» »

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe, znan tudi kot "prvi operativec v državi".

vir: Dnevnik
Večer - Objavili smo komentar slovenske policije na našo novembrsko novico o njihovih načrtih za nakup 240.000 evrov vredne telekomunikacijske opreme. Sporočili so, da je bil nakup zavoljo varčevalnih ukrepov odpovedan, ter da četudi bi bil šel skozi, ne bi zajemal opreme po imenu imsi catcher, ampak samo zelo zelo drago napravo za varnostno preverjanje prostorov, ki je precej bolj zmogljiva od navadnega imsi catcherja, saj po besedah predstavnika policije željena naprava podpira tudi posege v komunikacijo in ne samo spremljanja. Glede na nemalo serijo tako preteklih kot svežih izjav in dejstev si poglejmo nekaj podrobnosti.

IMSI catcher je, preprosto povedano, lažna prenosna bazna postaja GSM mobilne telefonije. Kot taka bi se bližnjim odjemalcem predstavila kot npr. veljavna Si.Mobilova, Mobitelova ali Tušmobilova bazna postaja, ter zavoljo kratke fizične razdalje preprosto preglasila / po prioriteti prehitela legitimno postajo. Mobilni telefon bi se zavoljo tega priklopil nanjo. To ima potem številne zanimive implikacije. Imetnik catcherja lahko zdaj elegantno določi, kateri mobilni telefoni (ok, IMSI številke) so prisotni v njegovi neposredni bližini, kar je super za npr. pripravo seznama prisotnih na demonstracijah. Potem je mogoče s sledenjem osumljencu določiti njegovo točnejšo lokacijo oz. smer gibanja, ter s kom se sestaja. Končno je mogoče z bolj dragimi napravami (tako je po lastnih besedah želela kupiti policija) v celoti poseči v vsebino komunikacije, tj. pogovore, sms-e in podatkovne prenose, in sicer tako, da se catcher umesti vmes med žrtvin telefon in legitimno bazno postajo (Man-in-the-middle napad). Pri tem je potrebno dodati, da catcherji sicer per se ne delujejo na 3G omrežju, vendar bo večina telefonov v primeru šibkega 3G signala (ali prisotnega motilca) pač tiho preklopila na 2G, tako da to ni tako zelo hud problem.

Slovenska policija IMSI catcherje, vsaj nekaj njih, poseduje že vsaj od leta 2006 (če ne 2004), ko naj bi ga nabavila takratna Janševa vlada. Še več naj bi jih imeli SOVA ter vojaško-obveščevalna služba ministrstva za obrambo, govori pa se tudi, da jih je nekaj v zasebnih rokah za takšne ali drugačne namene. Kakšni so in kaj znajo, ne vemo. No, v vsakem primeru imajo policaji trenutno problem, da jim ta razmeroma drag kos opreme pretežno ždi v skladišču, saj ga v skladu z veljavno zakonodajo nimajo pravice (pooblastila) uporabiti. A praksa ni tako striktna. Sedanji pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, Marjan Fank (na sliki) je v preteklosti najprej večkrat izrecno izjavil, da naprav ne uporabljajo, sploh, nazadnje denimo v pogovoru za Radio Slovenija novembra lani. Sedaj v izjavi za mariborski Večer priznava, da jih resda uporabljajo, vendar zgolj za iskanje pogrešanih ter za druge preiskovalne aktivnosti, ki jih sicer ni imenoval, je pa dodal, da zanje tudi sicer imajo zakonsko osnovo.

Obenem je jasno nakazal, da si želijo še več pooblastil, zlasti v smer odkrivanja in lociranja osumljenca, ter pridobivanja podatkov (predvsem telefonskih številk) za aktivacijo nadaljnjih prikritih preiskovalnih ukrepov, predvsem tajnega prisluškovanja po 149.a členu ZKP. To vse naj bi že bilo mogoče v Avstriji, Nemčiji ter seveda v ZDA, medtem ko Italijani še delajo na zakonski podlagi, a medtem napravo že veselo uporabljajo (kako proaktivno od njih). Posebne prednosti bi bile pri identifikaciji telefonskih številk osumljencev, zlasti ko gre za člane organiziranih kriminalnih združb. Zdaj jih morajo pridobivati s pomočjo tajnih policijskih sodelavcev (skesancev, ovaduhov, undercover agentov, srbske BIE, ...), pri čemer so primorani vsaj sodišču tudi razkriti imena teh ljudi, da se lahko njihove izjave vsaj malo preverijo. Če bi lahko številke pridobili neposredno, s parkiranjem kombija z imsi catcherjem v neposredni bližini osumljenca, te "neprijetnosti" ne bi bilo, tako da bi lahko bolje zaščitili svoje vire pred nevarnostjo. Ali s tem misli, da razkritje identitete tajnega sodelavca preiskovalnemu sodniku ogrozi tega sodelavca, lahko samo domnevamo, a če je to res, imamo resnejše probleme od par nezaprtih (sicer velikih) prekupčevalcev drog.

