» »

Vok in stir-fry

Vok in stir-fry

«
1
2

echo ::

Nadaljevanje iz Nakup voka.
Danes sem spacal prvi obrok na novem voku. Nič posebnega, pravzaprav čisto navaden obrok z domačo zelenjavo in puranjimi prsi. Za prvič res nisem hotel odkrivati tople vode.
Popražil sem v sledečem vrtnem redu:
puranja prsa
čebulo
rumeno papriko in bučke
kumaro in zeleno
česen in svež rožmarin
sojino omako in suhe začimbe - rdeča paprika, čili, timijan, bazilika, sol in poper.
Ko je dosežena manjša zapečenost, dodam naslednjo sestavino.

Prej:

Potem:

Slika ni najlepša, v resnici je videti boljše.

Vse skupaj mi je vzelo slabih 30minut, od tega rezanje in priprava sestavin več kot pol tega časa.
Okus je zelo dober, množica začimb naredi svoje. Naslednjič bom še skuhal riž ali rezance, danes nisem imel časa, zato samo kos kruha.

Se pa šele sedaj vidi prava pomanjkljivost okroglega plinskega gorilnika - ker ne segreva sredine, kamor se stekajo olje in sokovi sestavin, pač pa krog okoli centra ( lepo se vidi tu http://tinypic.com/r/1i0coh/6 ), se hočejo stvari prijeti na ta najbolj vroč del, če neham mešati za kakšno minuto.
Poleg tega stojalo tudi praska spodnjo površino - s tem verjetno ne bo hujše škode, ravno koristno pa ne more biti.
Naslednji korak bo zagotovo ureditev boljšega stojala in gorilnika.

Najbolj me zanima, kakšne stvari še "stir-fry"-ate?
Ima kdo kakšen praktičen nasvet?
Kalčki so dobro slišijo, to se da tudi doma vzgojiti, ne?
Kako je s kakšno slabšo govedino, ki je bila sicer namenjena za golaž aka tri ure počasnega dušenja do mehkega? Kaj pa mleto meso?
Ne potrebujem receptov, samo enostavne ideje.
Ob priliki bom pa še pogledal za kakšno dobro knjigo v knjižnici. Ziher se najde kaj dobrega ...
  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

kuglvinkl ::

subscribing

mr1two ::

Omnomnom. Super zgleda. Če bi se še meni dalo prakticirat kuhanje nebi bilo slabo :D
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

echo ::

Ok, preden kdo kej pametnega pove, še nekaj mojih misli okoli te teme.

Zelo všeč pri "stir-fry"-u (kako bi rekli po naše?) mi je, da omogoča okusen obrok tudi iz sestavin, ki niso več najbolj sveže - zelo enostavno je namreč spucati hladilnik.
Nikoli ne bom pozabil tistega že konkretno plesnivega pršuta, ki ga je nekdo pozabil v spodnjem predalu hladilnika - odstranil sem glive, narezal na trakce, popekel z nekaj zelenjave, ki je že nekaj tednov čepela poleg pršuta in začinil z veliko čilija in sojine omake, poleg pa si skuhal riž in natočil kozarec rdečega vina - praktično iz nič sem naredil tako dober obrok, da sem en krožnik jedel 15 minut - enostavno se nisem mogel nehati smejati samemu sebi 8-)
Seveda to še zdaleč ni kitajska hrana - če si jo zaželim, grem v kitajsko restavracijo (pa še tam dobimo "povšečkano" verzijo). To je samo slovenska hrana narejena na zelo učinkovit, zdrav in predvsem okusen način.

Okapi ::

Čisto tako, mimogrede, s plesnivo hrano, če to ni ravno plemenita plesen na siru, se ne hecat. Ne pomaga postrgat s površine, ker glive se razrastejo tudi v notranjosti (pravzaprav predvsem v notranjosti), samo da tega ne vidiš. Tisto kar vidiš zunaj, so pogosto samo razmnoževalni deli (kjer nastajajo spore). In nekatere plesni so lahko konkretno strupene in rakotvorne, s tem da strupov toplota ne uniči.

