» »

SMTP promet

SMTP promet

1 2 3
4
»

Poldi112 ::

kunigunda je izjavil:

Poldi, cim uporabljas MTA ze imas relaying


No, jasno, za svoj network.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

>Zato jemljem kot 'moralno obvezo'

Moralna obveza - rofl. A ti vsak dan pada server dol, da te tako skrbi za pošiljateljev mail queue?

Večkratno pošiljanje je čisto lepo po standardu in on je plačan za to. Ne vem, kako sploh nekdo lahko pomisli na to, da je večkratno pošiljanje nemoralno.

>Seveda se lahko postaviš v pozicijo 'I don't give a shit' in definiraš le lastni MX brez backup-a in obremeniš pošiljateljev mailqueue.

Tisti mail queue je pljunek v morje prometu, ki ga ti delaš relay-u, ker nimaš svojega serverja. A to pa ni nemoralno? Mogoče ker svojemu plačaš ti, prejemnikovemu pa nekdo drug? Tudi prejemnike svojih mailov brez backup mx-a smatraš za nemoralne?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Bakunin ::

jaz e-poste stranke ne bi zaupal tretjim osebam (backup MX).

Ne samo zaradi zasebnosti, ampak tudi zato, ker bolj zaupam svojemu znanju (RFC =] ) in cfg smtp streznika...

b3D_950 ::

Če mail server podpira TLS in tisti, ki mu pošiljaš mail tudi, je mail potemtakem kriptiran ali gre tle zgolj za enkripcijo client-server in ne server-server?

[client]---[lokalni mail server] .......... [mail server]---[client]
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

kunigunda ::

rb750, client-server

NeMeTko ::

@Poldi - si že večkrat povedal in dokazal, da zastopaš stališče "I don't give a shit" - ali po domača "boli mene, dokler meni dela". Če bi se vsi obnašali tako na vseh področjih, bi svet kmalu potonil v kaosu.

Tako kot nikjer ni zakona, da moraš soseda pozdraviti, ko ga srečaš na ulici, se kljub temu spodobi, da ga. To priča o tvoji kulturi.
Prav nič dosti drugače pa ni na internetu. Morda bi ti koristilo, da bi si prebral pradavni RFC1855 in poskusil pogruntati, kaj je tisti RFC skušal definirati in kakšne smernice je zastopal.

kunigunda ::

rfc so narobe poimenovali. moral bi biti read f..ing comment, da bi jih bolj resno jemali.
pomoje je tko kot terms of service, najbolj pogost text, pa najmankrat prebran

NeMeTko ::

Se bojim, da bo šel brati RFC1855, na koncu pa izjavil, da notri nič ne piše o greylistingu in ostalih topic-ih o katerih teče diskusija.

Poldi112 ::

Spet se izmikaš vprašanjem - ali dojemaš naslovnike brez backup mx tudi kot nemoralne? In sebe, ker obremenjuješ relay neprimerno bolj kot tisti ubogi mail queue, ki bo zaradi izpada serverja enkrat na par let povzročil par MB zasedenega prostora na strani prejemnikovega mta?

Mislim, zmeden si kot kura. Sorry, ampak to, da izjeme, ko se zahteva, da se mail pošlje večkrat, smatraš kot nemoralno, veselo pa koristiš relay, ne gre skupaj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

NeMeTko ::

Jaz mesečno plačam providerja in s tem tudi uporabo relaya - ki je TOČNO TEMU NAMENJEN IN NIČEMUR DRUGEMU.

MOJ server ali pa providerjev, pa NI namenjen temu, da ti malo sprobavaš ali mogoče je, mogoče pa ni spam. MOJ server je namenjen temu, da mail odpošlje, ne pa da se zaradi takih, ki so preškrti, da bi implementirali kakšen spodoben antispam, ta mail valja po queue-u - pa če samo eno minuto dlje kot je nujno potrebno. Pri tem, te nima čisto nič za brigat ali je to pokurilo eden ali xxxx ciklov procesorja, 1 bit diska ali 1 gigabajt. Nad mojimi resursi hočem JAZ odločati, ne pa da si nekdo vzame pravico in v mojem imenu odloča o tem, da naj se mail še kar malo preklada po mojem disku. Kaj sem jaz dolžan tebi reševati tvoje probleme s spamom? Razmisli malo! Isto velja za mojega providerja - tudi on ni dolžan reševati tvojih problemov s spamom.

