» »

Adobe obljubil še vsaj 5 let aktivnega razvoja za Flash

Adobe obljubil še vsaj 5 let aktivnega razvoja za Flash

vir: CNet
CNet - Adobe je minuli teden objavil načrt (road map) za nadaljnji razvoj svoje platforme Flash, z obljubo, da mislijo vanjo aktivno vlagati še vsaj naslednjih 5 do 10 let. Glavni namen je seveda pomiritev negotovosti v razvijalski skupnosti, ki se je po lanski najavi konca razvoja mobilnega flash predvajalnika in predstavitvi več orodij (Edge, Muse) za neposredno urejanje dinamičnih HTML5 strani upravičeno spraševala, če je nadaljnja investicija v platformo še smiselna. Adobe pravi, da vsekakor ja, posebej v branžah interaktivnih spletnih iger (Zynga in vse ostalo) in ti. premium (plačljivih) video storitev, kjer se HTML5 zaradi manjke prepričljive DRM rešitve (na tej se, ironično, pospešeno dela) in splošno slabše uporabniške izkušnje nekako še ni uveljavil.

Prihajajoča nadgradnja na Flash 11.2 - to pomlad, mimogrede zadnja s polno podporo za Linux - bo prinesla dolgo pričakovano možnost uporabe desnega in srednjega miškinega klika, s tem tudi izklop sedanjega kontekstnega menija (desni klik), ter predvsem boljšo podporo za 3D-pospešeni video in animacije, tako na namizju kot na mobilnih platformah preko Adobe Air.

Naslednja različica, Cyril, bo na voljo poleti in prinaša le manjše novosti, med njimi podporo za tipkovnico v celozaslonskem načinu, bolj tekočo obdelavo zvoka in še nekatere notranje popravke.

Bistveno več si obetajo z Dolores, ki pripotuje šele naslednje leto in naj bi vključevala tudi prvo resno revizijo programskega jezika Actionscript. Pričakuje se, da bo Adobe malo bolj konkretno odstopil od Javascript standarda in morda celo uvedel striktne tipe. Koda naj bi se precej pohitrila, tudi na starejših grafičnih karticah in iOS platformi (prav nočejo obupati s temi iNapravami), za resnejše aplikacije pa bo na voljo robustna večnitnosti (ActionScript workers) in napredno profiliranje.

Nekaj veselja bi znala požeti tudi odprtokodni modul za razvoj flash aplikacij v Flexu, ter priporočila za pisanje robustnih in varnih aplikacij.

Podjetje se tako počasi in previdno navaja na novo internetno realnost, kjer niso več go to rešitev za animirane in multimedijske vsebine, ampak bolj nišni produkt za specifične in zelo dinamične strani. Vseeno upajo, da bodo z pripravo čimveč brezplačnih oz. poceni orodij uspeli od prehoda odvrniti tudi čimveč oblikovalcev spletnih strani, ki bi lahko mirno vse postorili z HTML5.

16 komentarjev

Isotropic ::

kaj pa silverlight? ni bil vcasih opevan kot vse tisto, kar bi flash moral biti?

JesusChrist ::

"kjer se HTML5 zaradi manjke prepričljive DRM rešitve (na tej se, ironično, pospešeno dela) in splošno slabše uporabniške izkušnje nekako še ni uveljavil."

?!
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

FireSnake ::

Isotropic je izjavil:

kaj pa silverlight? ni bil vcasih opevan kot vse tisto, kar bi flash moral biti?


Silverlight je v mirovanju .... sem bil pred kratkim na izobraževanju, pa so rekli, da nam priporočajo, da namesto Silverlighta predavajo kaj drugega - in tako smo tudi storili.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

kalko ::

Komaj čakam dan, ko bo šel Flash na smetišče zgodovine. Po mojih izkušnjah je v 80% primerov za neodzivnost ali sesutje brskalnika kriv Flash.

avister ::

Flex je po mojem mnenju še vedno dobra alternativa za aplikacije v poslovnih okoljih, kjer imamo opravka s spletnimi servisi.

