» »

led žarnice

led žarnice

Temo vidijo: vsi
««
8 / 16
»»

taz ::

energetik je izjavil:

taz je izjavil:

denabiker je izjavil:

Kupil sem jih včeraj v Hoferju, 2 LED žarnice 10W/810lm, danes že ena utripa. Kvaliteta čungalunga:)

Po koiko jih prodajajo? Bom imel v mislih da niso da, hvala. Uporablja kdo LED sijalke/svetilke za namizno luč? Če ja, koliko W imaste, pa vam je dovolj svetlo? Namreč drugi teden dobim to Eglo svetilko
, pa sm v dvomih a naj dam 12W(1055lm) al 15W(1500lm) sijalko not.
Na tvojem mestu bi dal 1500lm, svetlobe na pisalni je težko preveč. Jaz imam cca. 1600lm, CFL.
Sicer pa imaš lepo izbiro ugodnih LED v Merkurju, imajo celo 20W, za cca. 20€. 15W se mi zdi da je 17€, švohnejše pa so precej cenejše.

Danes sem nabavil svetilko in sijalko 15W 4000K, pa sem zelo zadovoljen, koliko sveti. Če bi vzel 12W bi mi bilo verjetno še žal, tako da hvala za nasvet!

shadeT ::

Kje si to kupil?

shadeT je izjavil:

Kje si to kupil?

Svetilko v Merkurju, Sijalko pa http://www.remis.si/ (imajo samo še eno na zalogi 15W 4000K, dej jim prej pisat mail)

Truth ::

Pozdravljeni, kupil sem led lučko za na kolo z priloženimi baterijami ki so bile dokaj hitro prazne.
LED Lučka ima 2 programa (eden sveti, drugi utripa), zanima me na katerem programu se baterja hitreje sprazni/uniči, LED lučko napajata 2 takšni 1.5V bateriji: N battery @ Wikipedia
LP :D

Ubistvu me zanima če se baterije hitreje praznijo zaradi tokovnih sunkov ki nastanejo pri utripanju, ali to velja le pri višjih tokovih, in se v mojem primeru baterija počasneje prazni pri utripanju.

sm že našu odgovor :D
http://www.reddit.com/r/askscience/comm...

Povzetek: pri LED lučeh se z utripanjem ogromno privarčuje, medtem ko pri navadnih lučeh ogromno zgubiš :D

energetik ::

Truth je izjavil:

Pozdravljeni, kupil sem led lučko za na kolo z priloženimi baterijami ki so bile dokaj hitro prazne.
LED Lučka ima 2 programa (eden sveti, drugi utripa), zanima me na katerem programu se baterja hitreje sprazni/uniči, LED lučko napajata 2 takšni 1.5V bateriji: N battery @ Wikipedia
Jasno da pri utripanju manj porabiš. Nič ne napišeš, kako močna oz. svetla je lučka. Ampak zelo verjetno bi več časa svetenja dobil če nabaviš NiMH polnilne baterije.
Škoda da nisi prej vprašal, preden si nabavil, bolj se splača vzeti lučko na AA baterije ali 18650 Li-ion, ker dobiš baterije z veliko večjo kapaciteto kot tvoje N tipa.

Truth je izjavil:

Nabavi kaj tazga

taz je izjavil:

Truth je izjavil:

Nabavi kaj tazga
Če nima AA baterij.
Dobijo se sicer NiMH baterije tipa N, ampak z malo kapaciteto. Morda bi njegova ledica delala na 1 Li-ion baterijo, če driver zdrži dobrih 4V namesto 3V.

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

taz je izjavil:

Truth je izjavil:

Nabavi kaj tazga
Če nima AA baterij.
Dobijo se sicer NiMH baterije tipa N, ampak z malo kapaciteto. Morda bi njegova ledica delala na 1 Li-ion baterijo, če driver zdrži dobrih 4V namesto 3V.

Ups, zdej vidim da je N tip velik/dolg 3/5 AA. Se posipam.

francek1 ::

Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

francek1 je izjavil:

Odlične svetle reflektorske žarnice, primerljive s klasičnimi 40 watnimi.