Kako bi bilo, če bi nesel nekomu paket, pa bi ti tisti rekel "dej prid nazaj čez neki časa, mogoče pa sam brezvezne stvari nosiš? Če maš kej res nujnega, se boš še enkrat potrudil, pa prinesel"? Mar nebi rekel, da se norčuje iz tebe? Na internetu pa to ni norčevanje?

Poldi112 ::

>Nad mojimi resursi hočem JAZ odločati, ne pa da si nekdo vzame pravico in v mojem imenu odloča o tem,

Če furaš MTA je to nekaj, kar pride zraven. Če ti to ni všeč uporabi kaj drugega.
Pa predno začneš o "idejah in namenih rfc-jev" - pisali so se v drugih časih.

>Kaj sem jaz dolžan tebi reševati tvoje probleme s spamom?

Saj jih ne rešuješ. Samo prvič, ko srečam tvoj mta, ti malo zakasnim mail. Matr sem baraba.

>Na internetu pa to ni norčevanje?

Nope. Na internetu je norčevanje, da ti zabijejo celo dvorišče z bedastimi paketi, ti pa vmes iščeš tistega, ki ga čakaš.

>ne pa da se zaradi takih, ki so preškrti, da bi implementirali kakšen spodoben antispam, ta mail valja po queue-u

Govori nekdo, ki je preškrt, da bi imel svoj mta.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

OrkAA ::

NeMeTko je izjavil:

Na internetu pa to ni norčevanje?


Ne, ni!

Greylisting pomeni, da prvič ko vidiš kombinacijo pošiljateljevega naslova IP, elektronskega naslova in prejemnika, pošiljatelju rečeš "ne zdaj", kar pošiljatelja z ničemer ne obremeni (po omrežju se pošlje nekaj sto bajtov). Ko reč vidiš drugič (in pozneje) pošto sprejmeš, ko pa pošto sprejmeš desetič običajno IP naslovu že zaupaš in pošta za nikogar več ne zakasni (zato veliki relayi velikih ISPjev ne zamujajo več).

To je kvečjemu ekvivalentno temu da te dostavljalec pošiljke pokliče in predlaga dostavo ob dvanajstih, ti pa odvrneš, da te do petnajst čez dvanajst ne bo doma.

NeMeTko ::

@OrkAA - tako, kot ti opisuješ, deluje le na izredno redkih 'radodarno' nastavljenih in spodobno poadministriranih greylisting sistemih. Taka je žal realnost.

Prav nič me nebi bolelo, če bi se na nekem sistemu s pomočjo greylistinga 1x 'registriral' in bi to potem veljalo za naslednjih 12 mesecev. Tako pa imajo aging whiteliste nastavljen na nekaj dni, ti jim pa vsakič ponovno dokazuj, da nisi grdi podli spammer.

Sicer se pa sploh ne gre toliko za sam greylisting kot tak, kot za osnovni princip, če ima kdo pravico lagati in meni pokuriti en sam cikel procesorja in en bit diska - ker je preškrt, da bi implementiral drugačno antispam rešitev.
Govora je o netiquette, o tem, da za svoje spam poskrbi sam, ne pa da obremenjuješ tiste, ki z njim nimajo nič.
Če že uporabljaš greylisting - je mar potem tvoj bit, ki bi ga pokurila malo večja in bolj ažurna whitelista več vreden od mojega bita, ko moj mail čaka v Queue-u?

Za ta vprašanja gre. Tisti 'because we can' (send you error 4xx) zame ni sprejemljiv odgovor, kaj šele opravičilo.

Če se kdo vsede v tvoj avto pa naredi eno rundo okoli bloka, potem pa reče 'kaj se pizdiš za tiste par kaplic benza', ti tudi najbrž ne bo prav?
Tu pa zagovarjajo, da je čisto ok in prav, če se meni nek mail server laže, da ne more sprejeti mojega maila. Zgolj zato, ker je poštar plačan, da ti dostavi pošiljko, ga tudi ne boš 3x podil po stopnicah v bloku gor pa dol, da bi videl, če ima res kaj tako hudo pomembnega za dostaviti? Predvidevam, da boš po drugem poskusu dobil kaj krepkega za slišati, pri kakšnemu vročekrvnemu pa celo eno okoli kepe.

@Poldi
Če furaš MTA je to nekaj, kar pride zraven. Če ti to ni všeč uporabi kaj drugega.


