» »

Raspberry Pi

Raspberry Pi

««
57 / 91
»»

iloveboobz ::

Sj ma hardware DTS podporo, od kje tebi ideja da je nima ?

Sam v softwareu je disablana, ker DTS noče dat licence

mihec87 ::

exactly...still no dts...

Sam to je krivda na strani DTS. Vsaj tako oni pravijo, ker so že hotl dat podporo (verjetno v takšni obliki kot za mpeg2) sam se z njimi nič ne da zmenit očitno.

Vem sem zabil ene 2uri na to temo...Ma naj za dajo ven po nekem x kanalu "hack" verzijo vn(ne spomnem se več točno, neki so menda eni zgruntal)...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

XBMC oz. OpenElec razvijalci imajo že nekaj časa dostop do DTSja. Kr tako hacka izdat nebojo in tudi če bi, bi se povozu z naslednjim kernel oz. firmware updejtom.

misek ::

Vsaj za OpenELEC vem, da je avtor ključ pridobil čisto legalno.

http://www.raspberrypi.org/forums/viewt...

There's no technical problems. The xbmc devs have had access to (for months) GPU DTS (and AC3) decode, and it works fine.
I believe the problem is that Eben has contacted (repeatedly) DTS/MPLA and said, "we have a DTS decoder and want to give you money", and got no response...

iloveboobz je izjavil:

http://www.raspberrypi.org/forums/viewt...

There's no technical problems. The xbmc devs have had access to (for months) GPU DTS (and AC3) decode, and it works fine.
I believe the problem is that Eben has contacted (repeatedly) DTS/MPLA and said, "we have a DTS decoder and want to give you money", and got no response...

Ja o tem sem govoril..Pač bi se lahko znašla nekje hacked verzija od neznane ekipe(pač ne bi blo v vsaki novejši verziji sw-ja, vsake toliko good enoug for me)..

Žal ima samo Raspberry Pi fundacija dostop do firmware-a, tako da lahko samo oni naredijo kej takega.

first_line ::

Končno, samo še 'malo' pa bo Raspberry Pi 2:

http://www.extremetech.com/computing/18...

trnvpeti ::

upam, da si pri rpi2 ne bodo spet zajebali, kot pri prvem modelu, ko se platforma ne da nadgrajevat

Kaj bi ti meu socketed proc in ram ? ;)

Rias Gremory ::

Ja to bi blo fajn za bolj dražje različice.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

SiByte ::

Zanimivo da nekateri še zmareraj ne razumete namena RPi-ja :|
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

stb ::

Potem pa adijo glavna aduta - majhnost in cena.
Sicer pa tale B+ na otip deluje precej bolj profesionalno, vsi konektorji segajo enotno 2mm čez rob tiskovine, kar bo z ohišjem izgledalo tip-top:
 USB in Ethernet konektorji

USB in Ethernet konektorji

SiByte je izjavil:

Zanimivo da nekateri še zmareraj ne razumete namena RPi-ja :|

Jap, nažalost je še vedno tako...

medenko ::

pojasnite mi njegov namen potem? ;)

Sprehodi se do njihove strani in ti bo jasno :9

jinzo ::

Če vzamemo za namen to, da želijo otrokom in mladini približati programiranje in računalništvo kot tako so še vedno failali, kar je še huje, failali so dejansko tako da delajo škodo področjem na katerih želijo situacijo izboljšati. Na žalost me nihče nebo prepričal da je RPi v trenutni sestavi primeren za učenje otrok (torej da se to priklopi na miško, tipkovnico in monitor) programiranja/računalniških veščin - preprosto prepočasen je za kaj takega. Saj v tem jaz tudi razumem to relativno novo smer ki so jo nakazali, da se malo bolj osredotočijo na DIY ljudi (seveda so njihove želje da se SoM uporablja v kakih industrijskih/komercialnih projektih, ampak za to jim spet manjka nekaj ključnih stvari). Problem pri teh ljudeh pa je, da se območje DIY za RPi manjša (ko je trenutno med ljudmi, ki začenjajo z takimi stvarmi/se igrajo - za kar je RPi nadvse primeren in ljudmi, ki se resno lotijo nečesa) - predvsem zaradi tega ker več časa kot vložiš, manj pridobiš od ekosistema RPi (oz. pač več znaš, lahko tud druge boarde uporabljaš).
Problem, ki ga jaz vidim je tudi v tem da so recimo pri Arduinutu lepo naštudirali da je treba met dobo razmerje med komaptibilnostjo ekosistema (in seveda velikostjo) in hitrimi iteracijami hardwara.

