» »

Zakaj se Google najbolj boji Amazona

Zakaj se Google najbolj boji Amazona

Amazonov logistični center. V naslednjih letih bodo zrasli blizu vseh večjih centrov populacije v ZDA.

vir: Slate
Business Insider - Business Insider ima zanimivo kolumno o tem, da Googla pravzaprav ne skrbita ne Apple (in njegov iOS) ne Facebook (in njihovo socialno omrežje), ampak predvsem vodilni spletni trgovec Amazon. To zato, ker se kupci v vedno večji meri lotijo iskanja izdelkov neposredno na Amazonovi strani, brez da bi prej sploh obiskali Google ali kakšno spletno stran, ki prikazuje AdWords oglase.

Po podatkih ComScore se je samo lani količina iskanj na Amazonovi glavni spletni strani povišala za tri četrtine. Kupci namreč ugotavljajo, da lahko tam dobijo skoraj vse, za željeno robo enostavno plačajo skozi famozni 1-click shopping (ker imajo kreditno in dostavni naslov že shranjena), robo pa dobijo naslednji dan ali v nekaj dneh za minimalne stroške. Ta odlična uporabniška izkušnja več kot pokrije morebitni minimalni prihranek, ki bi ga morda dobili ob iskanju najugodnejše ponudbe drugje, skozi Google. Podobno naj bi se dogajalo na mobilni strani. Amazon ima tam svojo tablico, ki je že izjemno poceni oz. bo kmalu še bolj ($149 za osnovni Fire), namenjeno predvsem za kupovanje multimedijskih vsebin iz njihove trgovine, na tujem hardweru pa ponujajo svojo mobilno aplikacijo, zamaskirano če ne drugače kot "Kindle reader".

Še bolj ambiciozen je Amazonov načrt za prevzem ameriškega tržišča za trgovino. Pred leti so začeli kot cenena in prikladna alternativa fizičnim trgovinam, kar je bilo mogoče predvsem zato, ker svojim strankam niso rabili zaračunavati prometnega davka (ameriškim seveda, za naš sta že poskrbela tako carina kot dacarji), saj niso imeli "svojih trgovin, se pravi fizične prisotnosti v npr. Kaliforniji". Še lani, ko jih je obubožan kalifornijski proračun k temu želel prisiliti s spremembo zakonodaje, so se krčevito branili z 5 milijonov dolarjev vredno medijsko kampanijo in celo dosegli razpis referenduma na to temo. Potem pa jeseni preobrat. Amazon je kar naenkrat začel plačevati davke, to pa zato, ker so povsem spremenili svojo strategijo za rast. Odločili so se postaviti več ogromnih distribucijskih centrov doma v Kaliforniji, pa v kopici "cenejših" zveznih držav blizu velikih centrov populacije - 130 milijonov dolarjev za center v New Jerseyu onstran New Yorka, 135 za dva centra v Virginiji, ki bosta pokrivala vzhodno obalo, ter po enega za 150 v Tenessiju oziroma Indiani za osrednji del države. V Kaliforniji jih načrtujejo kar 10 za skupaj 500 milijonov, najprej enega zunaj Los Angelesa in enega na severu dežele zunaj San Francisca. Vsi ti centri bodo zdesetkali edino prednost, ki jo še imajo fizične trgovine - prevzem robe na isti dan, oziroma v spletnem žargonu "same day shipping". Veliko Amazonovih rednih strank že zdaj plačuje letno premijo za status "premium customerja", kar jih občasno upraviči tudi do tega dragulja. Ko bo to na voljo za večino države, jih bi še več začelo nakupovanje enačiti z Amazonom, na škodo fizičnih trgovin in seveda bolj aktivnega Googlanja po spletu. S tem pa bodo adijo rekli milijoni oglaševalskega cvenka.

So sicer tudi drugače misleči.

46 komentarjev

guest #44 ::

Fenomenalno mi je kako se je cela trillion dolar industrija ustvarila za oglaševanje oglasov, ki jih nihče ne bere. Vsajod mene ne. Jaz povzročam podjetjem stroške.

klinker ::

guest #44 je izjavil:

Fenomenalno mi je kako se je cela trillion dolar industrija ustvarila za oglaševanje oglasov, ki jih nihče ne bere. Vsajod mene ne. Jaz povzročam podjetjem stroške.