Drugače pa en tak bolj ekspresen recept, ki ga pogosto uporabljam: puranja prsa najprej mariniram (nekaj ur do en dan), potem razrežen na koščke, vržem v vok (olje je kikiriki ali kokos), dodam mešano zelenjavo za vok (kupim zmrznjeno - že narezano in oprano), na pari kuhan riž (basmati) in na koncu še Uncle Ben's omako (sladko-kislo, sichuan ali kakšno tretjo, po trenutnem navdihu).

O.

echo ::

Sej to se zelo redko zgodi (po navadi prej ponucamo), mogoče sem zgoraj tud mal karikiral, ampak načeloma je bil tisti kos neprimeren za uživanje v surovi obliki.

Kakšne so še primerne priloge iz supermarketa?
Kako je z rezanci? Kakšna je razlika v primerjavi z našimi?

panteist ::

Veš kaj poskusi. Jaz recimo zelo rad meso popražim na čilijih, potem po trdoti zelenjavo zmečem notri in prelijem še s kakšnim vezivom (kakšna čili/paprika/limonska trava/ingver/kardamom, v olju ali mleku....no, čili je vedno, ostalo pa odvisno od počutja). Na koncu namečem še čebulo in odstavim, ker čebulo imam rad sočno, še belo :) Dobr je še kakšne rezance vmešati notri, da se spečejo - ne pašejo baje, a men so soba rezanci zakon.

Drugač pa delam še takšne "nuclear hazard" karije, kar pomeni, da je dost čilija in vse zame ostane :) Tist je dobr zelenjavo in meso še prej prepražit, da vodo spustijo (a ne preveč), potem odstavim, prepražim kari pasto, dodam kokosovo mleko (eno v tetrapaku, ki je na sobni temp. še trdo) in po želji še zrna škroba, da se zgosti. To pač v skledo vržeš, okrasiš s kakšnimi nesoljenimi praženimi arašiti, baziliko in kolobarčki čilija :)

echo je izjavil:

Sej to se zelo redko zgodi (po navadi prej ponucamo), mogoče sem zgoraj tud mal karikiral, ampak načeloma je bil tisti kos neprimeren za uživanje v surovi obliki.

Kakšne so še primerne priloge iz supermarketa?
Kako je z rezanci? Kakšna je razlika v primerjavi z našimi?

Druga tekstura in sestava, malo lepše se dajo v voku spečt, tudi okus je drugačen. Če povem po resnici, "naših" rezancev že leta nisem jedel, večinoma le ajdove rezance, riževe, pšenične,...

Glede priloge se mi ne da brati nazaj na kaj točno se je nanašalo, jz v vok mečem notr rezance ali riž (pač pečen riž), zravn takšne hrane pa še pašejo sojini kalčki al kaj podobnega. Glede riža pa tako, včasih basmati, drugič dolgozrnati nebrušeni, všeč mi je tricolo od Uncle Bensa, kjer imaš črn, rdeč in bel riž.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: panteist ()

panteist ::

Komentiral bi pa še zadnjo sliko. Čestitam za tvoj poskus, naslednji bodo zihr boljši. Vsaj po fotki pa imam občutek, da si nekoliko predolgo pražil in je zelenjava že dosti mehka. Men paše zelo visoka temperatura voka, zelenjava spusti tekočino, a ne postane mlahava, pa naj obdrži še kolikor se da originalne barve. Lahko pa meso že dan prej mariniraš v domači omaki in postaviš v hladilni za uporabo naslednji dan. Če v marinadi uporabiš olje, ne rabiš ga v vok toliko zlivat in ima meso izrazitejši okus.

echo ::

Mlahave so samo bučke, ki pa so že same po sebi mehke.
Neprimerna temperatura je posledica slabe razporeditve toplote, saj je plamen gorilnika postavljen v obroč namesto steber in sredina voka ni najbolj vroča točka.
Prav tako pa mi je veter vmes dvakrat upihnil ogenj (to sem že uredil).
Prava toplota je prva stvar na "to-do" seznamu za vok. Imam pa trenutno 4 različne sezname in precej omejena finančna sredstva :)

panteist ::