Seveda RPi kot fundacija vozi med Broadcomom, ki zadeve ni štartal za izključno učne/akademske namene in dejansko željo/namenom fundacije. In se mi zelo dopade da bodo se osredotočili na software (če praktično nimajo možnosti novega SoC-a)

Na žalost me nihče nebo prepričal da je RPi v trenutni sestavi primeren za učenje otrok (torej da se to priklopi na miško, tipkovnico in monitor) programiranja/računalniških veščin - preprosto prepočasen je za kaj takega.

Si sploh kdaj probal Pi al govoriš tako na pamet ?

jype ::

jinzo> failali

A ti spet samo jamraš?

tudi jz menim, da je rpi prepocasen za kaj taksnega
z malo vec rama, in z malo hitrejsim cpujem se bi lahko to zelo spremenilo
in platforma, ki ne omogoca tega, je zgresena

Še enkrat, ste sploh probal Pi v zadnjih parih mescih ?

iloveboobz je izjavil:

Še enkrat, ste sploh probal Pi v zadnjih parih mescih ?

seveda

driver_x ::

Na žalost me nihče nebo prepričal da je RPi v trenutni sestavi primeren za učenje otrok (torej da se to priklopi na miško, tipkovnico in monitor) programiranja/računalniških veščin - preprosto prepočasen je za kaj takega.

Midva s sinom na RPija priključujeva razne zadeve (preko GPIO) in jih nato programirava. Program seveda piševa drugje, na RPija ga samo deployava. V mojem primeru otroka precej pritegne to, da lahko s svojim programom proži resnične dogodke, kot so prižigi ledic, pomiki motorjev in podobno.

@sammy73
Saj to je tudi edini način da take stvari delajo, ampak je mimo poante ki jih hoče RPi fundacija prodat.
Da se popravim, ni čisto to kaj za kaj bi naj bil RPi narejen. (da ne omenjamo da bi lahko prav enako enostavno uporabljala tud ker drugi board, sam je RPi najbolj znan).

@hojnikb
Seveda, pa si ga ne predstavljam kako bi ga programiral (pa rabim relativno malo, tekstovni urejevalnik in browser) na njem samem.

@jype
:* Neboma flejmala no, jaz sem še od zadnjič, ko sem dobil potrditev da so Stožice pristale na plečah državljanov, srečen da sem dobil en argument z tabo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jinzo ()

echoman ::

jinzo je izjavil:

Če vzamemo za namen to, da želijo otrokom in mladini približati programiranje in računalništvo kot tako so še vedno failali, kar je še huje, failali so dejansko tako da delajo škodo področjem na katerih želijo situacijo izboljšati. Na žalost me nihče nebo prepričal da je RPi v trenutni sestavi primeren za učenje otrok (torej da se to priklopi na miško, tipkovnico in monitor) programiranja/računalniških veščin - preprosto prepočasen je za kaj takega. Saj v tem jaz tudi razumem to relativno novo smer ki so jo nakazali, da se malo bolj osredotočijo na DIY ljudi (seveda so njihove želje da se SoM uporablja v kakih industrijskih/komercialnih projektih, ampak za to jim spet manjka nekaj ključnih stvari). Problem pri teh ljudeh pa je, da se območje DIY za RPi manjša (ko je trenutno med ljudmi, ki začenjajo z takimi stvarmi/se igrajo - za kar je RPi nadvse primeren in ljudmi, ki se resno lotijo nečesa) - predvsem zaradi tega ker več časa kot vložiš, manj pridobiš od ekosistema RPi (oz. pač več znaš, lahko tud druge boarde uporabljaš).
Problem, ki ga jaz vidim je tudi v tem da so recimo pri Arduinutu lepo naštudirali da je treba met dobo razmerje med komaptibilnostjo ekosistema (in seveda velikostjo) in hitrimi iteracijami hardwara.

