» »

[WINDOWS 8] Vprašanja in težave

[WINDOWS 8] Vprašanja in težave

««
23 / 30
»»

solatko ::

ZanS - Piši na M$, boš hitro uslišan. Veš ko se dela sistem, je težko mislit na čisto vsako podrobnost, zato se dela popravke, ki jih dobivaš zastonj.
Tudi prvih mišk se ni dalo preklapljat za desničarje in levičarje, sedaj pa je to že kar dolgo v nastavitvah (se mi zdi da od win 95).

Če bi bil med programerji za touch ekrane, slučajno tudi kak levičar, bi to že bilo možno, tako pa pošlji mail na M$ podporo (pa ne na M$ Slovenija, temveč direktno).
Delo krepa človeka

asdfgh123 ::

Si resen? Sem desničar in se context menu odpira v levo (ker verjetno z desno roko zakrivaš zaslon), kar sicer nebi bil problem, ampak 20 let se je odpiral v desno.
Mi je lažje naložit Win7, kolikor sem gledal je HP za nove računalnike z Win8 dal podporo za Win7, pa se rešim vseh napak. MS pa se naj čudi še naprej zakaj folk ne mara novih OS-ov.

krneki0001 ::

Ena majhna sprememba, pa je že vse narobe. Ni čudno, da se nikamor ne moremo premaknit, če se pa ljudje upirajo z vsemi štirimi vsaki še tako majhni spremembi.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Meni se ne zdi tako nedolžno, če se context menu pojavlja je mu paše, če se kuri procesor in disk, če v app drawer nameče vso sranje od programov, če vztajajo pri podvojenih nastavitvah PC-ja, ... če je to zate nedolžno, oz. t.i. majhne spremembe, izvoli, uživaj. Jaz bom raje ostal pri preverjenih, delujočih stvareh. 1 leto vztrajam na windows8 (z vsmi updatei), zdaj pa več nimam živcev.

PC in Windows sem kupil da ju uporabljam, ne da mi krade čas z nastavljanjem bedarij.

Z izključitvijo vseh metro nastavitev v "start meniju", dobiš hitrejšo in za HW manj obremenjujočo W7.
Delo krepa človeka

Snackbarru ::

Tudi jaz sem večkrat za par mesecev inštaliral windows 8. Prvič par let nazaj in zdaj kakšne pol leta.
Ne hvala.

Snackbarru - Nekateri so še vedno na XP in sedaj sprašujejo po forumih, kje se dobijo gonilniki za nove naprave.8-O
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

Z izključitvijo vseh metro nastavitev v "start meniju", dobiš hitrejšo in za HW manj obremenjujočo W7.

Metro sploh ne uporabljam. Enostavno ne razumem, kako je lahko W8 manj obremenujoč, ko pa navaden (star) prenosnik (AMD dual core athlon II P320 (2.2 GHz), Radeon HD 4250, 4 GB 1066 MHz DDR3 RAM) z OS Win7 deluje bistveno tišje, kot pa state-of-the-art (haswell i7 2.4/3.4 GHz boost, nvidia gt840, 16 GB 1600 DDR3 RAM).

Če bi odstranil Win8 antivirus in vso ostalo nepotrebno navlako, mogoče. Čakam kako se bo windows odzval na rešitve iz prejšnje strani, če ne bo boljše, pa win7 na legacy pa je to-to.

Poglej v task managerju, kateri procesi ti obremenijo sistem. Si menda edini, kateremu w7, deluje manj obremenjujoče, kot w 8.1. Če pa imaš v bios-u nastavljeno delovanje ventilatorja na full, je pa to tvoj problem in ne problem OS-a.

Daj na oba računalnika w 8.1 in obema samo 4GB, boš opazil razliko na novem Intelovem stroju, potem pa na enega namesti w7 in opazuj performanse. Se ti bo čudno zdelo, da je na 7-ici poraba RAM-a, vsaj 20%-ov višja v idle-u.

Pa še napiši katere znamke sta prenosnika.
Delo krepa človeka

"system" in "antimalware service executable". Potem pa so še deločeni MS procesi, ki pa niso tako kritični. V BIOS-u je fen nastavljen na minimalno delovanje "fan always ON" - disabled.

