Forum » Loža » Nakup voka
Nakup voka
genesiss ::
Ne smeš nohtov tiščat naprej, ampak s členki vodiš nož :) Tako se ne boš nikoli vrezal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: genesiss ()
echo ::
Glede na količino čebule, ki sem jo tisti večer narezal in promile v krvi v drugi rundi, je bila ena odrezana konica še malo
Buzara je opasna stvar.
Včasih, ko se mi mudi, pridem preblizu mojih roževinastih izrastkov.
Urezal še pa že res dolgo nisem...
Buzara je opasna stvar.
Včasih, ko se mi mudi, pridem preblizu mojih roževinastih izrastkov.
Urezal še pa že res dolgo nisem...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: echo ()
kuglvinkl ::
Glede gorilnika, sem bil v dveh Vapiano restavracijah, pri nas je sicer (še) ni. Tko, corporate Wok-in na Gregorčičivi je to. Ni plate, je tak utor, v katerega se vok usede.
echo ::
Verjetno kaj temu podobnega
Sem razmišljal, da bi se najbolj približal pristni azijski kuhinji, če bi posodobil star štedilnik na drva in zamenjal okrogli pokrov nad kuriščem z enim tistih plehnatih stojal, ki se sicer uporabljajo za navadne kuhinjske gorilnike.
+
= TR00 wok cooking
Ampak sem preveč kamot za kurjenje z drvmi, štedilniki in dimniki.
Pa še nobene prave kontrole nimam. Da ne govorimo o fire hazardu
To se lahko gredo restavracije, ki kurijo mestni plin in si lahko privoščijo 10kW toplote, ter se ne bojijo, da bodo zakurili vso kuhinjo.
Jaz zaenkrat iščem kompromise.
Sem razmišljal, da bi se najbolj približal pristni azijski kuhinji, če bi posodobil star štedilnik na drva in zamenjal okrogli pokrov nad kuriščem z enim tistih plehnatih stojal, ki se sicer uporabljajo za navadne kuhinjske gorilnike.
+
= TR00 wok cooking
Ampak sem preveč kamot za kurjenje z drvmi, štedilniki in dimniki.
Pa še nobene prave kontrole nimam. Da ne govorimo o fire hazardu
To se lahko gredo restavracije, ki kurijo mestni plin in si lahko privoščijo 10kW toplote, ter se ne bojijo, da bodo zakurili vso kuhinjo.
Jaz zaenkrat iščem kompromise.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Matija82 ::
echo, brez časom sem se zanimnal za cleaverje (prevod?) in Američani kar hudo hvalijo CCK, še posebej model CCK 1303.
Chan Chi Kee (CCK) 1303 - http://www.chanchikee.com
Chan Chi Kee (CCK) 1303 - http://www.chanchikee.com
janezkranski ::
evo sm od gorenca najdu vok kuhalnike ma tud dva plin;
http://www.bbq.gorenc.eu/kuhalniki_wok....
Drugač pa tud posamezni kotlovni gorilci niso slabi,ker majo dost moči,pa še zlo pocen so;
http://www.bbq.gorenc.eu/gorilniki_G1.h...
http://www.bbq.gorenc.eu/kuhalniki_wok....
Drugač pa tud posamezni kotlovni gorilci niso slabi,ker majo dost moči,pa še zlo pocen so;
http://www.bbq.gorenc.eu/gorilniki_G1.h...
echo ::
Jop, je blo že omenjeno v tej temi.
Jaz si lastim gorencov enojni vok gorilnik, pa mi je včasih prešvoh. Sicer lepo razporedi toploto, samo bi je lahko bilo več.
Za debele litoželezne, ki imajo večjo toplotno kapaciteto, je verjetno dovolj. Pri tankih vokih z več ogljika, pa ne.
Je pa res, da letos niti ni bilo taprave sezone za stir-fry.
http://www.wayfair.co.uk/HotWok-Origina...
Nekaj takšnega - 8kW in možna nastavitev posameznega ringa.
