» »

Google, takoj povej, koga plačuješ

Google, takoj povej, koga plačuješ

vir: Heise
The Register - Ameriško sodišče ni zadovoljno z Googlovo razlago, da niso neposredno najemali ali plačevali komentatorjev oziroma blogerjev za pisanje o sporu z Oraclom. Sodnik William Alsup je v primeru Oracle proti Googlu podjetjema 7. avgusta izdal odredbo, da morata do prejšnjega petka razkriti vse posameznike ali organizacije, ki so pisali o primeru in hkrati prejemali finančne koristi od njih. Oracle je navedel Floriana Müllerja iz FOSSPatents, ki je bil to razkril že aprila, medtem ko je Google oddal prazen seznam z izgovorom, da bi bilo "izjemno težko in mogoče nemogoče" navesti vse avtorje, ki so pisali o primeru in so tako ali drugače posredno finančno povezani z Googlom. Neposrednih koristi pa naj ne bi bil imel nihče.

Alsup s tem ni bil zadovoljen. Zato je danes izdal novo odredbo, v kateri je Google pozval, da ugodi prvotni odredbi najkasneje do tega petka opoldne. Zapisal je, da odredba ne zahteva zgolj imenovanja avtorjev, ki so bili plačani za pisanje komentarjev, ampak da je mnogo širša. Navesti je potrebno imena vseh, ki so pisali o zadevi in bi bile na njihovo pisanje lahko vplivale posredne finančne koristi, ki jih imajo oni ali njihove organizacije od Googla ali Oracla. Kar zahteva, ni nemogoče, se je pridušal, in Googlu naložil, da jih razkrije. Tudi Oracle mora to storiti, če je slučajno koga izpustil, pa v novi odredbi vidi, da bi ga bil moral vključiti.

Zakaj točno se je odločil za to potezo, ni znano. V odredbi sicer navaja, da bi lahko poljudno pisanje na blogih prav tako vplivalo na odločitev porote oziroma sodišča, četudi v manjši meri kot npr. resna pravna ekspertiza ugledne univerze. Najbrž je zgolj nekaj prebral na spletu, kar je samo še dodalo k njegovi jezi nad oportunističnim manevriranjem obeh strank. Alsup je namreč predhodno delal kot programer, zato materijo pozna, poskusi zavajanja s strani (manj ukih) odvetnikov pa mu niso mogla uiti. Plačane objave, ki pa so potem zamaskirane kot pristno in neodvisno poročanje, so namreč resna stvar. Prej omenjeni Florian Müller je v preteklosti že priznal, da ga plačuje Microsoft, kar je sprožilo vale jeze okoli njegovega domnevno pristranskega poročanja okoli zadeve SCO v IBM ("avtorji linux jedra so pokradli kodo iz Unixa") oziroma Microsoftovih patentnih sporazumov z Android OEM-i. Müller je bil namreč zaradi svoje pripravljenosti za dajanje izjav široko citiran, često kod "kredibilni oz. insajderski vir", ali "ekspert za patentno pravo", tako da so imela njegova (zdaj vemo - plačana) stališča izjemno širok doseg. Alsup zgleda ni hotel dovoliti ponovitve te zgodbe, ne v korist Google kot tudi ne Oracla.

8 komentarjev

antonija ::

Zakaj imam filing da bo google oddal nekaj (10, 100?) tisoc vnosov dolg sezanm, ki bo vkljuceval vse od blogov priznanih strokovnjakov do facebook posta lokalne snazilke. Ziher ima tud snazilka "posredno financno korist" ce firmi v kateri dela gre boljs.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

sirotka ::

Bravo sodnik! Če velja za eno stran, mora tud za mogočni google. Ga sračkajo čedalje bolj tile.

Saladin ::

Alsup je namreč predhodno delal kot programer,

A obstaja kaka možnost, da postaneš sodnik na nekem specializiranem področju, ne da bi moral pred tem iti skozi vsa leta splošnega študiranja juristike?

Splošen izgovor je, da sodnikov primanjkuje in da so zato procesi zelo dolgi in odločitve pomanjkljive. Zakaj ne bi torej vzpodbujali delo specializiranih sodnikov, ki bi se osredotočili zgolj na specifična območja, ki resda lahko delajo samo v svojem segmentu - je pa njihovo usposabljanje zato toliko hitrejše in bolj ekonomično.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

gnilojabolko ::

Saladin> Zanimivo razmisljanje, ampak potem bi moral opravljati stduij dvopredmetno in seveda omejen na stroko z diplomsko nalogo. Kdor pa bi ocenjeval to nalogo kako bi lahko korektno to ocenil? Da bi upali to ocenit morajo tudi oni biti strokovnjaki podrocja. Ker cene je isto kot da bi stari mami razlagal osnove programiranja v Javi.

Fritz ::

Če bi na idejo v obliki programske kode ne nalepili statusa intelektualne lastnine, potem teh debat in potreb po ne vem kako specializiranih sodnikih ne bi bilo. Kot, da nekdo na drugem koncu sveta, do rešitve identičnega problema, v istem programskem jeziku, ne more priti z enako idejo/kodo. Seveda lahko. Dokler so vsi kopirali en od drugega npr. grafične vmesnike, je bilo to v redu, zdaj pa naenkrat ne smeš imeti niti podobnega odklepanja ekrana pri mobilnikih. Zelo napačno in razvoju škodljivo.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

mHook ::

A je možno, da bo Google dal seznam vseh blogerjev, ki so pisali o tem in dobili kak cent prek AdSense!

Grumf ::

antonija je izjavil:

Zakaj imam filing da bo google oddal nekaj (10, 100?) tisoc vnosov dolg sezanm, ki bo vkljuceval vse od blogov priznanih strokovnjakov do facebook posta lokalne snazilke. Ziher ima tud snazilka "posredno financno korist" ce firmi v kateri dela gre boljs.


Nisi edina, prva misel, ki mi je padla v glavo je točno to.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Fritz ::

Ta možnost je zelo verjetna a zato nič manj problematična, če se bodo tako skušali izogibati dokazovanju nasprotne strani, da so se šli astroturfinga. Korporacije se z astroturfingom gredo spina znotraj in okrog znanosti z namenom relativiziranja tujih stališč, kar je zelo nevarno, saj imajo ponavadi še privilegiran dostop do medijev (kapital) in lahko potem te ideje napihujejo brez konca in kraja, tako kot so proizvajalci cigaret desetletja minirali raziskave, ki so dokazovale škodljive učinke kajenja.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915899 (12090) bojsi
»

Google, takoj povej, koga plačuješ

Oddelek: Novice / Tožbe
83559 (2330) Fritz
»

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

Oddelek: Novice / Tožbe
95464 (4242) sgdjkdlsugi4
»

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
123175 (2522) MrStein

Več podobnih tem