Forum » Pomoč in nasveti » Sistem linearnih enačb (matrika) v Excelu 2010
Sistem linearnih enačb (matrika) v Excelu 2010
MadristaSLO ::
Živjo!
Jaz imam en problem in upam, da mi lahko pomagate. Torej v šoli smo jemali linearne enačbe in s tem tudi reševali sistem linearnih enačb. V učbeniku je tudi napisano da lahko sistem rešimo z Excelom. V učbeniku so tudi vsa navodila vendar, kljub temu ne dela. Probali smo v šoli v Excelu 2003 in je delalo, v 2010 pa ne. Tukaj vam bom napisal dobesedna navodila iz učbenika in še priložil sliko zaradi polj.
Primer:
x+z=6
z-3y=7
2x+y+2z=11
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAVODILA V UČ:
Koeficiente sistema napišemo v shemo n X n.
Na desni vstavimo še stolpec za enačaji.
Na desni označimo enak stolpec (ne le ene celice!).
Natipkamo ukaz =MMULT(MINVERSE(zgornja leva celica:spodnja desna celica);(zgornja celica stolpca:spodnja celica stolpca)).
Pritisnemo [CTRL][SHIFT][ENTER].
V označenem stolpcu dobimo rešitev.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tukaj pa je še slikca da boste videli, če sem kaj narobe napisal:
Jaz imam en problem in upam, da mi lahko pomagate. Torej v šoli smo jemali linearne enačbe in s tem tudi reševali sistem linearnih enačb. V učbeniku je tudi napisano da lahko sistem rešimo z Excelom. V učbeniku so tudi vsa navodila vendar, kljub temu ne dela. Probali smo v šoli v Excelu 2003 in je delalo, v 2010 pa ne. Tukaj vam bom napisal dobesedna navodila iz učbenika in še priložil sliko zaradi polj.
Primer:
x+z=6
z-3y=7
2x+y+2z=11
NAVODILA V UČ:
Koeficiente sistema napišemo v shemo n X n.
Na desni vstavimo še stolpec za enačaji.
Na desni označimo enak stolpec (ne le ene celice!).
Natipkamo ukaz =MMULT(MINVERSE(zgornja leva celica:spodnja desna celica);(zgornja celica stolpca:spodnja celica stolpca)).
Pritisnemo [CTRL][SHIFT][ENTER].
V označenem stolpcu dobimo rešitev.
Tukaj pa je še slikca da boste videli, če sem kaj narobe napisal:
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | excel pogojno oblikovanjeOddelek: Pomoč in nasveti | 1769 (1231) | 3pier |
» | excel 2003 - zašita zvezkaOddelek: Programska oprema | 1981 (1771) | jedateruk |
» | Excel, SiMobil račun - Zamenjava stevilk z imeni ?Oddelek: Programska oprema | 2103 (1992) | ales85 |
» | Matura 2007 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Šola | 16293 (9683) | monster-x |
» | Excel vprašanjeOddelek: Pomoč in nasveti | 872 (784) | amigo_no1 |