» »

Raspberry Pi

Raspberry Pi

««
47 / 91
»»

hojnikb ::

RISC OS :))

Ne resno, raspbian je najbolje podprt.
#brezpodpisa

Še nekaj o PiFM:

Zadeva je od prve vrzje ratala že dost solidna (kernel driver + DMA + 16bit sample)
Z SoX se pa da recimo shoutcast stream spravit do PiFM (ki sicer podpira le wav fajle)

Install sox-a
sudo apt-get install sox libsox-fmt-all

Konfiguracija
sox -t mp3 shoutcast-server.pls -t wav -r 22050 -c 1 - | \
sudo ./pifm - 108.0

Tako lahko ob postavljenem shoutcast serverju serviramo svojo winamp playlistu sosedu na njegovo najljubšo radijsko postajo >:D

Just a reminder: Pi je kot FM tranzmiter silno ilegalna zadeva, ker zelo presega moč oddajanja fm signala :))
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

jinzo ::

Lol kere debate glede Allwinner in RPi and company. Dva fanboy-a, ki se tepeta katera igrača je boljša.
Ko bo sam Wayland stabilen in uporaben na desktopu RPi-jev verjetno sploh proizvajali nebodo več, tud A10 naprav verjetno ne. Tudi tedaj RPi zaradi svojega designa nikoli nebo, to kaj bi eni radi da je. Kot je že blo večkrat omenjeno je tu po mojem osebnem mnenju RPi fundacija naredila veliko napako, ko so samo kimali kaj vse bo zmožno in še zraven. Še zdaj releasajo videe kako super duper XBMC lavfa, z patchi ki jih še nihče ni nikam prav integriral in bodo mogoče nekoč integrirani v kak user friendly way.
Saj tud kitajci (Allwinner, RockChip, AMLogic,...) majo svoje finte in seveda podpirajo nekaj ko je za to masovni trg. Tako da če slučajno Ubuntu Phone rata uber popularen (kake možnosti so za to sicer nebi debitiral) bodo tud naslednji njihovi SoC-i zagotovo podpirali Wayland.
Jaz sem sicer malo biased, saj sem nekaj časa opazoval/malenkost sodeloval v Allwinner linux skupnosti (linux-sunxi.org) in tam je res lepo število ljudi, ki se vsaj malenkost trudijo (z različnim uspehom) spravit Allwinnerjevo GPL kodo upstream. Nekaj uspeva, nekaj ne - so pa naredili več kot sem si mislil da bo komu uspelo. Ampak iz tega vidika ne Broadcom, ne Allwinner in še manj RockChip ne blešči oz. vsi po večini pišejo obupno kodo, ki težko pride upstream.

Tako da, prosim ne fanboy-at kako je Cubeboard kul, pa RPi bad. Mislim da je vsem jasno kako je dejansko omejen RPi in kateri use-casi so viable. Prav tako Cubieboard, kjer so use-casi spet drugačni kot od RPi-ja. To je preprosto treba vzet v zakup. Vsakemu svoje.

Sedaj pa še malo nazaj na topic. Je kdo zasledil kak RPiv2 plan?

Tero ::

Koliko vem ima nekdo tukaj od vas stran slo-pi.com? Zakaj že nekaj dni ne dela? Ali je šla stran adijo za vedno?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

echoman ::

Je ponovno dostopna, vendar bo v celoti očitno na voljo šele ob koncu meseca.

d4vid ::

hojnikb je izjavil:

Še nekaj o PiFM:

Zadeva je od prve vrzje ratala že dost solidna (kernel driver + DMA + 16bit sample)
Z SoX se pa da recimo shoutcast stream spravit do PiFM (ki sicer podpira le wav fajle)

Install sox-a
sudo apt-get install sox libsox-fmt-all

Konfiguracija
sox -t mp3 shoutcast-server.pls -t wav -r 22050 -c 1 - | \
sudo ./pifm - 108.0

