» »

Optika

Optika

1
2
»

Lonsarg ::

Ja, pri nas doma(in pri vseh kar sem dosedaj videl) je omarica, ki je vgrajena v steno od naše hiše pod ključem. Omarica je dvojna, če bo kdaj še kak priključek na isti hiši.

gregor_m ::

Lonsarg je izjavil:

Ja, pri nas doma(in pri vseh kar sem dosedaj videl) je omarica, ki je vgrajena v steno od naše hiše pod ključem. Omarica je dvojna, če bo kdaj še kak priključek na isti hiši.


Ravno to kar ti opisuješ je izjema. Zagotovo lahko trdim, da pri Siolu in t-2 pride optični kabel do modema ali switch. Tega pa se postavi tam kjer želi stranka. Pred switchem/modemom pa je optična omarica ali vsaj doza, da v primeru poškodbe optike menajo optiko od omarice do modema.

Da imaš modem v omarici pod ključem (ki ga ima samo ISP) je nesmisel, ker tudi pri optiki se lahko zgodi da se modem "zacikla" in je potreben samo reset. V tvojem primeru moraš čakati tehnika, da izvede poseg.

NeMeTko ::

Točno tako...standardna procedura pri T-2, ko kličeš podporo: iztaknite vse utp kable uz switcha, izklopite ga, vklopite ga nazaj, vključite utp kable.
In kako to naresti, če je zadeva pod ključem?
Kako dodati še en IP TV? Telefon? mora vsakič nekdo pridet, da odklene omarico?
Res ne vem.....

Lonsarg ::

Pa ni pod ključem modem lol, saj sem napisal, da gre od omarice naprej do modema zadeva. Pod ključem je tisto čemur ti rečeš optična omarica. Oziroma v mojem primeru, ko nimam optike bakrena omarica. Modem pa kolikor vem ni optični, pač pa bakreni tudi na optiki?

kogledom ::

Imam T-2 in v modem/switch pride direktno optika...

mihagr ::

Pozdravljeni
Kjerkoli je optika je na koncu te optike adapter, ki se mu pravilno reče
100BASE-FX / 100BASE-TX, torej iz optike na UTP.
Tu ni nobenih modemov, routerjev in ali HUB-ov, samo pretvornik, ki ima lahko en ali več (v primeru t-2, Milan stikala 8) UTP med seboj enakovrednih priključkov.
In do tu pridejo vsi naročeni -kupljeni protokoli, potem pa lahko imaš še router za internet, en ali več IPTv-jev, ali VOIP telefonijo!
Če za internet ne uporabiš routerja potem t-2 ponuja do tri dinamične IP naslove!
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mihagr ()

amigo_no1 ::

Switch se nikoli ne zacikla ?

mihagr ::

Če govorimo o optiki in pretvorniku optika/UTP, potem se ta preklopnik nikoli ne zacikla, če je v TA pretvornik vgrajeno nadzorovano-managed stikalo-switch, ja, potem se lahko zacikla, skoraj vedno pa je to posledica tistega kar je naredil neuk uporabnik ali pa neuk operater!

amigo_no1 ::

Milan pri t2, recimo.

NeMeTko ::

Sem že gor napisal, kakšna je standardna procedura pri T-2, ko imaš probleme in pokličeš na helpdesk:

1.) Milana (switch) odklopi od elektrike
2.) vse utp kable izklopi iz Milana
3.) Milana priklopi nazaj na elektriko
4.) vse UTP kable vklopi nazaj v Milana

Podobna reč kot pri starih ADSL modemih, kjer so ti rekli, da ga dej iz elektrike....

mihagr ::

odgovarjam amigo_no1 in NeMetko
štiri leta in pol in v prvih treh dneh ena prekinitev (vseh povezav, torej komplet optike) zakaj ne vem in potem čez kakšno leto presekan optični kabel v naselju.
To je vse! Pa da ne bo debate da ni nobenega prometa, povem kar takoj. 1x IPTv, 1x VOIP telefon, najmanj 1 PC direktno na Milanu, potem še en ruter na Milanu (na ruterju, pa še 2 do tri Pc-je -tudi torenti) in Wi-Fi za printer in/ali gosta. Optika je 100/10.

