» »

Uporaba Facebooka in SMS-ov povezana s slabšimi ocenami

Uporaba Facebooka in SMS-ov povezana s slabšimi ocenami

Slo-Tech - Če se vam zdi, da moderni način življenja, v katerem se različne elektronske naprave in drugi moteči dražljaji neprestano ponavljajo oziroma oglašajo ter rušijo zbranost in onemogočajo poglobljeno ukvarjanje s problemi ali pa zgolj branje daljših odstavkov, kvarno vpliva na vaše kognitivne sposobnosti, niste edini. Pri znak je že, če ste imeli težave z branjem prve povedi v tem besedilu. O neprilagojenosti človeških možganov na opravljanje več stvari hkrati (večopravilnost) in posledicah modernega načina komuniciranja smo na naši strani že večkrat obširno pisali. Znano je, da internet in informacijska družba po eni strani prilagajata možgane na hitro odločanje in filtriranje informacij, a po drugi strani večopravilnost krni koncentracijo. Neželena posledica je, da opravljanje več nalog hkrati pomeni, da jih opravimo precej slabše - pojavi se problem konstantne delne pozornosti. Enako so dokazali večkrat in v več neodvisnih poizkusih, saj so ugotovili, da dve nalogi še nekako zmoremo kombinirati, več pa nikakor ne - zato se tudi najraje odločamo med dvema in ne več možnostmi. Stranski produkt tovrstnih raziskav je potrditev ljudske resnice, da branje koristi.

Najopaznejši moteči elementi pri koncentraciji so elektronska pošta, socialna omrežja in mobilni telefon. Ta teden so bili v Computers & Education objavljeni rezultati nove študije (članek je dosegljiv z univerzitetnih računalnikov), v kateri so raziskovali vpliv uporabe socialnih omrežij na uspeh pri maturi. Predhodne raziskave so nakazovale, da obstoji negativna korelacija med časom na Facebooku in oceno pri maturi. Nadaljevanje raziskave na vzorcu 1.624 študentov je pokazalo, da obstoji izrazita negativna korelacija med uporabo socialnih omrežij ali SMS-sporočil in šolskimi ocenami. Zanimivo je, da ostali načini komuniciranja in informacijske tehnologije ocen ne znižujejo.

Avtorja pojasnjujeta rezultate z znanim dejstvom, da so možgani zelo slabi pri sledenju in analiziranju več hkratnih tokov podatkov. Še tako na videz neškodljivo ravnanje, kot je odprt zavihek s Facebookom v ozadju med učenjem, znižuje učinkovitost. Po drugi strani enkratno iskanje informacij na Googlu ne vpliva na zbranost, saj gre za dejanje z jasno definiranim začetkom in ciljem, kar za Facebook ali pomenke ne moremo ravno trditi. Možgani se zato ne moremo povsem posvetiti eni nalogi, kar vpliva na učinkovitost.

98 komentarjev

«
1
2

Looooooka ::

Cool.Zdej lahko tale url uporabljam kot izgovor zakaj ne berem smsov :D

vesolc ::

všeč mi je prvi del članka, k nazorno pove kaj se dogaja že dlje časa...upam, da se čimveč folka tega zaveda...kr ratujemo zombieland :)

Ramon dekers ::

tale članek je prekleto resničen. Ljudje berejo samo še na FB in 24 ur. Mladina od 14 dalje pa itak samo smsi in fb. Kaj bo iz njih pri 30 in več...đezus. Tole bi lahko opredelili kot moderna droga. Dobra tržna niša bo kmalu; zdravljenje od Fejsbooka.

Not bad>:D

madmitch ::

Mene bolj skrbi to, da mularija ni več sposobna lastnega razmišljanja in sklepanja, kar je z zgoraj napisanim verjetno zelo povezano. Za vsak pasji drek je treba leteti na net gledat, v vsaki debati hočejo URL potrditev...
Enostavno jih veliko nima več svojega mnenja, tisti, ki so ga zmožni sestaviti pa postajajo opinion makerji, kar jih avtomatično in nezavedno postavlja za male liderje. To mentalno razslojevanje je mogoče še bolj grozljivo od tistega finančnega, čeprav sta obe povezani.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Ramon dekers ::

kdo pa si ne želi butastega naroda? Čim manj razmišljaj in čim več se zabavaj tako bomo "mi" lahko mislili namesto tebe, ti pa boš delal za nas.

Goldee ::

Zanimiv članek. Pravzaprav me izsledki raziskave prav nič ne presenečajo.

Hitro objavit tale članek na wall :-)
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

digitalcek ::

Nazadnje se bo celo izkazalo, da ima stari prdec digitalček s svojimi 60+ leti (ali pa ravno zato, ker ima 60 let) vsaj včasih prav. Prav že več kot 5 let.