1. Ledice so nalotane katastrofalno, nekatere so postrani, v smislu da se ledica sploh ne dotika v celoti diska.
2. Površina za prenos toplote med diskom in hladilnimi rebri je zelo zelo majhna in brez kakeršnekoli termalne paste.
3. V samem začetku ledica sveti pretirano dobro, po enem tednu že opazno manj.
4. Ker ni čez ledice nobene mat površine, je zelo neprijetno ko samo poškiliš v samo ledico, saj še nekaj sekund vidiš črne lise.
5. Najprej sem mislil da se zadeva preveč segreje, saj se v roku cca 20 min tako segreje, da je ne moreš prijet, ampak sem kasneje ugotovil, da se tudi ostale led sijalke segrejejo na 50-60°C.

francek1 je izjavil:

Odlične svetle reflektorske žarnice, primerljive s klasičnimi 40 watnimi.
Preberi malce skozi temo, na plati imaš 50% možnosti za nezaščitenih omrežnih 230V.
Pa meni sta 2 ledici na plati crknili po pol leta male uporabe, dobesedno sta se scvrli. Skratka tole je je en drek od žarnice, ne pa odlična. V EU se taka zihr ne bi smela prodajat.
Se pa dobijo dobri G10 reflektorčki v Obiju za 5€, 350lm, okoli 40° kot. Ne vem kakšna je notri, ampak vsaj zaščitena je ustrezno.

mat xxl ::

Ja za te žarnice z Dealextrema to ne drži, te so OK, izgleda, da je nekdo na redko napako naletel in sedaj menite, da so vse take.

Sam imam kar nekaj teh z dealextrema pa ni bilo nikjer tega pojava, je pa dobro vseeno preveriti po vgradnji, pač prižgeš luči in se z "fazenpriferjem :)" dotakneš po hladilnih rebrih ..........

Samo, kot sem napisal stestiral sem , kar nekaj tega pa nikjer nisem naletel na tako opcijo.

So pa te ledike odlične jih uporabljam več kot 10 že ene 9 mesecev, vse deluje v nulo, kot prvi dan...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mat xxl ()

mat xxl je izjavil:

Ja za te žarnice z Dealextrema to ne drži, te so OK, izgleda, da je nekdo na redko napako naletel in sedaj menite, da so vse take.

Sam imam kar nekaj teh z dealextrema pa ni bilo nikjer tega pojava, je pa dobro vseeno preveriti po vgradnji, pač prižgeš luči in se z "fazenpriferjem :)" dotakneš po hladilnih rebrih ..........

Samo, kot sem napisal stestiral sem , kar nekaj tega pa nikjer nisem naletel na tako opcijo.

So pa te ledike odlične jih uporabljam več kot 10 že ene 9 mesecev, vse deluje v nulo, kot prvi dan...
Jaz sem svojo naročil z DX, jo odprl in pomeril. Točno tako je kot sem napisal, če primeš med delovanjem sprednjo plato imaš veliko šanso da te rukne (če seveda nimaš FIDa).

Jaz sem ene 3 take z DX vklopil na oba možna načina in preveril, če je napetost na hladilniku in nikjer ni bila !

Vsekakor pa je na mestu, da to vsak preveri po vgradnji !

Ne na hladilniku, ampak na plati z ledicami. Na hladilniku pa obstaja precej velika možnost, da se pojavi ob čisto mali napakici.

telexdell ::

energetik je izjavil:

Jaz sem svojo naročil z DX, jo odprl in pomeril. Točno tako je kot sem napisal, če primeš med delovanjem sprednjo plato imaš veliko šanso da te rukne (če seveda nimaš FIDa).

Kot je videti prednja plošča ni izolirana od hladilnika, torej bi obstajal možnost, da je napetost 230V tudi na hladilniku. Po drugi strani pa LED ne deluje na 230 V ampak na tok tam 10 mA ob napetosti tam 10...20V. Ta napetost pa nikakor ni nevarna.

PS- če primeš 230 V te še kako "rukne" kljub FID stikalu. Sem že sedel na tleh, preden je FID prekinil napetost.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

energetik je izjavil:

Kot je videti prednja plošča ni izolirana od hladilnika, torej bi obstajal možnost, da je napetost 230V tudi na hladilniku. Po drugi strani pa LED ne deluje na 230 V ampak na tok tam 10 mA ob napetosti tam 10...20V. Ta napetost pa nikakor ni nevarna.
Koliko napetosti in toka je na samih ledicah, nima nobene veze s tabo. Zate je važna napetost dotika na tisti spajki proti zemlji in tokovna zmožnost tega vira. In kot je videti iz vezja, je v 50% primerov med tisto spajko in omrežno napetostjo samo 1 dioda, kar pomeni da je to za človeka praktično isto kot bi prijel direktno fazni vodnik.

telexdell je izjavil:

PS- če primeš 230 V te še kako "rukne" kljub FID stikalu. Sem že sedel na tleh, preden je FID prekinil napetost.
Potem imaš očitno zanič ali premočan FID.
Pri meni je 30mA FID odklopil v cca. 25ms ko se delali meritve. IMHO premalo za vržt na tla oz. kakršnekoli poškodbe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Ja samo tile ta hitri Fid i so navadno samo v kopalnicah in se potem velikokrat skregajo z kakim starim pralnim strojem ;)

energetik je izjavil:

Koliko napetosti in toka je na samih ledicah, nima nobene veze s tabo. Zate je važna napetost dotika na tisti spajki proti zemlji in tokovna zmožnost tega vira. In kot je videti iz vezja, je v 50% primerov med tisto spajko in omrežno napetostjo samo 1 dioda, kar pomeni da je to za človeka praktično isto kot bi prijel direktno fazni vodnik.