Tako lahko ob postavljenem shoutcast serverju serviramo svojo winamp playlistu sosedu na njegovo najljubšo radijsko postajo >:D

Just a reminder: Pi je kot FM tranzmiter silno ilegalna zadeva, ker zelo presega moč oddajanja fm signala :))

Zakon zadeva tole. Kakšno anteno maš gor? Jaz mam 20 cm žice ("šuslajtnge") in lovi po hiši nekje 5m.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Qcube ::

Jaz sem dal tudi ene 20-25cm in mi je lovilo po celi hiši + zunaj (15-20m).

http://www.csgnetwork.com/antennaevcalc... kalkulator za idelano dolžino antene. Za 100MHz je 35,7cm (1/8)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Qcube ()

jst mam cca 1 meter in lovi po celi hiši. Verjetno še dlje, če ni na tisti frekvenci kaka postaja (sicer jo signal tiste postaje prekrije).
Drgač pa z malo tweakanja pride silno dobra kvaliteta ven..
#brezpodpisa

dope1337 ::

Ma kdo slučajn kakšen dober primer, kok na enem rasPi poganjat NAS+Proxy server.

Bi bil zlo hvaležen.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Kurzweil ::

Glede na tale seznam SD kartic, me zanima katero mi predlagate, da vzamem v Mimovrste (rubrika pomniliniške kartice aka SD kartice) in da preverjetno deluje posvem gladko. Iz tega seznama skoraj ne najdem SD kartice, ki bi delovala oz. nebi imel kakšnega komentarja o delovanju.

Vzel bom zagotovo pri Mimovrste, ker bom tam naročil več stvari, ki jih drugje ne dobim. Kartica naj bo 8Gb, class 10 in po možnosti čim večji zapis oz. branje podatkov. Kaj vi uporabljate, da je res odzivno in deluje brez problemov?

SkIDiver ::

Jaz imam tole. Deluje BP. Edino ene 3x mi je vsulo OpenELEC konfiguracijo na njej, ker je RPi zamrznil in sem ga ugasnil z odklopom napajanja. Ko sem odkril servis, ki je povzročal zmrzovanje RPi-ja nimam več težav z izgubo podatkov oz OS-a.

Najbolj zanesljiv in stabilen je vsekakor USB ključek. Sam povsem dobro shajam z SD kartico kar se tiče zanesljivosti in hitrosti (tiste 3 incidente izključujem, ker so moj feler).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SkIDiver ()

In potem ta USB vštekam v enega izmed 2 vtičov (tudi USB hub bom naročil), ali kupim kakšen namenski adapter USB -> SD če to sploh obstaja?
Naslednja stvar, ki me zanima, ali ima Raspberry Pi kakšen BIOS?
In pa, ko gledam te kartice vidim da je zapis branje v razponu od 5-90 Mb/s, kolikšen pa je prenos podatkov USBja in kateri standard USBja sploh ima Raspberry Pi model B?

http://elinux.org/RPi_Performance#USB_b...
http://elinux.org/RPi_SD_cards#Performa...

Če pregledaš zgornji dve povezavi boš ugotovil, da bi znal bit USB ključek hitrejši. V primeru USB ključka še vedno rabiš SD kartico veliko vsaj 64MB katero ustrezno pripraviš, da se OS zaganja iz USB ključka, ker RPi ne boota iz USB-ja.

@SkiDiver, tole je že skoraj nesmiselno, SD kertico manj kot 4Gn težko sploh dobim, da bom potem še nastavljal USB preko nje, za kar bom rabil še USB hub. A dejansko ne obstaja neka SD kartica, ki bi bila stabilna na Rpiju in da je 8 Gb, class 10, kdo za vraga je potem načrtoval to arhitekturo in delal na OS/kernelu, driverjih?

trnvpeti ::

trnvpeti je izjavil:

http://www.mimovrste.com/artikel/258001...