Prav glede uničujočega vpliva spleta na (pravzaprav) vse: na koncentracijo, na zmožnost kvalitetnega selekcioniranja podatkov in PREDVSEM na medčloveške odnose, ki počasi (kot taki) odhajajo na smetišče zgodovine...

Lepo, da ste mi v dosedaj napisanih postih večinoma pritrdili. Nekih resnih protiargumentov ob teh raziskavah pač - NI!

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

Ramon dekers je izjavil:

kdo pa si ne želi butastega naroda? Čim manj razmišljaj in čim več se zabavaj tako bomo "mi" lahko mislili namesto tebe, ti pa boš delal za nas.

Jap, lih to je strašljivo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Phil ::

Pri znak je že, če ste imeli težave z branjem prve povedi v tem besedilu


Ah oni ki smo dali skoz Mihelčiča nimamo z dolgimi povedmi prav nobenih težav >:D.

madmitch ::

Jaz sem mel probleme s celotnim prispevkom, ker sem prelen, da bi rit dvignil in šel po očala.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Truga ::

digitalcek je izjavil:

Prav glede uničujočega vpliva spleta na (pravzaprav) vse: na koncentracijo,
to je problem motivacije

digitalcek je izjavil:

na zmožnost kvalitetnega selekcioniranja podatkov
Ce na internetu ne zmores zelo hitro in kvalitetno selekcionirat ogromne kolicine podatkov ne bos nasel nicesar. Ne, niti na googlu ne. A si sploh prebral clanek? "Znano je, da internet in informacijska družba po eni strani prilagajata možgane na hitro odločanje in filtriranje informacij"

digitalcek je izjavil:

in PREDVSEM na medčloveške odnose, ki počasi (kot taki) odhajajo na smetišče zgodovine...
Kle bi sicer rad rekel "Ja koncno!", ampak to kar si napisal preprosto ni res. Odkar ma folk fakebooke, msnje, smse, mobitele, itd, so 24/7 na vezi s svojimi bljiznjimi. Kvecjem obratno je od tega kar ti pravis.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Truga ()

digitalcek ::

Truga je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Prav glede uničujočega vpliva spleta na (pravzaprav) vse: na koncentracijo
to je problem motivacije


Problem je v tem da mnogi mladi NIMAJO motivacije (pa tudi niso sposobni daljše koncentracije) in jim je prebrat 5 stani v neki knjigi psihični problem, ter docela nesprejemljiva naloga.

Truga je izjavil:

Ce na internetu ne zmores zelo hitro in kvalitetno selekcionirat ogromne kolicine podatkov ne bos nasel nicesar. Ne, niti na googlu ne. A si sploh prebral clanek? "Znano je, da internet in informacijska družba po eni strani prilagajata možgane na hitro odločanje in filtriranje informacij"


Hitro odločanje praviloma pomeni slab izplen pri iskanju!

Včasih (30 let nazaj) so se o neki stvari ljudje odločali tedne, mesece, leta. Lahko celo rečem, da so bile njihove odločitve dosti bolj kvalitetne in premišljene.

Res pa je, da se danes ljudje odločajo v 99% o manj pomembnih rečeh (gremo žurat, ali ne), za pomembne odločitve pa nimajo poptrpežljivoosti in časa.
Problem je tudi v tem, da mislijo, da kontrolirajo svoje življenje. Popolna iluzija! Ga, ampak čedalje manj. In to le pri nepomembnostih...

Danes je tako: dopoldne tako mnenje, popoldne čisto drugo. MNOGI ne stojijo več za svojimi odločitvami in jih tudi niso sposobni zagovarjati. Število dobrih argumentov pa drastično upada...

Truga je izjavil:

Odkar ma folk fakebooke, msnje, smse, mobitele, itd, so 24/7 na vezi s svojimi bljiznjimi. Kvecjem obratno je od tega kar ti pravis.


Ne, ne drži.
1. Ker ne gre za njihove bližnje (5-10 ljudi) , ampak za veliko število nekih osebkov, ki se jim vsiljujejo, fehtajo za prijateljstvo (bi me prosim dodal?). Ker mislijo, da si z 1836-imi prijateljčki džek, z tremi res dobrimi frendi in z osmimi bolj površnimi (kar v lajfu absolutno zadostuje) pa - nula.

2. Ker se preveč in čisto nesmiselno družijo z "nepravimi" osebami, z osebki, ki so jim kakorkoli zanimivi (kažejo joške, jedo svoj smrkelj, plankajo, bruhajo po Prešernovem spomeniku)...

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

> Včasih (30 let nazaj) so se o neki stvari ljudje odločali tedne, mesece, leta. Lahko celo rečem, da so bile njihove odločitve dosti bolj kvalitetne in premišljene.

