» »

Okus nutelle

Okus nutelle

MadMicka ::

darkz pravi: "Jah, jaz živim blizu Italije in razilka med našo in italijansko nutello je ogromna. Italijanska je bolša"

Ni naše nutele, obstaja poljska, ki jo prodajajo predvsem v Mercatorju in Sparu, pa nemška, pa francoska, pa italijanska, glede na državo, kjer se proizvaja. Meni je najboljša italijanska.

BigWhale ::

A je ze kdo v resnici delal kak realen test, katera je boljsa. Probal deset kosov kruha z Nutelo in brez tezav vsakih nasel tisto taboljso? :)

slotechar ::



Nemska Nutella VS Ameriska Nutella



Italijanska Nutella VS Ameriska Nutella

Zgodovina sprememb…

Matevz96 ::

BigWhale je izjavil:

A je ze kdo v resnici delal kak realen test, katera je boljsa. Probal deset kosov kruha z Nutelo in brez tezav vsakih nasel tisto taboljso? :)


Skupaj sem testiral štiri (Poljska, Francija, Italija in Nemčija), najprej se jih loči po barvi, velike razlike so tudi v mazljivosti. Težava nastane pri okusu ker so popolnoma drugačni vendar vsi dobri :D. V družini smo prišli do zaključka, da ni "najboljše" Nutelle ker ima vsak svoj okus.

sodnicaN ::

BigWhale je izjavil:

A je ze kdo v resnici delal kak realen test, katera je boljsa. Probal deset kosov kruha z Nutelo in brez tezav vsakih nasel tisto taboljso? :)

poljsko najdeš takoj ker je zanič

ostale 3 bi lahko da imel malo težave ločit, še posebej ker je zraven kruh, če ješ z žlico posodoe se pa vsekakor opazi razlika

nemška je najbolj grenka

italijanska je najbolj sladka

francoska je nekje umes

slotechar je izjavil:

A lahko kdo naredi youtube posnetek, kjer preizkusi vse nuttele iz teh drzav in naredi review izdelkov.

kupi mi jih pa ti ga nardim ;)

Manu je izjavil:

Da bo bolj jasno glede proizvodnje Nutelle: različni okusi (in kvalitete) se lahko razlikujejo glede na tovarno, ki jo proizvaja.



Vir: http://www.oecd-ilibrary.org/trade/mapp... (stran 18,19)

The food processing company Ferrero International SA is headquartered in Luxembourg and currently has ten factories producing Nutella®: five are located in the European Union (2x Italija, Francija, Nemčija in Poljska), one in Russia, one in Turkey, one in North America, one in South America and one in Australia.
-------
Pri nas v Sloveniji imamo dostop do vseh različnih Nutel evropskih tovarn: Poljsko (skoraj vsepovsod), Nemško (Muller, Lidl,...), Francosko (Leclerc) in Italijansko (v trgovinah ob italijanski meji, pa tudi kje v notranjosti se pojavi,...).

kje prodajajo rusko in turško? ali tega ne šteješ pod evropske države

Glugy je izjavil:

Men pa še vedno ne diši čokoladni namaz z tako veliko ceno. Nevem kaj folk vidi na preplačanem namazu Nutella. Nevem..ne razumem. Nisem dobro vzgojen potrošnik.

ne je jest in problem je rešen, pač eni imamo radi te stvari, eni ne

kar se pa cene tiče.... itak je ne poješ toliko da bi bil to nek ogromen strošek

Ganon ::

Matevz96 je izjavil:

Težava nastane pri okusu ker so popolnoma drugačni vendar vsi dobri :D.


