» »

Starejši PC, čudno, počasno delovanje.

Starejši PC, čudno, počasno delovanje.

billy ::

PC je 2.6 Ghz celeron, 845 intel čipovje, 700 mega rama.

Sistem windows XP, na novo naložen. Nalaganje sistema traja normalno hitro, cca 15 sekund, tudi bootanje PCja je normalno. Potem pa se začne dogajati nekaj zelo čudnega. Prvi program, ki se ga odpre, recimo IE, deluje OK. Če se pa gre odpret drug program, pa začne delovati celoten windows izjemno počasi. Če se recimo vse programe zapre in spet odpre, je vse spet zelo počasno. Če se windows resetirat, pa dela spet OK, ampak samo prvi program.

CPU ima res nekoliko visoko temperaturo, 60 stopinj, ampak CPU throttling je 0%. Testirano s Everest.

Disk ima cca 60MB/s prenos podatkov in okoli 10ms dostopni čas. Pri testu diska sem edino opazil, da je obremenitev CPUja visoka, okoli 20%.

Res mi ni jasno kaj bi lahko bilo, windows je na novo naložen, tudi grafični in chipset gonilniki so najnovejši.

Ideje, predlogi?

amigo_no1 ::

Preveri disk (kabel, nastavitve), verjeto dela v pio načinu.

billy ::

Pardon, pozabil omeniti. UDMA 5 je nastavljeno.

solatko ::

Windows XP, ne zapira vseh procesov sproti, ravno tako ima slabo izdelane prioritete. Glede na velikost RAM-a, se ti sistem zelo hitro zabaše.
Tvoj sistem je precej podhranjen. Na njem bi odlično tekel Milenium ali w95, XP z vsemi programi - java, adobe..., pa upočasni sistem. Pomagalo bi več RAM-a in kakšen 3,0 ali 3,2 Northwood procesor. Tudi chipset 845 ni ravno zgled, 865 ali 875, s 3,0 procesorjem in vsaj 2GB RAM-a, pa še vedno, odlično poganjajo w7 in vse potrebno, razen novejših iger.

XP + SP3 skoraj ustavijo malo švohnejši sistem, tak kot je tvoj.

Zato ti priporočam nabavo potrebnega ali zaganjanje Linux - a.
Delo krepa človeka

amigo_no1 ::

Windows XP, ne zapira vseh procesov sproti, ravno tako ima slabo izdelane prioritete.

Kadiš premočno robo stari.

Ah, daj ne nori s takimi izjavami, win me (največje MS skropucalo), lepo te prosim.Kako smo potem včasih uporabljali P3 950 Mhz na xp-jih in zraven še celo kaj koristnega naredili ??

OP
Preveri disk z orodjem proizvajalca (v dosu, full scan), lahko da imaš ravno tam par bad sektorjev:
Diagnostična orodja in reševanje podatkov s trdih diskov

Imaš kaj navito ? Bios na default.
Imaš kakšen čuden anti virusni pogram ?

Zaženi sistem v "safe mode with network support" (F8 ob zagonu) in preveri kako dela takrat.

control panel, system, advanced, performance -> settings, kako imaš nastavljeno ?


Lahko tudi da imaš kako svinjarijo gor (virusi, trojanci).

Zgodovina sprememb…

solatko ::

amigo_no1 - kadit sem prenehal, programsko in strojno opremo pa občasno še vedno spremljam. Vse je odlično delovalo na XP - SP1, vsi poznejši popravki, pa so več zahtevali od HW in zato, so stvari postale počasnejše. Brez optimizerja RAM-a, boš težko več stvari na enkrat poganjal na sistemu, kot je opisan. XP servisov večine, ki jih ne rabiš trenutno, ne ustavi sam od sebe, zato se ti ram zafila z nepotrebno navlako. Vista in w7 imata to pač drugače urejeno, zato tudi ni potrebe po novem nalaganju sistema.
Diski sami po sebi imajo z delovanjem več hkratnih programov na računalniku vpliva koliko?
Verjetno na novo naloženem sistemu nima prav dosti svinjarije, razen če ima slabo travniško verzijo.
XP, s SP1 naredi čudež v odzivnosti (problem je, ker pol stvari v iskalnikih, potem ne dela).
Delo krepa človeka

Duhec ::

Dodan spomin bi pohitril sistem, kaj več kot to žal ne moreš narediti. Povečaj edino virtual memory na ene 2GB. Disk bo pač ružil, ker manjka delovnega spomina. Odprt imej samo program ali dva.
Imaš Udma mode 5 za primarni IDE kanal nastavljenv Xpjih (gledano v Device Manager/Ide controlers) ali v Biosu ?
Se v varnem načinu z mrežno podporo tudi dogaja počasnost sistema ? (zaženi IE, igraj Pasjanso, odpri Word...).
Lahko te heca tudi kak mrežni gonilnik.
Poročaj.

amigo_no1 ::

O kakšni optimizaciji rama sanjaš ?

