» »

Kakšna je vaša plača?

Kakšna je vaša plača?

««
10 / 13
»»

technolog ::

innerspace je izjavil:

Prej bi rekel da je hlepenje za denarjem lastnost nekega ozkoglednega cloveka, potencialnega butla.
Poglej Trumpa, recimo.


Ja, predsednika najveličastnejše države na planetu, katerega se bodo ljudje spominjali še stoletja v prihodnosti. Tebe po smrti nihče niti povohal več ne bo, če sem iskren. Mislim, da imaš kompas malo narobe naravnan. Kakšno je kislo grozdje?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

če bi bile elite tako neumne, zakaj pa imajo denar, za katerim se vsi pehamo?
Eni so ga podedovali (ali prišli na dober položaj zaradi nepotizma (ali klientelizma ali kakšne druge koruptivne oblike napredovanja), ne zaradi svojih sposobnosti). Drugi si upajo tako ali drugače goljufati. Tretji so imeli samo srečo, da so bili na pravem mestu ob pravem času. Nekateri so ga pa res prislužili s svojo pametjo oziroma delom.

Dejstvo pa je, da smo večinoma vsi bolj ali manj enaki. Kar ti postane jasno, ko se kateri od tvojih znancev ali prijateljev ali sorodnikov povzpne med "elito".

Za preboj med elito je (če odštejemo nepoštene načine), precej bolj kot pamet pomembna ambicioznost. Nekaterim je to pač cilj, h kateremu se pehajo, ne glede na to, koliko so dejansko sposobni. Pri čemer ločimo dve obliki ambicioznih ljudi - tiste, ki se zavedajo svojih sposobnosti, in tiste, ki se jih ne. Ti drugi običajno pridejo dlje, ker se ne ustrašijo odgovornosti (oziroma bolje rečeno, se je sploh ne zavedajo). Na koncu pridejo na položaj, za katerega niso sposobni. Od sistema je potem odvisno, ali na tem položaju ostanejo (in morda celo napredujejo, če je na delu negativna selekcija), ali odletijo. In koliko škode pri tem naredijo.

maco-maco ::

Kaj?

technolog ::

Pozitivna korelacija med premožnostjo in pridnostjo in vztrajnostjo je prav gotovo večja kot med inteligenco in premožnostjo.

korenje3 ::

danes so slovenski bogataši predvsem tisti, ki so od samostojnosti slovenije bili na čelu raznih podjetij in so v času privatiziranja namenili večji del svoje plače za nakup delnic. veliko podjetij je imelo kolektivno organiziran nakup delnic podjetja v katerem delajo, ne samo vodstveni del podjetja.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

innerspace ::

Tehnolog, kateri kompas je pravilno naravnan?
Me resno zanima po cem bo Trump ostal ljudem v spominu. Moje osebne ambicije in mindset so precej beyond kapitalizem, tako da ne mi tle o kislem grozdju. Mogoce bom pa folku ostal v spominu kot Trumpov morilec? Ker zaradi place si me ne bo ziher noben zapomnil, kot tudi nikogar od sodelujocih v temi.

Ampak ta debata je ze precej mimo od naslova teme.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

technolog ::

No, če ne drugega je trump napisal prek 10 knjig, ki bodo za večno - 99.9% populacije pa je problem zjutraj iz postle vstat.

V spominu bo ostal kot eden izmed predsednikov ZDA.

Moje osebne ambicije in mindset so precej beyond kapitalizem,


do tell.

Okapi ::

V spominu bo ostal kot eden izmed predsednikov ZDA.
Upajmo da samo po tem.>:D

maco-maco ::

No, najbrž jih niti ni sam napisal, itak pa so v stilu Smiljan Mori ali Winfrey Oprah.
Kaj?

mitoess ::

korenje3 je izjavil:

mitoess je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

mitoess je izjavil:

Ne predstavljat tujino kot čisto zlato.
Če samo pogledamo Švico, ki se tu izpostavlja.
Normalno stanovanje za enega? 1000 +
Zavarovanje? Za enega mesečno 500 + (s tem, da se plačuje še posebej vsak obisk zdravniku, zobozdravnik sploh ni krit in te pride plomba eno ledvico ... )
Hrana? 400 + mesečno za enega
Prevoz? Javni prevoz 100+ mesečno (da o avtu ne govorimo)
Naš RTV? okoli 500
Da ne govorimo o kakšni pijači zunaj, ali restavraciji .... za vrtce in varuške pa gre ena plača.


