» »

Matura 2007

Matura 2007

«
1
2 3 4

tx-z ::

Vso srečo, vsem k pišemo! ;)
Že u pondelk hehe :))

>> MODERATOR: Tema naj bo namenjena izmenjavi informacij o letošnji maturi.
tx-z

SleepLess ::

Ve kdo za kaki dober link na netu, ki bi nam bil morda v pomoc ? Predvsem me zanima kaksen opis dogajalnega prostora in casa v Neznosni lahkosti.

sherman ::

Nekaj malega je tukaj, samo je v angleščini.

hamax ::

monster-x ::

Heh, tale slovarca.net se pa širi hitreje, kakor sem pričakoval. :)

Sicer pa ... srečno jutri!
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Fizikalko ::

Tema naj bo izključno za deljenje pomoči, nasvetov, informacij in podobno. Za ostalo spakovanje imate Ložo ali (še raje) IRC. Beri: vsakršno nabijanje brezumnih postov bo imelo za posledico zaklep.

marnit ::

Uf, na tej strani je pa kar obsežno napisano o NLB in Pimlico... osebno ne bom šel brat, ker mislim, da če si prebral 2x oz. 3x potem skor ne more bit problema.

Pa srečo tudi z moje strani :)

pingec ::

Kako vam je šlo?

Naslov je bil kar v redu, se je dalo dosti napisat tudi če si že malo pozabil :D
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

tx-z ::

Mau čudn, mam občukt kt da je blo 5 istih vprašanj pr prvi možnosti....Sm napisu prvi 2...pol pa tretje...a nism tega že napisu? :\ :)
tx-z

bluefish ::

res je, eno od dvoumnih vprašanj.

mare_ ::

Koliko vas je pisalo interpretativnega? Kako ste naslovili odlomek & na kakšen način ste odgovorili na tisto, kako Nastja vpleta v svojo zgodbo moške osebe?:)

[Fizikalko: tole menda ni OT, ali?]

Fizikalko ::

Ne, zaenkrat je še ok, sem pa popucal precej nesnage od prej.

pingec ::

zigam hehe, ja se strinjam :)
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

root987 ::

Pisal razpravljalnega - IMHO in glede na pogovor z drugimi - neumno in ponavljajoče. Če že ostalih ne bi predvsem zadnje in predzadnje zlahka zlili v eno.

Glavno da je konec s tem, sedaj se lahko posvetimo resnim stvarem. :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

mare_ ::

Še eno vprašanje: menda se kriterij pri slovenščini določi po gaussu. Je to res?

root987 ::

Če me spomin ne vara se pri vseh predmetih določi po gaussu.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Hair ::

uhjej... kot ste že rekli... ni šlo za znanje ampak za sposobnost obračanja besed! upajmo na najboljše! :D
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Fr33man ::

Seveda mora bit po Gaussu, kr kokr sm gledu gimnazijce v razred ko so se za glavo držal......:(

marnit ::

Glede navodila raz. eseja: res je bil neumen in ponavljajoč. Jez sem se zalotu, da sem dvakrat isto napisal (no, drugič nisem razlagal, ker je bilo razložen že prej). Iz vseh možnosti, morajo siliti tja, kamor ni treba in kjer še sami izvirnih in jasnih vprašanj ne morejo zastavit!

tx-z ::

A kdo mogoče ve kko je z rezultati? Enkrat 17.ga al kdaj morš bit v LJ al kko? Kr mene tist čas ne bo, pa nvem a lahko prek interneta pogledaš rezultate, al morm pooblastit nekoga?:\
tx-z

mare_ ::

Menda gre prek neta.

sherman ::

Kit ::

Hja, tudi jaz sem se po osmih letih odločil opravit maturo. Zato bi bil hvaležen vsakemu, ki bi mi lahko povedal kaj je potrebno znati pri sociologiji. Zasledil sem samo temo Delo in prosti čas, kar pa se mi zdi, da to ni vse.

Matek ::

Uf, to je samo ena od tem, za katero je zagotovljeno, da bo na maturi. Poleg te bodo še druge, ki jih moraš prav tako znati, to ti samo malce olajša delo. Priporočam, da si kar kupiš tisti učbenik za maturo, ki obsega celo zadevo,
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

tx-z ::

Matr komplicirajo...Še plačat morš za to da ti nardijo neki, kr najbrž ne spremeni ocene..Kaj pa tisto, k ti dajo fotokopijo, pa pogledaš če je kj narobe(ponavad je to pr true/false pr angleščini...kr so včasih 2 možnosti; če tekst 100% natančno gledaš)... Pa poveš to...zgleda ne gre to kr tko enostavno:\
tx-z

Kit ::

Hvala za odgovor. Malo špekulacije, a sta samo dve temi ali jih je lahko več v testu, ker če sta samo 2, naštudiram delo in prost čas, seminarska pa je dost za zadostno. UPAM

hamax ::

esej je lahko iz katerekol teme če se ne motim.