Je bil na starem računalniku 8.1 in razen spremenjenega UI, ni bistvenih razlik.

Fun fact: zdaj sem na starem računlaniku z Win7, ventilator je na off, medtem ko pri novem samo odprem brower, začne pihat toplo. Nov je bil čiščen pol leta nazaj, star menda 2 leti.

Še ena zanimivost, če računalnik priganjam (težji grafični procesi) je bolj tih, kot če je v idle. Pa razumi to, če lahko.

Imaš gor gonilnik za chipset? Popravke za bios? Prave gonilnike za vse ostalo? Managerske programe za prenosnik s strani proizvajalca (nekatere stvari se da urediti samo s tem orodjem)?

Sicer so pa i7 procesorji kar vroči, ko pa obremeniš vsa jedra, pa je seveda bolje. Imaš vklopljeno stalno delovanje vseh jeder na full ali prilagajanje glede na porabo?

Veš težko je takole po forumu, če bi dobil sistem v roke, ti v 5-ih minutah uredim zadeve.
Delo krepa človeka

Imam vse driverje. Vsi razen grafike so iz proizvajalčeve strani. BIOS sem flashal včeraj, datum izdaje je december 2014. Včeraj sem še naložil proizvajalčev asistent za gonilike, našel je samo eno posodobitev za DriveGuard (disk zaščita).

Problem se od včeraj še ni pojavil, zaenkrat deluje OK, ampak tako je po vsakem restartu. Potem čez par dni začne srat.

Jedra delujejo po potrebi in kolikor vem vsa stalno. *slika spodaj

Vem kako je z popravili na daljavo.

Te nastavitve izgledajo v redu, tudi hitrost procesorja v idle je v redu, torej ti zaganja nek proces, ki ti obremeni mašino..
Ugašaš v hibernacijo, spanje ali zaustavitev sistema?
Delo krepa človeka

Ponoči ga ugašan v spanje, hibernacije ne uporabljam, restart pa samo ob Windows posodobitvah oz. ob posodobitvi driverjev.

Kriva procesa sta "system" (kaj melje?) in "antimalware services executable" ( antivirus čekira sistem?).

Procesi se zaganjajo na nekje 20%, ampak dovolj, da se segreva.

Če ga med temi procesi resetiram, spet deluje OK.

ZanS - Osebno ti priporočam, da možnost spanja popolnoma ugasneš in se poslužuješ hibernacije. V času spanja namreč dopušča delovanje računalnika v ozadju in tako se ti sitem nehote paca. Hibernacije potrebuje malenkost diska in ti sistem popolnoma ustavi, tako da dolgo ostane čist in neobremenjen s stalnim dogajanjem v ozadju.
Seveda je to tvoja odločitev, predlagam samo rešitev, ki pri meni deluje. Prenosnik imam nastavljen tako, da v spanje ne gre nikoli, ko zaprem pokrov ali pritisnem tipko spanje, gre v hibernacijo, gumb Power pa stroj ugasne.
Zagon s SSD-jem potrebuje nekaj sekund več za zagon iz hibernacije, kot iz spanja. Enako je s klasičnimi HDD.

Poizkusi v nastavitvah nastavit tako in pusti kak teden, boš opazil razliko.
Delo krepa človeka

MrStein ::

Če PC spi, potem spi in nič ne dela. Vsaj nič takega, kar ne bi tudi v vklopljenem stanju.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Potem pa naj ti spi dalje. Če bi bilo isto, nebi imel funkcije hibernate.
Delo krepa človeka

OK, karavana gre naprej ...

dva zanimiva print screena procesov:

Računalnik je bil prižgan na mizi, noben program odprt, kar naenkrat začne ventilator telovadit za cca 10 min, potem pa spet vse tiho (fen na OFF).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: asdfgh123 ()

Sem kasneje testiral z izklopljenim defenderjem, pa je bilo še hujše.
Hvala vsem, ki ste na kakršenkoli načim pomagali, dopizdilo mi je in se vračam na starejši OS.

hojnikb ::

ZanS - Osebno ti priporočam, da možnost spanja popolnoma ugasneš in se poslužuješ hibernacije. V času spanja namreč dopušča delovanje računalnika v ozadju in tako se ti sitem nehote paca.