Naj nekdo napiše kak mail gorencu
Aja, navadni plinski gorilnik pa ni tako fajn za vokiranje, ker ti pusti sredino relativno mrzlo, čeprav bi morala biti ravno ta najbolj topla.
Jaz si lastim gorencov enojni vok gorilnik, pa mi je včasih prešvoh. Sicer lepo razporedi toploto, samo bi je lahko bilo več.
Za debele litoželezne, ki imajo večjo toplotno kapaciteto, je verjetno dovolj. Pri tankih vokih z več ogljika, pa ne.
Je pa res, da letos niti ni bilo taprave sezone za stir-fry.
http://www.wayfair.co.uk/HotWok-Origina...
Nekaj takšnega - 8kW in možna nastavitev posameznega ringa.
Naj nekdo napiše kak mail gorencu
Aja, navadni plinski gorilnik pa ni tako fajn za vokiranje, ker ti pusti sredino relativno mrzlo, čeprav bi morala biti ravno ta najbolj topla.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: echo ()
killa bee ::
Zanimam se za kuhanje v Woku in me zanima če mi lahko priporočite kako knjigo receptov za začetnika z (povečini) lokalnimi sestavinami?
echo ::
vročina + olje (ne olivno) + meso na trakce + trda zelenjava na trakce + sojina/ribja/kakšnakoldruga omaka + začimbe
Vse naj bo "bitesize" velikosti.
Tle se nekih receptov držat je po mojem brezveze.
Maš pa veliko dobrih idej - recimo arašidi so super, ajda tut, zelje vseh sort, naribane lupinice citrusov, čiliji za ljubitelje...
Izogibaš se mokri zelenjavi, kot je paradižnik. Ampak - če ga dehidriraš/posušiš je super.
Gobe so super.
Morske zadeve tut.
Krompir niti ne.
Pač probaš.
Priloga pa riž, testenine, razna žita (ješprenj, ajda, polenta, itd)
Na čem pa pečeš?
Jaz sem zadnjič na mini litoželezen žar montiral ventilator in mi je vok po pol minute zažarel
Je treba po novem ful pazit...
Vse naj bo "bitesize" velikosti.
Tle se nekih receptov držat je po mojem brezveze.
Maš pa veliko dobrih idej - recimo arašidi so super, ajda tut, zelje vseh sort, naribane lupinice citrusov, čiliji za ljubitelje...
Izogibaš se mokri zelenjavi, kot je paradižnik. Ampak - če ga dehidriraš/posušiš je super.
Gobe so super.
Morske zadeve tut.
Krompir niti ne.
Pač probaš.
Priloga pa riž, testenine, razna žita (ješprenj, ajda, polenta, itd)
Na čem pa pečeš?
Jaz sem zadnjič na mini litoželezen žar montiral ventilator in mi je vok po pol minute zažarel
Je treba po novem ful pazit...
TehDucky ::
https://slo-tech.com/forum/t526596/p363... mam tole bukvo. Na začetku kaže katere sestavine so azijske in kje kupit. Je pa nekaj sestavin: omakce (sojina, ostrigova, čilijova, hoisin) pa njihove gobe, sojini kalčki, stekleni in jajčni rezanci, ingver, limonska trava, pak čoj...
Drugače pa paprika, kitajsko zelje, mlada koruza, bambusovi vršički, sojini kalčki, korenje, čebula, česen, ingver, arašidi pa še kakšno piščančje, goveje meso, kozice ali pa morski sadeži. Vse je notri. Tudi tofu ampak ga nekako ne prebavljam, rajši jem meso.
Sem v lidlu kupil enkrat dva mala oljčka, eden z čilijem drugi z limonsko travo. Trenutno je odprt samo tisti s čilijem, tadrugega še šparam Pa kitajsko mešanico začimb sem tudi vzel. Medtem ko že narjene omake, tako tajske kot kitajske pa mi ne sedejo, preveč sladke pa pekoče istočasno. Če že delam indijsko/tajsko, potem sam doziram količino currija pa potem še malo zalijem, da rata fina omakca pa potem prilijem čez riž.