Vista in win 7 ravno tako uporabljata bloatware, imenovan win registry.

System restore je pa na vseh 3.


Diski sami po sebi imajo z delovanjem več hkratnih programov na računalniku vpliva koliko?

Je res full veze če imaš gor xp ali win 7, klasičen disk z ploščami bo na vseh cokla, tudi oni z ncq podporo.

Na taki kišti lahko poganjam 5 različnih browserjev brez nekega zatikanja, v vsakem odprtih 5 tabov.

Zgodovina sprememb…

billy ::

Sistem je bil naložen pred par urami, tako da niti ni AVja gor, dvomim pa, da so tudi kakšni virusi ;)

Pozabil sem na safe mode, ampak ni mi jasno, kako delajo čisto OK na začetku, potem pa kot da bi ga nekaj "zabasalo". Da je preslabi sistem tudi ni res, žlahta ima še slabšega, pa delam tam XP brez problemov.

udma 5 je v windows device manager, v biosu je na auto.

Preverim še disk za bad sektorje in se javim (čez 2 tedna, ko zmelje skozi ta stara mašinerija ;)

solatko ::

amigo_no1 - na takem sistemu, ti še film ne bo tekel brez zatikanja, če ga boš gledal na normalni resoluciji. Brovser boš pa odprl tri strani z java reklamami, pa bo vse obstalo. XP s SP1 bi mogoče delal normalno, samo nebi delal v redu FF nad 4,0, flash player nad 6,0...., skratka, odzivnost na nuli.
Lahko pa brovserje spremeni v ogled samo tekstov, potem pa bo vse delovalo hitro in tekoče, no movie, no baner...,
Tudi HDD je lahko krivec za napake, vendar ne na ta način. Internetne zadeve, bi kljub slabemu disku, morale delat tekoče. Sistem je enostavno prešvoh, za tekoče poganjanje novega HW-a. Vsaj še enkrat toliko RAM-a, bi zadeve občutno izboljšale.

billy - XP je vedno delal tekoče, na začetku, potem pa odvisno od zmogljivosti računalnika, vedno počasneje. Krivec so programi in servisi, ki delujejo v ozadju in filajo register z nepotrebno kramo.
V servisih je veljalo nepisano pravilo, da se je strankam z instaliranimi igricami in v uporabi mladostnikov, sistem ponovno inštaliral na cca 6 mesecev. Sistem praktično neodziven, odpiranje nekaj minut in več.
Po izidu Viste in pozneje w7 pa nov instal, praktično ni potreben. Malo čiščenja in optimizacije, vrne sistem v začetno, odzivno stanje.
SW pač zahteva od strojne opreme vedno več in zastareli OS, kot je XP tu ni izjema. Če imaš možnost, dodaj rame in nabavi Northwood 3,0, če dobiš na bolhi ugodno ponudbo. Na žalost, tvoj chipset ne podpira prescot CPU, katerih je za par € na bolhi kolikor hočeš (vseeno poglej katere procesorje tvoja plošča podpira), 845 je podpiral samo celeron in Nortwood (spoznaš po tem, da ima samo 512kB drugega pomnilnika, prescot pa 1MB).
Delo krepa človeka

amigo_no1 ::

Give up, takemu trolu kot je solatko pač ne moreš konkurirati ;((

d4vid ::

solatko je izjavil:

Windows XP, ne zapira vseh procesov sproti, ravno tako ima slabo izdelane prioritete. Glede na velikost RAM-a, se ti sistem zelo hitro zabaše.
Tvoj sistem je precej podhranjen. Na njem bi odlično tekel Milenium ali w95, XP z vsemi programi - java, adobe..., pa upočasni sistem. Pomagalo bi več RAM-a in kakšen 3,0 ali 3,2 Northwood procesor. Tudi chipset 845 ni ravno zgled, 865 ali 875, s 3,0 procesorjem in vsaj 2GB RAM-a, pa še vedno, odlično poganjajo w7 in vse potrebno, razen novejših iger.