Fankovih izjav ni mogoče razumeti drugače kot agitiranje v smer uzakonitve rabe lovilcev. Češ, dosedaj smo se igrali, in ja, lepo je bilo, zato dajmo zdaj zares! Pa tudi čas ni naključen. Dva za to ključna dokumenta sta tik pred sprejetjem. Nov zakon o nalogah in pooblastilih policije (ZNPP) je v drugi fazi zakonodajnega postopka, ko se takšne spremembe še lahko vključi. Zakon o kazenskem postopku (novela -L) pa po jesenskem usklajevanju, pardon, enostranskem brisanju še tistih redkih dobrih idej, počasi zapušča vladne mize in se prav tako seli v parlament. Obstaja resen strah, da bosta oba dokumenta sprejeta naglo in brez prave in potrebne razprave. Zakaj? Ker je tako bilo tudi prejšnjič. Zadnji paket kazenskopravnih sprememb, znan tudi kot Zalarjeva mala velika reforma (KZ-1B, ZKP-K, ter abominacija po imenu ZOP(R)NI), je državni zbor sprejel 2.11. lani, tj. v času, ko je bil razpuščen in v čakanju na izvedbo novih volitev, ter kljub temu, da je na vse zakone prejel odločen veto Državnega sveta. Na tako nedostojen način si ključne zakonodaje res ne bi smeli dovoliti sprejemati. Pravosodni minister Zalar je malo pred tem (2. septembra) prevzel tudi resor notranjega ministrstva, skupaj z odkrito izkazanimi željami, da se ta dva resorja tudi trajno združi. To se zaradi nasprotovanja nekaterih pravnikov kasneje sicer ni zgodilo, je pa sledeča vlada premierja Janše premaknila državno tožilstvo iz pravosodnega ministrstva k notranjemu (Gorenjakovemu), ter tako združila policijo in tožilce pod eno streho. Takšno stanje je izjemno nekonsistentno tako z načelom delitve oblasti kot tudi z idejo, da tožilec v predkazenskem postopku izvaja vlogo dominusa litisa in garanta zakonitosti, tako da skrbi za zakonitost zbranih dokazov. Za kaj takega pač njegov šef ne sme biti v isti bajti kot vrhovni policaj. Združitev že kaže svoje posledice, v dejstvu, da se policiji daje vedno več prostih rok pri izvedbi predkazenskega postopka. Zato se tudi dogajajo šolarske napake tipa, da ti policaj pride k preiskovalnemu sodniku s prošnjo za izdajo odredbe za tajni nadzor komunikacij zoper osumljenca iz glavne balkanske narkoverige z izmišljeno fabulo o tem, da je njegovo mobilno cifro pobral v telefonskem imeniku! Omenjena oseba je danes zaradi tega na prostosti (beri: nedolžna), kar bodo starši in drugi svojci vseh žrtev prepovedanih drog gotovo znali ceniti (!). Če bi tožilki v primeru malo bolj skrbno gledali, kaj se je dogajalo od poznega l. 2009 naprej, tega problema morda ne bi bili imeli.