Švica je draga, daj raje Nemčijo, Avstrijo.

Res je, Švica je draga, ampak po izkušnjah v obeh državah so plače tam-tam, če upoštevamo še življenjske stroške. Prednost tujine vidim v tem, da se da fajn prišparati, če se živi zelo skromno. Če pa želiš imeti enak življenjski standard v Sloveniji ali pa Nem/Švi, se mi zdi, da si na koncu na istem.


moji bratranci delajo v avstriji, nemčiji in švici. v vseh državah je najem stanovanja ~60-100m2 okrog 400 do 600EUR. plače pa x2, v švici x4. en dela kot gradbenik v avstriji za 2200EUR/mesec, delavnik je pa 8 ur oz 7 v petek.

da se prišparat predvsem na storitvenih dejavnostih, ker so tam pač dražje, materialni stroški so pa celo cenejši.

Saj se hecaš ne? :)
stanovanje 100 m2 za 600€? Ja, v sanjah mogoče. V Švici če dobiš študentsko sobo, ki si jo deliš s 5 drugimi za ta denar si bog ;) plače v Švici pa so x4, če ne več ;)

vostok_1 ::

Well...to be fair...na popolnoma pošten način je res težko uspeti. Namreč državo ne briga kaj preveč, da podjetja imajo težke in dobre čase in te nategujejo tudi, ko morda ti bi lahko uspel potencialen breaktrough.
Dejansko je točno, identično, isto kot mafija. Pridejo redno v določenem obdobju in zahtevajo od tebe denar. V kakšnem stanju si, kaj se dogaja itd. jih ne briga. Če ne sodeluješ ti potopijo glavo v vrelo olje ie. izvršbo ali kaj hujšega.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

jype ::

vostok_1> Dejansko je točno, identično, isto kot mafija. Pridejo redno v določenem obdobju in zahtevajo od tebe denar. V kakšnem stanju si, kaj se dogaja itd. jih ne briga. Če ne sodeluješ ti potopijo glavo v vrelo olje ie. izvršbo ali kaj hujšega.

To ni res. A si se že kdaj poskušal kaj dogovoriti s FURS? Bi bil presenečen, kako ti znajo jit na roko, če posluješ pregledno in razložiš, kaj potrebuješ - moraš pa razumeti tudi njihovo skepso, glede na to da je v Sloveniji nategovanje države nacionalni šport.

trenerkar ::

gruntfürmich je izjavil:

innerspace je izjavil:

Nekje je Jype krasno napisal(ne vem v kateri temi in ne dobesedno) da so "elite" lih tako zabite kot vsak povprecnez, morda se bolj. Oziroma, da ni nobene elite ampak v povprecju predvsem bedaki.

to je seveda zapisal ker je zafrustriran nad lastno neinteligenco in neinteligenco somišljenikov, kateri izvajajo negativno selekcijo.
če bi bile elite tako neumne, zakaj pa imajo denar, za katerim se vsi pehamo? in zakaj so bedaki vedno brez denarja?
seveda obstajajo izjeme, ampak pri zadevi ki je edina merodajna za izvajanje pozitivne selekcije, govorit da je to brez veze, je samo komunistično-idiotistična propaganda.

Machete je izjavil:

Invictus je izjavil:

In ja, denar je vse, če nisi še prisesan na mamičinih joških.


Patetično. Super ga je met, ampak če crkneš osamljen ali zgaran ali hiraš bolan, ti kaj dosti ne koristi. Samo moja 2 centa. Gledam jaz dobesedne milionarje (ne forumske) v poznih letih kako je denar vse. Velika večina se jih vrača h koreninam. Najraje se ustavijo v oštariji s popolnoma preprostimi sosedi, znanci, sami si pridelujejo solato in klobase, sekajo drva zase itd.. Iz mercedesov sedlajo na toyote itd.. Spuščajo posle, ker jim preprosto več začne pomenit čas za vnuke, kot še več denarja. Svojih mulcev pa itak niso videli odrasti.. Tako da jih večina v poznem obdobju, ko ura začne tiktakat bolj naglas, kar dobro nakaže kaj jim je res pomembno. Sicer ne želim zvenet kot basen, ampak morš bit res opran, da samo hlastaš za kešom na račun vsega in kogarkoli.

očitno ne gledaš pravih miljonarjev: http://www.primorske.si/Plus/Sobota/Por...
“Tisti, ki so res zelo bogati, so običajno skromni in prijazni. Najtežje je z onimi, ki pridejo sem in se pretvarjajo, da sodijo v elito...”