Včasih so se vsi po dolgem in tehtnem premisleku soglasno odločili tako, kot je ukazaka partija, da se naj odloči. Dolg in tehten premislek je bil tam le zaradi lepšega. Toliko o tem...
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Relanium ::

Glede na to, da se ženske rade pohvalijo, kako so za razliko od moških sposobne večopravilnosti, jim lahko zdaj vržemo nazaj tole:
a po drugi strani večopravilnost krni koncentracijo


Se pa strinjam, včasih je opažati simptome ko nekaj prebereš, pa neveš več kaj si sploh prebral.

ahac ::

Včasih (30 let nazaj) so se o neki stvari ljudje odločali tedne, mesece, leta. Lahko celo rečem, da so bile njihove odločitve dosti bolj kvalitetne in premišljene.

Ampak imeli so tudi 1000x manj informacij, ki bi jim pomagale pri odločitvi.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Mesar ::

Jaz nimam nekih problemov s tem, res pa je da maile pogledam parkrat na dan, nisem kar skoz dosegljiv, da mail prileti pa grem gledat kaj, isto facebooku, na telefon pa se me da dobit skoraj skoz, če delam kaj resnega še le tega dam na tiho/ignoriram. Tako da je problem način uporabe spornih "stvari" in ne uporaba sama.
Your turn to burn!

ABX ::

Ta članek ima prav in nima smisla istočasno.

Da, multi-tasking ubija. Ampak današnja produktivnost je 1000x večja od tiste ki je bila 50 let nazaj.

Še par let nazaj so lahko ruknili ene par kratkih preden so prišli v službo in to ni opazil nihče, poskusi danes z vsemi nalogami ki jih maš pridet malo nacukan v službo.


Poleg tega ne predlaga nobene rešitve, samo trolla kako mutlitaskin ni dober. Kaj da naredim, da namesto maila naj mi vsi sodelavci ustno povejo kaj je za rešit. Potem bo šele žurka.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Jst ::

ABX: Jep, sedaj moraš biti bel okoli nosa, da opraviš vse naloge v doglednem času.

Sploh pri programiranju (ne opica-like klofanju) - developmentu - ko pol dneva prvo premišljuješ in gledaš oz. bereš SDKje, katero orodje je najboljše, potem ko pa enkrat začneš pisati ukaze, je pa že tema zunaj. Ali pa ne moreš spati, pa se ob 3:00 ali štirih spomniš neke sleek rešitve in jo greš naklofat... Včasih kar zavidam 6-14 delavcem.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

digitalcek ::

gzibret je izjavil:


Včasih so se vsi po dolgem in tehtnem premisleku soglasno odločili tako, kot je ukazaka partija, da se naj odloči. Dolg in tehten premislek je bil tam le zaradi lepšega. Toliko o tem...


Aha, leta 1975 je o mojem nakupu Elanovega gliserja odločal Beograd, če že ne Tito osebno. Nisem vedel...
Toliko o obremenjenosti nekaterih s prejšnjim režimom (in državo)!

ABX ::

Jst je izjavil:

ABX: Jep, sedaj moraš biti bel okoli nosa, da opraviš vse naloge v doglednem času.

Sploh pri programiranju (ne opica-like klofanju) - developmentu - ko pol dneva prvo premišljuješ in gledaš oz. bereš SDKje, katero orodje je najboljše, potem ko pa enkrat začneš pisati ukaze, je pa že tema zunaj. Ali pa ne moreš spati, pa se ob 3:00 ali štirih spomniš neke sleek rešitve in jo greš naklofat... Včasih kar zavidam 6-14 delavcem.


Tukaj pač se vsak odloči kako bo fural svoje življenje.

Jaz skoraj da sem poskusil vse in ponavadim niham med turbo delom in lay back delom. Ko se naveličam preklopim in to je to, ampak se vedno naveličam, tako enega kot drugega. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

digitalcek ::

ABX je izjavil:

Ta članek ima prav in nima smisla istočasno.
Da, multi-tasking ubija. Ampak današnja produktivnost je 1000x večja od tiste ki je bila 50 let nazaj.


Današnja povprečna starost je (recimo) 5-8 let daljša, kot je bila 30 let nazaj.
Današnja delovna doba, potrebna za spodobno penzijo gre proti 45-im letom dela.
Današnja umrljivost zaradi pogojev dela, stresa, mobinga je vsaj 500 X večja, kot leta 1985. Omenjeni dejavniki skrajšujejo življenje NAJMANJ za 5 let!
Ne tako malo upokojencev nareč umre dve, tri leta po odhodu v pokoj.

In kje smo sedaj? Smo na boljšem, ali na slabšem?

ahac je izjavil:

Včasih (30 let nazaj) so se o neki stvari ljudje odločali tedne, mesece, leta. Lahko celo rečem, da so bile njihove odločitve dosti bolj kvalitetne in premišljene.

Ampak imeli so tudi 1000x manj informacij, ki bi jim pomagale pri odločitvi.


Na njihovo SREČO!

