» »

Kako dati tiskalnik v skupno rabo preko routerja.Router Asus rt n16 + tiskalnik Canon ip1600

Kako dati tiskalnik v skupno rabo preko routerja.Router Asus rt n16 + tiskalnik Canon ip1600

1 2
3
»

NeMeTko ::

Poskusi ponovno namestiti gonilnik za tiskalnik (zbriši tiskalnik in ga ponovno namesti, enako, kot si to storil na ostalih računalnikih, ki delajo b.p.).
Očitno pošlje na tiskalnik 'neko solato' za inicializacijo, ki jo ta ne prebavi najbolje in se mu 'zašteka'. Ko tiskalnik resetiraš, šele dobi tisti pravi printjob, ki ga tudi natisne.

Predvidevam, da stvar ni zaradi brezžične povezave in bi se ti pojavil isti problem, če bi računalnik povezal preko utp kabla na mrežo (preizkusi?).

Preveri tudi, če si namestil isti gonilnik, kot na ostalih računalnikih. Pogosto imajo tiskalniki na voljo gonilnike z PCL5/6 in druge gonilnike z Postscript podporo. Namesti tisti gonilnik, za katerega veš, da ti na drugih računalnikih ne dela težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

Vikking ::

Gonilniki so original, namestitev samodejna (sam najde tiskalnik in namesti gonilnike). Mogoče je kriv OS, na tem ki so težave so namščeni WIN 7, na ostalih dveh WIN xp.

dodajam:
Sem se igral z nastavitvami. Nastavil namesto SPOOL v PRINT DIRECTLY in funkcionira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

NeMeTko ::

Morda je ravno to problem, da si uporabil gonilnike, ki jih sam namesti.

Pojdi na spletno stran proizvajalca tiskalnika in preveri, če ima za tvoj model tiskalnika kakšne gonilnike za Win7.
Če jih ima, jih prenesi in namesti kot 'nov tiskalnik' (dodaš nov tiskalnik, ko vpraša za model, pa rečeš, da imaš gonilnike, ter pokažeš na prenešene gonilnike za tiskalnik).

Poskusi, izgubiti nimaš kaj.

Zvezdica27 ::

lp,

jaz bi dal en nasvet, ki meni na win vedno pomaga pri "nedelujočih" tiskalnikih: ne printaš preko CUPS ali driverja, pač pa preko protokola bonjour (Maci ima to za printanje). ŠE vedno v primeru takih težav je bonjour delal iz prve, res pa je, da morda ni vseh funkcionalnosti in da kot berem, za Linux ni tako enostaven za namestiti (treba skompajlati)... Vsaj meni je DirectJet nekajkrat delal težave.

Drugače pa sem iz opisa težav skora 100%, da noviuporabnik ne zna namestiti tiskalnika v linux, ki je pri mrežnih ali mrežno-usb zadevah mičkeno težje kot na win.

ker pa točno tega primera z usb routerjem in težavami nisem reševal, se ne bom oglašal (morda pač pri namestitvi direkt ip in port navedi - pingaj - pa bo?).

zz

novuporabnik ::

Čav,

še vedno sem tukaj in mi še ni uspelo dobiti kakšenga drugega tiskalnika, da bi lahko sprobal, če deluje z drugim.

@Zvezdica, kako pa se namesti tiskalnik v Linux, ker tudi jaz imam občutek, da ni problem v tiskalniku ampak enostavno jaz nekaj narobe počnem.

BlaY0 ::

Pri Winsih je tako, da dodajaš v bistvu lokalni printer in dodaš nov standard tcp/ip port za ta printer. V tem koraku, ko določiš IP oziroma DNS name, ga sistem že poskuša detektirat. Če mu ne rata, potem nadaljuješ s custom settings kjer določiš še TCP port ter queue type oziroma protokol (RAW/LPR). Ko si port skonfiguriral, ti ostane samo še izbira gonilnika.

Pri Linuxu pa je razlika v tem, da že v štartu izbereš network printer in sicer HP JetDirect, DNS ime ali IP ter TCP port nakar izbereš gonilnik in je to to. Skratka meni je Linux way bolj enostaven in straightforward.

Zvezdica27 ::

lp,

hja, ni nujno, da je network printer. Lih v tem je štos. Lahko da ima svoj IP in je sam na mreži (network printer) ali pa se skriva na portu drugega IP (ponavadi port na ip od računalnika, tu od routerja). Pri obeh opcijah je še varinata, da se printer sam po sebi ne pokaže pod search... In pa sploh ni nujno, da bo JetDirect delal v smislu avtomatske zaznave (mam izkušnje glede tega)...