Pri meni je 30mA FID odklopil v cca. 25ms ko se delali meritve. IMHO premalo za vržt na tla oz. kakršnekoli poškodbe.

Kako je bila vezana tvoja žarnica nimam pojma, sam takšnih žarnic nimam. Je pa problem pri svetilkah priključenih preko vtičnice, da ti lahko pride fazna napetost na kovinski navoj, katerega lahko primeš ko privijaš ali odvijaš žarnico. Pa je tako že preko 100 let in (kolikor vem) zaradi tega še ni bilo resnih poškodb.

V stanovanjskih prostorih se običajno uporablja FID 300 mA. Za vtičnice v kopalnicah (kmetijstvu, hlevih, požarno ogroženih prostorih...) pa FID 30 mA. Lahko varčuješ in za celotno stanovanje daš 30 mA FID stikalo a lahko imaš zaradi tega težave s pogostimi izklopi.

mat xxl je izjavil:

Ja samo tile ta hitri Fid i so navadno samo v kopalnicah in se potem velikokrat skregajo z kakim starim pralnim strojem ;)
Če se skregajo s starim pralnim strojem to pomeni, da je stroj nevaren in za zamenjat takoj.

telexdell je izjavil:

V stanovanjskih prostorih se običajno uporablja FID 300 mA. Za vtičnice v kopalnicah (kmetijstvu, hlevih, požarno ogroženih prostorih...) pa FID 30 mA. Lahko varčuješ in za celotno stanovanje daš 30 mA FID stikalo a lahko imaš zaradi tega težave s pogostimi izklopi.
Celo (novo) bajto imam na 30mA FID, do zdaj ga še ni po nepotrebnem vrglo ven, pa smo švasali, štemali, vrtali z najrazličnejšimi stroji. Bomo videli kako bo poleti ob nevihtah.

zrataj4201 ::

Enostavna rešitev je tudi ločilni transformator.230 na 230 voltov in sekundar ne sme biti ozeljen. Tako odpadejo vsi strahi pred prebojem led žarnice na ohišje.

francek1 ::

mat xxl je izjavil:

Pametnjakovičema, ki sta zgoraj nekaj nabijala na pamet, itak sploh nima smisla odgovarjat, ker sta sama preveč pametna. Za take so Osramove ali pa Philipsove ledike.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

energetik je izjavil:

Celo (novo) bajto imam na 30mA FID, do zdaj ga še ni po nepotrebnem vrglo ven, pa smo švasali, štemali, vrtali z najrazličnejšimi stroji. Bomo videli kako bo poleti ob nevihtah.

Saj tudi, ko pokadiš prvo cigareto ali spiješ prvo pivo še ni vidnih sprememb na zdravju. Z leti razvad pa pljuča postajajo vedno bolj temna in jetra vedno bolj svetla. Nekateri kljub temu dočakajo 100 let, večino pač pobere veliko prej.
Popolnoma enako je s FID stikalom 30 mA za celo hišo. S staranjem izolacije, spremembo relativne vlažnosti...obstaja velika verjetnost za nepotrebne izklope.

TheAmunraaa ::

Nekaj sm bral po tej temi, pa še vedno nimam pojma kaj naj vzamem. Našel sem tole: http://www.inled.si/led_zarnice/led_zar... pa me zanima, če bo dobra zamenjava za trenutne halogenke. Nad pisalno mizo bom obdržal navadne za osvetlitev prostora pa bi vzel LED.

matobeli ::

poglej kakšne halogenke si imel do sedaj. Že tako je telih 5W kvečjem ekvivalent navadnih 50W na nitko. če imaš pa kakšne bolj močne halogenke od 50W pa sploh ne bo palilo.

TheAmunraaa je izjavil:

Nekaj sm bral po tej temi, pa še vedno nimam pojma kaj naj vzamem. Našel sem tole: http://www.inled.si/led_zarnice/led_zar... pa me zanima, če bo dobra zamenjava za trenutne halogenke. Nad pisalno mizo bom obdržal navadne za osvetlitev prostora pa bi vzel LED.
Napiši, katere žarnice imaš zdaj, pa ti lohk svetujemo.