S popolnoma isto pravico lahko jaz rečem: "Če furaš mail server, sam poskrbi za svoj spam. Če ti ni všeč izklopi server."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

Bakunin ::

# postgrey startup options, created for Debian

# you may want to set
# --delay=N how long to greylist, seconds (default: 300)
# --max-age=N delete old entries after N days (default: 35)



just the facts ma'am

tu ni govora o par dneh, ampak je 35 dni.
zakasnitev je 300 sekund.

"moj" smtp ima "--delay=59"


Govora je o netiquette, o tem, da za svoje spam poskrbi sam, ne pa da obremenjuješ tiste, ki z njim nimajo nič.


spam je naceloma VSEBINA sporocila.
medtem ko se smtp greylisting ukvarja z POVEZAVAMI {kuvertami po domace}.

Od nekega sistema, ki se drzi RFC, bos verjetno prej prejel neke podatke kot pa od neke kvazi-hitro-delivery-hosta-v-zambeziji, mar ne?

Tudi za ta forum in jezike verljajo neka pravila, ki se jih moramo drzati, da lahko komuniciramo.

kako bi sicer zgledalo VJdFmTcIAw8n7db4 6I VIC XoB5twpYVEHED SakLEA7mYSqX SW7wW03DjbhZZKY0 oXHAh 3g sK Uw6RXXLQ5zQitDiq82p9ChrC9

zavracanje e-poste z 4xx JE po pravilih, ki se jih drzi SVET.
kako se bos TI odlocil za SVOJ smtp, pa je tvoja stvar. Bo pa tvoja komunikacija "boljsa/hitrejsa", ce bos igral po pravilih, ki jih vsi ostali upostevajo/upostevamo.

kar se mene tice - EOD

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

Poldi112 ::

>S popolnoma isto pravico lahko jaz rečem: "Če furaš mail server, sam poskrbi za svoj spam. Če ti ni všeč izklopi server."

V bistvu ne moreš, ker je stvar striktno po standardu. Ja, vem, ne maraš tega odgovora, ampak si v manjšini. Graylisting je realnost. Teži tistim, ki so ga narobe skonfigurirali.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

NeMeTko ::

Striktno po standardu so tudi relayi in mail clustri, pa greylisting v ne zna delati z njimi, kot se v praksi izkaže.

Zakaj pa nebi ukinili še IPS sisteme. Ti so namreč tudi razmeroma dragi...
Lahko naredimo TCP greylisting - prvi TCP paket, ki pride z neke destinacije ignoriramo (mogoče je pa grdi podli hacker?) in se oglasimo šele, ko bo ponovno poskusil vzpostaviti povezavo?

Koneckoncev je tudi čisto po RFC, da lahko tvoj link kdaj dolpade, torej Yes We CAN !?!

Mogoče bi tudi na forumu uvedli greylisting, da moraš 2x klikniti na odgovori, da v vmesnem času lahko razmisliš, če le nisi preveliko bedarijo napisal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

Bakunin ::

NeMeTko je izjavil:

Striktno po standardu so tudi relayi in mail clustri, pa greylisting v ne zna delati z njimi, kot se v praksi izkaže.



greylisting cisto lepo dela z vsem, kar zna rfc2821/2822.

PS: pricakujem mail.log te prakse...

in tudi za TCP je rfc

http://www.ietf.org/rfc/rfc793.txt

1.5. Operation

Reliability:

The TCP must recover from data that is damaged, lost, duplicated, or
delivered out of order by the internet communication system. ....
If the ACK is not received within a timeout
interval, the data is retransmitted.


in da se enkrat jasno napisem bistvo:

the data is retransmitted

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

NeMeTko ::

Ne rabiš loga (kje boš dobil log iz relaya pri providerju, ki je po vsej verjetnosti postavljen kot cluster?).

Preberi si IETF draft o greylisting - imaš celo poglavje o tem, kje in kako je lahko greylisting problematičen.

Ko boš prebral in razumel, boš vedel, da poleg tiste dinamične whiteliste potrebuješ tudi statično.

Bakunin ::

- greylist cache velja 35 dni
- vecje outgoing smtp imam vpisane v whitelist_clients.local
/^smtp[0-9].sbb.rs$/
/^mta-[0-9].siol.net$/
/^mta-[0-9][0-9].siol.net$/
/^out-[0-9].mail.amis.net$/
/^avs[0-9].arnes.si$/


Ampak to "samo" pomeni, da bodo hitreje prisli na cilj, ce ze niso v 35dnevnem "cache".

torej ti je koncept greylistinga OK ? ali tebe moti, ker bos moral vpisati te hoste v whitelist ?