Zakaj:
1. Hiter razvoj aplikacij
2. Preprosta distribucija, če imaš v podjetju rešeno posodabljanje flash predvajalnika
3. Večji del Flex SDK-ja je odprt
4. Ognomno UX elementov
5. (ironija on)Ker je danes bolj kot podatki pomembna forma; zelo dobra integracija z adobe photoshop/ilustrator(ironija off)
6. Zadovoljiva hitrost tudi pri veliki količini podatkov v tabelah
7. Relativno enostavna tranzicija na AIR in AIR za mobilne naprave
8. Solidna podpora za WSDL in ostale spletne servise ter aplikacijske strežnike
9. Dobra dokumentacija
10. Nizka cena razvojnega okolja

Kakšne so HTML5 alternative; APEX, ADF, QAFE ...?

MasterBlaster ::

Že vidim, kako bo flash postal naslednji IE6 :( Ne bo in nebo se ga dalo znebiti.

Kar je v bistvu ironično, ker mi je ActionScript najboljša implementacija ECMA script specifikacije. Samo kaj ko je Flash tako buggy in požrešen z resourcei.
Tk je pa pika .

Gandalfar ::

> Že vidim, kako bo flash postal naslednji IE6 :( Ne bo in nebo se ga dalo znebiti.

Trenutno je mnenje, da je to -webkit na android in ios napravah.

MasterBlaster ::

> Trenutno je mnenje, da je to -webkit na android in ios napravah.

Res je, samo za to že obstajajo orodja, ki to avtomatično odpravijo.
Tk je pa pika .

Izi ::

Počasi se nekam premika, ampak vsaj naslednjih 5 let vsekakor še ni pričakovati zamenjave. Nekje med 5 in 10 let bi pa po moje že bilo realno pričakovati, da HTML tako napreduje, da Flash ne bo več potreben.
Ko sem pred kratkim nabavil nov računalnik in na novo namestil sistem, sem nekaj časa probal biti brez Flasha. Treba je priznati, da v osnovi HTML5 že nekako deluje. Celoten YouTube in večina internet strani mi je predvajala multimedijo preko HTML5 brez večjih problemov, ampak roko na srce je treba priznati, da trenutno HTML5 še zdaleč ne dosega funkcionalnosti Flasha.
Ugotovil sem, da ima Flash mnogo uporabnih funkcij, brez katerih danes enostavno ne gre. HTML 5 pa razen popolnoma osnovnega predvajanja multimedije zaenkrat še ne omogoča nič dodatnega. Po nekaj dneh sem obupal in namestil Flash.
Po mojem mnenju HTML5 rabi še precej let dodatnega razvoja, da bo lahko nadomestil Flash. Pravzaprav sem skoraj prepričan, da zaradi omejitev HTML jezika in držanja standardov, HTML5 sploh ne more doseči Flasha. Potreben bo HTML 6 ali 7, preden se bo Flash lahko dokončno pospravil na smetišče zgodovine.
Adobe se tega zaveda, zato se mi zdi njihova pripravljenost na še dodatnih 5 do 10 let podpore za Flash hvalevredna. V bistvu jim moramo biti hvaležni, da so pripravljeni metati njihov denar v zadevo, ki je pravzaprav sploh ne bi potrebovali, če bi HTML bil tisto kar bi moral biti, ampak to zaradi neštetih omejitev in držanja standardov to še dolgo ne bo.
Ne bi bil rad pesimist, ampak na HTML se toliko spoznam, da si skoraj upam trditi, da brskanje po internetu brez cel kup dodatnih pripomočkov nikoli ne bo kaj prida uporabno, razen za najbolj osnovno surfanje.

noraguta ::

Kako se ti da pisat kup takih neumnosti. Html je zgolj markup languge. Nc vec nc manj. Druge standarde morjo dodelat pa najt ustrezne zamenjave in svg recimo to ni.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

MasterBlaster ::

> svg recimo to ni

Zakaj že? Glede na to da imajo moderni browserji native podporo.

Primer igre v HTML 5
Tk je pa pika .

