» »

windows 8.1

windows 8.1

«
1
2

nej kralj ::

ali bi se mi splačal in če bi sploh delalo windows 8.1 na procesorju 1.8 ghz eno jedrni, ram 1.5 gb,grafa 256 mb in ali bi štekal

Zheegec ::

delalo najbrž bi (odvisno od bolj točnih podatkov o računalniku), splača se pa ne. Windows 8 so 3x dražji, kot je cel ta računalnik vreden.

nej kralj ::

aha hvaalla za odgovor
mitsubishi lancer evo 9 najači for ever
320 km/h predelan leti k hudič

hojnikb ::

Če ti proc ne podpira XD bit, se win8 niti inštalirat nebo dal.
#brezpodpisa

Hayabusa ::

Kot bi spraševal če gre Yugo v Monzi do 250 kmh, ko gre na navadni cesti 120.
Odgovor je ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

solatko ::

Hayabusa - Spet nekaj na pamet.
Na Acer levelone z Atom 270, 1,5GB ram-a, deluje 8-ica, veliko bolje in tekoče, kot xp sp3.
Ne moreš pa pognati določenih stvari - igre..., ker zahteva močnejšo grafiko. Sam sistem, internet, ogledi filmov, glasba, office orodja, pa dela dosti bolje.

Vsekakot se splača na podhranjene sisteme, ki jih še nebi radi zavrgli, namestit eno od verzij 8 ali 8,1.
Delo krepa človeka

Hayabusa ::

Spet nekaj na pamet in velja še vedno isto, starega konja ne boš naučil novih trikov.

http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu...
score: 283
nuff said.

Ta kišta je ok za kakšen crunchbang, archbang, SliTaz , antiX, Porteus, nikakor pa ne za winse, novejše od flp/xp.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

solatko ::

Hayabusa - Ti počasi nehaj gledat benchmark-e in začni v real lifu, sam preizkušat določene rešitve. Sin je ta Acer uporabljal na faxu, ker je bila baterija zadosti za 7-8ur zadosti.
Ko je magistriral, ga enostavno ni več uporabljal, saj je za zagon xp-ja, rabil kar nekaj časa, pa še potem je vse nekaj štekalo.

Za preizkus sem dal gor 8-ico in rezultat je neverjeten. Iz hibernacije pride v cca 20 sekundah, vsa odpiranja potekajo normalno, you tube in ostalo sranje dela b.p., kar na xp niti slučajno ni delovalo.

Sratka z osmico je enojedernik postal uporabna mašinca. Ravno sedaj pišem nanj, v lokalnem bufetu z wi-fi.

Poizkus s 7-ico je bil porazen, čeprav je vseeno delovalo bolje, kot xp.
Kolega s podobnim Medionom, servisira blagajne, ravno tako na naloženi 8-ici, na podobni konfiguraciji, samo rama ima 2GB.

Ti pa kar glej teste, kupuj najdražje napajalnike in trdi, kako 8-ica ni uporabna na starejših mašinah.
Delo krepa človeka

blackbfm ::

Mogoce se hitreje postavi iz hibernacije, da pa zaradi os youtube boljse dela je pa mal bosa :) razen ce na starih nimas driverjev

solatko ::

Sistem dela bolje zaradi naprednejše arhitekture, hitrejšega urejanja prioritet in zaradi ugašanja nepotrebnih resursov. Sam sistem 8-ice je dosti bolj odziven od zastarelih XP. Čiščenje RAM-a je bolje urejeno, kar pa je za podhranjene sisteme bistveno.
Za 8-ico nisem rabil nobenega gonilnika, po dveh posodobitvah, je vse delovalo, kot je treba.
Delo krepa človeka

blackbfm ::

Ce zna na starem atomu tko izkoristt arhitekturo in vse, kva bi sele letel na ksni 386ki da bi se kr bliskal:))

Ampak ce se vrnemo nazaj v realnost, osmica ima precej visje minimalne zahteve kot xp

Hayabusa ::

Solatko je živ dokaz, da vzporedna vesolja obstajajo in da lahko prehajaš med njimi...

hojnikb ::

Že win7 dela ok na atomu, dokler ne začneš dejansko stvari uporabljat. Recimo kak browser z stranmi, ki imajo dosti javascripta. Ali pa flash. Atomček umre, pa je lahko še tak fensi windows. Vem, ker se sprobal tako na enojedernem, kot dvojedernem atomu.

solatko je izjavil:

Sistem dela bolje zaradi naprednejše arhitekture, hitrejšega urejanja prioritet in zaradi ugašanja nepotrebnih resursov. Sam sistem 8-ice je dosti bolj odziven od zastarelih XP. Čiščenje RAM-a je bolje urejeno, kar pa je za podhranjene sisteme bistveno.
Za 8-ico nisem rabil nobenega gonilnika, po dveh posodobitvah, je vse delovalo, kot je treba.