Enako :P

darkkk ::

guest #44 je izjavil:

Fenomenalno mi je kako se je cela trillion dolar industrija ustvarila za oglaševanje oglasov, ki jih nihče ne bere. Vsajod mene ne. Jaz povzročam podjetjem stroške.



Se podpišem.

Dodal bi še, kdorkoli je "vešč" uporabe interneta NIKOLI ne klikne na oglas. Glede na to, da je veščih uporabnikov vedno več in ovc vedno manj, ...

nekikr ::

Saj ti ni treba klikniti. Dovolj je že, da vsak dan vidiš reklamo. Na isti princip delujejo TV oglasi. Četudi sem norel nad tem kolikokrat na dan so vrteli oglase za Luno, sem na koncu tudi jaz kupil nekaj njihovih izdelkov. Da probaš, če je res dobra ;) Brez skrbi, tisti, ki imajo te milijarde za oglaševanje, so malenkost bolj pametni kot ti kar se tega tiče. Poleg tega imajo cele ekipe raziskovalcev zadaj.

carota ::

darkkk je izjavil:

Dodal bi še, kdorkoli je "vešč" uporabe interneta NIKOLI ne klikne na oglas. Glede na to, da je veščih uporabnikov vedno več in ovc vedno manj, ...

Slo-tech se financira iz oglasov, ki jih imamo ozaveščeni uporabniki omogočene (filter v Ad-blocku). In ko me kakšen oglas pritegne tudi kliknem nanj. To pomeni, da nisem vešč uporabe interneta oz. da sem ovca? Prej bi rekel da je vešč tisti, ki ve kdaj oglase vklopiti in izklopiti ter se jih ne boji kot kuge.

thramos ::

K sreči na internetu sploh ni treba videti reklam. Na TV pravzaprav tudi ne (wtf je Luna?). Čakamo pa še na AdBlock očala. 8-)

arjan_t ::

carota je izjavil:

Slo-tech se financira iz oglasov, ki jih imamo ozaveščeni uporabniki omogočene (filter v Ad-blocku).


dosti spletnih strani se financira iz oglasov. če hočeš bit "pošten" odstrani adblock

Tear_DR0P ::

arjan_t je izjavil:

dosti spletnih strani se financira iz oglasov. če hočeš bit "pošten" odstrani adblock


če hočeš biti pošten, njihove strani sploh ne obiščeš. raje vidim da mi za uporabo zaračunajo, kot da mi pasovno širino porabljajo z oglasi, ki me ne zanimajo. res je, da Slovenci s svojimi pavšali tega ne vidimo, nima pa ves svet takšnih privilegijev, kot mi.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nekikr ::

Ampak če bi Slo-tech uvedel naročnino 2€ mesečno ali pa vidiš reklame, bi kaj hitro potonil v pozabo. Večina ne bi plačala nič za tako stran, ker pa serverji stanejo, je treba malo drugače dobiti denar. Opažam, da smo izredno redki tisti, ki kaj primaknemo za kvalitetne stvari, pa če tudi se jih lahko enostavno kopira/ukrade/nelegalno prisvoji/zlorabi avtorske pravice, you name it.

amigo_no1 ::

Dvomim da bodo prehiteli Walmart mrežo trgovin.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

driver_x ::

carota je izjavil:

Slo-tech se financira iz oglasov [...]


Še nikoli nisem nobenega videl. :D

s51as ::

Meni oglasi na slo techu niso moteči, ne vem zakaj bi jih blokiral? Razen če obstaja kak deaful add block v Chromu. oglasi prinašajo zaslužek in omogočajo obstoj veliko spletnim stranem, če ti je stran všeč je najmanj kar lahko naredit to da pogledaš oglase, če pa še klikenš gor je pa toliko bolje.
It's just me myself and I

driver_x ::

Strani (vse) obiskujem in berem zaradi vsebine, oglasi so moteč faktor in dokler bo mogoče, bom uporabljal sistema za preprečevanje prikazovanja oglasov.