Resno? Ne vem kater XP ima gor, ampak meni je deloval dobro na PII in 320MB rama, ta ga ima na voljo enkrat več, s tem, da XP ne porabi veliko. In ti mu predlagaš Millenium ali 95? Daj, no, na takem PCju mi deluje Win7, Win8 (poskusil sem release preview) pa nažalost ne, ker mi PC ne podpira execute bit disable funkcije. 95ka je stara 17 let, Millenium 13 in oba sta napisana za 16bitne mlinčke, zgornja konfiguracija pa je novejša, precej novejša. Rekel bi da iz leta 2004, 2005?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

54j0 ::

Hehe, tudi jaz močno odsvetujem karkoli starejšega od win XP, sploh na tvojem računalniku. Da zaključimo brez komplikacij, imaš že rama več, kot ga podpirajo win 9x/ME, ampak to je samo vrh kupa razlogov, da ne uporabljaš win 9x/ME. Nisi zelo podrobno opisal problema, ampak recimo, da ti disk sumljivo "melje", ko opaziš, da odzivnost pada... To lahko pomeni, da bo ta disk počasi crknil. Drugo mi zaenkrat ne pade na pamet, ker praviš, da imaš sveže nameščen sistem in bi moralo vse delovati tip top s tvojo konfiguracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 54j0 ()

energetik ::

Če ti na začetku po inštalaciji dela lepo, je edina varianta, da se ti takoj namesti kakšen črv, ali pa namestiš kakšne driverje oz. softver, ki ti začne blokirati cel sistem.
Na takem HW bi morali XPji teči čisto lepo hitro. Seveda dokler ne odpreš npr. 24kur z miljoni reklam in filmčkov, kjer bo ozko grlo procesor.

billy ::

Sama instalacija XP je trajala cca 1h15min, s quick format načinom. OS je bil windows XP home, SP1. Po instalaciji XP je zaradi manjkajočega grafičnega in chipset driverja vse skupaj delovalo bolj klavrno, a ko sem driverje instaliral deluje OK.

Potem sem preizkusil delovanje, odprem IE in deluje OK, in grem instalirat SP3...kar je trajalo cca pol ure, pa se ni premakno za procent. Dam cancel namestitvi SP3, resetiram, in ponovno poženem....nato pa deluje b.p. in se zaključi tam nekje po 45min, tisto kar sem prej čakal pol ure, je bilo sedaj narejeno v par minutah.

Začuda disk ne melje, vsaj lučke ni videt, je pa hudo visoka poraba CPUja. Je možno, da zaradi visoke temperature CPU deluje počasneje, čeprav mi recimo Everest sploh ne izpiše da prihaja do Throtlinga?

Kaj če dam win7 gor, glede na to da se gre za intel chipset in intel onboard grafično, problemov s driverji naj ne bi bilo, ne?

energetik ::

Verjetno zafrkneš, ker prekineš namestitev SP3. Pusti na miru, da inštalira. Ali pa ga z N-lite že pred namestitvijo XPjev vključi na inštalacijski CD. Tako ne bo treba nobenega čakanja.
Zahteve za Win7 so 1GB RAM. Ne bo zalaufala inštalacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

_Stupid_ ::

Si smem sposodit temo? Če ne, prosim admina, da prestavi v drugo temo.

Moj problem je podobn temu, ki ga ima uporabnik billy, le da je mašina novejša in windows 7 namest win xp.

Konfiguracija:
CPU Type DualCore Intel Core 2 Duo E6420, 1600 MHz (6 x 267)
Motherboard Name MSI P35 Neo3 (MS-7395) (4 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Motherboard Chipset Intel Bearlake P35
System Memory 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
3D Accelerator ATI Radeon HD 4850 (RV770)
Disk Drive WDC WD3200AAKS-00G3A0 ATA Device (298 GB, IDE)

