» »

Kaj pa retencija pisemskih pošiljk?

Kaj pa retencija pisemskih pošiljk?

vir: BBC
BBC - Ena od bolj zanimivih stranskih določb v predlagani novi britanski retencijski zakonodaji zahteva tudi evidentiranje podatkov o klasični pošti (snail mail), ne zgolj o novodobnih elektronskih komunikacijah, h katerim naj bi se sicer v vedno večji meri obračali teroristi in kriminalci britanski državljani. Državni Royal Mail in ostali ponudniki pisemske in paketne dostave bodo primorani k evidentiranju in hranjenju vsega na zunanji strani pošiljk, se pravi, imena in naslova pošiljatelja in prejemnika, datuma na znamki, teže in drugih karakteristik pošiljke. Pri razglednicah in dopisnicah bodo morali po naravi stvari zabeležiti tudi vsebino.

Problem pri tem je, da se javnost, sploh malce starejša in z izkušnjami iz hladne vojne, bistveno bolje zaveda koncepta nedotakljivosti pisemske korespondence kot pa elektronskih komunikacij, ker slednje še niso v tolikšni meri ponotranjene. Zavedajo se, da vohljanje okoli njihovih pisem pomeni odločen korak v policijsko državo. Notranje ministrstvo je bilo zato primorano izdati pojasnilo, da bi dostop to teh podatkov "prišel v poštev v zelo majhnem številu primerov" in da "pravzaprav nimajo načrtov za hranjenje teh podatkov", "čeprav si pa puščajo to opcijo odprto". Kar se tiče vsebine dopisnic pa salomonsko odgovarjajo, da bi ločevanje "prometnih podatkov in vsebine" prepustili "poštni službi". Če spomnimo, mislijo z novim predlogom zbirati zgolj prometne podatke, ki so "čisto nekaj drugega kot podatki o vsebini komunikacije, za katere je še vedno potrebno dobiti nalog sodišča".

Takšno razmišljanje je seveda skrajno neodgovorno. Nepridipravi bodo ob najavi, da se snail mail ne evidentira, takoj preklopili s skajpanja in facebookanja nazaj na pisma in se s tem izognili nadzoru svoje komunikacije. Teroristi bodo lahko mirno koordinirali svoja dejanja, pedofili mirno izmenjevali svoje gradivo, če naštejemo samo najbolj akutne primere. Policija bo ostala v temi, storilci neodkriti, žrtve kaznivih dejanj nezaščiteni, če citiramo besede notranje ministrice Mayeve. In to samo zato, ker je javnost bistveno bolj občutljiva na tajnost fizične pošte, ker pač dobro razume, kaj je v igri, medtem ko gre pri elektronskih komunikacijah očitno za "povsem nenevaren poseg". Neresnost najvišje stopnje, ki si je resna država nikakor ne more privoščiti.

Seveda je prej obratno. Elektronske komunikacije so zaradi lahkote, enostavnosti, cenenosti in vseprisotnosti bistveno bolj prepletene v naše življenje kot pisemska pošta. Obenem so opremljene še z lokacijsko informacijo in že v digitalni obliki, se pravi, primerne za takojšnjo obdelavo in analizo. Potencial za nadzor in cenzuro je temu primerno toliko večji. To dejstvo je treba vedno imeti v mislih in od državnih organov zahtevati omejevanje dostopa do njih, tako kot se v normalnih režimih pač spodobi.

11 komentarjev

lambda ::

He who gives up freedom for safety deserves neither.

Ampak tem verjetno ne gre niti za varnost, so drugi interesi na delu ...

71GA ::

Katastrofa. Pa to je praktično nemogoče vse evidentirat. Kaj se grejo? Paranoja?

sprasujem ::

Kaj bo treba pisat z nevidnim črnilom?
Ena zanimivost:
http://www.dnevnik.si/novice/neverjetno...

Zgodovina sprememb…

bosmla ::

Limonin sok, ali pa soda 8-)

TheRiddle ::

71GA je izjavil:

Katastrofa. Pa to je praktično nemogoče vse evidentirat. Kaj se grejo? Paranoja?

Nope, totalen nadzor nad državljani.

sprasujem je izjavil:

Kaj bo treba pisat z nevidnim črnilom?

Ne samo to, treba bo razvit še kakšen nov šifrirni sistem

bosmla je izjavil:

Limonin sok, ali pa soda 8-)

Principa sode ne poznam, pri limoni je pa potrebna le toplotna obdelava, kar pa pri tem vremenu, ko pošta čepi v nabiralniku in čaka na posrednika, ne bo problem.
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

Tamius Han ::

sprasujem je izjavil:

Kaj bo treba pisat z nevidnim črnilom?


Pa Tolkienove pisave bi se bilo tudi dobro naučiti ter jih tudi nekoliko prilagoditi...
http://www.omniglot.com/writing/tengwar...

Zgodovina sprememb…

antonija ::

lambda je izjavil:

He who gives up freedom for safety deserves neither.

...and will loose both.

Tocen citat je pa tole:
They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
- Benjamin Franklin


Ampak poanta ostaja ista: Ko se folk odrece kaksni osnovni svobodi (doloceni doolgo casa nazaj s prekleto dobrim razlogom) zaradi malce bolj intenzivne poltiicne propagande iz strani vladajoce opcije, jim bo tista navidezna varnost (pedofili, teroristi in pirati) pomagala glih toliko, da ko bojo naslednjic prekrizali strene kaksnemu drzavniku z malo vec vezami bo cel hudic.

Starejsa populacija se tega se prekleto dobro spomni, mladici se pa obnasajo kot da je svet zacel obstajat 2 meseca pred njihovo puberteto...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Redorange ::

Pošta je tajna! Vpogled v njo (če nisi ti naslovnik) imaš samo s sodniškim nalogom. tudi če policaj ustavi poštarski avto/motor nima nobene pravice gledat za koga in kaka pošta je. Tukaj kršijo zakon da je veselje.

bosmla ::

pa potrebna le toplotna obdelava, kar pa pri tem vremenu, ko pošta čepi v nabiralniku in čaka na posrednika, ne bo problem

rabis krepko preko 100OC
aha soda (jedilna) ti je isto zmesas z vodo pa pises - se pa ce se prav spomnil lepo filtriran limonin sok lepse obnese (se da uporabit tudi v nalivnem peresu)...

Iatromantis ::

Poročila se gleda zato, da te je strah. Strah ne nudi odpora.

jype ::

Redorange> Pošta je tajna!

Še en naivnež.

Pošto se kriptira, pol pa naj berejo, če želijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12532503 (24902) poweroff
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830175 (26517) FrizzleFry
»

Hramba podatkov 2.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11644938 (38039) m0LN4r
»

Nov članek: Mnenje: Konec interneta kot ga poznamo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
10014541 (10260) PaX_MaN
»

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8410739 (8717) poweroff

Več podobnih tem