No, kakorkoli že, upam, da ti je moj komentar pomagal, če pa te še kaj zanima, pa vpraš. Dodal bi še, da črnenje zelenjave ni najboljše in malo spreminjaj različne parametre, da bo najboljši rezultat. Aja, pa kruh, resno? :-) Če se ne da s pačkami jest, sploh ne dodajaj k stir-fry obroku :D

echo ::

Ok, ga bom drugič na trakce narezu :D

panteist ::

Hahaha, priznam poraz :)

Drugač pa mi je tale knjiga všeč...si je ne lastim, sem jo pa parkrat prelistal in so velike slike, nazorno napisano in zanimivi recepti:
 vir:http://techka-bb.blogspot.com/

vir:http://techka-bb.blogspot.com/

francek1 ::

Dobro je na koncu zaliti z juho, ki ji dodaš tapioka moko (da ne pozabim; moko obvezno prej raztopite v hladni vodi, da se ne naredijo grude). Ta omaki da svetleč izgled in vse zgosti. Nič ni narobe, če vse to zmešaš s testeninami. Pa ne pozabit sojino omako(superior dark soya souce je najboljši).
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

ttommy ::

Še kak pameten recept za vok?
Gamer

echo ::

Še nekaj me zanima - velikokrat začnejo pripravo s česnom, jaz sem ga vajen dajati na koncu, saj se mi zdi, da drugače izhlapi vse, kar je v njem okusno in ostane samo grenkoba.
Kako je z vrstnim redom?
Zaenkrat sem se držal principa, da gre meso prvo noter (če ga uporabljamo), ko dobi pravo barvo mu sledi zelenjava in nazadnje aromatične stvari, ko je ogenj že ugasnjen. To se mi zdi še najbolj smiselno, razumem pa, da je vmes tudi stvar okusa.
Samo če dam recimo baziliko hkrati z mesom na vroče olje, bom dosegel isto, kot če je ne bi. Ali pač?

echo ::


Tole se mi dopade.
Repki škampov. Bo treba probat.
Mlada koruza. Bo treba probat.
Ribja omaka. Bo treba probat.
Ingver. Bo treba probat.
Cuker? Recimo.

panteist ::

V bistvu bi se naj najprej dal v vroč vok hladno olje, kateremu se dodajo začimbe - čili, ingver, česen, tudi bazilika (katero lahko daš še enkrat nana koncu). Nato popečeš meso in po želji tudi odstraniš iz voka (da se meso ne skuha, a tako odstraniš tudi vse začimbe...torej še enkrat popeči ustrezne začimbe ali pa notri pustiš meso - lahko pa tako variiraš različna okusa zelenjave in mesa), ko je končano. Dodaš še zelenjavo z oljem / kokosovim mlekom / posebno jušno osnovo, pač po želji al receptu. Preden je zelenjava končana, dodaš meso, če si ga odstranil. Na koncu še mogoče malce pokriješ in to je to. Men je pa še všeč, če nekaj najljubših sestavin na koncu potrosim, tik preden odmaknem z ognja - kakšna čebula, čili, bazilika, zdrobljeni arašidi...pač okrasiš :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: panteist ()

Pyr0Beast ::

>Kalčki so dobro slišijo, to se da tudi doma vzgojiti, ne?
Kalčki mungo fižola so prav dobri.

Samo ne jih imeti na toplem. Čisto lepo kalijo tudi v omari - pa 3x na dan jim moraš menjat vodo, drugače začnejo fermentirati na veliko.
Ko se napijejo vode jih imej brez nje, samo s papirjem pokrita posoda, tako da se ne izsušijo

Traja kakšen teden, da vzkalijo ni dolgo, samo da poženejo tisto pravo korenino pa kar traja.

Pa takih kalčkov nikoli surovih jest - prekuhano ali sprečeno.