1000x več informacij namreč NIKAKOR ne pomeni 1000x bolj srečno življenje. Nekateri od tega čudovitega življenja bežijo v kakšno zaostalo afriško državo. Ali k Eskimom...

Lepo, da mislite, da vse štima. Osebno pa sem mnenja, da skoraj nič ne štima!

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

digitalcek je izjavil:


Problem je v tem da mnogi mladi NIMAJO motivacije (pa tudi niso sposobni daljše koncentracije) in jim je prebrat 5 stani v neki knjigi psihični problem, ter docela nesprejemljiva naloga.

Hitro odločanje praviloma pomeni slab izplen pri iskanju!

Včasih (30 let nazaj) so se o neki stvari ljudje odločali tedne, mesece, leta. Lahko celo rečem, da so bile njihove odločitve dosti bolj kvalitetne in premišljene.

Res pa je, da se danes ljudje odločajo v 99% o manj pomembnih rečeh (gremo žurat, ali ne), za pomembne odločitve pa nimajo poptrpežljivoosti in časa.
Problem je tudi v tem, da mislijo, da kontrolirajo svoje življenje. Popolna iluzija! Ga, ampak čedalje manj. In to le pri nepomembnostih...


Zdej pa trapaš. Seveda so se morali o istem problemu odločat dlje, saj je bila že najosnovnejša pot do informacij daljša. Ne poznam papirnate knjige, ki bi imela funkcijo Ctrl F. Dolgotrajnost odločanja nikakor ni povezana s kvaliteto le-te.

O manj pomembnih rečeh da se odločajo? Čist zares? O žuranju smo se tudi mi odločali par desetletji nazaj. Ponavadi zelo na hitro in s komunikacijo, ki je bila takrat na voljo. Če bi imeli današnjo, bi se verjetno drugače menili, to je vse.
Zakaj pa misliš, da se danes ljudje o pomembnih stvareh ne odločajo? Keri ljudje?

Dobri stari časi, ja pa jade. Dobri so bili ravno toliko kot ti sedaj, le drugače.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Ramon dekers ::

fakt je da je bilo včasih informacij manj pa več tistih ki so bile točne. Danes jih je preveč, konzumiramo/jo pa večinoma neuporabne, kje je šele selekcionarianje.

ABX ::

digitalcek je izjavil:


In kje smo sedaj? Smo na boljšem, ali na slabšem?


So plusi in minusi, ampak če seštejem vse skupaj smo na boljšem. Če tako ne bi smatral bi vezl potovalko v roke in se odselil.

Nikoli ne bom razumel kako lahko nekdo vidi v Sloveniji slabo stanje in ne naredi nič na tem da si zadevo poboljša.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Truga ::

ABX je izjavil:

Nikoli ne bom razumel kako lahko nekdo vidi v Sloveniji slabo stanje in ne naredi nič na tem da si zadevo poboljša.
Dve moznosti:
1. Zadeva ni slaba, ampak jamrat je pac treba.
2. Zadeva je slaba, ampak jamrat je lazje kot mignt.

Looooooka ::

Pri znak je že, če ste imeli težave z branjem prve povedi v tem besedilu

1)"pri znak"
2)Zakaj bi mel clovek zarad smsov in fb-ja problem z branjem novice.Ne stekam? :D
Prej bi verjel, da gre izrazanje v tri krasne.Ampak tega je bil ze IRC kriv...fb in smsi niso nic bolj krivi :P

Ramon dekers je izjavil:

fakt je da je bilo včasih informacij manj pa več tistih ki so bile točne. Danes jih je preveč, konzumiramo/jo pa večinoma neuporabne, kje je šele selekcionarianje.

Kaj pa ce jih je bilo manj pa so ble dejansko vecji BS.Od kar imamo internet je kar nekaj diktatur propadlo...ker niso mogli vec prodajat svoje propagande.Folk je sel na internet in videl da so full of shit.In to iz 350 virov :)

Zgodovina sprememb…

tristan ::

to pomeni da ima človek socialno življenje.. katero je tudi tisti pravi krivec..
Tristan

digitalcek ::

madmitch je izjavil:


Zakaj pa misliš, da se danes ljudje o pomembnih stvareh ne odločajo? Keri ljudje?


Današnji 15, 20, pa ne tako malokrat tudi 25-letniki. Praviloma NEopremljeni za resne odločitve (googlanje pa ni v pomoč, raje obratno).
Se NISO sposobni odločiti. Se NE znajo. NISO pripravljeni prevzeti odgovornosti (za svoje odločitve).

In taki naj čez 30 let vodijo kuglo?

ABX ::

Če ne drugo so vsaj tiho.

Sej tudi Plato je imel iste pripombe.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

IceIceBaby ::

IMHO je tole prava evolucijska smer. Ljudje se moramo privatiti ogromni količini informacij. Zmanjšanje koncentracije je seveda logična posledica, ne nujno slaba.

