» »

Kitajske restavracije

Kitajske restavracije

1
2
3

Half-Saint ::

Bogat stric iz Avstrije? :)
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

energetik ::

Najbolj jim pa zamerim, da ne znajo slovensko več kot 5 besed. Če jih vprašaš karkoli izven tega, te samo debelo gledajo. Kako so lahko zaposleni, če ne znajo slovensko?

innerspace ::

energetik je izjavil:

Najbolj jim pa zamerim, da ne znajo slovensko več kot 5 besed. Če jih vprašaš karkoli izven tega, te samo debelo gledajo. Kako so lahko zaposleni, če ne znajo slovensko?


V Kopru in Izoli so se naucili, eni sicer zgolj dovolj za sprejet narocilo, medtem ko "gazda" govori cisto tekoco Slovenscino. Je priden.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Bellzmet ::

Ja kitajska hrana pri nas in na kitajskem ni ista, je prilagojeno bolj za naš okus in po moje tudi za nekatere sesavine, ki so tukaj lažje dostopne oz. ceneješe.

Verjetno imate zaradi tega občutek, da je povsod enako oz. imajo enake menije, ker vsi potem delajo po podobnem principu - kar je pač "evropejcem" všeč.

Po drugi strani je pa tudi nešteto "slovenskih" restavracij, ki imajo zelo podobne jedilne liste. Pa noben ne govori, da je vse v naprej pripravljeno. Tudi McDonalds ima povsod "identične" obroke pa je daleč od tega, da delajo hamburgerje v ZDA in jih potem v konzervah pošiljajo po svetu...

lp

@energetik: kamor jaz hodim je včasih slo kelnar, drugače pa kamot naročiš, ker zna kitajc osnove ter ni panike, če pa slučajno kaj zagusti pa lepo pokažem na jedilnem listu. Ne vem kje je tu problem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellzmet ()

energetik ::

Naročiti z jedilnega lista ni problem. Je pa problem že, če ga/jo vprašaš, ali imajo na voljo tudi kosilo in do katere ure ga je možno dobit. Seveda tam, kjer to že ne piše na listu.
Mahanje z rokami in kazanje na list v restavraciji sredi Slovenije se mi zdi pa malo butasta stvar.

The Player ::

Omenjena hrana vsebuje ogromno ojačevalcev okusa, zato je možnost, da so okusi identični.

glede menijev je res, da imajo v večini restavracijah ene in iste jedi, ker gredo dobro v promet (zakaj menjati konja, ki zmaguje?), ampak ni pa res, da ne moreš najti nikjer drugje še ostalih malo manj znanih jedi. Najbolje bo, da tisti, ki ne verjame naj gre lepo na net pa preštudira meni, se bo takoj našlo ogromno novih jedi.

Sam sem delal prek študenta, k je en Kitajc dobil celo pošiljko hrane iz Kitajske. Bil je samo en kontejner in česa je bilo največ? Sojine omake je bilo največ ca. polovico kontejnerja, ostalo posušene šitake, potem pa še drobnarije kot so sezamovo olje, rakov čips, 1-2 škatli zelenga čaja, skratka, večinoma so ble šitake pa sojine omake, seveda je spet odvisno od tega, kaj je ta moment največ potreboval in je spet odvisno od terminov/povpraševanja in potrebe. Ni blo ne duha ne sluha o začimbah, bi blo pa res čudn, da bi jih kupoval v slo.

Sojine omake gre v azijskih kuhinjah največ (jo tudi sam pripravljam), ki ima zelo značilen okus, velike čudeže dela tudi kombinacija sojine omake + sladkor, kr nisem mogel verjeti, kaka razlika v okusu.

drgač pa, kdor se hoče prepričati, kako je stanje v restavracijah, naj gre za inšpektorja ;)

mat xxl ::

#000000 je izjavil:

To ne vem če so iz istega mesta, vem pa da vsako enkrat mesečno obišče isti BMW z Dunajsko tablico.


Mafija pride po reket !

Bellzmet ::

@energetik: OK, to je res, seveda, če te to moti.

Meni je pa večinoma tako čisto všeč, ker se mi zdi bolj "pristno":)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellzmet ()

mikic007 ::

Dokler niso pospravili tostega para iz Kitajske zvezde na Trnovem mi je bila ta restavracija najboljsa, kar se tice Kitajski. In se zdalec ni bil okus enak, kot v Zonghua ali Shanghaju, veliko boljsi. Da pa uporabljajo ojacevalce okusa pa je menda jasno, saj jih v vseh restavracijah, pac druge.