Seveda RPi kot fundacija vozi med Broadcomom, ki zadeve ni štartal za izključno učne/akademske namene in dejansko željo/namenom fundacije. In se mi zelo dopade da bodo se osredotočili na software (če praktično nimajo možnosti novega SoC-a)

Po mojem mnenju si še najbolj "failal" ti, ker očitno ne vidiš kakšno je zanimanje za napravo. Njihov (glavni) namen je otrokom v osnovnih šolah približati računalništvo v pravem pomenu besede, kar ni vezano le na neko programiranje in odpiranje programov. V enem izmed prispevkov na blogu so poudarili, da je ključnega pomena velikost računalnika ter dostopnost do hitrega pregleda komponent na plošči - verjemi, da bi tako mene kot tudi koga drugega, kot 10 letnega otroka najbolj prepričali GPIO pini in priključevanje dodatnih tipal nanje. Poleg tega so na takšno ceno ciljali predvsem zaradi situacije, ko gre kaj narobe in je napravo, v katero vložiš nekaj tednov dela stežka še enkrat kupiti. S samim mini računalnikom pa so prodrli tudi na sceno industrijskih/komercialnih projektov in jim je, kot že večkrat opisano na njihovem blogu, uspelo zadostiti osnovne potrebe - za večje so pred dobrim mesecem dni izdali Raspberry Pi Compute Module. Seveda obstajajo tudi druge plošče, vendar so nekatere nekoliko dražje in celo ne ponujajo vsega, kar ponuja RPi. Za ljudi, ki se pričnejo iz nule ukvarjati s kakšnimi projekti in prej še nikoli niso delali česarkoli na tak način, je zelo pomembna tudi skupnost. Primerjaj skupnost, ki stoji za Raspberry Pijem in nekim tretjim mini računalnikom.

Software je že od samega začetka področje na katerega so ciljali, saj so se zavedali, da nekaterih stvari na žalost ne bo šlo omogočiti zaradi SoC. Če spremljaš njihov blog, potem si lahko že videl kaj so naredili s samim namizjem Raspbiana v navezi z Waylandom. V kratkem boš to namizje lahko tudi sam brez težav uporabljal (mogoče se bo potem tvoje mnenje spremenilo). Če povzamem njihovo vizijo in združim vse napisano, potem lahko skupaj pridemo do zaključka, da so veliko že naredili v smeri katero želijo izboljšati, veliko pa zelo verjetno še bodo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: echoman ()

kiFni ::

first_line je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

za xbmc je že obstoječi hardware vrh glave.

medenko je izjavil:

a se da zunanji disk priklopit na tole, pa vse skupaj zraven tvja pa lepo filmi/serije?

Ja, sam more bit powerred. Pi ga nebo pognal sam..

Jaz sem ravnokar naročil:
https://www.modmypi.com/naked-7-port-ra... hub

dej še enga ja z vzamem

Ja, z tem fbturbo updejtom je stvar dejansko bolj odzivna, ko uporablja desktop. Zdej čakamo samo še, da se porihta wayland.

Pa tistim, ko pravite da jim proc ni dost. Navijte ga. Jst spravim mojega do 930MHZ (to je 230Mhz OC) brez dotikanja voltaže. Do cca ~1100Mhz mi gre na 1.35V. Med 1100 in 700 MHZ se pa že kr pozna. Pa še samodejtno preklapa med frekvencami (think speedstep), tako da ni vedno na max frekvenci.

Spodobn OC z lighweight programi (pač ne koristiš chrome, ampak vzameš netsurf recimo, podobno pa za ostale aplikacije) pa je stvar čisto _uporabna_ kot desktop sistem. Ni super snappy, je pa prebavljivo.

Kolkor jaz vem je bilo glavno merilo dostopnost (cena!) :P drugače bi tako ali tako lahko prodajali računalnike z Intel procom :P

Seveda se da programirat na njem, samo z ne nekimi hudimi IDEji pa 5 virtualk ker tega froci ne rabijo.

Zakaj pa ne Arduino, zakaj ste eni mnenja da je smisel Pija učenje programiranja za froce?