Takšna je pač narava našega kazenskega postopka. Veljavni ZKP je bil izvorno sprejet l. 1994, vendar še vedno temelji na starem republiškem procesnem zakoniku, ki je kazenski postopek strogo ločil od njegove začetne faze - predkazenskega postopka (pKP) - v katerem je policija bolj ko ne neformalno delovala v smeri odkrivanja kaznivega dejanja in storilca, a tako zbranih podatkov ni mogla kasneje uporabiti kot dokaze (potrebno jih je bilo izločiti iz spisa). Dokazi so se zagotovili kasneje, pod garantnim očesom preiskovalnega sodnika v preiskavi, oz. z izvedbo neposredno na glavni obravnavi med sojenjem. Sčasoma se je ta meja začela krhati, tako da so policijska dejanja v predkazenskem postopku začela dobivati tudi dokazno vlogo, a brez (!) da bi se hkrati osumljencu zagotovilo ustrezno sodno varstvo. Tipični primer sta pooblastili za zaslišanje na policijski postaji po 148.a členu ali možnost policijskega pridržanja do 48ur, ki sta očitno namenjeni zbiranju prvovrstnih dokazov od pravkar zalotenega osumljenca. In še bolj tipično je konstantno in v pravu neutemeljeno razlaganje, da prvi odstavek 148. člena policiji daje neko splošno pooblastilo, da opravi vse potrebno za odkritje storilca. Ta odstavek je kvečjemu instrukcijska norma, kajti v kazenskem pravu nedoločenih ("ohlapnih") določb ne sme biti, sploh pa ne v škodo osumljenca. Če bi namreč bilo tako, bi lahko pod "vse potrebno" umestili tudi neomejeno pridržanje, zaslišanja brez mirande ali odvetnika, ter bolj eksotične stvari kot so waterboarding. Bodimo ja resni. Policijska pooblastila so takstativno in določno našteta v ZKP in ZPol; če nečesa ni, ga pač ni.

Obenem mora biti jasno, da se z uporabo IMSI catcherjev, tudi v najbolj nedolžni obliki, potiho zaobide predlansko neuspešno spremembo ZKPja (pridobivanje podatkov o vseh terminalih na določenem območju -- tower dump). Kaj točno se bo po novem počelo na podlagi predlaganega 113. člena ZNPP:

(1) Pri opravljanju policijskih nalog smejo policisti, ko je to potrebno zaradi zbiranja osebnih in drugih podatkov, namenjenih dokazovanju prekrškov in kaznivih dejanj ter identificiranju kršiteljev oziroma storilcev, uporabljati tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje ter tehnična sredstva za označevanje ali identifikacijo oseb, vozil in predmetov, ki so v uporabi v policiji.
(2) Tehnična sredstva za označevanje oseb morajo biti zdravju neškodljiva in le začasno nerazgradljiva.
[...]


Oziroma koliko časa bo preteklo do prve razlage tega člena kot novega splošnega pooblastila, pa lahko samo ugibamo.

Sklepno: policija ima že zdaj cel kup pooblastil, pa z njimi ravna kot otrok z igračkami - stare niso več zanimive, novih ni nikoli dovolj. Saj če vam otrok že tretjič uniči eno igračo, mu ne boste šli kupovat sveže?

34 komentarjev

FrizzleFry ::

Danes je bila na matičnem odboru druga obravnava nove policijske zakonodaje, policiji očitno dobro kaže z njenimi nameni, saj gre zadeva naprej v tretjo obravnavo. :(
Ja, fanka nam ne manka. :|

enadvatri ::

Članek je tudi malo zavajajoč in očitno želi enostransko problematizirati posedovanje teh naprav. Na moje očitke o dvojnih merilih v komentarjih prejšnjega prispevka Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje., zgolj špekuliram, je avtor to posedovanje med zasebniki še nekoliko zavil v meglo.

... govori pa se tudi, da jih je nekaj v zasebnih rokah za takšne ali drugačne namene.


Vam bom dal, se govori! Sami ste objavili na tem spletišču v prispevku, da posedujejo takšne (četudi nekoliko manj zmogljive) doma narejene naprave zasebniki, omenjeni v prispevku oz. celo avtorji le-tega.

Drugače pa precej natančno spisano čtivo, ki ga priporočam v branje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

enadvatri ::

In vse bolj, kar posredno tudi članek potrjuje ali vsaj namiguje, so policisti uporabljali te naprave za taktiziranje v predkazenskih postopkih (sam sem takšno uporabo poimenoval ledolomilec). V zelo znanem primeru pa bi se jim zgodbica skoraj upepelila in so jo podkrepili z lažjo. Očitno so pozabili, da je laž trhla in jim je zmanjkalo tal pod nogami. Za polomijo, pa so bili vsi drugi krivi! Enako velja za tožilstvo, ker je stopicalo za njimi in se slepilo (iz kakšnih razlogov, ne želim špekulirati) ...

paket ::

Pri tem je potrebno dodati, da catcherji sicer per se ne delujejo na 3G omrežju, vendar bo večina telefonov v primeru šibkega 3G signala (ali prisotnega motilca) pač tiho preklopila na 2G, tako da to ni tako zelo hud problem.


