» »

Inženir Povprečna plača

Inženir Povprečna plača

««
9 / 9
»
»»

nejc_nejc ::

Kar se znanja tice, nikoli nisem, tudi v tujini, izkusil blokade informacij. Ponavadi moraš kljub izmenjanim "postopkovnim" navodilom, predhodno sprobat. Še potem te nese... Opažam, da je to en od redkih fohov, kjer je majhno področje skrivnosti, kaksne recepture oziroma neki novhav materijali..... pri masineriji so pa itak uvajalne ure....
Da projektanti komunicirajo z izvedbo, je itak nujno, oziroma si sami luknjo koplejo, ce ne.?

Minion1994 ::

helpme je izjavil:

Zdravo.

Delam kot inženir v gradbeništvu (izobrazba VI/2, 2 leti izkušenj na tem področju) na večmilijonskih projektih, na mestu kjer je zahtevana natančnost, osredotočenost in odgovornost. Dela se v vročini, mrazu, snegu in dežju. Občasno tudi sobote in nedelje. Velikokrat "nosim delo" tudi domov, da zadeve lahko tečejo nemoteno naslednji dan. Se zgodi, da doma službenih zadev sploh ne morem odmisliti. Skratka, delovno mesto kjer bi človek pričakoval solidno plačo na vse našteto.

Realnost je osnovna plača 1700€ bruto (+ dodatki na osnovo, ki so smešni). Trenutno me "drži pokonci" samo še moja dobra volja in želja po izkušnjah.

Vem, da vse to na srednji in dolgi rok nikamor ne pelje. Zanima me kakšno plačo imete vi v gradbeništvu.

Lp.



Pozdravljen,

tudi sam sem gradbeni inženir na začetku kariere (2 leti izkušenj, če odštejem tisto kar sem delal med faksom in na črno). Začel sem preko študentskega dela, kjer sem dobil borih 5€/uro, po 3/4 leta so me zaposlili in mi ponudili malo več kot je tvoj trenutni bruto dohodek. V dobrem letu sem prilezel na neto plačo v višini tvoje bruto plače. Delam pa v operativi, kjer je redko 8 urni delovnik, zaposlen sem pri večjem privatnem podjetju, kjer se izvjajo milijonski posli. Kolikor mi je znano, so največje plače ravno v operativi (se pa načeloma tudi največ dela).

Te pa čisto razumem, ko govoriš o nošenju dela domov in delom me vikendi. Sam sem bil na istem na začetku, sem se gnal, delal neprestano, bil pod stresom, tako da sem nakoncu "pregorel" in sem imel veliko zdravstvenih težav (sem bi že pred tem da bi menjal poklic). Sedaj sem to (končno) uredil in sem tudi postavil neke meje (koliko delam, kdaj se oglašam na telefon,...). Me pa poklic veseli, mi je zanimiv, vem pa da mi manjka še vsaj 10 let delovnih izkušenj da bom kaj znal, ker je gradbeništvo res zeloooo široko področje.

Uglavnem...da se daleč priti, vendar je treba delati in biti iznajdljiv, najbolj od vsega pa te mora delo veseliti! Prav tako ti priporočam, da si postaviš neke meje (kot sem si jih jaz), da nakoncu ne pregoriš. Se da tudi v operativi najti delovno mesto, kjer ne delaš petke in svetke, je pa res da je na začetku kariere to dosti težje (glede na trenutne razmere v gradbeništvu, ko je dela veliko in primanjkuje ljudi, tudi mi z manj izkušnjami takoj dobimo drugo službo). So mi drugje ponujali že več, vendar sem tukaj (zaenkrat) zadovoljen.