RockyS ::

Zakaj bi na st bral oglase od adchoices? Pogledam tistega na vrhu in to je to. "tja dol" v levi kot mi oko pač ne nese ;)

Kurzweil ::

Večina vas/nas verjetno že uporabja dodatek za Firefox in Google chrome - AsBlock, kdor pa še ne pa res veliko zamuja.
Hitri argumenti, zaradi tega dodatka je brskanje po spletu neprimerljivo hitrejše, spletne strani vizualno precej lepše oz. manj kičaste, s tem se ne supporta nekih brutalnih korporacij, google od nas dobi manj podatkov o naših interesih.
Uporaba naprimer iskalnika duckduckgo.com in super rastočega ruskega iskalnika Yandexa pa bi te strahove med Googlom, Facebookom, Amazonom o dominaciji na oglaševalskem trgu "olajšala". Glede na to, da google postaja orodje (tudi sam sem power user slednjega a se stvar spreminja) ameriške vlade, obveščevalnih služb in podobnega, bo treba narest spremembo. To ne pišem, da bi kaj reklamiral, spamal ali iskal kaknše nove zarote kar je zadnja leta zelo popularno, predvsem alternative za boljšo uporabniško izkušnjo in lepšo prihodnost spleta.

Sicer pa konkurenca mora bit, če grem dotičnem članku, v računalništvu in verjetno nikjer drugje monopol nikdra ni bil dober za nas ovčke.

p.s. povsem nezavedno pa sem dodal link do Chroma, ki je googlov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

enpac ::

Dobro vstavljeni adsense text oglasi, so pa res povsem nemoteci, druga je se enih 10 pop up oglasov zraven, ki skacejo ven vsakih par sekund.

Looooooka ::

This just in. Na oglas ne rabis kliknit, da bo ta sluzil svojemu namenu.
Dovolj je, da gres samo na hitro mimo in vidis izdelek. Efekt bo mogoce sele cez 10 dni, ko bos v situaciji/pogovoru ob problemu, ki te bo mogoce spomnil na tisto slikico/tekst. In bos seveda sel spet zgooglat zadevo in ce bo poceni celo kupil...al pa vsaj povedal kolegu, da si videl reklamo. Mogoce bo kupil on...and so on.
Ne vem kaj ste vsi tok obsedeni s tem "klikanjem". S klikanjem dodatno zasluzijo predvsem servisi, ki te oglase prikazujejo. Ampak ce niso cisto neumni potem so ze za dodajanje oglasa nekaj zaracunali.
Ceprav google in amazon verjetno ciljajo na maso(ne vem kako se jim placuje). Tko, da vi lahko mirno "ignorirate" in "ne berete" oglase. Ce jih vidite...ze delujejo. Slej ko prej...na nekoga ze.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

s51as ::

Res ne vem kdo na slo tech vidi en moteč oglas... res navadno jih še opazim ne, tist oglasni blok desno spodaj sem opazil šele ko sem tole bral in bil bolj pozorn na tole...
Saj je vendar tudi v interesu spletnih strani, da obiskovalcev ne motijo z oglasi in mislim da jim to odlično uspeva. Morda pa ste tolko zaslepleni s temi blokerji da realnega stanja niti ne poznate?

Drgače pa jaz nimam nič proti če prodajalci vedo katere zadeve mene zanimajo im ni prikazujejo oglase, ki so zame zanimivi. Velikokrat sem že kaj kupil ravno skozi oglas na kaki spletni strani.
It's just me myself and I

para! ::

Saj je vendar tudi v interesu spletnih strani, da obiskovalcev ne motijo z oglasi in mislim da jim to odlično uspeva. Morda pa ste tolko zaslepleni s temi blokerji da realnega stanja niti ne poznate?

Res, odlično jim uspeva! Sploh, ko se mi čez celotno stran nariše nek popup window z miniaturnim ali skritim x križcem in disejblano ESC tipko. Ali pa rollover trigerji, ki se ob prehodu čez pasico expandajo čez cel browser. Če ne opaziš motečih elementov pa jim očitno uspeva še bolje kot si misliš.

Drgače pa jaz nimam nič proti če prodajalci vedo katere zadeve mene zanimajo im ni prikazujejo oglase, ki so zame zanimivi. Velikokrat sem že kaj kupil ravno skozi oglas na kaki spletni strani.

No, jaz pa imam, ker verjamem da sem se sposoben sam odločit glede izdelkov. Poleg tega zakaj misliš, da so informacije, ki jih absorbiraš iz reklam, koristne informacije, ki lahko ob nakupu predstavljajo relevanten faktor pri odločitvi? Valjda razumeš, da je sporočilo reklame večinoma laž oziroma pretiravanje do konca - ali res želiš potem na podlagi teh podatkov izbirati stvari?