Današnji 15, 20, pa ne tako malokrat tudi 25-letniki. Praviloma NEopremljeni za resne odločitve (googlanje pa ni v pomoč, raje obratno).
Se NISO sposobni odločiti. Se NE znajo. NISO pripravljeni prevzeti odgovornosti (za svoje odločitve).


Ja seveda. Današnja mularija nima spoštovanja in je nesposobna. Vsaka generacija gre čez to fazo. Potem pa pripomnijo, kako je bilo včasih vse lepše, boljše, več je bilo snega, poleti je bilo topleje, pivo je bilo bolj mrzlo... Nostalgičen bullshit, dober za šank debato.

digitalcek ::

Looooooka je izjavil:


Ramon dekers je izjavil:

fakt je da je bilo včasih informacij manj pa več tistih ki so bile točne. Danes jih je preveč, konzumiramo/jo pa večinoma neuporabne, kje je šele selekcionarianje.

Kaj pa ce jih je bilo manj pa so ble dejansko vecji BS.Od kar imamo internet je kar nekaj diktatur propadlo...ker niso mogli vec prodajat svoje propagande.Folk je sel na internet in videl da so full of shit.In to iz 350 virov :)


Bilo jih je BISTVENO) manj. Kar je pomenilo, da si lažje izbral in se odločil.
In informacije takrat NISO bile BS, ker so bile objavljene v knjigah, v najslabšem primeru v časopisih.
Avtorji knjih pa so za nebuloze odgovarjali vsaj moralno, če ne materialno.
Časopisi pa takrat nebuloz NISO objavljali, ker niso bili okuženi z "demokracijo", kjer lahko vsak nakraca, kar se mu zazdi...

Sedaj recimo jih 65% trdi (sem si izmislil), da pretirano uživanje paradižnika niti slučajno ne povzroča raka, 35% pa, da ga zagotovo povzroča.
Kje pa smo sedaj, komu verjeti.

Jeti je, ali ga ni? Pa piramide v Bosni, so, ali niso?

369 različnih informacij, še posebej, če si nasprotujejo ena drugi (ker na spletu lahko lepi info vsak, tako kredibilen, večinoma pa nekredibilen "informator"), pomeni bistveno manjšo zmožnost PRAVE odločitve. Pravzaprav nobena odločitev ni več prava, ljudem se samo zdi, da so se prav odločili. Kul, kajne?

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

IceIceBaby je izjavil:

IMHO je tole prava evolucijska smer. Ljudje se moramo privatiti ogromni količini informacij. Zmanjšanje koncentracije je seveda logična posledica, ne nujno slaba.

Današnji 15, 20, pa ne tako malokrat tudi 25-letniki. Praviloma NEopremljeni za resne odločitve (googlanje pa ni v pomoč, raje obratno).
Se NISO sposobni odločiti. Se NE znajo. NISO pripravljeni prevzeti odgovornosti (za svoje odločitve).


Ja seveda. Današnja mularija nima spoštovanja in je nesposobna. Vsaka generacija gre čez to fazo. Potem pa pripomnijo, kako je bilo včasih vse lepše, boljše, več je bilo snega, poleti je bilo topleje, pivo je bilo bolj mrzlo... Nostalgičen bullshit, dober za šank debato.


Seveda, Egipt, Rim, Inki so bulšit. Internet, Fb pa zakon...

In naprej: Vse kar je starejše od 20 let je drek, vse kar je novo, pa zakon...

Ojoj, sveta preproščina nekaterih. Kako vas bo to teplo, ker ne veste o zgodovini človeštva NIČ!

In zmagali boste takrat, ko vas bodo na maturi vprašali, kako odpreti profil na FB -ju in kako optimizirati spletno stran na googlu.
In ko boste za vsak odgovor na maturi, diplomi imeli po eno uro časa, da boste lahko prej poguglali na tablici...

Bedarije, kot s 1., 2. svetovna vojna, formule in ostalo pa so seveda le kaprica zahebanih prfoksov. Ki jih je povozil čas, kajne...

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Bilo jih je BISTVENO) manj. Kar je pomenilo, da si lažje izbral in se odločil.


Članek pravi, da se odločamo veliko lažje, kot včasih.

In informacije takrat NISO bile BS, ker so bile objavljene v knjigah, v najslabšem primeru v časopisih.


Imaš prav. Vse kar je včasih pisalo v knjigah je res. http://www.amazon.com/Mein-Kampf-Adolf-...

gruntfürmich ::

digitalcek je izjavil:

Bilo jih je BISTVENO) manj. Kar je pomenilo, da si lažje izbral in se odločil.
In informacije takrat NISO bile BS, ker so bile objavljene v knjigah, v najslabšem primeru v časopisih.
Avtorji knjih pa so za nebuloze odgovarjali vsaj moralno, če ne materialno.
Časopisi pa takrat nebuloz NISO objavljali, ker niso bili okuženi z "demokracijo", kjer lahko vsak nakraca, kar se mu zazdi...