Torej, če ima naprava nastavljen tip omrežja na WCDMA only naj ne bi delalo.

antonija ::

Ja, izjave policajev jasno kazejo, da veselo krsijo svoja pooblastila kadar se jim zahoce, kaznuje jih pa za to ne nihce. Tudi v kolosalno-spektakularnih zafukih, kot je nedavno sojenje balkanski narko-mafiji. V civiliziranem svetu bi za tako slamparijo ljudje takoj izgubili sluzbe in zacela bi se preiskava kazenske odgovornosti (res da so policaji pregovorno glupi, samo tako zabiti pa tudi ne morejo bit). Navsezadnje, tako osnovne napake se pac ne dogajajo pri eni najvecjih in najbolj pomembnih mednarodnih preiskav v zgodovini nase drzave.

Dokler se ne zagotovi ustrezen nadzor in se v praksi pokaze da ta nadzor deluje, do takrat bi jaz prepovedal kupovanje novih igrack in sirjenje pooblastil, kvecjemu bi jim se zategnil povodec dokler se ne zacnejo lepo obnasat.

It tehnicnega vidika pa verjetno ni problem pogruntat na kateri bazni postaji si... in ce se kar naenkrat v blizini doma pojavi nova postaja ki pregazi vse obstojece, potem je verjetno to-to. In policaji bojo verjetno v navodila za uporabo IMSI catcherja napisali da kriminalci ne smejo monitorat baznih postaj, pa bo zadeva resena. :))
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

enadvatri ::

Če sem iskren, še vedno pričakuje ovadbe za krivo pričanje (tu ne bi smela nikogar ščititi nobena imuniteta) v odmevnem zafuku.

mailer ::

Eno tako napravo v parlament bi bil pravi jackpot za razkrivanje korupcije.

darkolord ::

To vse naj bi že bilo mogoče v Avstriji, Nemčiji
Ja pol pa le hitro s tem naprej, če Nemci to delajo potem že mora biti ok.

enadvatri ::

darkolord je izjavil:

To vse naj bi že bilo mogoče v Avstriji, Nemčiji
Ja pol pa le hitro s tem naprej, če Nemci to delajo potem že mora biti ok.


V Nemčiji med drugim tudi ni zakonske distinkcije med programje za vdiranje in varnostno preverjanje, odkrivanje ranljivosti. Pri njih so tako rekoč vse digitalne motorke blakhet. :))

FrizzleFry ::

Tudi nemška policija je samo policija: https://netzpolitik.org/2013/secret-gov...

Barakuda1 ::

Še preden smo poznali mobilno telefonijo, je vsak pameten vedel, da se po telefonu (stacionarnem) nimaš kaj pogovarjat, razen o kuharskih receptih in vremenu. Ampak, takrat so bili menda to neki svinčeni totalitarni časi.
Nauk te zgodbe pa ostaja nespremenjen.

Če greš na demonstracije, pustiš pač mobilca doma, al pa v avto na parkir placu.

enadvatri ::

In ja, Nemci imajo tudi dokazano zveznega trojanca, s katerim so kršili ustavne (človekove) pravice. Nemci so Izraelcem prodali jedrsko orožje. Krasen zgled. 8-O

xxxul ::

enadvatri je izjavil:

Nemci so Izraelcem prodali jedrsko orožje.8-O

??? karkoli si že pojedu, jst bi tud

enadvatri ::

xxxul je izjavil:

enadvatri je izjavil:

Nemci so Izraelcem prodali jedrsko orožje.8-O

??? karkoli si že pojedu, jst bi tud


Zapisal sem, da je to glede trojanca nesporno, saj se sklada z ugotovitvami Nemškega ustavnega sodišča. Bedno, ker citiram svojo novico, še vedno pa lahko preveriš moj vir!