Elita je elita ravno zaradi tega, ker se nižji sloji pehajo za denarjem in verjamejo v njihovo pravljico. Elita je elita, ker jim mi to priznavamo.
Prav tako je pojem negativna/pozitivna selekcija izmišljen in naravnost smešen. Obstaja samo selekcija.

trenerkar ::

Pojem pozitivna/negativna selekcija pa uporabljajo tisti ki evolucije ne razumejo najbolje in jo hkrati uporabljajo za dokazovanje svojega stališča.

krneki0001 ::

Ta pojem uporabljajo samo tisti, ki ne razumejo pojma selekcija.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: trenerkar ()

trenerkar ::

Pozitivna/negativna selekcija v evolucijskem smislu seveda.

Invictus ::

jype je izjavil:

vostok_1> Dejansko je točno, identično, isto kot mafija. Pridejo redno v določenem obdobju in zahtevajo od tebe denar. V kakšnem stanju si, kaj se dogaja itd. jih ne briga. Če ne sodeluješ ti potopijo glavo v vrelo olje ie. izvršbo ali kaj hujšega.

To ni res. A si se že kdaj poskušal kaj dogovoriti s FURS? Bi bil presenečen, kako ti znajo jit na roko, če posluješ pregledno in razložiš, kaj potrebuješ - moraš pa razumeti tudi njihovo skepso, glede na to da je v Sloveniji nategovanje države nacionalni šport.

FURS je "nesramen" samo, če ga ignoriraš. če sodeluješ, te ščasoma naučijo vsega kar je potrebno za neproblematično poslovanje podjetja in davčno birokracijo. Sicer neradi, ker vedno težijo z računovodjo, ampak se da...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Egidij88 ::

Je tukaj kdo, ki zasluži manj kot jurja in je šel živeti na svoje, samski in kredit? How's life?

Okapi ::

Selekcija (po slovensko izbor, ali izbiranje), je osnova evolucije. Recimo domače živali in kulturne rastline so primer delovanja negativne selekcije (s stališča narave). V naravi same ne morejo več preživeti. Odrasli psi imajo recimo možgane na ravni volčjih mladičev (glede na velikost živali imajo psi tretjino manjše možgane od volkov).

Tako da negativna selekcija je čisto pravi izraz, če nekdo ne napreduje zato, ker je bolj sposoben za opravljanje svoje funkcije, ampak ker se zna bolje prilizovati šefom. V pse so se spremenili tisti volkovi, ki so se znali bolje prilizovati ljudem, ne tisti, ki so znali bolje preživeti v naravi.

opeter ::

Lepa analiza. Pa mislim, da si celo zadel žebelj na glavo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

trenerkar ::

Okapi je izjavil:

Selekcija (po slovensko izbor, ali izbiranje), je osnova evolucije. Recimo domače živali in kulturne rastline so primer delovanja negativne selekcije (s stališča narave). V naravi same ne morejo več preživeti. Odrasli psi imajo recimo možgane na ravni volčjih mladičev (glede na velikost živali imajo psi tretjino manjše možgane od volkov).

Tako da negativna selekcija je čisto pravi izraz, če nekdo ne napreduje zato, ker je bolj sposoben za opravljanje svoje funkcije, ampak ker se zna bolje prilizovati šefom. V pse so se spremenili tisti volkovi, ki so se znali bolje prilizovati ljudem, ne tisti, ki so znali bolje preživeti v naravi.

Spremenilo se je njihovo okolje oni pa so le prilagodili. V vsakem primeru pa s tem dolgoročno izgubljajo prilagoditev na staro okolje.
Kje je meja med naravo in umetnim?

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Krepko od teme ste zašli.
|HP EliteBook|R5 6650U|

trenerkar ::

Okapi je izjavil:


Tako da negativna selekcija je čisto pravi izraz, če nekdo ne napreduje zato, ker je bolj sposoben za opravljanje svoje funkcije, ampak ker se zna bolje prilizovati šefom.

Pojem negativne selekcije uporabljaš, ker ne razumeš dobro evolucije in misliš, da je "previlna" smer evolucije človeka v smeri ki jo opisuješ. Vsako odstopanje od tvoje željene smeri pa opisuješ s pojmom negativne selekcije....