Če bi rad ledice prižigal pa motorčke vrtel je Pi bedarija.

driver_x ::

A lahko Arduina programiraš v Javi?

driver_x je izjavil:

A lahko Arduina programiraš v Javi?

Če ne znaš niti v Google vtipkat arduino java, potem te res nima kaj za skrbet.

Zgodovina sprememb…

first_line je izjavil:

Zakaj pa ne Arduino, zakaj ste eni mnenja da je smisel Pija učenje programiranja za froce?

Če bi rad ledice prižigal pa motorčke vrtel je Pi bedarija.

Če bi prebral kaj o RPi-ju bi takoj videl kaj piše in čemu je bil prvotno namenjen. Prav tako si z Arduinom ne mores nič pomagat če še nimaš zraven računalnika.

Dobro jaz vem čemu je namenjen. Za razliko od vas, ki na njemu 'programirate' 2 ledici pa en motorček.
Če pa nimaš niti računalnika, potem pa ne vem kaj bi rad programiral? A maš vsaj telefon? Z njim tudi lahko Arduina programiraš.

RPI marketing upa na to, da bi šolam prodal svoj izdelek. To je velik biznis in s tem ni nič narobe. Ampak kot normalen človek ne morem dati prednost RPIju za 30€ napram 4€ Arduinu za vklapljanju ledic.

Zgodovina sprememb…

Arduino (4€) + PC (vsaj 400€) VS RPi (30€)

Ni fora v tem da nimaš računalnika, RPi vzameš v roke in lahko greš kamor kol in imaš vse zraven (npr. v šoli nekaj narediš in to odneseš domov v enaki obliki z vsem kaj potrebuješ). Ne razumem pa zakaj vsi silite da bi bil zmoglivejši :| saj imate alternative ki so veliko bolj zmogljive!!!

Ma daj spet nekaj nabijate v tri krasne. Sem že napisal da se Arduino komot sprogramira s telefona. Eni celo življenje živite v prepričanju da ste najboljši in najlepši ker vam podzavest ne omogoča zaznati informacij ki bi lahko ovrgle vaše zablode.

Sedaj pa le napiši Arduino (4€) + fon (vsaj 600€) VS RPi (30€). Zanimivo da si pozabil vsaj 4€ ekstra pri RPiju, če kupiš še SD z OS. Pa ekran si tudi pozabil. Pa miško. Pa tipkovnico... Res čudno da tako zavajaš sebe in druge, hmmm.

Zgodovina sprememb…

Nima se smisla prepirat z vami, prej naućiš opico leteti :P

P.S. Če bi res vedel čemu je RPi namanjen ne bi pisal takšnih neumnosti >:D

Nehi trolat first_line.

d4vid ::

Le zakaj ima RPi TV out? Da ga lahko priklopis na CRT TV, ki jih je dovolj v nerazvitem svetu. Tako rabis se tipkovnico, misko, napajalnik is SD kartico. To pa te najcenejse stane 20€, SD je dostikrat ze zraven RPija. Namen PIja je cena in dostopnost ter velikost. Zmogljivost nikoli ni bila prioriteta.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

mirancar ::

dejte mal realnosti no
RPI je dobr za nas geeke da probamo narest kej pametnega na njem, je kot nek pocen Dev Board, mal za hobi mal zares
to da pravijo da je namenjen otrokom je pa zgolj marketing ker ga hočjo uturit šolam. Podobno kot microsoft in apple serjejo z tablicami, ki jih noben ne rabi za učne namene. Programiranje GPIO pinov nobenga otroka ne zanima, v afriki se jim tud jebe za take reči. Za reveže brez računalnika je to metanje dnarja skoz okn.

Nehaj trolat mirancar.

Programiranje GPIO pinov nobenga otroka ne zanima, v afriki se jim tud jebe za take reči

Kje si pa kupil kristalno kroglo?

d4vid ::

Rias Gremory je izjavil:

Nehaj trolat mirancar.

Programiranje GPIO pinov nobenga otroka ne zanima, v afriki se jim tud jebe za take reči

Kje si pa kupil kristalno kroglo?