O jeziku ne bi izgubljal besed, cenim, ce se ga naucijo, ce pa ne, pa je moja stvar, ce bom tam jedel ali ne. Trg doloca, kaj mora in cesa ne, inspektor naj kmontrolira hrano, ne postrezbe. Sicer pa z njihovimi jedilnimi listi res ne mores imeti tezav, sam pa sem se tudi vedno uspel vse zmeniti, tudi komplicirane reci.

Meni sicer cisto dobra hrana, seveda odvisno od restavracije in od tega, kaj narocis.

fosil ::

Enkrat je bila v nekem časopisu zgodba o tem kako pridejo kako je pri nas s temi restavracijami.
U bistvu so vsi prišli k nam preko iste "firme" in na začetku ko pridejo sem najprej delajo v eni izmed že obstoječi restavracij, da se naučijo stvari.
Potem pa po določenem času, če so pridni lahko odprejo "svojo" restavracijo.
Seveda jim pri tem pomaga "firma" ki jim potem tudi dobavlja hrano.

Lahko bi rekli da gre za neke vrste franšizing, tako kot Mcdonalds. Zato je tudi hrana povsod ista.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

dzinks63 ::

Kitajske restavracije so kakršne so, pač fast food in a minute.

Če hočeš v živo videt kaj poješ, moraš iti k konkurenci, v Japonsko restavracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Pithlit ::

energetik je izjavil:

Naročiti z jedilnega lista ni problem. Je pa problem že, če ga/jo vprašaš, ali imajo na voljo tudi kosilo in do katere ure ga je možno dobit. Seveda tam, kjer to že ne piše na listu.
Mahanje z rokami in kazanje na list v restavraciji sredi Slovenije se mi zdi pa malo butasta stvar.

Problem je (včasih kar velik) ko vprašaš "A je pikantno?" Pa te kelner debelo gleda in brez besed odkima. Tebi pa še manj jasno kot pred vprašanjem.
Life is as complicated as we make it...

IceIceBaby ::

V evropi pristne azijske hrane ne boš jedel.


Uff...tole je pa prehuda izjava.

Pri nas ima odlično japonsko hrano Sushimama na wolfovi v LJ, pa recimo v Dabuda (nasproti parlamenta) tudi znajo pripraviti kaj solidnega.

Sicer pa precej hodim v London in gor so predeli, kjer na stojnicah dobiš čisto pravo azijsko hrano od čisto pravih azijcev. Se pa precej razlikuje od tega, kar dobiš pri nas v kitajskih. Isto v Amsterdamu, kjer imaš res avtentične kitajske in tajske restavravije, pa verjetno še kje po EU.

Pithlit ::

Dvomim da pri nas lahko v bilokateri restavraciji obiraš kake kokošje parklje. Že zaradi (EU) predpisov to odpade.

Japonska pa moram rečt da se strinjam. Vsaj kar je teh 'konvencionalnih' stvari.
Life is as complicated as we make it...

IceIceBaby ::

Verjetno so kake "specialitete" rezervirane za azijski trg. Ampak avtentična azijska kuhinja niso samo kurje tace.

gendale ::

a pasje meso se dobi v slo?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Half-Saint ::

Če psa zakoleš, odereš in spečeš, dobiš pasje meso :P
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Brias ::

Half-Saint je izjavil:

V vseh kitajskih restavracijah, ki sem jih do danes obiskal, imajo identične jedilnike in tudi hrana ima isti izgled/okus. Ali kdo ve kje nabavljajo hrano? Občutek imam, da predpripravljeno konzervirano hrano pripeljejo v kontejnerjih, potem pa samo še pogrejejo ter servirajo. Se motim?



cisto tako ...