Sedaj imam 50W halogenke (neke no-name, ker so pršle zraven lustra). Ne rabim sedaj sonca v sobi, ker ne bom bral pod temi lučmi. Rabim 6 sijalk za osvetlitev ~10m2.

matobeli ::

Če želiš enako osvetljenost kot jo imaš sedaj bo poterbno močnejše LED nabavit. Od oka vsaj 8W

matobeli je izjavil:

Če želiš enako osvetljenost kot jo imaš sedaj bo poterbno močnejše LED nabavit. Od oka vsaj 8W

Sem se odločil in bom vzel tele http://www.superstrela.com/gu10-led-sij... ker pač nimam tolko denarja da bi deval po 15€ ali več za 8W. Bom nabavil pa bom videl kako bo. Hvala za pomoč.

Imel boš ene 30% manj svetlobe. Če so podatki o tej ledici vsaj približno pravilni.
Zakaj pa jih sploh menjaš?

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

Imel boš ene 30% manj svetlobe. Če so podatki o tej ledici vsaj približno pravilni.
Zakaj pa jih sploh menjaš?

Bom probal, pa bom videl, če bo zadovoljivo. Menjam, ker so mi pocrkale žarnice.

partisd ::

Zdravo,

zanima me, kakšne LED žarnice vi dajete v plafonjere? Reflektorjev (zaradi usmerjene svetlobe) nočem, zato imam namen kupit plafonjero (pa še navajen sem jih celo življenje). Gre namreč za to, da je strop precej visok (več kot 2,5m), zato sem gledal plafonjere za 2x60w, kar pa je v resnici zelo švoh. Zato me zanima, katere LED žarnice dajete v take luči (glede na to, da se ne segrevajo), in sicer:
- vrsta žarnice (kljub vsemu usmerjena svetloba 180°; večinoma samo take v Merkurju prodajajo)
- kje zadeve kupujete - fizične štacune ali internet?

Aja, pa zanima me predvsem kvalitetna roba, ne kaj kitajskega.

hvala in lp

Opkow ::

Namesto LED žarnic, sem si omislil to zadevo
Klik

Je pa potrebno platfonjero rahlo predelat. Odstraniti okovje in nosilec, ter, če je potrebno, zvrtat luknje za namestitev plošče z ledicami. In prispajkat žici za napajanje.

hvala za odg. ampak pri meni to ne pride v poštev, ker nimam ne znanj ne časa za kaj "doma izdelovat". Zanimajo me v bistvu gotovi izdelki. Kakšen evro gor ali dol ni toliko važen, samo da je plafonjera in da močno sveti. To mi je bistveno.

jest10 ::

Dela imaš za 15min.
V plafonjerah žarnica "leži" tako da skoraj polovico svetlobe izgubiš, ker sveti v strop. Nasprotno takile LED moduli vso svetlobo svetijo tja, kamor je potrebno.

Jaz sem pred kratkim nabavil en kup tehle modulov (za določene plafonjere pa 2x9W) , ter driverje
Se splača.

jest10 ::

2x9W še nisem montiral, takole zgleda:

fujtajksel ::

> zanima me, kakšne LED žarnice vi dajete v plafonjere?
Ikeine.
Pa tudi mene zanima, če se kje dobi razumno poceni tanke "plafonjere" narejene s takimi moduli. Nekaj takega sem že videl, ampak po dizajnerski ceni.

sajmonmofo ::

jest10 je izjavil:

2x9W še nisem montiral, takole zgleda:

se pravi celo to reč na sliki se dobi za kupit? Mam prav? V obstoječi plafonjeri pa naj bi odmontiral podnožje, v katerem je navoj za E27 in ta celi del nadomestil s tem, kar je na sliki. In ko te ledice, ki jih imaš na sliki, crknejo, spet menjaš vse? Sicer je dolga življenjska doba, ampak... Če je to, je precej nepraktično. V vsakem primeru pa ne znam premontirat sam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: partisd ()

partisd je izjavil:

se pravi celo to reč na sliki se dobi za kupit? Mam prav? V obstoječi plafonjeri pa naj bi odmontiral podnožje, v katerem je navoj za E27 in ta celi del nadomestil s tem, kar je na sliki. In ko te ledice, ki jih imaš na sliki, crknejo, spet menjaš vse? Sicer je dolga življenjska doba, ampak... Če je to, je precej nepraktično. V vsakem primeru pa ne znam premontirat sam.
Tuki maš tudi že kompletne plafonjere z vgrajenimi moduli in driverji, da ti ni treba nič lotat in šraufat: http://www.internetnatrgovina.com/led-n...
Je pa tak način edini logičen in ekonomičen pri uporabi LED v plafonjerah.
E27 LED žarnice v plafonjeri so fail, ker se vsaj pol svetlobe izgubi kar nekam.
Treba je izkoristit usmerjeno naravo ledic in jih usmerit samo v ta pravo smer.