Brezplačna je na Google Play :D

Anyway, seveda jih zanima. Pa ne kot pin, ampak ko je gor še nekaj LED diod in ko mu uspe prižgat prvo, bo želel da gorijo še druge. Pa da utripajo. Pa da se prižigajo ena za drugo. Seveda spet ne vsak, ampak nekaj takšnih se pa vendarle najde.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

@echoman
Jaz se bom takoj strinjal da je RPi dovolj dober, ko bo (kot sem omenil) na njem mogoče programirati in dostopati do dokumentacije (za velik plus bi bil, če bi to bilo mogočep reko browserja - saj kot vemo je na spletu še največ pomoči). Sedaj, kolikor sem jaz probal, to ni bilo mogoče normalno delati (je pa res da sem malo len, pa sem probal z vim + browser). Ko bo to mogoče delati, pa se bom takoj strinjal da je RPi dovolj dober za dosego ciljev ki si jih je RPI fundacija zadala.

Prav tako sem tudi omenil da so verjetno SoM naredili ravno za to ker so ugotovili da je veliko ljudi dejansko delalo na področjih izven njihovega glavnega cilja (in seveda je to zelo dobro).

Vsekakor pa pozdravljam dan, ko bom lahko normalno uporabljal RPi za programiranje in osnovni browser/pregled dokumentacije - ampak še ta dan ni tukaj (seveda bo še bonus ko bo v mainline kernelu GPU driver).

Kaj a NetSurf ni dovolj dober za vas ?

jinzo je izjavil:

@echoman
Jaz se bom takoj strinjal da je RPi dovolj dober, ko bo (kot sem omenil) na njem mogoče programirati in dostopati do dokumentacije (za velik plus bi bil, če bi to bilo mogočep reko browserja - saj kot vemo je na spletu še največ pomoči). Sedaj, kolikor sem jaz probal, to ni bilo mogoče normalno delati (je pa res da sem malo len, pa sem probal z vim + browser). Ko bo to mogoče delati, pa se bom takoj strinjal da je RPi dovolj dober za dosego ciljev ki si jih je RPI fundacija zadala.

Prav tako sem tudi omenil da so verjetno SoM naredili ravno za to ker so ugotovili da je veliko ljudi dejansko delalo na področjih izven njihovega glavnega cilja (in seveda je to zelo dobro).

Vsekakor pa pozdravljam dan, ko bom lahko normalno uporabljal RPi za programiranje in osnovni browser/pregled dokumentacije - ampak še ta dan ni tukaj (seveda bo še bonus ko bo v mainline kernelu GPU driver).

Preko ssh (Putty) z Xming X ni dobro? Jaz sem tako vse poštimal (headless install), res pa je da moraš pri enih ssh 'ročno zalaufat'. Debian Wheezy ima že po defaultu vse pripravljeno in ni problemov. Če govoriva o isti stvari.

medenko ::

še vedno nimam trdnega odgovora, če je novi raspberry dovolj dober, da se nanj priključi usb wifi in zunanji disk, da bi ga imel kot hd player?

medenko je izjavil:

še vedno nimam trdnega odgovora, če je novi raspberry dovolj dober, da se nanj priključi usb wifi in zunanji disk, da bi ga imel kot hd player?

Default allowed USB current across 4 ports is 600mA, but can be increased to 1.2A via a config.txt parameter if a good quality 2A PSU is used. I have tried a few different USB hard disks and they all power fine directly from the Pi at the 1.2A setting.

Iz komentarjev:
http://www.raspberrypi.org/introducing-...

taz ::

medenko je izjavil:

Na mojem PIju je naložen OpenELEC, kateri laufa na USB3.0 ključku (razlika med SD in USB je kakor noč in dan), OC je na 1GHz, na njemu imam wifi ključek, pa zunanji 3.5" HDD s svojim napajanjem, pa USB sprejemnik/oddajnik za tipkovnico, pa dela zadeva super, sploh za ta denar. Napajam ga z 5V 3.8A napajalcem (ja je overkill).
««
57 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21943059 (9897) fulgur
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1205276621 (35837) pierch
»

Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29657882 (21190) iloveboobz
»

Raspberry Pi za HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
486954 (6253) GTX970
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8828049 (22946) iloveboobz

Več podobnih tem