LOOOOOOL
ti pa si pojava. še za leseno žlico.:))

digitalcek je danes ob 10:42:23 izjavil:
Nazadnje se bo celo izkazalo, da ima stari prdec digitalček s svojimi 60+ leti (ali pa ravno zato, ker ima 60 let) vsaj včasih prav.


LOL
kot prvo si isti kot pokvarjena ura, tudi ta je 2× na dan točna;)
kot drugo: samo zato ker si star še ne pomeni da si pameten. sorry.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

IceIceBaby je izjavil:

IMHO je tole prava evolucijska smer. Ljudje se moramo privatiti ogromni količini informacij. Zmanjšanje koncentracije je seveda logična posledica, ne nujno slaba.


Zmanjšanje koncentracije je zagotovo DOBRA posledica spleta. Ena boljših.
Tako pri učenju/pomnenju, kot recimo pri vožnji z avtomobilom, kjer je seveda treba na sms odgovoriti takoj...

Mogoče pa vas namerno dekoncentrirajo in poskušajo, da bi se odločali vsaj 17-krat dnevno?
Kajti nekoncentrirani, nezbrani ste še večje ovce, kot ste sicer...

IceIceBaby ::

Ojoj, sveta preproščina nekaterih. Kako vas bo to teplo, ker ne veste o zgodovini človeštva NIČ!


O zgodovini vem OGROMNO več kot povprečen človek izpred 100 let. V roku 10 minut imam na mizi neprimerno več informacij, kot jih je imel na voljo univerzitetni profesor zgodovine 100 let nazaj.

Zanimivo 1 dimenzionalno razmišljanje. Če ti je všeč življenje Inkov pa kar v akcijo. Samo po njihovih standardih bi moral biti že vsaj 30 let pod rušo, umrl bi verjetno zaradi zagnojenega zoba. Ja, znanost in napredek tehnologije je res hudobna zadeva.

digitalcek ::

gruntfürmich je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Bilo jih je BISTVENO) manj. Kar je pomenilo, da si lažje izbral in se odločil.
In informacije takrat NISO bile BS, ker so bile objavljene v knjigah, v najslabšem primeru v časopisih.
Avtorji knjih pa so za nebuloze odgovarjali vsaj moralno, če ne materialno.
Časopisi pa takrat nebuloz NISO objavljali, ker niso bili okuženi z "demokracijo", kjer lahko vsak nakraca, kar se mu zazdi...


LOOOOOOL
ti pa si pojava. še za leseno žlico.:)) Predc leseno žlico je bila baje kamnita. :)

digitalcek je danes ob 10:42:23 izjavil:
Nazadnje se bo celo izkazalo, da ima stari prdec digitalček s svojimi 60+ leti (ali pa ravno zato, ker ima 60 let) vsaj včasih prav.


LOL
kot prvo si isti kot pokvarjena ura, tudi ta je 2× na dan točna;)
kot drugo: samo zato ker si star še ne pomeni da si pameten. sorry.


In če ti uporabljaš splet in google, ni niti enega najmanjšega dokaza, da si pametnejši od mene, ali od generacije 50+...

Že zato, ker:
1. Nimaš toliko življenskih izkušenj. Niso potebne, kaj, če imamo intenet?

2. Ker ne moreš (glede na mladost) povleči kredibilnih primerjav. Da ni treba v lajfu nič primerjati?

IceIceBaby je izjavil:

Ojoj, sveta preproščina nekaterih. Kako vas bo to teplo, ker ne veste o zgodovini človeštva NIČ!

O zgodovini vem OGROMNO več kot povprečen človek izpred 100 let. V roku 10 minut imam na mizi neprimerno več informacij, kot jih je imel na voljo univerzitetni profesor zgodovine 100 let nazaj.


Super zate. Si eden tistih, ki je obračunal z 2. svetovno vojno v 10-ih minutah (kot hčerka mojega znanca, ki mu je nekega dne zvečer pritežila, če ji razloži v desetih minutah cel potek 2. vojne.

Očitno na googlu o tem piše mnogo preveč, pa je bil oči dosti boljša opcija kot google... :)

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

digitalcek je izjavil:


1. Nimaš toliko življenskih izkušenj. Niso potebne, kaj, če imamo intenet?

2. Ker ne moreš (glede na mladost) povleči kredibilnih primerjav. Da ni treba v lajfu nič primerjati?


kaj ti bodo izkušnje, če zaradi neumnosti ne moreš povleči ven pametnih zaključkov?
jst iz ene izkušnje pridobim več znanja kot ti iz celga lajfa.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

gruntfürmich je izjavil:

digitalcek je izjavil:


1. Nimaš toliko življenskih izkušenj. Niso potebne, kaj, če imamo intenet?

2. Ker ne moreš (glede na mladost) povleči kredibilnih primerjav. Da ni treba v lajfu nič primerjati?


kaj ti bodo izkušnje, če zaradi neumnosti ne moreš povleči ven pametnih zaključkov?