Sem pa tudi sam eden tistih, ki se spravi kuhat samo v voku. Imam doma enega črnega litoželeznega, zgleda takole in ga uporabljam samo na indukciji, ker drugega ni. Sicer redkokdaj kuham, ker je tempo življenja hiter ter mi ostale možnosti omogočajo, da niti ne rabim kuhat sam, jem stvari iz javnih kuhinj kar ostane (dva v familiji prineseta), ali pa pri punci nardijo za enga več.
Tuhtam, da bi lahko skup sestavil en blog za "azijsko kuhinjo" oz. vokanje po slovensko. Pa potem tam dajemo fotke pa recepte pa razna vprašanja rešujemo? Pač ena izmed idej, ki se mi je porodila medtem ko sem tole pisal.
Drugače pa paprika, kitajsko zelje, mlada koruza, bambusovi vršički, sojini kalčki, korenje, čebula, česen, ingver, arašidi pa še kakšno piščančje, goveje meso, kozice ali pa morski sadeži. Vse je notri. Tudi tofu ampak ga nekako ne prebavljam, rajši jem meso.
Sem v lidlu kupil enkrat dva mala oljčka, eden z čilijem drugi z limonsko travo. Trenutno je odprt samo tisti s čilijem, tadrugega še šparam Pa kitajsko mešanico začimb sem tudi vzel. Medtem ko že narjene omake, tako tajske kot kitajske pa mi ne sedejo, preveč sladke pa pekoče istočasno. Če že delam indijsko/tajsko, potem sam doziram količino currija pa potem še malo zalijem, da rata fina omakca pa potem prilijem čez riž.
Sem pa tudi sam eden tistih, ki se spravi kuhat samo v voku. Imam doma enega črnega litoželeznega, zgleda takole in ga uporabljam samo na indukciji, ker drugega ni. Sicer redkokdaj kuham, ker je tempo življenja hiter ter mi ostale možnosti omogočajo, da niti ne rabim kuhat sam, jem stvari iz javnih kuhinj kar ostane (dva v familiji prineseta), ali pa pri punci nardijo za enga več.
Tuhtam, da bi lahko skup sestavil en blog za "azijsko kuhinjo" oz. vokanje po slovensko. Pa potem tam dajemo fotke pa recepte pa razna vprašanja rešujemo? Pač ena izmed idej, ki se mi je porodila medtem ko sem tole pisal.
killa bee ::
jst se sicer ne spoznam preveč ampak kokr vidm iz raznih posnetko je brez veze met Wok če nimaš posebnega plinskega štedilnika zanj, oz. je isto kot bi v ponvi kuhal.
Vidim da se koristi dosti omak ki jih pri nas ni, je kakšna od teh omak poceni da ne bi lih začenjal z najdražjo?
Vidim da se koristi dosti omak ki jih pri nas ni, je kakšna od teh omak poceni da ne bi lih začenjal z najdražjo?
echo ::
Tudi posebni plinski štedilniki za vok so včasih brezvezni, recimo od Gorenca omenjen v tej temi je en tak primer.
Omake dobiš v večjih supermarketih, par evrov komad.
Dobr je met tut škrob, če hočeš zgostit kakšno naravno omako ali juho itd.
Lahko narediš iz krompirja ali kupiš koruznega.
Jaz sem takoj za vokanje po slovensko, če kdo rabi kak prispevek :)
Omake dobiš v večjih supermarketih, par evrov komad.
Dobr je met tut škrob, če hočeš zgostit kakšno naravno omako ali juho itd.
Lahko narediš iz krompirja ali kupiš koruznega.
Jaz sem takoj za vokanje po slovensko, če kdo rabi kak prispevek :)
VaeVictis ::
No, če kdo res naredi "vokanje po slovensko" z veseljem berem prispevke in jih sprobavam...
mn ::
jst se sicer ne spoznam preveč ampak kokr vidm iz raznih posnetko je brez veze met Wok če nimaš posebnega plinskega štedilnika zanj, oz. je isto kot bi v ponvi kuhal.