Mimogrede, nisem jaz kriv, da se je splet razvil v zastonjkarski medij - vse, kar ima naročnino, propade. Vse mora biti zastonj. Mislite, da bi se Zuckerbergu pri 1MRD userjev dalo drkat z reklamiranjem, če bi lahko od vsakega pobral 1EUR/mesec? Samo zato, ker ne obstaja drug model, kot pa posiljevanje z reklamami, še ne pomeni, da sem dolžan te reklame prenašat.
Death before dishonor!

s51as ::

Na slo techu se mi še ni zgodil kak tak reklamni napad kot ga opisuješ. Pa tudi drugje (sem pa res 24ur.com nehal prebirat zarad teh posilstev).
It's just me myself and I

francek1 ::

Zaradi vsiljivih reklam in tega, da POP- a ne moreš gledat z zamikom na Amisu, sem POP nehal gledat. Enostavno sem ga zbrisal iz programov.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

driver_x ::

s51as je izjavil:

Res ne vem kdo na slo tech vidi en moteč oglas... res navadno jih še opazim ne [...]


Jaz jih tudi ne opazim. Ne na slo-techu in ne na kateri koli drugi strani. Hvala avtorjem za adBlock in podobne zadeve. Se mi pa zgodi, da včasih pri kakšnem znancu brez adBlockerja kaj pogledamo na splet in takat strani skoraj še spoznam ne, saj izgleda kot novoletna jelka.

RockyS ::

Kaj pa bannerjev na mojblink nihče ne opazi? Sploh tisti ki se pojavijo čez celo okno? Ali pa na nekaterih straneh (bivši demonoid), ko si kliknil v input polje (search) se je pojavil banner itd...

shadeX ::

carota je izjavil:

darkkk je izjavil:

Dodal bi še, kdorkoli je "vešč" uporabe interneta NIKOLI ne klikne na oglas. Glede na to, da je veščih uporabnikov vedno več in ovc vedno manj, ...

Slo-tech se financira iz oglasov, ki jih imamo ozaveščeni uporabniki omogočene (filter v Ad-blocku). In ko me kakšen oglas pritegne tudi kliknem nanj. To pomeni, da nisem vešč uporabe interneta oz. da sem ovca? Prej bi rekel da je vešč tisti, ki ve kdaj oglase vklopiti in izklopiti ter se jih ne boji kot kuge.


Se popolnoma strinjam. Jaz točno vem kaj so in kje so oglasi in jih ponavadi ne klikam. Vendar če me reklama pritegne bom pa seveda kliknil na njo. ( Dostikrat sem tudi že na SloTechu kliknil na reklamo )

Kurzweil ::

@RockyS, kdo pa je rekel, da nas ne moti?! Splov tisti na levi in desni strani same vsebine, ki zabijejo celoten "wide" monitor. Se pa strinjam, da se da oglase tudi užitno prikazovat.

@shadeX, veš da bom js tut slo-techu omogočil prikaz, pa čeprav gre res samo za promile, gre za simbolično stvar, da mi je slo-tech od vseh na spletu najbolj blizu in zna bit dejansko tudi kdaj uporaben (če odštejem veliko nakladačev, filozofov, glupih pikolovcev, ki te lovijo za besedo in gredo poponoma offtopic, pa do tistih jaz sem stvar dognal sam, matraj se še sam).

In na splošno nisem takšen debil in mislim, da večina tu ne, da nebi znal brez reklame raziskat trg oz. izdelek in najti ustrezno ponudbo, zato pa je google ali ne? ali vsam mora reklamo nabiti na to neumno/naivno glavo, ker ne znate sami iskati in kupite, kar vidite v reklamah?

s51as ::

Eni ste očitno zelo občutljivi... na blinku je samo od hofra reklama nekje na sredi, ampak še ta v svojem prostorčku, ničesar ne prekriva in ničesar ne zmoti. Vse druge reklame so na skrajnih koncih strani in jih ponavadi še opazim ne.
Isto je na slo tech samo zgori in na desni so reklame. Nobena reklame ne skače čez vsebino, da bi blo treba karkoli prtisnt da vidiš kaj je spodaj.
Meni se zdijo te reklame vredu in povsem nemoteče.