>Samo če dam recimo baziliko hkrati z mesom na vroče olje, bom dosegel isto, kot če je ne bi. Ali pač?
Bazilika IMO ni za na vročino - za razliko od rožmarina ki z vročino šele rata zares dober in hrustljav
S česnom sem enakega mnenja. Prpražiš da je zlatorumen in to je to.

A je kdo eksperimentiral s kuhanim in zamrznjenim/ohlajenim rižem ?
Da ga skuhaš bale pa potem po kockah in potrebi not mečeš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

shadowfax ::

Še nekaj predlogov zelenjave za stir-fry: korenje-na trakce+naj ostane še malo hrustljavo, stročji grah, por-dodaš proti koncu pečenja, šampinjoni, šitake, ingver-sveža korenina (ni tako draga+dolgo počaka v hladilniku).

Kot prilogo pogosto uporabim kus-kus, samo preliješ z vrelo vodo in pustiš cca. 5min, hitro, praktično in zdravo.

Omako zgostim s koruznim škrobom-gustin (1 čajno žličko zmešaš z mrzlo vodo priliješ na koncu).

Pyr0Beast ::

Še mojih 5c

Bučke se precej lepše 'spečejo' če se jih nareže na 'kvadratne' trakce kakor na kocke.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Jaz sem glede zelenjave len in najpogosteje uporabljam kar zmrznjen mix, nekaj takega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Bananovec ::

A je še kateri taki sojin freak kot jaz, ki vse kar je mesnatega zalije s sojino omako ali pa kombinacijo sojine omake in cukra?
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Okapi ::

Jaz sicer z njo ne pretiravam, imam pa vedno doma po eno steklenico ta goste in bolj redke (trenutno sta to Pearl River Bridge - golden label superior light in superior dark). Običajno pretiravam (za povprečen okus) s čilijem, nikoli pa ne pozabim niti na zloglasni natrijev glutaminat, ki da jedem "kitajski" okus.;)

O.

Pyr0Beast ::

>Običajno pretiravam (za povprečen okus) s čilijem, nikoli pa ne pozabim niti na zloglasni natrijev glutaminat, ki da jedem "kitajski" okus.;)

Te nič ne stiska v prsih in težko dihaš po tem ?


Glede mešanice
Hofr ma nekak ist štos
750g deloma predpečene zelenjave za 1€75
Dokaj dobra zadeva če se ti 'mudi' ali pa si prelen
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Te nič ne stiska v prsih in težko dihaš po tem ?
Ne.

O.

panteist ::

Okapi je izjavil:

Jaz sicer z njo ne pretiravam, imam pa vedno doma po eno steklenico ta goste in bolj redke (trenutno sta to Pearl River Bridge - golden label superior light in superior dark). Običajno pretiravam (za povprečen okus) s čilijem, nikoli pa ne pozabim niti na zloglasni natrijev glutaminat, ki da jedem "kitajski" okus.;)

O.

Kaj pa vem, s tem glutaminatom se ne bi ravno igral, pa tudi "kitajski okus" (vsaj v vseh restavracijah v SLO) ni kaj prida. Tudi jaz pretiravam s čilijem - doma imam nasajenih nekaj teh rastlinc in so že 10cm dolgi čiliji, le dozoreti še morajo. Si bom pa naslednje leto posadil še Bhut Jolokio :)

genesiss ::

Lahko kdo opiše kako zgleda užitek ob zelo pekočih stvareh?
Meni ta pekočina preplavi vse ostale okuse in enostavno ne uživam v hrani.

Okapi ::

pa tudi "kitajski okus" (vsaj v vseh restavracijah v SLO) ni kaj prida.
Glutaminat na veliko uporabljajo vse kitajske restavracije na Kitajskem (razen nekaterih, kjer to na veliko reklamirajo, da bi privabili turiste, ki jih je glutaminata strah).

O.

panteist ::

genesiss je izjavil:

Lahko kdo opiše kako zgleda užitek ob zelo pekočih stvareh?
Meni ta pekočina preplavi vse ostale okuse in enostavno ne uživam v hrani.