Neumnost. V spanju računalnik samo osvežuje dram in nič druga. No, če imaš platformo z connected standby, potem še kej več. Nič pacanja though.

Zagon s SSD-jem potrebuje nekaj sekund več za zagon iz hibernacije, kot iz spanja. Enako je s klasičnimi HDD.

Sploh ni nujno. Meni se sistem iz spanja z ssdjem zbudi instantno, za hibernate pa rabi cca 10-15 sekund, da se postavi. Kr razlika.
#brezpodpisa

Master_Yoda ::

Se komu drugemu ne shranijo nastavitve Task Managerja ? Navajem sem da mi Task Manager laufa vedno - z Always on top, Hide when minimized, ter se nekaterimi drugimi settingi. Ob rebootu (normalnem ali pa blue screenu) pa grejo ti settingi v maloro in se mi odpre z default nastavitvami.

Se da to kako resiti, ker je malo tecno ?

znidaricblaz ::

Jaz imam majhen problem pri windows 8.1 . Težava je, da mi noče odpreti raziskovalca. V opravilni vrstici mi kaže, kot bi bil odprt, vendar se mi ne odpre. Računalnik sem že formatiral in ne pomaga. Prosim za pomoč. :(

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

Si probal desni gumb in Odpri?
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

ameba ::

Živjo.

Zanima me razlika med omenjenima Windows 8. Razlika v ceni je 50€

http://www.enaa.com/oddelki/microsoft/i...

in

Hvala za odgovor

Insan3Lik3 ::

ameba je izjavil:

Živjo.

Zanima me razlika med omenjenima Windows 8. Razlika v ceni je 50EUR

in

Hvala za odgovor

http://windows.microsoft.com/sl-si/wind...

če si navadn home user je čisto vseeno katerega maš, tako da kupi najcenejšega

Zgodovina sprememb…

ameba ::

Tisti za 100€ bo super :-)
Hvala

Mare2 ::

Windows 8.1 Pro DSP 64bit angleški jezik
Windows 8.1 DSP 64-Bit Slovenski

Razlika je v PRO in jeziku.

Opis PRO
http://www.microsoft.com/sl-si/windows/...
razlike so opisane:
http://windows.microsoft.com/sl-SI/wind...
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

crniangeo ::

znidaricblaz je izjavil:

Jaz imam majhen problem pri windows 8.1 . Težava je, da mi noče odpreti raziskovalca. V opravilni vrstici mi kaže, kot bi bil odprt, vendar se mi ne odpre. Računalnik sem že formatiral in ne pomaga. Prosim za pomoč. :(

Verjetno imaš nehote vklopjen še dodaten monitor - znajo mal zabluzit driverji

stisni winkey+p in izberi "le to namizje"

če pa to ne pomaga pa poskusi sledeče:

select the program/window in the task bar
Alt+Spacebar
Win Key+M
hold the left arrow key down until it moves across
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Bolj preprosto je startati ga in potem z WIN-levo spraviti pred oči.
(držiš Windows tipko in večkrat pritisneš puščico za levo - ali pa za desno, kar ti je ljubše, dokler ni okna na ekranu)

Če je to krivo, je itak treba izklopiti "fantomski" ekran z WIN-P, kot že opisano.
Motiti se je človeško.

sennheiser ::

Windows 8.1 se mi samodejno nažiga in to vedno okoli 23. ure.

Do sedaj sem:

Pregledal bios - wake on lan je onemogočen.
Pregled v windowsu - plan porabe spremenjen da naj nebi nažigal pc samodejno.
Pregled nastavitev mreže - onemogočeno vse kar daje možnost bujenja preko lana.

Kaj bi lahko bilo še možno da se windows samodejno prižiga?

Insan3Lik3 ::

ga imaš ugasnjenega al v sleep?
poglej system event log če kaj najdeš

AvtoR ::

Ko opaziš da se ti comp prižge v ukazno vrstico napiši:

powercfg -lastwake

Ti potem izpiše kateri proces je zahteval bujenje.
Pri meni je bil to npr. Samsung Magician tool od SSD pogona.

