Forum » Operacijski sistemi » Moj Linux je boljši kot ...
Moj Linux je boljši kot ...
Grumf ::
Da, kot sem napisal že na prejšnji strani: right tool for the right job.
Samo kitty ima kup bonbončkov kot pkcs#11 pa je windows based fork puttya...
@-io- lahko poveš, kaj za en X Server uporabljaš?
Xming, 7.5
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
refaktor ::
Se opravičujem, če sem off topic na OS wars :). Če bold tekst v prvi objavi Mavrika leti na link na čebelco sori, a kolikor vem, nimam pojma kdo je jype (hi jype!:). Drugače čebelca laufa na Linux-u in tudi razvijamo jo na linux-u (in jaz osebno imam rad t.i. Unix Philosophy), a nimam nič posebnega proti drugim OS-om.
Mislim, da ima na koncu, v praksi, vsak OS svoje probleme in prednosti, odvisno od zahtev uproabnika (npr. specifičnih programov), tega kar je folk navajen in osebnih preferenc. V času ko Chrome/FF, Thunderbird in OpenOffice (al Libre) laufajo enako povsod mislim, da večini ljudem sam OS ni več tako bistven. In še dobr, da jih je več, da med seboj tekmujejo, se primerjajo in stalno izboljšujejo.
Mislim, da ima na koncu, v praksi, vsak OS svoje probleme in prednosti, odvisno od zahtev uproabnika (npr. specifičnih programov), tega kar je folk navajen in osebnih preferenc. V času ko Chrome/FF, Thunderbird in OpenOffice (al Libre) laufajo enako povsod mislim, da večini ljudem sam OS ni več tako bistven. In še dobr, da jih je več, da med seboj tekmujejo, se primerjajo in stalno izboljšujejo.
NeMeTko ::
Tisti session reconnect, ki ga je pegasus omenil, mi ne da miru.....
Vem, da sem pred leti na Linuxu (ali je bilo še na FreeBSD?) imel nekaj, kar mi je omogočilo, da sem se disconnectal/reconnectal na telnet session (sem bil vajen tega z VMS-a pa sem nekje 'nekaj' našel...).
Se kdo spomni iz glave, kateri tool je to?
Vem, da sem pred leti na Linuxu (ali je bilo še na FreeBSD?) imel nekaj, kar mi je omogočilo, da sem se disconnectal/reconnectal na telnet session (sem bil vajen tega z VMS-a pa sem nekje 'nekaj' našel...).
Se kdo spomni iz glave, kateri tool je to?
tmux? ali kaj tretjega iščeš?
tmux is a terminal multiplexer: it enables a number of terminals (or windows), each running a separate program,
to be created, accessed, and controlled from a single screen. tmux may be detached from a screen and continue
running in the background, then later reattached.
(screen je tečen btw)
tmux is a terminal multiplexer: it enables a number of terminals (or windows), each running a separate program,
to be created, accessed, and controlled from a single screen. tmux may be detached from a screen and continue
running in the background, then later reattached.
(screen je tečen btw)
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
Sem ravno gledal tale screen, pa se mi ne zdi, kot da bi mi bil kaj znan.
Zadevo sem uporabljal še v starih časih dialup modemov, ko so povezave včasih padale v minutnem taktu.
Res ne vem, kako sem imel zadevo vzpostavljeno - ko sem vpisal user/pass, me je vprašalo, če se želim nazaj povezati na obstoječ telnet session in to je bilo to - brez vseh kunšti. Screen pa meni deluje neki zelo izven tega koncepta. Bom moral pogledati še tmux. Saj ne, da bi to nujno rabil, ampak, ko je že beseda padla na to tematiko....
Kako pa bi cel X session z onboard sredstvi disconnectal/reconnectal mi je mala uganka... hiter vpogled v Google, ti vrže ven VNC in podobno solato, ali pa celo Citrix...
Zadevo sem uporabljal še v starih časih dialup modemov, ko so povezave včasih padale v minutnem taktu.
Res ne vem, kako sem imel zadevo vzpostavljeno - ko sem vpisal user/pass, me je vprašalo, če se želim nazaj povezati na obstoječ telnet session in to je bilo to - brez vseh kunšti. Screen pa meni deluje neki zelo izven tega koncepta. Bom moral pogledati še tmux. Saj ne, da bi to nujno rabil, ampak, ko je že beseda padla na to tematiko....