Vidim da se koristi dosti omak ki jih pri nas ni, je kakšna od teh omak poceni da ne bi lih začenjal z najdražjo?
Ne nujno. Jaz imam težak litoželezen vok, ki se na indukciji kar obnese. Je pa delo z njim drugačno; predvsem moraš paziti da ga ne ohladiš. Torej manjše količine izključno suhih sestavin.
echo ::
Prodajajo vok gorilnik, ki je 3kW dvojna plinska rinka, plamen je še vedno usmerjen vodoravno in ni "porinjen" v vok.
Recimo nekaj na tak način, seveda v kombinaciji s tankim vokom iz ogljikovega jekla, jaz sem ga dobil v trgovini Kitajski vrt za 15€.
Nič ni narobe z litoželeznimi voki, samo tam je vir energije bolj ali manj nepomemben, ker kuhaš z akumulirano toploto v železu.
https://www.dropbox.com/s/lvr79qlwplbyg...
En u kurcu posnetek doma spacanega vok gorilnika na les/oglje. Zadeva seveda ni tako čista kot plin, ampak meni je všeč takšna rustika.
Recimo nekaj na tak način, seveda v kombinaciji s tankim vokom iz ogljikovega jekla, jaz sem ga dobil v trgovini Kitajski vrt za 15€.
Nič ni narobe z litoželeznimi voki, samo tam je vir energije bolj ali manj nepomemben, ker kuhaš z akumulirano toploto v železu.
https://www.dropbox.com/s/lvr79qlwplbyg...
En u kurcu posnetek doma spacanega vok gorilnika na les/oglje. Zadeva seveda ni tako čista kot plin, ampak meni je všeč takšna rustika.
killa bee ::
kokr vidm na teh posnetkih je najbol met močn plinski gorilnik pa litoželezn vok
sam tale Rambo iz strani nč ne greje ampak samo po sredini
sam tale Rambo iz strani nč ne greje ampak samo po sredini
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: killa bee ()
mn ::
echo ::
Ob strani ne rabiš tolikšne vročine - najbolj važno je imeti vročo sredino voka, ker se ti tam steka olje in sokovi iz sestavin.
Tako ti sokovi sproti izhlapevajo in hrana, ki jo mešaš, je vedno enakomerno naoljena.
Ko imaš najbolj vroče robove, ti olje iz hrane na robovih steče v sredino in se ti hrana začne prijemati (ker so robovi najbolj vroči), na sredini pa plava v zmerno toplem olju.
Litoželezen nikoli ne doseže tolikšne temperature, kot tanek vok, to je treba razumeti.
Enostavno je premasiven. Ampak ga ne ohladiš tako zlahka.
PS: meni je ena najlepših stvari pri voku čiščenje - dve skodelici vode in papirnata brisača so največ, kar potrebuješ.
Tako ti sokovi sproti izhlapevajo in hrana, ki jo mešaš, je vedno enakomerno naoljena.
Ko imaš najbolj vroče robove, ti olje iz hrane na robovih steče v sredino in se ti hrana začne prijemati (ker so robovi najbolj vroči), na sredini pa plava v zmerno toplem olju.
Litoželezen nikoli ne doseže tolikšne temperature, kot tanek vok, to je treba razumeti.
Enostavno je premasiven. Ampak ga ne ohladiš tako zlahka.
PS: meni je ena najlepših stvari pri voku čiščenje - dve skodelici vode in papirnata brisača so največ, kar potrebuješ.
Matjaz8 ::
echo ::
Slabi so ti standard gorilniki, po mojem je še ta poseben Gorencev gorilnik za vok švoh. To govorim za tanek ogljikov vok. Če imaš debel litoželezen vok, vir toplote ni tako važen, tam ti bo tudi standard gorilnik (ta na desni) ok.
Jaz sem prešaltal na all natural - kurim na les (je nekje zgoraj posnetek). V naslednjih tednih si bom naredil še posebej rocket stove, samo da se naučim variti :)
Rocket stove @ Wikipedia
PS: Iz "Vokanje po slovensko" potem nič?