NeMeTko ::

Čisto brez prekinitev in kolcanja tudi v zadnjem letu ni šlo, samo verjetno nisi nonstop za računalnikom, da bi lahko opazil, kdaj do tega pride (razen če pride do daljšega izpada).

Vendar v večini primerov ni optika krivec 'kolcanja' omrežja, ampak so težave nekje na nivoju routerjev in podobno. Jaz sem imel zadnji izpad pred kakšnimi 14 dnevi, ko so nekaj čarali (optimizirali?) po routing tabelah, pa so zadevo poštimali v nekaj minutah, potem ko sem prijavil napako.

Kot rečeno, optika dela. Internet pa ni samo optika, ampak še marsikaj drugega.

integral15 ::

Zdravo, neki me zanima prihajam iz dolenjse kjer se gradi OŠO omrezje pa me zanima dans so prisli zvezat kable v jasku in v omarticah pa me zanima sledece kako se nadaluje od te doze naprej kabel ce morda kdo ve in se spozna na to. Tu je povean samo kabel ki pride do hise zanima me kje se priklopi pa kabel ki gre v hiso.

Bakunin ::

tudi od tu dalje bo opticni kabel....v hiso....in na FiberOptic modem.
iz njega pa potem UTP

Skyman ::

Lep večer

Danes sm zvedel da naj bi jutri v mojem kraju prisel telekom in da naj bi dobil optiko po zraku WTF glede na to da imajo v nasem naselju ze nekateri optiko ampak se to ne po celem naselju le tisti ko nekaj veljajo v vasi,tako kot je praksa v SLO.Predvsem me zanima kako zgleda ter kake povezave so potem možne se to lahko kosa z otpiko ki jo dajo v zamljo ali je to neki satelit ala lastovka tv.Hvala Skyman

...:TOMI:... ::

Kabel gre po zraku, nič takega, samo okolico kazi. Prihranijo pri izkopih, če slučajno nimate cevi v zemlji, lahko je bakren kabel vkopan brez cevi...
Tomi

Skyman ::

Drugace imamo se vedno tel kabl po zraku kr neki xD jebiga tko je.. em glede moči povezave je pa ista kot "navadna optika" ki gre pac po tleh ali so kaksne omejitve,tko da malo vem ker naj bi jutr popoldne prisli iz GVO pogledat itd..

...:TOMI:... ::

Isto, samo izgled ...
Tomi

Goran's Blog ::

Optiko po zraku delajo kar veliko, nasploh na podeželjih da se izognejo problemov z pridobivanji dovoljenj za izkop ;)

LuiIII ::

In seveda potem flikajo optiko ob vsakem neurju zaradi pregovorno stabilnih stebrov in bližnjih dreves. No pain, no gain.

telexdell ::

LuiIII je izjavil:

In seveda potem flikajo optiko ob vsakem neurju zaradi pregovorno stabilnih stebrov in bližnjih dreves. No pain, no gain.

Tako grozno pa na podeželju spet ni! Med krajema Črna na Koroškem in Mežica poteka optični kabel po zraku že tam 15 let pa se še ni pretrgal. Med krajema Prevalje in Mežica pa poteka optika vkopana pa je že bila pretrgana (nepazljivost pri izkopu).

Bi morale mestne srajce večkrat priti mestne iz megle pa stopiti v čist podeželski zrak, potem pa bi jim razni strahovi in miti bili mnogo manj verjetni.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Skyman ::

Tle pri nas na sreco ni nobenega drevesa ali kakrsno oviro ciste pogledi med sosedi :D Upam da je ta zadeva stabilna.. drugace grem rajse na staro povezavo :P
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620301 (10688) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30659656 (25715) Lonsarg
»

priklop optičnega kabla

Oddelek: Omrežja in internet
378577 (7110) Vanadium
»

Optični kabel od doze do modema

Oddelek: Kaj kupiti
3010587 (9831) klemenSLO
»

optika T2 oprema in kabli

Oddelek: Pomoč in nasveti
4710473 (9535) Senitel

Več podobnih tem