To je takšno vprašanje, kot če bi ti moral razložiti zakaj uživam v teku v klanc, ki je muka za telo? S pravo kombinacijo "seasoning-a" dobi hrana zelo aromatičen okus in je predvsem povdarek na tem, ne na samem okusu živila. Za prebavo je baje dobra pekoča hrana (jaz nimam nikoli problemov), prej dobiš občutek sitosti, pa nasploh imam rad intenziteto, ki preplavi vse okusne receptorje. Tvoj komentar je nekako značilen za zahodno kuhinjo, kjer s primerno obdelavo živila ojačaš njegov okus in z blažjim vezivom povežeš, medtem ko pri dosti azijskih jedi je pa seasoning glavni - prava razmerja začimb, marinade, omake, itd., ki naredijo jed posebno. Ne vem, osebno sem se zaljubil v tajsko/vietnamsko/indijsko hrano, ko sem prvič poskusil stir-fry z ingverjem - nimam pojma kakšega okusa je bilo meso, niti zelenjave nisem okusil, a ingver sem imel še cel dan v ustih :)

Pyr0Beast ::

>Glutaminat na veliko uporabljajo vse kitajske restavracije na Kitajskem (razen nekaterih, kjer to na veliko reklamirajo, da bi privabili turiste, ki jih je glutaminata strah).

Jaz v lokalni kitajski zatežim da mi pripravijo brez, pa tudi brez soli znajo.

>Za prebavo je baje dobra pekoča hrana (jaz nimam nikoli problemov), prej dobiš občutek sitosti, pa nasploh imam rad intenziteto, ki preplavi vse okusne receptorje.
Vsak ma drug okus dejansko. Je pa precej odvisno tudi od tega kako mastno je use skupaj
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Lahko kdo opiše kako zgleda užitek ob zelo pekočih stvareh?
RAvno danes v Delu:http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobran...

mihec87 ::

Kje piše da je treba noter nažgat kilo najhujšega čilija da nič ne okusiš ko ješ..pač daš notri da zadeva peče in še vedno okusiš kaj ješ..

panteist ::

Njegove omake prodaja tudi Maxi market v ljubljani. Je pa super napisan konec članka, ker tudi sam tako občutim to pekočo hrano.

IceIceBaby ::

Ena zelo hitro pripravljena jed. Navdih je bil res okusen, tajski stir fry, ki ga je na stojnici pred mano naredila prava tajska kuharica. Original je bil seveda boljši, ampak doma si tole večkrat naredim za hiter obrok.

Na trakce narežem malo govejega mesa
Po dolgem narežem rdečo papriko
Včasih dam zraven še kakšno bučko, če mi ravno stoji v hladilniku.
Japonski rezanci, tisti široki (Soba noodles).

Najprej v zelo vroč vok vržem meso (na arašidovo olje). Kmalu za tem papriko in drugo zelenjavo. Zadevo začinim s čilijem v prahu in malo sojine omake. Not vržem skuhane rezance (2 minute v vodi), še malo premešam in to je to. Čas priprave 5, max. 10 minut.

Druga variacija tega so ramen rezanci in piščanec namesto govedine. V tem primeru dodam malo več zelenjave, kakšen česen, če imam ravno pri roki. Na koncu dodam ramen rezance in čez ubijem jajco. Vmes mešam, da se jajca razporedi in lepo zapeče.

Meni je všeč, ker lahko z vokom eksperimentiram in tako, kot je rekel OP, "pospravim" hladilnik.

Invictus ::

Meni je vok super, ker kot je omenil IceIceBaby, lahko pospraviš hladilnik, pa še vse skupaj izpade precej užitno.

Za hrano tipa "svaštalica" ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

echo ::

No, pa so se začeli predlogi, to sem čakal :)
Za začetek bo po mojem ok - korenina ingverja, svetla in temna sojina omaka in ostrigina omaka.