Okapi ::

Evolucijo razumem neprimerno bolje od tebe (ki je očitno sploh ne), in pravilna smer za izbor direktorja neke javne ustanove bi morala biti taka, da na to mesto pride najsposobnejši za opravljanje funkcije, ne najsposobnejši za napredovanje v javni upravi.

innerspace ::

@do tell
Kapitalizem je sredstvo, ne cilj.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

gruntfürmich ::

trenerkar je izjavil:

Pojem pozitivna/negativna selekcija pa uporabljajo tisti ki evolucije ne razumejo najbolje in jo hkrati uporabljajo za dokazovanje svojega stališča.

nasprotno. pojem pozitivna/negativna selekcija uporabljajo tisti, ki se zavedajo trenutne situacije (recimo konkretno v sloveniji) in razumejo zakaj je do nje prišlo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bambam20 ::

Egidij88 je izjavil:

Je tukaj kdo, ki zasluži manj kot jurja in je šel živeti na svoje, samski in kredit? How's life?



Pač nimaš 60.000€ kredita, ker ga ne moreš imet.

LP.

MasterTade ::

Heh ja veliko sreče z odplačevanjem takega kredita

opeter ::

Egidij88 je izjavil:

Je tukaj kdo, ki zasluži manj kot jurja in je šel živeti na svoje, samski in kredit? How's life?


Kako legalno sploh dobiš kredit, če nimaš redne zaposlitve, kaj šele rednih prihodkov?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

RockyS ::

Izobrazba: SŠ
Delovno mesto: full stack (php,c# (winforms), mysql,mssql, sass etc))
Delovne izkušnje: 4 leta
Plača: cca 1100 neto

Egidij88 ::

opeter je izjavil:

Egidij88 je izjavil:

Je tukaj kdo, ki zasluži manj kot jurja in je šel živeti na svoje, samski in kredit? How's life?


Kako legalno sploh dobiš kredit, če nimaš redne zaposlitve, kaj šele rednih prihodkov?


Sem redno zaposlen.

MasterTade ::

Samsko življenje je težje kot če imaš še nekoga, razen če zaslužiš dovolj da pokriješ stroške + nekaj prišparaš

Jerry000 ::

MasterTade je izjavil:

Samsko življenje je težje kot če imaš še nekoga, razen če zaslužiš dovolj da pokriješ stroške + nekaj prišparaš

Tole je pa dost odvisno ;)

Lion29 ::

Jerry000 je izjavil:

MasterTade je izjavil:

Samsko življenje je težje kot če imaš še nekoga, razen če zaslužiš dovolj da pokriješ stroške + nekaj prišparaš

Tole je pa dost odvisno ;)



v vecini ne... razen ce nimas otrok... in ce imas ze svoje stanovanje kot samski
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Bud_Bundy ::

^^enostavna računica pove, da je dvema lažje kot enemu, ker si marsikaj lahko delita(kopalnico, avto, taveliko pakengo hrane, pralni stroj...)
te prednosti bi se morali nekoliko omiliti v kakšnem samskem domu, kjer si to deliš s tujci(sicer malo bedno)

Ampak Jeryooo je najbrž mislil na "na ljubi mir":D

Zgodovina sprememb…

Darko! ::

Okapi je izjavil:

Evolucijo razumem neprimerno bolje od tebe (ki je očitno sploh ne), in pravilna smer za izbor direktorja neke javne ustanove bi morala biti taka, da na to mesto pride najsposobnejši za opravljanje funkcije, ne najsposobnejši za napredovanje v javni upravi.


Se popolnoma strinjam.

Strokovna sposobnost opravljanja neke funkcije je nekaj popolnoma drugega kot sposobnost na to funkcijo prit.

Gre za stvari kot npr. za različne "vrste" inteligence.

krneki0001 ::

Pa sej to je znano;
Tisti, ki dela, dela napake, zato ne more plezat na višje stolčke.
Tisti, ki ne dela, napak ne dela in ima čas razmišljat kako bo zagovarjal svoje nedelo in kako bo prilezel stolček višje. In taki potem v javni upravi lezejo na stolčke. Seveda, ko do stolčka pride, je dosegel svojo stopnjo nesposobnosti in tam ostane celo življenje.

jype ::

Okapi nima pojma o evoluciji.