Jaz sem prešaltal na all natural - kurim na les (je nekje zgoraj posnetek). V naslednjih tednih si bom naredil še posebej rocket stove, samo da se naučim variti :)
Rocket stove @ Wikipedia
PS: Iz "Vokanje po slovensko" potem nič?
TehDucky ::
Pride še, ponavadi začnem enkrat spomladi, pozimi je nekako toliko drugih stvari na vrsti. Poleg tega pa ni toliko sezonske zelenjave, večina uvoženo.
Je bilo pa tudi tako, da sem imel zdele kosilo skoraj vedno pripravljeno že vsaj na enmu koncu, tako da lačen nisem nikoli bil.
Verjetno na začetku bo še na indukciji, poleti pa če bo kaj viška denarja pa kakšno plinsko pečko kupim ali pa na vrtu ustvarim kaj podobnega kot je tisti rocket stove.
Je bilo pa tudi tako, da sem imel zdele kosilo skoraj vedno pripravljeno že vsaj na enmu koncu, tako da lačen nisem nikoli bil.
Verjetno na začetku bo še na indukciji, poleti pa če bo kaj viška denarja pa kakšno plinsko pečko kupim ali pa na vrtu ustvarim kaj podobnega kot je tisti rocket stove.
echo ::
Pozimi se dela slow food
Jst sm dans nardil dve rundi voka, obrezki 60 dni starane govedine marinirani v sojini omaki in rožmarinu, korenček, čebula, česen, fermentirana omaka iz čilijev in korenčka ter nariban hren - vse domače. Razen špagetov.
Bom poslikal izdelavo rocket stove-a, verjetno mi do konca tedna izreže luknjo.
Zadevo se da tolk enostavno nardit, da je joj.
Jst sm dans nardil dve rundi voka, obrezki 60 dni starane govedine marinirani v sojini omaki in rožmarinu, korenček, čebula, česen, fermentirana omaka iz čilijev in korenčka ter nariban hren - vse domače. Razen špagetov.
Bom poslikal izdelavo rocket stove-a, verjetno mi do konca tedna izreže luknjo.
Zadevo se da tolk enostavno nardit, da je joj.
echo ::
Etoga, prva verzija je narejena.
Sestava je zelo enostavna za nekoga, ki se vsaj malo znajde s "fibercami" in vbodnimi žagami.
Par nasvetov, če se še kdo sam loti - cevi v L naj bosta čimbolj podobnih premerov. Jaz sem uporabil neke ostanke in nisem imel velike izbire. Navpična cev naj bo manjša kot pri meni, kar bo naredilo lepši "steber" ognja.
Mivka je dobra samo, če imaš zavarjene spoje, ker najde vsako luknjo, sploh ko se zadeva razgreje.
Kombinacija peska in mivke bi naj bila boljša, bom probal ob priliki.
Mi je pa zelo všeč, ker je zadeva prenosna in pesek zelo lepo izolira vse skupaj.
Morem sam še neka stojala navarit, na katera se bo usedel vok.
Razmišljam tudi o prisilnem dotoku zraka z ventilatorjem, ko sem imel to narejeno za prejšnjem žaru.
Za vikend, če ne prej, bom tudi nekaj skuhal in sigurno posnamem.
Sestava je zelo enostavna za nekoga, ki se vsaj malo znajde s "fibercami" in vbodnimi žagami.
Par nasvetov, če se še kdo sam loti - cevi v L naj bosta čimbolj podobnih premerov. Jaz sem uporabil neke ostanke in nisem imel velike izbire. Navpična cev naj bo manjša kot pri meni, kar bo naredilo lepši "steber" ognja.
Mivka je dobra samo, če imaš zavarjene spoje, ker najde vsako luknjo, sploh ko se zadeva razgreje.
Kombinacija peska in mivke bi naj bila boljša, bom probal ob priliki.
Mi je pa zelo všeč, ker je zadeva prenosna in pesek zelo lepo izolira vse skupaj.
Morem sam še neka stojala navarit, na katera se bo usedel vok.