Vse to počne že windows 7. In tudi winxp je lahko neverjetno odziven, potem ko izklopiš enih par servisov ročno.
In o kakem čiščenju rama ti sanjaš ? Sistem, ki "čisti" ram, je zelo slabo zasnovan. Free ram is wasted ram.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

solatko ::

hojnikb - Računalnik z Atomom se ne uporablja za resno delo, za na hitro kaj pogledat, skype.., pa je čisto dovolj. V xp se je RAM, če nisi imel optimizerja hitro zapacal in so stvari stale, pri visti, 7 in 8 se poraba ram-a sproti optimizira in se zafila samo podhranjen procesor, ram-a pa je pri normalni uporabi, vedno dovolj, tudi če ga je samo 1GB. Procesi, ki niso nujno potrebni se ugasnejo, da naredijo prostor za drugi proces. Pri XP si moral čakat, da se je spraznil ram, ta čas pa je bil računalnik neuporaben. Windows 7 je sicer deloval na Atomu, vendar je sistem zase porabil preveč resursov, 8-ica je v tem pogledu, veliko bolj prijazna hardware-u.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

solatko je izjavil:

hojnikb - Računalnik z Atomom se ne uporablja za resno delo, za na hitro kaj pogledat, skype.., pa je čisto dovolj.

tole je samo pogojno res..

V xp se je RAM, če nisi imel optimizerja hitro zapacal in so stvari stale, pri visti, 7 in 8 se poraba ram-a sproti optimizira in se zafila samo podhranjen procesor, ram-a pa je pri normalni uporabi, vedno dovolj, tudi če ga je samo 1GB. Procesi, ki niso nujno potrebni se ugasnejo, da naredijo prostor za drugi proces. Pri XP si moral čakat, da se je spraznil ram, ta čas pa je bil računalnik neuporaben. Windows 7 je sicer deloval na Atomu, vendar je sistem zase porabil preveč resursov, 8-ica je v tem pogledu, veliko bolj prijazna hardware-u.

ah ne govor oslarij, če nimaš pojma kako je memory managment urejen v winsih že zadnjih nekaj desetletji...

pri visti, 7 in 8 se poraba ram-a sproti optimizira in se zafila samo podhranjen procesor, ram-a pa je pri normalni uporabi, vedno dovolj, tudi če ga je samo 1GB. Procesi, ki niso nujno potrebni se ugasnejo, da naredijo prostor za drugi proces.

Ta "optimizacija" se je zaćela že veliko prej, kot pri win7.. In to z ugašanjem procesov je samo delno res.

Pri XP si moral čakat, da se je spraznil ram, ta čas pa je bil računalnik neuporaben. Windows 7 je sicer deloval na Atomu, vendar je sistem zase porabil preveč resursov, 8-ica je v tem pogledu, veliko bolj prijazna hardware-u.

ah ne govor oslarij. To niti približno ni res. No mogoče ja, če si laufal sistem z 128MB rama in je mogla zadeva stalno swappat (kar bi se dogajal enako, če bi uporabljal novejši sistem).

8ka je prijaznejša, ni pa spet tak oh in sploh, kot to nekateri hočete prikazat. Slab hardware bo vedno ostal slab, pa naj bo še tak fancy software. Čez to ne gre..

Bottomlime vsega tega je... Prva generacija atoma (sploh enojederni) je praktično neuporabna, če vsaj malo ceniš svoje potrplenje oz. ne narediš extensive tweakov v sistem (oskubljen OS, vsaj 2G rama, optimiziran software za atom arhitekturo -- firefox ima recimoalternativni build, posebaj narejen za atomov mizern L1 in seveda SSD).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

solatko ::

hojnikb - Imaš, delaš, testiraš in uporabljaš?