- ce si predpripravis meso prejsnji dan ( narezes na trakce in mariniras ... )

- in tudi predpripravis zelenjavo ... narezes na trakce ...

jaz doma imam zelo veliko rinko za plin, in tudi vec vrst vokov, ampak ce uporabim pravega litozeleznega, tezkega cez 10 kg ...

traja nekaj casa da se res res razgreje ...

ko je razgret ... namazes z oljem, das notri meso, in meso je gotovo z neprekinjenim mesanjem v 1 minuti ...

das ven na kroznik, vok takoj obrises z naoljenim servetom, vrzes zelenjavo, neprekinjeno mesas, in gotova je v 2 minutah, z kroznika streses meso v vok, neprekinjeno mesas 15 sekund in JED JE PRIPRAVLJENA ...

kitajci v VSEH RESTAVRACIJAH imajo vsaj 30mm prinsko cev direkt na vok, ponavadi je z samotne opeke narejeno lezisce da se vok usede direkt na cegle ...

in imajo eno gorilno postajo za vok in samo meso ...

in drugo gorilno postajo za vok in samo zelenjavo ...

te voke se ponavadi umije samo po koncu delovnega dneva, samo brise se jih po skuhanem obroku z mastno cunjo ...


in verjami, on rabi z predgretim vokom, in 5* visjo temperaturo kot jo dobim jaz, ni mu treba nic rezati ... in ima 2 voka, enega za meso enega za zelenjavo ...


rabi cca 30 - 40 sekund ... od tega da prebere listek, do tega da udari po zvoncu da je gotovo ...

dzinks63 ::

npr.:

Manu ::

#000000 je izjavil:

A ni čudež kako v bližini restavracij nekako ni nobene potepuške mačke ali psa ?


To je po moje spet en pretiran stereotip o Kitajcih.

Jie pravi, da ko obišče tuje države, velikokrat naleti na stereotipe, ki jih imajo ljudje o Kitajcih: »Veliko Evropejcev misli, da smo nekulturni in neizobraženi. Verjetno zaradi tega, ker se je Kitajska razvila dokaj pozno. Prav tako pa nas mečejo v isti koš z lastniki kitajskih restavracij v Evropi. Ti niso izobraženi, so kmeti, ampak takšni nismo vsi. Prav tako se ne prehranjujemo s ščurki, psi in mačkami. Seveda obstajajo restavracije, ki ponujajo tudi takšno hrano, a so redke in jih je treba poiskati.«

Vir
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

francek1 ::

Brias, Kitajci nikoli ne uporabljajo litoželeznih wokov.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

nitramcek ::

Da sam še jaz svoje mnenje o kitajski hrani. Bil sem že v kar nekaj različnih kitajskih restavracijah, in ja, imajo dokaj podobne menije. Kar dosti identičnih jedi. Je bila pa hrana na koncu v vsaki malo drugačna. V eni mi sploh ni bilo všeč, res top mi je pa tudi samo v eni restavraciji. Tako, da po mojem mnenju je v vsaki hrana malo drugačna, četudi se ji enako reče. In sigurno se najde ena v kateri ti je neka zadeva najboljša, pa čeprav jo delajo če v x restavracijah enako, ali skoraj enako. In verjamem, da je hrana pripravljena, ko je naročena, vsaj večina. In če bi poznali kako poteka delo v kuhinji, vam nebi blo tok čudno, da je vse lahko tako hitro pripravljeno. Sam delam v restavraciji in vem kako to gre. V kitajski je pa še hitreje, vsaj kadar gre za kakšen chopsu ali pa meso po mongolsko. Meso je itak marinirano in je zato še hitreje pečeno, ostalo je pa zelenjava katera je hitro gotova, saj mora bit hrustljava in ne razkuhana in mehka.

Okapi ::

Čisto tako, mimogrede, kitajske restavracije pri nas so približno tako, kot če bi imel evropsko restavracijo na Kitajskem, v njej pa pizze, pleskavice, dunajca, fish'n'chips, bograč in paello.

O.

Infinity ::

hmmm, zanimivo. Jaz pa ne jem v drugih kitajskih kot v grosuplju in na brezovici, ker mi drugje hrana preprosto ni okusna.

detroit ::

hrana ima povsod isti okus zarad omake ki je dobesedno ojačevalec okusa, to pa le pripeljejo. Ostalo je sveže. Kolikor je dandanes lahko kaj še naravno in sveže
Skero

Sc0ut ::

Glutaminat al kaj že daje ta specifičen okus?
Jaz imam vedno po kitajski hrani nek otopel občutek v področju trebušne votline. No, glutaminat to povzroča.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

RejZoR ::

To snov vsebuje soja, kitajci pa precej uporabljajo sojino omako. There is your answer.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Brias ::

francek1 je izjavil:

Brias, Kitajci nikoli ne uporabljajo litoželeznih wokov.


vem da ne, ga ne rabijo, rabijo samo tanko zadevo, ker imajo brenar direkt na vok, ...

jaz doma imam 5, 20, al pa 50 krat slabso moc ognja, in mi je bolj elegantno da res res res razgrejem 10 kil litozeleza in mi nato tudi to litozelezo samo po sebi ohranja temperaturo, ....

v bistvu bi lahko rekli da imajo kitajci vok kot filter proti brenarju ...

jaz imam litozelezni vok kot ojacevalec, akumulator temperature ...