Kako pa bi cel X session z onboard sredstvi disconnectal/reconnectal mi je mala uganka... hiter vpogled v Google, ti vrže ven VNC in podobno solato, ali pa celo Citrix...
...
Pusti screen, še ena zadeva ki mi je zivce pozrla dokler nisem tmuxa našel, v bistvu nisem navezan na xe ravno zaradi njega.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
screen (tmux še nisem probal) ti nudi to, da npr na serverju štartaš enega ali več sessionov (npr za različna opravila) in imaš v vsakem več "oken" med katerimi lahko preklapljaš, dodajaš nove, itd. Npr v enem si odpreš DB client, v drugen editor, v tretjem navaden shell.
Stanje ki si ga mel ko te je disconektalo iz serverja, ali pa si se sam detach-al iz screen sessiona, in delal npr kaj drugega na serverju, te potem čaka ko se naslednjič povežeš v screen session.
To sicer ni vezano na ssh / telnet ali karkoli ampak pač teče na nivoju shell-a in lahko uporabljaš lokalno ali kjerkoli.
Jaz sem klel screen predvsem enkrat ko sem hotel naredit skripto ki mi bo odprla session z X okni in v vsakem sprožila določene ukaze, odprla editorje in se su-jala v določene userje. S tem sem imel neke probleme, oz ni bilo ako simpl kot sem si predstavljal, na koncu pa sem neko simpl verzijo tega naredil. Takrat mi je nekdo priporočal tmux, samo kolikor sem gledal (omejen čas) v tmux ni bilo možno od zunaj ukazov pošiljat kot pri screen in kar sem ravno počel.
Pri screenu men gre na živce default- Ctrl+A za ukaze, ki se tepe z emacs. Sicer se da nastavit na karkoli drugega a me še vseeno živcira ker Ctrl+p in Ctrl+l ki sem ju nastavil namesto tega se mi na nekih serverjih spet tepejo z nečim.
Stanje ki si ga mel ko te je disconektalo iz serverja, ali pa si se sam detach-al iz screen sessiona, in delal npr kaj drugega na serverju, te potem čaka ko se naslednjič povežeš v screen session.
To sicer ni vezano na ssh / telnet ali karkoli ampak pač teče na nivoju shell-a in lahko uporabljaš lokalno ali kjerkoli.
Jaz sem klel screen predvsem enkrat ko sem hotel naredit skripto ki mi bo odprla session z X okni in v vsakem sprožila določene ukaze, odprla editorje in se su-jala v določene userje. S tem sem imel neke probleme, oz ni bilo ako simpl kot sem si predstavljal, na koncu pa sem neko simpl verzijo tega naredil. Takrat mi je nekdo priporočal tmux, samo kolikor sem gledal (omejen čas) v tmux ni bilo možno od zunaj ukazov pošiljat kot pri screen in kar sem ravno počel.
Pri screenu men gre na živce default- Ctrl+A za ukaze, ki se tepe z emacs. Sicer se da nastavit na karkoli drugega a me še vseeno živcira ker Ctrl+p in Ctrl+l ki sem ju nastavil namesto tega se mi na nekih serverjih spet tepejo z nečim.
ctr+a se mi je izkazal za najbolj praktičnega in ga imam tudi na tmuxu (čeprav mi gre pa na živce v bashu ampak pač uporabljač ctrl+aa),
za horizontalen split ctrl+a- za vertikalnega pa ctrl+a|.
aja NeMeTko, tmux -2 forca barve v terminalu ce te bo slucajno hecalo.
za horizontalen split ctrl+a- za vertikalnega pa ctrl+a|.
aja NeMeTko, tmux -2 forca barve v terminalu ce te bo slucajno hecalo.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
samo v emacs je ctrl+a tako kot Home (na začetek vrstice) in ga pritiskaš vsake par 10 sekund čist nagonsko ko kodiraš. ja, to bom mogu enkrat neki pametnega nastavit v screenu, kar me ne bo motilo pol nekje drugje. tmux nameravam pa tud probat kmal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: refaktor ()
@-io- - tale tmux je cca. 50x več od tistega, kar sem imel v mislih - sem pogledal en video, kaj tip z njim počne. Res uporabno, če si terminalski uporabnik.
Glede na to, da je vse skupaj bilo kakšnih 10+ let nazaj, ni dvakrat za reči, da nisem uporabljal kakšno vintage verzijo screen-a, ki še ni bila tako zakvačkana, kot je ta današnja. Ampak tako grozen spet ni (vidim, da reconnect dela). Glede na to, da nisem nek -ux guru in ne uporabljam emacs-a in podobnih orodij...