Vanadium ::

Kakor je rekel Minion meje postavit, nehat domov delo nosit, ker boš sigurno boš pregorel (kot vodja projektov sem cca. 3 leta delal po 16 ur na dan minimalno od pon-pet, ob sobotah vsaj 8 ur na dan, ob nedeljah od 4-8 ur, res je pa, da je bilo vse zelo dobro plačano ampak se je poznalo na zdravju, živcih, družbenem življenju, ipd... danes nikoli več nebi šel to delat, res je pa da sem pa bil takrat cca. 13 let mlajši kot sedaj) predvsem pa ne se pustit kupit z raznimi kvazi "bonbončki", meni ko je en potencialni šef/direktor rekel ves ponosen in da ga dobesedno citiram: veste, vam damo še služebeni mobitel pa prenosni računalnik, ampak da razumete gremo vam toliko na roko in vam dovolimo to uporabljat tudi za privat namene, to pa ni kar tako ane. Ko sem to slišal sem mislil, da bom v nezavest padel, ker je budala mislila da me bo kupila z laptopom za 800€ in mobilno naročnino za 15€ pričakovali so pa več kot 8 ur na dan inputa za 2000€ bruto. Dejansko takoj, ko sem uspel dojet kako nebulozo je izustil sem se takoj ustal in sem samo vprašal če smo zaključili z razgovorom in model v šoku vpraša kaj je pa narobe, da ima on še vprašanja ipd... in mu serviram to o teh 500€ in 15€ na mesec in da če mislijo, da se grem sužnje lastništvo se moti, ter da v taki firmi kjer nadrejeni mislijo, da so osnovna delovna orodja oh in ah bonitete ne mislim delat... Skratka katastrofa...

mertseger ::

Vsi smo bili enkrat v tem da je treba meje pri delu postavit, tudi sam 4 leta nazaj. Prej ko to ugotoviš bolje za tvoje zdravje ker tega ti firma ne bo nikoli povrnila niti plačala. Res je bilo napredovanje v tistih letih na strokovnem področju hitro ampak dostikrat mogoče niti ne vredno.

nejc_nejc ::

Fantje
Domov nosit delo. Ok, nek obracun do jutri..500 listov, pa še to, ker nisi sproti delal.

Problem tega "delo domov", je realno, nepoznavanje vrstnega reda in predcasne priprave. Vkljucuje plane, azuriranje, GK z vso ropotijo, TE-ce ga delate, narocila dnevna tedenska razni dopisi....
Dostikrat je bolje iti na siht v soboto ter brez telefonov resiti zadeve v krajsem casu kot vsak dan popoldan.
Dal skozi in vecina nas, samo to sedaj, ko gledam nazaj
pomeni,
ponavljam, neobvladanje situacije, redosleda ter s tem povezano, predvidevanja zapletov pri izvedbi glede na popise, slabe projekte, menstruacije politikov ter narocnikov ter posledicno zahtevke in anekse. Zajema nepoznavanja vkljucevanja komercijale, nabave...marsikdo se nepotrebno jebe z nekimi cenami, zakar so drugi itd. itd.

Po dveh letih, ste ze ocenili, kdo je "kerlc", naj vas vpelje pomaga, potem je lazje.

Koristi dobro poznavanje excela ter VBAja, ki ti olajsa ponavljajoce operacije. Naucite se ACAD, postavljajte realna in ekzaktna vprasanja nadzoru in projektantom...profitirate par dni.....

Sem ze mal tecen ampak to je to.
Ko boste doloceno podrocje obvladali ter boste po moznosti edini ali redki je cisto druga slika.

Kot je ze nekdo rekel zgoraj, samo gasa in stvari se bodo postavile na pravo mesto.

hace ::

Zadnjih par postov zelo dobro napisanih.
Tudi sam sem študiral na FGG, vendar so me od dela v gradbeništvu odvrnili komentarji kolegov in znancev, ki so imeli podobne izkušnje kot jih berem zgoraj. Zaradi kup drugega znanja sem si službo potem našel v strojniških vodah, najprej kot načrtovalec/razvojnik, sedaj pa vodim R&D oddelek.