Pri večini programov, imaš v orodjih za posodobitve, okence, v katerem določiš, da program lahko ali ne, zbudi sistem, za potrebe nadgradnje. Po defaultu ima večina programov, okence prazno, nekateri pa imajo tam kljukico in ameriški čas (dnevni), kar pomeni, da ti bo pri nas, mašino zagnalo, sredi noči.
Imaš dve opciji - odstraniš kljukico in posodabljaš ročno ali spremeniš čas na sprejemljivo uro, ko imaš mašino praviloma prižgano.
To se dogaja pri načinu hibernacije in v spanju. Če računalnik ugašaš (shut down), se to, če imaš ugasnjen zagon preko lan-a ali w-lan-a, ne dogaja.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

Pri večini programov, imaš v orodjih za posodobitve, okence, v katerem določiš, da program lahko ali ne, zbudi sistem, za potrebe nadgradnje.

Kateri pa?
V teh, ki jih poznam, noben tega nima.
Motiti se je človeško.

Računalnik vedno ugasnem - shutdown. Nobenega sleep načina ne uporabljam.

Na plati in na nastavitvah mrežne sem nastavil da je kakršnokoli zagon preko lan-a ali w-lana onemogočen. Res pa da sem imel mal defekten mrežn kabl kot začasno rešitev, kater je sedaj zamenjan. Bom videl če je mogoče to težava.

Duhec ::

sennheiser je izjavil:

Računalnik vedno ugasnem - shutdown. Nobenega sleep načina ne uporabljam.
Na plati in na nastavitvah mrežne sem nastavil da je kakršnokoli zagon preko lan-a ali w-lana onemogočen. Res pa da sem imel mal defekten mrežn kabl kot začasno rešitev, kater je sedaj zamenjan. Bom videl če je mogoče to težava.

Daj, odgovori na vprašanje @B-o-b-n-a-r-ja in napiši kaj se ti izpiše pri:
powercfg -lastwake

in še:
powercfg /waketimers
powercfg /devicequery wake_armed

Odstrani kljukico pri "Allow scheduled maintenance to wake up my computer at the scheduled time." pod Control Panel ->System and Security->Action Center->Maintenance ->Change maintenance settings. (ali po naše Samodejno vzdrževanje).
Poročaj.
http://blackbird.si/

Samodejno vzdrževanje je odstranjeno.

Za lastwake:
Wake History Count - 1
Wake History [0]
Wake Source Count - 0

Za waketimers:
There are no active wake timers in the system

Za devicequery wake_armed:
Cyborg R.A.T.9 Mouse (HID
HID Keyboard Device (001)

Če pa pogledam še v event viewer pod power-troubleshooter dobim:
Sistem se je vrnil iz stanja nizke porabe.

Čas spanja: ?2015?-?01?-?07T22:09:55.291019000Z
Čas bujenja: ?2015?-?01?-?08T22:10:13.125789100Z

Vir bujenja: Neznano

Lonsarg ::

Moje osebne izkušnje so pokazale da je največkrat krivec mrežna kartica, ki ima po defultu v windowsih naštimano, da jo zbudi že katerikoli paket, ne samo magični... Drugo najpogostejši vzrok za bujenje je pa kaka miška z slabim kontaktom, ki sproža prižiganje.

Za mrežno kartico(ali katerokoli drugo naparavo) izklopiš možnost bujenja ob naključnih paketnik pod device manager/mrežna kartica klik z desno/lastnosti/power management.

Mrežna ima že onemogočeno to ampak se je vseeno zbujal pc. Onemogočil sem še miški in tipkovnici dodatno in bomo videli če bo prišlo do tega da sam zbudi.

Sem našel svojo temo o tem problemu: Win7 se prebuja sam iz Sleep
Motiti se je človeško.

m0LN4r ::

Zdaj pa meni naj nekdo pove, (beri pozorno) kako oNEmogočim tipkovnico (vklop z any key), a hkrati pustim fast startup vklopljen??!!
Dve možnosti oz. rešitvi potrebujem:
- ali izklopiti, zagon s tipkovnico
- ali any key prešaltat v neko kombinacijo npr. CTRL + ENTER

Hvala, hvala, hvala, hvala.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Fast startup (aka: hybrid boot or hybrid Shutdown) nima veze s tipkovnico.