Po drugi strani pa tmux... lepo poimenjuješ session...nič ne rabiš pid tipkat za reconnect. Ga bo enkrat malo za pogledat.
Barve pa meni niso... uporabljam VT500 emulacijo, barve pa bi prišle do izraza, če bi preklopil v emulacijo Linux konzole. Navada je pač železna srajca...
Glede na to, da je vse skupaj bilo kakšnih 10+ let nazaj, ni dvakrat za reči, da nisem uporabljal kakšno vintage verzijo screen-a, ki še ni bila tako zakvačkana, kot je ta današnja. Ampak tako grozen spet ni (vidim, da reconnect dela). Glede na to, da nisem nek -ux guru in ne uporabljam emacs-a in podobnih orodij...
Po drugi strani pa tmux... lepo poimenjuješ session...nič ne rabiš pid tipkat za reconnect. Ga bo enkrat malo za pogledat.
Barve pa meni niso... uporabljam VT500 emulacijo, barve pa bi prišle do izraza, če bi preklopil v emulacijo Linux konzole. Navada je pač železna srajca...
Heh, ker ti tmux vzdržuje "start bar" vrstico s seznamom oknov in štrihanjem trenutnega (v kolikor si ne
pobarvaš delimiterjev med okni) pride kar prav, čisto zaradi hitrosti iskanja z očmi. Ni pa tako pomembno,
da bi se zaradi tega na zobe metal.
Zadeva ni ravno težka z resourci, tako da ga lahko uporabljaš samo za detach in reattach, če ti pa še kakšen
split prav pride pa toliko bolje.
to do so.
to do so.
Vidim... screen -S neko_ime
Samo tisti parameter "screen -T linux" pa res ubije barve, kot da bi imel VT100
Samo tisti parameter "screen -T linux" pa res ubije barve, kot da bi imel VT100
to do so.
to do so.
BigWhale ::
X11 je zastarelo sranje, ki ga treba zamenjati cim prej. :)
Na čem to trditev baziraš? Dokler nimaš prav nobene druge native alternative, ki bi jo podpirali VSI -UX sistemi out of the box, se mi zdi nesmiselno govoriti o zastarelosti.
Da zadevi manjka WAN optimizacija, da bi se lahko meril z RDP, še zdaleč ne pomeni, da je zastarel.
Mogoče pa tudi nisi uporabljal kakšnega optimiziranega X serverja in zato tako sodiš?
To, da za X11 ni alternative ga ne naredi 'ne-zastarelega'. X11 je protokol iz leta 'dva pa tri', ki je bil dober za prikaz osnovnih UI gradnikov. Celotna arhitektura je zasnovana 'omrezno' kar je bila vcasih prednost, danes je pa to slabost. Dokler se stvar dogaja lokalno in se uporablja stvari kot so unix sockets in pa shared memory, se nekako gre, cim si pa v mrezi je pa dandanes bolj tako-tako. Sploh zato, ker se vecina stvari prenasa kot en velik bitmap.
Xserver ni vec zadolzen za rendering vsebin ampak to pocnejo compositorji, vse skupaj je pa tako bizarno dizajnirano, da Xclient rece serverju da rabi refresh, server to pove compositorji, ki se odloci kaj bo s tem naredil, potem pa vse skupaj poslje nazaj serverju, ki izrise sliko in pove clientu, da je stvar narisal.
Na koncu vsega je core X11 iz konca osemdesetih let in se do danes ni kaj dosti spreminjal. En kup enih extensionov ki krpajo stare luknje in tako naprej. Na kocijo lahko zmontiras se nevem koliko izboljsav, na koncu bo se vedno kocija.
b3D_950 ::
Na kocijo lahko zmontiras se nevem koliko izboljsav, na koncu bo se vedno kocija.
wayland?
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n...
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.
BigWhale ::
Wayland 1.0 se ne pomeni nic pametnega za desktop. Bo se kako leto, verjetno pa dve trajalo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 54590 (49317) | kitaj |
» | SMTP promet (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Omrežja in internet | 18882 (16933) | NeMeTko |
» | Linux - Kje se naučiti? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 18866 (16482) | NeMeTko |
» | Ruter z 4x1Gbps LAN porti in VPN podporo (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 8149 (6905) | levaky |
» | Kako dati tiskalnik v skupno rabo preko routerja.Router Asus rt n16 + tiskalnik Canon (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 19843 (18415) | novuporabnik |