» »

Raspberry Pi

Raspberry Pi

««
22 / 91
»»

Tero ::

Torej od zunaj je uradno gertboard.
Bo kdo nabavil? :)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Killermode ::

Zaenkrat samo takšne k jih sam zlotaš skup.

DuleKrtola ::

Zakaj pa ne poiščeš latest sourca in lepo skopajlaš na Piju ?
In svetujem ti da zbrišeš wheezy in namestiš latest official verzijo Raspbiana..

Rekompajlanje po mojih izkušnjah nikoli ne olajša zadeve. Sploh pa ne vidim potrebe po tem, ker vse kar hočem imet na piju je že zbuildano zanj. In wheezy je rasbiana, ne vem kaj si hotel s tem povedat.

Drugače pa se mi zatika pri instalaciji MPD. Web interface izpiše neke 4 vrstice, katerih mi ne uspe dekodirat, in pojma nimam kaj hoče povedat. Pa tudi lokalno ne morem upravljat mpdja, sem probal z mpc.

dmok ::

Evo, ravnokar zaključil z instalacijo MPD na RPi in laufa lepo lokalni playback, laufa tudi mpc, zvok gre preko USB DAC, datoteke so pa na drugi mašini, mountan je Samba share... ekaj Zatika se edino http stream na Android, samo tega zaenkrat ne rabim. Sem pa instaliral "na roko", uporabil sem tale navodila: Raspberry Pi MPD na Androidu pa uporabljam Droid MPD HD in MPDroid.

d.

hojnikb ::

DuleKrtola je izjavil:

Zakaj pa ne poiščeš latest sourca in lepo skopajlaš na Piju ?
In svetujem ti da zbrišeš wheezy in namestiš latest official verzijo Raspbiana..

Rekompajlanje po mojih izkušnjah nikoli ne olajša zadeve. Sploh pa ne vidim potrebe po tem, ker vse kar hočem imet na piju je že zbuildano zanj. In wheezy je rasbiana, ne vem kaj si hotel s tem povedat.

Drugače pa se mi zatika pri instalaciji MPD. Web interface izpiše neke 4 vrstice, katerih mi ne uspe dekodirat, in pojma nimam kaj hoče povedat. Pa tudi lokalno ne morem upravljat mpdja, sem probal z mpc.

wheezy je softfloat, rasbian je hardfloat, tako da je razlika med tema dvema...
In vsaj meni je kompajlanje že pomagal kej porihtat, seveda v primeru da je bil paketek out of date..
#brezpodpisa

jinzo ::

Debian Wheezy uradn image trenutno je še menda softfloat (za računanje z plavajočo vejico se ne uporablja hardware), raspbian (ki je tudi baziran na debianu) pa hardfloat.
Vsekakor bodo tud uradn(e) distribucije slej ko prej prešaltali na hardfloat (kar je tudi prav, so hitrejše in bol "proper").

Drugače ti težko pomagamo "nekaj ne dela", "izpiše 4 vrstice" - povej kaj izpiše točno pa bomo mogče lahko pomagali.

jinzo ::

No kot kaže je tako ali tako raspbian priporočen že (na uradni downloads strani), tako da :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jinzo ()

ManDriver ::

Se je komu uspelo povezat v OpenELEC preko NFS? Namreč, imam problem, da shared folder (Synology) vidim, ne morem pa ga izbrati...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

NanoElek ::

Pozdravljeni,

Upam, da ni v nasprotju s pravili vašega foruma, vendar bi vas rad obvestil, da imamo na zalogi RASPBERRY-PI - RASPBRRY-PCBA - SBC, RASPBERRY PI, MODEL B.
Cena za kos je 38,48€ z ddv, na zalogi imamo trenutno še 6 kosov.

V kolikor obstaja interes, se prosim obrnite na:

Nano Elektronika, d.o.o.
Jadranska cesta 027
2000 Maribor
Slovenija
www.nanoelektronika.si
02/331-32-11

Lep pozdrav,
Renato Senekovič

Lepo da mam končno trgovino ki to prodaja pri nas ;)
#brezpodpisa

listje123 ::

Meni to ne gre v glavo.
Smo v času pametnih telefonov ki se lahko kosajo že z računalniki.
Zakaj ne naredijo nekakšno postajo za pametni mobilni telefon in ki ga priključiš gor in uporabljaš kot računalnik.

@tajki ne zastopim te sej pa to maš. Androida prklopis na HDMI priklop v monitor/TV pa se gor povežeš z brezžično tipkovnco pa miško in ga uporabljaš kot PC za brskanje po spletu naprimer.
In ne vem kaj ma to veze z Rpi. Takšni telefoni stanejo velik denarja rpi je pa manj kot 50€ z vsemi dodatki.