Tole je samo class 4...

trnvpeti ::

4+
tale kartica ti bo delala 22MB/s write, read pa 24M+

mimovrste nima integral kartic
40M/20M bos dobil, funtech ali pa enaa

evo zate, class 10 :)
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/foto/s...

tocno tale pri meni dela bp
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/foto/s...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: trnvpeti ()

Kurzweil je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

http://www.mimovrste.com/artikel/258001...

Tole je samo class 4...

to je kvečjemu plus. class 10 kartice majo šrot 4K hitrosti, od katerih ima ravno Pi največ koristi.

Kurzweil je izjavil:

In potem ta USB vštekam v enega izmed 2 vtičov (tudi USB hub bom naročil), ali kupim kakšen namenski adapter USB -> SD če to sploh obstaja?
Naslednja stvar, ki me zanima, ali ima Raspberry Pi kakšen BIOS?
In pa, ko gledam te kartice vidim da je zapis branje v razponu od 5-90 Mb/s, kolikšen pa je prenos podatkov USBja in kateri standard USBja sploh ima Raspberry Pi model B?

ne. imaš pa config.txt, kjer nastavlaš parametre SoCu..

Kurzweil je izjavil:

@SkiDiver, tole je že skoraj nesmiselno, SD kertico manj kot 4Gn težko sploh dobim, da bom potem še nastavljal USB preko nje, za kar bom rabil še USB hub. A dejansko ne obstaja neka SD kartica, ki bi bila stabilna na Rpiju in da je 8 Gb, class 10, kdo za vraga je potem načrtoval to arhitekturo in delal na OS/kernelu, driverjih?

ta arhitektura nikol ni bla mišljena za tak način rabe, kot se rabi Pi. Ta chipset je mišlen za kake media playerje, kjer je rootfs praktično read only. In pri do corruptanja pride največrat, ko se navija (sploh core frekvenca je občutljiva) ali ko se sd kartica ne razume z pijem.

SkIDiver je izjavil:

Jaz imam tole. Deluje BP. Edino ene 3x mi je vsulo OpenELEC konfiguracijo na njej, ker je RPi zamrznil in sem ga ugasnil z odklopom napajanja. Ko sem odkril servis, ki je povzročal zmrzovanje RPi-ja nimam več težav z izgubo podatkov oz OS-a.

Najbolj zanesljiv in stabilen je vsekakor USB ključek. Sam povsem dobro shajam z SD kartico kar se tiče zanesljivosti in hitrosti (tiste 3 incidente izključujem, ker so moj feler).

Sam laufam iz mini kjučka in je zadeva rock stable. In je zadeva navita na 1100Mhz.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

hojnikb je izjavil:

SkIDiver je izjavil:

Sam laufam iz mini kjučka in je zadeva rock stable. In je zadeva navita na 1100Mhz.

Pri meni je tudi rock stable sedaj:) Imam nekaj navitega, da full hd predvaja bp in preskakuje nazaj/naprej brez zatikanja in kockanja.

SkIDiver je izjavil:

hojnikb je izjavil:

SkIDiver je izjavil:

Pri meni je tudi rock stable sedaj:) Imam nekaj navitega, da full hd predvaja bp in preskakuje nazaj/naprej brez zatikanja in kockanja.

to mora delat BP brez overclocka, ker ma zadevca vgrajen h.264 dekoder. Razn če je zram kak dts, to pa itk ne dela normalno na Piju (ker more softwaresko pregonit DTS, ker f*gi od DTS ne dajo licence za hardware dekoder)
#brezpodpisa

Predvajanje je bp. Morebitno preskakovanje naprej/nazaj se mu pa malo pozna, če ni mal prvit. Poleg tega pa tudi meniji sedaj delajo lepo gladko. Gre pa za čist blago navitje + turbo mode. Zadeva se po 2 urah predvajanja full hd filma ne segreje niti toliko, da ne bi mogel držati prsta na čipu.