( imam tudi druge voke, razlicnih debelin, od ikeinega za 5 eur, tudi ken homovega, enega kupljenega enkrat v sparu, merkurju ... ) vendar imam premajhen plamen da bi delal na jih tako kot zelim ... pa imam za domace gospodinjstvo zelo veliko rinko ...


dejansko da recemo ce imam vse pripravljeno, ...

traja ( VSE SKUPAJ ) dlje casa ce delam z litozeleznim vokom, ker ga pustim cca 5 minut da se razgreje ....


vendar je zmanjsan potreben cas za hrano v voku ...

lopov ::

Pred leti si v Ljubljani lahko naročil kitajskega kuharja na dom -- pripeljal tudi je svoje jeklenko plina ker naj bi bila oba naša (iz jeklenke in plinovoda) "preslaba", nekaj v smislu prenizkih temperatur.

Half-Saint ::

Brias je izjavil:

cisto tako ...

- ce si predpripravis meso prejsnji dan ( narezes na trakce in mariniras ... )

- in tudi predpripravis zelenjavo ... narezes na trakce ...

jaz doma imam zelo veliko rinko za plin, in tudi vec vrst vokov, ampak ce uporabim pravega litozeleznega, tezkega cez 10 kg ...

traja nekaj casa da se res res razgreje ...

ko je razgret ... namazes z oljem, das notri meso, in meso je gotovo z neprekinjenim mesanjem v 1 minuti ...

das ven na kroznik, vok takoj obrises z naoljenim servetom, vrzes zelenjavo, neprekinjeno mesas, in gotova je v 2 minutah, z kroznika streses meso v vok, neprekinjeno mesas 15 sekund in JED JE PRIPRAVLJENA ...

kitajci v VSEH RESTAVRACIJAH imajo vsaj 30mm prinsko cev direkt na vok, ponavadi je z samotne opeke narejeno lezisce da se vok usede direkt na cegle ...

in imajo eno gorilno postajo za vok in samo meso ...

in drugo gorilno postajo za vok in samo zelenjavo ...

te voke se ponavadi umije samo po koncu delovnega dneva, samo brise se jih po skuhanem obroku z mastno cunjo ...


in verjami, on rabi z predgretim vokom, in 5* visjo temperaturo kot jo dobim jaz, ni mu treba nic rezati ... in ima 2 voka, enega za meso enega za zelenjavo ...


rabi cca 30 - 40 sekund ... od tega da prebere listek, do tega da udari po zvoncu da je gotovo ...


Hvala za tole izčrpno pojasnilo :)
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

MIHAc27 ::

Pa kaj je z temi Picerijami? Vse imajo isti okus in iste menije. Klasika, kraška, vegetarijanska, diablo/pekoča.
Izjema niso tudi gostilne. Vse isto. Goveja juhica, izjemoma kaka gobja ali zelenjavna. Pa dunajc in krompir.

Zakaj bi bili kitajci neke izjeme, in vsak imel čisto svoj specifičen meni?
Če greš malo naokoli gotovo kaj najdeš kar druga restavracija nima. So pa verjetno tipične jedi, ki se najbolj pogosto naročajo. Kar je klasična pica za ene je chopsui za kitajce.
Sem že bil v restavraciji z 15 jedi na meniju in v restavraciji z 100 jedmi. Problema ne vidim, dokler je zadeva okusna pa ne draga.

Ok pejmo sedaj na okus. Na kitajskem žal še nisem bil in ne morem reč kaka je hrana tam. Sem pa bil v Mehiki. Če bi tako hrano prodajal pri nam, jih zagotovo ne bi bilo toliko. Se pravi zadeva JE prilagojena našim okusom. Pri nas še nisem našel mehiške, ki bi rekel da je zanič. V Mehiki pa sva z ženo naročala 2 vrsti jedi vedno, ker če je bila ena zanič, sva vsaj drugo pojedla. Sej ne rečem, da je bila povsod zanič, ampak bila je dovolj drugačna da ti pač ne sede.