Imam, delam, testiral in velikokrat (sploh na terenu) uporabljam.
Govorim samo o tem, kaj opazim, pri lastni uporabi in pri tej, je 8-ica daleč najboljša, za ta, že skoraj odpisan Atom (rešila ga je ravno 8-ica).
Delo krepa človeka

hojnikb ::

nwm kak software ti uporabljaš, ampak iz mojih izkušenj je Winxp delal še najbolje na atomu. V primerjavi z novejšimi winsi (win7, win8) sem lahko "normalno" browsal po netu (sicer še vedno daleč od tega, kar jaz menim, da je zadovoljivo), v novejših winsih je pa to bila bolj kot ne zatikajoča se izkušnja. In se potestiral več različnih browserjov. No itk sem atom že odjebal, edini sistem ko še miga je eeepc z win7 (zarad ssdja ne pride winxp v poštev + tako ali tako je mel že licenco za win7) pa še to ga uporabljajo tastari, ki jim je vseeno će se stvar zatika.

Osebno pa atoma ne dreznem več niti z 2 metrsko palco. Preveč izpuljenih lasov zaradi čakanja -.-
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

blackbfm ::

mene je kar groza ko morm it prečitat neke zadeve z netbookom.. ker delo ki traja par minutk, se razvleče na pol ure, uro zaradi polža atoma..če se pa hudič hoče še kej updejtat, tist pa sploh ni za govort>:D

krneki0001 ::

Fantje, sam podpiram kar nekaj firm z IT rešitvami. Za običajno delo so imeli P4 s 512Mb rama in XP. Ko je bilo treba menjat (kaj crknilo, zahteve ajpes, durs po "višjem" brskalniku), sem vsem dal v ohišje ITX plato s štirijedrnim atomom in 4GB rama, ter 500GB sata disk. Cena je bila okoli 140 evrov za vse to, potem pa še win 8 licenca 15 evrov (ko se je dalo nadgradit XP-je po tej ceni). Tako je šprišlo recimo firmo s 5 zaposlenimi celih 155 evrov za nadgradnjo (na osebo).

Win 8 na takih mašincah laufa odlično. Računalniki se pa vsakodnevno uporabljajo za programe knjigovodstva, excel, word, branje pdf-jev, mail in internet (oddaja poročil na ajpes, durs,...). Do sedaj se še noben ni pritožil, da bi kaj počasi delalo, še več, večina si je celo kupila osmico še za domov, ker jim je res všeč in sem jim jo moral še tam inštalirat.

In za take zadeve mislim, da je to dovolj. Če hočeš pa procesorsko moč, bo treba pa nadgradit na kaj močnejšega.


Sam sem pa recimo uporabljal Lenovo S10 3T (hibrid med prenosnikom in tablico - eden prvih touch prenosnikov z atom proci, ki je imel touch screen). Na njem je brez problemov delala osmica in opazno hitreje kot recimo windows 7, ki je bil že v osnovi gor (licenčni).
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

@nebivedu
Pogovarjamo se o enojedernih atomih prve generacije, ki niso niti približno primerljivi z novimi atomi (sploh pa ne 4 jedernimi). Ti novi atomi so ubistvo kr spodobni, kar se performanca tiče :)
#brezpodpisa

krneki0001 ::

kateri pa so bili enojedrni?
N270 je bil prvi in ta je imel hypertrading vklopljen, pa na njem osmica dela hitreje od XP-jev. N330 je bil že dvojedrni, tako da ne vem o katerih atomih govorite.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

hojnikb ::

ja, n270 je enojedern in stvar ni nekej, kar ima spodobn performance na katermkoli OSu (v resnici sem imel n280, ki je hitrejši brat, pa še vseeno nesramno počasi).

Več kot očitno je, da imamo tukaj različne predstave o "hitrosti" delovanja in pragove, ko je še sistem "uporaben" ;)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

krneki0001 ::

Imel sem S10e od lenovo 10" prenosnik in N270 atom procesor, ampak sem imel tudi 2GB rama in 160GB WD black edition (7200 obratov) disk v njem. Zato se meni ni zdel počasen. Boot je bil zelo hiter, vse je delovalo tekoče in na njem sem celo programiral v visual studiu 2010 (za vaje na faksu). Verjamem, pa da če imaš kako asusovo sranje, slab disk na 5400 obratih in samo 1Gb rama, da je zadeva noro počasna.
Potem sem prešaltal na atoma N470 v S10-3T modelu prenosnika, končno sem pa prešaltal na Thinkpad X200 (C2D L9400 (6mb cache, 1.83GHz)), ker sem vseeno rabil hitrost.
Po tem thinkpadu sem pa večino časa na Thinkpad T modelih od Lenovo.