OS Name Microsoft Windows 7 Ultimate

Situacija:
Pred časom je bla odzivnost računalnika občutno boljša, vendar se v zadnjem času sistem izgublja odzivnost in v določenih primerih začne štopat. Primer: pred časom sem na isti konfiguraciji lahko istočasno poganjal opero in imel odprtih par zavihkov na youtube in predvajal pesem, pa še par ostalih zavihkov je bilo odprtih, imel sem vklopljen skype, msn ob enem pa igral fifo 12. Vse tekoče, muzika se je na youtube normalno predvajala, fifa je tekla gladko brez nobenega zatikanja. Ko sm med igranjem dal pavzo in šel v opero, da dam drugo pesm al kaj naredim na računalniku je stvar delala normalno. Zdej pa je situacija čist drugačna. Če imam odprto opero in en zavihek na youtube, kjer predvajam kako pesm in fifo mi začne fifa štopat in muzika prekinja, procesor pa je na 100%. Včasih se celo zgodi da, če imam vklopljeno samo fifo ta ne dela tekoče. Pa tudi, če samo na operi odprem neki zavihkov, mi začne delat počas, sploh če je kak youtube vklopljen al pa 24ur.com. Vglavnem, stvar je ratala občutno prepočasna.

In zato se mi postavlja vprašanje kaj naredit? Format ne pomaga. Tudi po nekaj mesečni uporabi ne pomaga nobeno pucanje sistema z ccleanerjem, defrag, iskanje in popravljanje slabih sektorjev na disku(od windowsa orodje), ... Ima kdo idejo kaj lahko naredim?

Sam sumim procesor, ker zmeraj ga nabije tja k 100%, tudi ko mi windows oceni sistem je ta najslabše ocenjen z 4.4 (CPU 4.4, ram 5.1, grafika 7.1, grafika za igre 7.1, disk 5,9). Tudi temperatura proceosorja je nakm sumljivo visoka:(CPU 75 °C (167 °F) | CPU #1 / Core 1 77 °C (171 °F) | CPU #1 / Core #2 77 °C (171 °F)) Moram ga mal spucat in zamenjat pasto spodaj.

Vglavnem, zanima me kaj bi mi svetovali, da naredim, da bo sistem delal tako kot mora. Če je treba kaka nadgradnja me zanima kako bi najceneje zrihtal, da bi bil računalnik spodobno hitr, ker neke hude mašine ne potrebujem. Igr razn fife 12 ne igram, HD filme mi predvaja tudi ta sistem, programriam lohk, ostalo pa je sam še brskanje...

solatko ::

Očisti hladilnik procesorja, zamenjaj termalno pasto, spihaj celoten sistem.
Delo krepa človeka

billy ::

Pa je za počasno delovanje sistema lahko krivo pregrevanje CPUja? Koliko je meni znano, se enostavno sistem ugasne/resetira, če pride do kritične temperature jedra, nisem pa še slišal, da bi bližanje tej temperaturi pomenilo počasnejše delovanje sistema...

No, bom tudi jaz spucal sistem in ponovno namestil pasto.

Blinder ::

+procesor navij
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

opeter ::

Po mojem pa je kriv disk ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

billy ::

Kako pa naj testiram, če je kriv disk?

Namreč novi stanejo tam 100 eur, kar je več kot je vreden celoten PC in ne bi rad menjal kar tako..."na pamet".

Testiram sem z Everestom, prenos podatkov in random dostop. S čem drugim še naj?

bluefish ::

chkdsk c: /r

amigo_no1 ::

billy ::

Imam UBCD, tam so tudi neki diagnostični programi, disk je pa WD, nek star ko svet model, 40GB.

Bodo UBCD diagnostična orodja OK? Gor bi naj bil Western Digital Data Lifeguard Tools in pa Western Digital Diagnostics (DLGDIAG) 5.04f

opeter ::

Navsezadnje lahko kupiš tudi 2,5" disk ...

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Cene od 50 € naprej ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

billy ::

Zanimivo...

Iz mašine sem vzel eno ram palčko, 256MB, pustil sem 512MB in sedaj deluje zadovoljivo.

Sploh mi ni jasno, kako vezo bi naj to imeli.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 8 na starejšem računalniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
515905 (4960) solatko
»

Kateri windows naložiti na netbook? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5611142 (10099) toblak
»

računalnik med igranjem igric šteka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
1057219 (5826) klkkkkkkkkkk
»

hitrost procesorja - obdelava videa

Oddelek: Pomoč in nasveti
293089 (2636) xteakwondox
»

Windows 7 beta hitrejša od Viste, XP (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
26926264 (13738) koyotee

Več podobnih tem