Tudi sicer imam z nošenjem dela domov nekaj podobnih izkušenj kot zgoraj. Prej ko se tega rešiš, tem bolje.
Takrat se sicer nisem pretirano pritoževal, bil sem malo mlajši, brez otrok in imel sem plačano vsako naduro (!)... ampak na koncu res izpade tako, kot je napisal nejc_nejc:

nejc_nejc je izjavil:

...samo to sedaj, ko gledam nazaj pomeni, ponavljam, neobvladanje situacije, redosleda ter s tem povezano, predvidevanja zapletov pri izvedbi glede na popise, slabe projekte, menstruacije politikov ter narocnikov ter posledicno zahtevke in anekse. Zajema nepoznavanja vkljucevanja komercijale, nabave...marsikdo se nepotrebno jebe z nekimi cenami, zakar so drugi itd. itd...


Velja za marsikatero inženirsko branžo..

cebelar123 ::

Na kratko v 90% dobiš povprečno slovensko plačo v osnovi.

dope1337 ::

cebelar123 je izjavil:

Na kratko v 90% dobiš povprečno slovensko plačo v osnovi.


Ne zelim biti nesramen, vendar si v 90% na zacetku kaj vec niti ne zasluzijo - pa si niti niso sami krivi.

Kriv je predvsem bolonski sistem izobrazevanja, ki jih izstreli na trzisce bose in nage. V trenutku, ko je potrebna interakcija z ostalimi izvajalci je megla, da ne omenim on-site azurnega resevanja problemov, do katerih vedno prihaja. Sej vsi vemo, da so roki najvecji sovraznik in nas veckrat prisili v improvizacijo taksne in drugacne sorte. Sploh pa v danasnjih casih, ko so dostavni toki zeljenih materialov nocna mora vsakega, ki nacrtuje - je potrebno velikokrat prilagoditi resitev materialom, ki so na voljo.

Long story short - manjka kilometrina. Vcasih so to resevali bolje. Dober primer je avstrijski/nemski model “hoohe fach schule” al ka ze imajo, ki je ekvivalent nasi visoki, le da imajo 3/4 casa prakso v realnem sektorju. Tam se med procesom solanja naredi boljsa selekcija.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

kuall ::

tako je dope. šola je bullshit.

Magic1 ::

Bolonjski je super, samo večina bi mora po prvi stopnji it v gospodarstvo delat. Šele potem nadaljevat, tisto kar sploh rabi. V realnost pa študira še drugo stopnjo, po možnost tega sploh rabil ne bo, tako da ne bo imel pojma v službi. Mislil pa bo da je bog in batina.
Jaz sem imel srečo in zadel smer, samo odnesel sem pa zgolj le osnove, ki so potrebne za realno delo. Samo so te dobre osnove poskrbele, da se je naprednejše znanje zelo hitro nabiralo.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

nejc_nejc ::

Takojsna uporabnos po faksu je bila tudi pred boloncem enaka. Vse je odvisno od posameznika ter ekipe v katero pade, v vecini primerov.

Sicer pa imamo, sedaj kreditne točke, ki so marsikoga zbrcale, kdor ni migal z mozgani.

Se bodo pa cez desetletje izrodile.

Zgodovina sprememb…

Olajuwon ::

Da, z bolonjez izobrazbo 6/2 ne moreš na strokovni (Pooblaščen inženir), lahko pa vseeno greš za vodjo del. Če visiš na gradbišču je to dovolj (če seveda te to veseli). Se pa strinjam, da če nimaš magisterija, si sedaj kr močno omejen. Drugače v gradbeništvu se da pridet do visoke plače, ampak ne v par letih. Je taka branža, v kateri se da precej šušmarit in če si iznajdljiv lahko dobro živiš.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Raptor F16 ::

Nocloud je izjavil:

Živjo,

zanima me koliko znaša povprečna plača inženirja v Sloveniji (npr. inženir elektrotehnike, informatike, itd.)

Moj brat bo aprila diplomiral iz telekomunikacij (VI. stopnja). Zanima me kakšno plačo lahko pričakuje kot začetnik?

Lep večer


Če je šel študirat za inženirja zarad denarja ti lahko zdaj takoj povem da se je zajebal. Če bi mu bilo keč ciljat na čim bolj plačano bi lohk šel za ekonomista. Inženirski faks te sicer nauči razmišljat inovativno ampak tudi poslušno in upogljivo.