Čisto nič (halucinogenega) nisem pojedel, to domnevo sem prebral v medijih. Izvoli enega od mnogih virov. Kdo jim je prodal oz. ali so sami razvili konice, dejansko še ni povsem jasno. Prav zato nisem poudarjal nobene gotovosti. Je pa sila zaskrbljujoče, da jim ne glede pod prste IAEA, Irancem pa zahod že grozi po tihem z vojno (z Izraelci na čelu). Toliko o mojih tripih. 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

xxxul ::

Hmnja, jst sm se samo ob ta del zbodu da so nemci izraelu prodali jedrsko orozje - sorry, niso, to je(skor) tko k da bi reku da ker je slo nekoc prodala iranu TAM tovornjake, te jih pa uporabljajo za prevoz nuklearnih konic = slo je prodala jedrsko orozje iranu...

Kar se tice nemskega trojanca je pa znano in se strinjam da je fubar

Tear_DR0P ::

Barakuda1 je izjavil:

Če greš na demonstracije, pustiš pač mobilca doma, al pa v avto na parkir placu.

po možnosti imaš pameten telefon in poskrbiš da odda in sprejme kak klic in imaš tako dokaz, da si bil doma :P
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Hayabusa ::

enadvatri je izjavil:

In ja, Nemci imajo tudi dokazano zveznega trojanca, s katerim so kršili ustavne (človekove) pravice. Nemci so Izraelcem prodali jedrsko orožje. Krasen zgled. 8-O

Francozi.

enadvatri ::

xxxul je izjavil:

Hmnja, jst sm se samo ob ta del zbodu da so nemci izraelu prodali jedrsko orozje - sorry, niso, to je(skor) tko k da bi reku da ker je slo nekoc prodala iranu TAM tovornjake, te jih pa uporabljajo za prevoz nuklearnih konic = slo je prodala jedrsko orozje iranu...

Kar se tice nemskega trojanca je pa znano in se strinjam da je fubar


Če prodaš gradbeni material in si sami zgradijo silos, bi analogija zdržala. Če jim pa prodaš prilagojen sistem za to in veš, ni velike razlike. Zlasti, če uradno to skrivajo pred IAEO.

Hayabusa je izjavil:

enadvatri je izjavil:

In ja, Nemci imajo tudi dokazano zveznega trojanca, s katerim so kršili ustavne (človekove) pravice. Nemci so Izraelcem prodali jedrsko orožje. Krasen zgled. 8-O

Francozi.


Hvala za popravek. Imaš morda še kakšen vir?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

Hayabusa ::

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne...
The documentary, The Bomb in the Basement: Israel's Nuclear Option, was shown in Israel last month and is being sold to leading Arabic television stations including Al-Jazeera, the Qatar-based satellite channel.

-> http://www.michaelkarpin.com/Books/Book...

http://www.au.af.mil/au/awc/awcgate/cpc...

Nuclear weapons and Israel @ Wikipedia

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

stb ::

Zadnji paket kazenskopravnih sprememb, znan tudi kot Zalarjeva mala velika reforma (KZ-1B, ZKP-K, ter abominacija po imenu ZOP(R)NI), državni zbor sprejel 2.11. lani, tj. v času, ko je bil razpuščen...

Si zasluži popravek:
KZ-1B in ZKP-K sta bila sprejeta predlani (2011) in objavljena v uradnem listu RS, št. 91/2011.

xxxul ::

Zeloooo off-topic

enadvatri je izjavil:

Če prodaš gradbeni material in si sami zgradijo silos, bi analogija zdržala. Če jim pa prodaš prilagojen sistem za to in veš, ni velike razlike. Zlasti, če uradno to skrivajo pred IAEO.

?; nemci so izraelcem prodali podmornice ki imajo 10 torpednih cevi (nič namenskega za rakete) namenjene izstreljevanju torpedov in protiladijskih raket. Lahko pa da so jih Izraelci sami priredili za izstreljevanje Tomahawkow (Nemci jih nimajo), in lahko da so dali gor nuklearne konice pridobljene od bog ve kje. zdej si pa lahko vsak misli svoje

BigWhale ::

Tear_DR0P je izjavil:

Barakuda1 je izjavil:

Če greš na demonstracije, pustiš pač mobilca doma, al pa v avto na parkir placu.

po možnosti imaš pameten telefon in poskrbiš da odda in sprejme kak klic in imaš tako dokaz, da si bil doma :P


To pa rajs ne, ker pol ti bo kdo rekel, da si od doma organiziral in hujskal mnozico na facebooku. ;>

enadvatri ::

xxxul je izjavil:

Zeloooo off-topic

enadvatri je izjavil:

Če prodaš gradbeni material in si sami zgradijo silos, bi analogija zdržala. Če jim pa prodaš prilagojen sistem za to in veš, ni velike razlike. Zlasti, če uradno to skrivajo pred IAEO.

