a zdaj pa so kr umaknili blokado rabljenih iger?
a so se prestrašili, da ne bo nihče kupil PS4 zarad tega


Zanimivo je to, da je Microsoft najavil, da bo blokiral. Zdej po nekakšni marketinški logiki je dobro povdariti, da "mi" ne bomo tega počeli. Založniki pa to hočejo in bi iz te prespektive lahko bilo slabo, če bi zaradi tega se jih več odločalo za Xbox. Torej če Xbox obdrži je večja možnost, da bo več ljudi kupilo PS4. Ampak če založniki protestirajo in izdajo več iger za Xbox se lahko to uravnovesi.

Razmišljam pa v tej smeri, da čeprav PS4 naj ne bi blokiral rabljenih iger ni nujno, da ne bo nekakšen opt-in za založnike in posledično Sony prenese krivdo na njih. Torej ohrani pozitivni marketing v primerjavi z Xbox in vsi so veseli. Bomo pa videli kako bo Microsoft reagiral.

Bananovec ::

7982884e je izjavil:

izgovori razvijalcev? kaj ti sanjaš? dana jim je bila naloga naresti razmeroma lepo izgledujoč špil na 7 let starem hardveru in povrh tega so na playstationu 3 mel še en kup problemov s cellom, da jim je ratalo kaj gor poganjat

Isto vprašanje naslavljam nate. Kaj ti sanjaš? Kakšne težave s cellom?
To smo slišali že kako leto po izidu konzole, pa sedaj spet...
Verjetno imaš prav, ja. S cellom je res nekaj narobe, zato pa ni čudno, da se PS3 tako slabo, khm, dobro prodaja.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

FlyingBee ::

zakaj bi delal igre za PC, če se še isti dan na torrentih pokaže

enpac ::

Zakaj bi delali igre za konzole, ce jih pa lahko igras ze en mesec pred uradnim izidom :D.

FlyingBee ::

ever heard ... exclusive?

kriko1 ::

Sej to je pa sranje spet, potem moreš imet 10 konzol da lahko igraš te ekskluzive :)

7982884e ::

Bananovec je izjavil:

Isto vprašanje naslavljam nate. Kaj ti sanjaš? Kakšne težave s cellom?
To smo slišali že kako leto po izidu konzole, pa sedaj spet...
Verjetno imaš prav, ja. S cellom je res nekaj narobe, zato pa ni čudno, da se PS3 tako slabo, khm, dobro prodaja.
cell nima nobene veze s prodajanostjo ps3. tudi xbox se je dobro prodajal, pa wii tudi. ni pa nobena skrivnost, da so mel razvijalci precej problemov s tem, da so igre optimiziral za poganjanje na cellu, precej več kot na powerpcju od xboxa

Bananovec ::

7982884e je izjavil:

Bananovec je izjavil:

Isto vprašanje naslavljam nate. Kaj ti sanjaš? Kakšne težave s cellom?
To smo slišali že kako leto po izidu konzole, pa sedaj spet...
Verjetno imaš prav, ja. S cellom je res nekaj narobe, zato pa ni čudno, da se PS3 tako slabo, khm, dobro prodaja.
cell nima nobene veze s prodajanostjo ps3. tudi xbox se je dobro prodajal, pa wii tudi. ni pa nobena skrivnost, da so mel razvijalci precej problemov s tem, da so igre optimiziral za poganjanje na cellu, precej več kot na powerpcju od xboxa

Razvijalci, ki so šli na hitro portat oz. so štancali multiplatform igre.

Its been 5 years now since the PS3 has come out. It being hard to code for just doesn't cut it for me anymore. I just assume its lazy developers not willing to put in the effort to make the most out of every consoles potential.

If I said to my employer "Sorry I can't work with Actionscript 3 its just too hard to code for I'm going to make it simpler" I'd be fired... If its too hard, practise!

Načeloma naj bi bilo portanje iz PS3 na Xb360 in potem na PC najlažje. HUdič nastane, ko je PS3 na zadnjem mestu, takrat tu padajo takšni izgovori.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Zahvaljujoč tehnologiji Gaikai bo mogoče igro poganjati na PS4, a jo prikazovati na PS Vita, kar bo razbremenilo televizor (če želijo starši oz. igralsko manj navdahnjeni partnerji pogledati neko zelo pomembno oddajo).


Glede poboldanega dela: v USA je povprečni igralec star 36 let. Več kot polovica jih poleg "svojih" iger, igra tudi igre s svojimi otroci.

Ta mit, kako je igranje iger večinoma za otroke, je treba ubiti čimprej...


---

Kar se pa tiče PS4, sem pa nekaj takšnega tudi pričakoval. Baje so 8GB skupnega RAMa zahtevali developerji (v PS3 si lahko "kradel" RAM CPUju ali GPUju). Da so šli na x86 arhitekturo, so tudi pozdravili developerji; glede na izkušnjo z Cell-om, ki je na začetku imel obupen SDK, s katerim so se prav mučili pri izdelavi igre. Sicer je že nekaj let stanje mnogo boljše, ampak vseeno bodo developerji lahko hitreje delali/izdajali igre (tako za PS4, kot za PC, katere za PC ne bodo rabili zelo veliko spreminjati). Tole poudarjanje social funkcij mi ne diši prav preveč. Če razmišljam, je PS4 konzola, ki nujno potrebuje dostop do interneta. No, saj to je recimo da že standard, ampak vseeno upam, da bodo igre delale tudi v offline.


--

Sedaj je na vrsti MS...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Bananovec ::

Mene bolj skrbi to, da ko bo PS4 dosegel maximum, da se bo portalo iz PCja na konzole.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

BigWhale ::

Zakaj te pa to skrbi? V obratni smeri je stvar bolj problematicna. :)

Jst ::

Veliko je debat po internetu, da ker je sedaj Sony šel na x86 arhitekturo, da bo portanje za PC mačji kašelj. Ampak ni čisto tako. Engine bo na PCju bil (rahlo) drugačen, ne sicer tako kot sedaj - bo pa dovolj podoben, da bo hkratni razvoj za PC in PS4 doooosti lažji in hitrejši (v primerjavi z PS3 vs. PC). Ne pozabiti, da ima PS4 8GB skupnega RAMa, ki ga uporabljata tako CPU, kot GPU.

Je pa res, da bo razvijanje za PS4 imelo eno prednost za PC. PS4 ima namreč 8 švoh jeder, zato se bodo morali potruditi, da jih vse izkoristijo. To bo ZELO koristilo multithreadingu v PC igrah.

Sam predvidevam, da se bo po ene dveh letih po izidu PS4 zgodil velik korak v grafični kvaliteti PC iger. Zakaj ~2 leti? Da se prvo optimizirajo grafični pogoni za konzole, kjer je/bo tudi dobiček največji, potem se pa začnejo izkoriščevati še advanced DirectX bonbončki oz. grafične kartice.

Malo offtopic, ampak se mi je zdelo vredno napisati, ker sem bral dosti neumnosti o x86 PS4 arhitekturi...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tretja generacija Xboxa je... One?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Konzole
12038432 (31647) LuGi
»

PlayStation 4 razkrit (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
5621989 (17231) Doc123
»

Wii U bo uporabljal le en krmilnik z zaslonom

Oddelek: Novice / Konzole
104891 (4104) opeter
»

Sony bo obnavljal igre za PSP

Oddelek: Novice / Rezultati
84127 (3492) RejZoR
»

Optični ploščki bodo z nami še vsaj naslednje desetletje

Oddelek: Novice / Igre
296800 (6028) PrimozR

Več podobnih tem