Populacija psov narašča, populacija volkov pa upada, kar jasno kaže, da obstaja izključno selekcija. To, da si Okapi domišlja, da so večji možgani boljši, jasno kaže na njegovo popolno nerazumevanje evolucije.

Rok Woot ::

opeter je izjavil:

Egidij88 je izjavil:

Je tukaj kdo, ki zasluži manj kot jurja in je šel živeti na svoje, samski in kredit? How's life?


Kako legalno sploh dobiš kredit, če nimaš redne zaposlitve, kaj šele rednih prihodkov?


Imaš velike redne dohodke, ampak nisi zaposlen. Legalnost pa nima dosti veze, saj je to odločitev banke ...

Še Trump ga je dobil, ko ni bil zaposlen niti ni dal nič pod hipoteko, kolikor mi je znano, ne da se mi pa zdej iskat.

Jaz sem tudi dobil Viso pri 19-ih pa bi tudi načeloma rabil biti redno zaposlen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

Rok Woot ::

bambam20 je izjavil:

Egidij88 je izjavil:

Je tukaj kdo, ki zasluži manj kot jurja in je šel živeti na svoje, samski in kredit? How's life?



Pač nimaš 60.000€ kredita, ker ga ne moreš imet.

LP.


Lahko narediš osebni bankrot :) Par let ne morš met avta pa bajte, pol pa normalno naprej.

krneki0001 ::

Osebni stečaj ne izniči dolgov.

korenje3 ::

z osebnim stečajem lahko odpišejo dolgove.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Invictus ::

Mislim, da si 5 let pod strogim nadzorom, brez opravilne sposobnosti. Kar preprosto pomeni da zase ne moreš podpisati ničesar, vse podpisuje tvoj stečajni upravitelj.

Ni ravno keks...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

krneki0001 ::

Če je dolžnikovo premoženje premajhno za poplačilo vseh dolgov, dolžnik ni prost teh obveznosti. Upniki lahko te obveznosti uveljavljajo tudi po koncu stečajnega postopka.

avani ::

Čisto iz firbca - kakšno plačo bi si pa želeli imeti? Kolikšna je vaša idealna plača?

Moj cilj je npr. priti na 50.000€ bruto do 2020. Upam da mi rata čimprej

krneki0001 ::

Idealne plače ni. Ko dosežeš svoj "ideal", hočeš še več.

jype ::

To ni vedno res.

SuperVeloce ::

Ponavadi ti prvi miljonček marsikaj spremeni, potem pa je itak že vseeno :))
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

next3steps ::

avani je izjavil:

Čisto iz firbca - kakšno plačo bi si pa želeli imeti? Kolikšna je vaša idealna plača?

Moj cilj je npr. priti na 50.000€ bruto do 2020. Upam da mi rata čimprej

Nimam idealne plače. Le idealna dejanja/delo. Ko pridem tako daleč, bom delo opravljal na pol zastonj.

krneki0001 ::

jype je izjavil:

To ni vedno res.


Res je, moraš si postavit neko mejo. Ampak kje je ta meja?

Si zadaš cilj 50.000 bruto na leto. In ugotoviš, da je to nekje 27.000 neto. Od tega samo za vrtec enega otroka plačaš 12x377€, torej 4500, potem si porihtaš hišo in plačuješ večji obrok kredita in ugotoviš, da ti na koncu ostane 1000€ na mesec, s katerim moraš hrano in položnice plačat. Pa še nič si v bistvu ne privoščiš.

Pa si spet rečeš, da boš v naslednjih letih pa 100k bruto zaslužil. Res jih zaslužiš, pa ugotoviš da je hiša premajhna, da bi bilo dobro imet dražji in večji avto, da so počitnice sedaj ne več 500€ za kampiranje, ampak 7500 po osebi za tiste 3 tedne, ker greš na cookove otoke,....

Pa to govorim iz prve roke.
««
10 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Sava Kranj ponuja za delavce 800 evrov bruto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12321320 (18047) BigWhale
»

DOHODNINA 2017, inženirji potegnili kratko... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10528216 (22197) St235
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12530833 (27808) Matko
»

Regres, prevoz, malica - smisel? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15831411 (26495) Invictus
»

[Delovna razmerja]Neto znesek na pogodbi za redno delovno razmerje za nedolocen cas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7422253 (19706) St235

Več podobnih tem