Če bo iz tega pridobljenega znanja lahko ustanovil podjetje ali se lažje specializiral za ožje področje potem načeloma ni meja.

Sicer pa naj pričakuje nekaj povprečnega okoli 1200 neto za začetek. Inženir začetnik / pripravnik je glede na odgovornost in vložen trud eden najslabše plačanihpoklicov. Ogromno inputa za neko žalost od plače, ki je primerljiva normalno plačanemu špediterju ki vozi kombi.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

Olajuwon ::

Izbris

Raptor F16 je izjavil:

Nocloud je izjavil:

Živjo,

zanima me koliko znaša povprečna plača inženirja v Sloveniji (npr. inženir elektrotehnike, informatike, itd.)

Moj brat bo aprila diplomiral iz telekomunikacij (VI. stopnja). Zanima me kakšno plačo lahko pričakuje kot začetnik?

Lep večer


Če je šel študirat za inženirja zarad denarja ti lahko zdaj takoj povem da se je zajebal. Če bi mu bilo keč ciljat na čim bolj plačano bi lohk šel za ekonomista. Inženirski faks te sicer nauči razmišljat inovativno ampak tudi poslušno in upogljivo.

Če bo iz tega pridobljenega znanja lahko ustanovil podjetje ali se lažje specializiral za ožje področje potem načeloma ni meja.

Sicer pa naj pričakuje nekaj povprečnega okoli 1200 neto za začetek. Inženir začetnik / pripravnik je glede na odgovornost in vložen trud eden najslabše plačanihpoklicov. Ogromno inputa za neko žalost od plače, ki je primerljiva normalno plačanemu špediterju ki vozi kombi.


Velika večina ekonomistov je dokaj slabo plačanih. Se pa strinjam, da price performance razmerje (razmerje vloženi trud v znanje/plača) je boljši kot v inženirskih strokah.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

hace ::

Zase se spomnim, da sem imel takrat kot začetnik plačo definirano z [1,4 × minimalna plača] plus malica. Potnih stroškov nisem dobil zaradi bližine. Ni bilo za se hvalit...

Boomerang ::

Napram nekaterim drugim poklicem, inženirski poklic ni čisto nič posebnega.

Povprečen diplomant FE/FRI-ja je moral vložiti kar nekaj truda, da je sploh prilezel do konca fakultete. Da obiskuješ predavanja, vaje in opraviš vse zahtevane naloge in seminarske, še ne pomeni, da boš samo s tem tekom študija pridobil dovolj znanja. Če že med študijem nisi imel študentskega dela in naredil kakšen lastni projekt, boš po koncu študija moral pokazat kar velik vložek truda, da boš za povprečnega delodajalca sploh zanimiv. Prvo leto je plača ali minimalna ali pa malo nad minimalcem. Da napreduješ, moraš biti stalno v koraku s časom in tudi izven delovnega časa spremljati področje. Če popolnoma zamenjaš področje (npr. prej php programer, potem bolj v hardware) si skoraj na začetku - ponovno uvajanje in temu primerna plača. Večina zaposlitev pa zahteva dosegljivost tudi izven rednega delovnega časa in občasne delovne vikende.

Na drugi strani recimo poklic učitelja v osnovni šoli: Zahtevan je sicer magisterij, vendar študijski program ni zahteven - če vesto opravljaš svoje obveznosti, narediš letnike brez problema in še veliko prostega časa ti ostane. Nekoliko težje je dobiti prvo zaposlitev, vendar je prva plača 1100€ ali celo več. Če vodiš še kakšne interesne dejavnosti, opraviš kakšno dodatno izobraževanje/tečaj, lahko hitro presežeš 1500€. Poučevanje v šoli nikoli ne traja 8 ur - ponavadi je pouk nekje 5-6 ur, poln delovni čas (8 ur) pa nabereš z raznimi pripravami. Ampak saj vemo, kako je s tem - ti imaš priprave prvo leto ali dve in če si material skrbno spravljaš, ti pride prav še naslednja leta (beri: poštevanka je bila enaka pred 10. leti kot letos). Vikendi so prosti, če pa že imaš delo, je to ponavadi popravljanje kakšnih kontrolnih nalog itd.