NeMeTko je izjavil:

Ne rabiš loga (kje boš dobil log iz relaya pri providerju, ki je po vsej verjetnosti postavljen kot cluster?).


Nimas loga? zakaj potem govoris, da SO problemi, ce pa ne mores tega podkrepiti z dokazi ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

NeMeTko ::

MENE ? Mene moti to, da več kot očitno si EDINI, ki ima zadevo poštimano kot kaže precej blizu optimuma.

Bakunin ::

dokler pomeni "optimum" cas dostava do 5 dni je to OK.

Jaz imam greylistin timeout nastavljen na 59 sekund. Dovolj da "odzene" ociten junk smtp

PaX_MaN ::

NeMeTko je izjavil:

Preberi si IETF draft o greylisting - imaš celo poglavje o tem, kje in kako je lahko greylisting problematičen.

Ti bi si pa lahko prebral:
Internet-Drafts are draft documents valid for a maximum of six months
and may be updated, replaced, or obsoleted by other documents at any
time. It is inappropriate to use Internet-Drafts as reference
material
or to cite them other than as "work in progress.">

NeMeTko ::

Točno veš, da je 'pod normalnimi pogoji' 5 dni popolnoma nedopustno, da ti hodi mail. Ta razpon je zgolj zato, da se ne 'izgubi'. Spodoben MTA, te pa že prej obvesti, da ne more dostaviti in da bo še poskušal toliko in toliko časa.

Sicer pa v tvojo permanentno listo obvezno dodaj smtp.t-2.net.

Čisto kot zanimivost, pa si lahko pogledaš, kaj zakuha greylisting še na kakšnemu drugemu področju....
 DNSvalidate.com

DNSvalidate.com

NeMeTko ::

PaX_MaN je izjavil:

NeMeTko je izjavil:

Preberi si IETF draft o greylisting - imaš celo poglavje o tem, kje in kako je lahko greylisting problematičen.

Ti bi si pa lahko prebral:
Internet-Drafts are draft documents valid for a maximum of six months
and may be updated, replaced, or obsoleted by other documents at any
time. It is inappropriate to use Internet-Drafts as reference
material
or to cite them other than as "work in progress.">


No krasno, potem po tvoje takointako ni nobenega 'veljavnega' RFC, ki bi se tičal SMTP-ja?
Malo poglej, kdaj je datiran zadnji RFC, ki se tiče smtp protokola.

PaX_MaN ::

Bakunin ::

NeMeTko je izjavil:

Točno veš, da je 'pod normalnimi pogoji' 5 dni popolnoma nedopustno, da ti hodi mail.


Verjetno zato, ker je nekje problem z dostavo:
- IP omrezje nedosegljivo
- neznana domena
- napacno vpisan SFP zapis
- izklopjen modem
...

zato je 5 dni, da se ti (zacasni) problemi resijo in je koncna destinacija dosegljiva.
Tipicen primer so MX raznih malih firm, ki ne delajo cez vikende in jim npr. crkne elektrika/povezava v petek popoldne. Do ponedeljka ko bodo opazili (in ne nujno da bodo takrat ODPRAVILI problem nedosegljivosti), bo minilo 2+ dni...

Spodoben MTA, te pa že prej obvesti, da ne more dostaviti in da bo še poskušal toliko in toliko časa.


iz moje prakse to samo moti posiljatelje, ker kot ponavadi - NE berejo sporocil (o napakah).

Čisto kot zanimivost, pa si lahko pogledaš, kaj zakuha greylisting še na kakšnemu drugemu področju....


OTOH ce bos ta test pognal se enkrat cez 5 minut - bo slo skozi. works as designed and as it should.

mene bolj moti, da se e-posta posilja iz e-naslovov, ki niso dostavljivi in da NE prejemajo e-poste na postmaster@ , ceprav je to edini e-naslov, ki bi ga morali vsi imeti.

Internet Draft @ Wikipedia

Typically, they are drafts for RFCs,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

NeMeTko ::

Nisem mislil, da je 5 dni preveč, ko se gre za retry-je. Pri selitvi, menjavi ISP, pa če še istočasno ISP zamuja z napeljavo, si lahko le misliš 'hvala bogu, da stvari niso izgubljene'.
Koneckoncev pa tudi bounceback maila kaže, da nekaj na tvoji strani ni v redu in če se to ponavlja, ne stojiš ravno v najboljši luči pred svojimi strankami (poleg vsega ostalega, kar take pojave spremlja).

