» »

Twitter prodal arhiv twittov

Twitter prodal arhiv twittov

Failwhale - najslavnejša žival na Twittru

vir: Wikipedia
Slo-Tech -
Popularna spletna stran preko katere milijoni uporabnikov z vsega sveta dnevno pošiljajo nepregledne količine sporočil, je podjetju DataSift iz Velike Britanije prodala dostop do arhiva uporabniških sporočil, ki sega od januarja 2010 do letos.

Še do nedavnega je veljalo, da je odvisno od načina, dostop do minulih sporočil omejen na zadnjih 7 dni, 30 dni ali 3200 sporočil, kar se je spremenilo v torek, ko so pri DataSiftu obelodanili svoj nakup dveh let arhivov in dostop do celotnega toka podatkov, ki ga pri Twittru imenujejo "firehose". Zagotavljajo tudi, da zasebnih sporočil, zasebnih računov in izbrisanih sporočil ne bodo beležili. Dostop do podatkov bo na voljo proti plačilu, cene bodo oblikovane glede na potrebe naročnika, za vstopni paket namenjen posameznikom pa želijo 1000 USD.

Twitter svojim skoraj 300 milijonom uporabnikov storitve ne zaračunava, zaradi česar so se mnogi spraševali, kako sploh služijo denar. Prodaja starih twittov je eden izmed načinov, vendar so se ga tokrat poslužili prvič. Glavni vir prihodkov pred tem je bilo oglaševanje, ki naj bi po nekaterih ocenah letos prineslo dobrih 250 milijonov USD.

Najavo o prodaji podatkov so seveda opazili tudi zagovorniki zasebnosti. Ti so svojo pozornost do sedaj usmerjali predvsem na Google in Facebook, saj naj bi po mnnenju mnogih preveč prosto razpolagala s podatki uporabnikov. Njihovo pozornost si je sedaj zaslužil tudi Twitter. Glavni argument zagovornikov zasebnosti je ravno nedostopnost starih twittov, na podlagi česar naj bi nekateri uporabniki verjeli v zasebnost svojih preteklih twittov. Dodatno pa se počutijo izdane, ker je bil njihov tok zavesti prodan in bo uporabljen za še več prodaj ter profita. Zagovornikom se pridružuje tudi slovenska informacijska pooblaščenka, ki jo skrbi, da bodo na prodaj tudi dejanski osebni podatki, za nakup katerih bi si v Sloveniji nakopali sveto jezo Informacijske pooblaščenke..

Pri Twittru so na mnenje javnosti že pripravljeni in v svoji izjavi o zasebnosti uporabnike obveščajo o tem, da so njihovi javni podatki vidni vsem. Prav tako so bili ti podatki od leta 2009 do poletja 2011 na voljo tudi med iskalnimi rezultati v Googlu.

Po ocenah Tima Barkerja, direktorja marketinga podjetja DataSift, naj bi uporabniki dnevno ustvarili več kot 250 milijonov sporočil, v katerih poleg do 140 znakov vsebine najdemo še lokacijo uporabnika in čas sporočila. Vse te podatke pri DataSiftu dodatno opremijo s podatki o dosegu posameznika, kar ocenjuje Klout, mnenjsko analizo, oceno spola uporabnika in jezik sporočila. Podatke naj bi željno pričakovalo že več kot tisoč marketinških podjetij, saj je iz twittov moč dobiti dober vpogled v mnenje uporabnikov, predvsem o odnosu do blagovnih znamk, posla, finančnih trgov ali različnih novic.

V kolikor želite preveriti zmogljivosti DataSifta, so v zameno za registracijo in uporabniške podatke pripravljeni ponuditi za 10$ izkušnje na svoji storitvi. Sestaviti si je moč lasten podatkovni tok, ga filtrirati po ključnih besedah v twittu ali opisu uporabnika, retweetih, odgovorih določenemu avtorju ... Za hiter vpogled, pa je tukaj na voljo tudi tok twittov iz Slovenije, z oceno spola, jezika, mnenja (sentiment) in vpliva kot ga ocenjujo pri Kloutu.

3 komentarji

Redorange ::

Nam berejo sporočila, nam poberejo cel tel. imenik, nam gledajo slike, prodajajo naše komentarje,...
What is next?

ps: sej to so skoraj kot novice o baterijah:))

BALAST ::

Še malo pa nam bodo kradli kisik in ga prodajali kot CO2.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

PARTyZAN ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PARTyZAN ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Twitter fotke niso v javni lasti

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
3517097 (14783) ahac
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (2)

Oddelek: Novice / NWO
2316215 (14068) retsom
»

Twitter uresničil napovedi, močno zaostril pogoje za uporabo platforme

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
115632 (4103) Jst
»

'Girls around me' letel iz AppStora, Foursquara (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5819763 (16443) MrStein

Več podobnih tem