DTS pa pošiljam naprej na TV, ki ima DTS dekoder;). Bom pa preveril kako mu gre dekodiranje DTS-a, če usmerim zvok na audi izhod.

dts bol slabo prebavla...

ma ja segreva se pa itk nič ne... moj z 1200mhz+ in 1.4V ne pride čez 65C..
#brezpodpisa

Sam imam 8GB class 4spominsko, dobil sem jo ob nakupu PIja prek farnella (microSD + converter s narisano malino). Gor imam raspbian in mi ga še ni uspelo sesuti. Laufam gor sambo z dvema diskoma, apache, transmission. Za mene je vredu, ampak če gledava dva preko sambe pa žal pogrne. Najbrž ker ima 2 porta in mrežno zvezano na isto USB vodilo.
PI je navit na 950 MHz, pa dela bp. Več nekako ne upam, saj je kot moj primarni server in nočem da se sesuje :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

d4vid je izjavil:

Sam imam 8GB class 4spominsko, dobil sem jo ob nakupu PIja prek farnella (microSD + converter s narisano malino). Gor imam raspbian in mi ga še ni uspelo sesuti. Laufam gor sambo z dvema diskoma, apache, transmission. Za mene je vredu, ampak če gledava dva preko sambe pa žal pogrne. Najbrž ker ima 2 porta in mrežno zvezano na isto USB vodilo.
PI je navit na 950 MHz, pa dela bp. Več nekako ne upam, saj je kot moj primarni server in nočem da se sesuje :)

up the voltage :) vsak Pi more it čez 1Ghz, če mu daš dost voltaže. Itk pa se sesuvat začne, ko začneš core frekvenco višat, arm frekvenca nebi smela tolk vplivat na corruptanje kartice.
#brezpodpisa

Pri višanju voltaže pazite, da nimate turbo mode vklopljen, ker v tem primeru zgubiš garancijo.

turbo mode ti nč ne izniči garancijo. force turbo oz. voltaža over 1.35V ti izničita garancijo. Like i care anyway, moj je garancijo spušil ži prvi dan >:D
#brezpodpisa

Vidim, da ni več opisanega pogoja okoli turbo_mode=1 na RPiconfig.

force turbo izniči garancijo, to je že skos tak.

Nwm pa zakaj bi se kdo sekiral za garancijo pri 35$ dev boardu..
#brezpodpisa

Ravno to je catch, da ti jo ne, če niso zraven izpolnjeni še nekateri pogoji. Eden vem, da je bil overvoltage. Ker vseeno ne bom dal novih 35$, če ne crkne po moji krivdi.

tak preprost board ti bo zelo težko crknil sam od sebe. Če je fuč, je fuč on arrival :)
Ubit z overvoltage ga pa itk nemorš (no na zelo dolgi rok bi se najbrž poznal).

Sj pa če nisi ziher, pač pogledaš z cat /proc/cpuinfo če maš še garancijo al ne :)
#brezpodpisa

Mam garancijo z turbo_mode=1. Revision je brez 1 spredaj.

možno, da garancija propade, če daš overvoltage čez 1.35V.
No takrat ko sn ga jst dobil, je garancja šla pa-pa, če si se sploh dotakno voltaže >:D
#brezpodpisa

Flea ::

Pozdravljeni!

Eno vprašanje imam... torej sem pred tem, da naročim Rasberry Pi. Sam me zanima kako je s polnjenjem. Moram dodatno naročit charger iz njihove spletne strani ali bi se dalo s polnilcem za telefon?

Rias Gremory ::

You will need to provide a power supply that can provide enough current to power the device plus any connected peripherals, and taking into account inefficiencies of the supply itself and the cable between the power supply and Raspberry Pi. The community advises opting for a power supply that can supply at least 1A if using USB peripherals or Pi plates that draw more than a few tens of milliamps of current.

Cable resistance plus connector resistance can quickly reduce operating voltages below the proper range(5.25V to 4.75V).