Pri nas kitajci so tudi različni. Eni boljši, drugi slabši. Definitivno pa ne bi rekel, da je povsod enak okus. Je pa to kot z picami. Če naročaš vedno samo klasično.. ja itak da bodo imele podoben okus. Ampak definitivno pa ne vse enako dobre.

energetik ::

Brias je izjavil:

jaz doma imam 5, 20, al pa 50 krat slabso moc ognja, in mi je bolj elegantno da res res res razgrejem 10 kil litozeleza in mi nato tudi to litozelezo samo po sebi ohranja temperaturo, ....
Veš kaj me zanima, po ogledu teh divjih kuharjev na voku - olje se zaradi visoke temperature dobesedno žge in kadi - a ni to malce nezdravo? Sej ne rečem, zelenjava ohrani vse vitamine, minerale, ampak kaj ko so očitno zraven pomešani razpadni produkti olja.

Steinkauz ::

No jst bi v takem primeru uporabljal kosovo maslo namesto olja, ki pa ga kitajci verjetno ne

energetik ::

Tudi kokos se pri takih temperaturah žge.

RejZoR ::

energetik je izjavil:

Brias je izjavil:

jaz doma imam 5, 20, al pa 50 krat slabso moc ognja, in mi je bolj elegantno da res res res razgrejem 10 kil litozeleza in mi nato tudi to litozelezo samo po sebi ohranja temperaturo, ....
Veš kaj me zanima, po ogledu teh divjih kuharjev na voku - olje se zaradi visoke temperature dobesedno žge in kadi - a ni to malce nezdravo? Sej ne rečem, zelenjava ohrani vse vitamine, minerale, ampak kaj ko so očitno zraven pomešani razpadni produkti olja.


Kadi se voda iz zelenjave in mesa, ki ima bistveno nižje vrelišče kot olje. Zato pa se praktično vsa kitajska hrana pripravi v praktično nekaj minutah, ker se vse nahitro popeče oz popraži in to je to. Oni ne poznajo kuhanja, ki traja ne vem, 2 uri tko kot naša "tradicionalna" hrana.
Tud "žganje" olja samega po sebi ni problem, problem je staro prežgano olje v katerem se cvre panirane stvari in se na dnu žgejo drobtine.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

energetik ::

Ne ni voda iz zelenjave, kadi se tisti trenutek, ko v razžarjen vok nalijejo olje. In ja, kadeče in goreče olje je problem.

Half-Saint ::

energetik je izjavil:

Veš kaj me zanima, po ogledu teh divjih kuharjev na voku - olje se zaradi visoke temperature dobesedno žge in kadi - a ni to malce nezdravo? Sej ne rečem, zelenjava ohrani vse vitamine, minerale, ampak kaj ko so očitno zraven pomešani razpadni produkti olja.


Se strinjam glede tega, da ni dobro da se olje pregreva. Glede ohranjanja vitaminov je pa itak problem že to, da sadje in zelenjava iz trgovine nikakor nista sveža in je vprašanje, koliko vitaminov in mineralov se res ohrani v času od obiranja do priprave in zaužitja.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Okapi ::

V voku se sicer uporablja arašidovo olje, je najbolj odporno na vročino.

Drugače pa, edina hrana, ki je pa res povsod enaka, so kebabi. Pri nas vsi kebabe (že pripravljene na drogu in zmrznjene) kupujejo pri istem nemškem grosistu.

O.

ZaphodBB ::

Glede na to kako malo olja koristijo kinezi pri kuhi v voku, bi dejal da gre za zelo zdrav način priprave hrane. Olja je malo - se pravi je tudi malo razpadnih produktov, zadeve se ne žgejo preveč ker vseskozi mešajo (stir-frying) - tako se hrana in olje ne segrejeta na temperaturo voka.

V glavnem povprečen dunajc ima 10x vsebnost olja kot neka kitajska jed. Dunajc+Pomfri pa še toliko bolj. Da o razpadnih produktih niti ne govorimo.