Kaj pa z adblockerjem potem vidte na teh mestih kjer so reklame?
It's just me myself and I

genesiss ::

Prazen prostor (desno) oziroma siv okvirček (zgoraj).

s51as ::

In kako je to blazno bolje kot če je neka vsebina tam?
It's just me myself and I

Kurzweil ::

Prazen prostor, kot je rekel genesiss, ki je balzam za oči šele, ko ga vidiš :D
Jasno pa je, da te reklame (še posebej če gre za neoptimatiziran kup dreka v flashu) zasede največ oz. je največje breme pri hitrosti nalaganja spletne strani (testirajte z in brez), drugi problem je jasno, da se flash lokalno ne "kešira", tretji problem je, da ti google stran poindksira slabše, ker samega flasha "ne mara", če pa gre recimo temu za prijazen oglas, pa ga po najnovejšem googlovem kriteriju (ki so ga še zaostrili par tednov nazaj) poindeksira slabše zaradi časa nalaganja strani oz. še bolj preprosto povedano stran se nalaga dalje, kar google rangira slabo (kar je pravilno da prednost hitrejšim, bolj optimatiziranim stranem). Če še naprej iz tega izhajam, zaradi slabega flash bannerja (velikost bannerja v Kb, da ne rečem da sem že videl v Mb) je prenos podatkov na telefonih, kjer se še to plačuje občutno večji in nedopusten za moje pojme. Govorim seveda o Flashu.
Moj računalnik je strojno nadpovprečen pa vseeno Firefox niti Chrome ne zmoreta odprtih več kot od oka rečem 40 zavihkov, ki so moja slaba navada (lahko odprem Firefox na frišno pa jih bo čez 2 dni spet toliko), ko pa na vseh teh straneh ni oglasov se pa že toliko pozna, da o tem mislim, da ne rabim izgubljat besed...

Če pa ti odglasi pomenijo eksistenco neki strani, forumu, aplikaciji, portalu, ki je kvaliteten potem pa to stvar podpiram in jo tudi z veseljem pogoltnem.

Kot sem prej rekel nobenega ne nagovarjam v karkoli, je pa kristalno jsano dejstvo, da je uporabniška izkušnja, vizualna izkušnja, hitrost brskanja veliko boljša, predvsem koristno zna biti pa kot sem tudi rekel, zaradi prenosa podatkov, še posebej v tujini.

s51as ::

To razumem kar se tiče prenosta podatkov in hitrosti nalaganja, čeprav mora tudi adbloker verjetno najprej naložit stran da vidi kje so oglasi in jih potem blokirat, tako, da čist jasno mi tudi tole ni ampak ok...
It's just me myself and I

morbo ::

driver_x je izjavil:

carota je izjavil:

Slo-tech se financira iz oglasov [...]


Še nikoli nisem nobenega videl. :D

Enako. Blažena nevednost... :)

Kurzweil ::

Da ne bomo samo teoretizirali, bom priložil še eden praktičen primer, sicer precej radikalen. Pri čemer sem poiskal na piratebayu naključno stvar, ravno toliko da me je vrglo v ta meni kjer so reklame

 izključen adblock

izključen adblock



in

 vključen adblock

vključen adblock



@s51as, oglas se ne naloži če je adblock naložen, oglase zazna preko reportov, deklaracij (ali CSS, ali od googla, httpoola,... in še miljarda ostalih tako ali drugače povezanih atributov).
Jaz pa nevem kakšen oglas bi moral biti, da ga nebi opazil, nevem a se delate neumne ali rabite očala (se opravičujem če sem koga užalil). Sem pa rekel da slo-tech reklame toleriram, če omogočajo eksistenco, ker je le neka kvaliteta.