?; nemci so izraelcem prodali podmornice ki imajo 10 torpednih cevi (nič namenskega za rakete) namenjene izstreljevanju torpedov in protiladijskih raket. Lahko pa da so jih Izraelci sami priredili za izstreljevanje Tomahawkow (Nemci jih nimajo), in lahko da so dali gor nuklearne konice pridobljene od bog ve kje. zdej si pa lahko vsak misli svoje


Za začetek, so vedeli in to že davno! Potem so še skrivali.

Spiegel (to je samo nek kratek člančič na spletu, izvorno je tematika obravnavana na 12 straneh):

In the past, the German government has always stuck to the position that it is unaware of nuclear weapons being deployed on the vessels. Now, however, former high-ranking officials from the German Defense Ministry, including former State Secretary Lothar Rühl and former chief of the planning staff Hans Rühle, have told SPIEGEL that they had always assumed that Israel would deploy nuclear weapons on the submarines. Rühl had even discussed the issue with the military in Tel Aviv.

Israel has a policy of not commenting officially on its nuclear weapons program. Documents from the archives of the German Foreign Ministry make it clear, however, that the German government has known about the program since 1961. The last discussion for which there is evidence took place in 1977, when then-Chancellor Helmut Schmidt spoke to then-Israeli Foreign Minister Moshe Dayan about the issue.


Nihče ni tega demantiral in Nemci so bili naravnost zgroženi. Niso mogli dojeti, kar pogooglajte, jaz vem s prve roke, ker je bližnja sorodnica doma z Berlina.

Spiegel pa je še zapisal, da so imele do razkritja skrivni hidravlični lansirni sistem (ki ni za torpede, tmveč rakete dosega 1,500 km). Jasno so tudi trdili, da so dobro vedeli, zakaj se gre. Celo pogojevali so s pogoji v dobrobit Paletstine (če se prav spomnim, okoli davkov in zaustavitve okupacije), pa Izraelci tega niso upoštevali in se še danes sprdačijo. Celo z izplačili si privoščijo odloge.

Vrimo se k topicu, če želite naprej razpravljati o tem, odprite novo temo in se ji morda še pridružim ...

BigWhale je izjavil:

Tear_DR0P je izjavil:

Barakuda1 je izjavil:

Če greš na demonstracije, pustiš pač mobilca doma, al pa v avto na parkir placu.

po možnosti imaš pameten telefon in poskrbiš da odda in sprejme kak klic in imaš tako dokaz, da si bil doma :P


To pa rajs ne, ker pol ti bo kdo rekel, da si od doma organiziral in hujskal mnozico na facebooku. ;>


Jah, če včasih za dokazovanje gibanja osumljenca uporabijo prometne podatke z bazne postaje, bi bil to krasen alibi (če se ne znajdeš na kakšni fotografiji).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

Markoff ::

Ja, ja, jugoslovansko podkrepljena negativna selekcija po politični liniji, ki se nadaljuje v Sloveniji globoko v 21. stoletje, kaže odlične rezultate.

Super sposobni policaji, sodniki, javna uprava, šolstvo, ...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

FrizzleFry ::

policija ima že zdaj cel kup pooblastil, pa z njimi ravna kot otrok z igračkami - stare niso več zanimive, novih ni nikoli dovolj. Saj če vam otrok že tretjič uniči eno igračo, mu ne boste šli kupovat sveže?


Če stare igrače niso več zanimive, potem jih lahko vržemo stran, kajne? ;)

kuglvinkl ::

A to hočeš rečt, da se lahko znebimo obvezne hrambe podatkov?

CaqKa ::

https://www.facebook.com/photo.php?fbid...

slovenska policija motila GSM signal.

enadvatri ::

CaqKa je izjavil:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid...

slovenska policija motila GSM signal.


Najprej se nauči brati, nato tu povzemaj! ;((

V članku, ki si ga prilimal jasno piše in tudi v Delu je pisalo, da je GSM signal motilo mariborsko sodišče in ne Policija.