RockyS ::

Ni res. Večina v Mariboru in okolici nabavlja meso pri TMI Košaki. (kebap,pleskavice itd.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

RejZoR ::

energetik je izjavil:

Ne ni voda iz zelenjave, kadi se tisti trenutek, ko v razžarjen vok nalijejo olje. In ja, kadeče in goreče olje je problem.


Glede na to da so kitajci eni najstarejših narodov in da že tisočletja živijo od take kuhinje bi rekel, da pa le ni tko grozno problematično. Razen če so dandanes sestavine slabše kot nekoč in je to razlog...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Steinkauz ::

Okapi je izjavil:

V voku se sicer uporablja arašidovo olje, je najbolj odporno na vročino.

Drugače pa, edina hrana, ki je pa res povsod enaka, so kebabi. Pri nas vsi kebabe (že pripravljene na drogu in zmrznjene) kupujejo pri istem nemškem grosistu.

O.


Ni res duna imbiss(kamniški kebab, v ljubljani so tudi na nazorjevi) imajo lastno meso(ki je 100x bolš)

marvin42 ::

vsaj kar se tiče kebabov, so po mojem okusu ogromne razlike... nekje mi je fantastičen, nekje ga jem pa samo enkrat in nikoli več.
Mostly Harmless

Brias ::

energetik je izjavil:

Brias je izjavil:

jaz doma imam 5, 20, al pa 50 krat slabso moc ognja, in mi je bolj elegantno da res res res razgrejem 10 kil litozeleza in mi nato tudi to litozelezo samo po sebi ohranja temperaturo, ....
Veš kaj me zanima, po ogledu teh divjih kuharjev na voku - olje se zaradi visoke temperature dobesedno žge in kadi - a ni to malce nezdravo? Sej ne rečem, zelenjava ohrani vse vitamine, minerale, ampak kaj ko so očitno zraven pomešani razpadni produkti olja.



pri nas doma navadnega suncokret and other seeds ™ ne uporabljamo ... za nic ...

za kakrsnokoli cvrtvje imamo posebno olje za cvrtje ki je dosti bolj odporno na temperature ( govorim o sami molekularni odpornosti Vs heat ... ) ... tako olje je nekje od 2 eur za liter ...

ampak za vok ... seveda arasidovega .... in ne neko aromatizirano je*o za 10 eur deci, ampak sem zadovoljen z SPAR brandom v taki bolj oglati pakungi za tam nekje 3 eur liter ... tiste expensive sezam, arasidove .... olja za 10 eur deci so bolj misljena da se jih da na hrano ko je ze na krozniku, naj bi bila hladno presana, in greh pregrevati ... ampak, jaz jih ne uporabljam, prevec mi a ma vsa spremenijo okus ...

in to klasicno arasidovo se tudi universal uporablja a ma za absolutno vse ......

olivnjaka imamo pa vedno dosti dalmatinskega, samo je prepoved uporabe med tem ko se jed se kuha :)

kupim ponavadi se olivnjaka iz plocevinke, iz kalamata oliv, v SPARu ga majo, grskega za nekje 10 eur liter, ker moja boljsa polovica vseeno kdaj kaj kuha po svoje, pa naj unicuje tega in ne unga presanega na kamne :)

Steinkauz ::

Glede olivnih olj pa vsekakor ne glej cene...
VIP Zveze potrošnikov Slovenije je izvedla raziskavo in:
http://www.zurnal24.si/znamka-ne-prines...
Najboljšo oceno 7,56 točke je dobilo ekstra deviško olivno olje iz Slovenske Istre z označbo geografskega porekla, ki ga proizvaja Vanja Dujc (cena za liter je 42 evrov). Takoj za njim se je z oceno 7,50 uvrstilo olje drugega slovenskega proizvajalca Mirana Adamiča (28 evrov za liter). Zelo visoko (ocena 7,16 točke) se je uvrstilo olje znamke Rocchi italijanskega proizvajalca Rocchi oleificio, ki smo ga kupili v Tušu za 4,60 evrov za liter.

Drugač pa kosos je zakon:
http://maxximum-portal.com/clanek.php?C...

The Player ::

Okapi je izjavil:

V voku se sicer uporablja arašidovo olje, je najbolj odporno na vročino.


Se nebi strinju. Olja, ki so odporna proti vročini so tista, ki vsebujejo visok delež nasičenih maščob. To sta predvsem Kokosovo in palmino olje, ki imata daleč največ nasičenih maščob, daleč od arašidovega olja.