ShowDown ::

@Kit: TUKAJ imas katalog za sociologijo na letošnji maturi. V njem so napisane teme za letošnjo maturo. Delo in prosti čas je letos obvezna tema ja. Zanašat se na to, da se naučiš samo 2 temi je malo optimistično. :) Pri strukturiranih vprašanjih so 4 teme izmed katerih zbereš 2 in jih rešiš. Pravtako za esej.

Hockey ::

Kateri predmeti so pa zdaj takoj za esejem?

r5r ::

Angleščina 26. 5.
Slovenščina 28. 5.
And it makes me wonder.

>>><<< ::

26.5. je sobota.

Hockey ::

Hvala.

mare_ ::

Drugače je pa na netu tudi koledar.

>>><<< ::

Heh, čudno, da se piše v soboto.

tx-z ::

Sej matematika je tut v soboto(2.6.), pa 2.6 se začnejo tut ustni deli...A bo takrat tut matematka?:\
tx-z

Mavrik ::

Niti ne. Tudi mi smo kar nekaj stvari meli v soboto. Pač, da ne motiš pouka na šoli.
The truth is rarely pure and never simple.

SleepLess ::

Ker se zacenjam uciti biologijo na polno, bi prosil ce ma kdo kaksne dodatne linke, za pomoc pri ucenju (ok za dijaski.net vem mogoce se kaj druga:)) in morda ce ve kdo, kaj se najraje in najpogosteje pojavlja na maturi ?

Po analizi preteklih matur se mi zdi, da resis skoraj za 2 ze ce ves celico zelo zelo dobro, saj je ponavadi kakih 40% vprasanj same celice. Ve mogoce kdo kaj se je najbolje uciti pri cloveku, zivalih ter rastlinah?

Fr33man ::

No da dam kak nasvet konkurenci:D !Vaje k ste jih delal pr pouku bajle si poglej, velikrat zahtevajo kej, kr ste tm omenil. Drgač je pa težko rečt kaj se je treba učit. Priporočam da si nardiš nek vzorc da povežeš vse snovi v celoto, kr je večina vprašanj kompleksnih in zahtevajo znanje večih področjih naenkrat (npr. imaš pacienta, ki ima v prebavilih zadostno količino vitamina D, kako to da vitamina D potemtakem ni v tkivu zadosti?).
Samo na celico se ne bi zanašal na tvojem mestu, ker od leta do leta niha vsebina vprašanj, nikol ne veš kaj jih zagrab:\ - sej se spomneš eseja:D .

cholt45 ::

Ojla!
Ker se, kot verjetno veste, jutri piše angleščina, bi rad malo reševal stare mature.Če ma kdo slučajno kake scane ali povezave do teh stvari , ga prosim če mi jih pošlje. Lansko in letošnjo že imam.
lp Cholt

tx-z ::

A kdo ve kaj je razlika med "scientific" pa "scientifical" ? Jst vedn napačnga uporabm...Mislm take primere..:\
tx-z

hamax ::

Scientifical \Sci`en*tif"ic*al\, a.
Scientific. --Locke.

to mi vrže gnome dictionary

McHusch ::

Scientifical ne obstaja. Scientific je pridevnik, scientifically pa prislov.

McHusch ::

Historic/historical

Mimogrede, historic in historical pa je en tak čuden primer, kjer dejansko obstajata oba pridevnika.

V srednji šoli sem delal kazenski projekt iz teh dveh in prišel do naslednjih ugotovitev:

historical - zgodovinski, v smislu star (karkoli v povezavi z zgodovino)
historic - zgodovinsko pomemben (well-known or important in history)

Tako je ena stara podrtija zgolj a historical building, medtem ko je berlinski zid historic remains. Vse, kar se je zgodilo v preteklosti, je historical, pomembni dogodki pa so historic. V tem smislu je historical nadpomenka za historic, slednja pa dogodek natančneje okarakterizira in doda večji poudarek.

Najbolj očiten primer: a historical book (zgodovinski roman, npr. Celjski grofje danes in nikoli več) vs. a historic book (zgodovinsko pomembna knjiga, npr. Katekizem).