In zakaj se ti zdim neumen? Ker mislim s svojo glavo? Ker so moji zaključki drugačni od tvojih?
Je to vaša opevana demokracija (ki je prej baje ni bilo)?

IceIceBaby je izjavil:

Če ti je všeč življenje Inkov pa kar v akcijo. Samo po njihovih standardih bi moral biti že vsaj 30 let pod rušo, umrl bi verjetno zaradi zagnojenega zoba.


A zato ni treba o Inkih nič vedeti? O Lady Gaga in njeni obleki iz zrezkov pa?

Je res važno samo tisto, kar se dogaja danes, vse, kar se je zgodilo v zgodovini, pa je bilo docela nepomembno?

Kako smo eni polni današnjega trenutka!

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

poznam ljudi (kar precej), ki se iz premnogo izkušenj nič ne naučijo. že celo živeljnje.
tudi ti si med njimi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

IceIceBaby ::

A zato ni treba o Inkih nič vedeti? O Lady Gaga in njeni obleki iz zrezkov pa?


Tisti prejšnji odstavek si pa lepo ignoriral?

gruntfürmich ::

digitalcek je izjavil:

Je res važno samo tisto, kar se dogaja danes, vse, kar se je zgodilo v zgodovini, pa je bilo docela nepomembno?

Kako smo eni polni današnjega trenutka!


točno to je povprečen (slovenski) starostnik; misli da je učasih bilo vse najlepše, sedaj pa je vse zanič.
in najpomembnejša je seveda zgodovina, ki se je že zgodila:D:)) LOL
in če zremo v prihodnost smo neumni šmrkači...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ahac ::

digitalcek je izjavil:

gzibret je izjavil:


Včasih so se vsi po dolgem in tehtnem premisleku soglasno odločili tako, kot je ukazaka partija, da se naj odloči. Dolg in tehten premislek je bil tam le zaradi lepšega. Toliko o tem...


Aha, leta 1975 je o mojem nakupu Elanovega gliserja odločal Beograd, če že ne Tito osebno. Nisem vedel...
Toliko o obremenjenosti nekaterih s prejšnjim režimom (in državo)!


Na svetu je veliko firm, ki delajo gliserje.
Koliko si imel pa ti takrat možnosti izbire? Elan... pa kolk še drugih proizvajalcev?
Za večino sploh nisi slišal, kaj šele, da bi kaj več vedel o njih. Zdaj pa o vseh lahko dobiš ogromno informacij in mnenj.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

kitaj ::

Zanimivo je, da ostali načini komuniciranja in informacijske tehnologije ocen ne znižujejo.

digitalcek je izjavil:

Nazadnje se bo celo izkazalo, da ima stari prdec digitalček s svojimi 60+ leti [...] prav glede uničujočega vpliva spleta na (pravzaprav) vse: na koncentracijo, na zmožnost kvalitetnega selekcioniranja podatkov ...

Očitno imajo pri tebi leta isti učinek, ker zmoreš razumeti daljši tekst zgolj v fragmentih. To luknjasto razumevanje pa kasneje še dodatno posplošuješ.

Ramon dekers ::

IceIceBaby je izjavil:

Bilo jih je BISTVENO) manj. Kar je pomenilo, da si lažje izbral in se odločil.


Članek pravi, da se odločamo veliko lažje, kot včasih.

In informacije takrat NISO bile BS, ker so bile objavljene v knjigah, v najslabšem primeru v časopisih.


Imaš prav. Vse kar je včasih pisalo v knjigah je res. http://www.amazon.com/Mein-Kampf-Adolf-...


Ko boš naslednjič pisal bedarije ti priporočam da si prebereš še tole knjigo: http://www.amazon.com/Deutsche-Bank-Naz...

mein kampf je sicer res pisan v stilu povprečnega bralca, kjer si lahko sam ustvari mišljenje o Hitlerju. V predlagani knjigi boš pa moral razumeti osnove ekonomije, korporacijskega prava, skratka knjiga ni pisana za povprečne ljudi. Teh faktov ne zajema niti wikipedia. Je pa fino da si prebereš obedve tako boš dobil realno sliko, ti kot VELIKI ZGODOVINAR.

ahac je izjavil:

digitalcek je izjavil:

gzibret je izjavil:


Včasih so se vsi po dolgem in tehtnem premisleku soglasno odločili tako, kot je ukazaka partija, da se naj odloči. Dolg in tehten premislek je bil tam le zaradi lepšega. Toliko o tem...