Misliš mogoče hybrid sleep?
Motiti se je človeško.

m0LN4r ::

Kak nima veze. Lepo te prosim. Saj sem lepo napisal.
Ko vklopim fast startup, se windows zažene s pritiskom na "any key" na tipkovnici. Over and out.

Bios nima tu nobene veze, ker takoj ko tale fast startup izklopim, tega več ni. Lahko pogooglaš, če ne verjameš.
Našel en kup podobnih threadov in tem, ampak nikjer rešitve, kot sem jo zahteval.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

mitkos ::

Imam težavo pri updejtanju windowsov (pro verzija). Občutek imam, da bi moralo vse te updejte dosti hitreje prenesti in jih namestiti. Sama inštalacija windowsov, nelegalna, je končana v 5minutah, potem mi pa updejti vzamejo dobro uro ali več. Res da jih je veliko v več update procedurah, toda za 50 popravkov mi melje kako uro. Sumljivo mi je tudi ker ko želim narediti Disk cleanup in ko izberem tudi sistemske datoteke, mi jih odstranjuje celo večnost (nisem imel še toliko potrpljenja da bi počistilo do konca 1h+ pa kazalo komaj polovico). Občutek imam da pri posodobitvah disk ni zelo aktiven, vsaj v task managerju mi ne kaže zelo velike aktivnosti v primerjavi z kakšno drugo inštalacijo večjega programa. Kakor da neki tole update proceduro žlajfa. Sistem sestavljen pred 3 dnevi in je 5930, asus x99D, 16gb ddr4, samsung850 pro 250GB tko da to bi moglo malce bolj hitro vse sprocesirat. Pri inštalaciji drugih programov nimam težav z počasnostjo. Če je v nelegalnih windowsih problem rade volje kupin original, sam da bo potem isto pa tudi ne bo OK.

Na prenosniku imam original in dela vse OK.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mitkos ()

Vidim da nisi prebral pravil, oziroma iz lastnega opazovanja ugotovil, kaj je tukaj tabu tema. Pa če se posvetim tvojemu dejanskemu "problemu". Windowsi so pametni, updajtali se bodo takrat, ko ti ne bodo z tem upočasnili dela, pač naj bi delovali neopazno in ni razloga da sploh hodiš gledat kdaj je končalo itd, te bo že obvestilo, če bo kaj potrebno...

mitkos ::

Čudi me le, da je pamet windowsov na stacionarcu in prenosniku čisto drugačna. Drugače pa sem želel čim hitreje namestiti vse popravke, brez kakšnega koli drugega dela na računalniku. Morda pa je le razlika v licenci 8-O. Če želim kupiti licenco mi v trgovini prodajo DSP verzijo ali bi moral pri njih še nov računalnik naročit?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mitkos ()

Tudi na Laptopu bi ti ure nalagolo updajte, če bi šel na novo nalagat... Pač Updajtov po sveži inštalaciji je na tone. DSP samo pomeni, da je vezana na prvo mašino, na katero jo inštaliraš in ni prenosljiva. Recimo če menjaš plato ti lahko Windows zazna da si "prenesel", klic na Microsoft v večini primerov to reši...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

BorutK-73 ::

khm, khm - potegni si dol verzijo z vsemi popravki - khm khm.

Qcube ::

Mogoče bi šlo hitreje z WSUS, ki ti najprej downloada updatejte in jih offline namesti.

gusto ::

Sem inštaliral win 8.1, pa potem jezikovni SLO paket in se mi večina "metro" aplikacij ne prevede (imam mail, maps, rad bi pošto, zemljevide... in znotraj tega vse slovensko). Ko se sprehajam po nastavitvah v metro verziji, je vse slovensko, problem je samo pri aplikacijah. Na drugem rač, kjer imam win 8.1 že dalj časa, je vse slovensko. A se da kej nrdit?
««
23 / 30
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec podpore za Windows 7 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14274013 (66263) dr.Akula
»

Pravi razlog, zakaj je Microsoft preskočil Windows 9 (strani: 1 2 )

9142789 (36166) Key Quest
»

windows 8.1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9917711 (11815) solatko
»

Windows 8.1 je prispel (strani: 1 2 3 4 5 6 )

27085647 (70034) phone8
»

win7 ali win8.1 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10238800 (22264) AlkaZar

Več podobnih tem