Na vseh teh mašinah je pa osmica laufala, sedaj pa 8.1.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

solatko ::

Preizkusil?
Al kr tko mal na pamet?

Poglej si poste tistih, ki smo in še to poganjamo na različnih sistemih. Ni to glavni računalnik, ampak za h kakši stranki, je pa čisto spodoben. Tudi za na dopust, je čist o.k.

Za resno delo pa itak zverina za nekaj k€.
Delo krepa človeka

blackbfm ::

solatko ne nakladaj..od atomov do masin za par tisoc e:)) ne zahtevajo vsa "resna dela" hude procesorske moci ali kaksne posebne opreme..ko presezes recimo 1000e zacne price/performance hudo padat

hojnikb ::

Sj ne govorim na pamet hudiča, če sem mel dva različna atom sistema (n280 in 330) in sta bila oba počasna za moje pojme..
#brezpodpisa

solatko ::

blackbfm - Kdo pa to trdi, razen tebe?
p/p je pri mašinah za nekaj k€ še hudičevo pomemben. Lahko ti samo grafika nanese par k€. Tisti ki take mašine uporabljamo, že vemo zakaj.
p/p pri 100€ ni pomembem, oziroma je razlika minimalna.

Govorimo pa o OS Windows in uporabnosti na mlinčkih, ki bi morali po mnenju nekaterih, že zdavnaj končat na smetišču, pa nekaterim čisto dobro služijo, za nezahtevne, tudi profesionalne zadeve. Govorimo o razliki v obnašanju teh mačin na sistemih XP, W7 in W8.
Tu je bistvo teme.

hojnikb - Verjetno ti je štekal, pri ogledovanju filmov na youtube v HD kvaliteti.
Rekli smo, da je za določene zadeve, Atom čisto dovolj v 8-ici, pri zadevah, ki so se v XP ustavljale. Niti govorimo o tem, da so to kvalitetni in super sposobni procesorji, temveč o tem, da jim je osmica, precej dvignila uporabno vrednost.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

Nene, ne govorim o štekanju HD videov (čeprav se tudi atom da prisilit, da z tapravimi kodeki predvaja 720p solidno) ampak o samem browsanju po netu, za kar so te kište itk primarno namenjene.

Sj če uporabiš oskubljen in optimiziran browser + noflash/noscript je browsing experience kr smooth.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

solatko ::

Jaz ga v glavnem rabim, za potegnit kak gonilnik z neta, mail, kontrolo internet povezave, naložit in pogledat kakšne slike....., brovsanje po internetnih trgovinah in straneh proizvajalcev HW in SW, pa dela čisto O.K., precej bolje, kot v XP.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

Jaz ga v glavnem rabim, za potegnit kak gonilnik z neta, mail, kontrolo internet povezave, naložit in pogledat kakšne slik

itk. To zmore že kej bolj počasnejšega kot atom (hint: pIII z levo jajco :))

Odpri kako bolj bloated stran in boš spremenil mnenje :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

trnvpeti ::

ce mal "naspidiras" browser z kaksnimi dodatki, bo bloated strani odpiralo ful hitro

hojnikb ::

Sj o tem govorim. Z noscript/noflash/noAD dela hitro tudi na teh počasnih sistemih.
#brezpodpisa

trnvpeti ::

8.1(8) tudi ne pride do kolen naspidiranemu xpju na taksnem starem mlincku

krneki0001 ::

trnvpeti je izjavil:

8.1(8) tudi ne pride do kolen naspidiranemu xpju na taksnem starem mlincku

Ne bit tok prepričan. Meni se je na S10e pokazal veliko boljši kot XP v vseh pogledih. Pa je S10e res mlinček (atom N270)
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

trnvpeti ::

ne bit tolk preprican, ce nisi mal naspidiral xpjev

Duhec ::

Sveža inštalacija XPjev zmeraj leti. :P

solatko ::

En teden
Delo krepa človeka

krneki0001 ::

trnvpeti je izjavil:

ne bit tolk preprican, ce nisi mal naspidiral xpjev


Ne sem jih preskočil. Dokler se je dalo sem uporabljal win2000, ki so delal mnogo hitreje kot XP, potem sem pa šačtal na vindows 7, takoj ko je bila osmica beta zunaj, pa na osmico (marec 2012) in od takrat sem na osmici.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Hayabusa ::

solatko je izjavil:

En teden

Ker ?

hojnikb ::

solatko je izjavil:

En teden

hahah, smeh :))

trnvpeti je izjavil:

ne bit tolk preprican, ce nisi mal naspidiral xpjev

+1

nlite-ani winxp lahko nesramno hitro delajo še na tako slabem sistemu :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

trnvpeti ::

krneki0001 je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

ne bit tolk preprican, ce nisi mal naspidiral xpjev


Ne sem jih preskočil. Dokler se je dalo sem uporabljal win2000, ki so delal mnogo hitreje kot XP, potem sem pa šačtal na vindows 7, takoj ko je bila osmica beta zunaj, pa na osmico (marec 2012) in od takrat sem na osmici.

pol nisi mogel podati mnenja
no sedaj vemo

krneki0001 ::

trnvpeti je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

ne bit tolk preprican, ce nisi mal naspidiral xpjev


Ne sem jih preskočil. Dokler se je dalo sem uporabljal win2000, ki so delal mnogo hitreje kot XP, potem sem pa šačtal na vindows 7, takoj ko je bila osmica beta zunaj, pa na osmico (marec 2012) in od takrat sem na osmici.

pol nisi mogel podati mnenja
no sedaj vemo

ne drži. sam jih nisem uporabljal na svojih mašinah, sem pa jih inštaliral, popravljal, servisiral,... za druge.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

AvtoR ::

Ravnokar namestil Windows 8.1, Update 1:)

beni ::

Tudi jaz sem namestil Windows 8.1, Update 1, zraven je MS ponudil tudi Office update. Snel sem skupaj 1,56GB, vendar se mi je po updatu prostor na disku zmanjšal za 3,3GB.

Katere fajle moram ročno pobrisati, ker mi ta prostor zelo manjka.

LP
Pojma nimam ...

RejZoR ::

Jezst sem fural WIndows 7 32bit na netbooku z Atom N270, 1,5GB RAM in 500GB HDD. In je delalo čist ok. Glede na to da je Win8.1 za odtenek bolj smooth od Win7, pomoje ne bi smel bit problema.

@beni
Wise Disk Cleaner ima opcijo, da počisti backupe posodobitev. Če si tolk na tesnem s prostorom, drugače pa jih je bolje pustiti na miru.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

s6c-gEL ::

Kako se znebiti metroja (freeware varianta), da bo čimbolj podobno xpjem ?

RejZoR ::

Imaš nadomestke za Start menu. Osebno tega nisem iskal, tko da imam par stvari na Metro Startu, za vse ostalo pa imam RocketDock, ki ga uporabljam že like 10 let.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

solatko ::

Delo krepa človeka

NejcSSD ::

s6c-gEL je izjavil:

Kako se znebiti metroja (freeware varianta), da bo čimbolj podobno xpjem ?

Predlog @solatko
+ disablaš lahko vse metro možnosti, in maš tako kot bi imel 7ko.


Mene pa moti naslednje:
Zakaj programi nimajo križca(za zapret, close button) čisto v desnem kotu zgoraj, ker sem navajen od prej da kliknem takoj ko se postavim zgoraj desno. (tam je drugače metro bližnjica, ki sem jo onemogočil.
Ne vem če se sploh da ta problem rešiti, ampak dostkrat mi ne rata v prvo zapret programa, ker ni čisto v kotu gumba.

Podobno za Start Menu.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

s1m0n ::

Mene pa moti naslednje:
Zakaj programi nimajo križca(za zapret, close button) čisto v desnem kotu zgoraj, ker sem navajen od prej da kliknem takoj ko se postavim zgoraj desno. (tam je drugače metro bližnjica, ki sem jo onemogočil.
Ne vem če se sploh da ta problem rešiti, ampak dostkrat mi ne rata v prvo zapret programa, ker ni čisto v kotu gumba.


Če, je to mišljeno za ModerUI aplikacije (Metro) s posodobitvijo (Update 1) imajo križec in minus za minimiranje!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec podpore za Windows 7 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14270146 (62396) dr.Akula
»

Win 8 / Win 7 ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8516368 (14860) solatko
»

Kateri procesor je boljši (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
538663 (7086) filip007
»

Windows 8 na starejšem računalniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
515855 (4910) solatko
»

Windows XP na Intel Celeron-u (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
569122 (8302) Qushaak

Več podobnih tem