Da je okus popolnoma drugačen, je čista laž. Sem pa enkrat imel doma tri nutelle (poljsko, nemško in italijansko) in jih dal probati različnim ljudem (na žlico) in niso pogruntali, katera je katera.

slotechar ::

Omg, sodnica je moski , lol

Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::

A je ze kdo v resnici delal kak realen test, katera je boljsa. Probal deset kosov kruha z Nutelo in brez tezav vsakih nasel tisto taboljso? :)

Nemško odkriješ hitro, delno je razlog v sestavi (vir ZVP, test pred leti):
Nutella iz Nemčije je vsebovala največ posnetega mleka v prahu 7,5 %, italijanska in poljska sta ga vsebovali po 5 %. Poljska in italijanska Nutella sta vsebovali sirotko v prahu, nemška pa ne. Nemška in poljska Nutella sta vsebovali 7,4 % manj mastnega kakava, pri italijanski Nutelli pa količina kakava ni bila zapisana. V vse treh kremah je bilo 13 % lešnikov in emulgator (sojin lecitin) ter aroma (ta je bila kot vanilin definirana le pri vzorcu iz Nemčije).

All-in-all, je nemška Nutela malo bolj kremasta oz. čokoladna; po strogi speficikaciji sestave pa celo slabša od ostalih dveh, zaradi samega trga. Med intaljansko in poljsko praktično ni razlik.

poljsko najdeš takoj ker je zanič

To je interna neboluza. Ampak nič hudega; svet je dans točno takšen.

Kakšno Nutelo boste dobili na krožnik bosta na koncu odločila predvsem rok izdelave in skladiščenje.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

sodnicaN ::

ma meni je poljska nutella res zanič, raje kupim pol kjerega od ostalih namazov oziroma grem v hofer/lidl po nemško, ker je tam poceni in ker mi je najbolj všeč ker je najbolj grenka in rahlo spominja na temno čokolado

pa nimam nasploošno nič proti izdelkom iz vzhodne evrpe, itak je poljska drugačnega okusa, ker ji imajo ljudje na tistem trgu raje tako kot je.... če bi si poljaki kupci želeli okus enak nemškemu sem siguren, da bi poljska lahko imela tak okus

BigWhale ::

Tista dva clipa nista ravno reprezentativna. Zadnji pove tocno to, kar eni tle trdimo, ni enostavno lociti dveh razlicnih Nutel.

Proper test, je da probas deset zlic nutele in potem poves katera je boljsa in katera je od kje. Vse ostalo so anekdotni testi. Ce ves katero si das na zlico, potem ti bo boljsa tista za katero mislis ze od prej, da je boljsa.

Okapi ::

Vzorec šestih (in s samo po enim poskusom enega vzorca) je sicer premajhen za resno raziskavo, ampak če to zanemarimo, je rezultat poskusa v drugem posnetku, da razlike ni. 3 napake od 6 je enako, kot če bi naključno ugibali. Tako uspešni so tisti vedeževalci, ki razliko med italijansko in ameriško nutelo zaznajo po telefonu.>:D

fosil ::

Tukaj za mene niti ni problem okusa, ampak kvaliteta sestavin in proizvodnega procesa.
Okus je relativna stvar, zato so tudi izjave da imajo celi narodi enak okus zame neumnost.
Jaz se ne morem znebit občutka da je poljska slabše kvalitete.
In dober okus ne pomeni kvalitete.
Tako je!

Mr.B ::

Kaj pa če bi pogledali, koliko se razlikuje sestava po sladkorju, maščobah, beljakovinah, etc. Tu se lahko na hitro oceni, katera je bolj zdrava, pač na trg..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

fosil ::

Ne gre samo za sestavo.
Lahko uporabiš slabšo kvaliteto lešnikov in kakava, razliko pa zakriješ z dodatki in ojačevalci okusa.
Tudi maščobe so različnih vrst in kvalitete.
Tako je!

Okapi ::

fosil je izjavil:


Okus je relativna stvar, zato so tudi izjave da imajo celi narodi enak okus zame neumnost.
Saj tega nihče ne pravi. Gre za povprečje. Recimo Mehičani imajo radi bolj pekoč golaž od Slovencev in boš zato v golaž za mehiško tržišče dal malo več čilija, četudi se bo 20% Mehičanom manj papriciran slovenski golaž zdel boljši. Določenemu številu Slovencev se bo pa mehiški zdel boljši od slovenskega.