SiByte ::

Prav tako se noben telefon ne more kosati z kakšnim boljšim PC-jem. Dvomim da je kater telefon sposoben pognat kak malo zahtevnejši program (Photoshop,...) kaj šele Windows OS.

Frekvence ARM niso primerljive x86 in x64.
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

No to je najverjetnej debata za kje drugje ker photoshop bi marsikater telefon lahko normalno poganju, če bi ga portal na android. Drugače bo pa Windows OS 8 tudi na telefonih... ker so ga nardil tko za x86-32 ali x86-64 kot tudi za ARM.

Hexx ::

Moje custom ohišje :D niso ravno skladne barve ampak važno da je

moat ::

Pozdravljeni!
Torej, sem že dobil svoj RPi, čakam pa še na nekaj dodatkov, da bo postal uporaben. Zanima me, kako se hitrostno obnaša Raspbian wheezy in brskalnik Midori? RPi bi namreč uporabljal tudi za brskanje po netu. Ali je za to dovolj hiter? Se da z njim normalno netat ali pa je deskanje na RPi prava muka?
Hvala za odgovore, lep dan še naprej.

dokler ne porihtajo x.org driverja, je browsanje bolj kot ne muka.
Raspbian zadevo malenkost omili..
#brezpodpisa

moat ::

Hvala hojnikb, torej upanje vendarle obstaja.

raspberry ma kr zmogljiv gpu, tak da več stvari ko se offloada na gpu, bolje bo vseskup delal.Ker tale arm procesorček pač ne more vse zmlet ;)
#brezpodpisa

Nesta ::

Kater software uporabljate? Custom ali official -> http://www.raspbian.org/RaspbianInstall... ?

official raspbian ;)
#brezpodpisa

Raspbian "wheezy" je OK?

Eno bolj Linux/Unix vprašanje: kako lahko preko SSH pobrišem drug ekran - konkretno tty1, kjer je viden login prompt ? Ko namreč preko SSH zaženem omxplayer se ekran ne počisti in ostane na spodnjem in zgornjem robu (odvisno od filma) prikazan tekst. Hvala.

d.

bf4ed ::

si probal? clear

x@y ~ $ sudo clear > /dev/tty1
-bash: /dev/tty1: Permission denied

d.

misek ::

Poskusi
sudo bash -c "clear > /dev/tty1"

Lahko connectam preko USBja external disk WD disk 2 TB?

Mora imeti lastno napajanje ali bi zneslo tudi samo preko USBja?

Prek USB hub-a obvezno! RaspberryPi ni dovolj močan.

misek je izjavil:

Poskusi
sudo bash -c "clear > /dev/tty1"

Deluje, najlepša hvala!

d.

dmok je izjavil:

Evo, ravnokar zaključil z instalacijo MPD na RPi in laufa lepo lokalni playback, laufa tudi mpc, zvok gre preko USB DAC, datoteke so pa na drugi mašini, mountan je Samba share... ekaj Zatika se edino http stream na Android, samo tega zaenkrat ne rabim. Sem pa instaliral "na roko", uporabil sem tale navodila: Raspberry Pi MPD na Androidu pa uporabljam Droid MPD HD in MPDroid.

d.

Meni je tudi uspelo v drugem poskusu, prvič je očitno bil kriv en typo v /etc/modules. Mi pa ne dela volume control. Tudi mpc returna N/A. Tebi dela?

Zgodovina sprememb…

SiByte je izjavil:

USB Huba? A nima ene tezave ce gor connectas USB Hub da crkne mrezna? Tega ne bi mogel priklopit direktno? -> http://www.mimovrste.com/artikel/206009...

DuleKrtola je izjavil:

dmok je izjavil:

d.

Meni je tudi uspelo v drugem poskusu, prvič je očitno bil kriv en typo v /etc/modules. Mi pa ne dela volume control. Tudi mpc returna N/A. Tebi dela?

nastavil mixer na software namesto hardware in dela...

Nesta je izjavil:

SiByte je izjavil:

USB Huba? A nima ene tezave ce gor connectas USB Hub da crkne mrezna? Tega ne bi mogel priklopit direktno? -> http://www.mimovrste.com/artikel/206009...

Jaz sem mislil da imaš 2,5" različico 2TB. Tega tako ali tako ne moreš priklopit gor drugače kot z zunanjim napajanjem.

Nesta je izjavil:

SiByte je izjavil:

Kot je rekel SiByte

drugače pa če priključiš na Rpi USB hub z zunanjim napajanjem deluje vse super!

Zgodovina sprememb…

NanoElek ::

Pozdravljeni ponovno. Obveščam vas, da je zaloga Raspberry-jev že pošla. Naročili smo novo pošiljko, ki bo predvidoma drugi teden pri nas.
Je pa dobavitelj med tem podražil izdelek in je sedaj nova cena 41,00€ z že vključenim ddv-jem.

