»

Google, takoj povej, koga plačuješ

vir: Heise
The Register - Ameriško sodišče ni zadovoljno z Googlovo razlago, da niso neposredno najemali ali plačevali komentatorjev oziroma blogerjev za pisanje o sporu z Oraclom. Sodnik William Alsup je v primeru Oracle proti Googlu podjetjema 7. avgusta izdal odredbo, da morata do prejšnjega petka razkriti vse posameznike ali organizacije, ki so pisali o primeru in hkrati prejemali finančne koristi od njih. Oracle je navedel Floriana Müllerja iz FOSSPatents, ki je bil to razkril že aprila, medtem ko je Google oddal prazen seznam z izgovorom, da bi bilo "izjemno težko in mogoče nemogoče" navesti vse avtorje, ki so pisali o primeru in so tako ali drugače posredno finančno povezani z Googlom. Neposrednih koristi pa naj ne bi bil imel nihče.

Alsup s tem ni...

8 komentarjev

Google in Oracle: tehnično nismo najemali blogerjev

vir: Heise
Reuters - V procesu Oracle proti Googlu zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic in patentov Jave v Androidu, ki se je na prvi stopnji končal in prinesel grenko razočaranje za Oracle, se je pretekli teden zgodila zanimiva stranpot. Sodnik William Alsup je od podjetij zahteval, da razkrijeta imena "internetnih avtorjev, novinarjev, komentatorjev ali blogerjev, ki sta jih najeli oziroma jim plačali za objavo komentarjev primera".

Tako Oracle kot Google sta počakala in tik pred iztekom roka sodišču poslala izjavo, da temu kriteriju ne ustreza nihče. Odločitev sodnika je strokovnjake presenetila, saj niti Oracle niti Google nista zahtevala česa takšnega niti ni to v navadi. Nekateri so se celo spraševali, ali je tovrstna odločitev sploh zakonita....

1 komentar

Google ni izbrisal vseh prometnih podatkov iz afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Ars Technica - Google je razkril, da še niso izbrisali vseh podatkov, ki so jih nezakonito zbirali njihovi avtomobili za projekt Street View, čeprav so lani trdili nasprotno. Maja predlani je izbruhnila afera, ko se je razvedelo, da so njihova vozila prestrezala in beležila tudi podatke o brezžičnih omrežjih in prometu prek njih v okolici. Google si je s tem nakopal jezo uporabnikov in preiskave v več državah. Čeprav so trdili, da je šlo za neljubo napako, so bili oglobljeni - v ZDA manj, drugod več.

Google pa je moral tudi obljubiti, da bo vse nezakonito zbrane podatke izbrisal, kar so predlani decembra po lastnih navedbah tudi storili. Britanski informacijski pooblaščenec je razkril, da to ne drži....

12 komentarjev

Google od Oracla terja 4 milijone stroškov

Izsek iz sojenja: Andy Rubin, Googlov šef za Android, med zaslišanjem s strani Oraclovega odvetnika.

vir: Reuters
Wired News - Prejšnji mesec smo dočakali konec pravde med Oraclom in Googlom okoli neupravičenega kopiranja kode in dokumentacije iz Jave, pri čemer je sodnik Alsup zaključil, da Google s pripravo Dalvika ni kršil Oraclovih patentov ali avtorskih pravic, zatorej jim tudi ni treba plačati niti centa oz. sprva zahtevane 6.1 milijarda dolarjev težke odškodnine. Oracle je sicer dokazal krajo 9 vrstic kode in 2 datotek s testi, a po besedah sodnika s tem ni bilo prav nobene škode (se pravi, niti 3x125 tisočakov statutarne odškodnine, ki bi Oraclu pripadala, če ne bi šel posebej dokazovat višjih zneskov). Zdaj je sicer možna še (malo verjetna) pritožba, a je Google že izstavil svoj zahtevek za povračilo stroškov pravde.

Prosijo za 4 milijone dolarjev, od tega 2.9...

4 komentarji

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

The Internets, they approve. API vmesnik je dobesedno utelešenje ideje, in ideje ne morejo biti predmet avtorskopravne zaščite. V nasprotnem primeru bi cel svet kontrolirale skupaj tri korporacije.

vir: The Internets
The Internets - Resda imamo pred sabo šele prvostopenjsko odločitev, se pravi, pritožba gotovo bo, vendar razlogov za veselje vseeno ne manjka. Sodnik William H. Alsup je sinoči razsodil, da Google s svojo implementacijo Jave v navideznem stroju Dalvik za Android ni kršil Oraclovih avtorskih pravic ali patentov. Od izvorne zahteve za 6.1 milijarde dolarjev odškodnine samo za do konca leta 2012 smo tako prišli na negativno ničlo, vštevši stroške postopka. S tem je potrjena teza Sodišča EU z začetka prejšnjega meseca, namreč, da avtorska pravica na programski opremi ne more...

49 komentarjev

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

vir: Heise
Heise -

Kot vemo, je Oracle kmalu po nakupu Suna začel agresivno tržiti novodobljene izdelke. Z OpenOffice.org jim ni šlo pretirano dobro in so nedavno napovedali konec prodaje in sodelovanje s community različico, z MySQL-om in Javo pa še vztrajajo. Postopek z lani poleti vloženo tožbo proti Googlu posredi kršitev patentov in avtorskih pravic v Googlovi implementacije Jave za Adroid (Dalvik) teče njim v prid, še posebej zdaj, ko se sodišče strinja z večino njihov kvalifikacij glede vsebine patentov.

Sodnik William Alsup, ki je v začetku meseca aprila dal skozi tečaj programskega jezika Java, je Oraclu pritrdil glede vsebine 4 od 5 zadevnih patentov, pri petem pa je sprejel svojo interpretacijo pretežno v skladu z Oraclovimi pogledi. Ti....

9 komentarjev