Lahko se seveda odločiš tudi, da boš na vsakem tržišču ponudil 5 različnih golažev (blag, navaden, pekoč, zelo pekoč, morilsko pekoč), ampak to ni vedno logistično mogoče, oziroma ni najbolj učinkovito s stališča tvojega dobička.

radmannsdorf ::

še dobro da so različne! kakšen pa bi bil svet če nebi bilo razlik, vseposvod enaka hrana? lepo vas prosim.

Super Sonic ::

En test nutelle je tudi tule:
http://mojefinance.finance.si/8336335/T...

Zanimivo je, da je bila tudi njim bolj, kot je meni recimo enako, všeč Poljska nutella.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Manu ::

sodnicaN je izjavil:

kje prodajajo rusko in turško? ali tega ne šteješ pod evropske države

Članek (raziskava od OECD) rusko in turško tovarno ne šteje pod Evropo.

Dvomim, da imamo pri nas nutelo iz ruske ali turške tovarne. Ti dve tovarni zgleda pokrivata Bližnji vzhod in Azijo (v Aziji nutela ni toliko popularna, je pa sem pa tja prisotna, poznajo pa ferrero rocher v kateri je nuteli podobno polnilo - glede na spodnji video).
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

otago ::

@Manu
na Tajskem imajo slastne street food palačinke im. roti z nutelo

Manu ::

@otago

Te informacije sem dobil iz te raziskave OECD-ja:

The location of production is close to final markets where Nutella is in high demand (Europe, North America, South America and Oceania). There is no factory in central and east Asia so far because the product is less popular (another Ferrero delicacy, the Ferrero Rocher is however more popular in Asia).

Pa še zgornji video to potrjuje.

Saj imajo nutelo, ampak ni tako popularna kot drugod po svetu.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

slotechar ::

Ne samo Nutella, nasplosno mlecni izdelki v Aziji so dosti manj popularni kot v Evropi. Morda je krivo to, da Azijci, velika vecina, ima intoleranco do mleka.

mi je pa zanimiva reakcija Korejke na 1.01 minute zgornjega videa.

HotBurek ::

A niso rekli, da nutelo samo rusi papajo?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zvezdica27 ::

če se kdo spomni od kolinske Čokotela... to je bilo TOP, nerazumljivo, da so to ukinili.

Viki krema sux, Linolada sux še bolj (hrvati imajo drugače top sladkarijem, tudi Srbi, BiH malo manj).

Trenutno Nutella nima konkurence

zz

Manu ::

Blagovna znamka čokotela je zgleda bila tožena s strani Ferrero zaradi podobnosti imena z nutello. Nisem se v to poglabljal, ampak sem našel pritožbo na sodbo, da naj se ime Čokotela umakne iz trga.

Ne vem pa, kaj se je dogajalo potem in zakaj je danes ni na trgu.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

s1l3 ::

Latte scremato or bust. Imo at least

radmannsdorf ::

po slovensko je to kaj?:)

Vajenc ::

gruntfürmich je izjavil:

evrokrem zna bit dober, sam pa raje zaupam hrvatom:

njihova prehrambena indusrtija je izredna...

To je naslednik Kinderlade iz 80-90 let. Original recepturo si niso spomnili Hrvati (Podravka), ampak Ferrero.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Neznalka ::

Meni je Nutela dobra, ampak razlike med njimi se mi zdijo res minimalne, še najbolj všeč mi je francoska ki je bolj kremasta, nemška pa najmanj. Razne druge namaze iz Spara, Hoferja...sem probala in mi niso tako dobri oz. niso mi za jest sami, v palačinkah pa so ok.