Razmišljam tudi o prisilnem dotoku zraka z ventilatorjem, ko sem imel to narejeno za prejšnjem žaru.
Za vikend, če ne prej, bom tudi nekaj skuhal in sigurno posnamem.
echo ::
Ko gor držim vok, je kar turbo :)
Imel sem posnetek, samo mi ga fotoaparat očitno ni uspel shraniti...
Verjetno pa bo ventilator naredil razliko, na takem žaru z ventilatorjem spodaj mi je vok v pol minute zažarel (ja vem, sem na novo nardil seasoning) -
Je sigurno močnejši kot večina dostopnih gorilnikov, pa še rad imam tak odprt ogenj :)
Imel sem posnetek, samo mi ga fotoaparat očitno ni uspel shraniti...
Verjetno pa bo ventilator naredil razliko, na takem žaru z ventilatorjem spodaj mi je vok v pol minute zažarel (ja vem, sem na novo nardil seasoning) -
Je sigurno močnejši kot večina dostopnih gorilnikov, pa še rad imam tak odprt ogenj :)
echo ::
Tako, zadeva je končana in dela kot mora.
Še par stvari, da razložim - ko naložiš les, imaš ravno par minut "stebra ognja", da se da lepo delat. Tudi če ful naložiš, bo v parih minutah vse šlo in bo treba znova nalagat - zato si je fino poleg "pokupčkane hrane" pripravit za vsako porcijo še kupček tankih trsk, meni se zelo dobro obnese bukev. Ne rabi bit veliko, samo za vsako rundo rabiš sveže gorivo.
Jaz nalagam kar z vrha, ker tako vse naenkrat zgori v visokem stebru (navpična cev je za par cm previsoka). Zadnjič sem poskušal dodati ventilator spodaj, pa vpiha preveč zraka. Je pa fajn, ker dosti bolj porine ogenj v vok.
Tu sem na svinjski masti zvokiral marinirana in na lovorjevem lesu prekajena piščančja stegna (že tako poglavje zase), oranžno papriko, kolerabo, čebulo, česen in suhega orange habanerota (tema je bila rumenooranžna), ki sem jo zalil s fondom piščančjih kosti in širokimi rezanci (priznam, malce prekuhanimi). Svetloba je u kurcu, ker je bila že tema.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/171...
Priporočam!
Še par stvari, da razložim - ko naložiš les, imaš ravno par minut "stebra ognja", da se da lepo delat. Tudi če ful naložiš, bo v parih minutah vse šlo in bo treba znova nalagat - zato si je fino poleg "pokupčkane hrane" pripravit za vsako porcijo še kupček tankih trsk, meni se zelo dobro obnese bukev. Ne rabi bit veliko, samo za vsako rundo rabiš sveže gorivo.
Jaz nalagam kar z vrha, ker tako vse naenkrat zgori v visokem stebru (navpična cev je za par cm previsoka). Zadnjič sem poskušal dodati ventilator spodaj, pa vpiha preveč zraka. Je pa fajn, ker dosti bolj porine ogenj v vok.
Tu sem na svinjski masti zvokiral marinirana in na lovorjevem lesu prekajena piščančja stegna (že tako poglavje zase), oranžno papriko, kolerabo, čebulo, česen in suhega orange habanerota (tema je bila rumenooranžna), ki sem jo zalil s fondom piščančjih kosti in širokimi rezanci (priznam, malce prekuhanimi). Svetloba je u kurcu, ker je bila že tema.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/171...
Priporočam!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Posoda VOKOddelek: Loža | 3260 (2900) | Map |
⊘ | Nakup Štedilnika iz Italije , kako ga dobiti v Slovenijo ?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13617 (11734) | bluefish |
» | Vok in stir-fry (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16795 (14396) | Brane22 |
» | +/- ;) BELE TEHNIKEOddelek: Kaj kupiti | 11396 (10373) | RejZoR |
» | Razpad rastlinskih maščob pri visokotemperaturnem kuhanju/praženjuOddelek: Znanost in tehnologija | 12234 (10564) | timberjack |