»

Okrogla miza o odvisnosti od elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Svet za elektronske komunikacije Republike Slovenije (SEK-RS) organizira okroglo mizo z naslovom Elektronske komunikacije v sodobni družbi - "odvisnost" od elektronskih komunikacij, ki bo potekala v ponedeljek, 20. 5. 2019, ob 19.00 na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko (Večna pot 113, Ljubljana). Na okrogli mizi se bodo pogovarjali gostje Jaka Erker (ravnatelj Gimnazije Šentvid), Miha Kramli (Center za zdravljenje odvisnosti, ZD Nova Gorica), Dan Podjed (Inštitut za slovensko narodopisje, ZRC SAZU) in Alja Isakovič (Artesia.si).

Govorili bodo o posledicah razvoja tehnologije in infrastrukture, zaradi česar je danes večina elektronske komunikacije preko mobilnih naprav. Spraševali se bodo, kakšne posledice imajo mobilne naprave kot naš intimen spremljevalec in kako vplivajo na družbo. To povzroča namreč tudi težave, s katerimi se srečujejo pedagogi in drugi. Ali elektronske naprave...

4 komentarji

Hekerji d.o.o. izven darkweba in forumov najraje komunicirajo prek Skypa

vir: ZDNet
ZDNet - Svet digitalnega kriminala vse bolj spominja na ustaljene prakse v legalnem poslovnem svetu. V večini primerov gre za skupine visoko usposobljenih ljudi z različnimi znanji (razvijalci zlonamerne kode, spammerji, specialisti za finančne transakcije… ), ki skupaj sodelujejo na veliko različnih projektih. In seveda morajo med seboj komunicirati.

»Forumi so srce in ožilje ekonomije digitalnega kriminala.« Tako so zapisali pri analitični hiši Flashpoint, ki je včeraj izdala analizo komunikacije digitalnih kriminalcev. Raziskava je sicer trajala štiri leta. V njej avtorji ugotavljajo, da so forumi, predvsem na temni strani interneta, še vedno steber komunikacije...

13 komentarjev

Ameriški policisti predlagajo 2-letno retencijo SMS-ov

vir: CNet
CNet - Tokrat ne govorimo o prometnih podatkih (kdo pošilja komu, kdaj, od kod), ampak kar o vsebini: ameriško združenje policijskih služb v večjih mestih je zveznemu Kongresu predlagalo sprejem retencije vsebine kratkih sporočil (SMS-ov) za obdobje 2 let. Novo bazo utemeljujejo z abstraktno trditvijo, da je "vsebina sporočil velikokrat ključna za izvedbo policijske preiskave", zato tudi toliko bolj bolita nered in lenoba operaterjev, ki vsebino in tudi prometne podatke brišejo prehitro, ter predvsem neenotno. Ne samo, da se do SMS-ov zlikovcev ne da priti, nekateri zlikovci so še posebej...

13 komentarjev

Kaj pa retencija pisemskih pošiljk?

vir: BBC
BBC - Ena od bolj zanimivih stranskih določb v predlagani novi britanski retencijski zakonodaji zahteva tudi evidentiranje podatkov o klasični pošti (snail mail), ne zgolj o novodobnih elektronskih komunikacijah, h katerim naj bi se sicer v vedno večji meri obračali teroristi in kriminalci britanski državljani. Državni Royal Mail in ostali ponudniki pisemske in paketne dostave bodo primorani k evidentiranju in hranjenju vsega na zunanji strani pošiljk, se pravi, imena in naslova pošiljatelja in prejemnika, datuma na znamki, teže in drugih karakteristik pošiljke. Pri razglednicah in dopisnicah bodo morali po naravi stvari zabeležiti tudi vsebino.

Problem pri tem je, da se javnost, sploh malce starejša in z izkušnjami iz hladne vojne, bistveno bolje zaveda koncepta...

11 komentarjev

Britanci širijo retencijo prometnih podatkov na internetne storitve

Nedolžni se nimamo česa bati, a kdo je nedolžen in kdo kriv, pa lahko presodi le vlada, seveda po predhodnem skrbnem pregledu vseh.

vir: The Globe and Mail
Slo-Tech - Britanska vlada je sinoči razgrnila sveži predlog zakona o hrambi prometnih podatkov (ti. Draft Communications Data Bill, pdf, 123 strani), ki določa, kaj vse od naše spletne aktivnosti bodo morali ponudniki interneta hraniti v prihodnje.

Kot se izkaže, bo za skromno ceno 1.8 milijarde funtov javnega denarja policiji in nekaterim drugim javnim organom na podlagi interne avtorizacije (torej brez odredbe sodišča) za obdobje 1 leta za nazaj na voljo vsi prometni podatki (kdo, komu, kdaj) okoli rabe emaila, brskalniške zgodovine, hipnega sporočanja in seveda aktivnosti na socialnih omrežjih.

Notranja ministrica Theresa May v spremni besedi pravi, da imajo tovrstni prometni podatki na področju fiksne...

6 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev

Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Omejevanje določenih storitev je operaterjem omogočalo prodajo sicer nekonkurenčnih in dragih paketov, na škodo uporabnika.

vir: cellphonesignal.com
Bits of Freedom - Nizozemski parlament je včeraj z novelo zakona o elektronskih komunikacijah kot prvi v Evropi uzakonil nevtralnost interneta (ti. net neutrality) za ponudnike širokopasovnega interneta, poroča njihova nevladna organizacija Bits of Freedom.

Zakon po novem prepoveduje omejevanje ali upočasnjevanje prenosa za posamezne ali vse uporabnike (traffic shaping), razen v primeru, ko je to nujno potrebno za preprečevanje preobremenjenost omrežja (congestion), če za to izrecno prosi uporabnik, npr. v primeru DDOS napada nanj, oz. če operaterju to iz tega ali onega razloga naloži sodišče. Ekplicitno je prepovedano draženje ali oblikovanje omejenih paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth...

32 komentarjev

Minister Mate o nadzoru telekomunikacij

Slo-Tech - Včeraj (14. 7. 2005) je notranji minister Dragutin Mate v oddaji Odmevi na TV Slovenija govoril o hranjenju telekomunikacijskih podatkov.

V oddaji je izrazil mnenje, da hranjenje prometnih podatkov ne pomeni kršenja pravic posameznikov, pozabil pa je poudariti, da pri tem zagotovo gre za poseg v informacijsko zasebnost posameznikov. Poleg tega kritiki hrambe prometnih podatkov izpostavljajo načelno vprašanje beleženja osebnih podatkov oseb, ki niso ničesar osumljene ob dejstvu, da je mogoče te podatke kdaj kasneje uporabiti v postopku proti njim. Taka oblika nadzora nad posamezniki, ki niso ničesar osumljeni, po mnenju nekaterih kritikov vodi v kriminalizacijo nedolžnih posameznikov. O tem seveda notranji minister ni govoril.

Kakorkoli že, njegov nastop je pomemben zaradi nečesa drugega. Minister Mate je namreč govoril tudi o tem, da slovenski operaterji že danes hranijo prometne podatke, čeprav EU ukrep obveznega hranjenja prometnih podatkov šele pripravlja.

Minister Mate je...

25 komentarjev