Ali lahko pingaš printer (v linux je bližnica, če ne veš IP,a lahko poimenuješ printer torej mu daš ime: ping ime.local) Če ga lahko pingaš ali kjerkoli vidiš, je težava 100% v tebi oz. nastavitvi na računalu.

In če ga pingaš in se odziva, v linux meniju ne izbiraj network printer ampak daj tam Other, potem pa enter device URI (tu daš ip ali local naslov ime.local, če veš port še :port, drugače bi moralo po standardu delati). In ma da dela.

Lej, da ne bova smetila - ker sam še nisem delal s temi opcijami na USB vhodih routerjev/modemov - dajva nadaljevati preko ZS, ker sta ti precej že nemetko in Blayo napisala. Lahko probava, saj bo hitro jasno če lahko kaj pomagam.

zz

BlaY0 ::

Zvezdica27 je izjavil:


hja, ni nujno, da je network printer. Lih v tem je štos. Lahko da ima svoj IP in je sam na mreži (network printer) ali pa se skriva na portu drugega IP (ponavadi port na ip od računalnika, tu od routerja). Pri obeh opcijah je še varinata, da se printer sam po sebi ne pokaže pod search... In pa sploh ni nujno, da bo JetDirect delal v smislu avtomatske zaznave (mam izkušnje glede tega)...

Pa kaj ima to zdaj veze? Tako kot sem npisal se izbira konkreten printer na dveh različnih OS-ih. Drugih variant tukaj ni. In jaz sem privzel manual mode, se pravi da vse vpišeš ročno iz razloga, ki ga tudi ti navedel.

V Winsih se pod "network printer" smatra samo SAMBA shared printer. JetDirect in LPR spool-i se tretirajo kot lokalni printerji. Pri Linuxu je drugače in sicer vse kar sem zgoraj naštel + ipp, se smatra kot network printer, samo kar je priklopljeno na lokalni USB/paralelni/serijski port se tretira kot lokalni.

Zvezdica27 ::

lp,

Vse drži.Ne vem kje je problem, pravim samo da so včasih težave glede zaznave, da je treba "ročno" dodajat printer. Saj ni nek problem, samo vedet moraš kaj delaš.

In se strinjam kot sta že z nemetkom mu scvetovala: naj proba še z win7 (pa bo videl če je problem v dodajanju v linux) ali z drugim printerjem (če je problem s printerjem)

jaz mu samo pravim, naj mi pošlje zs pa bova pol šla na skype in mu lahko posvetim 1 uro. to je vse.

zz

BlaY0 ::

Kul.

Jaz sem najprej (na prvi strani) teoretiziral kako zadeve stojijo. Ko je bilo rečeno, da je to poskusil, in da ne deluje, sem poskusil še sam v praksi kar sem prej napisal. Se pravi ročno skonfiguriral JetDirect printer z gonilnikom za svoj printer in to v Linuxu ter nato še v Win XP virtualcu. V obeh primerih je printer prek routerja pljunil ven tisto kar sem želel. Je pa res, da nima popolnoma enakega printerja kot OP in zna biti problem v samem gonilniku (ki je seveda na klientski strani) za njegov printer.

novuporabnik ::

Čav,

sporočam da sem še vedno tuki in da ni ravno lahko dobiti kakšen drug printer, da bi stestiral, če z drugim deluje zadeva. No ker ste mi ubistvu že zelo veliko pomagali in stvar še vedno ne deluje enostavno ne vidim več rešitve...ostane samo še možnost da se kdo oglasi pri meni v Ljubljani:)

Lp,
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
813166771 (31664) hojnikb
»

[Router] Asus WL500g Premium FAQ (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Omrežja in internet
61981518 (13279) brez-imenko
»

Nenavaden črv napada Linksysove usmerjevalnike

Oddelek: Novice / Varnost
226858 (3539) Daniel
»

Priklop "USB multipraktika" v mrežo (Wifi / ethernet)

Oddelek: Pomoč in nasveti
102600 (2471) NeMeTko
»

Asus WL500gP, dd-wrt, printer and disk sharing

Oddelek: Omrežja in internet
96723 (3127) coyotee

Več podobnih tem