Kot rečeno nikogar v nič ne silim, preprosto ni stvari, ki bi bila bolje brez uporabe Adblock, nekateri se bodo pa še naprej zaletavali v rdečo barvo.

btw, da ne omenim, koliko prišparamo na živcih in času, če to namestimo otrokom, mamam, babicam, dedkom, lame očetom in ostalim neveščim uporabnikom računalnika, za velike laike so oglasi lahko tudi precejšen strošek ko si napolnijo sistem z adware-om in vso možno navlako...

s51as ::

Sej nisem rekel da ne vidim oglasov, rekel sem, da me ne motijo.
Hvala za slike/primerjavo.
It's just me myself and I

RockyS ::

s51as je izjavil:

Eni ste očitno zelo občutljivi... na blinku je samo od hofra reklama nekje na sredi, ampak še ta v svojem prostorčku, ničesar ne prekriva in ničesar ne zmoti. Vse druge reklame so na skrajnih koncih strani in jih ponavadi še opazim ne.
Isto je na slo tech samo zgori in na desni so reklame. Nobena reklame ne skače čez vsebino, da bi blo treba karkoli prtisnt da vidiš kaj je spodaj.
Meni se zdijo te reklame vredu in povsem nemoteče.

Kaj pa z adblockerjem potem vidte na teh mestih kjer so reklame?


Nevem kako jih ne opaziš ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

Kurzweil ::

Evo tale primer RockyS-a je tudi opisen, mislim da je pri tem primeru težje nati vsebino kot oglase. Ampak neglede na to kako obupno izgleda, so reklame vsaj v svojih div tagih in pod kontrolo, ker na primeru ki sem ga jaz dal je to res kaotično razporejeno, včasih zgleda že tako kot da je na random.
Kot sem že rekel, kdor na teh straneh ne vidi oglasov je lahko samo dvoje zaletav bik, ki se zaganja v rdečo barvo in hoče nekaj svojega dokazat (zelo lepo povedano) ali pa preprosto neve kaj je reklama ali pa mora nemudoma okolistu.

Mogoče pa lahko dodam še to, kaj je adblock počel pred leto ko ni bila obvezna praksa CSS in njemu podrejeni div-i, pri čemer določiš fiksno velikost neglede na to ali je kaj tam ali ne (kar je normalno... to vse vsak, ki je malo delal...), včasih ko pa so bile še html tabele in css bolj poredko, pa bi se celica v tabeli, kolapsirala in bi dejansko naredilo nek strukturni defekt. Tisti strani, ki se ji danes to zgodi, si to tudi zasluži!

Torej odfiltriral sem danes slo-tech in basket manager slovenskega avtorja (ker delo in avtorja zelo cenim) www.basketsim.com, drugi ne pridejo v poštev.

Če grem nazaj h novici, glede monopol googla bi bilo pameto, da izgubi malce prihodkov in deleža, to bi bilo dobro za vse nas.

HeMan ::

Lol. Tiste ki najbolj motijo reklame, tudi največ obiskujejo torrent strani. Na "legalnih" straneh je redko problem z vpadljivimi reklamami. Če pa so, pa tako zgubijo kakega bralca tu ali tam.

Sem pa vesel, da lahko quakeLive igram zastonj in da toliko ljudi igra to igro, ker je zastonj. Reklame so kul. Ko niso, greš h konkurenci ;)

RockyS ::

Na neowin.net in vecer.com mi zgornja reklama odnese cca 80px po višini.

Toliko o piratskih straneh.

cegu ::

Zadnjič sem šel na internet brez Adblockerja...

Strah in groza.

enpac ::

Potem moras dosti porno strani obiskovat, da je taksna groza :D.

Jst ::

Jaz uporabljam Opero, ki nima AdBlocka, ima pa nek svoj filter. In takšno stran od TPBja in blinka, NIKOLI še nisem videl.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

antonija ::

Ce kdo misli da reklam ne bere, pa se mu vseeno prikazujejo na zaslonu, potem ga caka slaba novica: bere jih, samo ne ve da jih. In tak nacin reklamiranja (ce je izplejan pravilno) je zelo ucinkovit. Ni to trillion dollar industrija kar tako, ker ni druge izbire. Dejansko se izplaca.

Razen seveda ce uporabljas adblock in podobne, potem pa oglasov sploh nikoli ne vidis (zanalasc ali ponesreci). Hvala k@&%u za adblock, jaz brez tega ne grem na internet. 8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

para! ::

HeMan je izjavil:

Lol. Tiste ki najbolj motijo reklame, tudi največ obiskujejo torrent strani. Na "legalnih" straneh je redko problem z vpadljivimi reklamami. Če pa so, pa tako zgubijo kakega bralca tu ali tam.