Te naprave je "kupil" Miklavčič s takratnega Ministrstva za pravosodje z evropskimi sredstvi za izboljšanje varnosti sodišč (torej so jih nabavila za več sodišč po državi). Naprave so cenene, kitajske in po mojem prepričanju precej preplačane (sam sem enake našel na spletu). Dobavil jih je Tenzor iz Maribora. Te naprave ne omogočajo nikakršnega prisluškovanja. Sodniki se jasno ob vsem delu niso prav veliko ubadali z zakonitostjo, saj jih je dobavilo Ministrstvo in celo izdalo neka navodila. Če se je sodnik odločil, smo jih pač zaposleni vklapljali. To govorim iz lastnih izkušenj. Nekateri so to dali na zapisnik, po večini pa ne.

Seveda je s telefonom kljub temu moč zvokovno in slikovno snemati, kar nisem prepričan, da je bilo jasno g. Miklavčiču, še manj sodnikom.

Prav tako je na tej obravnavi, vsaj tako poroča Delo, odvetnik motovilil, da tablica ni kakor koli povezana v splet. Resnično dvomim, da imajo odvetniki takšne brez UMTS povezave in mu zato ne bi niti najmanj verjel, ne, da bi preveril. Še bralniki knjig jih imajo.

Bobu bob.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

plizzzzzz ::

FrizzleFry je izjavil:

Danes je bila na matičnem odboru druga obravnava nove policijske zakonodaje, policiji očitno dobro kaže z njenimi nameni, saj gre zadeva naprej v tretjo obravnavo. :(
Ja, fanka nam ne manka. :|


:)) ja fanka nam ne manka
kak M. Frumen bi pa prav prisel >:)

CaqKa ::

enadvatri je izjavil:

CaqKa je izjavil:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid...

slovenska policija motila GSM signal.


Najprej se nauči brati, nato tu povzemaj! ;((

V članku, ki si ga prilimal jasno piše in tudi v Delu je pisalo, da je GSM signal motilo mariborsko sodišče in ne Policija.

Te naprave je "kupil" Miklavčič s takratnega Ministrstva za pravosodje z evropskimi sredstvi za izboljšanje varnosti sodišč (torej so jih nabavila za več sodišč po državi). Naprave so cenene, kitajske in po mojem prepričanju precej preplačane (sam sem enake našel na spletu). Dobavil jih je Tenzor iz Maribora. Te naprave ne omogočajo nikakršnega prisluškovanja. Sodniki se jasno ob vsem delu niso prav veliko ubadali z zakonitostjo, saj jih je dobavilo Ministrstvo in celo izdalo neka navodila. Če se je sodnik odločil, smo jih pač zaposleni vklapljali. To govorim iz lastnih izkušenj. Nekateri so to dali na zapisnik, po večini pa ne.

Seveda je s telefonom kljub temu moč zvokovno in slikovno snemati, kar nisem prepričan, da je bilo jasno g. Miklavčiču, še manj sodnikom.

Prav tako je na tej obravnavi, vsaj tako poroča Delo, odvetnik motovilil, da tablica ni kakor koli povezana v splet. Resnično dvomim, da imajo odvetniki takšne brez UMTS povezave in mu zato ne bi niti najmanj verjel, ne, da bi preveril. Še bralniki knjig jih imajo.

Bobu bob.

Nauči se brat! Nikjer nisel zapisal da bi naj naprave omogočale prisluškovanje!

ok da grem ontopic... in kaj zdaj če imaš na sodišču povezavo v svet?
kaj je point da boš to prepovedal? čemu in zakaj bo sodni proces s tem boljši?
če je odvetnik imel zakonodajo in s tem "svoje orožje" na tablici in ni imel papirnatega zraven... me sploh čudi zakaj ni protestiral in zahteval preložitve za tako dolgo da si ustrezne pravne akte zrihta v papirnati obliki...

torej je ta ukrep edino poslabšal in podaljšal celotno sojenje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

RockyS ::

Se ne gre za motenje signala zato, da se prepreči nadležne zvoke in s tem povezane prekinitve?

enadvatri ::

CaqKa je izjavil:

enadvatri je izjavil:

CaqKa je izjavil:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid...

slovenska policija motila GSM signal.