Nano Elektronika, d.o.o.
Jadranska cesta 027
2000 Maribor
Slovenija
www.nanoelektronika.si
02/331-32-11

Lep pozdrav,
Renato Senekovič

#brezpodpisa

Kulker razumem tale problem, je fora v tem, da namesto da bi celoten Pi jemal tok za 1V8 iz RG1, ki je onboard, vzame tok za to voltažo iz IC3, ki se pa nahaja v lan/usbhub čip. Ker pa IC3 ni nared da bi sploh kej napaju, se zarad tega ta čip tolk greje.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Kulker razumem tale problem, je fora v tem, da namesto da bi celoten Pi jemal tok za 1V8 iz RG1, ki je onboard, vzame tok za to voltažo iz IC3, ki se pa nahaja v lan/usbhub čip. Ker pa IC3 ni nared da bi sploh kej napaju, se zarad tega ta čip tolk greje.

In čeprav se greje se v veliki večini primerov ne pregreva ampak je samo vroč na dotik.

sej ubistvu ni tista odvečna vročina tak problem, ker lahko gre do 70C afaik, bol je problem ta load na ic3 linijo..
#brezpodpisa

SlimDeluxe ::

Evo, moj RPi XBMC je finito.

Z menjavo SD kartice 8GB Kingston C4 na 8GB Sandisk C10 je zadeva končno zadihala.
Edino kar ostaja je občasno kolcanje ob H.264 filmih z DTS zvokom (prek Sambe ali lokalnega USB, čisto vseeno). AAC/AC3 pa delajo OK.

Uporabljena oprema:
RPi
USB kabel (napaja se na USB portu na TVju)
Sandisk C10 kartica z raspbmc
(tipkovnica/miš nista potrebna, saj CEC deluje)
Desktop: R5 3600X | MSI MPG B550 | RX580 8GB | 32GB DDR4 | be quiet! 650W
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS

ja dts je mal problem, ker ga cpu obdeluje, ne interni kodek.
Se že dela nekaj na tem ;)
#brezpodpisa

ManDriver ::

SlimDeluxe je izjavil:

Evo, moj RPi XBMC je finito.
Edino kar ostaja je občasno kolcanje ob H.264 filmih z DTS zvokom (prek Sambe ali lokalnega USB, čisto vseeno). AAC/AC3 pa delajo OK.

Sam opažam, da mu Samba povzroča velike probleme ki se rezultirajo v 5 sekundnem kolcanju. Preko USB namreč teh problemov nisem zaznal. Preko NFS se mi žal ne uspe povezat oz. imam problem, da je strežnik viden, medtem ko samega direktorija na njem ne morem izbrati.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

bluefish ::

Zadevo namerava nekdo uporabiti kot pripomoček za DSLR (backup, proženje,...): http://www.dpreview.com/news/2012/08/16...

bf4ed ::

SlimDeluxe kateri TV pa imaš?

Meni na Sony-ju CEC ne deluje... :(

SlimDeluxe ::

LG

Še eno stvar sem ugotovil, bolje je priklopiti RPijevo napajanje na USB od T-2 STBja, ker ko se TV ugasne se ugasne tudi RPI, kar je lahko nerodno, če se lih updata ali če si naštimam transmission klienta. STB pa napaja RPi tudi če je ugasnjen (pač dokler je vključen v elektriko), pa še USB na TVju je fraj (na STBju pa je itak neuporaben). Win-win
Desktop: R5 3600X | MSI MPG B550 | RX580 8GB | 32GB DDR4 | be quiet! 650W
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS

Folk kje lahko dobim software za HDMI cec za Pija ?
Lahko prek paketkov ali morm na novo flashat?

Tnx

gregyk ::

Bi CEC deloval na LG-ju, serije LH2000?

gregyk je izjavil:

delal bo, ampak na moji lh3000 ne dela back button, tako da na tvoji verjetno tudi ne bo..
v vsakem primeru poročaj kaj bo ;)
#brezpodpisa

gregyk ::

hojnikb je izjavil:

gregyk je izjavil:

delal bo, ampak na moji lh3000 ne dela back button, tako da na tvoji verjetno tudi ne bo..
v vsakem primeru poročaj kaj bo ;)

Torej je xbmc neuporaben, če ne dela back gumb ... ?

Tule: https://github.com/olajep/rpi-cecd/blob... sem zasledil da naj bi "back" funkcijo opravljal pritisk na "stop" in "select(OK)" skupaj... lahko testiraš če to res deluje?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gregyk ()

da..
Še vedno lahko probaš...
#brezpodpisa
««
22 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21938227 (5065) fulgur
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1205264638 (23854) pierch
»

Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29654384 (17692) hojnikb
»

Raspberry Pi za HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
486591 (5890) GTX970
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8826007 (20904) hojnikb

Več podobnih tem