Sem pa vesel, da lahko quakeLive igram zastonj in da toliko ljudi igra to igro, ker je zastonj. Reklame so kul. Ko niso, greš h konkurenci ;)

Ne bo držalo. Ogromno "novičarskih" portalov prikazuje ali je prikazovalo nadležne reklame. Tudi, če mi kdo da link do strani, ne želim da se na tej strani potem odprejo reklame.

QuakeLive pa je tudi plačljiv, reklame imajo zgolj zato, ker je model na internetu tak, da večina raje gleda reklame, kot plača za storitev. Tisti, ki reklam nočejo, plačajo.

lp
Death before dishonor!

Jst ::

antonija: Si mogoče gledal dokumentarec na temo marketinga iz leta okoli 2009?

Notri so psihiatri, nevrologi, matematiki (za statistiko), kjer so razložili from grounds up, kako reklamiranje deluje. Od reklame na drevesu na pločniku, reklame tipa vsak-dan-10x-na-dan-persil, do reklam na internetu, na koncu so se pa še dotaknili Obamine kampanje, ki jo je kot prvi izvoljeni POTUS začel na internetu.

Psiholog je razlagal, kako se različno reklamiranje pozna pri naših dnevnih navadah; pri "impulse-based" nakupu.

Nevrologi in matematiki so pa razlagali, kako se ti ojačajo povezave določenih nevronov, ko neko znamko asociiraš z nečim. Recimo nemški avti - kvaliteta,... Statistiki so pa razlagali, kako imajo korporacije do dolarja natančno izračunano, koliko reklam je ravno dovolj in z nevrologi čas reklame.

Tudi tista reklama, ki ti gre najbolj na jetra in jo vidiš 10krat v eni uri na TVju je uspešna, če je pravilno narejena.

Letošnji primer: Čigume Orbit so začeli povezovati z kavo. "Ko spiješ kavo, takoj v usta eno Orbit čigumo za zdrave zobe."

Ko sem gledal ta dokumentarec, so mi bili zelo všeč real life primeri in njihova obrazložitev iz večih vidikov.


Link do dokumentarca? Nekje na IMDBju. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

nekikr ::

Daj prosim najdi. Bi si ga pogledal.

antonija ::

Nisem gledal, bi ga pa rad. Ce kdo ve naslov ali pa ima link (imdb) naj ga prosim nalepi.

Enkrat si pozorno poglej tisti reklamo, kjer na *plosk* enega geeka pade iz lufta hladilnik poln enih Kinder sladkarij. Stej kolikokrat recejo nekaj v stilu "prva stvar ki ti pade na pamet med obroki". Pa to govorijo kot en stavek, ali pa samo del stavka, mapak ponovijo pa vsaj 3x v precej kratkem reklamnem spotu.

Drugace pa tudi Derren Brown v kar nekaj svojih oddajah/serijah razlaga in tudi nazorno pokaze kako reklame delujejo in kako hitro delujejo (v Inside your mind je nekaj o tem). Ubistvu kar spooky zadeva.

A je tole ta dokumentarec? http://www.imdb.com/title/tt1333631/
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Jst ::

Tako, kot se mi je zgodilo že miljonkrat*, bom se spomnil naslova enkrat čez mesec dni, ko si bom strigel nohte ali pa bil na sprehodu s psom. :)

*Se nisem spomnim naslova, potem sem pa, ko je tema že zdavnaj zamrla, prvo iskal pravo temo, da sem dal link.


---

>Nisem gledal, bi ga pa rad. Ce kdo ve naslov ali pa ima link (imdb) naj ga prosim nalepi.

Jaz bi si ga tudi še enkrat ogledal, ker je izredno dobro narejen (po mojem mnenju); notri prikazujejo tudi fMRI posnetke pri ogledu reklam, ni bil pa blockbuster dokumentarec, ampak sem ga gledal na enem TV kanalu.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kalifornija se pripravlja na nova pravila zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
317198 (5337) Hermit Bob
»

V EU se pripravlja preiskava Amazona

Oddelek: Novice / Zasebnost
165964 (4934) tebodi
»

Amazon kaznovan zaradi zavajanja potrošnikov

Oddelek: Novice / Tožbe
258955 (6713) nekikr
»

Precenjeni Amazon posloval z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5216792 (13997) Tilen

Več podobnih tem