The power required by the Pi will vary depending on how busy it is and what peripherals are connected.
-Running a GUI will take more power.
-The USB devices and Ethernet connection will take power.
Running the GPU will take extra power.

Torej predlagam:
Kvaliteten polnilec z 5V in minimalno 1A.

Več na http://elinux.org/RPi_Hardware#Power

EDIT: Če polnilec od telefona zadostuje zahtevam ne bo problema. Seveda, rabiš micro USB kabel.

micro USB

micro USB

Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

brez kakih požrešnih naprav na usb gre tut 700mA skos BP.
Pi kur cca 450-550mA z LANom in cca 250-300mA brez lana. Testirano :)
#brezpodpisa

Men je delal na Nokia polnilcu (dobil zraven Samsung Galaxy Špice) 500mA. Ampak se je rebootal ob vsakem priklopu kakega USBja...

Flea ::

Okej, najlepsa hvala za te podatke.

Imam se pa eno vprasanje, od kot ste ga pa narocili?
Z uradne strani bi se blo najbolje, ne?

Sam sem enega pri nano elektroniki, enega pa pri ic elektroniki. V SLO je dovolj poceni Galago elektronika, lahko pa naročiš iz Farnella, kjer za isto ceno kot IC, nanoelektronika dobiš zraven še 8GB spominsko.

Hayabusa ::

d4vid
Nič ne piše da je zraven kakšna kartica
http://www.nanoelektronika.si/index.php...

Pri farnellu je zraven spominska kartica.

Nakup r pi pri farnellu te preusmeri na http://farnell.com/raspberrypi-consumer... , kjer je za Slo "IC elektronika d.o.o."
http://www.ic-elect.si/b2c/raspberry/ra... kjer isto ni nikjer ne piše karkoli o sd kartici.

Tu ga imajo za 40 GPB (47.2E) s poštnino in 8gb sd kartico
https://www.modmypi.com/raspberry-pi-an...

Hja, žal pa tole nisem vedel. Znanec mi je rekel da je naročil na farnellu, zraven pa je dobil 8GB spominsko, na njej je narisan logotip RPija... Isto kot na modmypi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

Daj ga vprašaj iz katere države je naročil.

btw, je 4 gb sd kartica dovolj za raspbian + r pi 512mb ali porabi celoten prostor za OS ?
Sam bi ga uporabil kot mini nas, potrebujem cca 100-200 mb prostora 24/7 delovanje, za kar nebi gor priklapljal še diskov.

Še nekaj: nimam monitorja s hdmi, samo dvi, se lahko na r pi privzeto ssh-jaš (aka rdp) ko se zboota v os ? R pi bi piključil preko eth porta na router.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

4GB je dovolj, ja.

SSHjaš se lahko takoj že ob prvem bootu.
100-200 MB je sigurno frej na 4GB spominski, moraš pa zagnat raspi-config da ti porabi komplet spominsko.

Damn, ne bo šlo brez kabla:
http://learn.adafruit.com/adafruits-ras...

nč ni treba enejblat, je že enejblan po defaultu.
#brezpodpisa

Za vse distrote ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

raspbian je, za druge pa nwm.
#brezpodpisa

Jaz vem, da na raspbianu in na archu ni blo treba nič nastavljat, jaz sem dal tisto sliko na SD kartico, jo dal v RPi, priklopil net pa napajanje in je delal.

clix ::

Kakšen napajalnik priporočate za RPi? Kvaliteten, vsaj 1A, de se bo Rpi lepo navijal. Nimam pa naj priklopljenih nobenih dodatnih požrešnih naprav:
HDMI,USB Ključ in audio out, to je vse.

Idealen bi bil nek kvaliteten polnilec za mobitel, si namreč ne želim komplikacij z dodatnim USB hubom.

lp
««
47 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21940137 (6975) fulgur
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1205271215 (30431) pierch
»

Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29656188 (19496) hojnikb
»

Raspberry Pi za HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
486779 (6078) GTX970
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8826768 (21665) hojnikb

Več podobnih tem