Današnje kosilo, ki ga je bilo premalo za vse.
Spomnil sem se na zmrznjene kose lovk orjaškega lignja, ki sem jih kupil pred nekaj meseci. Takrat tudi po uri kuhanja niso bili mehki in užitni, tokrat sem vzel mehkejši del (nekako tretjina celotne porcije), ki je bil ves čas kuhanja mehek. Ne vem, če je za to kriva zmrzovalna skrinja ali to, da sem uporabil mehkejši del, ampak lignji so se skoraj topili v ustih.
Najprej sem jih v vodi odtopil in kakšne pol ure pustil vreti.
Nato sem narezal polovico bučke, rdeče-zeleno papriko in debel česen, ter vžgal gorilnik.
Prvo sem popekel kuhane lovke, samo toliko da je nastala lepa skorjica. Vmešal sem zelenjavo (bolje bi naredil, če bi lovke odcedil in jo popekel posebej - bom vedel drugič), dodal začimbe in tekočine, ter na koncu pogrel še kuhan riž.
Pozabil sem edino na vroče feferončke, ki sem jih dobil včeraj, bodo že počakali.

Katera pijača bi ustrezala poleg takšnega obroka? Verjetno kakšno rdeče vino, pšenično pivo? Bom naslednjič sprobal, nekaj stekleničk še čaka v omari ...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

dolenc ::

Meni je Kao soi odličen, če se ti da malo igrat. Je čist simpl za pripravit. Nasploh so vsi te tajski curriji zelo okusni in preprosti za naredit. Dobiš vse sestavine v supermarketih(curry paste, kokosovo mleko), tudi tam kjer si vok kupil imajo kaj. Tumeric je ingver, cilantro je koriander, ostalo ni nič tazga nerazumljivga.

shadowfax ::

En popravek dolenca turmeric in ne tumeric in sicer je to kurkuma in ne ingver. Korenina na hitro zgleda podobno je pa v notranjosti veliko bolj oranžne barve medtem, ko je ingver rumen. Kurkuma je glavna sestavina vsem poznanih curry-jev. Torej curry začimba, ki jo kupimo v trgovini je mešanica kurkume in še nekaj drugih začimb. Sicer pa kurkumi pripisujejo številne pozitivne učinke za zdravje.

;-) ::

ja samo ne je jest prej ko greš ven v lokal v kakih tesnih hlačah ;)

Looooooka ::

echo je izjavil:


Tole se mi dopade.
Repki škampov. Bo treba probat.
Mlada koruza. Bo treba probat.
Ribja omaka. Bo treba probat.
Ingver. Bo treba probat.
Cuker? Recimo.

Jst pa glih te "tanke" voke iscem. Moj je bolj debel pa je treba pol dlje cajta segrevat zadevo(vecina ljudi pozabi, da more bit vok vroc preden, das karkoli not...ravno zato, so njihove jedi v "2 minutah").
Pa tud pri olju je treba pazit...kokos al pa olje za vok...da se ti spet ne zazge vse po 3 minutah.
Drugac ma pa lidl pa eurospin velik teh "vok" zelenjavnih vreck....za tiste, ki se jim ne da zajebavat pa so na razne pogrej in pojej variante navajeni in zato pac nimajo vec kot 5 minut potrpljenja :)
Interspar pa Mercator tle nekak...zaostajata pri ponudbi.

dolenc ::

shadowfax, pav imaš, jaz jo nadomestim z ingverjem, pa se je zgubilo bistvo s prevodom :)

Okapi ::

A pozna kdo kakšno res dobro založeno spletno trgovino z orientalskimi prehrambenimi zadevami, ki pošilja v Slovenijo?

Na brzino sem recimo našel tole
http://www.raanthai.co.uk/

Je noro dobro založena (če imajo vse na zalogi, kar ponujajo), pošiljajo v Slovenijo z DHL-om, ampak je en zajeb - če nisem česa spregledal, hočejo imeti poštnino za minimalno 30-kilski paket, kar je okoli 30 evrov. Malo tečno, če hočeš kupit samo par zadev za recimo 10 evrov;)

V glavnem, preden začnemo komplicirati s skupinsko nabavo, bi bilo vseeno mogoče bolje najti štacuno, ki zaračuna poštnino po dejanski teži naročila. Pozna kdo kakšno dobro?

