» »

Zuckerberg bi upravljal Facebook z mislimi. Bo NSA prisluškovala?

Zuckerberg bi upravljal Facebook z mislimi. Bo NSA prisluškovala?

[dodaj]

vir: CNET
CNET - »Predstavljajte si, da lahko napišete sporočilo neposredno s svojimi možgani. Torej s svojimi mislimi,« je včeraj na Facebookovi konferenci za razvijalce f8 dejala šefica letno dni starega spin-offa Building 8 Regina Dugan. Ambicije Facebooka s podjetjem Bulding 8 niso nič novega, tokrat pa je podjetje javnosti predstavilo do sedaj neznane informacije in rešitve, ki jih razvijajo. Paradna konja prihodnosti Facebooka sta tako sistem za upravljanje naprav z mislimi in tehnologija, ki bi omogočala sprejem avdio informacij prek vibracij na koži. Slednja sicer ostaja bolj ali manj še v začetni fazi.

100 besed na minuto

Glede na časovnico predstavljeno lani ima Building 8 še 12 mesecev časa, da razvije delujoči prototip za miselno komunikacijo z napravami. Eden izmed ciljev, ki so si jih zastavili, je, da bo rešitev omogočala pisanje sporočil s hitrostjo 100 besed na minuto, kar je v povprečju petkrat hitreje kot pisanje s prsti. Drugi cilj, ki ga je Duganova izpostavila, je razvoj neinvazivne tehnologije. Oziroma po domače, Facebook želi razviti rešitev, ki ne bo potrebovala dodatnih strojnih komponent v človeškem telesu. Torej nobenih žic v možganih in podobnih stvari. Misli naj bi se tako prenašale prek nosljivih naprav.

AR

Kje pa je poslovni model oziroma praktična uporabnost tehnologije prosto po Facebooku? Modri velikan bo – seveda v primeru uspešnega razvoja – tehnologijo povezal s svojimi rešitvami za obogateno resničnost. Predvsem z eno. Prihodnost v očeh Facebooka so posebna visokotehnološka očala z obogateno resničnostjo. Uporabniku tako ne bo potrebno uporabljati tablice ali telefona za navigacijo, v realnem času bodo očala prevajala tuj jezik … Vendar vsa ta tehnologija že obstaja do določene mere, je izpostavila Duganova. Po njenih besedah je glavni problem uporabniški vmesnik (temu tudi FB pripisuje neuspeh Googlovih očal) in prav to težavo naj bi Facebook rešil s tehnologijo miselnega nadzora.

Veliki brat

Seveda so se takoj po predstavitvi pojavila opozorila glede varnosti osebnih podatkov. No, v tem primeru kar varnosti in zasebnosti misli. Bi lahko država in tajni agenti lovili misli na poti od možganov do naprave? Bo imel Facebook dostop do vseh naših idej in misli, tudi do tistih najbolj skritih?

»Mi želimo le, da ljudje začnejo lažje in boljše komunicirati,« je še dejala Duganova.

5 komentarjev

zmaugy ::

"Mi želimo le, da ljudje začnejo lažje in boljše komunicirati, tudi v NSA so ljudje "

Fixed.

hanuman ::

In tudi facebook je CIA. In tudi Zuckerberg je izmišljeno ime saj gre v resnici za Jacob Michael Greenberg-a, vnuka Davida Rockeffelerja. Kako pa se zgodba razvija naprej je pa preveč za ta post. Ampak na kratko, gre se točno za to vdor v misli ne pa za hitro tipkanje.
Quake or be Quaked

HotBurek ::

Mi želimo le, da ljudje začnejo lažje in boljše komunicirati

Mogoče pogovor v živo, pa bo? FB je oglaševalska greznica...
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Looooooka ::

hanuman je izjavil:

In tudi facebook je CIA. In tudi Zuckerberg je izmišljeno ime saj gre v resnici za Jacob Michael Greenberg-a, vnuka Davida Rockeffelerja. Kako pa se zgodba razvija naprej je pa preveč za ta post. Ampak na kratko, gre se točno za to vdor v misli ne pa za hitro tipkanje.

Ura je ze 12 eni pa še vedno niste pojedli zdravil.
A lahko psihiatre mal bolj resno jemljete. Če so navodila 2x na dan zjutraj in zvečer je to verjetno iz dobrih razlogov.
Eden je verjetno ta post.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: hanuman ()

globoko grlo ::

Sem ene par let nazaj gledal en dokumentarc in so ugotovil, da misel "pride" do našil glasilk in šele takrat se odločimo al bomo kj verbaliziral al ne. In na tem mestu je dokaj lahko zaznat vibracije in "prisluškovati" našim mislim.

Tko da tehnologija obstaja že neki časa.

Me pa zanima, kam so se skril nano boti in podobne zadeve, ki so jih ene 10 let nazaj tko veselo napovedovali.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook bo nadaljeval s poskusi branja misli

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144203 (3556) Hermit Bob
»

Hololens pomaga pri gradnji plovila Orion

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74772 (3922) Aggressor
»

Zuckerberg prihodnost Facebooka vidi predvsem v VR in AR

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
226771 (5543) Utk
»

Gameroom: Facebook odgovor na Steam

Oddelek: Novice / Igre
4413121 (10573) Jerry000
»

Google prevzel Plink

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
206651 (5385) Rias Gremory

Več podobnih tem