Še en primer: Znanka je diplomirala iz ekonomije, zaposlena pa je nekje pri znani zavarovalnici. Vsak drugi mesec je na kakšnem izletu ali potovanju, vozi kar drag avto in kar lepo živi na veliki nogi. Večina njenih vrstnikov s končanim FE/FRI ne zasluži toliko.

Inženir se (morda) lahko s svojo plačo pohvali po 10-ih letih izkušenj. Začetne plače pa res niso nevemkaj.

secops ::

Boomerang je izjavil:


Prvo leto je plača ali minimalna ali pa malo nad minimalcem.


Moje izkušnje so drugačne, ponavadi je prva plača študenta, ki se zaposli kot developer tam med 2000 in 2500 bruto. Številka potem s prvimi nekaj leti tudi precej zraste, plače okoli 4500 bruto so povsem dosegljive do 30 leta.


Boomerang je izjavil:


Inženir se (morda) lahko s svojo plačo pohvali po 10-ih letih izkušenj. Začetne plače pa res niso nevemkaj.


Ravno obratno, developer se lahko pohvali s plačo v prvih 5-10 letih, nato pa ga ujamejo in prehitijo zdravniki in odvetniki in verjetno še kdo, ki ima na začetku slabo plačo in se ta izboljša šele po kar nekaj letih.

Je pa res kar si napisal, da se mora developer konstatno učit nove tehnologije, zato pa je tudi tako velik turnover tam pri 35-40 letih, kjer precej developerjev zasede middle ali top managerske pozicije.

Matevz96 ::

inženir != programer = developer
#hooldthedoor

Boomerang ::

secops je izjavil:

Boomerang je izjavil:


Prvo leto je plača ali minimalna ali pa malo nad minimalcem.


Moje izkušnje so drugačne, ponavadi je prva plača študenta, ki se zaposli kot developer tam med 2000 in 2500 bruto. Številka potem s prvimi nekaj leti tudi precej zraste, plače okoli 4500 bruto so povsem dosegljive do 30 leta.


Kar opisuješ ni nujno inženir. Programer oz. developer si lahko tudi z nedokončano srednjo šolo, saj za tak poklic izobrazba običajno ni zahtevana.
Jaz ti pa govorim o delovnem mestu, kjer je tvoj naziv v podjetju "inženir tega pa tega" in se zahteva vsaj 6. stopnja izobrazbe tehnične stroke.

Pa ko sva že pri programiranju: Med študijem (10 let nazaj) sem nekaj časa tudi sam programiral. Z nekaj malega mentorstva sem kot študent imel urno postavko 5,50 €/h (mesečno sem zaslužil okoli 900 €). Tudi kolega, ki se je takrat že izkušen redno zaposlil pri znanem slovenskem podjetju je začel z nekaj več kot 800 € neto plače. Verjetno bi se našel še kak podoben primer. Sem prištej svoje podatke pa izračunaj povprečje.

dope1337 ::

Tudi sam sem bil pred 10 leti student, in roko na srce, so bile razmere na trgu dela v Sloveniji porazne napram danasnjim - zaenkrat. Takrat je mrgolelo pseudo-sposobnih studentov, ki so bili pripravljeni delati, tudi za mizerne place, samo da so se nabrale izkusnje. Dandanes se cherry picking dogaja iz strani deloiskalcev, namesto delodajalcev - zna se kmalu obrniti.

Osebno sem takrat med studijem, po poletnem izpitnem roku, izpisal fax, dvignil knjigo, odsel delat v tujino za par mescev, vpisal fax v septembru in nadaljeval solanje v oktobru. Dandanes taksna taktika ni smiselna, saj so delovni pogoji ter placa zadostni.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()
««
9 / 9
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iskra Mehanizmi Brnik plače (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7414513 (1490) McBoby
»

Koliko plače za vodjo proizvodnje? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18233565 (8173) solatko
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10425311 (20677) Mato989

Več podobnih tem