» »

Star router (D-link 624+) in padanje povezave

Star router (D-link 624+) in padanje povezave

dr.Akula ::

Pozdravljeni.

Imam sledeč problem: Pred kratkim smo v hišo dobili optično povezavo (20/20). Iz modema gre povezava na router (D-link 624+), od tam pa so s kabli povezane 4 naprave (2 namizna računalnika z Windows 7, 1 laptop z Windows XP in televizija).
Moja opažanja do sedaj so takšna, da povezava pade zaradi aktivnosti na moje računalniku (win 7). Prvič je padla, ko sem inštaliral Virtualbox in ko se je inštalacija dokončala, se je na ikoni za mrežo pokazal rumeni trikotnik, prav tako pa je internet neha delovati na vseh drugih napravah. Drugič je padla, ko sem zagnal Steam in ekrat, ko sem zagnal igro iz Steama. Spet je padla danes, ko se je en torrent v uTorrentu končal in se je začel konektati drugi v čakalni vrsti. Rešitev za padlo povezavo je, da router izklopim iz modema, moj računalnik za minutko preklopim v modem, toliko da se skonekta (povezava direktno iz modema deluje ves čas, btw) in potem nazaj. Danes, ko je povezava padla sem probal isti postopek s kablom od laptopa in povezava je bila še vedno down. Ko sem to naredil z mojim kablom, je bilo spet v redu.

Moje vprašanje tukaj je, če je možno da povezava pade, ker je router že rahlo zastarel in ga določeni zahtevki enostavno zmedejo (potihem upam, da je to, ker bi bil najlažje rešljiv problem)?
Prejšnja povezava, ki smo jo imeli je šla po telefonski liniji in takrat je bil le en računalnik priklopljen na router preko kabla, ostala dva sta bila preko brezžične povezave (med drugim tudi moj). Sedaj je brezžična povezava onemogočena.
Za info: routerju je določen statičen IP od ISPja, dhcp je vključen.

Upam, da bo kdo znal pomagati ali dati kakšen nasvet. Če sem še kakšne pomembne informacije pozabil napisati prosim povejte in jih pripišem.
ni podatka

dr.Akula ::

Res nobeden nič ne ve? Pravkar je povezava spet padla, ko sem zagnal Steam igro (MW3 multiplayer).
ni podatka

tony1 ::

Router je router in IPv4 je približno enak že dve desetletji...

Možnosti je več:
a) router nima toliko throughputa, da bi zmogel routanje in NATanje 20 mega povezave
b) še bolj verjetno: računalniki v LANu ustvarijo preveč sočasnih sej (connectionov), kar routerju zafila RAM in nato se, v najslabšem primeru, obesi.

Testiraj zadevo tako, da odklopiš vse računalnike razen enega in prižgi ping nekam v internet (recimo: ping 193.2.1.66 -t). Ter glej, koliko bo izgube. Za optično internetno povezavo bi moralo biti nekje pri 99% v najslabšem primeru.

Če bo vse OK, poskusi še test s speedtestom.net, in nato šele s priklopom po vrsti ostalih računalnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

dr.Akula ::

S pingom je bilo takole:

 pingtest

pingtest


 cmd ping

cmd ping

ni podatka

tony1 ::

In če to ponoviš z vsakim računalnikom posebej, je enako? Če priključiš vse računalnike hkrati, pa povezava pada? Verjetno routerju zmanjka rama zaradi prevelikega števila sočasnih sej... To lahko preizkusiš tudi tako, da računalnike priključiš hkrati na modem (ta ti bo dodelil, mislim da največ dva hkratna dinamična IPja)...

Potem bi bila rešitev en boljši router, recimo TP-link 1043ND... Poskusi prej še s kakšnim drugim routerjem, ali pa na netu poskusi poiskati tovarniške specifikacije zmogljivosti D-linkovega routerja...

dr.Akula ::

Na modem ne morem priklopiti več kot en računalnik, ker so ostali trije izhodi za televizijo.

Sem se drugače že odločil za zamenjavo routerja in sicer se odločam med Asus RT-N56U in Linksys E3200. Sicer sem videl tudi tvoj predlog za TP-link 1043ND, ampak če že menjam eno tako stvar bi želel da je nekoliko bolj pri vrhu ;D
ni podatka

d4vid ::

Maš ruter kdaj flashan? če ne, poskusi dat gor DDWRT ali kaj podobnega (OpenWRT..., polno je tega), kar gre gor. Drugače pa sem sam za Linksysa (mam WRT54GL, ki je za mojo linijo zakon, za druge ne vem), ampak vzemi N model, omenjen E3200 je. Ampak daj dovolj denarja (nad 60€), ker sem imel N model za 40 € Canyon znamke, pred tem pa rabljenega USRobotics. In moram reči, da sem bil z rabljenim USRoboticsom bolj zadovolje, obešala sta se pa oba.
Zdajšnji Linksys mi drži mesec in pol brez restarta na Tomato firmwaru, pa sem vsak dan pregledal nekaj epizod prek wirelessa (iz laptopa na HTPC), pa se joče obesit.

Aja, če boš menjal, za koliko prodaš D-Linka? Zmanjkalo mi je stvari, ki bi jih lahko flashal, sam še pralni stroj je original pa hladilnik (se bojim da bi začel gret namesto hladit) :)
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1774548579 (770) Lonsarg
»

TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
813167111 (32004) hojnikb
»

Kateri ROUTER za cim večjo hitrostjo prenosa (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7020897 (15098) broken/link
»

Kateri router do 40-50 eur? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10117291 (14467) BlaY0

Več podobnih tem