Se pa spomnim, ko sem pred dolgimi leti hodila z babico v avstrijski Spar in so tam imeli en namaz ki mi je bil res najboljši na svetu, imel je izrazit okus po lešnikih in notri so bili neki krispiji, nekaj hrustljavega v glavnem. Bil je v podobnih plastičnih lončkih kot jogurt, na vrhu pa folija. Doma sem našla še en star prazen lonček tega, ampak gor piše samo, da je izdelano za Spar. Sedaj tega namaza ne v avstrijskem ne v slovenskem sparu več ne najdem oziroma je namaz Sparove znamke drugačen. Se še kdo drug spomni tega?

Tilen ::

ZPS test 9ih kremnih namazov z lešniki in kakavom

Izdelki na testu
Choco nussa, kakavov kremni namaz z lešniki (certifikat UTZ)
Dm, bio kremni namaz z lešniki
Lino lada nougat, lešnikov kremni izdelek
Mercator, kakavov kremni namaz z lešniki
Nutella, lešnikov kakavov namaz
Nutella, lešnikova krema
Nutella, originalna italijanska nutella
Nutoka, lešnikova nugat krema (certifikat UTZ)
Spar Spreadup, lešnikov kremni namaz (certifikat UTZ)




Test kremnih namazov z lešniki in kakavom je bil tudi priložnost, da ponovno preverimo razlike med tremi vzorci Nutelle - iz Poljske, Italije in Nemčije. Test v akreditiranem laboratoriju z akreditiranimi senzoričnimi preizkuševalci je pokazal, da razlike so, a le malenkostne. Pri sestavinah so bile razlike v količini posnetega mleka v prahu, manj mastnega kakava in vsebnosti sirotke v prahu.

Senzorični strokovnjaki pa so ugotovili, presenetljivo podobnost vzorcev iz Poljske in Italije, tisti iz Nemčije pa je imel nekoliko bolj okus po kakavu. Senzorični strokovnjaki pa so ugotovili presenetljivo podobnost vzorcev iz Poljske in Italije, tisti iz Nemčije pa je nekoliko odstopal pri okusu po kakavu. Razlike med kremnimi namazi znamke Nutella sicer obstajajo, prav zagotovo pa ne moremo trditi, da je kateri od vzorcev bistveno kakovostnejši. Izbira je torej odvisna od posameznika, nekaterim je ljubši okus po kakavu, spet drugi imajo raje okus po lešnikih.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

cekr ::

Najboljša je bila na svojih začetkih Vikikrema. To je dokler je bila samo temna in so jo delali pri nas.
Potem so jo predelali v dvobarvno in začeli delat v Makedoniji. Od takrat je zadeva en sam neuporabni zuker. Se mi zdi, da je kar isti shit kot eurokrem. Samo druga nalepka.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

gruntfürmich ::

ja, vikikrema je bila zelo dobra, ko je bila slovenska.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

cekr ::

Nima veze, kje je kaj narejeno. Važno je, da je kakovost povsod enaka.
To pa pri trenutni Vikikremi niti približno ni.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

fosil ::

Pri tem testu mi je najbolj problematično to, da enkrat govorijo o okusu, drugič pa o kvaliteti.
Okus ni isto kot kvaliteta.
Okus lahko dosežeš na naraven način, ali pa z dodatki.
Tako je!

mojster_joni ::

po okusu se čisto lepo ločijo poljska/nemška/italijanska/francoska/... zdaj kdor ne loči pač nima dovolj razvitega okusa... saj meni je tudi enako dobro vino iz 2l plastenke za manj kot 2 eur in neko fensi drago vino, ampak ne bom rekel da je to zato ker razlike ni

pa okus != kakovost

drugače je pa trenutno eden izmed top namazov:

shadeX ::

What? Kje se da tole kupiti?

kixs ::

SPAR

Vzames dva kosa kruha. Na enega namazes Nutello, na drugega LinoLado kokos in jih das skupaj :) Najraje pa jo (jih) jem na zlico - vcasih se s kruhom ;)

Spajky ::