O.

ramiz?! ::

kakšen riž daste vi v vok?
Never regret anything, there's always a reason things happen.

dolenc ::

Kaj bi pa rad nabavil? Ker se da pri nas kar precej stvari dobit, po takih in drugačnih kanalih :D

Je pa v celovcu ena azijska štacuna kjer imajo bol ko ne vse, po ugodnih cenah. Hodijo znanci nabavljat.

Okapi ::

Konkretno bi rad dobil indonezijski sambal pedas (po možnosti znamke ABC). Ene vrste noro dober kečap s čilijem. In njegovo malo manj pekočo različico sambal asli.



O.

IceIceBaby ::

ramiz?! je izjavil:

kakšen riž daste vi v vok?


Uncle Bens basmati v vrečkah. Vrečko vržeš v vrelo vodo za 10 minut in riž je kuhan. Pa basmati ima baje nizek glikemični index. Ni ravno najbolj "avtentična" izbira, je pa enostaven za pripravo in dober.

Okapi, kaj pa kak Metro v Avstriji? Tam bi znali imeti vse te začimbe in omakce.

erkgheoruugh ::

ramiz?! je izjavil:

kakšen riž daste vi v vok?

Riža se običajno ne stavi v vok in se ga ne meša z omako tako kot to delamo pri drugih jedeh. To ni rižota. V tem primeru ga je namreč nemogoče jesti s palčkami, saj se loči na posamezna zrna.

Skuhaš ga posebej, da ostane zlepljen. Predno ga daš kuhat ga toliko časa spiraš, da ostane voda čista. Nato ga zavreš in ugasneš štedilnik. Pustiš kakih deset min in to je to. To je najboljši približek tistemu rižu, ki ga dobiš v kitajski. Za tovrstno kuhanje so bolj priemrne dolgozrnate vrste riža. Pa brez soljenja.

Invictus ::

Kitajci riža ne jedo s palčkami, ampak z žlico ali rokami.

Ponavadi je veliko riža in malo mesa/zelenjave ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dzinks63 ::

V voku se pripravljajo tudi prave kitajske riževe jedi, npr.:

echo ::

Velikokrat se mi ob branju in gledanju teh posnetkov pojavi misel "ja pa kot da je važno".
Recimo zakaj bi šel komplicirat s palčkami? Ajde, rad bi znal z njim jesti, samo da bi za riž uporabljal palčke, da bom tr00 ... Ne hvala.
Ali pa da bi nabavljal specialne moke iz neke inferiorne korenine, da na koncu zgostim juhico in naredim omako ... Kaj pa vem. Ne zdi se mi vredno.

Današnje kosilo

mleta govedina za golaž, popečene bučke (letos jih je veliko), rumena paprika, čebula, svež rožmarin, sveža pekoča feferončka (niso hudo močni), rdeča paprika v prahu, sojina omaka ter sol in poper. Meso sem popekel in dal iz voka, tako da je bila zelenjava ekspresno hitro gotova. Na koncu sem vse skupaj zalil še z moko in vodo, kar ni bila najboljša ideja, bom vedel za drugič.
Poleg pa pečen krompir - ja ja, sej vem, nisem tr00, smo ga pa včeraj izkopali eno njivo, tako da bo še nekaj časa kot priloga.

Poleg sem si odprl Chimay. Verjetno pa bi poleg mlete govedine bolj pasalo kakšno rdeče vino, belgijce si bom pustil za kakšno dobro ribo ...

Jutri je pa na vrsti goveja župca :))
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vegeterjanski nasveti-recepti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7313210 (3943) c3p0
»

Nakup voka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12943180 (29282) echo
»

Kitajske restavracije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11125583 (19629) dukedl
»

Prvič v kitajsko restavracijo, kaj priporočate ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8321918 (19061) Grumf
»

Jetamova mala šola kuhanja

Oddelek: Loža
314752 (3841) Mercier

Več podobnih tem