V prislovu se oba pridevnika združita v historically.

Primerjaj še:

The meaning of “historic” has been narrowed down to “famous in history.” One should not call a building, site, district, or event “historical.” Sites may be of historical interest if historians are interested in them, but not just because they are old. In America “historic” is grossly overused as a synonym for “older than my father’s day.”
in
People frequently make a distinction between historic and historical, and while this distinction is useful, it is based on convention only. The two words are variants, and have shared the same meanings for much of their history.

The usual distinction is that historic is used in the broad sense 'well-known or important in history'. Thus, "Lincoln's historic speech at Gettysburg." The word historical is used in senses broadly having to do with history itself: historical records (records that are part of the past); a historical novel (a novel based on or suggested by history); etc.

It should be clear that anything that is historic is also historical; something important in history is necessarily a part of it. So even if you follow the conventional distinction, the word historical could be applied to anything that is historic, though historical would, according to some, lose the impact of historic. ("Perot erred on 'historical event,' which should be historic; any past event is historical, but only the most memorable ones are historic"--William Safire.) People seem more likely to object to the use of historic where historical is thought to be appropriate, though even in this case there are exceptions.

The earlier word is historical, from the early fifteenth century. Historic is first found in the early seventeenth century, and the use of historic to mean 'important in history', is more recent still, from the late eighteenth century. The distinction between the two words is therefore relatively recent. Nonetheless, the distinction seems a worthwhile one, and since it is straightforward, you might as well follow it.

Hammer123 ::

Angleščina je bila danes lahka, vsaj na nižjem nivoju. Kaj mislite vi?

r5r ::

A del slišnega preizkusa je bil lahek, četudi se je slišalo kot posnetek iz 60-ih let (zaradi kvalitete). B del je bil glede na A precej težji.
And it makes me wonder.

mjakop ::

Se strinjam za B del. Ne vem ali so radiji krvi ali je res tisti tip malo preveč tiho in momlaje govoril (čeprav mislim, daje bolj radio ker je bil nek star).

root987 ::

Kar se tiče ustnega se strinjam, so mi pa osebno tudi gapi bolj kot ne smrdeli (višji nivo) - in kolikor sem povpraševal nihče ni ravno zadovoljen s svojimi odgovori.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Matek ::

To z momljanjem, slabimi posnetki, itd, se ponavlja vsako leto. Moje mnenje je, da je zadeva nalasc tako zastavljena. Z zadovoljivim znanjem anglescine morda razumes nekoga, ki malce pocasneje in slovnicno cisto pravilno govori, ce obvladas bolj, pa nimas tezav tudi z razumevanjem raznih pokrajinskih posebnosti, pogovornih besed, manj razlocnega in hitrejsega pogovora, tako da se s tem testira zgolj dodatna stopnja znanja jezika.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

SleepLess ::

Ja definitivno je zadeva zanalasc tako pripravljena, saj tudi v resnicnem zivljenju se ne bos nekje v londonu pogovarjal z nekom, ki govori perfektno anglesko, pocasi in v okolici ni hrupa. Ustvariti pac poskusajo neke realne razmere,ki jih lahko pricakujes v pogovoru. IMHO.

Meni se ni zdela anglescina tezka, pomoje za kako 4ko sem napisal skupaj, je pa res da sem esej zabluzil in bo verjetno potem konca ocena 3 :)

Je se imel kdo probleme, da je imel pri pismu in eseju prevec napisano in je mogel pol crtati ven stvari ? :)

tx-z ::

Jah, sploh ni bla tok lahka tale matura....Pr bralnem razumevanu(T,F,NG), sm se jst komi odloču pr vsaj ene 4ih kaj bi dau...Vsi so bli tko dvoumni..Sam sm si kr zravn komentarje napisu zakaj sm tko dau, da če se bom prtožvau da bom vedu zakaj sm dau tak odgovor :)) Gap fill, neki tazga kt vedn....Slušno; raj nebi komentiru... Še teta, k je tolmač že 30let je rekla da je res blo kr zahtevno...Pač za našo ravn...Pismo pa esej pa je kr šlo:))
tx-z
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

matura v 5 dneh ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6016968 (13599) martincek1
»

Matura 2010 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10514095 (10012) Jebac18
»

Slovenščina na maturi 2004 (Jezik)

Oddelek: Šola
492767 (2093) ]ViRiana[
»

Predmaturitetni preskusi

Oddelek: Šola
121713 (1588) starsplash
»

Slovnica pred vrati! (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
524928 (4256) rasta

Več podobnih tem