Aha, leta 1975 je o mojem nakupu Elanovega gliserja odločal Beograd, če že ne Tito osebno. Nisem vedel...
Toliko o obremenjenosti nekaterih s prejšnjim režimom (in državo)!


Na svetu je veliko firm, ki delajo gliserje.
Koliko si imel pa ti takrat možnosti izbire? Elan... pa kolk še drugih proizvajalcev?
Za večino sploh nisi slišal, kaj šele, da bi kaj več vedel o njih. Zdaj pa o vseh lahko dobiš ogromno informacij in mnenj.



Ja in kaj boš s temi podatki? Lepo te prosim...Avtomehanik bo moral kupiti licenčni plošček od določenega proizvajalca da bo dobil točne podatke o avtomobilu določene znamke. Ne se zavajat, vsaka informacija ki je kaj vredna stana in to ni fejsbruh niti podatki kakšno hitrost lahko doseže tvoj omenjeni gliser.

Zgodovina sprememb…

speed machine ::

Živimo v dobi znanosti in tehnologije, pa se le redkokdo spozna na prvo ali pa na drugo. :p

Skratka kar vam (najverjetneje) hoče digitalcek dopovedat je, da si stvari sledijo takole:

podatki ->(ovrednotenje podatkov) informacije -> znanje -> modrost.

Sami podatki, ki jih google izpljune niso nič vredni, če jih ne znaš ovrednotit. Tudi informacije kot take niso nič vredne, če ne veš kaj početi z njimi (pa lahko imaš eno ali pa 10^15 le teh). Treba je iti naprej po lestvici. Kar pa zahteva čas in trud. Problem je, ker se marsikateremu dandanes tega ne da.

Skratka, prepirate se o stvareh katerih prve teorije so ljudje postavlal že pred 80 leti. :)

Kar se tiče novice pa je moje osebno mnenje, da če nimam telefona zraven sebe pri delu, da dosegam boljše končne rezultate.
//

Ramon dekers ::

Sami podatki, ki jih google izpljune niso nič vredni, če jih ne znaš ovrednotit.


samo potem potrebuješ še druge alternativne vire da jih lahko (podatke) primerjaš med seboj ter narediš konkretno oceno. Proizvajalec lahko za določene čevlje res garantira kako super so in da lahko letiš na njih, po pregledu določenih forumov pa vidiš recenzije kjer uporabniki napišejo da ti čevlji razpadejo v dveh dnevih. Enako je za mobilne telofone. Kaj bo kdo napravil je pa odvisno od uporabnika.

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

podatki ->(ovrednotenje podatkov) informacije -> znanje -> modrost.


Brez podatkov nimaš česa ovrednotiti. Poleg tega, nikjer ne piše, da imamo danes slabše sposobnosti odločanja, nasprotno. Odločamo se hitreje.

Kar se tiče novice pa je moje osebno mnenje, da če nimam telefona zraven sebe pri delu, da dosegam boljše končne rezultate.


Hja...odvisno. Če hočem opraviti telefonski klic se mi zdi, da s telefonom lažje dosežem cilj kot brez telefona.

digitalcek ::

gruntfürmich je izjavil:


točno to je povprečen (slovenski) starostnik; misli da je učasih bilo vse najlepše, sedaj pa je vse zanič.
in najpomembnejša je seveda zgodovina, ki se je že zgodila:D:)) LOL
in če zremo v prihodnost smo neumni šmrkači...

Pa saj ste mnogi že velikokrat povedali: zgodovina kot taka ni vredna nobene pozornosti. No, mogoče kakih 5 ali 7 sekund. Več pa zagotovo ne.

Je pa zelo važno tisto, kar je danes in tisto, kar prihaja (popolna robotizacija = izguba še tistih nekaj delovnih mest, ki so, virtualni solo seks s čelado, s projekcijami najboljših svetovnih mačk v najbolj norih seksualnih akcijah (seveda animiranih/živel Avatar!), projeciranih na očala (seveda v 4 D, ali v 5 D tehniki). In da ne pozabim: z molznim aparatom na (saj vemo na čemu). Pa še bi se našlo.

Uživajte fantje! Za kar se danes na vse kriplje borite, to boste v bodočnosti tudi imeli (to vam bodo vsilili). Kajti vrnitev na situacijo 1960, ali 1990 seveda NE BO možna...

Sicer pa, tako poveste v vaših postih: tisti časi itak niso vredni več kot 6 sekund pozornosti... Ker so bili včasih.

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

a se nam res krčijo možgani ? Evolucija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12912981 (7712) showsover
»

Uporabniki Facebooka živijo dlje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5412189 (9654) cryptozaver
»

Uporaba Facebooka in SMS-ov povezana s slabšimi ocenami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9828305 (25434) Ramon dekers
»

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

Oddelek: Novice / Zasebnost
145576 (4331) MrStein

Več podobnih tem