Razlog: Nasičene mašbobe so veliko manj nagnjene k deformacijam, ki so prisotne ob visokih temperaturah, kot druge vrste maščobe in ker imata te dve vrsti olja največ nasičenih maščob sta zato najbolj odporni. Seveda delež nasičenih maščob še ne pove vse, saj moramo paziti še na ostale faktorje, kot ne npr. izdelava olja. Če je olje rafinirirano (kjer se med samo proizvodnjo uporabljajo visoke temperature, ki nadaljno škodujejo sestavi olja) ali hladno stiskano. Zato je za peko daleč najbolj primerno kokosovo in palmino, ker imata najboljšo strukturo, medtem ko rafinirirana so slaba, ker že med proizvodnjo spremenijo strukturo zaradi ogromnih temperatur. Zato je najbolje, da se za pečt uporablja kokos ali palma, hladna stiskana pa le za hladne jedi ali na žlico.

najhujš pa je ko vidš profesijonalca zlivat najdražje olivno olje v vročo ponev ;((, tko ti samo uničiš olja, ker se začnejo ostale maščobe, ki niso nasičene deformirat, kar povzroči večjo možnost rakotvornosti in imaš več škode kot koristi.

http://maxximum-portal.com/clanek/kater...

glede pristnosti azijskih kuhinj hlavijo tajsko restavracijo Thai inn pub, kjer baje kuhajo kuharski mojstri iz Tajske, je pa res, da so več al manj vse jedi za evropski del prilagojene.
Tajska restavracija Bangkok street v cityparku je dobila certifikat "Thai logo select" za avtohtono pripravo jedi od Tajske Ambasade
http://www.citypark.si/novica/918/Aktua...

errhec ::

Sicer malce off, vendar kaj naročiti če greš prvič v Kitajsko restavracijo in da se da normalno pojesti.
Dva kekca okoli 10, pa da ne bi vse pustila :) imata pa željo poizkusiti Kitajsko hrano.
dd

Steinkauz ::

Tako je.
"Pri segrevanju kokosovega masla se namreč ne tvorijo trans maščobe ter druge škodljive snovi, kot se to zgodi pri večini drugih rastlinskih olj."

Drugač pa v sloveniji je res precej generičnih kitajskih restavracij.
Sploh kak Novi Šanghaj prov čutiš, da je večino omak/zadev predmade.

Od kitajskih se mi še najbolj dopade ena v šiški, ne vem imena.

Je pa tajska precej bolš.
Thai Inn je ok, samo se krije proti Bangkok street. http://www.bangkokstreet.si/
To je pa božanska hrana, že kokosove juhe bi lahko pojedu neomejeno.
Dabuda pr šubi je pa tko. Kdaj pride full dobro, sam povečini meni ni neki baš.

The Player ::

errhec je izjavil:

kaj naročiti če greš prvič v Kitajsko restavracijo in da se da normalno pojesti.


odvisno od okusa. Ponavad maš vse varjante mesa za vse jedi, se pravi če naročiš npr. mongolsko al pa sečuansko se da naročit od pšanca, svinje, govedine itd.

klasika je nekak chopsui, mongoslko meso, meso na sečuanski način (kar pekoče), meso na sladko-kisl način (mogoče mal preveč eksotičn za začetnike, spet odvisn od tvojega okusa), hrustljavi piščanec, hrustljava raca.

če imaš možnost si lahko ogledaš na netu jedilnik od restavracije, ki jo hočeš obiskat, drgač pa če tvoja restavracija nima jedilnika na netu pa pejt na kako drugo spletno stran, ker večinoma so jedi več ali manj iste vsaj tiste, ki gredo dobro v promet.

Steinkauz ::

Mulcem je ponavad všeč piščanec z arašidi. Čeprov ni glih neki alter(pohano pa arašidi zravn)
Jst ko sm bil mulc, nism maral raznih čudnih juh.
Govedina z bambusom mi je bla tut kr ok.

Pečen sladoled je tut kul :)
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13317142 (14846) Unknown_001
»

Nakup voka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12943164 (29266) echo
»

Prvič v kitajsko restavracijo, kaj priporočate ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8321907 (19050) Grumf
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6715931 (13532) Brane22
»

Kebab vs. ostala hitra hrana (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15245341 (41006) PINki

Več podobnih tem