Zgodovina sprememb…

noraguta ::

kaj točno je pri tej igri v svguju?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

garamond ::

MasterBlaster je izjavil:

> svg recimo to ni

Zakaj že? Glede na to da imajo moderni browserji native podporo.

Primer igre v HTML 5

Čeprav je impresiven dosežek, manjka kontekst: prenos igre v HTML 5 je bil sponzoriran od Microsofta, da prikaže naprednost njihovega novega IE. Če bi razvijalci neodvisno želeli prenesti igro za na splet v ne-plugin obliki, bi bilo verjetno še vedno preveč negativnih lastnosti. Kot recimo ta, da se odpoveš dobršnemu delu publike (vsi IE na Windows XP, etc), da so še vedno težave z zvokom v FF in Chrome (kar ironično rešujejo z fallback na Flash), da je potrebno testiranje v večih browserjih/OSjih (kar ni tako potrebno, če je igra v Flashu).

Je pa še ena situacija, ko te naštete slabosti prevagajo v prid HTML 5, to je, da bi rad imel igro tako na PCju kot mobilnih napravah in se želiš izogniti plačevanju 30% Applu ali Googlu -- kot je napovedala Zynga, da bo poskušala razviti igro v HTML 5, in jo bo mogoče igrati na tablicah v Facebooku (in bodo torej plačevali procente dobička samo enemu lastniku platforme in ne dvema).

Podobna zgodba je z Angry Birds (še bolj znana igra kot Cut the Rope), kjer pa sta tako Google kot Adobe sponzorirala prenos v HTML 5 in Flash.

MasterBlaster ::

> kaj točno je pri tej igri v svguju?

Verjetno nič. Bilo je mišljeno kot primer kaj je možno narediti v html5.

Cut the rope dela v vseh novejših browserjih, ne samo v IE. Se pa strinjam da so še problemi s HTML5 in ga trenutno za stranko ne bi izbral, za projekt, ki ima kratek deadline. Je pač flash bolj preizkušena varjanta.

Pa še glede kodekov se morajo zmenit, ker tako kot je sedaj je bolje, da sploh ne bi bilo nič in bo flash še vedno dominiral. JW Player, popularni zastonj flash video player pa na primer v zadnji verziji privzeto predvaja html 5, če lahko.
Tk je pa pika .

Mavrik ::

Je pa še ena situacija, ko te naštete slabosti prevagajo v prid HTML 5, to je, da bi rad imel igro tako na PCju kot mobilnih napravah in se želiš izogniti plačevanju 30% Applu ali Googlu -- kot je napovedala Zynga, da bo poskušala razviti igro v HTML 5, in jo bo mogoče igrati na tablicah v Facebooku (in bodo torej plačevali procente dobička samo enemu lastniku platforme in ne dvema).


Tule maš problem da so browserji na mobilnih napravah tako počasni in omejeni da tiste igre zvečine sploh ne delujejo. Niti na "hitrem" iPad2.
The truth is rarely pure and never simple.

garamond ::

Res je, da je performance glavni problem. Tudi tole Cut the Rope (HTML 5) sem probal na iPhonu zadnje generacije in čeprav je na trenutke delovala čisto gladko (po občutku -- 30 fps) je sem pa tja zaštekala samo na nekaj fps-jev. Ampak zdi se mi, da je to samo eden izmed razlogov, zakaj ni mobilnih HTML 5 iger -- to tehnologijo bi uporabil, če bi se želel izogniti App Storu, samo to developerjem povečini itak ni v interesu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTML 5 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
25457837 (46812) rustypac
»

Adobe obljubil še vsaj 5 let aktivnega razvoja za Flash

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
164853 (3462) garamond
»

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

Oddelek: Novice / Brskalniki
4110039 (7859) enadvatri
»

Google dela na pretvorniku iz Flash SWF v HTML5

Oddelek: Novice / Android
185536 (3847) techfreak :)
»

Bosta Microsoft in Adobe sodelovala ali še kaj več?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4812696 (11596) opeter

Več podobnih tem