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

..Tuki maš tudi že kompletne plafonjere z vgrajenimi moduli in driverji, da ti ni treba nič lotat in šraufat: http://www.internetnatrgovina.com/led-n...
E27 LED žarnice v plafonjeri so fail, ker se vsaj pol svetlobe izgubi kar nekam.

pri varčnih žarnicah so zavajali (niso delale toliko, kot so obljubljali). In če po istem principu crkne celo tisto vezje v LED plafonjeri. Lahko kupim celo luč novo? Oziroma tudi če le tisto reč noter, moram klicat električarja... Razvoj ne gre ravno v smeri praktičnosti (zaradi tistih par EUR štroma letno).

partisd je izjavil:

energetik je izjavil:

..Tuki maš tudi že kompletne plafonjere z vgrajenimi moduli in driverji, da ti ni treba nič lotat in šraufat: http://www.internetnatrgovina.com/led-n...

pri varčnih žarnicah so zavajali (niso delale toliko, kot so obljubljali). In če po istem principu crkne celo tisto vezje v LED plafonjeri. Lahko kupim celo luč novo? Oziroma tudi če le tisto reč noter, moram klicat električarja... Razvoj ne gre ravno v smeri praktičnosti (zaradi tistih par EUR štroma letno).
Pa ti veš, da je tista življenjska doba samo verjetnost in da je testirana pri določenih pogojih? Nikjer ne piše, da bo ravno tvoja žarnica zdržala toliko, lahko precej manj ali pa tudi precej več.

Potem pa pač nabavi navadne plafonjere, pejt na HR po zalogo navadnih žarnic in montiraj.

Zgodovina sprememb…

Ok, to vse razumem. Jaz v bistvu iščem nekaj, kar bi bilo v principu podobno temu, kar je bila včasih klasična plafonjera: ko ti je elektro majster namontiral, si ti odtlej samo menjal žarnice in je delalo (vzdrževanja nič oziroma vse kar si rabil, si dobil v prvem Merkurju). Zato v bistvu zbiram ideje, kaj bi bilo danes podobnega.

Tisto, ki si jo predlagal (LED luč že komplet) bom namontiral najbrž v hodnik, da vidim kako se to obnese. Zbiram pa še dodatne ideje.

energetik je izjavil:

...Tuki maš tudi že kompletne plafonjere z vgrajenimi moduli in driverji, da ti ni treba nič lotat in šraufat: http://www.internetnatrgovina.com/led-n...
...

A se to kje dobi v WW 2700K? S 3000 pri nas niso zadovoljni...

Vse se dobi. Ampak med 2700 in 3000K ni glih neke hude razlike..

partisd je izjavil:

Ok, to vse razumem. Jaz v bistvu iščem nekaj, kar bi bilo v principu podobno temu, kar je bila včasih klasična plafonjera: ko ti je elektro majster namontiral, si ti odtlej samo menjal žarnice in je delalo (vzdrževanja nič oziroma vse kar si rabil, si dobil v prvem Merkurju). Zato v bistvu zbiram ideje, kaj bi bilo danes podobnega.

Tisto, ki si jo predlagal (LED luč že komplet) bom namontiral najbrž v hodnik, da vidim kako se to obnese. Zbiram pa še dodatne ideje.
Potem nabavi pač navadno plafonjero in daj notri CFL ali LED storž. CFL dobiš v vsaki štacuni.

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

Vse se dobi. Ampak med 2700 in 3000K ni glih neke hude razlike..

Hm, za nekatere je. Kje pa bi se dobilo?

Če pa to razliko vidiš in ločiš, potem pa sigurno slišiš tudi travo rasti ???

2700 in 3000K je res praktično nemogoče ločit, mogoče če bi imel eno ob drugi.
3500K je pa že nekako zaznavno, ampak če te take miniaturne razlike tako motijo, pač malce poiščeš naokoli.
««
8 / 16
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED žarnice, domača uporaba (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27466301 (10543) dela
»

LED žarnice

Oddelek: Loža
265505 (4570) Šimpanz
»

Led žarnice 230V, vaše izkušnje

235680 (4699) mrTwelveTrees
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594128557 (97481) BigWhale
»

LED žarnice & ebay (strani: 1 2 )

5016967 (15462) energetik

Več podobnih tem