Rekel sem, da POD NORMALNIMI POGOJI, torej, ko je network up, server dela, vse ok - takrat ima mail da se obnaša, kot instant message, ne pa kot tisto pismo, ki so ga na divjem zahodu transportirali s poštno kočijo preko indijanskega teritorija.
OTOH ce bos ta test pognal se enkrat cez 5 minut - bo slo skozi. works as designed and as it should.

Da bo tisti test čez 5 min pokazal drugo sliko, je meni čisto jasno - navajal sem ga zgolj kot 'side-effect'.
mene bolj moti, da se e-posta posilja iz e-naslovov, ki niso dostavljivi in da NE prejemajo e-poste na postmaster@ , ceprav je to edini e-naslov, ki bi ga morali vsi imeti.

Kaj pa vem, jaz imam alias za postmaster že dvomestno število let definiran. Nekaj, kar je samoumevno, o čemur sploh ne razmišljaš. Se mi pa zdi, da je bilj pogosto, da mailbox sicer obstaja za postmastra, vendar ga nihče ne bere. Temu se lepo izogneš z aliasom, tako da zadeva prileti direktno v mailbox tistih, ki se jih to tiče, enako kot oni info@.

NoName ::

Čist offtopic, za vse tiste, ki tako fejst zaupajo google mailu... Če me spomin ne vara, imajo njihovi mail serverji tako grdo navado, da te po tem, ko postaviš nov mail server, kljub vsem DKIMom, SPFom in podobno, še kak mesec mečejo v "Spam" folder. Meni osebno se to zdi grše, kot pa zakasnitev prvega maila za nekaj minut.

Kar se pa tiče postmaster@ naslovov pa... IIRC, 95% vseh Exchange strežnikov, ki sem jih srečal, zavračajo maile na well-known naslove.

aja, @NeMeTko - sem na dnsvalidation.com (in ne dnsvalidate.com) preveril t-2.net, pa vrne le en warning:
SOA Number Format warn WARNING: Alhough your serial is valid [1348218036], it's not using recommended serial number format YYYYMMDDnn, where YYYY is four-digit year number, MM is the month, DD is the day and nn is the sequence number in case zone file is updated more than once per day.

... verjeno zaradi uporabe unix timestampa namesto yyyymmddnn.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NoName ()

NeMeTko ::

Dokler je serial naraščujoča številka in na vseh strežnikih za domeno ista, je to še najmanjši greh, ki ga lahko kakšen admin naredi. Priporočena datumska oblika je pa bolj informativne narave, kot pa karkoli drugega. Je pa morda zanimiv podatek za nekoga, ki zganja statistiko - čeprav ne vem, kaj bi si lahko dosti pomagal s tem podatkom oz. frekvenco spreminjanja serial-a.

Vendar je serial lahko hitro pozabiti poupdatat, če si 99% windows admin, 1% pa -UX admin. Mislim pa, da tudi tisti najkasneje takrat ugotovi, da je nekaj pozabil, ko se spremembe ne propagirajo naprej?

NoName ::

speaking of... @NeMeTko - a tvoje domene 100% ustrezajo dns validatorju?
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

NeMeTko ::

Če nebi - misliš, da bi se tu hvalil s tem?
Če bi - bi mi verjel?

:))))

NeMeTko ::

No, da ne bom izpadel nevemkaj - Arnesov test mi ni nič jamral, da bi pa tisti validator 'brezmadežno' opravil, bi moral naresti nadgradnjo strežnika, ki pa jo (kovačeva kobila) odlašam že kar nekaj časa.

Drugače pa dobim rezultat:
47 Passed tests
2 Warnings
0 Problems that should be fixed

Skratka nič takega, da bi moral delati paniko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poštni strežnik in nedosegljivost

Oddelek: Omrežja in internet
425771 (5087) jype
»

SMTP TLS enkripcija

Oddelek: Informacijska varnost
101729 (1580) AndrejO
»

Lastni poštni strežnik(kako ne biti označen kot spam)

Oddelek: Omrežja in internet
213140 (2700) BlackPanx
»

Postfix MX lookup

Oddelek: Omrežja in internet
252205 (1804) Bakunin
»

Standardizirane tehnologije za boj proti neželeni e-pošti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
173550 (3075) kronik

Več podobnih tem