» »

excel 2003 - zašita zvezka

excel 2003 - zašita zvezka

karafeka ::

Zdravo

Je možno na ravni excela naštimati, da je pregled datoteke oz. zvezka dovoljen vsem, spreminjanje pa samo avtorju, brez da bi bilo potrebno vnašati kakšna gesla (ker vsi vemo, kako radi jih uporabniki pozabljajo).

Duhec ::

Hm, geslo bi bilo v tem primeru samo za avtorja in ne za pozabljive uporabnike.
Drugače pa excel datoteki nastavi atribut Read-Only. Za prvo silo bo, da ravno takoj ne povozijo ali spremenijo original datoteke.

tempoFlow ::

Excel ima kar dobro rešeno zaščito delovnega zvezka. Lahko dovoliš na primer določenim uporabnikom spreminjati točno določene celice (določiš range in uporabnike, ki ga lahko spreminjajo).
Vse to se nastavlja v meniju Orodja (Tools) - Zaščita (Protection).
Najlažje je, da Zaščitiš delovni list in zakleneš vse celice (Orodja - Zaščita - Zaščiti list). Tam izbereš nivo zaščite: ali lahko uporabniki izberejo zakljenene celice, ali lahko izberejo odklenjene, ali lahko spreminjajo format celic, stolpcev, vrstic... In podaš geslo.
Naslednjič ko hoče kdo popravljati zvezek, mora iti v meni Orodja - Zaščita - Odkleni list in podati geslo.

jedateruk ::

Mene pa zanima, če se da excel 2003 zvezek zaščitit tako, da bi lahko nekdo urejal samo določene celice (mislim na vsebino celice, npr. nek tekst, števila ali funkcije), ostale celice bi bile pa zaklenjene in se ne bi dalo niti kliknit nanje ali pa bi se lahko kliknilo, vendar bi se videl samo rezultat neke funkcije (npr. "=round(rand();2)"), sama funkcija pa ne bi bila vidna, ko bi kliknil na celico.
Če se to da, mi prosim dajte natančna navodila, kako to narediti :)

Zgodovina sprememb…

dfajt ::

Se da.
Najprej izdelaš celoten delovni list, s formulami vred. Nato označiš vse celice, kamor je uporabnikom omogočeno vnašanje, desni klik in izbereš Oblika celice. Greš v zadnji zavihek Zaščita, kjer odstraniš kljukico pod zaklenjeno. Zdaj imaš vse celice zaklenjene, razen tistih, v katerih dovoliš vnašanje.
Potrebno je še zaščititi delovni list. To storiš v meniju Orodja - Zaščita - Zaščiti delovni list. Tukaj imaš ogromno možnosti, kljukica pomeni dovoljeno, brez kljukice ni dovoljeno.
Če ne želiš, da nekdo vidi formulo, potem izbriši kljukico pri izbira zakljenjenih celic - formula se bo še vedno izračunala in prikazala, uporabnik pa celice ne bo mogel izbrati in pogledati vsebine (v nasprotnem primeru, če pustiš kljukico, lahko klikne na celico in vidi njeno vsebino, ne more pa je spreminjati). Pametno je še izbrati geslo, saj lahko v nasprotnem primeru vsakdo odklene list.
Potrebno pa se je zavedati, da ta zaščita ni pretirano močna, saj obstaja kar nekaj programov, ki ti na tak ali drugačen način razbijejo to zaščito.

jedateruk ::

Najlepša hvala. Sicer Officeove programe kar obvladam, o zaščiti pa res nimam kaj dosti pojma :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Excel kopiranje vsebine iz zaklenjene celice brez odklepa

Oddelek: Pomoč in nasveti
151518 (1256) mirator
»

Excel - decimalna vejica

Oddelek: Programska oprema
213823 (3587) tempoFlow
»

Zaklepanje dokumenta

Oddelek: Programska oprema
126289 (6012) Rasho
»

[Excel]Vrednost celice = ime dokumenta

Oddelek: Programska oprema
314543 (3965) veteran
»

A se kdo spozna na excel ?

Oddelek: Programska oprema
264305 (3501) smrekca

Več podobnih tem