Najprej se nauči brati, nato tu povzemaj! ;((

V članku, ki si ga prilimal jasno piše in tudi v Delu je pisalo, da je GSM signal motilo mariborsko sodišče in ne Policija.

Te naprave je "kupil" Miklavčič s takratnega Ministrstva za pravosodje z evropskimi sredstvi za izboljšanje varnosti sodišč (torej so jih nabavila za več sodišč po državi). Naprave so cenene, kitajske in po mojem prepričanju precej preplačane (sam sem enake našel na spletu). Dobavil jih je Tenzor iz Maribora. Te naprave ne omogočajo nikakršnega prisluškovanja. Sodniki se jasno ob vsem delu niso prav veliko ubadali z zakonitostjo, saj jih je dobavilo Ministrstvo in celo izdalo neka navodila. Če se je sodnik odločil, smo jih pač zaposleni vklapljali. To govorim iz lastnih izkušenj. Nekateri so to dali na zapisnik, po večini pa ne.

Seveda je s telefonom kljub temu moč zvokovno in slikovno snemati, kar nisem prepričan, da je bilo jasno g. Miklavčiču, še manj sodnikom.

Prav tako je na tej obravnavi, vsaj tako poroča Delo, odvetnik motovilil, da tablica ni kakor koli povezana v splet. Resnično dvomim, da imajo odvetniki takšne brez UMTS povezave in mu zato ne bi niti najmanj verjel, ne, da bi preveril. Še bralniki knjig jih imajo.

Bobu bob.

Nauči se brat! Nikjer nisel zapisal da bi naj naprave omogočale prisluškovanje!

ok da grem ontopic... in kaj zdaj če imaš na sodišču povezavo v svet?
kaj je point da boš to prepovedal? čemu in zakaj bo sodni proces s tem boljši?
če je odvetnik imel zakonodajo in s tem "svoje orožje" na tablici in ni imel papirnatega zraven... me sploh čudi zakaj ni protestiral in zahteval preložitve za tako dolgo da si ustrezne pravne akte zrihta v papirnati obliki...

torej je ta ukrep edino poslabšal in podaljšal celotno sojenje...


Še enkrat, nauči se brati! Sploh pa škoda, da s tabo diskutiramo.

Ja, zapisal si, da je policija motila GSM signal in to nikakor ne drži. To sojenje nima nikakršne veze s to temo, zato sem tudi izpostavil, da te naprave - za razliko od tistih policijskih, o katerih govorimo - ne omogočajo prisluškovanja.

Odvetnik ni ostreje protestiral, ker ve, da ni ravnal prav. Vsakdo lahko prinese računalo, pa se zlaže, da ni vmreženo. Si predstavljaš, kako bi se šele komplicirali postopki, če bi sodniki (ali kdo drugi) preverjali, če je ta ali ona naprava dovoljena?!

Za zdaj pač zakonodaja ne dovoli snemanja, ki bi ga izvajala javnost ali stranke v postopku. Izjemoma in samo ob določenih trenutkih to smejo mediji z dovoljenjem sodišča. Sodišča pa po večini sama snemajo obravnave. Povezava v takšni situaciji predstavlja možnost in bojazen, da bo nekdo obravnavo nedovoljeno v živ prenašal tretjim osebam ali celo javnost.

Matheeew ::

Pirc Musar: Postajamo policijska država?
Kaže, da bo zakonodajalec z novim Zakonom o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) policiji dal povsem odprte roke za uporabo tehničnih sredstev
https://www.ip-rs.si/novice/detajl/post...

enadvatri ::

Matheeew je izjavil:

Pirc Musar: Postajamo policijska država?
Kaže, da bo zakonodajalec z novim Zakonom o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) policiji dal povsem odprte roke za uporabo tehničnih sredstev
https://www.ip-rs.si/novice/detajl/post...


Pa naj. Toda, tudi če pustim naše pravice ob strani (le za hip) in samo premislim ... Ni mi jasno, kako se Policija ne zaveda, da bodo rezultati pregona še katastrofalnejši. Sodna praksa se bo polnila po kalupu Balkanskega bojevnika. ;((


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5416212 (14388) dronyx
»

IMSI lovilci: policija še vedno zavaja in skopari z resnico (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6227888 (23012) poweroff
»

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18855730 (49811) trizob

Več podobnih tem