WoW, cuker Đanki :)) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Ganon ::

mojster_joni je izjavil:

po okusu se čisto lepo ločijo poljska/nemška/italijanska/francoska/... zdaj kdor ne loči pač nima dovolj razvitega okusa... saj meni je tudi enako dobro vino iz 2l plastenke za manj kot 2 eur in neko fensi drago vino, ampak ne bom rekel da je to zato ker razlike ni

pa okus != kakovost

drugače je pa trenutno eden izmed top namazov:



Človek pametuje o prefinjenem okusu in potem prilepi smeti, imenovane Lino lada. Od srca sem se nasmejal, hvaležen sem ti.

tomy5 ::

Ne komlicirajte, vsak nutela je dobra :-)

Drugače pa Slovenci delamo povsem enako, remu Mu jogurt LJ mlekarn je povsem drugačen za italijanski trg ali pa za skandinavski trg. To pa zato ker skandinavci gledajo na to da je notri manj sladkorja, italijani pa da je manj maščob. In dandanes se vsakdo prilagodi večinskemu okusu, saj je treba prodat več kot včeraj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tomy5 ()

marvin42 ::

Prav rad bi videl večino strokovnjakov iz te teme v enem blind testu - da ne bi vnaprej vedeli kaj okušajo. Bi se razblinilo veliko pametovanja.
Mostly Harmless

radmannsdorf ::

nebi ločili nutele od jogurta :))

Invictus ::

Kdo sploh je to sranje? In to daje še svojemu otroku?

Te zadeve bi morali ali prepovedati, ali pa jih obdavčiti gledena procent sladkorja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

          ::

Res je. Sploh sadne!

mojster_joni ::

marvin42 je izjavil:

Prav rad bi videl večino strokovnjakov iz te teme v enem blind testu - da ne bi vnaprej vedeli kaj okušajo. Bi se razblinilo veliko pametovanja.

been there done that

se loči

fosil ::

Če je vse isto, ista kvaliteta, isti okus, ista cena izdelave, zakaj potem k nam vozijo nutelo iz daljne Poljske, ne pa iz sosednje Italije?
Tako je!

ufek ::

Odkar si sam delam "Nutello" doma, mi je okus Ferrerove prav ogaben. Se mi še zdaj valja en kilski kozarec Ferrerove doma in jo občasno poskušam porabit a gre zelo s težavo po grlu. V primerjavi z mojo domačo zdaj v njej čutim samo maščobo in sladkor. V moji je ca. 60% praženih lešnikov, 25% mleka v prahu, 10% kakava, ostanek je vanilija in stevia+eritritol (alkoholni sladkor). Ko enkrat poskusiš ta dar bogov šele vidiš kakšna smet industrije je Ferrerova Nutella. Pravzaprav vsi ti "lešnikovi" namazi. :)

krho ::

Če se že zmerjamo daj kompleten recept za izdelavo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

ufek ::

@krho nič posebnega. Rabiš edino dober blender da zmelje pražene lešnike v lešnikovo maslo, dodaš kakav, sladkor in vaniljin ekstrakt (pravi, ne umetni) in zmešaš vse skupaj v pasto. Natočiš v kozarčke in poješ. :) Če hočeš malce bolj "mlečni" oksus pa dodaš še mleko v prahu v zmes. Sicer pa imaš dosti receptov na youtube.

Mr.B ::

Verjetno bi morali najprej vsi najprej pogledati deklaracijo, potem pa dalje...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

tikitoki ::

marvin42 je izjavil:

Prav rad bi videl večino strokovnjakov iz te teme v enem blind testu - da ne bi vnaprej vedeli kaj okušajo. Bi se razblinilo veliko pametovanja.


Hvala enako:).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hrana iz Lidla, Spara, Hoferja, Tuša, Mercatorja itd. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
347109700 (46158) zmaugy
»

Nutella 5kg (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8519709 (14060) shadeX
»

Najkvalitetnejša široko-komercialna čokolada? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22059203 (41508) hunter01
»

cocacola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12524892 (21054) Super Sonic

Več podobnih tem